1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Uusimmat koronatiedot Etelä-Savosta: Essote purkaa koronaohjeistustaan

Päivitämme tähän artikkeliin uusimmat tiedot koronavirustilanteesta Etelä-Savossa.

koronavirus
Koronavirusnäyte pöydällä
Pasi Takkunen / Yle

Etelä-Savossa Essoten alue on koronan perusvaiheessa. Sosterin alue Itä-Savossa on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Etelä-Savossa kunnat ovat päättäneet kuntakohtaisista rajoituksista ja tiedottavat niistä jokaisen kunnan omilla verkkosivuilla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

20.4.2021 kello 16:39 Essote palaa koronaviruksen suhteen perustasolle

Kuntayhtymä Essote höllentää alueellisia koronarajoituksia koskevaa ohjeistustaan. Samalla alueella siirrytään koronaviruksen leviämisen suhteen rauhallisimpaan vaiheeseen, eli perustasolle.

Alueellinen koronanyrkki kokoontui tänään ja purki joitain alueelle aiemmin asetettuja rajoituksia, kuten aikuisten harrastustoimintaa ja julkisia tiloja koskevia rajoituksia.

Essotesta kuitenkin muistutetaan, että sosiaalisten kontaktien määrän lisääntyessä maskien käytön ja yleisten turvallisuusohjeiden noudattamisen tärkeys korostuu.

Aiemmin Essote oli koronaviruksen leviämisen suhteen toiseksi vakavimmassa, eli kiihtymisvaiheessa.

Sen sijaan Itä-Savon sairaanhoitopiiri jatkaa edelleen kiihtymisvaiheessa alueen koronavirustilanteen vuoksi.

Essoten alueella todettiin tiistaina myös yksi koronavirustartunta.

19.4.2021 kello 14:40 Koronarokotuksia entistä laajemmalle ryhmälle

Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin alueella koronarokotuksissa on avattu ajanvaraus riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville 18 vuotta täyttäneille sekä 65 vuotta täyttäneille.

Aiemmin Sosterin koronarokotukset olivat auki kaikille 65 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille.

Myös kuntayhtymä Essote kertoo avaavansa huomenna rokotusaikoja kaikille 60 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Rokotteen saavat Essoten alueella jatkossa myös terveet yli kuusikymppiset.

19.4.2021 kello 14:38 Etelä-Savossa kuusi tartuntaa

Etelä-Savossa on todettu viikonloppuna yhteensä kuusi koronavirustartuntaa.

Näistä viisi todettiin Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin alueella.

Kuntayhtymä Essoten alueella todettiin viikonloppuna yksi koronapositiivinen tulos.

Kuntayhtymä Essote ja sairaanhoitopiiri Sosteri ovat molemmat koronaviruksen leviämisen suhteen kiihtymisvaiheessa.

17.4.2021 kello 12.40: THL:n koronatiedot eivät päivittyneet lauantaina huoltotöiden takia

Osa automaattisesti päivittyvistä koronatilastoista näytti lauantaina edelleen jo perjantaina kirjattuja tartuntalukuja. Savonlinnastsa kirjattiin perjantaina viisi ja Mikkelista yksi uusi tartunta. Tartuntatiedot kirjautuvat THL:n rekisteriin viivellä, joten ne voivat poiketa sairaanhoitopiirien itse ilmoittamista luvuista.

16.4.2021 klo 12.10 Itä-Savossa liikkuu nyt koronaviruksen eteläafrikkaista muunnosta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekvensoinneissa on varmistunut, että savonlinnalaiseen työyhteisöön liittyvä tartuntaketju on koronaviruksen eteläafrikkalaista muunnosta, tiedottaa Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri. ** **

Tartuntaketjussa on todettu tähän mennessä kaikkiaan 71 tartuntaa.

– Tauti on tarttunut herkästi myös hyvin lyhytkestoisissa kontakteissa, eli huomattavasti herkemmin, kuin mitä tarttumistilanteet ovat olleet koronaviruksen alkuperäisessä muodossa, Sosterin perusterveydenhuollon johtava lääkäri Veikko Karvanen sanoo tiedotteessa.

Sosterin mukaan tartunnanjäljityksessä varauduttiin virusmuunnokseen jo alusta alkaen.

– Tämän vuoksi karanteeniin asettamisia tehtiin alueella jo alkuvaiheessa runsaasti. On erittäin tärkeää, että karanteeniin asettaminen otetaan tosissaan ja sitä noudatetaan. Tämä on edellytys sille, että tartunnat saadaan tukahdutettua alueellamme, Karvanen muistuttaa.

On arvioitu, että Suomessa nykyään käytössä olevat rokotteet eivät anna koronaviruksen eteläafrikkalaista versiota vastaan aivan yhtä hyvää suojaa kuin perusmuotoista virusta vastaan.

Keskiviikon jälkeen Sosterin alueella on todettu 11 uutta koronatartuntaa.

16.4.2021 klo 5.45 Koronaviruksen brittimuunnos jyllää nyt Essotessa, jo 90 prosenttia uusista tartunnoista ärhäkämpää virusmuotoa

Koronaviruksen brittimuunnos on vallannut alan aiemmalta koronavirukselta Etelä-Savon sote-kuntayhtymän Essoten alueella. Ylilääkäri Hans Gardströmin mukaan viimeaikaisista näytteistä 90 prosenttia on ollut brittimuunnosta.

– Voi sanoa, että brittimuunnos on meillä syrjäyttänyt viruksen perusmuodon, Gärdström sanoo.

Eri arvioiden mukaan brittimuunnos on 40–70 prosenttia tartuttavampi kuin vanha koronavirus. Siitä huolimatta epidemiatilanne on Essotessa ollut viime aikoina jopa siinä määrin rauhallinen, että koronarajoituksia on voitu purkaa.

– Oleellista on, että meillä ei ole ollut viivettä tartunnanjäljityksessä, vaan olemme saaneet tartuntaketjut saman tien poikki. Mutta kyllä sen tartuttavuuden on huomannut: se tarttuu todella pienestäkin kontaktista, Gärdström sanoo.

Mahdollisten altistumisten takia karanteenit ovat laajimmillaan koskeneet satoja ihmisiä kerrallaan. Laajat karanteenit ovat kuitenkin pitäneet virusta kurissa ja estäneet tartuntaketjuja leviämästä hallitsemattomasti.

15.4.2021 klo 6.00 Etelä-Savon Yrittäjät vaatii järkevämpiä koronarajoituksia ravintoloille

Etelä-Savon Yrittäjät vaatii huomioimaan nykyistä paremmin maakuntien sisäisen tautitilanteen vaihtelun ravintoloita koskevissa koronarajoituksissa.

Pienten ja keskisuurten yritysten etujärjestön mukaan on kohtuutonta, että maakunnan kaikkiin kuntiin asetetaan samat ravintolarajoitukset, vaikka monissa kunnissa tautitilanne on täysin rauhallinen.

Yrittäjien mukaan esimerkiksi Savonlinnassa tilanne on huono ja Mikkelissä on menty parempaan suuntaan, mutta monissa muissa Etelä-Savon kunnissa uudet tartunnat ovat nollassa tai niitä on hyvin vähän. Rajoituksia pitäisi "järkeistää".

Ravintoloiden täysi koronasulku päättyy tulevana sunnuntaina 18. huhtikuuta, mutta myös sen jälkeen hallitus kaavailee ravintoloiden aukioloaikoihin ja muuhun toimintaan tiukkoja rajoituksia.

Hallitus tarkastelee tautitilannetta eri puolilla maata pitkälti maakunnittain.

14.4.2021 klo 14.00 Sosterissa Suomen pahin koronatilanne – jälleen kolme uutta tartuntaa

THL:n tilastojen mukaan koronatilanne on nyt Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin alueella Suomen pahin, kun ilmaantuvuusluku on 195,4. Pääkaupunkiseudun ilmaantuvuusluku on 194,8.

THL:n tilastojen mukaan Sosterissa on todettu viimeisen kahden viikon aikana 78 uutta tartuntaa.

Alueella on todettu tiistain ja keskiviikon aikana kolme uutta koronatartuntaa. Yksi tartunta liittyy savonlinnalaisen työyhteisön tartuntaketjuun ja yksi Asemantien päiväkotiin liittyvään tartuntaketjuun. Molemmat tartunnoista on todettu jo karanteenissa olevilla henkilöillä.

Kolmannen tartunnan lähde ei vielä ole varmistunut. Tartunnasta on seurannut yksi karanteeniin asettaminen.

Kaikkiaan työyhteisöön liittyvässä tartuntaketjussa on todettu tähän mennessä 65 tartuntaa ja Asemantien päiväkotiin liittyvässä ketjussa 18 tartuntaa.

Kaikkiaan Sosterin alueella on annettu noin 12 600 koronavirusrokotetta. Koronarokotusksen voivat saada nyt kaikki alueen yli 65-vuotiaat.

12.4.2021 klo 12.00 Sosterin uudet koronakaranteenit laajenivat jo 150 henkeen, perjantain jälkeen 14 tartuntaa

Itä-Savon sairaanhoitopiirissä Sosterissa on perjantain jälkeen todettu 14 uutta koronatartuntaa, joista seitsemän jo valmiiksi karanteenissa olevilla: viisi työyhteisöstä alkaneessa ketjussa ja kaksi Asemantien päiväkotiin liittyvässä ketjussa.

Lisäksi viisi viikonlopun tartunnoista liittyy Savonlinnan Taidelukiossa viikonloppuna todettuun uuteen tartuntaketjuun.

Taidelukion tartuntaketjun lähtökohta on vielä epäselvä, ja tartunnan jäljitys on käynnissä.

Edellä mainittujen lisäksi alueella on todettu vielä yksi uusi tartuntaketju, jossa eilen sunnuntaina todettiin yksi koronatartunta ja tänään maanantaina yksi jatkotartunta.

Kaikkiaan uusien tartuntojen vuoksi karanteeniin tullaan asettamaan ainakin noin 150 koronavirukselle mahdollisesti altistunutta. Aiempiin tartuntaketjuihin liittyviä karanteeneja päättyi puolestaan viikonlopun aikana Sosterissa noin 200.

Juttua korjattu 12.4. klo 12.30: Perjantain jälkeen Sosterissa on todettu 14 uutta tartuntaa, ei 13 niin kuin jutussa aluksi virheellisesti luki.

12.4.2021 klo 8.35 Savonlinnan taidelukio etäopetukseen neljän koronatartunnan takia, 103 sai karanteenimääräyksen

Savonlinnan taidelukio on siirretty toistaiseksi etäopetukseen sen jälkeen, kun koulun neljällä oppilaalla havaittiin viikonlopun aikana koronatartunta. Lukiossa on vajaat 300 opiskelijaa.

Karanteenimääräyksen mahdollisen taudille altistumisen vuoksi sai yhteensä 103 koulun oppilasta ja työntekijää, kertoo koulun rehtori Reima Härkönen, jonka mukaan yhteydenotto sairaanhoitopiiristä tuli lauantaina.

– Toistaiseksi emme ole ehtineet tarkkaan pohtia, kuinka kauan etäopetuksessa ollaan, Härkönen sanoo.

Alkaneella viikolla etäopetuksen vaikutus koulun arkeen ei Härkösen mukaan ole yhtä suuri kuin se normaalioloissa olisi, koska sattuu olemaan niin sanottu projektiviikko, jonka aikana perinteistä luokkahuoneopetusta ei järjestetä.

Härkösen mukaan yhtä lukuun ottamatta kaikki oppimisprojektit voidaan toteuttaa.

12.4.2021 klo 6.00 Essotessa viikonloppuna neljä uutta tartuntaa, karanteenissa jo 300

Etelä-Savon sote-kuntayhtymän Essoten alueella tuli perjantain ja sunnuntain puolenpäivän välisenä aikana ilmi neljä uutta koronatartuntaa. Kaikki tartunnat olivat Mikkelissä.

Viime aikojen tartuntojen takia karanteeniin asetettuja on lähes 300.

– Odotamme näiden joukosta vielä jatkotartuntoja, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

Essoten alue on kolmiportaisella asteikolla koronaepidemian toiseksi vaikeimmalla tasolla, kiihtymisvaiheessa.

Taudin ilmaantuvuusluku eli tartuntojen määrä satatuhatta asukasta 14 vuorokaudessa on Essoten alueella 64, kun se rauhallisimmalla epidemia-alueella Lapsissa on 12 ja heikoimmassa tilanteessa olevalla Uudellamaalla 218.

Rokotukset etenevät Essotessa yhä maan ripeintä tahtia. Viikonlopun aikana Essoten eri toimipisteissä yli 1 100 henkilöä sai ensimmäisen koronarokoteannoksen. Ainakin yhden rokoteannoksen on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan saanut 27 prosenttia alueen väestöstä.

12.4.2021 klo 5.50 Koronarajoitukset kevenevät nuorten osalta

Essoten alueella koronarajoitukset helpottavat tänään maanantaina. Toisen asteen opetuksessa voidaan palata lähiopetukseen kasvomaskeja käyttäen ja turvallisuusohjeita noudattaen.

Lisäksi korkeakouluissa ja osassa muita oppilaitoksia eli yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa aikuisten taiteen perusopetuksessa, vapaan sivistystyön ja aikuisten perusopetuksessa voidaan palata lähiopetukseen

Myös Alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastukset sallitaan jälleen, noudattaen kuitenkin opetus- ja kulttuuriministeriön tiukkaa ja melko rajoittavaa ohjeistusta.

Essoten koronajohto päätti rajoitusten höllentämisestä viime viikolla epidemiatilanteen helpottamisen myötä.

9.4.2021 klo 11.00 Mikkelissä laajoja korona-altistumisia kolmessa koulussa – Liki 200 sai karanteenimääräyksen

Essote-kuntayhtymän alueelta on torstain jälkeen löytynyt kuusi positiivista koronatestitulosta. Kahteen tartuntaketjuun kuuluvat henkilöt ovat saaneet taudin Mikkelistä ja yksi tartunnoista on ulkomailta.

Tartunnan saaneissa on koululaisia ja koululuokkia on siksi määrätty karanteeniin Kalevankankaan koulussa, Rantakylän koulussa ja Päämajakoulussa. Terveysjohtaja Santeri Seppälän mukaan karanteenimääräyksen saaneita oppilaita on lähes 200, kun lukuun otetaan kouluokkien lisäksi harrasteryhmät ja vastaavat.

– Tartunnan saaneista osa on nuoria, ja heillä on hyvin vähän oireita. Nyt on erityisen tärkeää, että jos karanteenin lopuksi ohjataan koronatestiin, niin siellä myös käydään, Seppälä korostaatiedotteessa.

Tartuntaketjujen selvitys on edelleen käynnissä. Tartunnanjäljitys on Essoten mukaan kuormittunut ja osa altistuneista on yhä tavoittamatta

9.4.2021 klo 8.00 Mikkelin vankilassa ensimmäinen koronatartunta, positiivinen testitulos vankilan työntekijältä

Mikkelin vankilassa on havaittu ensimmäinen koronatartunta koko koronaepidemian aikana. Tartunta on todettu 28. maaliskuuta vankilan työntekijällä, ei vangilla. Tartunnan takia karanteenissa on yksittäisiä henkilöitä vankilan sisällä.

Vankilat luokitellaan paikoiksi, joissa taudin leviämisen riski on iso, joten koronatoimiin kiinnitetään nyt erityistä huomiota. valmiuspäällikkö Anssi Vuosalmi Rikosseuraamuslaitoksesta kertoo, että vankilassa on päällä vierailukielto.

– Toistaiseksi ei ole tiedossa yhtään jatkotartuntaa, ja mitään näyttöä ei ole siitä, että siellä olisi laitosleviäminen käynnissä, Vuosalmi sanoo.

9.4.2021 klo 5.55 Essoten työntekijöiden koronakorvauksesta ei vielä syntynyt päätöstä – Koronasta ainakin 2,9 miljoonan lisämenot

Koronaepidemia tulee aiheuttamaan kuluvana vuonna Essote-kuntayhtymälle ainakin 2,9 miljoonan euron lisämenot alkuperäiseen talousarvioon verrattuna.

Samalla talousarvioon syntyy 2,9 euron alijäämä, jota kuntayhtymän johtajan Risto Kortelaisen mukaanei ole mahdollista kuroa umpeen säästöillä tai sisäisillä järjestelyillä.

Summasta menee henkilöstökuluihin 2,3 miljoonaa euroa ja palveluiden ostoihin 600 000 euroa.

Henkilöstökulujen osuuteen on laskennallisesti otettu mukaan myös työntekijöiden koronakorvaus. Mahdollisen kertakorvauksen suuruus ja tarkempi kohdentaminen jätettiin keskiviikon kokouksessa Essoten hallituksen päätettäväksi.

7.4.2021 klo 6.00 Nuorten ja opiskelijoiden koronarajoituksiin höllennyksiä

Essote-kuntayhtymän koronatoimia koordinoiva ryhmä eli koronanyrkki lieventää nuoria koskevia koronarajoituksia Essoten alueella. Helpotukset rajoituksiin tulevat voimaan 12. huhtikuuta eli tulevasta maanantaista alkaen.

Uudet ohjeet ja suositukset suositellaan otettavaksi käyttöön kaikissa Essoten kunnissa.

– Tilanne on sen verran rauhallinen, että voimme purkaa lähinnä nuorten rajoituksia. Näemme, että nyt on järkevää ottaa huomioon nuorten selvästi lisääntynyt ahdistus ja muut rajoitusten haitat. Kansallisesti tilanne on kyllä edelleen vaikea, ja tarvittaessa sitten teemme kohdennettuja toimenpiteitä tai jopa palautamme rajoituksia, sanoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

Koronanyrkin linjauksen mukan toisen asteen opetuksessa voidaan palata lähiopetukseen kasvomaskeja käyttäen ja turvallisuusohjeita noudattaen.

Alle 18-vuotiaiden harrastetoiminta sallitaan noudattaen kuitenkin opetus- ja kulttuuriministeriön tiukkaa ja melko rajoittavaa ohjeistusta, joka löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi korkeakouluissa eli yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa, aikuisten taiteen perusopetuksessa, vapaan sivistystyön ja aikuisten perusopetuksessa voidaan palata lähiopetukseen kasvomaskeja käyttäen ja koronaturvallisuusohjeita noudattaen.

6.4.2021 klo 11.00 Yhä uudet altistumispaikat herättäneet ihmetystä Sosterissa

Itä-Savon sairaanhoitopiirissä Sosterissa on pääsiäisen jälkeen todettu seitsemän uutta koronatartuntaa, joista neljä liittyy savonlinnalaisessa työyhteisössä levinneeseen tartuntaketjuun ja kolme Asemantien päiväkodissa levinneeseen tartuntaketjuun.

Seitsemästä tartunnasta neljä on todettu jo valmiiksi karanteenissa olevalla henkilöllä.

Samalla kaupunki on tiedottanut(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) uusista paikoista, joissa virukselle on saattanut altistua(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun). Sosterin mukaan sosiaalisessa mediassa onkin ihmetelty paljon sitä, miksi altistumispaikkoja tulee lisää, vaikka tartunta todettaisiin karanteenissa olevalla henkilöllä.

– Selitys tähän on se, että tauti on tartuttava jo kaksi vuorokautta ennen kuin oireet alkavat. Kun henkilö on asetettu karanteeniin, on mahdollista, että jo karanteenia edeltävinä päivinä hän on ollut tartuttava ja altistanut muita ihmisiä koronavirustartunnalle, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen kertoo Sosterin tiedotteessa.

Jutun otsikkoa korjattu 7.4. klo 5.30: Korjattu sairaanhoitopiiri Essotesta Sosteriksi.

6.4.2021 klo 6.00 Koronatilanne rauhoittumassa Essoten alueella, Sosterissa parikymmentä uutta tartuntaa

Koronatilanne Essote-kuntayhtymän alueella rauhoittui selvästi pääsiäisen aikana, kertoo sairaanhoitopiirin johto.

Torstain ja maanantai-iltapäivän välisenä aikana koronatartuntoja on Essoten alueelta raportoitu vain neljä, joista kolme Mikkelissä ja yksi alueen ulkopuoliselta henkilöltä.

– Mikäli tilanne jatkuu tällaisena, niin lähestymme perusvaihetta ja pystymme lähiviikkoina purkamaan rajoituksia, arvioi Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

Itä-Savon sairaanhoitopiirissä Sosterissa uusia tartuntoja havaittiin kiirastorstain ja maananantain välisenä aikana 18.

Myönteistä on se, että tartunnoista valtaosa liittyy jo aiemmin tiedossa olleisiin tartuntaketjuihin, joiden puitteissa nyt noin 640 henkilöä on asetettu karanteeniin Sosterin alueella.

31.2.2021 kello 12.17 Sosterin alueella neljä tartuntaa

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin alueella on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa.

Kaikki uudet tapaukset liittyvät savonlinnalaisessa työyhteisössä todettuun tartuntaketjuun.

Kaikkiaan ketjussa on tähän mennessä todettu 26 koronavirustartuntaa.

Karanteenissa on tartuntaketjun vuoksi kaikkiaan noin 280 henkilöä.

Uusia altistumispaikkoja on sairaanhoitopiriin mukaan useita.

30.3.2021 kello 14.03 Essoten alueella kahdeksan koronavirustartuntaa

Kuntayhtymä Essoten alueella on todettu yhteensä kahdeksan koronavirustartuntaa (siirryt toiseen palveluun).

Kaksi tapausta havaittiin Juvalla, yksi Kangasniemellä ja viisi Mikkelissä.

Viisi tartunnoista löytyi jo aiemmin karanteeniin asetettujen joukosta.

30.3.2021 kello 10.44 Sosterin alueella 3 uutta tartuntaa

Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella todettu kolme uutta koronavirustartuntaa.

Sosterin mukaan savonlinnalaisessa työyhteisössä levinneeseen tartuntaketjuun liittyen on tullut kaksi uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen vuoksi yhteensä 50 henkilöä on asetettu karanteeniin.

Kolmas tapaus on todettu rajatestauksessa. Koronaan on sairastunut yksi henkilö ja lisäksi yksi henkilö on tapauksen vuoksi asetettu karanteeniin.

Koronaviruksella on voinut altistua Savonlinnassa useissa paikoissa viime torstain ja sunnuntain aikana.

30.3.2021 kello 10.30 Essoten alueella 3 uutta tartuntaa

Kuntayhtymä Essoten alueella on todettu kolme uutta koronavirustartuntaa alkuviikosta.

Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo tiedotteessa, että kuntayhtymä on "hyvin veitsenterällä kokonaistilanteen suhteen". Tätä hän perustelee sillä, että viikonloppuna tuli paljon tartuntoja.

Viikonloppuna havaittuihin tartuntoihin liittyen kahdesta koululuokasta on asetettu karanteeniin koululaisia ja opettajia Tuppuralassa ja yhdeltä luokasta Kalevankankaalla. Tuppuralan koulun aiemmat karanteenit ovat purkautumassa huomenna.

Alueella on karanteenissa tällä hetkellä kaikkiaan noin 400 henkilöä.

30.3.2021 kello 10.30 Ravintolasulku jatkuu Etelä-Savossa

Ravintoloiden sulku jatkuu myös Etelä-Savossa.

Laki ja siihen kuuluva asetus hyväksyttiin eduskunnassa viikonloppuna. Ravintolat, kahvilat ja yökerhot ovat nyt siis kiinni 18. huhtikuuta saakka. Sulku koskee myös terasseja.

Ravintolasulku on voimassa alueilla jotka ovat pandemian suhteen kiihtymis tai leviämisvaiheessa. Etelä-Savossa ollaan kiihtymisvaiheessa.

30.3.2021 kello 10.29 Sosterissa karanteeniin 200 henkilöä

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterissa on asetettu karanteeniin tähän mennessä 200 henkilöä.

Altistumisten vuoksi Savonlinnan Mertalan koulun luokka on asetettu karanteeniin. Karanteeniin on asetettu koulusta jonkin verran lapsia myös rinnakkaisluokilta sekä opettajia, kaikkiaan Mertalan koulusta yhteensä 43 henkilöä.

Karanteeniin on asetettu myös Sosterin kotihoidossa seitsemän työntekijää ja yhdeksän asiakasta.

Lisäksi 35 Savonlinnan lyseon lukion ylioppilaskirjoituksiin osallistuvaa nuorta on asetettu karanteeniin.

Osalle karanteeniin asetetuista pystytään järjestämään sairaanhoitopiiri Sosterin mukaan mahdollisuus osallistua kirjoituksiin huomisesta alkaen, mutta tänä päivänä osallistuminen jouduttiin perumaan karanteeniin asetettujen osalta.

30.3.2021 kello 10.29 Viikonloppuna Etelä-Savon maakunnassa 37 tartuntaa

Viikonlopun aikana Etelä-Savon maakunnassa on todettu yhteensä 37 uutta koronatartuntaa.

Sairaanhoitopiiri Sosterin alueella todettiin viikonloppuna 21 uutta tartuntaa, jotka yhtä lukuunottamatta kuuluvat uuteen tartuntaketjuun, joka on saanut alkunsa työyhteisöstä Savolinnassa.

Essoten alueella tartuntoja kirjattiin viikonloppuna 16.

Tartuntoja löytyi Juvalta yksi ja Mikkelistä 15. Neljää lukuun ottamatta sairastuneet olivat karanteenissa. Lähes kaikki karanteeniin asetettavat on tavoitettu.

27.3.2021 kello 15.37 Sosteri: Neljä tartuntaa ja noin 50 karanteeniin Savonlinnassa

Koronavirus on levinnyt savonlinnalaisessa työyhteisössä, tiedottaa Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri.

Uudesta ketjusta on löytynyt neljä tartuntaa ja noin 50 henkilöä on asetettu karanteeniin. Tartunnan lähde on Sosterin mukaan vielä epäselvä.

Savonlinnassa on todettu myös yksi ulkomaanmatkaan liittyvä tartunta raja-aseman testauksessa. Tartunnan saaneen lisäksi yksi henkilö on asetettu karanteeniin.

27.3.2021 kello 11.58 THL: Essoten alueella 12 uutta koronatartuntaa, Savonlinnassa kolme

Essoten alueella on todettu 12 uutta koronavirustartuntaa, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lauantaisista tilastoista.

Tartunnoista kymmenen on Mikkelissä. Kangasniemellä ja Juvalla on todettu yhdet uudet tapaukset.

Essoten alueella on todettu tähän mennessä 847 koronavirustartuntaa, joista 507 Mikkelissä.

Sosterin alueella Savonlinnassa on THL:n mukaan todettu kolme uutta tartuntaa.

26.3.2021 kello 14:09 Savonlinnassa kaksi tartuntaa

Savonlinnassa on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa karanteenissa olevilla henkilöillä, kertoo Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri.

Tartunnat liittyvät alueella aiemmin todettuun tartuntaketjuun.

Tartuntaketjun lähde on edelleen epäselvä.

26.3.2021 kello 13:09 Essoten alueella kahdeksan tartuntaa

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten alueelta on löytynyt kahdeksan uutta koronavirustartuntaa (siirryt toiseen palveluun).

Yksi sairastuneista on Juvalta, kuusi Mikkelistä ja yksi muualta Suomesta. Altistuneet on tavoitettu ja asetettu karanteeniin.

Kahden viikon aikana alueen asukkailta on löydetty kaikkiaan 80 tartuntaa ja lisäksi kaksi alueella työn, opiskelun ja vapaa-ajan vieton aikaansa viettäviltä. Karanteeniin asetettuja on noin 400.

Osastohoidossa on tällä hetkellä viisi henkilöä ja kaksi tehohoidossa.

Kouluissa ei ole suurista altistumismääristä huolimatta ole löytynyt suurta määrää jatkotartuntoja.

Essoten kuntayhtymä on koronapandemian suhteen kiihtymisvaiheessa.

25.3.2021 kello 16:40 Savonlinnassa koronavirustartunta

Savonlinnassa on todettu koronavirustartunta.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin mukaan tartunnan myötä kuusi henkilöä on asetettu karanteeniin

Sosteri kertoo tiedotteessaan, että tartunnan lähde on vielä epäselvä ja tartunnan jäljitys jatkuu.

Koronavirukselle on voinut altistua viime maanantaina kello 18 jälkeen Savonlinnan Prismassa.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri on koronaviruksen suhteen kiihtymisvaiheessa.

25.3.2021 kello 16:40 Essoten alueella jälleen yhdeksän tartuntaa

Kuntayhtymä Essoten on tiedottanut yhdeksästä koronavirustartunnasta.

Näistä yksi havaittiin juvalaisella ja muut kahdeksan asuvat Mikkelissä.

Altistuneiden jäljitystyö on saatu heidän osaltaan päätökseen ja karanteeniin asetettavat on paria lukuun ottamatta tavoitettu.

Kuntayhtymä Essote on koronaviruksen leviämisen suhteen kiihtymisvaiheessa.

24.3.2021 kello 15:03 Mikkelissä ja Pieksämäellä yhteensä 9 tartuntaa

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten alueella on todettu yhdeksän uutta koronatartuntaa.

Kuusi tartunnoista havaittiin Mikkelissä ja kolme Pieksämäellä.

Suurin osa tapauksista liittyy aiempiin altistuksiin ja ilmenivät jo karanteeniin asetetuilla. Viimeisimpien tartuntojen jäljitys on edelleen käynnissä. Pieksämäellä kaikki tartunnan saaneet olivat karanteenissa ennen tartunnan toteamista.

Suuret tartuntamäärät ovat alkaneet kuntayhtymän mukaan näkyä Mikkelin keskussairaalan osastoilla. Hoitohenkilökuntaa tarvitaan samaan aikaan osastoille, tartuntojen jäljitykseen ja rokotuksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että Essote joutuu perumaan ja siirtämään aikoja.

23.3.2021 kello 16:21 Essoten alueella 14 uutta koronavirustartuntaa

Kuntayhtymä Essoten alueella on todettu 14 uutta koronavirustartuntaa.

Tartuntoja todettiin Juvalta kaksi, Pieksämäeltä kaksi, Kangasniemeltä yksi ja Mikkelistä yhdeksän.

Koronataudille altistumisia on jo jäljityksen alkuvaiheessa tiedossa Mikkelin Urpolan ja Tuppuralan kouluissa. Kaikkia altistuneita ei ole vielä tavoitettu ja jäljitys jatkuu kuntayhtymän mukaan tiistai-iltaan.

Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä toteaa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että tilanne on parissa vuorokaudessa kääntynyt selvästi heikompaan suuntaan niin tapausmäärien kuin sairaala- ja tehohoitoa vaativien tapausten suhteen.

Kuntayhtymä Essoten alue on edelleen koronaviruksen leviämisen suhteen kiihtymisvaiheessa.

23.3.2021 kello 11:13 Sosterin alueella kaksi koronavirustartuntaa

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin alueella on todettu kaksi koronavirustartuntaa.

Koronaan sairastuneet ovat olleet sairanahoitopiirin mukaan jo valmiiksi karanteenissa.

Tapaukset eivät aiheuta tällä hetkellä jatkotoimenpiteitä alueella.

22.3.2021 kello 12:41 Essoten alueella viikonloppuna viisi koronavirustartuntaa

Viikonloppuna todettiin viisi uutta koronavirustartuntaa kuntayhtymä Essoten alueella. Yksi tartunnoista löytyi Pieksämäeltä, muut Mikkelistä.

Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että osassa tapauksissa tartunnat ovat levinneet herkästi.

Uudeltamaalta lähtöisin olleet ketjut ovat herkemmin tarttuvaa brittivarianttia.

19.3.2021 kello 16:47 Pieksämäellä 70 henkilöä karanteeniin

Pieksämäellä on asetettu 70 henkilöä karanteeniin alkuviikon tartuntojen perusteella.

Kaupunki arvelee, että karanteeniin asetetuista tartuntoja voi ilmetä tämän ja ensi viikon aikana.

Kaupungin mukaan tilanne on hallinnassa ja altistumiset on saatu jäljitettyä ja rajattua.

Pieksämäen kaupunki tiedotti kuudesta koronatartunnasta viime tiistaina.

19.3.2021 kello 9:29 Koronarokotemääriin odotettavissa lisäystä

Kuntayhtymä Essote tiedottaa, että sen koronarokotemääriin on odotettavissa kasvua.

Ennakkotietojen mukaan rokotemäärät kasvavat huomattavasti ensi viikosta lähtien. Osan rokotteista kerrotaan menevän ajankohdasta lähtien myös toisen annoksen rokotuksiin.

Tällä hetkellä kuntayhtymä rokottaa vuonna 1945 ja sitä ennen syntyneitä. Yli 70-vuotiaiden rokotusajavaraus aukeaa kuntayhtymän mukaan ensi viikon maanantaina.

Essoteen tulee kaikkia kolmea Suomessa käytössä olevaa rokotetyyppiä. Asiakkaat eivät itse voi valita, mitä rokotetta saavat. Kunkin rokoteannos määräytyy saatavilla olevan rokotteen mukaan.

Itä-Savon sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että heillä ei ole tiedossa rokotemääriin kasvua.

19.3.2021 kello 9:28 Mikkelissä kuusi uutta koronavirustartuntaa

Mikkelissä on todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa.

Yksi tartunnoista todettiin Mikkelin Lähemäen koululla, mikä on aiheuttanut laajaa altistumista.

Kuntayhtymä Essote on viestinyt asiasta koulun kautta myöhään torstai-iltana, ja tavoittelee parhaillaan altistuneita.

Kaksi tartunnan saaneista olivat jo karanteeniin asetettuja. Muiden osalta tartunnanjäljitys on vielä kesken.

18.3.2021 kello 13:53 Essoten alueelle neljä koronavirustartuntaa

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten alueelta on löytynyt neljä uutta koronavirustartuntaa.

Kolme tapausta havaittiin kuntayhtymän mukaan Juvalla ja yksi Kangasniemellä.

Tartuntojen lähteet ovat alueen ulkopuolelta.

17.3.2021 kello 16:40 Sosterin alueelle yksi koronavirustartunta

Itä-Savon sairanhoitopiiri Sosterin alueelle on kirjattu yksi uusi koronavirustartunta.

Tiedotteen mukaan tartunta on todettu Etelä-Suomessa asuvalla henkilöllä, joka on kirjoilla Sosterin alueella.

Tartunta ei aiheuta jatkotoimenpiteitä Sosterin alueella. Se kuitenkin kirjautuu tartuntana sairaanhoitopiirin alueelle.

16.3.2021 kello 16:20 Mikkelissä yhdeksän koronavirustartuntaa

Mikkelissä on todettu yhdeksän koronavirustartuntaa.

Koronalle altistumisia on tapahtunut kuntayhtymä Essoten mukaan kahdessa Mikkelin kaupungin ryhmäperhepäiväkodin ryhmässä ja neljässä Tuppuralan koulun luokassa. Päiväkotiryhmät ja koululuokat on asetettu karanteeniin.

Essoten mukaan valtaosa altistuneista on jo tavoitettu ja asetettu karanteeniin.

16.3.2021 kello 14:58 Pieksämäellä kuusi koronavirustartuntaa

Pieksämäellä on todettu alkuviikosta yhteensä kuusi uutta koronavirustartuntaa (siirryt toiseen palveluun).

Näistä neljä tartuntaa on todettu Vaalijalan oppilaskodissa. Tartuntaketjun alkuperä on maakunnan ulkopuolella.

Lisäksi Pieksämäellä on todettu kaksi muuta koronatartuntaa. Myös näiden tartuntojen alkuperä on maakunnan ulkopuolella.

Kaupungilta kerrotaan, että tartuntaketjuja jäljitetään parhaillaan.

13.3.2021 kello 11:10 Etelä-Savossa viikonloppuna 16 tartuntaa

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten alueella on todettu viikonloppuna 11 uutta koronavirustartuntaa (siirryt toiseen palveluun).

Näistä yhdeksän tapausta ilmeni Mikkelissä sekä Puumalassa ja Mäntyharjulla kummassakin yksi.

Viisi tapauksista liittyy aiempiin tartuntoihin. Kuusi on täysin uutta ja yhden lähde on ulkomailla.

Myös Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin alueella todettiin viikonloppuna viisi koronavirustartuntaa. Tartunnat todettiin viime perjantaina.

Sekä Essote ja Sosteri ovat koronaviruksen leviämisen suhteen kiihtymisvaiheessa.

13.3.2021 kello 12.55: Etelä-Savossa kymmenen uutta koronatartuntaa

Essoten alueella on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lauantaisista tilastoista.

Tartunnoista kaksi on todettu Mikkelissä ja saman verran Joroisissa. Mäntyharjulla on yksi tartunta.

Myös Sosterin alueella todettiin perjantaina viisi uutta koronatartuntaa, tiedottaa Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä. 24 henkilöä on asetettu niiden vuoksi karanteeniin.

Tartuntojen jäljitys on käynnissä ja altistuneita testataan parhaillaan. Tartunnan lähde on Sosterin alueen ulkopuolelta.

12.3.2021 kello 17:36 Essoten alueella todettu neljä uutta koronavirustartuntaa, myös virusmuunnosta havaittu

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten alueella on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa.

Kaksi tartuntaa löytyi Mikkelistä ja kaksi Joroisista. Kaikki tapaukset liittyvät aiempiin tartuntaketjuihin.

Yhdestä aiemmin uutisoidusta alueen tartuntaketjusta on sekvensoinnissa havaittu viruksen Etelä-Afrikan variantti. Kaikkiaan ketjusta on todettu yhdeksän tartuntaa.

Kuntayhtymästä kerrotaan, että uusia tautitapauksia ei ole enää löytynyt virusmuunnoksen aiheuttaman tartuntaketjun liepeiltä.

11.3.2021 kello 15:52 Sosterin alueelle kirjattiin koronavirustartunta

Tartunta on todettu tiedotteen mukaan koronatestissä viime tiistaina toisella paikkakunnalla.

Tartunnan kerrotaan kirjautuvan Sosterin alueelle, muttei se aiheuta jatkotoimenpiteitä.

11.3.2021 kello 13:25 Essoten alueella kolme koronavirustartuntaa

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten alueella on todettu kolme koronavirustartuntaa.

Yksi tartunnoista liittyy aiempiin tapauksiin. Kaksi tartuntaa löytyi alueen ulkopuolisilta, Essoten alueella testeissä käyneiltä henkilöiltä.

Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä korostaa, että testeissä on syytä käydä koronatilanteen rauhoittumisesta huolimatta. Tilanne voi muuttua äkisti ja uudet virusvariantit voivat tarttua helposti.

10.3.2021 kello 15:36 Essoten alueella neljä uutta koronavirustartuntaa

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten alueella on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa (siirryt toiseen palveluun).

Yksi tapauksista liittyy aiempiin tartuntaketjuihin ja kolme uuteen tartuntaketjuun. Uusien tapausten lähde on Etelä-Suomessa.

Altistumisia on uuden ketjun johdosta tapahtunut Tuppuralan koulussa. Altistuneet on tavoitettu ja asetettu karanteeniin.

Aiempi laaja tartuntaketju on saatu sairaanhoitopiirin mukaan myös hallintaan. Mikkelin ilmaantuvuusluku kävi sen johdosta suurten kaupunkien kärkitasolla.

9.3.2021 kello 10:11 Sosterin alueella yksi koronavirustartunta

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin alueelle on todettu yksi koronavirustartunta (siirryt toiseen palveluun).

Tartunta ei liity sairaanhoitopiirin mukaan aikaisempiin tartuntaketjuihin.

Tartunnanjäljityksen kerrotaan olevan käynnissä.

Koronavirukselle on voinut altistua Savonlinnassa viime viikon tiistaina muun muassa Olavinlinnassa sekä kirjastossa ja sen kahvilassa (siirryt toiseen palveluun).

8.3.2021 kello 15:12 Sosterin työntekijällä koronavirustartunta – useita karanteeniin

Viikonloppuna Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin kotihoidon työntekijällä todettu koronavirustartunta on johtanut karanteenien asettamiseen.

Sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että koronavirusaltistukseen liittyen 26 kotihoidon työntekijää ja 8 kotihoidon asiakasta on asetettu karanteeniin viikonlopun aikana (siirryt toiseen palveluun).

Tartunnan kerrotaan liittyvän Helsingistä tulleeseen tartuntaketjuun, jossa on todettu kaikkiaan kolme sairastunutta.

8.3.2021 kello 14:13 Aluehallintovirasto valmistelee yläkoulujen sulkua Etelä-Savossa

Itä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee päätöstä yläkoulujen sulkemisesta Essoten ja Sosterin sairaanhoitopiirien alueilla.

Päätöstä valmistellaan aluehallintoviraston mukaan parhaillaan. Yläkoulujen sulun on määrä astua voimaan ensi keskiviikkona.

Päätös koskee koko Etelä-Savon maakuntaa ja Joroisten kuntaa.

Aluehallintoviraston on määrä pitää asiasta tiedotustilaisuus myöhemmin tänään.

Juttua päivitetty kello 14:13 tarkennetun tiedon selvittyä: Aluehallintovirasto valmistelee ainoastaan yläkoulujen sulkua

6.3.2021 kello 14.32 Mikkelin keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja: "Olen todella helpottunut vaalien siirrosta"

Mikkelin keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Helena Kauppinen (kesk.) kertoo olevansa tyytyväinen vaalien siirrosta.

– Olen helpottunut, koska järjestelyt kesäkuussa voidaan toteuttaa turvallisemmin. Siihen mennessä myös koronarokotukset ovat edenneet, ja osa on saanut jo toisen rokotteen, sanoo Kauppinen Mikkelin Ristiinasta.

Kauppisen mukaan Oikeusministeriöltä ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta on tullut paljon ohjeita siitä, miten kuntavaalit voidaan hoitaa turvallisesti.

5.3.2021 kello 16:04 Essoten alueella kolme uutta tartuntaa

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten alueella on todettu kolme uutta koronavirustartuntaa (siirryt toiseen palveluun).

Yhden tartunnan saaneen kotipaikka on kuntayhtymän mukaan alueen ulkopuolella.

Lisäksi kaksi muuta henkilöä, joiden kotipaikka on merkitty Essoten alueelle, on sairastunut alueen ulkopuolella. Heidän eristyksenä jatkuu nykyisessä asuinkunnassa.

Pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että Essoten alue on edelleen korkeissa tartuntalukemissa, mutta kokonaistilanne näyttää rauhoittuvan verrattuna hankaliin edellisiin viikkoihin.

Gärdströmin mukaan myös karanteenit alkavat purkautua ja sairastuneet päästä osastohoidosta.

5.3.2021 kello 14:56 Aluehallintovirasto kiristää kokoontumisrajoituksia

Itä-Suomen aluehallintovirasto kieltää (siirryt toiseen palveluun) kaikki yli kuuden hengen kokoontumiset Etelä-Savon ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien alueilla.

Päätöstä perustellaan koronaviruksen leviämisen ehkäisemisellä.

Rajoituksilla pyritään myös estämään terveydenhuollon kantokyvyn kuormittuminen. Epidemia on kummankin sairaanhoitopiirien alueella kiihtymisvaiheessa.

Kielto koskee kaikki molempien sairaanhoitopiirien kuntien alueita. Määräys koskee kaikkia sisä- ja ulkotiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli kuusi henkilöä.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia rajatuin ehdoin. Tapahtumiin saa osallistua korkeintaan kuusi ihmistä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksien mukaisesti (siirryt toiseen palveluun).

Määräys astuu voimaan ensi viikon maanantaina ja jatkuu aina maaliskuun loppuun saakka.

4.3.2021 kello 14:38 Essoten alueella nuorten harrastustoiminnan ohjeistusta kiristetään

Essoten alueella täsmennetään myös 12-18-vuotiaiden harrastustoimintaa koskevaa ohjeistusta kiihtymisvaiheen aikana.

Kuntayhtymä on täsmentänyt ohjeistustaan Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimenpidetason 2 ohjeiden mukaiseksi.

Harrastustoimintaa voi jatkaa, mikäli tietyt tiukat kriteerit täyttyvät. Mikäli ohjeen kriteereiden mukaiset kaikki turvajärjestelyt eivät toteudu, suosittellaan yli 12-vuotiaiden harrastustoiminta laitettavaksi tauolle kiihtymisvaiheen ajaksi.

Kymmenkohtaisessa ohjeistuksessa muun muassa edellytetään, että harrastusryhmä kokoontuu aina samassa kokoonpanossa ja jokaisella harrastuskerralla kirjataan ylös läsnä olleet. Lisäksi esimerkiksi vanhempien ja muiden ulkopuolisten henkilöiden oleskelua harrastus- tai pukeutumistiloissa ei sallita ja ryhmän opettajat, ohjaajat ja valmentajat ovat jokaisella harrastuskerralla samoja henkilöitä.

Ohjeistuksessa edellytetään myös, että kilpailuja, otteluja, konsertteja, näytöksiä, esityksiä tai mitään muita sellaisia toimintamuotoja, joissa ryhmä on kontaktissa muiden harrastusryhmien kanssa, ei järjestetä

Ohjeistukseen voi perehtyä tarkemmin kuntayhtymän sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

4.3.2021 kello 14:24 Essoten alueella 2 uutta tartuntaa

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten alueelta on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa.

Molemmat positiiviset koronatestien tulokset havaittiin tiedotteen mukaan jo karanteeniin asetettujen joukosta ja tapaukset liittyvät aiempiin tartuntaketjuihin.

Essote on koronaviruksen leviämisen suhteen kiihtymisvaiheessa.

3.3.2021 kello 16:38 Myöhäisestäkin virusmuunnostiedosta hyötyä

Maaliskuussa alkuviikosta Sosteri tiedotti (siirryt toiseen palveluun), että tammikuun lopulla Helsingistä Savonlinnaan toteutettuun bussimatkaan liittyvän ketjun näytteet ovat vahvistuneet eteläafrikkalaiseksi koronaviruksen muunnokseksi.

Vaikka tulokset virusmuunnoksista saadaankin useita viikkoja tartuntojen toteamisen jälkeen, on Itä-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Jaana Luukkosen mielestä nyt saadulla tiedolla silti merkitystä.

– On tiedolla sillä tavalla merkitystä, että virusmuunnoksen nähtiin leviävän todella nopeasti. Tämä on ehkä selvin ketju Suomessa tämän virusmuunnoksen aiheuttamana. Näimme miten se käyttäytyi. Siitä on uutta opittavaa esimerkiksi niin, että osataan varautua paremmin.

– Tässäkin tapauksessa saimme vahvistuksen epäilyillemme ja sille, että meidän toimet olivat oikeansuuntaisia sekä oikea-aikaisia, Luukkonen pohtii.

3.3.2021 kello 16:36 Essoten alueella seitsemän uutta koronavirustartuntaa

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten alueelta on todettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa.

Noin puolet tartunnoista löytyi kuntayhtymän mukaan jo aiemmin karanteeniin asetettujen joukosta.

Muut liittyvät aiemmin havaittuihin tartuntaketjuihin.

2.3.2021 kello 16:53 Essoten alueella todettu 20 uutta koronavirustartuntaa

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten alueella on todettu jälleen 20 positiivista koronatestien tulosta (siirryt toiseen palveluun).

Osa tartunnoista on ilmennyt jo aiemmin karanteeniin asetettujen joukosta, mutta myös uusia tartuntaketjuja on kuntayhtymän mukaan löytynyt ja osan alkulähde on alueen ulkopuolella.

Kuntayhtymän mukaan aikuisten välisiä kohtaamisia tulee tietoon edelleen paljon ja sitä kautta tartunnat leviävät. Eilen tartuntoja on tullut muun muassa kuntosalilta ja aikuisten välisistä baarikohtaamisista.

Essoten alueen "koronanyrkki" kerrotana kokoontuneen tiistaina arviomaan tilannetta. Rajoitukset on päätetty pitää tässä vaiheessa ennallaan. Uusia rajoituksia kuitenkin harkitaan.

1.3.2021 kello 16:43 Savonlinnan bussiketjuryväs vahvistui virusmuunnokseksi

Savonlinnassa niin kutsuttuun "bussimatkaketjuun" liittyvät ja tutkitut koronavirusnäytteet ovat varmistuneet koronaviruksen eteläafrikkalaiseksi muunnokseksi.

Itä-Savon alueella on aiheuttanut alkuvuodesta paljon koronavirustartuntoja ryvästymä, joka sai alkunsa tammikuun viimeisenä tiistaina toteutuneella bussimatkalla. Bussi saapui Savonlinnaan Helsingistä.

Noin kolmasosa bussiketjun positiivista näytteistä lähetettiin THL:n sekvensointiin. Ne ovat kaikki varmistuneet koronaviruksen etelä-afrikkalaiseksi muunnokseksi.

– Tästä voi tehdä johtopäätöksen, että koko bussimatkaketju oli eteläafrikkalaisen virusmuunnoksen aiheuttama, Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen sanoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Bussiketjun kanssa samana päivänä toteutuneen opiskelijailtaan liittyvässä ketjussa virusmuunnosta ei puolestaan ole sekvensoinneissa todettu.

1.3.2021 kello 12:45 Essoten alueella on todettu viikonloppuna seitsemän tartuntaa

Sairaanhoitopiiri-kuntayhtymä Essoten alueella on todettu viikonloppuna seitsemän uutta koronavirustartuntaa.

Liki kaikki positiiviset koronatestien tulokset on havaittu jo karanteeniin asetettujen joukosta.

Essote kertoo tiedotteessaan, että tartuntoja saaneiden lukumäärät ovat edelleen isoja, mutta tilanne näyttäisi olevan hallinnassa.

1.3.2021 kello 06.08 Rantasalmella yksi uusi tartunta – uusi altistumispaikka päivittäistavarakaupassa

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin alueella Rantasalmella on todettu sunnuntaina yksi uusi koronatartunta.

Sosterin tiedotteen mukaan Rantasalmen K-market Hummerissa on voinut altistua koronavirukselle viime maanantaiaamupäivällä kello 11-12 välillä.

Kaupassa tähän aikaan asioineita kehotetaan hakeutumaan pienissäkin koronavirukseen viittaavissa oireissa testiin.

Tapauksen vuoksi yhdeksän henkilöä on asetettu karanteeniin. Tartunnan lähde ei ole tiedossa ja tartunnan jäljitys on kesken.

Lue tästä aikaisemmat koronapäivitykset Etelä-Savosta

Lue seuraavaksi