Koronavirusnäytteitä otetaan Kuopiossa nyt matkailuautossa – Näytteidenottopisteitä lisätään, mutta läheskään kaikkia ei enää testata

Kuopiossa on otettu tähän mennessä 150 koronaviruksen testinäytettä.

koronavirus
Koronavirustestejä tehdään tässä autossa.
Kuopion terveyskeskuksen pääterveysaseman pihassa on matkailuauto, jossa otetaan koronavirusnäytteitä. Potilas on auton ulkopuolella ja näytteen ottava hoitaja auton sisällä.Toni Pitkänen / Yle

Kuopion terveyskeskuksen pääterveysaseman pihalla alkoi maanantaina koronavirusten näytteenotto.

Näytteet otetaan matkailuautosta käsin. Potilas on auton ulkopuolella ja hoitohenkilökunta auton sisäpuolella, kun näyte otetaan.

Maanantaina on otettu jo muutamia näytteitä. Näytteenottoon tarvitaan lääkärin lähete.

– Tarve muuttuu koko ajan, ja kriteerit, joilla näytteitä otetaan, muuttuvat koko ajan, toteaa Kuopion terveyskeskuksen vastaava ylilääkäri Pauliina Sulku.

Sulku kertoo, että näytteitä voidaan tarvittaessa ottaa pääterveysaseman autopisteen ja Kuopion yliopistollisen sairaalan lisäksi Pohjois-Savon maaseutualueiden terveysasemilla.

Pauliina Sulku.
Vastaava ylilääkäri Pauliina Sulku.Toni Pitkänen / Yle

KYS on testannut 150 ihmistä

Kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata, kertoo Kuopion yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Antti Hedman.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa testataan nyt vain ne potilaat, joille testin tuloksella on hoidon kannalta merkitystä. Käytännössä se tarkoittaa riskiryhmissä olevia sekä hyvin iäkkäitä potilaita.

Terveydenhuollon henkilökunnan kohdalla kynnys on matalampi, jos testitulos vaikuttaa testattavan työhön. Lieväoireisia henkilökunnan jäseniä ei välttämättä testata.

Ulkomaan matkoilla olleita ei myöskään testata enää rutiininomaisesti, vaan vain silloin, jos oireet ovat vakavat.

KYS:llä on otettu tähän mennessä testinäytteet noin 150 ihmiseltä. Tartuntoja on Pohjois-Savossa todettu kolme. Heistä kaikki ovat kotihoidossa.

Oleellista on välttää ihmiskontakteja

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta korostaa, että ihmisten tulisi nyt noudattaa viranomaisten ja oman paikallisen terveydenhuollon antamia arjen toimintaohjeita.

– Ihmiskontaktien välttäminen on ihan oleellista. Se on ainoa keino, jolla saadaan epidemiaa hidastettua, Tervahauta sanoo.

Mitkään viranomaisten ohjeet eivät auta, jos niitä ei noudateta, muistuttaa Tervahauta.

– Varsinkin nuoret aikuiset näyttävät vähättelevän asiaa, mutta siinä ajattelussa muut ihmiset ja yhteisö jäävät huomioimatta.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus