Uusimmat tiedot koronaviruksesta Etelä-Savossa: Essoten alueella todettu uusi koronavirustartunta – Sosterin alueella ei uusia tartuntoja, Poliisin kotihälytysten määrä lisääntynyt Etelä-Savon alueella – "Neljän seinän sisällä pinna hieman kiristyy", Päiväkodissa todetun koronavirustartunnan tartuntaketju saatu selvitettyä Savonlinnassa

Päivitämme tähän artikkeliin uusimmat tiedot koronavirustilanteesta Etelä-Savossa.

koronavirus
Lapset ottavat saippuaa käsiinsä.
Petri Aaltonen / Yle
  • Etelä-Savossa todetut tartunnat: Essote, 29 tartuntaa (3.4. klo 10.32), Sosteri, 3 tartunta (3.4. klo 10.32)
  • Tuoreimmat tiedot kotimaan ja ulkomaiden koronatilanteesta löydät tästä Ylen artikkelista.

3.4.2020 klo 11.04 Essoten alueella todettu uusi koronavirustartunta – Sosterin alueella ei uusia tartuntoja

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten alueelta on todettu yksi uusi vahvistettu koronavirustartunta. Tämänkin tapauksen tartuntaketju on saatu selvitettyä, kerrotaan Essotelta. Kaikkiaan tartunnan saaneita on alueella nyt 29.

3.4.2020 klo 10.32 Poliisin kotihälytysten määrä lisääntynyt Etelä-Savon alueella – "Neljän seinän sisällä pinna hieman kiristyy"

Poliisin kokonaistehtävämäärät ovat koronatilanteen vuoksi vähentyneet Etelä-Savon alueella viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Nousua on sen sijaan kotihälytysten määrissä.

– Pikkuisen myöhemmin nämä ilmiöt meille tulevat, mutta kyllä nyt on jo nähtävissä, että neljän seinän sisällä pinna hieman kiristyy. Kotihälytysten määrä on hieman lisääntynyt, kertoo ylikomisario Petri Isokuortti Ita-Suomen poliilaitokselta Mikkelistä.

2.4.2020 klo 15.38 Päiväkodissa todetun koronavirustartunnan tartuntaketju saatu selvitettyä Savonlinnassa

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterissa on saatu selvitettyä savonlinnalaiseen päiväkotiryhmään liittyvä tartuntaketju. Kaikki koronavirustartunnan saaneen henkilön lähikontaktit on tavoitettu ja koko tartuntaketju saatu selvitettyä.

Sosterin mukaan asia ei vaadi tässä vaihessa jatkotoimenpiteitä.

2.4. klo 14.47: THL:n kartta paljastaa valtavat alueelliset erot koronan riskiryhmissä – paikoin jopa joka kolmas aikuinen kuuluu riskiryhmään

Suomessa on yli miljoona koronaviruksen riskiryhmään kuuluvaa henkilöä, eli lähes joka viides suomalainen kuuluu riskiryhmään. Riskiryhmiin kuuluvien määrät vaihtelevat alueittain suuresti.

Suhteessa väestön määrään eniten riskiryhmiin kuuluvia löytyy Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueelta. Toisena tulevat Etelä-Savon ja Kainuun sairaanhoitopiirit.

2.4.2020 klo 12.38 Keskussairaalan vartiointia lisätty Mikkelissä – Essote varautuu huumeiden käyttäjien varasteluyrityksiin

Essotessa on lisäty Mikkelin keskussairaalan vartiointia huumetilanteen muutoksen vuoksi. Pelkona on, että päihteiden käyttäjät pyrkivät hankkimaan huumaavia aineita sosiaali- ja terveyspalvelujen yksiköistä.

Turvallisuuspäällikkö Seppo Hujanen kertoo, että joitain havaintoja huumetilanteen muutoksesta on jo näkynyt Essoten piirissä. Esimerkiksi lääkkeiden kyselijöitä on ollut normaalia enemmän. Myös lääkereseptejä on yritetty saada haltuun.

2.4.2020 klo 9.59 Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterissa kolmas koronatartunta – päiväkotiryhmä kiinni

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterissa on selvitetty kolmannen koronavirustartunnan tartuntaketjua. Selvittäminen alkoi välittömästi testituloksen varmistuttua.

Selvitystyön seurauksena Anttolan päiväkodin Hattukallion ryhmä suljettiin tartuntalain perusteella torstaista 2. huhtikuuta alkaen.

2.4.2020 klo 8.51 Savonlinna on aloittanut yt-neuvottelut – esillä 560 työntekijän lomauttaminen

Savonlinna on aloittanut suunnitellusti yhteistoimintaneuvottelut. Taustalla on kaupungin palvelutarjonnan vähentyminen koronakriisin takia.

Mahdolliset lomautukset koskisivat 560 kaupungin työntekijää. Pisimmillään lomautukset kestäisivät 90 päivää ja ne sijoittuisivat kesäkuukausille. Osa-aikatyöhön saatetaan siirtää 50 työntekijää.

Kaupungin mukaan lomautukset ovat kuitenkin viimeinen keino.

1.4.2020 klo 19:13 Savonlinnassa varaudutaan koronaepidemiaan ristiinkouluttamalla vesihuoltolaitosten henkilökuntaa

Henkilökunnan laajamittainen sairastuminen on yksi suurimpia uhkia vesihuollon toimintavarmuudelle.

Savonlinnassa varaudutaan koronatilanteeseen ristiinkouluttamalla jätevedenpuhdistamon ja vesilaitoksen työntekijöitä.

1.4.2020klo 10.21 Koronatartuntoja Etelä-Savossa kuuden kunnan alueella – Essoten alueella ei ole todettu uusia virustartuntoja

Etelä-Savon sote-kuntayhtymän Essoten alueella ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja. Yhteensä vahvistettuja tartuntoja on todettu 26 ihmisellä. Kaikkiaan tartuntoja on maakunnassa todettu kuuden kunnan alueella, eniten Mikkelissä ja Pieksämäellä.

Myöskään Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin alueella ei ole todettu uusia tartuntoja, vahvistettuja koronavirustartuntoja on kahdella ihmisellä.

Essoten terveyspalveluiden johtaja Santeri Seppälä toteaa, että tilanne on rauhallinen.

31.3.2020 klo 14.21 Hulivilikarnevaalia ei järjestetä tulevana kesänä – Mikkelin kaupungin kaikki tapahtumat toukokuulta ja kesäkuulta perutaan tai siirretään

Mikkelissä pidettävää lasten Hulivilikarnevaalia ei järjestetä tulevana kesänä. Mikkelin kaupungin häiriötilanteiden johtoryhmä linjasi tiistaina, että kaikki kaupungin toukokuulle ja kesäkuulle suunnittelemat tapahtumat perutaan tai siirretään.

Tästä johtuen myös lasten kulttuurifestivaali siirretään suoraan kesälle 2021.

31.3.2020 klo 11.51 Viisi uutta koronavirustartuntaa Etelä-Savon alueella

Etelä-Savon sote-kuntayhtymä Essoten alueella on THL:n tiedon mukaan todettu viisi uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä koronatartuntoja on alueella todettu nyt 26 ihmisellä.

Koronatapauksista osa on saatu ulkomaanmatkalta, osa kotimaasta ja suurin osa on paikallisia tartuntoja.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin alueella on tänä aamun julkaistun THL:n tiedon mukaan yksi koronavirustartunta.

31.3.2020 klo 8.37 Puhelin soi ikäihmisillä Essoten alueella tästä päivästä alkaen – tarkoituksena varmistaa ruoka- ja apteekkiasioiden hoituminen

Sote-kuntayhtymä Essote aloittaa tiistaina puhelinsoitot ikäihmisille. Soittojen tarkoituksena on varmistaa, että ikäihmisten ruoka- ja apteekkiasioiden hoito on kunnossa. Soittojen avulla pyritään myös lisäämään turvallisuuden tunnetta ja

Ensin soitetaan kahdeksankymppisille, sitten vuorossa ovat seitsemänkymppiset. Soiton saavat ne ikäihmiset, jotka eivät valmiiksi ole Essoten palveluiden piirissä.

Soitot tulevat 040 3599 -alkuisista numeroista, joten niihin on turvallista vastata. Puhelut ovat sisällöltään luottamuksellisia.

30.3.2020 klo 15.11 Sadoille Suur-Savon osuuskaupan työntekijöille järjestellään uusia työtehtäviä

Osuuskauppa Suur-Savossa käytyjen yt-neuvottelut lopputuloksena yhteensä 340 työntekijän työtehtävät järjestellään uudelleen.

Osuuskauppa joutui yt-neuvotteluihin koronaviruksen vaikutusten takia. Asiakasmäärät ovat laskeneet etenkin hotelleissa, ravintoloissa ja liikennemyymälöissä. Neuvottelut koskivat yhteen yli tuhatta osuuskaupan työntekijää.

30.3.2020 klo 14.45 Sosteri tekee yhteistyötä Kuopion suuntaan koronaviruspotilaiden hoidossa

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri ja Kuopion yliopistollinen sairaala ovat sopineet yhteistyöstä tehohoitoa vaativien koronaviruspotilaiden hoidoista.

Kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro toteaa tiedotteessa, että näin saadaan yliopistosairaalan tukea pienelle sairaalalle mahdollisessa ruuhkatilanteessa.

30.3.2020 klo 13.21 Mikkeli sulkenut alle viiden lapsen päiväkotiryhmiä

Mikkelin kaupunki on sulkenut kymmenkunta pientä päiväkoti- ja esiopetusryhmää. Mikkelin varhaiskasvatusjohtaja Pirjo Vartiainen kertoo, että isojen päiväkotien sulkemisia ei ole harkittu.

Suljetuissa ryhmissä on ollut lapsia alle viisi.

30.3.2020 klo 12.40 Paljonko Savonlinna on valmis satsaamaan kulttuuripääkaupunkihakuun? Kaupunginvaltuusto päättää isäntäkaupungin rahoitusosuudesta

Koronavirustilanne luo varjonsa myös Savonlinnan kulttuuripääkaupunkihaun ylle.

Itä-Suomen maakunnat ja niiden keskuskaupungit Mikkeli, Kuopio, Lappeenranta ja Joensuu valmistautuvat hakemaan Savonlinnaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Rahoituksen löytyminen yhteishankkeeseen on herättänyt monessa kaupungissa epäilyksiä.

Maakuntien keskuskaupungit tekevät rahoituspäätöksiään Savonlinnan rahoitusosuuden perusteella.

– Onhan tämä vaikea yhtälö. Tässä Saimaa-ilmiössä puhutaan isosta elinvoimainvestoinnista, ja samaan aikaan on kaupungeissa aloitettu yt-neuvotteluita, Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen sanoo.

Jotta tarvittavat turvavälit saataisiin pidettyä, kaupunginvaltuusto kokoustaa tänä iltana poikkeusjärjestelyin Savonlinnasalissa. Kokouksen siirtäminen myöhemmälle kevääseen ei ollut vaihtoehto toukokuulle ennustetun epidemiahuipun takia.

– Meillä ei ole mitään käsitystä siitä, milloin kaupunginvaltuusto pystyisi seuraavan kerran kokoustamaan.

30.3.2020 klo 10.52 Varmistettuja koronatartuntoja Essoten alueella edelleen 21 – THL:n viikonlopun luvut kirjautuivat väärin

Etelä-Savon sote-kuntayhtymä Essoten alueella on 21 laboratoriokokein varmistettua koronavirustartuntaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n kartassa oli sunnuntaina virhe, joka johtui siitä, että henkilötunnukset olivat jostain syystä kirjautuneet väärin eri järjestelmien välillä. Tietojen mukaan Essoten alueella olisi ollut 26 varmistettua koronatartuntaa. Virheestä uutisoi myös Länsi-Savo verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä Essotesta pitää tilannetta edelleen rauhallisena, vaikka väestöön suhteutettuna todettuja koronatartuntoja on heti Uudenmaan jälkeen toiseksi eniten. Tartuntojen määrässä suhteutettuna väkilukuun näkyy Seppälän mielestä se, että Etelä-Savossa liikutaan vilkkaasti ja maakunta on hyvien liikenneyhteyksien päässä.

– Perjantain jälkeen otetuista näytteistä emme ole vielä saaneet tuloksia. Tietoja odotellaan maanantaina iltapäivän puolella. Se, että nyt joinain päivinä tartuntoja tulee julki enemmän, johtuu siitä, että saamme useamman testituloksen saman vuorokauden aikana, sanoo Seppälä.

30.3.2020 klo 6.38 Kunnat siirtävät valtuustoistuntoja tai muuttavat ne etäkokouksiksi koronaepidemian takia

Koronatilanne muuttaa kuntien päätöksenteon aikatauluja ja aiheuttaa monia muitakin järjestelyitä.

Ylen tekemän kyselyn mukaan osa Etelä-Savon kunnista jättää valtuuston tai hallituksen kokouksia väliin ja siirtää kiireettömien asioiden käsittelyä.

Esimerkiksi Kangasniemen kunnanhallitus ei kokoonnu maanantaina 30. maaliskuuta, vaan pitää seuraavan kokouksensa 6. huhtikuuta.

Mikkelissä ja Heinävedellä valtuustot kokoontuvat seuraavan kerran vasta toukokuussa.

29.3.2020 klo 11.42 Essoten alueen tartuntamäärä noussut 26:een

THL:n julkaiseman tilaston mukaan Etelä-Savossa on nyt 26 varmistettua koronavirustartuntatapausta.

28.3.2020 klo 13.17 Koronavirustartuntojen määrä kasvaa Essoten alueella

Todettujen koronavirustapausten määrä on Essoten alueella jo yhteensä 21. Uusien tartunnan saaneiden kontaktien jäljitys on Essoten mukaan käynnissä.

27.3.2020 klo 14.41 Essoten alueella todettu muutamia lisätartuntoja

Koronaviruksesta sairastuneiden määrä jatkaa loivaa kasvua Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten alueella.

Torstaihin verrattuna todettuja tartuntoja on tullut muutama lisää.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

27.3.2020 klo 7.13 Savonlinna on aloittanut oman julistekampanjan koronavirustietoisuuden lisäämiseksi

Savonlinna on aloittanut oman tiedotuskampanjan koronavirustietoisuuden lisäämiseksi. Julisteita on ripustettu katukuvaan niin kantakaupungissa kuin haja-asutusalueilla.

Esimerkiksi kauppoihin, linja-autoasemalle ja muille julkisille paikoille ripustetuissa julisteissa kehotetaan nauttimaan ulkoilmasta, pitämään välimatkaa ja välttämään fyysistä kontaktia.

Savonlinna on myös avannut Eläköön Savonlinna-nettisivut, johon on koottu tietoa poikkeustilanteesta. Lisäksi jokaiseen kotitalouteen lähetetään tiedote koronatilanteesta.

26.3.2020 klo 18.36 Mikkeli auttaa yrittäjiä korona-ahdingossa poistamalla pysäköintimaksuja

Mikkelissä saa jatkossa pysäköidä ensimmäisen tunnin ilmaiseksi. Kaikkea kadunvarsipysäköintiä koskeva muutos tulee voimaan perjantaina 27.3. ja jatkuu toistaiseksi.

Järjestelyllä pyritään helpottamaan välttämätöntä asiointia keskustan liikkeissä. Ajoneuvojen pysäköinti keskustassa on vähentynyt viime aikoina merkittävästi.

Pysäköinnin alkamisaika kadunvarsipaikoilla pitää osoittaa pysäköintikiekolla. Jos autosta ei löydy kiekkoa tai aikoo parkkeerata tuntia pidemmän ajan, pysäköinti pitää edelleen maksaa joko lippuautomaattiin tai mobiilisovelluksella.

26.3.2020 klo 16.10 Koronavirustartuntojen määrä kasvaa loivasti Essoten alueella

Sote-kuntayhtymä Essoten alueella on tämänhetkisen tiedon mukaan 12 varmistettua koronavirustartuntaa.

Tartuntamäärissä on pientä kasvua edellispäiviin verrattuna.

Essote on testannut koronaviruksen varalta noin 160 potilasta.

26.3.2020 klo 16.02 Mökkiseutujen kunnanjohtajat eri mieltä liikkumisrajoituksista

Näillä näkymin Uudenmaan ja muun Suomen välinen liikenne lakkaa suurelta osin perjantaista alkaen kolmeksi viikoksi.

Maan hallitus on vedonnut mökeilleen lähteneitä ihmisiä palaamaan kotiin. Arviolta kymmenet tuhannet vapaa-ajanasukkaat ovat tulleet mökeilleen Etelä-Savoon.

Mökkirikkaan Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikainen sanoo, ettei alueen terveydenhuolto kestä tällä hetkellä muutoin kunnalle tärkeää vapaa-ajan asumista.

Myös Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden pitää liikkumisrajoituksia järkevänä liikkeenä, mutta kritisoi kehotusta, että kaikkien mökkiläisten tulisi palata kotiin. Hilden muistuttaa, että osa mökkiläisistä on tullut nimenomaan epidemiaa karkuun ja pysyttelee eristyksissä. Hilden ei patistaisikaan mökkiläisiä tien päälle.

26.3.2020 klo 10.34 Farmari 2020 -maatalousnäyttely siirtyy vuoteen 2022

Maatalousnäyttely Farmari 2020 siirretään kahdella vuodella eteenpäin ensi heinäkuulta koronavirusepidemian takia. Maatalousnäyttelyn pitopaikkana säilyy vuonna 2022 Mikkeli.

26.3.2020 klo 6.42 Mikkelissä ja Savonlinnassa rippileirien tulevaisuus avoinna

Seurakunnissa pohditaan tulevan kesän rippileirien kohtaloa. Tällä hetkellä ripareiden lähikokoontumiset on peruttu koronaviruksen vuoksi.

Nyt mietinnässä on, kuinka rippikoulut saadaan pidettyä, jos koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot jatkuvat vielä kesällä. Savonlinnan sekä Mikkelin seurakunnissa ollaan toiveikkaita siitä, että leirit saadaan järjestettyä vaikka myöhennetyllä aikataululla. Yhtenä vaihtoehtona on järjestää leirit etäyhteyksien välityksellä virtuaalisesti.

25.3.2020 klo 18.44 Savonlinja lakkauttaa kaukoliikenteen vuorot koronan vuoksi

Bussiyhtiö Savonlinjan kaukoliikenteen vuorot lakkautetaan lauantaista alkaen toistaiseksi. Yhtiö tiedottaa, että koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi julkaistut suositukset ovat supistaneet matkustajamääriä huomattavasti. Liikennepäällikkö Teuvo Punavaara kertoo, että matkustajamäärät ovat tippuneet 80–90 prosenttia.

Tarkemmat tiedot muutoksista tulevien päivien liikenteeseen löytyvät Savonlinjan verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Korona on vaikuttanut myös Savonlinjan tilausajo- ja elämysmatkaliiketoimintaan. Lähes kaikki tilausajo- ja matkapakettivaraukset on peruttu toukokuun loppuun saakka.

25.3.2020 klo 15.04 Pieksämäellä todettu ensimmäiset koronavirustartunnat

Pieksämäellä on tällä viikolla diagnosoitu ensimmäiset koronavirustartunnat. Pieksämäen kaupunki tiedotti asiasta tänään tiistaina verkkosivuillaan. (siirryt toiseen palveluun) Tilanne on tiedotteen mukaan rauhallinen eivätkä tartunnat ole vielä levinneet laajalle.

Pieksämäen kaupunki ei kerro tarkkoja lukuja koronavirustartuntojen määrästä tai anna tarkempia tietoja sairastuneista.

Myös sairaanhoitopiirit pitäytyvät kertomasta tarkkoja lukuja koronavirukseen sairastuneiden määristä Etelä-Savossa. Maakunnassa ei ole ilmoitettu uusista tartunnoista eilisen jälkeen.

Tällä hetkellä koronavirustestien tuloksia joutuu odottamaan useampia päiviä, joten tautitilanne elää koko ajan.

25.3.2020 klo 13:31 Etelä-Savossa on 2 infektioambulanssia varattuna koronapotilaiden siirtämiseen

Etelä-Savossa on varattu kaksi niin sanottua infektioambulanssia mahdollisten koronaviruspotilaiden hoitoon. Toinen ambulansseista sijaitsee Mikkelissä ja toinen Savonlinnassa.

Infektioambulanssia käytetään tarvittaessa hengitysinfektiopotilaiden, esimerkiksi koronavirusepäiltyjen, ensihoidossa ja potilaskuljetuksissa.

25.3.2020 klo 11.12 Essoten terveyspalvelujen johtaja: Liikkumisrajoitukset helpottaisivat Etelä-Savon tilannetta

Liikkumisrajoitukset kuten Uudenmaan tai pääkaupunkiseudun eristäminen helpottaisivat Etelä-Savon koronavirustilannetta. Näin sanoo sote-kuntayhtymä Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Etelä-Savon mökeille on kuitenkin tullut arvioiden mukaan jo tuhansia ihmisiä.

– Jos mietitään Uudenmaan sulkemista, osin voi olla jo vähän liian myöhäistä, Seppälä sanoo.

Etuna olisi edelleen ihmisten, ja samalla viruksen, siirtymisen vähentäminen eri alueiden välillä.

24.3.2020 klo 13.35 Etelä-Savossa on todettu uusia koronavirustartuntoja

Etelä-Savossa on todettu muutamia uusia, varmistettuja koronavirustartuntoja. Sote-kuntayhtymä Essote tiedottaa, että osa sairastuneista on saanut taudin vakavan muodon.

Sairastuneiden eteläsavolaisten tartuntaketjut on pystytty selvittämään.

24.3.2020 klo 13.02 Savonlinnan keskussairaalaan on perustettu infektioasema hengitystietulehduksesta kärsiville

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin perusterveydenhuolto on avannut infektioaseman Savonlinnan keskussairaalan tiloihin.

Asemalle ohjataan savonlinnalaiset ja enonkoskelaiset potilaat, joilla on hengitystieinfektion oireita ja jotka tarvitsevat hoitoa kolmen vuorokauden kuluessa.

Asiakkaan tulee soittaa terveysasemien yhteiseen ajanvarausnumeroon 015 527 7112, jossa hänen tilanteensa arvioidaan. Jos epäilee koronavirustartuntaa, pitää soittaa puhelinnumeroon 116 117.

24.3.2020 klo 10.53 Mikkelin kaupunki kokoaa yt-neuvotteluissa henkilöstöstä resurssipankkia

Mikkelissä kaupunki selvittää tulevien muutaman viikon aikana henkilöstön tämän hetken työnkuvaa ja osaamista osana yhteistoimintaneuvotteluja.

Kaupunki valmistautuu koronavirusepidemian leviämiseen kokoamalla työvoimasta ja ihmisten osaamisesta resurssipankin, josta saadaan tarvittaessa sijaistavaa työvoimaa kaupungin eri toimintoihin.

Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen arvioi koronakriisin maksavan kaupungille kymmenen miljoonaa euroa kuukaudessa vähentyneinä tuloina tai lisääntyneinä menoina.

24.3.2020 klo 6.44 Mikkelin kaupunginhallitus otti käyttöön erityistoimivallan

Erityistoimivalta tarkoittaa, että häiriötilanteen aikana kaupunginjohtaja voi tehdä päätöksiä, joilla turvataan kuntalaisia tai peruspalveluita. Kaupunginjohtaja voi myös päättää kaupungin palveluiden tilapäisistä muutoksista, jos häiriötilanne sitä vaatii.

Häiriötilanteissakaan päätöksiä ei tehdä yksin, vaan niitä valmistellaan häiriötilanteen johtoryhmän tai sen kokoukseen osallistuvan asiantuntijan johdolla. Kaupunginjohtajan käyttäessä erityistoimivaltaa, tiedotetaan siitä viipymättä kaupunginhallituksen jäseniä.

Erityistoimivalta kirjataan Mikkelin hallintosääntöön, ja sen lakkaamisesta päättää kaupunginhallitus.

24.3.2020 klo 6.13 Mikkelissä ja Juvalla päätökset lomautuksista

Kunnat päättivät yhteistoimintaneuvottelujen aloittamisesta maanantaina kunnan- ja kaupunginhallitusten kokouksissa.

Yt-neuvotteluissa aiotaan lomauttaa osa- tai kokoaikaisesti ne työntekijät tai viranhaltijat, joiden työ on tilapäisesti vähentynyt.

Mikkelin kaupunki ei tällä hetkellä tarvitse yhtä paljon työvoimaa kuin ennen, koska muun muassa kaupungin museot ja urheilupaikat on suljettu koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

23.3.2020 klo 18.06 Kylpylähotelli Spahotel Casino sulki ovensa toistaiseksi Savonlinnassa

Asiakkaat ovat kaikonneet hotelleista ja ravintoloista koronavirustilanteen takia. Savonlinnassa Spahotel Casino on sulkenut ovensa toistaiseksi. Viimeiset asiakkaat yöpyivät lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Spahotel Casinon hotellinjohtaja Tarja Koskimaa kertoo, että kylpylähotellin väliaikainen sulkemispäätös sinetöityi viime perjantaina.

– Meillä asiakasmäärät laskivat kovasti viime viikon aikana. Ravintolan ja kylpylän me suljimme jo torstaina.

23.3.2020 klo 15.42 Koronavirus seisauttaa kuntien palveluita ja vähentää töitä – kunnissa käynnistellään yhteistoimintaneuvotteluita

Yhä useampi kunta Etelä-Savossa pohtii yhteistoimintaneuvotteluiden aloittamista. Monien kuntapalveluiden tarve on muuttunut koronavirusepidemian myötä. Toisaalta kuntien talous heikentyy, koska sote-palveluiden tarve kasvaa.

Mikkeli ja Juva päättävät maanantaina, aloittavatko ne yhteistoimintaneuvottelut.

Puumala on jo päättänyt käynnistää yt-neuvottelut tiistaina 24. päivä. Neuvottelujen tarkoituksena on sopeuttaa kunnan palvelutuotanto muuttuneita olosuhteita vastaavalle tasolle.

23.3.2020 klo 13.15 Koronatestien tulosten saamisessa viivettä – Essote toivoo kyselyihin malttia

Koronatestien tulosten saamisessa on viivettä. Etelä-Savon sote-kuntayhtymä Essotesta kerrotaan, että testituloksen saamisessa on tällä hetkellä viiden vuorokauden viive.

Essotesta soitetaan testin tulos testatulle suoraan heti kun se saadaan, oli tulos sitten positiivinen tai negatiivinen. Essotesta toivotaan, että potilaat malttavat odottaa soittoa, jotta puhelimet eivät ruuhkaudu kyselyistä.

23.3.2020 klo 6.56 Mikkelin keskussairaalan ja Essoten hyvinvointiasemien tiloja jaetaan koronaviruksen leviämisen välttämiseksi

Essote on jakanut Mikkelin keskussairaalan kahteen osaan koronavirustilanteen takia. Keskussairaalaan on varattu infektiopotilaille erillinen osa ja näin turvattu muiden potilaiden tilat puhtaaksi.

Maanantaista lähtien Juvan, Kangasniemen ja Mäntyharjun hyvinvointikeskusten vastaanotot on jaettu infektiopotilaiden ja muiden potilaiden alueisiin. Molemmille vastaanotoille on oma sisääntulo. Henkilöstö toimii kahdessa ryhmässä.

Samanlainen jako on tekeillä myös muilla Essoten hyvinvointiasemilla ja -keskuksissa Mikkelin ulkopuolella.

22.3.2020 16.05 Itä-Savossa todettu ensimmäinen varmistunut koronavirustartunta

Itä-Savon sairaanhoitopiirissä Sosterissa on varmistunut testeissä ensimmäinen koronavirustartunta.

Tartunta on peräisin ulkomaanmatkalta. Potilas on hyväkuntoinen ja kotihoidossa.

21.3.2020 18.06 Koulut varautuvat siihen, että osa 1–3-luokkalaisista palaa lähiopetukseen

Hallituksen perjantaina antama uusi linjaus, jonka mukaan perusopetuksen lähiopetukseen on oikeus osallistua kaikilla 1–3-luokkien oppilailla, on saanut kouluissa käyntiin nopean varautumisen taas muuttuvaan tilanteeseen.

Aikataulu varsinkin koulukuljetusten ja kouluruokailun uudelleenjärjestelylle on tiukka.

Esimerkiksi Mikkelissä ja Savonlinnassa toivotaan, että 1–3-luokkalaiset, jotka ovat palaamassa lähiopetukseen, opiskelisivat vielä maanantain etänä, ja tulisivat kouluun vasta tiistaina.

Mikkelin kasvatus- ja opetusjohtaja Seija Manninen toteaa, että koulukyytejä ei pystytä organisoimaan vielä maanantai-aamuksi.

21.3.2020 10.59 Miksei Oy:n torstaina avautuneeseen yritysten neuvontapuhelimeen tuli loppuviikon aikana jo kymmeniä puheluita

Koronalinjaksi nimetyssä palvelussa päivystää arkisin klo 8-16 yritysneuvoja, joka kartoittaa yrityksen tilanteen, antaa ensisijaisia neuvoja ja ohjaa tarpeen mukaan eteenpäin oikealle rahoitustaholle.

Päivystävien yritysneuvojien tueksi taustalla kerätään jatkuvasti uutta tietoa ja mahdollisia rahoitusinstrumentteja eri tahoilta.

– Pelkästään perjantain aikana teimme yhdessä yrittäjien kanssa Business Finlandin hakemuksia noin kolmen miljoonan euron edestä, kommentoi palvelujohtaja Petri Pelli.

20.3.2020 16.59 Koronavirustilanne tiivisti yo-kirjoitusten tahtia – punkaharjulainen abi kirjoitti kolme ainetta ilman välipäiviä

Koronavirustilanteen takia kevään ylioppilaskirjoitukset järjestettiin tiivistetyssä aikataulussa tämän viikon aikana.

Savonlinnan lyseon lukion abiturientti punkaharjulainen Atso Härkönen kirjoitti tällä viikolla kolme ainetta peräkkäisinä päivinä.

Alkuperäisessä ohjelmassa reaaliaineet olisivat olleet vuorossa vasta ensi viikon tiistaina ja torstaina.

Kemian, matematiikan ja fysiikan kokeiden tekeminen peräkkäisinä päivinä ei häirinnyt Härkösen keskittymistä.

– Lukusuunnitelmat piti rukata uusiksi. Sen jälkeen oli aika tiukka keskittyminen kolmeen aineeseen. Aikaa ei jäänyt mihinkään ylimääräiseen.

20.3.2020 16.44 Etelä-Savon yrittäjät: Hallituksen tukipaketti on hyvä uutinen erityisesti yksinyrittäjille

Etelä-Savon yrittäjien aluejohtaja Niina Kuuva pitää hallituksen 15 miljardin euron tukipakettia hyvänä uutisena erityisesti yksinyrittäjille. Etelä-Savossa kaksi kolmasosaa yrittäjistä on juuri yksinyrittäjiä.

– Tässä paketissa on huomioitu myös yrittäjien jaksamista. Siihen hallitus kohdentaa tällä hetkellä puoli miljoonaa euroa. Jaksamisen tukeminen on koko ajan entistä tärkeämpää, kun tiedetään tilanteen jatkuvan pitkään, sanoo Kuuva.

Hallituksen tukipaketti jättää yrittäjien mielestä myös toivomisen varaa. Konkreettisena toimena tarvitaan Kuuvan mielestä seuraavaksi vielä esimerkiksi se, että valtio ottaa määräajaksi vastuun koronan aiheuttamista sairauspoissaolokustannuksista ja muista sosiaaliturvamaksuista.

20.3.2020 15.11 Sosteri: Koronavirusta todennäköisesti myös Itä-Savossa

Koronavirusta on hyvin todennäköisesti myös Itä-Savossa, vaikka testeissä ei toistaiseksi ole varmistunut positiivisia tuloksia, Sosterista kerrotaan.

Itä-Savon sairaanhoitopiirissä Sosterissa koronavirusta on testattu väestömäärään suhteutettuna yhtä paljon kuin esimerkiksi Siun sotessa ja Essotessa.

20.3.2020 9.43 Monikulttuurikeskus Mimosa jakaa tietoa vieraskielisille

Mikkelissä monikulttuurikeskus Mimosan yhteisötoiminnan johtajan Tuisku Jähin mukaan koronatietoa on ollut melko hyvin saatavilla eri kielillä.

Monikulttuurikeskuksen henkilökunta etsii ja kertoo eteenpäin tietoa eri kielillä julkaistuista aineistoista. Osaan asiakkaista keskuksen työntekijät ovat suoraan yhteydessä.

20.3.2020 klo 8.52 Etelä-Savon pelastuslaitoksella normaali työvoimatilanne

Etelä-Savon pelastuslaitoksella työvoimaa on normaalisti. Muutamia työntekijöitä on poissa muun sairauden takia. Pelastuslaitos tekee vain välttämättömät valvontakäynnit eikä henkilöstöä siirretä esimerkiksi Mikkelin ja Savonlinnan paloasemien välillä.

20.3.2020 klo 7.16 Essote sulkenut lastenneuvolat ja kouluterveydenhuollon

Etelä-Savon sote-kuntayhtymä Essote on sulkenut lastenneuvolat ja kouluterveydenhuollon koronavirustilanteen takia. Äitiysneuvoloiden toiminta ja alle vuoden ikäisten lasten terveystarkastukset jatkuvat.

Neuvolakäynnit keskitetään tällä hetkellä Mikkelin keskussairaalan yhteydessä sijaitsevaan Perhetaloon.

20.3.2020 klo 7.02 Isot rakennustyömaat etenevät normaalisti

Etelä-Savossa Mikkelin siilokorttelin, Viitostien ja Juvan elinkaarikampuksen työmailta kerrotaan, ettei koronavirus ole toistaiseksi vaikuttanut rakennustöiden etenemiseen.

Esimerkiksi Juvan uuden koulun työmaalla pieni osa rakentajista on ulkomaalaisia, ja he ovat päättäneet jäädä tässä vaiheessa Suomeen jatkamaan töitä pidemmäksi ajaksi kerrallaan.

19.3.2020 klo 18.50 Sosteri ohjaa infektiopotilaat omille sisäänkäynneilleen – koronaepidemia lykkää kiireetöntä hoitoa ja leikkauksia

Savonlinnan keskussairaalan erikoissairaanhoidon päivystys jaetaan kahteen eri linjaan, joista toinen on infektiopotilaille ja toinen muille päivystyshoitoa tarvitseville.

Ajanvarauksella toimivassa perusterveydenhoidossa akuuttia hengitystieinfektiota sairastaville potilaille perustetaan erillinen infektioasema Savonlinnan keskussairaalaan, I-rakennuksen pohjakerrokseen.

Koronavirusepidemia johtaa Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterissa myös kiireettömän perusterveydenhuollon, hammashuollon ja erikoissairaanhoidon leikkaustoiminnan vähentämiseen.

19.3.2020 klo 16.25 Poikkeusolojen aikaan töitä ei ole kaikille – Mikkelin kaupunki aloittaa yt-neuvottelut

Mikkelin kaupunki on käynnistämässä yhteistoimintaneuvottelut. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan maanantaina.

Koronavirusepidemiasta johtuvat poikkeusolot vähentävät merkittävästi monien kaupungin tarjoamien palvelujen kysyntää ja tarvetta.

19.3.2020 klo 15.48 Yli 70-vuotiaiden liikkumista koskevat kysymykset työllistävät Essotea – myös eri karanteenimuodot hämmentävät

Etelä-Savon sote-kuntayhtymän alueella koronaepidemian tilanne on pysynyt viime päivien kaltaisena. Varmistettuja tartuntoja on kuusi ja yksi potilas on edelleen tehohoidossa.

Essotea työllistävät tällä hetkellä puhelut yli 70-vuotiaiden tilanteesta ja liikkumisesta. Esimerkiksi välttämättömät laboratoriokokeet voidaan ottaa ikäihmisen kotona.

Yhteydenottoja Essoteen tulee myös karanteenin erilaisista muodoista, joilla on erilaisia taloudellisia seuraamuksia. Essoten alueella on useita satoja karanteeniin määrättyjä.

19.3.2020 klo 13.05 Valamon luostari sulkee ovensa vierailta

Valamon luostari sulkee ovensa vierailta. Ravintola Trapesa, vastaanotto sekä luostarin majoituspalvelut ovat avoinna sunnuntaihin asti. Valamon opisto, luostarin museo ja kirjasto ovat jo sulkeneet ovensa. Luostari on veljestön koti, joten veljestötoiminta jatkuu normaalisti poikkeusjärjestelyistä huolimatta. Luostarin päivittäiset jumalanpalvelukset toimitetaan, mutta ne ovat veljestön sisäisiä. Kirkko pyritään pitämään auki yksityistä rukousta varten päivittäin kirkon normaaleina aukioloaikoina.

19.3.2020 klo 12.00 Verenluovutuksessa pandemian takia uusia varotoimia – Euroopan alueella matkustus estää verenluovuksen 14 päivän ajan

Terveitä verenluovuttajia toivotaan riittävän SPR:n luovutuspisteillä koronavirustilanteesta huolimatta.

Veripalvelun kiertävät tilaisuudet järjestetään aikataulun mukaan, mutta luovutustilaisuuksissa ovat käytössä pandemian aikaiset varotoimet.

Uusi varotoimi on, että meneillään olevan pandemian aikana kaikkiin Euroopan maihin suuntautuneet matkat aiheuttavat 14 vuorokauden esteen verenluovutukselle.

19.3.2020 klo 9.20 Joroisten kunta järjestää kauppa-apua

Joroisten kunta järjestää tarvittaessa ruoka- ja kauppapalvelua kotikaranteenissa oleville ikäihmisille.

Kunta toivoo yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmään kuuluvien läheisten auttavan kauppa-asioissa.

19.3.2020 klo 6.48 Punkaharjulla kuntokeskus Kruunupuisto keskeyttää toimintansa

Savonlinnan Punkaharjulla toimiva kuntoutuskeskus Kruunupuisto keskeyttää kuntoutus-, majoitus- ja ravintolaliiketoimintansa toukokuun loppuun saakka. Toiminnat keskeytyvät ensi lauantaina. Tällä viikolla kuntoutuksen aloittaneet yli 70-vuotiaat asiakkaat kotiutettiin jo aiemmin, loput kotiutetaan viikon lopulla. Hoitokoti Finlandian toiminta jatkuu normaalisti.

18.3.2020 klo 20.52 Koronavirustilanne aiheuttaa haasteita lastensuojeluun

Mikkelissä Sairilan koulukodissa vältetään fyysistä kanssakäymistä.

Flunssaisten lasten on pysyttävä omassa huoneessaan niin kauan, että oireet hellittävät. Näin estetään oireettomien sairastumista. Lapset saavat ruoan huoneisiinsa, ja huoneiden yhteydessä on kylpyhuoneet.

Lapset pääsevät Sairilan koulukodista terveinä kotilomalle, jos kotiväki on terveenä.

18.3.2020 klo 20:42 Etelä-Savossa varaudutaan turvaamaan Suomen iäkkäintä väestöä

Etelä-Savossa asuu Suomen iäkkäin väestö, toisaalta maakunta on yksi maan suosituimmista vapaa-ajan asumisen aluiesta. Etelä-Savoon perustettu valmiusfoorumi muistuttaa vapaa-ajan asukkaita noudattamaan valtakunnallisia ohjeita myös mökkipaikkakunnallaan.

18.3.2020 klo 20.28 Pertunmaan kunta ja kaupat avustavat yhdessä yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmien ruokaostosten tekoa

Kunnan työntekijä huolehtii tilauksista ja ohjaa ne alueen kauppoihin.

18.3.2020 klo 14.40 Etelä-Savon kouluissa kourallinen oppilaita lähiopetuksessa

Kouluissa on tavallista hiljaisempaa, kun poikkeustilanne on astunut voimaan Suomen kouluissa.

Mikkelissä lähiopetukseen on keskiviikona osallistunut noin 120 oppilasta. Savonlinnassa on tullut kouluun 74 oppilasta. Pieksämäellä lähiopetuksessa on noin 30 oppilasta, Juvalla noin kymmenen oppilasta.

Lähiopetusta saavat vain koululuokat ensimmäisestä kolmanteen, jos vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Myös erityisen tuen oppilaille on järjestetty lähiopetusta. Muuten lähiopetus on keskeytetty.

18.3.2020 klo 14.07 Mikkelin keskussairaala jaetaan kahtia – koronapotilaisiin ja muihin hoidettaviin

Mikkelin keskussairaala varautuu koronaviruspotilaiden määrän kasvuun. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote jakaa sairaalan koronapotilaiden osaan ja muiden potilaiden osaan. Näille osille tulee myös eri työntekijät.

Essoten pandemiatyöryhmä on määrännyt vierailukieltoja. Keskussairaalan lisäksi Moision sairaala, Essoten lähikuntoutusosastot ja alueen palvelutalot ovat kiellon piirissä.

18.3.2020 klo 13.07 Osuuskauppa Suur-Savo aloittaa yt-neuvottelut – lomautusten määrä pyritään pitämään pienenä

Osuuskauppa Suur-Savossa aloitetaan yt-neuvottelut tänään keskiviikkona koronaviruksen vaikutusten takia.

Yt-neuvotteluissa arvioidaan henkilöstön lomauttamistarpeita ja kartoitetaan väliaikaisia toimia. Koronavirusepidemia ja valmiuslain käyttöön ottaminen ovat aiheuttaneet merkittävän kysynnän ja asiakasmäärien vähenemisen.

