Uusimmat tiedot koronaviruksesta Pohjois-Pohjanmaalla: 66 tartuntaa, joista suurin osa Oulussa, kolme ihmistä tehohoidossa

Päivitämme tähän juttuun uusimmat tiedot koronaviruksen tilanteesta alueella.

koronavirus
Oulun Toripoliisi on saanut hangityssuojan
OYSista kerrotaan, että koronasta huolimatta sairaalaan on turvallista tulla, ja sovittuja aikoja ei kannata perua.Paulus Markkula / Yle
  • Pohjois-Pohjanmaalla on kuollut yksi ihminen koronavirukseen. Iäkäs henkilö kuoli perjantaina 27.3.
  • Maakunnassa on varmistettu tähän mennessä 66 koronavirustartuntaa, joista 55 on Oulussa. (tieto on päivitetty 3.4., jolloin tuorein tieto on saatu). Terveyden ja hyvinvinnoinlaitoksen mukaan koronatartunnan saaneiden todellinen lukumäärä voi olla 20–30 kertaa suurempi kuin tähän mennessä on todettu.
  • OYSissa on yhteensä kuusi koronapotilasta, joista kolme tehohoidossa.
  • Tällä hetkellä tartuntaketjut liittyvät pääosin matkailuun. Yksi tapaus on sellainen, jonka alkuperää ei tiedetä.
  • Haluatko tärkeimmät uutiset koronaviruksesta kännykkääsi? Lataa tästä yle.fi-sovellus (siirryt toiseen palveluun).

Tähän juttuun päivitämme päivästä toiseen uusimmat tiedot koronaviruksesta Suomessa ja ulkomailla.

3.4. kello 17.23 Oulun merikylpylän rakentaminen viivästyy koronaviruksen vuoksi

Allas Sea Poolin emoyhtiö Nordic Urban Oy kertoo, että Ouluun suunnitellun merikylpylän rakentamisen aloittamisen ajankohta täsmentyy, kun on tarkemmin tiedossa, milloin tilanne normalisoituu Suomessa ja Oulussa.

Vastaavanlainen merikylpylä Helsingissä on muiden suurten käyntikohteiden tapaan tilapäisesti suljettu viranomaisten antamien ohjeiden mukaisesti. Lue lisää tästä.

3.4. kello 17.20 Oulussa jaetaan etäopetuksessa oleville koululaisille eväspaketteja ensi viikosta lähtien

Oulussa etäopetuksessa olevien oppilaiden eväsjakelua laajennetaan koskemaan kaikkiaan kolmeakymmentä peruskoulua. Laajempaa jakelua kokeillaan ensi tiistaista lähtien noin kahden viikon ajan. Käytäntöä jatketaan mahdollisesti tämän jälkeenkin, mikäli valtakunnan tai kaupungin tasolta ei tule uusia toimintaohjeita.

Eväiden jakamista on kokeiltu ensin neljässä Oulun kaupungin koulussa maanantaista alkaen.

Eväspakkaukset haetaan kotiosoitteen mukaisesta lähimmästä koulusta. Lue lisää tästä.

3.4. kello 17.18 Myös 70 vuotta täyttäneitä tavoitellaan Oulussa

Oulussa tiistaina aloitettu Oulu-apu laajenee ensi viikolla. Ensi viikolla soitetaan yli 70-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville.

Kuluneen viikon aikana yhteyksiä on otettu tänä vuonna 80 vuotta täyttäviin ja sitä vanhempiin oululaisiin. Puhelussa käydään läpi arjessa pärjäämistä.

Oulu-avun nimissä soittava henkilö voi olla Oulun kaupungin, seurakuntayhtymän tai Höyhtyän Välkkeen työntekijä tai vanhusneuvoston edustaja.

3.4. kello 17.15 Pohjois-Pohjanmaan 66 koronatartunnasta valtaosa Oulussa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on julkaissut tilastoja koronavirustartunnoista nyt myös paikkakunnittain. Tietoja on julkaistu vain niiden kuntien osalta, joissa tartuntoja on yli viisi.

