1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Lapissa: Yli 6 ihmisen tilaisuuden kielletään Lapin sairaanhoitopiirissä, Rovaniemen Teatteri keskeyttää esitykset lähes koko maaliskuuksi, viikonloppuna 18 uutta tartuntaa

Kokoamme tähän päivittyvään artikkeliin tiedot Lapin koronavirustilanteesta.

koronavirus
Rajalla Kauppakeskus Torniossa
Tornion Rajalla-kauppakeskuksen R-kioskilla ja Citymarketissa viime viikon torstaina asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle.Juuso Stoor / Yle

Sekä Lapin että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri suosittelevat kasvomaskin käyttöä kaikissa tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida noudattaa. Tämä koskee esimerkiksi julkista liikennettä, ravintoloita ja julkisia sisätiloja. Tarkemmat tiedot suosituksista löytyvät Lapin sairaanhoitopiirin (siirryt toiseen palveluun) ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin internetsivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Tartuntatilanne tällä hetkellä:

  • Lapin sairaanhoitopiirin alueella tartuntoja on todettu pandemian alusta lähtien yhteensä 630 (1.3. klo 13:34).
  • Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu yhteensä 525 koronavirustartuntaa (1.3. klo 13.22).
  • Koko Lapissa todettuja tartuntoja on yhteensä 1 155 (1.3. klo 13.34)
  • Epäiletkö koronavirusta? Tee nettitesti viranomaisten laatimassa Omaolo-palvelussa. Testiin pääset tästä (siirryt toiseen palveluun).
  • Puhelinnumerosta 0295 535 535 saa tietoa koronaviruksesta. Neuvonta palvelee arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Tuoreimmat valtakunnalliset tiedot koronaviruksesta voit lukea tästä jutusta. Tietoa koronavirustilanteesta ja -varautumisesta saat myös THL:n sivuilta (siirryt toiseen palveluun) ja kuntasi internetsivuilta.

Alla olevaan taulukkoon tiedot Lapin koronatilanteesta päivittyvät automaattisesti THL:n tietokannasta. Lukujen päivittymisessä voi olla viivettä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

1.3. kello 17.04 Rovaniemen Teatteri keskeyttää esitykset lähes koko maaliskuuksi

Rovaniemen Teatteri keskeyttää esitystoiminnan ajalle 2.–28.3.2021. Syynä on Lapin aluehallintoviraston päätös, jolla kielletään yli kuuden ihmisen tilaisuudet Lapin sairaanhoitopiirin alueella.

Esitystoiminnan keskeytyksen ajalle hankitut liput perutaan ja kaikkiin lipun ostaneisiin ja varanneisiin ollaan yhteydessä, teatterista kerrotaan. Liput vaihdetaan myöhempään ajankohtaan tai mahdollinen maksettu lipunhinta palautetaan asiakkaalle takaisin tämän valinnan mukaisesti.

Teatterissa jatketaan harjoituksia erityisjärjestelyin.

Rovaniemen Teatterissa seurataan viranomaisten ohjeistuksia ja niitä päivitetään katsojien tiedoksi kotisivuilla (siirryt toiseen palveluun).

1.3. kello 15.10 Kokoontumisrajoituksiin tiukennus: kaikki yli kuuden ihmisen tilaisuudet kielletään Lapin sairaanhoitopiirissä

Lapin aluehallintovirasto kieltää Lapin sairaanhoitopiirin kunnissa kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli kuusi henkilöä.

Viraston mukaan sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan kuusi ihmistä, kunhan niissä noudetaan viranomaisten antamia ohjeita koronaviruksen torjumiseksi.

Määräys on voimassa 2.3.–28.3.2021 Lapin sairaanhoitopiirin kunnissa eli Enontekiön, Inarin, Kittilän, Kemijärven, Kolarin, Muonion, Pelkosenniemen, Pellon, Posion, Ranuan, Rovaniemen, Sallan, Savukosken, Sodankylän ja Utsjoen kunnissa.

Päätös korvaa Lapin aluehallintoviraston 19. helmikuuta antaman päätöksen.

Koronaepidemia on pahentunut myös Lapissa viime aikoina. Aluehallintoviraston mukaan talvilomakauden vuoksi Lapin matkailijamäärät ovat lisääntyneet merkittävästi, ja siksi tartuntojen leviämisen riski myös Lapin sairaanhoitopiirin alueella on kasvanut. Kokoontumisrajoitusten tiukentaminen on viraston mukaan välttämätöntä osana epidemian torjuntaa.

1.3. kello 14.35 Brittimuunnosta löytynyt useilta paikkakunnilta Lapista

Lapin sairaanhoitopiirin alueelta on löytynyt tähän mennessä 15 koronaviruksen brittimuunnosta. Tapaukset ovat Rovaniemellä, Pellossa, Kolarissa, Kittilässä ja Pelkosenniemellä.

– Virusmuunnosten ketjut on saatu hyvin haltuun Pellossa ja Pyhätunturilla. Rovaniemellä tapaukset liittyvät selkeästi ralliin ja ovat tiedossa. Myöskään Kolarin löydös ei vaikuta leviävän. Kittilässä tartunnan lähde ei ole selvillä, mutta sekään ei ole levinnyt, Broas kertoo.

Siitä, kuinka moni koronan sairastuneista on saanut virusmuunnoksen, ei ole tarkkaa tietoa. Tämä johtuu siitä, että kaikkia positiivisia testituloksia ei tutkita mutaation varalta.

– Virusmuunnosta on tutkittu otantana eli vain osasta näytteistä. Kolmen viime viikon aikana meillä on 120 positiivista koronatartuntaa, joista noin 30 on tutkittu virusmuunnoksen varalta, Broas toteaa.

Länsi-Pohjassa virusmuunnosta on löytynyt kolmelta.

1.3. kello 14.34 Viikonlopun koronasaldo Lapissa: 18 uutta tartuntaa

Lapissa on todettu viikonloppuna 18 uutta koronavirustartuntaa.

Rovaniemellä tapauksia on yhdeksän, joista viisi on ulkomaalaisilla MM-ralliin osallistuneilla. Ralliin osallistuvilla ulkomaalaisilla todettiin kaikkiaan yhdeksän koronavirustartuntaa.

– Näistä viisi tartuntaa oli sellaisia, jotka johtivat eristyksiin ja karanteeneihin. Neljä tartuntaa olivat niin sanottuna vanhoja tartuntoja eli aiemmin sairastetun taudin jäämiä, jotka näkyivät PCR-testissä mutta henkilöt eivät enää olleet tartuttavia, infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo.

Ralliin tulleilta vaadittiin koronatesti lähtömaasta, heille tehtiin testi maahan tullessa ja vielä testi ennen lähtöä Rovaniemeltä.

Neljästä muusta uudesta Rovaniemen tartunnasta kahden alkuperää ei vielä tiedetä, yksi liittyy Pyhätunturin tartuntaketjuun ja yksi on lähtöisin alueen ulkopuolelta.

Kittilässä uusia tartuntoja on neljä, Länsi-Pohjassa kolme ja Pellossa kaksi. Kittilän tapauksista kolme on ulkopaikkakuntalaisilla ja yksi paikkakuntalaisella. Pellon tapaukset liittyvät paikkakunnan aiempaan tartuntaketjuun.

1.3. kello 13.21 Länsi-Pohjassa vain yhdeksän koronatartuntaa viime viikolla

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä tuli viikonloppuna tietoon kolme uutta koronatartuntaa. Viime viikolla todettiin yhteensä vain yhdeksän tartuntaa.

Tapausmäärien laskusta huolimatta alueen epidemia on edelleen kiihtymisvaiheessa, ja myös sairaala- ja tehohoitoon on jouduttu turvautumaan.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila korostaa, että koronaturvatoimia tarvitaan edelleen.

1.3. kello 13.19 Länsi-Pohjassa on varmistunut kolme virusmuunnoksen tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on varmistunut kolme koronaviruksen brittimuunnoksen tartuntaa. Sairaanhoitopiiri sai tiedon virusmuunoksista viikonloppuna.

Tapaukset liittyvät Ruotsin Skellefteåsta Northvoltin akkutehtaalta lähteneeseen tartuntaketjuun joko suorina tartuntoina tehtaalta tai jatkotartuntoina samasta ketjusta.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan tartunta ketjut on kuitenkin saatu katkaistua ja laajemman epidemian riski estettyä.

1.3. kello 11.06 Rajanylitysten määrä on hieman kasvanut Torniossa

Rajanylitysten määrä on hieman kasvanut Torniossa Etelä- ja Keski-Suomen hiihtolomien aikana.

Viikolla liikennemäärä on noussut noin 5 000:stä 6 000:een päivässä. Viime lauantaina ylityksiä oli noin 4 000 ja sunnuntaina noin 3 500, kun ennen hiihtolomia niitä oli noin 3 000 molempina päivinä.

Kaikki rajanyli pyrkineet lomamatkalaiset eivät ole kuitenkaan Ruotsin puolelle päässeet, koska heillä ei ole ollut todistusta negatiivisesta koronatestistä.

26.2. kello 17.57 Pakkotestaus tulee Lapin rajoille maanantaina

Lapin aluehallintovirasto on perjantaina päättänyt velvoittaa kunnat järjestämään terveystarkastukset kaikille rajan ylittäjille. Poikkeuksena tästä ovat pelastustoimi ja tavarakuljetukset.

Päätös astuu voimaan maanantaina ja se on voimassa maaliskuun loppuun asti.

– Aluehallintovirasto velvoittaa kunnat järjestämään testauksen. Testiin voi määrätä vain aluehallintovirasto. Toiveena on, että mahdollisimman moni suostuu testiin vapaaehtoisesti, kertoo Lapin aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen.

Jos testistä kieltäytyy, voi syyllistyä terveydensuojelurikkomukseen, josta voidaan tuomita sakkorangaistus tai enintään kolme kuukautta vankeutta.

Testistä kieltäytyjä voidaan myös määrätä karanteeniin, jos hänen epäillään sairastavan koronaa.

Lue koko juttu tästä linkistä.

Harkinta tehdään rajalla

Kemppainen kertoo, että käytännössä rajalla työskentelevä terveydenhuoltohenkilöstö harkitsee, onko määräys terveystarkastukseen tarpeellinen.

– He ottavat yhteyttä aviin, jos pakollinen terveystarkastus katsotaan välttämättömäksi, Kemppainen kertoo.

Hän ei pidä ongelmana sitä, että aluehallintovirastot toimivat vain virka-aikaan, koska testistä kieltäytyjät voidaan määrätä karanteeniin.

– Testiin määräys voidaan tehdä karanteenin aikana virka-aikaan, Kemppainen sanoo.

Viranomaisille enemmän oikeuksia huhtikuussa?

Kemppainen kertoo, että käytäntö todennäköisesti muuttuu huhtikuussa.

– Silloin myös tartuntatautilääkäreille on tulossa oikeus määrätä rajanylittäjä terveystarkastukseen. Lisäksi aluehallintovirastolle on tulossa oikeus määrätä terveystarkastukseen kerralla isompi joukko ihmisiä, Kemppainen arvelee.

26.2.2021 Kello 16.36 Vaaranlammen koululla 66 karanteeniin

Rovaniemellä Vaaranlammen koulun oppilaalla todettiin perjantaina koronatartunta. Tämän vuoksi kaikkiaan 66 oppilasta ja henkilökunnan jäsentä on asetettu karanteeniin kahdeksi viikoksi.

Koronavirukselle altistuttiin koululla tämän viikon tiistaista torstaihin välisenä aikana.

26.2.2021 kello 15.43 Lapissa viisi uutta koronatartuntaa perjantaina

Rovaniemellä on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa perjantaina. Kittilässä on yksi uusi koronavirustapaus, Pellossa yksi ja Kolarissa yksi.

26.2.2021 kello 14.13 Lapin sairaanhoitopiiri: kokoontumisten raja 6 henkilöön

Lapin sairaanhoitopiirin korona-koordinaatio-työryhmä on teki tiukennuksen alueen koronasuosituksiin.

Se suosittaa muun muassa, että yli kuuden hengen kokoontumisia vältettäisiin Lapin sairaanhoitopiirin alueella. Yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastuksia ja yläkoululaisten etäopetukseen siirtymistä käsitellään ensi viikolla.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä suositusten tiukennuksia käsitellään ensi viikolla.

26.2. kello 11.00 Länsi-Pohjassa yksi uusi koronatartunta perjantaina

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on tullut tietoon yksi uusi koronavirustapaus perjantaina. Tartunnanjäljitys on kesken.

Länsi-Pohjan epidemia on rauhoittunut selvästi ainakin toistaiseksi. Tällä viikolla on tähän mennessä todettu vain kuusi tartuntaa.

25.2. kello 15.40 Lapin sairaanhoitopiirissä kuusi uutta tartuntaa torstaina

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu tänään kuusi uutta koronatartuntaa. Kolme niistä on todettu Rovaniemellä, kaksi Kittilässä ja yksi Kolarissa.

Kittilän tartunta ja yksi Rovaniemen tartunnoista on todettu ulkopaikkakuntalaisella.

25.2. kello 11.30 Lappiin kehoitus kolmen viikon sulkutilasta – rajoitukset tiukkenevat hiihtolomaviikon alussa, osa jo aiemmin

Hallitus on päättänyt toteuttaa Suomessa kolmen viikon sulkutilan. Sulku alkaa Lapin hiihtolomaviikon alussa 8. maaliskuuta. Tällöin esimerkiksi Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä otetaan käyttöön etäopetus toisella asteella ja perusopetuksen yläluokilla.

Lisäksi yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Hallitus tuo eduskuntaan esityksen myös ravintoloiden sulkemisesta, mikä koskee myös koko Lappia.

Ennen varsinaisia sulkutoimia Lapin sairaanhoitopiirissä kehoitetaan otettavaksi heti käyttöön leviämisvaiheen tiukimmat rajoitukset, vaikka alue ei ole leviämisvaiheessa.

Lisäksi leviämisvaiheen rajoitusten käyttöönottoa suositellaan kaikille muille kiihtymisvaiheessa oleville sairaanhoitopiireille, kuten Länsi-Pohjalle.

Tiukimmat rajoitukset muun muassa kieltävät yli kuuden hengen kokoontumiset.

25.2. kello 9.30 Länsi-Pohjassa yksi uusi koronatartunta torstaina

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on tullut torstaina tietoon yksi uusi koronavirustapaus. Tartunta on todettu karanteenin sisältä.

Tällä viikolla on todettu yhteensä viisi tartuntaa tähän mennessä.

24.2.21 kello 13.19 Kahden tallin karanteenit on purettu Rovaniemen MM-rallissa

Rovaniemellä on purettu kahden MM-rallitiimin karanteenit.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan kaksi positiivista koronatestitulosta johtui jo sairastetusta taudista, eivätkä ne aiheuta enää tartuntavaaraa.

Kahden muun tartunnan osalta karanteeneja yhä jatketaan.

Toisessa tapauksessa henkilö oli liikkunut Rovaniemen keskustassa, ja tartunnalle altistui kymmenen henkilöä. Toisen tartunnankantajan osalta selvitetään vielä altistumisia.

24.2. kello 12:36 Lapin sairaanhoitopiirin alueella viisi uutta tartuntaa keskiviikkona

Koronatartuntojen määrä lisääntyi keskiviikkona viidellä Lapin sairaanhoitopiirin alueella. Tartunnoista kaksi on todettu Pelkosenniemen Pyhätunturilla, kaksi Kolarissa ja yksi Sodankylän Luostolla.

Virusmuunnoksia on löydetty yksi lisää. Kaikkiaan virusmuunnostapauksia on nyt Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettu kymmenen. Kolme niistä on peräisin ulkomailta: Arabiemiraateista, Ranskasta ja Virosta.

24.2. kello 11.55 Länsi-Pohjassa neljä uutta tartuntaa keskiviikkona

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu neljä uutta koronavirustapausta keskiviikkona.

Tapausten määrä on viime aikoina kuitenkin ollut laskussa. Tartuntojen vähenemisestä huolimatta koronaturvatoimista huolehtimista suositellaan edelleen vahvastti.

Myös sosiaalisten kontaktien määrä tulee pitää mahdollisimman pienenä.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila korostaa, että on erittäin tärkeää harkita miten hiihtoloman viettää ja miten pystyy noudattamaan koronaturvatoimia sen aikana.

23.2. kello 15.56 Pohjois-Ruotsissa korona ryöpsähti Luulajassa

Pohjois-Ruotsin koronatilanne on jälleen pahentunut. Norrbottenin maakunnassa tuli viime viikolla tietoon 742 uutta tartuntaa, mikä on 255 edellistä viikkoa enemmän.

Erityisesti tartunnat ryöpsähtivät Luulajassa, jossa tuli viime viikolla tietoon 407 tapausta, kun edellisellä viikolla niitä oli 159.

Tartuntojen määrä kasvoi myös Haaparannalla, jossa viime viikolla todettiin 27 uutta tartuntaa.

23.2. kello 15.48 Länsi-Pohjassa ei yhtään uutta tartuntaa tiistaina

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä koronatilanne on mennyt parempaan suuntaan viime aikoina. Viime viikolla tuli tietoon 12 tartuntaa, mikä on edellistä viikkoa vähemmän.

Tiistaina on koettiin pariin kuukauteen ensimmäinen päivä ilman uusia tartuntoja.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan vaikuttaa siltä, että rajaliikenteen tiukennukset ovat purreet. Taskila pitää alkanutta hiihtolomakautta kuitenkin suurena riskinä Meri-Lapin koronatilanteen pahenemiselle.

Hän muistuttaa, että viime keväänä tunturikeskuksista levisi useita tartuntaketjuja ja huhtikuu oli Länsi-Pohjan viime vuoden pahin koronakuukausi.

23.02.2021 klo 13:45 Lapin sairaanhoitopiirin koronatartuntaluvut ovat kasvussa

Lapin sairaanhoitopiirin koronatartuntaluvut ovat kasvussa aiempiin kuukausiin nähden, kertoo sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas. Tartuntamäärät lähtivät nousuun jo viime viikolla.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu tiistaina yhdeksän uutta koronavirustartuntaa.

Tartunnoista kolme on todettu Rovaniemellä, kolme Kolarissa, yksi Pellossa, yksi Kittilässä ja yksi Pelkosenniemen Pyhätunturilla.

Vielä ei ole selvää, onko näissä tapauksissa kyse virusmuunnoksesta, vai ovatko tartunnat aiempaa viruskantaa.

23.2. kello 11.59 Torniossa mahdollinen joukkoaltistuminen K-Citymarketissa ja R-kioskilla

Torniossa Rajalla-kauppakeskuksessa sijaitsevassa K-Citymarketissa ja R-kioskissa asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Tiloissa 18. helmikuuta noin kello 14–14.15 asioineita ihmisiä pyydetään tarkkailemaan oloaan ja hakeutumaan herkästi koronatestiin.

Tornion johtava lääkäri Jukka Ronkainen kertoo, että altistuminen johtuu siitä, että Etelä-Suomesta tulleella matkailijalla on todettu koronatartunta. Matkailija käytti maskia käydessään kauppakeskuksessa.

22.2. kello 13.52 Kolmella Rovaniemen MM-ralliin osallistuvalla koronatartunta

Kolmella Rovaniemen MM-ralliin osallistuvalla henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Tartunnat todettiin viikonloppuna. Infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan henkilöt ovat kolmessa eri ulkomaalaisessa rallitiimissä, eivätkä tartunnat liity toisiinsa.

– Kuplat eivät toimineet ihan niin hyvin kuin toivottiin. Toisaalta on hyvä, että testaus toimii ja tartunnat löydettiin, Broas kommentoi.

Tartuntojen vuoksi 14 henkilöä on asetettu karanteeniin.

Broas kertoo, että henkilöiden kotimaassa otetut ennakkotestit olivat negatiivisia, mutta maahan tullessa otetut testit näyttivät koronavirustartuntaa.

Lapissa todettiin viikonlopun aikana 23 uutta koronavirustartuntaa. Näistä viisi on Rovaniemellä, viisi Pellossa, neljä Pyhätunturilla, kolme Kittilässä, kaksi Kolarissa, kaksi Länsi-Pohjassa sekä yksittäiset tapaukset Sodankylässä ja Kemijärvellä.

Viime viikolla Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin ennätysmäärä koronatartuntoja, yhteensä 51. Lapin sairaanhoitopiiri siirtyi epidemian kiihtymisvaiheeseen viime perjantaina.

22.2. kello 10.53 Koronatartuntojen määrä on vähentynyt Länsi-Pohjassa: nyt on tärkeintä estää Uudenmaan kaltainen kehitys

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viikonloppuna kaksi uutta koronatartuntaa. Viime viikon aikana tartuntoja todettiin yhteensä 12. Tartuntojen tarkempi analyysi on vielä kesken.

Tapausmäärä on hieman aiempia viikkoja matalampi. Tästä huolimatta sairaanhoitopiiri korostaa edelleen rajoitusten ja suositusten tinkimätöntä noudattamista ja koronaturvatoimista huolehtimista. Tautitilanne Uudellamaalla heikkenee nopeasti ja muuntovirusten osuus tartunnoista on kasvanut hyvin nopeasti. Uudellamalla myös sairaalapotilaiden määrä kasvaa.

Länsi-Pohjan alueen terveydenhuollon resurssit ovat paljon rajallisemmat, joten koko väestön tulee ennaltaehkäistä koronaturvatoimilla vastaavanlainen kehitys Meri-Lapissa. Sairaanhoitopiiriin mukaan tämä kannattaa huomioida myös hiihtolomasuunnitelmia tehdessä.

Sosiaalisia kontakteja oman perheen ulkopuolella on edelleen syytä minimoida ja välttämättömät kontaktit hoitaa kasvomaskia ja turvaväliä käyttämällä.

22.2. kello 6.56 Tartuntatautilain muutokset tulevat voimaan tänään – alueviranomaiset voivat sulkea yksityisiä liikuntapaikkoja

Entistä tiukemmat rajoitukset koronan torjumiseksi tulevat voimaan tänään.

Tartuntatautilain muutokset antavat alueviranomaisille mahdollisuuden sulkea esimerkiksi yksityisiä liikuntapaikkoja, kuntosaleja ja kylpylöitä.

Tähän asti näin on voitu tehdä vain kuntien omissa tiloissa. Lakimuutokset koskevat myös ryhmäharrastustoimintaan käytettyjä tiloja sekä huvipuistoja, sisäleikkipuistoja ja eläintarhojen sisätiloja.

Muutokset eivät koske esimerkiksi hiihto- ja laskettelukeskuksia tai eläintarhojen ulkotiloja.

19.2. kello 17 Lapin sairaanhoitopiirissä seitsemän uutta koronatartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin perjantaina seitsemän uutta koronatartuntaa. Kaksi tartunnoista on Pelkosenniemen Pyhätunturilla. Molemmat tartunnan saaneet ovat ulkopaikkakuntalaisia.

Kolarissa todettiin kaksi tapausta, joista toinen liittyy aiempaan tartuntaketjuun. Kemijärvellä ja Inarissa todettiin molemmissa yksi tartunta. Rovaniemellä todettiin tartunta, joka liittyy Pyhätunturin tartuntaketjuun.

19.2. kello 12.23 Lapin sairaanhoitopiiri siirtyi koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen

Lapin sairaanhoitopiiri on siirtynyt koronaepidemiassa perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen.

Yli 20 hengen tilaisuuksien järjestäminen on kielletty sairaanhoitopiirissa maanantaista 22. helmikuuta lähtien ja määräys on voimassa kuukauden, 21. maaliskuuta saakka.

Rajoitus koskee koko Lapin sairaanhoitopiirin aluetta eli Enontekiön, Inarin, Kittilän, Kemijärven, Kolarin, Muonion, Pelkosenniemen, Pellon, Posion, Ranuan, Rovaniemen, Sallan, Savukosken, Sodankylän ja Utsjoen kuntia.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on jo epidemian kiihtymisvaiheessa.

19.2. kello 11.20 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä kaksi uutta koronatartuntaa perjantaina

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on perjantaina tullut tietoon kaksi uutta koronavirustapausta. Tällä viikolla Länsi-Pohjassa on todettu yhteensä kymmenen tartuntaa.

Alueelta löytyneelle ensimmäiselle todennäköiselle virusmuunnokselle ei ole saatu vieläkään vahvistusta.

19.2.2021 kello 6.45 Lapissa rajanylittäjien koronatestausta halutaan selvittää tehostetusti – yhteystiedot kirjattaisiin ylös

Lapin sairaanhoitopiiri haluaa seurata rajanylittäjien koronatestaustilannetta nykyistä paremmin.

Infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan sairaanhoitopiiri ja rajavartiolaitos valmistelevat käytäntöä, jossa rajanylittäjiltä pyydetään yhteystiedot, jotta kuntien tartuntatautiviranomaiset voivat olla heihin yhteydessä.

Broaksen mukaan henkilökohtaisella yhteydenotolla halutaan ohjata rajanylittäjiä koronatestiin. Käytäntö tarkentuu viikon kuluessa, se koskisi Lapin raja-asemia Torniota lukuun ottamatta.

19.2.2021 kello 6.19 IL: Laki pakkotestauksesta tulossa huhtikuussa, kieltäytymisestä sakkoa tai vankeutta

Iltalehden saamien tietojen mukaan lain pakkotestauksesta rajoilla on tarkoitus tulla voimaan huhtikuussa.

Lakimuutoksen nojalla jokainen Suomeen saapuva ihminen voitaisiin velvoittaa osallistumaan rajalla koronatestiin ja tarvittaessa uusintatestiin aikaisintaan 72 tuntia ja viimeistään 14 vuorokautta maahan saapumisen jälkeen.

Rangaistus pakkotestistä kieltäytymisestä olisi sakko tai enintään kolme kuukautta vankeutta.

Hallituksen on iltalehden tietojen mukaan tarkoitus esitellä lopullinen lakiesityksensä julkisuudessa lähipäivinä. Sen jälkeen pykälien käsittely alkaa eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

18.2. kello 16.00 Lapin sairaanhoitopiirissä epidemia siirtymässä kiihtymisvaiheeseen

Infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan Lapin sairaanhoitopiiri esittää perjantaina kokoontuvalle koronakoordinaatiotyöryhmälle, että lisääntyneiden tautitapausten vuoksi Lapissa siirrytään perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Työryhmä tehnee huomenna myös päätöksiä uusista rajoituksista.

Tautitapausten määrä on kasvanut parin viikon aikana merkittävästi. Viime viikolla tartuntoja todettiin 30 ja tällä viikolla uusia tartuntoja on varmistettu jo 25.

Torstaina Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettiin kahdeksan uutta koronatartuntaa. Neljä tartunnoista on todettu Kolarissa, kaksi Pelkosenniemellä ja kaksi Pellossa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä tuli torstaina tietoon kaksi uutta koronatartuntaa. Alueen ensimmäisestä todennäköisestä virusmuunnoksesta ei ole vielä saatu vahvistusta.

17.2. kello 16.10 Pyhätunturin tartunnat levisivät Calle-talon musiikki-illasta

Pyhätunturin uusimpien koronavirustartuntojen lähteeksi on jäljitetty Calle-talon musiikki-ilta viime viikon tiistaina 9. helmikuuta. Tilaisuudesta on lähtöisin useita tartuntoja ja edelleen jatkotartuntoja. Jäljitystyö on osittain edelleen kesken.

Pelkosenniemellä Pyhätunturilla on todettu reilun viikon sisällä toistakymmentä tartuntaa. Ne liittyvät kolmeen eri ketjuun. Calle-talon tilaisuuden jäljiltä tartuntoja arvioidaan olevan 5-10, joista suurin osa on todettu Pelkosenniemellä ja kaksi Pohjois-Savossa.

Kaikkia Calle-talon tilaisuudessa mukana olleita kehoitetaan hakeutumaan koronatestiin lähimpään testauspisteeseen mahdollisimman pian.

17.2. kello 15.52 Lapin maakunnassa 10 uutta koronatartuntaa keskiviikkona

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu keskiviikkona yhdeksän uutta koronatartuntaa.

Kolme on peräisin Pyhätunturin tartuntaryppäästä. Rovaniemellä ja Kolarissa on todettu molemmissa kaksi tartuntaa karanteenissa olevilla henkilöillä.

Pellossa yksi tartunta liittyy tunnettuun tartuntaketjuun ja Sodankylässä yksi tartunta on todettu karanteenissa olevalla ulkopaikkakuntalaisella matkailijalla.

Lisäksi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu yksi uusi tapaus.

17.2. kello 15.45 Länsi-Pohjasta on löytynyt ensimmäinen todennäköinen virusmuunnostapaus

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueelta on löytynyt ensimmäinen todennäköinen koronaviruksen muunnostapaus. Epäilylle odotetaan vahvistusta.

Keskiviikkona alueella on tullut tietoon yksi uusi koronatartunta. Kuluvalla viikolla uusia tapauksia on todettu yhteensä kuusi.

Länsi-Pohjassa epidemia on edelleen kiihtymisvaiheessa, vaikka lähes kaikki tartunnat on onnistuttu jäljittämään eikä keskussairaalassa ole tällä hetkellä koronapotilaita.

Alueellinen pandemiatyöryhmä on keskiviikkona hieman lieventänyt koronasuosituksiaan.

Länsi-Pohjassa sallitaan alle kaksikymmentävuotiaiden harrastusryhmät ja SM-tason ryhmäkilpaurheilu.

Lue koko juttu tästä linkistä.

Lue Lapin aiemmat koronapäivitykset tästä artikkelista.

Lue seuraavaksi