Asiakasmäärät ovat laskeneet etenkin hotelleissa, ravintoloissa ja liikennemyymälöissä. Mahdollisten lomautusten määrä pyritään pitämään pienenä. Työntekijöitä voidaan mahdollisuuksien mukaan työllistää yli toimialarajojen eli esimerkiksi ravintolan työntekijä voidaan siirtää myymälään töihin.

18.3.2020 klo 12.53 Koronavirus kurittaa eteläsavolaisia yrityksiä – nyt testataan muuntautumiskykyä ja luovuutta

Koronaviruksen leviämisen hillitsemiseen tähtäävät järeät toimet vaikuttavat voimalla eteläsavolaisiinkin yrityksiin. Poikkeuksellisessa tilanteessa yrityksiltä vaaditaan muuntautumiskykyä.

Savonlinnan seudun yrittäjien puheenjohtaja Oskari Malkki kannustaa yrittäjiä kehittämään uusia palveluja asiakkaille. Hän nostaa esimerkiksi ravintolat, jotka tekevät kotiinkuljetuksia ja kuntosalit, jotka ovat ottaneet käyttöön etäopetuksia.

Etelä-Savossa useampi kuin joka neljäs yritys kertoo antaneensa lomautusvaroituksen tai aloittavansa yt-neuvottelut koronavirustilanteen vuoksi. Joka viides yritys arvioi konkurssin riskin nousseen. Tiedot käyvät ilmi Etelä-Savon kauppakamarin tekemästä kyselystä alueen yrityksille.

18.3.2020 klo 11.10 Osuuskauppa Suur-Savo sulkee ravintoloitaan – taloudelliset tappiot satoja tuhansia

Osuuskauppa Suur-Savo sulkee ravintoloitaan Etelä-Savossa koronavirustilanteen vaikutusten vuoksi. Kaikkiaan maakunnassa suljetaan seitsemän ravintolaa torstaista alkaen. Lisäksi auki jäävien ravintoloiden aukioloaikoja supistetaan.

Yhteensä Osuuskauppa Suur-Savolla on Etelä-Savossa 22 ravintolaa. Muutokset pysyvät voimassa toistaiseksi yhteiskunnan poikkeustilan ajan. Poikkeustilasta aiheutuneet taloudelliset tappiot ovat arviolta satoja tuhansia euroja Osuuskauppa Suur-Savolle.

Sen ravintoloissa työskentelee 160 työntekijää. Osuuskauppa Suur-Savosta ei kommentoida tässä vaiheessa, joudutaanko henkilökuntaa lomauttamaan tai aloittamaan yt-neuvottelut.

18.3.2020 klo 8.04 Ruoan verkkokauppa kasvaa Etelä-Savossa

Ruoan verkkokauppa kasvaa nyt hurjaa tahtia Etelä-Savossa. Moni haluaa koronaviruksen takia välttää kaupassa käymisen kokonaan. Ilmiö näkyy sekä K-ryhmän että Osuuskauppa Suur-Savon verkkokaupassa. Sekä valmiiksi kerätyt ruokakassit että ostosten kotiinkuljetus ovat kasvattaneet kysyntäänsä.

Mikkelissä K-supermarket Rokkalassa on tuplamiehitys hoitamassa ruokien keräilyä ja toimittamista verkkoasiakkaille. Osuuskauppa Suur-Savosta kerrotaan, että heillä on valmius nostaa kapasiteettia verkkokaupan hoitamiseen, mikäli kysynnän kasvu jatkuu.

18.3.2020 klo 7.14 Kaupat tarjoavat poikkeusaukioloaikoja riskiryhmiin kuuluville

Esimerkiksi K-Market Kirkkokatu Savonlinnassa avaa ovensa joka aamu vähintään tuntia aiemmin riskiryhmiin kuuluville.

Pieksämäellä puolestaan Sale Naarajärvi on ilmoittanut tarjoavansa poikkeusaukioloaikoja maanantaista perjantaihin kello kuudesta seitsemään. Sale Naarajärvi on toistaiseksi Osuuskauppa Suur-Savon ainoa poikkeusaukioloaikoja tarjoava myymälä.

Mikkelissä K-supermarket Pikantti on avannut ovensa keskiviikkona kello kuusi aamulla. Tarkoitus on myös jatkossa tarjota riskiryhmille omia aukioloja kerran-pari viikossa.

K-supermarket Rokkala puolestaan avautuu riskiryhmille seuraavan kerran kello 7 lauantaiaamuna. Mikkelin Rokkalassa kauppa oli ensi kertaa auki riskiryhmille tiistaiaamuna, ja ostoksilla kävi silloin kymmenkunta asiakasta.

18.3.2020 klo 6.23 Metsäsairila: Laita nenäliinat sekajätteeseen biojätteen sijaan

Koronavirus vaikuttaa myös jätteiden lajitteluun. Koronaviruksen leviämisen estämiseksi esimerkiksi Mikkelin kaupungin jätehuoltoyhtiö Metsäsairila ohjeistaa asukkaita lajittelemaan nenäliinat ja lautasliinat polttokelpoisiin sekajätteisiin biojätteiden sijaan.

Koronavirukselle altistuneiden tulisi kerätä omat roskansa erillisiin roskapusseihin, jotka suljetaan tiiviisti ja toimitetaan sekajätteisiin.

Metsäsairila ohjeistaa tyhjentämään koronavirukselle altistuneen roskapussit päivittäin. Yhtiön nettisivuilla myös muistutetaan jäteastioiden ympäristön siisteydestä, jolloin linnut tai muut eläimet eivät pääse levittämään jätteitä.

18.3.2020 klo 5.52 Mikkelin keskussairaalaan vain yksi sisäänkäynti

Mikkelin keskussairaalaan kuljetaan koronavirustilanteen takia keskiviikkoaamusta alkaen vain yhden oven kautta. Kaikki muut sisäänkäynnit suljetaan ja sisään pääsee vain päivystyksen oven kautta Pirttiniemenkadun puolelta.

Sisäpihalle pystytetyssä teltassa erotellaan hengitystieinfektioihin sairastuneet, jotta muut potilaat ja henkilökunta välttyisivät tartunnalta.

17.3.2020 klo 15.48: Etäopiskelua Wilman välityksellä ja alaluokkien yhdistelmiä – näin korona tuntuu savonlinnalaiskoululaisten arjessa

Lähiopetuksen järjestäminen 1.–3. luokkalaisille voi tarkoittaa käytännössä esimerkiksi alaluokkien yhdistämistä. Savonlinnan kaupungin vs. sivistystoimenjohtaja Tuija Kauppinen kertoo olevan mahdollista, että opiskelu ei tapahdu omassa tutussa luokkaryhmässä.

Vaikka koulut keskiviikkona suljetaankin, opetus ei keskeydy koululaisten siirtyessä etäopetukseen. Etäopetusta voidaan järjestää esimerkiksi sähköisen viestintävälineen Wilman kautta.

Savonlinnassa ylioppilaskoe on varauduttu järjestämään myös mahdollisen koronavirusaltistuksen takia karanteenissa olevalle abiturientille.

17.3.2020 klo 14.13: Koronavirukseen sairastunut joutui tehohoitoon Mikkelissä

Yksi koronavirukseen sairastunut potilas on joutunut tiistaina tehohoitoon Mikkelin keskussairaalassa.

Kaikkiaan tehohoidossa on Suomessa tällä hetkellä tiettävästi yhteensä kaksi koronavirukseen sairastunutta.

17.3.2020 klo 13.53: Kapasiteettipula hidastaa koronavirustestien tuloksia – Mikkelissä analyysilaite käyttöön piakkoin

Koronavirustestien analysoinnissa on nyt ruuhkaa. Helsingin Huslabin toimipiste on kuormittunut. THL auttaa nyt analysoinnissa. Esimerkiksi Mikkelissä voitaisiin ottaa jopa sata koronavirustestiä päivässä, mutta rajallisen analysointikapasiteetin vuoksi niitä otetaan päivittäin noin kymmenen.

Testejä otetaan sairaaloissa ympäri Suomea, mutta monissa paikoissa ne täytyy edelleen lähettää analysoitavaksi toiselle paikkakunnalle.

Tähän saakka esimerkiksi Mikkelin ja Savonlinnan sairaaloissa tehtävät koronavirustestit on lähetetty Helsinkiin analysoitavaksi. Lisäksi osa testeistä on tästä viikosta lähtien voitu lähettää Kuopioon.

Valtakunnallisesti näytteitä voidaan analysoida noin 600:sta tuhanteen päivässä. Mikkelissä Islabin toimipisteessä aloitetaan koronavirustestien analysointi mahdollisimman pian, kunhan laite saadaan toimintakuntoon.

17.3.2020 klo 13.14 Savonlinnassa koronapotilaita voidaan tarvittaessa sijoittaa kaupungin tyhjiin vuokra-asuntoihin

Savonlinnan kaupunki on kartoittanut Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterille koronaviruspotilaiden mahdollisia lisäsijoituspaikkoja varten kaupungin tyhjistä vuokra-asunnoista.

Kaupunginjohtaja Janne Laineen karkean arvion mukaan asunnoissa on potilaspaikkoja sadalle potilaalle. Sairaanhoitopiiri vastaa tilojen varustamisesta kuten kalusteista ja lääkinnällisten laitteiden asentamisesta.

Kaupunki on selvittänyt henkilöstöstään ne työntekijät, jotka voivat tarvittaessa työskennellä sairaanhoitopiirin apuna. Savonlinnan kaupungilla on kymmeniä terveydenhuoltoalan työntekijöitä kuten lähi- ja sairaanhoitajia.

17.3.2020 klo 12.42 Kasvatus- ja opetusjohtaja: Etäopiskelu ei ole lomailua, vaan kotona tapahtuva koulutyö tulee ottaa vakavasti

Useat oppilaat ovat olleet jo tänään poissa kouluista eri puolilla Etelä-Savoa. Mikkelin kaupungin kasvatus- ja opetusjohtaja Seija Manninen toivoo, että vanhemmat ottavat kotona tapahtuvan koulutyön vakavasti ja painottaa, ettei etäopiskelu tarkoita lomailua.

Manninen pitää tärkeänä, että kodeissa luotaisiin säännöllinen päivärytmi, jonka mukaan keskitytään tiettynä aikana opiskeluun ja ruokailuun.

17.3.2020 klo 12.10 Koulujen sulkemista valmistellaan parhaillaan Etelä-Savossa

Etelä-Savossa valmistellaan kouluja huomista sulkemista varten. Kunnissa kartoitetaan vanhemmilta sitä, kuinka moni 1.-3. -luokkalainen voi jäädä kotiopetukseen. Niille oppilaille, jotka jatkavat lähiopetuksessa, pyritään järjestämään opetus omassa koulussa.

Kouluissa suunnittellaan nyt sitä, kuinka tarvittava lähiopetus saadaan huomisesta lähtien järjestettyä alle 10 hengen ryhmissä.

Koulujen sulkeminen merkitsee poikkeuksellisia työoloja niin opettajille kuin muulle koulun henkilökunnalle. Mikkelin kaupungin sivistysjohtaja Virpi Siekkinen sanoo, että kunnissa odotetaan parhaillaan Opetushallituksen tarkempia ohjeita (siirryt toiseen palveluun) (Opetushallituksen sivut) koulutyön järjestämisestä erikoistilanteessa.

Tämän viikon osalta opetus tulee tapahtumaan pääasiallisesti Wilma-viestien välityksellä.

Myös esimerkiksi koulunkäyntiavustajien ja ohjaajien roolia tullaan miettimään uudestaan nyt, kun koulut menevät kiinnni.

17.3.2020 klo 11.37 Pieksämäellä flunssaoireisia kehotetaan perumaan varatut lääkäriajat

Pieksämäen kaupunki kehottaa perumaan varatut lääkäriajat, jos potilaalla on flunssaoireita. Terveyskeskuksen vastaanoton palvelupiste on suljettu. Kaupunki ei ole perunut kiireettömiä lääkäriaikoja.

Kaupunki on myös rajoittanut kulkua terveydenhuollon tiloihin. Terveyskeskuksen neuvolaan kulku on rajoitettu pääovista Tapparakadun puolelta. Suunterveydenhuoltoon käynti on vain Heinäkadun puolelta.

17.3.2020 klo 11:29 Pieksämäellä suunnitellaan ruoka-avun järjestämistä riskiryhmille

Pieksämäellä kaupunki pohtii tänään, miten ikääntyneitä ja riskiryhmiin kuuluvia voidaan auttaa ruokaostoksissa. Bovallius-Palvelut järjestää jo nyt kauppapalveluita. Lisäksi selvitetään, voidaanko esimerkiksi nuorisotyöntekijöitä siirtää auttamaan ikäihmisiä, kun nuorisotilat on suljettu.

Pieksämäen kaupungin johtoryhmä kokoontuu päivittäin kartoittamaan pandemian seurauksia kaupungissa. Kaupunki tiedottaa toimistaan verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) ja Facebookissa.

17.3.2020 klo 11.20 Mikkelin ja Savonlinnan kirjastoihin voi palauttaa aineistoja

Mikkelin ja Savonlinnan kaupunginkirjastot ovat kiinni koronaviruksen vuoksi. Kirjastojen asiakkaat voivat palauttaa aineistoja palautusluukkuihin.

Mikkelin seutukirjaston asiakkaan on huolehdittava lainatun aineiston palautuksista tai lainojen uusimisista. Netissä tai puhelimessa uusittu laina pidentää nyt Mikkelin seutukirjaston aineiston laina-aikaa kuusi viikkoa.

Mikkelin seutukirjastosta varattuja aineistoja voi kysellä kirjastosta puhelimitse ja sopia niiden noutamisesta. Muutoin kirjastot pysyvät toistaiseksi suljettuina. Savonlinnan kaupunginkirjasto ei käsittele varauksia sulkuaikana eikä varauksia voi noutaa kirjastoista.

17.3.2020 klo 8.27 Savonlinnan julkisia tiloja kiinni

Savonlinna sulkee tiistaista alkaen julkisia tiloja.

Savonlinnassa kaupungin kuntosalit, liikuntatilat ja uimahallit pysyvät jo tiistaina kiinni. Myös kaikki kaupungin tapahtumat ja liikuntaryhmät oon peruttu. Kirjastot ja niiden omatoimijärjestelmät on suljettu.

17.3.2020 klo 8.14 Puumala suunnittelee apurinkiä riskiryhmäläisille

Puumalan kunta on perustamassa apurinkiä riskiryhmille koronavirustilanteen takia.

Ringin ideana on, että tavalliset kuntalaiset auttaisivat riskiryhmiin kuuluvia erilaisissa kauppa-asioissa. Puumalan kunta kertoo lähitulevaisuudessa puhelinnumeron tai muut yhteystiedot, mistä apua saa. Kunnanjohtaja Matias Hildén ei vielä osaa sanoa, milloin apuringin toiminta käynnistyy.

17.3.2020 klo 8.05 Seurakunnat supistavat toimintaansa Etelä-Savossa

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta ja Savonlinnan seurakunta keskeyttävät tilaisuudet ja viikkotoiminnan. Savonlinnassa jumalanpalvelukset järjestetään ilman yleisöä Savonlinnan tuomiokirkossa ja Rantasalmen kirkossa.

Seurakunnat sopivat kasteen, vihkimisten ja hautaan siunaamisen yksityiskohdista asianosaisten kanssa.

16.3.2020 klo 16.19 Jopa kolmannes oppilaista jäi koulusta kotiin Mikkelin Lähemäellä

Moni kouluikäisen vanhempi on päättänyt pitää kouluikäiset lapsensa kotona koronaviruksen takia. Esimerkiksi Mikkelissä noin 30 prosenttia Lähemäen koulun oppilaista on maanantaina ollut poissa koulusta.

Lapselle voi hakea poissaololupaa rehtorilta, ja lapsen voi ottaa kotiopetukseen. Tällöin vanhemmat vastaavat siitä, että koulutehtävät tulevat hoidettua.

16.3.2020 klo 15.56 Joroinen sulkee kunnanvirastonsa ja muun muassa koulujen liikuntasalit

Joroinen sulkee kunnanvirastonsa ovet huomisesta tiistaista lähtien koronavirustilanteen vuoksi. Viraston ovet ovat suljettuina toistaiseksi, ja yhteydenotot kuntaan tapahtuvat jatkossa sähköpostilla tai puhelimitse.

Joroinen myös sulkee tästä päivästä (siirryt toiseen palveluun) (Joroisten kunnan sivut) lähtien kunnan toimitiloja kuten urheilutalon, koulujen liikuntasalit sekä kunnan kokoustilat.

16.3.2020 klo 15.40: Essote kieltää vieraat Moision sairaalassa sekä kaikissa palvelutaloissa

Essote on määrännyt kaikki palvelutalonsa sekä Moision sairaalan vierailukieltoon. Myös vapaaehtoisten käynnit palveluasumisen yksiköihin on keskeytetty. Poikkeuksena vierailukieltoon ovat saattohoitoasukkaat, joita saa edelleen käydä katsomassa jos vierailijalla ei ole flunssan oireita.

Mikkelin keskussairaalassa sekä lähikuntoutusosastoilla vierailuja pyydetään välttämään koronavirusepidemiatilanteen vuoksi

16.3.2020 klo 15.31: Essotella jopa satoja työntekijöitä poissa töistä joko flunssaoireiden tai ulkomaanmatkan aiheuttaman karanteenin vuoksi

Etelä-Savon sosiaali ja terveyspalvelu Essoten henkilökunnasta jopa satoja työntekijöitä on poissa töistä joko flunssaoireiden tai ulkomaanmatkan aiheuttaman karanteenin vuoksi.

Osaavan henkilökunnan riittävyys voi tulla pullonkaulaksi siinä vaiheessa, jos koronaviruspotilaita joudutaan ottamaan paljon tehohoitoon.

16.3.2020 klo 15.18: Etelä-Savon molemmat sairaanhoitopiirit varautuvat koronavirustilanteen pahenemiseen

Etelä-Savon molemmissa sairaanhoitopiireissä valmistaudutaan nyt koronavirustilanteen pahenemiseen. Kiireettömiä leikkauksia ja toimenpiteitä on ryhdytty siirtämään ja Mikkelissä valmistaudutaan avamaan omat vastaanottotilat sekä osastot koronaviruspotilaille tämän viikon aikana.

Savonlinnassa puolestaan on ryhdytty kartoittamaan hiljattain eläköityneiden terveydenhuoltoammattilaisten mahdollisuutta palata tarvittaessa takaisin töihin.

16.3.2020 klo 13.23: Urpolan koulun karanteeni jatkuu kaksi viikkoa

Essote tarkensi tänään koulun karanteenin jatkuvan 29. maaliskuuta saakka. Koulu ilmoitti karanteenista myöhään sunnuntai-iltana.

Sote-kuntayhtymä päätyi karanteeniin, koska koulussa työskentelevän ihmisen tartunta on vahvistunut koronavirukseksi. Tämän lisäksi on syytä epäillä kahden samassa koulussa työskentelevän sairastuneen.

16.3.2020 klo 11.46: Kiireettömiä perusterveydenhuollon aikoja perutaan Etelä-Savossa

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelut peruu jo varattuja aikoja perusterveydenhuollosta ja erikoissairaanhoidosta.

Essote peruu myös suun terveydenhuollon kaikki kiireettömät hammashoidon ajat 12. huhtikuuta saakka.

16.3.2020 klo 11.29: Juvalla liikuntatiloja kiinni koronaviruksen takia

Juvalla Sampolan vesiliikuntakeskus, liikuntasalit ja kaarihalli suljetaan tiistaista alkaen koronavirustilanteen takia.

Kunta päätti jo aiemmin Sampolan kuntosalin sulkemisesta toukokuun loppuun saakka.

16.3.2020 klo 11.01: Mikkelin kaupunki kehottaa välttämään joukkoliikennettä

Mikkelin kaupunki kehottaa välttämään joukkoliikenteen käyttöä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Lisäksi linja-autoissa vältetään käteisellä maksamista.

16.3.2020 klo 09.45: Vanhempia pyydetään pitämään lapset poissa päiväkodeista Mikkelissä

Vanhempia pyydetään pitämään lapset mahdollisuuksien mukaan poissa varhaiskasvatuksesta Mikkelissä. Suositus pitää lapset poissa päiväkodeista koskee kotona olevia vanhempia, joilla on mahdollisuus huolehtia lapsistaan päivän aikana.

16.3.2020 klo 7.58: Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri avaa koronapuhelimen

Yleisön mielenkiinto koronavirusta kohtaan on ollut niin suurta Savonlinnan seudulla, että alueelle avataan koronapuhelin.

Alueen asukkaat voivat soittaa tästä maanantaista lähtien numeroon 015 527 2700, jos koronaviruksesta on kysyttävää. Puhelin on avoinna arkisin kello 8–18.

16.3.2020 klo 07.44: Mikkelissä ja Mäntyharjulla lukiot etäopetukseen, Mikkeli sulki kirjastot ja uimahallit

Viikonlopun aikana kaupungit ja kunnat ovat kertoneet keinoistaan hidastaa koronaviruksen leviämistä.

Ainakin Mikkelissä ja Mäntyharjulla lukio-opetus siirtyy tästä päivästä alkaen etäopiskeluun.

Mikkelissä kaupunki on sulkenut eilisestä alkaen uimahallit, sisäliikuntapaikat, museot, kirjastot ja nuorisotilat. Myös kansalaisopiston toiminta on Mikkelissä tältä keväältä ohi.

16.3.2020 klo 06.25: Mikkelissä koko Urpolan alakoulu karanteeniin

Mikkelissä koko Urpolan alakoulu on laitettu karanteeniin koronaviruksen vuoksi. Asiasta päätettiin myöhään sunnuntai-iltana.

Koululla ei enää järjestetä opetusta, vaan oppilaat ovat karanteenissa. Oppilaat opiskelevat kotona annetun ohjeistuksen mukaisesti.

Koulu tiedottaa huolehtivansa maanantaina koulupäivän ajan koululle saapuvista oppilaista, koska tieto koulun sulkemisesta kerrottiin vanhemmille ja oppilaille hyvin myöhään sunnuntaina. Oppilaat saavat myös kouluruuan.

16.3. klo 06.14: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu keskeyttää lähiopetuksen

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk keskeyttää lähiopetuksen maanantaina 16. maaliskuuta. Keskeytys jatkuu maaliskuun loppuun asti.

Etäopetus alkaa viimeistään ensi viikon maanantaina, heti kun opetusjärjestelyt on saatu muutettua.

Xamkin opiskelijaravintolat ja kirjastot ovat kiinni 19.–31. maaliskuuta. Poikkeuksina ovat ravintola Talli ja ravintola Stadiumi Mikkelissä.

Myös Xamkin harrastustoiminta keskeytyy maaliskuun loppuun asti.

14.3. klo 13.23: Etelä-Savon ensimmäiset koronavirustartunnat varmistuivat

Etelä-Savossa on vahvistettu kaksi koronavirustartuntaa. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote kertoo, että vielä ei ole selvillä, mistä henkilöt ovat saaneet tartunnan.

Essote on asettanut Mikkelin Urpolan koulusta yhden luokan oppilaat ja melkein kaikki koulun opettajat karanteeniin maaliskuun 26. päivään saakka. Syynä on se, että he ovat olleet kontaktissa mahdollisesti tartuntaketjussa olevaan henkilöön.

13.3. klo 17.24: SaPKossa pureskellaan Mestiksen pudotuspelien peruuntumista – Tieto tuli veitsellä leikaten, ja työt loppuivat kuin seinään

Savonlinnalaiselle SaPKolle kauden tärkeimpien otteluiden peruuntuminen on kova paikka. Mestiksen pudotuspelikevät päättyi ennen kuin se ehti alkaakaan. Pudotuspelien peruuntuminen merkitsee seuroille mittavia tulonmenetyksiä.

12.3. klo 20.00: Koronauhka leijuu jo Savonlinnan Oopperajuhlienkin ympärillä – "Emme selviäisi lipputulojen menetyksistä ilman ulkopuolista tukea"

Savonlinnassa pohditaan Oopperajuhlien tilannetta korona-aallon laajentumisuhan alla. Pahimmassa mahdollisessa skenaariossa koronauhka saattaisi perua myös Oopperajuhlat.

Peruuntuminen olisi festivaalille katastrofi. Savonlinnan Oopperajuhlille osallistui viime kesänä yhteensä 65 000 kävijää.

12.3. klo 15.39: Mikkelissä käsidesi loppu kaupoista ja apteekeista – Savonlinnassa pienpanimo havahtui samaan tilanteeseen ja alkaa valmistaa omaa käsidesiä

Koronaviruksen leviäminen näkyy myös käsidesin menekissä. Mikkelin keskustan apteekeissa ja kaupoissa hyllyt ovat käsidesien kohdalta monin paikoin tyhjät.

Myös savonlinnalainen pienpanimo havahtui käsidesipulaan. Olaf Brewingin oma käsidesi tulee myyntiin maaliskuun aikana muun muassa verkkokauppaan.

Puuttuuko tästä artikkelista jokin oleellinen tieto koronavirustilanteesta ja siihen varautumisesta Etelä-Savossa? Kerro se meille sähköpostitse mikkeli@yle.fi.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan