1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yleistä

Lue tästä Varsinais-Suomen koronapäivitykset 15.3. asti

Tästä artikkelista löydät arkeesi vaikuttavia uutisia Varsinais-Suomesta.

Yleistä
Mallinnettu kuva koronaviruksesta.
Mallinnettu kuva koronaviruksesta.Lizabeth Menzies / AFP

Tätä artikkelia ei enää päivitetä. Tuoreimmat uutiset koronasta Varsinais-Suomessa löydät tästä.

Suomen hallitus kertoi maanantaina 16.3. uusista toimenpiteistä koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi Suomessa. Valmiuslaki tuli voimaan keskiviikkona 18.3.

Peruskoulut, lukiot, ammattiopistot, ammattikorkeakoulut ja yliopistot ovat siirtyneet etäopetukseen lukuunottamatta peruskoulun 1.-3.-luokkalaisia, joilla on edelleen oikeus lähiopetukseen. Varhaiskasvatus ja esiopetus eli käytännössä päiväkodit pidetään toiminnassa.

Valtio on kieltänyt vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä sekä hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa. Kielto ei koske kriittisesti sairaiden ja lasten eikä saattohoidossa olevien oireettomia läheisiä tai synnyttäjän puolisoa.

Myös esimerkiksi kirjastot ja museot pysyvät suljettuina hallituksen linjauksen mukaisesti näillä näkymin 13. huhtikuuta asti.

Kunnat päivittävät ajantasaista tietoa omille verkkosivuilleen.

Auran kirjasto on suljettu 18.3.-13.4. Myöskään omatoimikirjasto ei ole käytettävissä. Auran Hoivakoti on suljettu toistaiseksi vierailuilta. Myös muun muassa liikuntatilat, nuorisokahvila ja kansalaisopisto on suljettu ja kuntouttava työtoiminta keskeytetty.

Aura tarjoaa kaupassakäyntiapua riskiryhmään kuuluville henkilöille, jotka eivät ole oikeutettuja kunnan ateriapalveluun.

Kaarinan terveyskeskuksessa on käynnistetty päivystysiltavastaanotto Tyksin päivystyksen ruuhkan purkamiseksi 16.3.2020 alkaen toistaiseksi ma–to klo 20 saakka. Viikonlopuille (la–su) kevyt ruuhkanpurku on avoinna kello 10–14.

Kaikki liikunnan ohjauspalvelut ja kaikki ohjatut liikunnat on peruutettu toistaiseksi.

Lasten Lystikäs ja Mini Lystikäs–tapahtumat sekä Erityislasten liikuntamaat on peruttu koko kevään osalta.

Uimahalli, Vapari, Kuntokoulu Kaarina ja Visiitin kuntosali on suljettu. Kaikki muutkin kaupungin sisäliikuntapaikat (mukaan lukien kuntosalit, ulkoliikunnan huoltotilat) on suljettu toistaiseksi.

Monitoimintakeskus Tikli on suljettu toistaiseksi.

Kaarina tiedottaa tuoreimmista aiheeseen liittyvistä asioista muun muassa Facebook-sivullaan (siirryt toiseen palveluun).

Kemiönsaaren kunta rajoittaa toistaiseksi (siirryt toiseen palveluun) joitain kunnan toimintoja ja palveluita sekä peruu tapahtumia.

Terveyskeskuksen kiireettömiä aikoja ei anneta toistaiseksi, henkilöstö keskittyy päivystystyöhön.

Kunta tarjoaa kaupassakäyntiapua (siirryt toiseen palveluun) riskiryhmiin kuuluville.

Jos kuulut riskiryhmään ja sinulla ei ole mahdollisuutta saada apua ruokaostoksiin läheisiltä, ystäviltä tai naapureilta, voit ottaa yhteyttä kunnan ja seurakunnan kaupassakäyntiapuun. Kaupassakäyntiapua voi tilata 1–2 kertaa viikossa. Voit soittaa numeroon 040-6197 174 tai 040-6197 121 kello 9–16.

Kunnan liikuntapaikat, kirjasto, työpaja ja palvelukeskus on suljettu toistaiseksi.

Kunta tarjoaa maksullista asiointipalvelua esim. kauppa- ja apteekkiasiointeihin. Asiointipalvelusta saa lisätietoa kotipalvelun vastaavalta sairaanhoitajalta p. 044 744 1003.

Palveluita on keskitetty (siirryt toiseen palveluun) Uudenkaupungin pääterveysasemalle. TYKS LABIN Kustavin ja Pyhärannan terveysasemien laboratoriotutkimusten näytteenottopisteet ovat suljettu toistaiseksi.

Kunnanvirasto, kirjasto, urheilutalo, nuorisotalo ja kuntosali ovat suljettuna ajalla 17.3.-13.4.

Palvelukeskuksen ruokasali on suljettu toistaiseksi. Ruoka-annosten toimitukset hoituvat kuitenkin sovitusti.

Laitilan kaupungin tiedotteet koronavirukseen liittyen on koottu terveyskeskuksen sivuille (siirryt toiseen palveluun). Suun terveydenhuollon kiireettömiä aikoja ei toistaiseksi voi varata.

Kaupungin järjestämä harrastetoiminta on toistaiseksi keskeytetty.

Monipalvelukeskus Palke 5:n toiminta on keskeytetty. Jokaiseen laitilalaiseen kotitalouteen, jossa asuu vähintään 70-vuotias, lähetetään kirje, jossa kerrotaan mihin voi ottaa yhteyttä, jos lähellä ei ole naapuria tai omaista, joka voisi tuoda esimerkiksi ruokakassin tai lääkkeet apteekista.

Lieto on kerännyt koronavirustiedotteet tälle sivulle (siirryt toiseen palveluun).

Liedon kunta sulkee kaikki hallituksen linjaamat toiminnot 18. 3 alkaen. Linjaus koskee muun muassa kouluja, kirjastoa, Lieto-opistoa ja liikuntapaikkoja

Hammashoidon kiireettömiä aikoja perutaan. Yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmien hoitoajat perutaan. Riskiryhmien ja muiden sairausryhmien määräaikaiskontrollit terveyskeskuksessa siirretään.

Palvelukeskus Ruska ja hyvinvointikeskuksen ulkoinen toiminta Tarvasjoella on suljettu. Tarvasjoen hyvinvointikeskuksen keittiö on kiinni, mutta yli 70-vuotiaille Tarvasjoella asuville henkilöille voi noutaa lämpimän annoksen kotiin vietäväksi.

Siivouspalvelu riskiryhmille on keskeytetty. Vammaispalveluiden toimintakeskus on suljettu. Amandakodin, hyvinvointikeskuksen intervallijaksot ja ikäneuvolan käynnit siirretään myöhempään.

Loimaan kaupunki jatkaa toimenpiteitä korona-viruksen leviämisen hidastamiseksi ja mahdollisten tartuntojen aiheuttamien haittojen vähentämiseksi. Tuoreet päivitykset löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Terveyskeskuksessa palvellaan ainoastaan kiireellisissä asioissa.

70 vuotta täyttäneille on tarjolla apua kauppa-asiointiin, yhteydenotot kotihoidon sosionomi SannaYlösmäkeen arkisin virka-aikana puh. 02 761 2525.

Loimaan kaupungin varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista myönnetään maksuvapautus niiden lasten asiakasmaksuun, jotka ovat poissa varhaiskasvatuksesta koko valmiuslain ajan 18.3–13.4.2020 tai ovat aloittaneet keskeytymättömän poissaolon varhaiskasvatuksesta viimeistään 20.3.2020 ja se jatkuu 13.4.2020 asti. Maksuvapautus toteutetaan niin, että huhtikuun kuukausimaksu hyvitetään yllä mainitussa tilanteessa.

Loimaan työväenopiston (siirryt toiseen palveluun) kurssit, luennot sekä muut kokoontumista vaativat tapahtumat ja tilaisuudet on toistaiseksi peruttu. Kirjastot suljetaan ja kulttuuripalveluiden tapahtumat perutaan toistaiseksi. Liikuntapaikat ja nuorisotilat pidetään kiinni. Myös musiikkiopiston kurssit on keskeytetty.

Loimaan teatterin kevätkauteen suunniteltu kantaesitysmusikaali Vaietut muistot siirtyy syksyyn ja ensi-ilta on 18.9.

Marttila on koonnut ajankohtaista tietoa koronaviruksesta tälle sivulle (siirryt toiseen palveluun).

Suvirannan palvelukeskus ja Suvisiiven asumispalveluyksikkö on suljettu kaikilta vierailuilta 13.4. saakka.

Kaikki harrasteryhmät, Martintalo, nuorisotalo Huvila, Palaisten uimapaikan sauna, kuntosali ja kirjasto on suljettu 13.4. saakka.

Mikäli yli 70-vuotiaalla kuntalaisella ei ole läheisiä, jotka voisivat olla avuksi, kunta tarjoaa asukkaille asiointipalvelua (mm. kauppa ja apteekki) ruoka- ja päivittäishuollon järjestämiseksi. Palvelu on maksutonta ajalla 18.3.-13.4.2020. Palvelu organisoidaan kunnan sosiaalitoimen kautta. Yhteydenotot asiassa sosiaalipalvelujohtaja Maria Vesala p. 044 084 5392.

Masku on koonnut ajankohtaista tietoa koronaviruksesta tälle sivulle (siirryt toiseen palveluun).

Maskun kunnanvirasto, varhaiskasvatus- ja opetustoimisto, sekä vapaa-aikatoimisto on suljettu 17.3.–13.4.2020.

Kaikki kirjastot on suljettu, mutta Kirjakassipalvelu on avattu, ohjeet löytyvät kunnan kotisivuilta.

Terveydenhuollon yli 70-vuotiaiden asiakkaiden kiireettömiä hoitoaikoja perutaan.

Mynämäki on koonnut ajankohtaista tietoa koronaviruksesta tälle sivulle (siirryt toiseen palveluun).

Kunnanviraston, taloushallinnon ja varhaiskasvatustoimiston ovet pidetään suljettuna 13.4. asti. Nuorisotilat, uimahalli, kuntosalit, kirjastot ja nuorten työpaja ovat suljettuina 13.4.2020 saakka. Kaikki kunnan järjestämät tapahtumat on peruutettu 13.4.2020 saakka.

Naantali on koonnut ajankohtaista tietoa koronaviruksesta tälle sivulle (siirryt toiseen palveluun).

Naantalin terveyskeskukseen on avattu uusi vastaanotto hengitystieoireisille potilaille. Vastaanotto sijaitsee terveyskeskuksen Tuulensuunkadun puoleisessa siivessä, jonka ovi on merkitty K-kirjaimella. Soita kuitenkin aina terveyskeskuksen päivystyksen numeroon 02-436 2760 ennen kuin tulet vastaanotolle. Puhelimessa hoitaja tekee hoidon tarpeen arvioinnin ja kutsuu tarvittaessa lääkärin vastaanotolle.

Terveydenhuollon kiireettömät toimenpideajat perutaan. Kiireetöntä hoitoa annetaan nykyistä enemmän puhelimitse. Suun terveydenhuollon kiireettömät ajat perutaan riskiryhmiin kuuluvilta. Kuntoutuksen fysioterapiaryhmät ja neuvolan perhevalmennukset ovat tauolla.

Kirjastot on suljettu 18.3.–13.4.2020. Myös kirjastojen omatoimialueet on suljettu. Harrastus- ja urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat ja muut kaupungin kokoontumistilat on suljettu 13.4. asti. Kulttuuripalveluiden ja liikuntapalveluiden tapahtumat on peruttu toistaiseksi.

Naantalin opiston ja musiikkiopiston toiminta on keskeytetty.

Kunnanvirasto palvelee vain ajanvarauksella, puhelimitse ja sähköpostitse.

Kirjasto ja liikuntapaikat on suljettu.

Nousiaisissa on päätetty, että varhaiskasvatusmaksu määräytyy 18.3.–13.4.2020 läsnäolopäiväkohtaisesti. Mikäli vanhemmat päättävät ottaa lapsensa pois varhaiskasvatuksen piiristä tuona aikana, ei kyseisiltä poissaolopäiviltä tule varhaiskasvatusmaksua.

Riskiryhmiin kuuluvien eli yli 70-vuotiaiden ja/tai perussairauksia sairastavien kiireetöntä hammashoitoa siirretään vähintään neljän viikon päähän ja sen jälkeenkin myöhemmäksi, jos tilanne niin vaatii.

Kuntouttava työtoiminta ja työkeskus on suljettu. Kirjasto, liikuntahalli, kuntosali ja nuorisopalvelut on toistaiseksi suljettu. Vanhusten päivätoiminta on toistaiseksi suljettu.

Niille henkilöille, jotka ovat ruokailleet palvelutalossa, on ruokailu järjestetty kotihoidon toimesta kotiinkuljetuksena.

Paimiossa lähiopetukseen oikeutettujen peruskoululaisten opetus keskitetään 23.3.2020 alkaen Paimion Jokelan kouluun.

Terveyskeskuksessa suun terveydenhuollon toimintaa tullaan supistamaan 13.4. asti siten, että hoitoloissa tehdään vain kiireellinen ja puolikiireellinen hoito.

Sulkemispäätös on tehty seuraaville Paimion kaupungin järjestämille palveluille ja kohteille toistaiseksi: Solina, maauimalan sauna, kuntouttava päivätoiminta Toivontupa, tilapäishoito Paltanpuistossa sekä Paltanpuiston kuntosali. Paimion opiston ja musiikkiopiston toiminta on keskeytetty. Nuorisopalvelut, konsertit ja muut yleisötilaisuudet kaupungin tiloissa on peruttu.

Tuoreet tiedot löytyvät kaupungin verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun) ja Facebook-sivulta (siirryt toiseen palveluun).

Terveyskeskuksen vuodeosastot (akuutti-ja kuntouttava sekä Malmkullan vuodeosasto) toivovat, että potilaiden omaiset ja muut hoitohenkilökuntaan kuulumattomat henkilöt välttäisivät osastolla vierailuja toistaiseksi. Oireisille henkilöille ohje on ehdoton, mutta myös oireettomien henkilöiden tulee harkita vierailuja tarkkaan.

Parainen tiedottaa aiheesta verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Pyhärannan terveysasema on suljettu toistaiseksi. Koronaepidemian vuoksi palvelut joudutaan keskittämään Uudenkaupungin pääterveysasemalle.

Tuoreet tiedot löytyvät Pyhärannan verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Pöytyä on julkaissut verkkosivuillaan tiedotteen kunnan asukkaille (siirryt toiseen palveluun) 15.3. Tuoreita tilannepäivityksiä julkaistaan myös kunnan Facebook-sivulla (siirryt toiseen palveluun).

Raision kaupunki (siirryt toiseen palveluun) tekee muutoksia perusopetukseen 16. maaliskuuta alkaen.

Ruskolla esimerkiksi ikääntyneiden ohjattu liikunta on peruttu (siirryt toiseen palveluun) kevään ajalta.

Salon taidemuseo Veturitalli ja Salon elektroniikkamuseo ovat suljettuina.

Salo sulkee uimahallin ja muut liikuntatilansa ja yleiset saunat. Samoin keskeytetään liikuntapalvelujen lasten, nuorten ja työikäisten toiminta. Nuorisotilat sulkevat ovensa.

Salossa korona peruu ulkomaille suuntautuvia luokkaretkiä. Kaupunki kieltää kevään leirikoulut ja vaihto-ohjelmat. Kouluihin ei myöskään oteta ulkomailta tulevia ryhmiä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on 20.3. antanut uuden linjauksen liittyen peruskoulun 1–3 luokkien oppilaiden opetukseen poikkeusoloissa. Ministeriön uuden linjauksen mukaan kaikki peruskoulun 1—3 luokkien oppilaat voivat saada tarvittaessa opetusta myös lähiopetuksen muodossa. Kouluun ei ole kuitenkaan linjaukseen tehdyn tarkennuksen jälkeenkään pakko mennä, vaan myös 1—3-luokkalaisia suositellaan vahvasti osallistumaan opetukseen etäopetuksen välityksellä, mikäli mahdollista. Muutos tulee voimaan maanantaina 23.3. Asiasta ja siihen liittyvistä käytännön järjestelyistä tiedotetaan huoltajia erikseen Wilman kautta.

Terveyspalvelut pyrkii tämän hetkisessä infektiotilanteessa välttämään kaikkia tarpeettomia kontakteja, joten toivoo että vain välttämättömissä tapauksissa asiakkaat saapuvat vastaanotolle saattajan kanssa. Saattajan on oltava oireeton.

Yksityisten palveluntuottajien ja muiden ikääntyneiden kanssa toimivien tahojen on tärkeää seurata Salon kaupungin verkkosivuja, joilta löytyy ajantasaista tietoa ja linkkejä muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sivuille, joita päivitetään jatkuvasti.

Koronavirustilanteesta johtuen kaikilla yhdistyksillä ei ole ollut mahdollisuutta kokoontua ja hyväksyä vuoden 2019 tilinpäätöksiä. Salon kaupunki linjaa, että yhdistysavustusten hakuaikaa ei jatketa eli hakemukset tulee palauttaa 31.3. klo 12.00 mennessä, mutta hakemusten liitteeksi toimitettava tilinpäätös voi olla myös vahvistamaton vuoden 2019 tilinpäätös tai vuoden 2018 tilinpäätös.

Vahvistetut tilinpäätöstiedot vuoden 2019 osalta on toimitettava ennen kuin myönnetty avustus voidaan laittaa maksuun. Avustusten jakoa valmistelevat viranhaltijat/työntekijät tiedottavat palveluittain avustusta määräaikaan mennessä hakeneita yhdistyksiä avustushakemusten käsittelyaikataulusta eri toimielimissä.

Tuoreet tilannetiedot Salon kaupungin verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Nuorisotalo on suljettu. Kirjastolla järjestettävät yleisötilaisuudet on peruttu, mutta lainaustoiminta on avoinna kirjaston normaalien aukioloaikojen puitteissa.

Säännölliset varaukset Sauvon koulukeskuksen liikuntasalissa on peruttu, samoin koululla järjestettävä harrastustoiminta.

Kunnan koronavirustiedote löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

Avoin päiväkoti on suljettu 16.3.–13.4.2020.

Somero-opiston opetus on keskeytetty ajalla 14.–29.3.2020.

Kunnalliset sisäliikuntapaikat, uimahalli mukaanlukien, on suljettu 15.–29.3.2020.

Someron lukio suosittelee 16.–20.3.2020 opiskelijoille opetukseen osallistumista etänä. Lukiota ei kuitenkaan ole suljettu, joten myös lähiopetusmahdollisuus säilyy.

Someron kirjasto toimittaa koronaviruksen riskiryhmiin kuuluville kirjoja ja muuta laina-aineistoa suoraan kotiovelle. Yhteyttä otetaan kaikkiin yli 70-vuotiaisiin, joiden varauksia saapuu kirjastoon.

Someron verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun) löytyy tuoreimmat aiheesta.

Liikuntahallissa ja Nuortenkodissa järjestettävät ryhmäliikuntatunnit ja muut säännölliset varaukset on peruttu 14.3.–5.4.2020.

Koululla järjestettävä harrastustoiminta on peruttu 14.3.–5.4.2020.

Kuntosali on suljettu 14.3.–5.4.2020.

Nuokkari on suljettu 14.3.–5.4.2020.

Kirjastolla järjestettävät yleisötilaisuudet on peruttu 14.3.–5.4.2020.

Taivassalon kunta tiedottaa verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) ja Facebookissa (siirryt toiseen palveluun).

Kaupungin lukio-opetus siirtyy maanantaista alkaen etä- ja verkko-opetukseen ja tuettuun itseopiskeluun. Turun työväenopiston ja Åbo Svenska Arbetarinstitutin opetus keskeytetään maanantaina kahdeksi viikoksi. Turun kaupungin mittavista ehkäisytoimista voit lukea kootusti täältä.

Lauantaina selvisi, että kaikki Suomen ammattikorkeakoulut siirtyvät etäopetukseen. Turun ammattikorkeakoulu suosittelee opiskelijoita siirtämään harjoitteluja. Harjoittelut siirtyvät mahdollisuuksien mukaan eteenpäin kaikilla aloilla, mutta ainakin terveydenhuoltoalalla. Harjoittelun siirtämisellä on välittömiä vaikutuksia monen opintojen etenemiseen ja jonkun valmistuminen saattaa olla harjoittelusta kiinni.

Turku (siirryt toiseen palveluun) avasi perjantaina peruskoululaisten, lukiolaisten, ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulun opiskelijoiden neuvontapuhelimen numerossa 02 266 2012.

Turun yliopiston (siirryt toiseen palveluun) tilat on suljettu. Opetus toteutetaan etäyhteyksien avulla. Myös väitöstilaisuudet järjestetään etäyhteyden avulla.

Turun suun terveydenhuolto linjasi maanantaina että kiireettömään hoitoon ei voi varata aikoja. Lisäksi potilaita ohjeistetaan perumaan jo varattuja aikoja, jos heillä on hengitystieinfektion oireita.

Useat kevään tapahtumat Turun Messukeskuksessa siirtyvät tuonnemmaksi. Kädentaito- ja Pihamessut järjestetään todennäköisesti kesä- ja elokuussa. Turussa perutaan myös esimerkiksi konsertteja ja museo-opastuksia. Loppukuun tapahtumat Turun taidemuseossa on peruttu.

Turun Logomo kertoo, ettei voi 13.3.–12.4.2020 viranomaisen määräyksen nojalla järjestää yli 500 hengen tilaisuuksia. Logomon sivuilta (siirryt toiseen palveluun) löytyy päivittyvä listaus tapahtumista, jotka Logomossa on koronavirustilanteen vuoksi jouduttu siirtämään tai perumaan.

Turun filharmonisen orkesterin (siirryt toiseen palveluun) kevätkauden koko ohjelmisto ja konserttitalon muut ison salin tapahtumat on peruttu toukokuun loppuun saakka.

Koronavirus on vaikuttanut myös ruoka-apuun Turun seudulla. Hyväntekeväisyysjärjestö Operaatio Ruokakassi on normaalisti järjestänyt yli kymmenen ruokajakelua viikossa, mutta tällä viikolla jäljellä on enää kolme.

Uudenkaupungin lukio siirtyy etäopetukseen maanantaista 16.3. alkaen perjantaihin 20.3. asti. Toimella turvataan meneillään olevien ylioppilaskirjoitusten turvallinen jatkuminen.

Uudenkaupungin kaupungin päivittyvälle infosivulle koronapandemiaa koskien pääset klikkaamalla tästä (siirryt toiseen palveluun).

Vehmaan varhaiskasvatus toimii toistaiseksi normaalisti. Kerhotoimintaa ei kuitenkaan järjestetä seuraavien kahden viikon aikana.

Vehmaan sosiaali- ja terveyspalvelut kehottaa välttämään vierailuja vanhusten asumispalveluissa, eli Margareetta-kodissa kokonaan, jotta suurimmassa riskissä olevat ikäihmiset voisivat välttyä tartunnoilta.

Vehmaa tiedottaa ajankohtaisimmat tilanteesta verkkosivulleen (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi