1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Lapissa: Kuusi uutta tartuntaa varmistui Lapissa, Levillä on voinut altistua koronalle, Lapin koulutuskeskus Redu siirtyy etäopetukseen

Kokoamme tähän päivittyvään artikkeliin tiedot Lapin koronavirustilanteesta.

koronavirus
Nuori opiskelee huoneensa sängyllä.
Rovaniemellä kaupunki suosittelee, että toisen asteen koulutuksessa eli esimerkiksi lukioissa siirryttäisiin etäopetukseen.Tiina Jutila / Yle

Sekä Lapin että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri suosittelevat kasvomaskin käyttöä kaikissa tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida noudattaa. Tämä koskee esimerkiksi julkista liikennettä, ravintoloita ja julkisia sisätiloja. Tarkemmat tiedot suosituksista löytyvät Lapin sairaanhoitopiirin (siirryt toiseen palveluun) ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin internetsivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Tartuntatilanne tällä hetkellä:

  • Lapin sairaanhoitopiirin alueella tartuntoja on todettu pandemian alusta lähtien yhteensä 649 (4.3. klo 13:48).
  • Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu yhteensä 528 koronavirustartuntaa (4.3. klo 13.30).
  • Koko Lapissa todettuja tartuntoja on yhteensä 1 175 (4.3. klo 13.49)
  • Epäiletkö koronavirusta? Tee nettitesti viranomaisten laatimassa Omaolo-palvelussa. Testiin pääset tästä (siirryt toiseen palveluun).
  • Puhelinnumerosta 0295 535 535 saa tietoa koronaviruksesta. Neuvonta palvelee arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Tuoreimmat valtakunnalliset tiedot koronaviruksesta voit lukea tästä jutusta. Tietoa koronavirustilanteesta ja -varautumisesta saat myös THL:n sivuilta (siirryt toiseen palveluun) ja kuntasi internetsivuilta.

Alla olevaan taulukkoon tiedot Lapin koronatilanteesta päivittyvät automaattisesti THL:n tietokannasta. Lukujen päivittymisessä voi olla viivettä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

4.2. kello 17.03 Lautakunta päätti: Rovaniemen lukiot etäopetukseen hiihtoloman jälkeen

Rovaniemen sivistyslautakunta teki torstaina päätöksen, että kaupungin lukiot siirtyvät hiihtoloman jälkeen, 15. maaliskuuta etäopetukseen. Etäopetus kestää kaksi ja puoli viikkoa, eli maaliskuun loppuun asti.

Lautakunnan esittelijä, hallintopäällikkö Risto Varis, muutti esitystä kokouksessa. Alkuperäinen esitys oli kahden viikon etäopetusjaksosta 28. maaliskuuta saakka.

4.3. kello 13.48 Kuusi uutta tartuntaa varmistui Lapissa – Levillä on voinut altistua koronalle viime viikolla

Lapissa on todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa. Kolme näistä on Rovaniemellä.

– Yksi näistä on lähtöisin pääkaupunkiseudulta, yksi liittyy Pyhätunturin ketjuun ja yksi tartunta liittyy Levin Bar Ihkuun, infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo.

Lisäksi yksittäiset tartunnat ovat Pelkosenniemellä, Kittilässä ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä. Pelkosenniemen tapaus liittyy matkailuun, Kittilän tartunta on Levin Burger Kingin ketjuun liittyvä ja Länsi-Pohjan tartunta on todettu ulkopaikkakuntalaisella.

– Lähes kaikki Lapin sairaanhoitopiirin kuluvan viikon koronatartunnat liittyvät matkailuun, mutta epidemia ei ole lähtenyt vielä leviämään, Broas kertoo.

Tällä viikolla Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu 19 tartuntaa.

Lapin sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että koronavirukselle on voinut altistua Kittilän Levillä viime viikolla: Bar Ihkussa keskiviikkona 24. helmikuuta kello 20.30–21.30 ja Hotel Levi Span aamupalalla lauantaina 27. helmikuuta kello 9–9.30.

Edellä mainittuina aikoina näissä paikoissa olleita kehotetaan menemään koronatestiin lievissäkin oireissa.

4.3. kello 13.30 Länsi-Pohjassa yksi uusi koronatartunta

Länsi-Pohjan koronatilanne jatkuu rauhallisena. Torstaina on tullut tietoon yksi uusi koronatartunta. Se on todettu alueen ulkopuolella asuvalla henkilöllä.

Tällä viikolla Länsi-Pohjassa on todettu tähän mennessä kolme tartuntaa.

4.3. kello 9.00 Lapin koulutuskeskus Redu siirtyy etäopetukseen

Lapin koulutuskeskus Redun ammatillinen toisen asteen koulutus siirtyy etäopetukseen. Etäopetus alkaa 15. maaliskuuta ja päättyy 26. maaliskuuta.

Rovaniemen kaupunki suosittelee paikkakunnan toisen asteen oppilaitoksia siirtymään etäopetukseen hiihtoloman jälkeen eli 15. maaliskuuta alkaen. Rovaniemen koulutuskuntayhtymän yhtymähallitus päätti keskiviikkona, että Redun toisen asteen koulutuksen on hyvä siirtyä etäopetukseen.

Päätös etäopetuksesta koskee kaikkia Redun toimintayksiköitä. Opiskelijoita ja henkilökuntaa tiedotetaan järjestelyistä tarkemmin.

Viime päivinä useat Lapin oppilaitokset ovat tiedottaneet toisen asteen koulutuksen siirtymisestä etäopetukseen. Useampi Lapin sairaanhoitopiirin kunta on kuitenkin ilmoittanut pitävänsä yläkoulut lähiopetuksessa. Näin ovat tehneet ainakin Inari, Kolari, Rovaniemi, Sodankylä ja Utsjoki.

3.3. kello 16.46 Kittilässä pidetään yläkoulu lähiopetuksessa, mutta lukio jatkaa etäopetuksessa

Kittilässä yläkoulu eli luokat 7–9 pysyvät lähiopetuksessa. Toisen asteen opetus eli lukio jatkaa Kittilässä etäopetuksessa 28. maaliskuuta saakka.

Asiasta päätti Kittilän kunnan epidemiajohtoryhmä keskiviikkona.

Linjaus noudattaa Lapin alueellisen koronakoordinaatioryhmän suositusta. Ryhmän mukaan yläkouluja ei ole tässä tilanteessa perusteltua siirtää etäopetukseen koronatilanteesta huolimatta.

Kittilän lisäksi useampi Lapin sairaanhoitopiirin kunta on ilmoittanut pitävänsä yläkoulut lähiopetuksessa. Näin ovat tehneet ainakin Inari, Kolari, Rovaniemi, Sodankylä ja Utsjoki.

3.3. kello 16.22 Rovaniemi suosittelee: toisen asteen opiskelijat etäopetukseen

Rovaniemen kaupunki suosittelee paikkakunnan toisen asteen oppilaitoksia siirtymään etäopetukseen hiihtoloman jälkeen eli 15. maaliskuuta alkaen. Etäopetussuositus on voimassa 28. maaliskuuta saakka.

Kaupunki on jo aiemmin suositellut korkeakouluja pysymään etäopetuksessa.

Sen sijaan yläkouluja ei suljeta Rovaniemellä, joten niissä jatketaan lähiopetuksessa. Kaupungin mukaan tartuntatautilain mukaiset edellytykset yläkoulujen tilojen sulkemiselle eivät täyty.

Kaupunki suosittelee edelleen, että yli 12-vuotiaat pitäisivät kasvomaskeja toisen ja korkea-asteen lähiopetuksessa.

Asioista päätti Rovaniemen kaupungin koronalinjauksista päättävä häiriötilanteen johtoryhmä keskiviikkona.

3.3. kello 16.07 Utsjoella ei mennä etäopetukseen

Utsjoen saamelaislukio että perusopetuksen yläluokat jatkavat lähiopetuksessa, kertoo Utsjoen kunta.

Ainakin Inari, Kolari ja Sodankylä ovat jo ilmoittaneet, että ne eivät laita yläkoululaisiaan etäopetukseen koronatilanteesta huolimatta.

Lapin alueellisen koronakoordinaatioryhmän mukaan yläkouluja ei ole tässä tilanteessa perusteltua siirtää etäopetukseen.

3.3. kello 15.56 Meri-Lapin yläkouluissa ei siirrytäkään etäopetukseen, ainakaan vielä

Meri-Lapin yläkouluissa ei sittenkään siirrytä etäopetukseen.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä on keskiviikkona päättänyt, että yläkouluille ei suositella etäopetusta, koska sille ei ole epidemiologisia perusteita.

Maan hallitus kertoi viime viikolla, että kaikilla kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla yläkoulut siirtyvät etäopetukseen. Hallitus ei kuitenkaan päätä asiaa. Siitä päättävät kunnat, mutta kunnillakin täytyy olla etäkouluun siirtymiselle peruste.

3.3. kello 15.56 Meri-Lapin tapahtumat rajataan kuuteen henkilöön

Lapin aluehallintovirasto on määrännyt, että Meri-Lapin kunnissa ei saa perjantaista lähtien järjestää yli kuuden hengen tapahtumia. Aiempi raja oli kymmenen henkilöä.

Uusi määräys on voimassa 28. maaliskuuta asti.

3.3. kello 13.55 Koronatartunnoissa rauhallisempi päivä Lapissa: vain kolme uutta tartuntaa

Koronavirustartuntoja on todettu hieman viime päiviä vähemmän Lapissa. Uusia tautitapauksia on keskiviikkona tullut tietoon yhteensä kolme.

Yksi tartunta on Kittilästä ja se on peräisin Ruotsista. Toinen on Pelkosenniemeltä karanteenissa olevalla henkilöllä ja sairastuminen liittyy Pyhätunturin tartuntaketjuun. Kolmas tapauksista on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella.

Tiistaina pohjoisimmat sairaanhoitopiirit kertoivat 13 uudesta koronatartunnasta. Sekä Lapin että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri ovat epidemian kiihtymisvaiheessa.

3.3. kello 10.13 Inarissa toisen asteen opiskelijat etäopetukseen – yläkoulu ei

Inarin kunnassa toisen asteen oppilaitokset siirtyvät etäopetukseen hiihtolomien jälkeen. Etäopetusta on 15.–28. maaliskuuta. Sen sijaan Inarin perusopetuksen yläkoulu jatkuu normaalisti lähiopetuksena, eli he eivät siirry etäopetukseen.

Yläkoululaiset pysyvät lähiopetuksessa myös ainakin Kolarissa ja Sodankylässä. Sodankylässä lukiolaiset menevät etäopetukseen, mutta Kolarissa eivät.

Lapin koronakoordinaatiotyöryhmä päätti tiistaina suositella Lapin sairaanhoitopiirin kunnille, että yläkouluja ei siirrettäisi etäopetukseen. Ryhmä suositteli kuntia itse päättämään siitä, siirretäänkö toisen asteen oppilaitokset etäopetukseen.

Taustalla on hallituksen linjaus, jonka mukaan toinen aste ja peruskoulun yläluokat siirtyvät etäopetukseen 8.–28. maaliskuuta epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla alueilla.

3.3. kello 10.12 Ikäihmisten koronarokotuksiin tauko Rovaniemellä – yli 5000 rovaniemeläistä on jo saanut rokotteen

Rovaniemen kaupungin ikäihmisten koronarokotuksiin tulee tauko, koska rokotteet ovat loppuneet. Aikoja rokotuksiin ei siis voi tällä hetkellä varata.

Vielä ei ole tietoa, milloin kaupunki saa seuraavan erän rokotetta. Kaupunki tiedottaa asiasta, kun rokotetta on taas saatavilla ja ikäihmisten rokottamista voidaan jatkaa.

Rovaniemen kaupunki on rokottanut tähän mennessä noin 5400 ihmistä.

3.3. kello 7.05 Torniossa alkavat tänään massarokotukset riskiryhmäläisille, joilla on virustaudille voimakkaasti altistava vakava sairaus

Torniossa aloitetaan tänään massarokotukset koronavirusta vastaan vakavan sairauden vuoksi riskiryhmään kuuluville.

Päivän aikana koronarokote annetaan noin 300 torniolaiselle. Tänään rokotusvuorossa ovat 18–69-vuotiaat torniolaiset, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus.

2.3. kello 15.51 Lapin sairaanhoitopiirin koronaryhmä: Yläkoululaisia ei etäopetukseen

Peruskoulujen yläluokkia ei tarvitse siirtää etäopetukseen Lapin sairaanhoitopiirin kunnissa, katsoo Lapin alueellinen koronakoordinaatioryhmä. Ryhmän mukaan yläkoululaisia ei ole perusteltua laittaa etäopetukseen, koska epidemian leviämisriski on pieni.

Koordinaatioryhmä suosittelee alueen kuntia päättämään siitä, siirretäänkö toisen asteen oppilaitoksia etäopetukseen, koska epidemian leviämisriski vaihtelee kunnittain.

Lapin alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti asiasta tiistaina.

Kolarin kunta kertoi heti kokouksen jälkeen, että paikkakunnalla yläluokat ja lukio eivät siirry etäopetukseen.

Lapin sairaanhoitopiiri siirtyi koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen helmikuussa. Kahden viime viikon aikana tartuntojen ilmaantuvuusluku alueella on 79,6 per 100 000 asukasta. Luvussa on mukana kaikki sairaanhoitopiirin alueella todetut tartuntatapaukset, myös matkailijat. Kahden viime viikon tartunnoista puolet on todettu ulkopaikkakuntalaisilla.

2.3. kello 15.45 Lapin sairaanhoitopiirissä vähemmän tartuntoja, mutta edelleen ollaan kiihtymisvaiheessa

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on edelleen paljon koronatartuntoja. Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas sanoo, että ilmaantuvuusluku on yhä korkea, mutta kaikki tartunnat on saatu vielä jäljitetyksi eikä viime aikoina Lapissa ole todettu yhtään joukkoaltistumista.

Esimerkiksi maanantaina sairaanhoitopiirissä raportoitiin 12 uutta koronatartuntaa. Niistä yhdeksän todettiin ulkopaikkakuntalaisilla henkilöillä, kahdeksan Kittilässä ja yksi Kolarissa. Loput kolme tartuntaa oli Rovaniemellä ja ne saatu Lapin sairaanhoitopiirin ulkopuolelta.

Broaksen mukaan viime viikolla tartuntoja raportoitiin kuitenkin toissa viikkoa vähemmän. Noin 40 prosenttia niistä oli kotimaisilla matkailijoilla ja noin 10 prosenttia rallin MM-kilpailuihin liittyvillä henkilöillä.

Lapissa on liikkeellä myös koronaviruksen brittimuunnosta, joka tarttuu alkuperäistä Covid-19-virusta herkemmin.

2.3. kello 12.54 Sodankylässä rokotetaan nyt yli 75-vuotiaita ja määrättyjä riskiryhmiä – kuntalaisia rokotettu lähes 900

Sodankylän kunnassa annetaan koronarokotteita nyt kaikille yli 75-vuotiaille kuntalaisille eli vuonna 1946 syntyneille ja vanhemmille. Myös alle 70-vuotiaiden tiettyjen riskiryhmäläisten rokotukset jatkuvat Sodankylässä.

Koronarokotusten ajat varataan puhelinnumerosta 020 692 884, arkisin kello 8–14. Kunnasta muistutetaan, että rokoteajanvaraukseen ei tule soittaa, jos ei kuulu rokotusvuorossa olevaan ikä- tai riskiryhmään.

– Sodankylässä on rokotettu nyt yhteensä 870 ihmistä ensimmäislelä annoksella eli runsaat 10 prosenttia kuntalaisista. Viikon lopulla rokotettujen yhteismäärä on yli 1000, johtava lääkäri Minna Jokinen kertoo.

2.3. kello 12.12 Rimpparemmi peruu esityksensä ja yleisötilaisuutensa

Tanssiteatteri Rimpparemmi keskeyttää esitystoimintansa sekä peruu muut yleisötilaisuutensa 2.3.–28.3.2021.

Syynä on Lapin aluehallintoviraston maanantaina antama määräys, joka kieltää Lapin sairaanhoitopiirin kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli kuusi henkilöä. Määräys on voimassa 28. maaliskuuta saakka.

Rimpparemmin mukaan peruuntuneille esityksille pyritään löytämään uudet esityspäivät myöhemmin keväälle. Tanssiteatteri Minimin ja Pori Dance Companyn vierailulle etsitään uusi ajankohta syksylle 2021. Rimpparemmi on yhteydessä lipun ostaneisiin.

Rimpparemmin henkilöstö siirtyy etätyöhön ja valmistelee tulevia kevään ja syksyn tuotantojaan.

2.3. kello 9.46 Länsi-Pohjassa yksi uusi koronatartunta tiistaina

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on tiistaina tullut tietoon yksi uusi koronatartuna. Se on todettu Ruotsin puolella asuvalla henkilöllä.

1.3. kello 17.04 Rovaniemen Teatteri keskeyttää esitykset lähes koko maaliskuuksi

Rovaniemen Teatteri keskeyttää esitystoiminnan ajalle 2.–28.3.2021. Syynä on Lapin aluehallintoviraston päätös, jolla kielletään yli kuuden ihmisen tilaisuudet Lapin sairaanhoitopiirin alueella.

Esitystoiminnan keskeytyksen ajalle hankitut liput perutaan ja kaikkiin lipun ostaneisiin ja varanneisiin ollaan yhteydessä, teatterista kerrotaan. Liput vaihdetaan myöhempään ajankohtaan tai mahdollinen maksettu lipunhinta palautetaan asiakkaalle takaisin tämän valinnan mukaisesti.

Teatterissa jatketaan harjoituksia erityisjärjestelyin.

Rovaniemen Teatterissa seurataan viranomaisten ohjeistuksia ja niitä päivitetään katsojien tiedoksi kotisivuilla (siirryt toiseen palveluun).

1.3. kello 15.10 Kokoontumisrajoituksiin tiukennus: kaikki yli kuuden ihmisen tilaisuudet kielletään Lapin sairaanhoitopiirissä

Lapin aluehallintovirasto kieltää Lapin sairaanhoitopiirin kunnissa kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli kuusi henkilöä.

Viraston mukaan sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan kuusi ihmistä, kunhan niissä noudetaan viranomaisten antamia ohjeita koronaviruksen torjumiseksi.

Määräys on voimassa 2.3.–28.3.2021 Lapin sairaanhoitopiirin kunnissa eli Enontekiön, Inarin, Kittilän, Kemijärven, Kolarin, Muonion, Pelkosenniemen, Pellon, Posion, Ranuan, Rovaniemen, Sallan, Savukosken, Sodankylän ja Utsjoen kunnissa.

Päätös korvaa Lapin aluehallintoviraston 19. helmikuuta antaman päätöksen.

Koronaepidemia on pahentunut myös Lapissa viime aikoina. Aluehallintoviraston mukaan talvilomakauden vuoksi Lapin matkailijamäärät ovat lisääntyneet merkittävästi, ja siksi tartuntojen leviämisen riski myös Lapin sairaanhoitopiirin alueella on kasvanut. Kokoontumisrajoitusten tiukentaminen on viraston mukaan välttämätöntä osana epidemian torjuntaa.

1.3. kello 14.35 Brittimuunnosta löytynyt useilta paikkakunnilta Lapista

Lapin sairaanhoitopiirin alueelta on löytynyt tähän mennessä 15 koronaviruksen brittimuunnosta. Tapaukset ovat Rovaniemellä, Pellossa, Kolarissa, Kittilässä ja Pelkosenniemellä.

– Virusmuunnosten ketjut on saatu hyvin haltuun Pellossa ja Pyhätunturilla. Rovaniemellä tapaukset liittyvät selkeästi ralliin ja ovat tiedossa. Myöskään Kolarin löydös ei vaikuta leviävän. Kittilässä tartunnan lähde ei ole selvillä, mutta sekään ei ole levinnyt, Broas kertoo.

Siitä, kuinka moni koronan sairastuneista on saanut virusmuunnoksen, ei ole tarkkaa tietoa. Tämä johtuu siitä, että kaikkia positiivisia testituloksia ei tutkita mutaation varalta.

– Virusmuunnosta on tutkittu otantana eli vain osasta näytteistä. Kolmen viime viikon aikana meillä on 120 positiivista koronatartuntaa, joista noin 30 on tutkittu virusmuunnoksen varalta, Broas toteaa.

Länsi-Pohjassa virusmuunnosta on löytynyt kolmelta.

1.3. kello 14.34 Viikonlopun koronasaldo Lapissa: 18 uutta tartuntaa

Lapissa on todettu viikonloppuna 18 uutta koronavirustartuntaa.

Rovaniemellä tapauksia on yhdeksän, joista viisi on ulkomaalaisilla MM-ralliin osallistuneilla. Ralliin osallistuvilla ulkomaalaisilla todettiin kaikkiaan yhdeksän koronavirustartuntaa.

– Näistä viisi tartuntaa oli sellaisia, jotka johtivat eristyksiin ja karanteeneihin. Neljä tartuntaa olivat niin sanottuna vanhoja tartuntoja eli aiemmin sairastetun taudin jäämiä, jotka näkyivät PCR-testissä mutta henkilöt eivät enää olleet tartuttavia, infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo.

Ralliin tulleilta vaadittiin koronatesti lähtömaasta, heille tehtiin testi maahan tullessa ja vielä testi ennen lähtöä Rovaniemeltä.

Neljästä muusta uudesta Rovaniemen tartunnasta kahden alkuperää ei vielä tiedetä, yksi liittyy Pyhätunturin tartuntaketjuun ja yksi on lähtöisin alueen ulkopuolelta.

Kittilässä uusia tartuntoja on neljä, Länsi-Pohjassa kolme ja Pellossa kaksi. Kittilän tapauksista kolme on ulkopaikkakuntalaisilla ja yksi paikkakuntalaisella. Pellon tapaukset liittyvät paikkakunnan aiempaan tartuntaketjuun.

1.3. kello 13.21 Länsi-Pohjassa vain yhdeksän koronatartuntaa viime viikolla

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä tuli viikonloppuna tietoon kolme uutta koronatartuntaa. Viime viikolla todettiin yhteensä vain yhdeksän tartuntaa.

Tapausmäärien laskusta huolimatta alueen epidemia on edelleen kiihtymisvaiheessa, ja myös sairaala- ja tehohoitoon on jouduttu turvautumaan.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila korostaa, että koronaturvatoimia tarvitaan edelleen.

1.3. kello 13.19 Länsi-Pohjassa on varmistunut kolme virusmuunnoksen tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on varmistunut kolme koronaviruksen brittimuunnoksen tartuntaa. Sairaanhoitopiiri sai tiedon virusmuunoksista viikonloppuna.

Tapaukset liittyvät Ruotsin Skellefteåsta Northvoltin akkutehtaalta lähteneeseen tartuntaketjuun joko suorina tartuntoina tehtaalta tai jatkotartuntoina samasta ketjusta.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan tartunta ketjut on kuitenkin saatu katkaistua ja laajemman epidemian riski estettyä.

1.3. kello 11.06 Rajanylitysten määrä on hieman kasvanut Torniossa

Rajanylitysten määrä on hieman kasvanut Torniossa Etelä- ja Keski-Suomen hiihtolomien aikana.

Viikolla liikennemäärä on noussut noin 5 000:stä 6 000:een päivässä. Viime lauantaina ylityksiä oli noin 4 000 ja sunnuntaina noin 3 500, kun ennen hiihtolomia niitä oli noin 3 000 molempina päivinä.

Kaikki rajanyli pyrkineet lomamatkalaiset eivät ole kuitenkaan Ruotsin puolelle päässeet, koska heillä ei ole ollut todistusta negatiivisesta koronatestistä.

26.2. kello 17.57 Pakkotestaus tulee Lapin rajoille maanantaina

Lapin aluehallintovirasto on perjantaina päättänyt velvoittaa kunnat järjestämään terveystarkastukset kaikille rajan ylittäjille. Poikkeuksena tästä ovat pelastustoimi ja tavarakuljetukset.

Päätös astuu voimaan maanantaina ja se on voimassa maaliskuun loppuun asti.

– Aluehallintovirasto velvoittaa kunnat järjestämään testauksen. Testiin voi määrätä vain aluehallintovirasto. Toiveena on, että mahdollisimman moni suostuu testiin vapaaehtoisesti, kertoo Lapin aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen.

Jos testistä kieltäytyy, voi syyllistyä terveydensuojelurikkomukseen, josta voidaan tuomita sakkorangaistus tai enintään kolme kuukautta vankeutta.

Testistä kieltäytyjä voidaan myös määrätä karanteeniin, jos hänen epäillään sairastavan koronaa.

Lue koko juttu tästä linkistä.

26.2.2021 Kello 16.36 Vaaranlammen koululla 66 karanteeniin

Rovaniemellä Vaaranlammen koulun oppilaalla todettiin perjantaina koronatartunta. Tämän vuoksi kaikkiaan 66 oppilasta ja henkilökunnan jäsentä on asetettu karanteeniin kahdeksi viikoksi.

Koronavirukselle altistuttiin koululla tämän viikon tiistaista torstaihin välisenä aikana.

26.2.2021 kello 15.43 Lapissa viisi uutta koronatartuntaa perjantaina

Rovaniemellä on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa perjantaina. Kittilässä on yksi uusi koronavirustapaus, Pellossa yksi ja Kolarissa yksi.

26.2.2021 kello 14.13 Lapin sairaanhoitopiiri: kokoontumisten raja 6 henkilöön

Lapin sairaanhoitopiirin korona-koordinaatio-työryhmä on teki tiukennuksen alueen koronasuosituksiin.

Se suosittaa muun muassa, että yli kuuden hengen kokoontumisia vältettäisiin Lapin sairaanhoitopiirin alueella. Yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastuksia ja yläkoululaisten etäopetukseen siirtymistä käsitellään ensi viikolla.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä suositusten tiukennuksia käsitellään ensi viikolla.

26.2. kello 11.00 Länsi-Pohjassa yksi uusi koronatartunta perjantaina

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on tullut tietoon yksi uusi koronavirustapaus perjantaina. Tartunnanjäljitys on kesken.

Länsi-Pohjan epidemia on rauhoittunut selvästi ainakin toistaiseksi. Tällä viikolla on tähän mennessä todettu vain kuusi tartuntaa.

25.2. kello 15.40 Lapin sairaanhoitopiirissä kuusi uutta tartuntaa torstaina

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu tänään kuusi uutta koronatartuntaa. Kolme niistä on todettu Rovaniemellä, kaksi Kittilässä ja yksi Kolarissa.

Kittilän tartunta ja yksi Rovaniemen tartunnoista on todettu ulkopaikkakuntalaisella.

25.2. kello 11.30 Lappiin kehoitus kolmen viikon sulkutilasta – rajoitukset tiukkenevat hiihtolomaviikon alussa, osa jo aiemmin

Hallitus on päättänyt toteuttaa Suomessa kolmen viikon sulkutilan. Sulku alkaa Lapin hiihtolomaviikon alussa 8. maaliskuuta. Tällöin esimerkiksi Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä otetaan käyttöön etäopetus toisella asteella ja perusopetuksen yläluokilla.

Lisäksi yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Hallitus tuo eduskuntaan esityksen myös ravintoloiden sulkemisesta, mikä koskee myös koko Lappia.

Ennen varsinaisia sulkutoimia Lapin sairaanhoitopiirissä kehoitetaan otettavaksi heti käyttöön leviämisvaiheen tiukimmat rajoitukset, vaikka alue ei ole leviämisvaiheessa.

Lisäksi leviämisvaiheen rajoitusten käyttöönottoa suositellaan kaikille muille kiihtymisvaiheessa oleville sairaanhoitopiireille, kuten Länsi-Pohjalle.

Tiukimmat rajoitukset muun muassa kieltävät yli kuuden hengen kokoontumiset.

25.2. kello 9.30 Länsi-Pohjassa yksi uusi koronatartunta torstaina

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on tullut torstaina tietoon yksi uusi koronavirustapaus. Tartunta on todettu karanteenin sisältä.

Tällä viikolla on todettu yhteensä viisi tartuntaa tähän mennessä.

24.2.21 kello 13.19 Kahden tallin karanteenit on purettu Rovaniemen MM-rallissa

Rovaniemellä on purettu kahden MM-rallitiimin karanteenit.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan kaksi positiivista koronatestitulosta johtui jo sairastetusta taudista, eivätkä ne aiheuta enää tartuntavaaraa.

Kahden muun tartunnan osalta karanteeneja yhä jatketaan.

Toisessa tapauksessa henkilö oli liikkunut Rovaniemen keskustassa, ja tartunnalle altistui kymmenen henkilöä. Toisen tartunnankantajan osalta selvitetään vielä altistumisia.

24.2. kello 12:36 Lapin sairaanhoitopiirin alueella viisi uutta tartuntaa keskiviikkona

Koronatartuntojen määrä lisääntyi keskiviikkona viidellä Lapin sairaanhoitopiirin alueella. Tartunnoista kaksi on todettu Pelkosenniemen Pyhätunturilla, kaksi Kolarissa ja yksi Sodankylän Luostolla.

Virusmuunnoksia on löydetty yksi lisää. Kaikkiaan virusmuunnostapauksia on nyt Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettu kymmenen. Kolme niistä on peräisin ulkomailta: Arabiemiraateista, Ranskasta ja Virosta.

24.2. kello 11.55 Länsi-Pohjassa neljä uutta tartuntaa keskiviikkona

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu neljä uutta koronavirustapausta keskiviikkona.

Tapausten määrä on viime aikoina kuitenkin ollut laskussa. Tartuntojen vähenemisestä huolimatta koronaturvatoimista huolehtimista suositellaan edelleen vahvastti.

Myös sosiaalisten kontaktien määrä tulee pitää mahdollisimman pienenä.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila korostaa, että on erittäin tärkeää harkita miten hiihtoloman viettää ja miten pystyy noudattamaan koronaturvatoimia sen aikana.

23.2. kello 15.56 Pohjois-Ruotsissa korona ryöpsähti Luulajassa

Pohjois-Ruotsin koronatilanne on jälleen pahentunut. Norrbottenin maakunnassa tuli viime viikolla tietoon 742 uutta tartuntaa, mikä on 255 edellistä viikkoa enemmän.

Erityisesti tartunnat ryöpsähtivät Luulajassa, jossa tuli viime viikolla tietoon 407 tapausta, kun edellisellä viikolla niitä oli 159.

Tartuntojen määrä kasvoi myös Haaparannalla, jossa viime viikolla todettiin 27 uutta tartuntaa.

23.2. kello 15.48 Länsi-Pohjassa ei yhtään uutta tartuntaa tiistaina

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä koronatilanne on mennyt parempaan suuntaan viime aikoina. Viime viikolla tuli tietoon 12 tartuntaa, mikä on edellistä viikkoa vähemmän.

Tiistaina on koettiin pariin kuukauteen ensimmäinen päivä ilman uusia tartuntoja.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan vaikuttaa siltä, että rajaliikenteen tiukennukset ovat purreet. Taskila pitää alkanutta hiihtolomakautta kuitenkin suurena riskinä Meri-Lapin koronatilanteen pahenemiselle.

Hän muistuttaa, että viime keväänä tunturikeskuksista levisi useita tartuntaketjuja ja huhtikuu oli Länsi-Pohjan viime vuoden pahin koronakuukausi.

23.02.2021 klo 13:45 Lapin sairaanhoitopiirin koronatartuntaluvut ovat kasvussa

Lapin sairaanhoitopiirin koronatartuntaluvut ovat kasvussa aiempiin kuukausiin nähden, kertoo sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas. Tartuntamäärät lähtivät nousuun jo viime viikolla.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu tiistaina yhdeksän uutta koronavirustartuntaa.

Tartunnoista kolme on todettu Rovaniemellä, kolme Kolarissa, yksi Pellossa, yksi Kittilässä ja yksi Pelkosenniemen Pyhätunturilla.

Vielä ei ole selvää, onko näissä tapauksissa kyse virusmuunnoksesta, vai ovatko tartunnat aiempaa viruskantaa.

23.2. kello 11.59 Torniossa mahdollinen joukkoaltistuminen K-Citymarketissa ja R-kioskilla

Torniossa Rajalla-kauppakeskuksessa sijaitsevassa K-Citymarketissa ja R-kioskissa asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Tiloissa 18. helmikuuta noin kello 14–14.15 asioineita ihmisiä pyydetään tarkkailemaan oloaan ja hakeutumaan herkästi koronatestiin.

Tornion johtava lääkäri Jukka Ronkainen kertoo, että altistuminen johtuu siitä, että Etelä-Suomesta tulleella matkailijalla on todettu koronatartunta. Matkailija käytti maskia käydessään kauppakeskuksessa.

22.2. kello 13.52 Kolmella Rovaniemen MM-ralliin osallistuvalla koronatartunta

Kolmella Rovaniemen MM-ralliin osallistuvalla henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Tartunnat todettiin viikonloppuna. Infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan henkilöt ovat kolmessa eri ulkomaalaisessa rallitiimissä, eivätkä tartunnat liity toisiinsa.

– Kuplat eivät toimineet ihan niin hyvin kuin toivottiin. Toisaalta on hyvä, että testaus toimii ja tartunnat löydettiin, Broas kommentoi.

Tartuntojen vuoksi 14 henkilöä on asetettu karanteeniin.

Broas kertoo, että henkilöiden kotimaassa otetut ennakkotestit olivat negatiivisia, mutta maahan tullessa otetut testit näyttivät koronavirustartuntaa.

Lapissa todettiin viikonlopun aikana 23 uutta koronavirustartuntaa. Näistä viisi on Rovaniemellä, viisi Pellossa, neljä Pyhätunturilla, kolme Kittilässä, kaksi Kolarissa, kaksi Länsi-Pohjassa sekä yksittäiset tapaukset Sodankylässä ja Kemijärvellä.

Viime viikolla Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin ennätysmäärä koronatartuntoja, yhteensä 51. Lapin sairaanhoitopiiri siirtyi epidemian kiihtymisvaiheeseen viime perjantaina.

22.2. kello 10.53 Koronatartuntojen määrä on vähentynyt Länsi-Pohjassa: nyt on tärkeintä estää Uudenmaan kaltainen kehitys

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viikonloppuna kaksi uutta koronatartuntaa. Viime viikon aikana tartuntoja todettiin yhteensä 12. Tartuntojen tarkempi analyysi on vielä kesken.

Tapausmäärä on hieman aiempia viikkoja matalampi. Tästä huolimatta sairaanhoitopiiri korostaa edelleen rajoitusten ja suositusten tinkimätöntä noudattamista ja koronaturvatoimista huolehtimista. Tautitilanne Uudellamaalla heikkenee nopeasti ja muuntovirusten osuus tartunnoista on kasvanut hyvin nopeasti. Uudellamalla myös sairaalapotilaiden määrä kasvaa.

Länsi-Pohjan alueen terveydenhuollon resurssit ovat paljon rajallisemmat, joten koko väestön tulee ennaltaehkäistä koronaturvatoimilla vastaavanlainen kehitys Meri-Lapissa. Sairaanhoitopiiriin mukaan tämä kannattaa huomioida myös hiihtolomasuunnitelmia tehdessä.

Sosiaalisia kontakteja oman perheen ulkopuolella on edelleen syytä minimoida ja välttämättömät kontaktit hoitaa kasvomaskia ja turvaväliä käyttämällä.

22.2. kello 6.56 Tartuntatautilain muutokset tulevat voimaan tänään – alueviranomaiset voivat sulkea yksityisiä liikuntapaikkoja

Entistä tiukemmat rajoitukset koronan torjumiseksi tulevat voimaan tänään.

Tartuntatautilain muutokset antavat alueviranomaisille mahdollisuuden sulkea esimerkiksi yksityisiä liikuntapaikkoja, kuntosaleja ja kylpylöitä.

Tähän asti näin on voitu tehdä vain kuntien omissa tiloissa. Lakimuutokset koskevat myös ryhmäharrastustoimintaan käytettyjä tiloja sekä huvipuistoja, sisäleikkipuistoja ja eläintarhojen sisätiloja.

Muutokset eivät koske esimerkiksi hiihto- ja laskettelukeskuksia tai eläintarhojen ulkotiloja.

19.2. kello 17 Lapin sairaanhoitopiirissä seitsemän uutta koronatartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin perjantaina seitsemän uutta koronatartuntaa. Kaksi tartunnoista on Pelkosenniemen Pyhätunturilla. Molemmat tartunnan saaneet ovat ulkopaikkakuntalaisia.

Kolarissa todettiin kaksi tapausta, joista toinen liittyy aiempaan tartuntaketjuun. Kemijärvellä ja Inarissa todettiin molemmissa yksi tartunta. Rovaniemellä todettiin tartunta, joka liittyy Pyhätunturin tartuntaketjuun.

19.2. kello 12.23 Lapin sairaanhoitopiiri siirtyi koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen

Lapin sairaanhoitopiiri on siirtynyt koronaepidemiassa perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen.

Yli 20 hengen tilaisuuksien järjestäminen on kielletty sairaanhoitopiirissa maanantaista 22. helmikuuta lähtien ja määräys on voimassa kuukauden, 21. maaliskuuta saakka.

Rajoitus koskee koko Lapin sairaanhoitopiirin aluetta eli Enontekiön, Inarin, Kittilän, Kemijärven, Kolarin, Muonion, Pelkosenniemen, Pellon, Posion, Ranuan, Rovaniemen, Sallan, Savukosken, Sodankylän ja Utsjoen kuntia.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on jo epidemian kiihtymisvaiheessa.

19.2. kello 11.20 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä kaksi uutta koronatartuntaa perjantaina

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on perjantaina tullut tietoon kaksi uutta koronavirustapausta. Tällä viikolla Länsi-Pohjassa on todettu yhteensä kymmenen tartuntaa.

Alueelta löytyneelle ensimmäiselle todennäköiselle virusmuunnokselle ei ole saatu vieläkään vahvistusta.

19.2.2021 kello 6.45 Lapissa rajanylittäjien koronatestausta halutaan selvittää tehostetusti – yhteystiedot kirjattaisiin ylös

Lapin sairaanhoitopiiri haluaa seurata rajanylittäjien koronatestaustilannetta nykyistä paremmin.

Infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan sairaanhoitopiiri ja rajavartiolaitos valmistelevat käytäntöä, jossa rajanylittäjiltä pyydetään yhteystiedot, jotta kuntien tartuntatautiviranomaiset voivat olla heihin yhteydessä.

Broaksen mukaan henkilökohtaisella yhteydenotolla halutaan ohjata rajanylittäjiä koronatestiin. Käytäntö tarkentuu viikon kuluessa, se koskisi Lapin raja-asemia Torniota lukuun ottamatta.

19.2.2021 kello 6.19 IL: Laki pakkotestauksesta tulossa huhtikuussa, kieltäytymisestä sakkoa tai vankeutta

Iltalehden saamien tietojen mukaan lain pakkotestauksesta rajoilla on tarkoitus tulla voimaan huhtikuussa.

Lakimuutoksen nojalla jokainen Suomeen saapuva ihminen voitaisiin velvoittaa osallistumaan rajalla koronatestiin ja tarvittaessa uusintatestiin aikaisintaan 72 tuntia ja viimeistään 14 vuorokautta maahan saapumisen jälkeen.

Rangaistus pakkotestistä kieltäytymisestä olisi sakko tai enintään kolme kuukautta vankeutta.

Hallituksen on iltalehden tietojen mukaan tarkoitus esitellä lopullinen lakiesityksensä julkisuudessa lähipäivinä. Sen jälkeen pykälien käsittely alkaa eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

18.2. kello 16.00 Lapin sairaanhoitopiirissä epidemia siirtymässä kiihtymisvaiheeseen

Infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan Lapin sairaanhoitopiiri esittää perjantaina kokoontuvalle koronakoordinaatiotyöryhmälle, että lisääntyneiden tautitapausten vuoksi Lapissa siirrytään perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Työryhmä tehnee huomenna myös päätöksiä uusista rajoituksista.

Tautitapausten määrä on kasvanut parin viikon aikana merkittävästi. Viime viikolla tartuntoja todettiin 30 ja tällä viikolla uusia tartuntoja on varmistettu jo 25.

Torstaina Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettiin kahdeksan uutta koronatartuntaa. Neljä tartunnoista on todettu Kolarissa, kaksi Pelkosenniemellä ja kaksi Pellossa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä tuli torstaina tietoon kaksi uutta koronatartuntaa. Alueen ensimmäisestä todennäköisestä virusmuunnoksesta ei ole vielä saatu vahvistusta.

17.2. kello 16.10 Pyhätunturin tartunnat levisivät Calle-talon musiikki-illasta

Pyhätunturin uusimpien koronavirustartuntojen lähteeksi on jäljitetty Calle-talon musiikki-ilta viime viikon tiistaina 9. helmikuuta. Tilaisuudesta on lähtöisin useita tartuntoja ja edelleen jatkotartuntoja. Jäljitystyö on osittain edelleen kesken.

Pelkosenniemellä Pyhätunturilla on todettu reilun viikon sisällä toistakymmentä tartuntaa. Ne liittyvät kolmeen eri ketjuun. Calle-talon tilaisuuden jäljiltä tartuntoja arvioidaan olevan 5-10, joista suurin osa on todettu Pelkosenniemellä ja kaksi Pohjois-Savossa.

Kaikkia Calle-talon tilaisuudessa mukana olleita kehoitetaan hakeutumaan koronatestiin lähimpään testauspisteeseen mahdollisimman pian.

17.2. kello 15.52 Lapin maakunnassa 10 uutta koronatartuntaa keskiviikkona

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu keskiviikkona yhdeksän uutta koronatartuntaa.

Kolme on peräisin Pyhätunturin tartuntaryppäästä. Rovaniemellä ja Kolarissa on todettu molemmissa kaksi tartuntaa karanteenissa olevilla henkilöillä.

Pellossa yksi tartunta liittyy tunnettuun tartuntaketjuun ja Sodankylässä yksi tartunta on todettu karanteenissa olevalla ulkopaikkakuntalaisella matkailijalla.

Lisäksi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu yksi uusi tapaus.

17.2. kello 15.45 Länsi-Pohjasta on löytynyt ensimmäinen todennäköinen virusmuunnostapaus

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueelta on löytynyt ensimmäinen todennäköinen koronaviruksen muunnostapaus. Epäilylle odotetaan vahvistusta.

Keskiviikkona alueella on tullut tietoon yksi uusi koronatartunta. Kuluvalla viikolla uusia tapauksia on todettu yhteensä kuusi.

Länsi-Pohjassa epidemia on edelleen kiihtymisvaiheessa, vaikka lähes kaikki tartunnat on onnistuttu jäljittämään eikä keskussairaalassa ole tällä hetkellä koronapotilaita.

Alueellinen pandemiatyöryhmä on keskiviikkona hieman lieventänyt koronasuosituksiaan.

Länsi-Pohjassa sallitaan alle kaksikymmentävuotiaiden harrastusryhmät ja SM-tason ryhmäkilpaurheilu.

Lue koko juttu tästä linkistä.

Lue Lapin aiemmat koronapäivitykset tästä artikkelista.

Lue seuraavaksi