Tilastoista käy ilmi, että Oulussa tartuntoja on tähän mennessä 55. Yhteensä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa on 66 varmistettua koronavirustartuntaa. Muita maakunnan paikkakuntia tilastoista ei löydy.

3.4. kello 11.23 Myös riskiryhmiin kuuluva henkilökunta hoitaa koronapotilaita OYSissa

Oulun yliopistollisessa sairaalassa riskiryhmiin kuuluva henkilökuntaei ole saanut vapautusta koronapotilaiden hoidosta. Sairaalassa katsotaan, että hyvin suojautumalla myös riskiryhmiin kuuluvat voivat hoitaa koronaa sairastavia potilaita.

Henkilökunnan keskuudessa tilanne on aiheuttanut huolta, sillä suojavarusteista on pulaa. Esimerkiksi silmävisiirejä käytetään uudelleen ja hengityssuojaimien käyttöä on rajoitettu.

Sairaalan sisällä on siirretty runsaasti työntekijöitä muilta osastoilta teho-osastolle.

3.4. kello 10.40 OYSissa kuusi ihmistä sairaalahoidossa, tartuntoja Pohjois-Pohjanmaalla 66

Pohjois-Pohjanmaalla on tullut ilmi kolme uutta laboratoriovarmistettua koronavirustartuntaa, tartuntoja on nyt 66.

OYSissa on tehohoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi tällä hetkellä kolme ihmistä ja osastohoidossa kolme ihmistä.

2.4. kello 16.40 Sairaalaan on turvallista mennä, ja vastaanottoaikoja ei kannata perua, muistutetaan OYSista

Oulun yliopistollisessa sairaalassa ollaan huolissaan vastaanottojen mahdollisesta ruuhkautumisesta syksyllä.

Sairaala on perunut tiettyjä kiireettömiä toimenpiteitä koronaepidemiaan varautumisen vuoksi. Perutut toimenpiteet siirretään pääosin tulevalle syksylle. Osa potilaista on kuitenkin perunut vastaanottoaikoja myös itse.

OYSista kerrotaan, että koronasta huolimatta sairaalaan on turvallista tulla, ja sovittuja aikoja ei kannata perua.

Ainoastaan siinä tapauksessa, että potilaalla on flunssaan viittaavia oireita, kannattaa ottaa yhteyttä mahdollisesta ajan siirtämisestä.

2.4. kello 15.00 Stora Enso valmistautuu lomauttamaan koko Oulun tehtaan henkilöstönsä, noin 750 ihmistä

Stora Enso kertoo valmistautuvansa Oulun tehtaan koko henkilöstön tilapäiseen lomauttamiseen koronaviruspandemian vuoksi.

Yhtiö suunnittelee enintään kolmen kuukauden lomautuksia kuluvan vuoden aikana. Myös Stora Enson kunnossapitoyhtiö Efora aloittaa samanaikaisesti samansisältöiset neuvottelut Oulussa. Neuvottelut koskevat Oulussa noin 750 henkilöä.

2.4. kello 12.25. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä suhteellisesti vähiten riskiryhmäläisiä HUSin lisäksi

THL kertoo, että Pohjois-Pohjanmaa on toinen niistä Suomen alueista, jossa on vähiten riskiryhmään kuuluvia yli 18-vuotiaita suhteessa väestömäärään. Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä riskiryhmään kuuluvia täysi-ikäisiä on suhteellisesti muita sairaanhoitopiirejä vähemmän.

2.4. kello 11.15 Pohjois-Pohjanmalla nyt 63 tartuntaa – neljä ihmistä sairaalahoidossa OYSissa

Pohjois-Pohjanmaalla on tullut ilmi kolme uutta koronavirustartuntaa viimeiden vuorokauden aikana. Laboratoriovarmistettujen tartuntojen määrä on nyt 63.

OYSissa on tehohoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi tällä hetkellä kaksi ihmistä ja osastohoidossa kaksi ihmistä.

1.4. klo 16.05 OYS kouluttaa tehohoidon osaajia, rekrytoi hoitajia vuodeosastoille ja kutsuu eläköityneitä lääkäreitä töihin

Oulun yliopistollisessa sairaalassa varaudutaan lisääntyvään koronapotilaiden määrään lisäkouluttamalla sairaalan omaa henkilöstöä tehohoidon osaajiksi. Lisäksi uutta henkilökuntaa rekrytoidaan vuodeosastoille.

Myös lääkäreitä rekrytoidaan. Vastikään eläköityneisiin lääkäreihin on oltu yhteydessä. Opintojensa loppuvaiheessa olevia lääkäriopiskelijoista pyydetään myös töihin koronaepidemian huippuvaiheessa.

Kaikille OYSin henkilökunnan jäsenille, joilla ilmenee hengitystieoireita, tehdään koronatesti.

1.4. klo 11.30 Pohjois-Suomessa kuusi ihmistä tehohoidossa – Pohjois-Pohjanmaalla nyt 60 tartuntaa

OYS-erityisvastuualueella, eli viiden pohjoisen sairaanhoitopiirin alueella, kuusi ihmistä on tällä hetkellä tehohoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi. Näistä kuudesta ihmisestä kolmea hoidetaan OYSissa. Lisäksi yksi ihminen on osastohoidossa OYSissa.

Pohjois-Pohjanmaalla on todettu kaksi uutta koronatartuntaa, kaikkiaan maakunnassa on nyt 60 laboratoriovarmistettua koronavirustartuntaa.

31.3. klo 15.00 Liminka antaa yrittäjille tukirahaa, jota ei tarvitse maksaa takaisin

Limingan kunta tukee yrittäjiä koronaepidemian aikana 100 000 euron potilla. Kunta antaa yrittäjille tukirahaa, jota ei tulla perimään takaisin.

Tukea myönnetään yhdestä kolmeen henkilöä työllistäviin mikroyrityksiin, jotka toimivat Limingan kunnan alueella. Tuen suuruus on 500–1 000 euroa kuukaudessa yritystä kohden. Maksimissaan tukea annetaan kolmen kuukauden ajan.

31.3. klo 13.30 Nivalassa ja Oulussa jaetaan koululounaita etäopetuksessa oleville oppilaille

Nivalassa jaetaan etäopetuksessa oleville koululaisille kouluruokaa huomisesta keskiviikosta alkaen.

Oppilas tai huoltaja voi hakea kouluruuan valitusta hakupaikasta, ja kerralla otetaan mukaan perheen lasten kaikki pakkaukset.

Oulussa neljässä peruskoulussa on aloitettu kokeilu lounaiden jakamisesta etäopetuksessa oleville oppilaille. Ensi vaiheessa mukana ovat Rajakylän, Kaakkurin, Myllyojan ja Lintulammen koulut.

Eväspakkaus voi olla yhden, kahden tai kolmen päivän annoksissa. Se sisältää pääruoan sekä vaihtelevasti hedelmiä, mehuja ja välipalakeksejä.

Toimintaa on tarkoitus laajentaa muihinkin Oulun kouluihin ensi viikolla.

31.3. klo 11.35 Pohjois-Pohjanmaalla yksi uusi koronatartunta, kaksi päässyt sairaalahoidosta

Pohjois-Pohjanmaalla on todettu yksi uusi koronavirustartunta, kertoo OYSin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen. Yhteensä tapauksia on siis 58.

Tehohoidossa on kaksi potilasta, ja yksi potilas on vuodeosastolla. Vielä eilen vuodeosastolla oli kolme potilasta, mutta kaksi on siis päässyt kotiin.

31.3.2020 klo 11.08 Suurin osa Pohjois-Pohjanmaan kunnista harkitsee osan henkilöstönsä lomauttamista

Suurin osa Pohjois-Pohjanmaan kunnista on aloittanut henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut tai harkitsee niitä vallitsevan koronatilanteen vuoksi.

Ylen kyselyn mukaan vain neljä Pohjois-Pohjanmaan kuntaa ei ole ryhtymässä yt-neuvotteluihin poikkeustilanteeseen liittyen tällä hetkellä. Nämä ovat Hailuoto, Pyhäntä ja Vaala ja Reisjärvi: Reisjärvellä on muutoinkin talouden sopeuttamistoimia. Kärsämäellä yt-neuvottelut on jo käyty, mutta lomautuksia ei tällä hetkellä ole tulossa.

30.3.2020 klo 18.13 Oulussa soitetaan kaikille yli 80-vuotiaille koronaeristyksessä oleville ja kysytään, miten arki sujuu

Oululaisten ikäihmisten tilannetta kotona kartoitetaan tällä viikolla. Tänä vuonna 80 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille soitetaan ja kysellään, miten arki sujuu koronaeristyksessä.

Tavoitteena on saada henkilökohtainen yhteys puhelimitse kaikkiin ikäryhmään kuuluviin.

Oulun kaupungin työntekijä ottaa vanhukseen uudelleen yhteyttä, jos ensimmäisessä puhelussa herää huoli hänen selviytymisestään poikkeustilanteessa.

30.3.2020 klo 15.15 Pohjois-Pohjanmaalla on siirrytty koronaepidemian seuraavaan vaiheeseen

Pohjois-Pohjanmaalla on siirrytty koronaepidemian seuraavaan vaiheeseen. Oulun yliopistollisessa sairaalassa yhden varmistetun koronavirustapauksen alkuperää ei ole pystytty selvittämään. Muiden tapausten tartuntaketjut ovat tiedossa.

30.3.2020 klo 14.13 OYS ei kommentoi, missä päin Pohjois-Pohjanmaata tartuntoja on vahvistettu

OYS:n johtajaylilääkäri Juha Korpelainen ei suostu tarkentamaan sitä, missä päin Pohjois-Pohjanmaata koronavirustartunnat ovat. Hän ei myöskään kommentoi yksittäisten ihmisten tartuntaketjuja.

Tällä hetkellä yhden tapauksen alkuperää ei ole pystytty selvittämään. Muiden tapausten tartuntaketjut ovat tiedossa. OYS:ssa on edelleen hoidossa viisi koronapotilasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu tähän mennessä yhteensä 57 koronavirustartuntaa.

30.3.2020 klo 13.25 Thaimaasta Ouluun saapuneessa lentokoneessa osalla matkustajista oli koronaan viittaavia oireita

Ouluun viikonvaihteessa Thaimaasta saapuneella lomalennolla mukana olleista muutama ohjattiin koronatesteihin suoraan lentokentältä. Testien tuloksia ei ole vielä saatu.

Oulun terveysjohtaja Jorma Mäkitalo kertoo, että lennolla mukana olleet kaikki 280 matkustajaa on määrätty 14 päivän karanteeniin. Oulun kaupunki järjesti yhteensä 30 matkustajalle erikoiskyydin. Pisimmät kuljetukset suuntautuivat Helsinkiin ja Turkuun saakka.

30.3.2020 klo 07.09 Kalajoki kartoittaa, miten yli 70-vuotiaat pärjäävät kotona koronaeristyksessä

Kaupungilta soitetaan kaikille yli seitsemänkymppisille, jotka eivät ole vielä minkään palvelun piirissä. Tarkoitus on selvittää riskiryhmäläisten avuntarve sekä se, onko heillä läheisiä, jotka voivat auttaa esimerkiksi käymällä kaupassa.

Jos läheiset eivät voi auttaa, ohjeistetaan ikäihmisiä Kalajoen kaupungin palveluista poikkeusoloissa.

29.3.2020 klo 14.00 Pohjois-Pohjanmaalla seitsemän uutta koronavirustartuntaa

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu yhteensä 57 koronavirustartuntaa. Määrä on lisääntynyt lauantaista, jolloin varmistettuja tartuntoja oli 50 kappaletta.

OYS:n johtajaylilääkäri Juha Korpelainen kertoo, että tällä hetkellä yhden tapauksen alkuperää ei ole pystytty selvittämään. Muiden tapausten tartuntaketjut ovat tiedossa.

OYS:ssa on tällä hetkellä hoidossa viisi koronapotilasta, joista kolme on vuodeosastolla ja kaksi tehohoidossa. Määrä ei ole muuttunut lauantaista.

29.3.2020 klo 11.20 Poliisilla ei ole ollut kokoontumisiin liittyviä tehtäviä Oulussa

Oulun poliisin johtokeskuksesta kerrotaan, että poliisin ei ole tarvinnut puuttua julkisiin kokoontumisiin Oulun alueella. Hallitus on linjannut, että julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön ja lisäksi suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

28.3.2020 klo 16.05 OYS: Uudeltamaalta tuleva hoitohenkilöstö joutuu kahdeksi viikoksi karanteeniin

Uudeltamaalta Oulun yliopistolliseen sairaalaan (OYS) tuleva hoitohenkilöstö joutuu tästedes kahdeksi viikoksi karanteeniin. Määräys koskee henkilöitä, jotka ovat työskennelleet hoito-, hoiva- tai potilastyössä Uudellamaalla.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Juha Korpelaisenmukaan linjaus koskee muutamia erikoisalan lääkäreitä, jotka käyvät päivystämässä OYS:ssa. Hän vakuuttaa, että linjaus ei vaaranna kiireellistä hoitoa sairaalassa.

– Emme halua, ettei virus kulkeutuu tänne myöskään hoitohenkilöstön mukana, Korpelainen perustelee ratkaisua.

Myös Kainuun keskussairaala on tehnyt vastaavan linjauksen.

28.3.2020 klo 14.40 Ensimmäinen ihminen on kuollut koronavirukseen Pohjois-Pohjanmaalla – 18 altistui tartunnalle

Iäkäs henkilö menehtyi koronavirukseen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä perjantaina. Menehtynyt kuului vaikean perussairautensa takia riskiryhmään.

Oulun seudun yhteispäivystyksessä 15 OYS:n työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistuivat perjantai-iltana hoitotilanteessa koronavirukselle. Epäily koronainfektiosta heräsi hoidon aikana.

Kaikki altistuneet ovat saaneet tiedon ja ovat oireettomina karanteenissa. Muut yhteispäivystyksen potilaat eivät olleet samassa tilassa eivätkä saaneet altistusta. Henkilökunnan suojausta laajennetaan uusiin potilasryhmiin.

Yksityisyyden suojaamiseksi hoidossa olevista ja menehtyneestä potilaasta ei anneta lisätietoja.

Koronavirukseen on kuollut Suomessa nyt yhteensä kahdeksan henkilöä. Lue lisää tästä.

28.3. 2020 klo 11.30 Thaimaasta saapui lomalento Ouluun – terveysviranomaiset tarkastavat matkustajat

Thaimaan Krabista saapui lauantaina iltapäivällä Ouluun lento, jonka matkustajat otettiin Oulun terveysviranomaisten haltuun lentokentällä.

Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalon mukaankoneessa oli runsaat 280 matkustajaa, jotka palasivat Thaimaan-lomamatkaltaan.

Mäkitalo kertoo, että viranomaiset tarkastavat matkustajien terveydentilan, antavat neuvontaa karanteeniin ja ohjaavat kuljetuksiin. Tarvittaessa matkustajille tarjotaan karanteenimajoitusta. Lue lisää tästä.

28.3. 2020 klo 9.40 Uudenmaan liikkumisrajoitukset näkyvät myös Oulun ja Kuusamon lentoasemilla

Poliisi selvittää tästä päivästä lähtien Oulun ja Kuusamon lentoasemilta Helsinkiin matkustavilta henkilöiltä, miksi he ovat lähdössä lennolle. Matkalle oikeuttavat perusteet on esitettävä joko suullisesti tai kirjallisesti.

Uudellemaalle voi matkustaa, jos henkilöllä on siellä koti, työ tai luottamustoimi. Matkaan oikeuttavat myös esimerkiksi viranomaistoiminta, lähiomaisen kuolema tai lapsen tapaamisoikeus.

Vapaa-ajan matkustajat eivät pääse lennolle. Lue lisää tästä.

27.3.2020 klo 18.56 Kuusamossa ladut voidaan pitää auki paikallisia varten, kun Uusimaa eristetään

Nyt näyttää siltä, että Kuusamossa voidaan pitää hiihtoladut kunnostettuina.

Mahdollinen ongelma hyvin hoidetuissa laduissa olisi siinä, että hiihtomahdollisuudet houkuttelisivat paikalle turisteja. He taas voisivat sekä kuormittaa alueen terveydenhuoltoa että levittää koronavirusta.

Mikäli alueelle alkaa tunkea massoittain ihmisiä Kuusamon ulkopuolelta, saatetaan latujen kunnossapito lopettaa.

27.3.2020 klo 18.40 Koronatartuntaa epäileville oma sisäänkäynti Oulun seudun yhteispäivystykseen

Oulun seudun yhteispäivystyksessä on nyt koronaa epäileville ja sairaalahoitoa tarvitseville asiakkaille oma sisäänkäynti. Tartuntaa epäilevät ohjataan päivystykseen OYSin A1 pääsisäänkäynnin viereisestä sivuovesta sairaalatiloihin.

Muista sisäänkäynneistä sairaalaan ei saa tulla koronavirusepäilyn aikana.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

27.3.2020 klo 13.25 Oulun yliopistollisessa sairaalassa on kuusi koronapotilasta – tartuntoja yhteensä 48

Tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaalla on näytteiden avulla todettuja koronavirustartuntoja 48 kappaletta. Uusia tapauksia tuli vuorokauden aikana lisää viisi kappaletta.

OYS:ssa on yhteensä kuusi koronapotilasta, joista yksi tehohoidossa.

26.3.2020 kello 15.30 Pohjois-Pohjanmaan kolmen viimeksi todetun koronatartunnan tartuntaketjut vielä selvittelyssä

Viimeisen vuorokauden aikana Pohjois-Pohjanmaalla on todettu kolme uutta koronatartuntaa. Tartuntalähteitä ja henkilöiden kontakteja selvitetään parhaillaan. Aiempien tapausten tartuntaketjut on pystytty selvittämään.

Pohjois-Pohjanmaalla on todettu nyt 43 koronavirustartuntaa.

26.3.2020 kello 11.54 Lähes kaikkien Pohjois-Pohjanmaan koronatapausten tartuntaketju on vielä pystytty selvittämään

Uusimman kolmen todetun koronavirustartunnan kohdalla tartuntaketjuja selvitetään parhaillaan. Aiemmin todettujen sairastumisien kohdalla kaikki tapaukset ovat liittyneet matkailuun, kerrotaan Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

26.3.2020 kello 10.54 Pohjois-Pohjanmaalla 43 varmistettua koronavirustartuntaa

Pohjois-Pohjanmaalla on varmistettu nyt 43 koronavirustartuntaa. Keskiviikkona todettiin kolme uutta tartuntaa aiemmin ilmoitetun 40 lisäksi.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on tällä hetkellä neljä koronavirustartunnan saanutta potilasta, joista yksi on tehohoidossa. THL:n keskiviikkona julkaisemassa taulukossa ilmoitettiin koko OYS:n erityisvastuualueen luvuksi neljä. Kyse on juuri näistä potilaista.

25.3.2020 kello 20.15 OYS:n erityisvastuualueella on hoidettavana neljä koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa

THL:n tänään julkaiseman taulukon (siirryt toiseen palveluun)mukaan Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella on hoidettavana neljä koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa. Loput kolme ovat osastohoidossa.

OYS:n erityisvastuualueeseen kuuluvat Pohjois-Pohjanmaan, Länsi-Pohjan, Keski-Pohjanmaan ja Lapin sairaanhoitopiirit sekä Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä.

25.3.2020 kello 18:26 Oulun joukkoliikenteessä ei voi maksaa käteisellä maaliskuun jälkeen

Oulun busseissa luovutaan käteisen käytöstä toistaiseksi maanantaista 30. maaliskuuta lähtien. Toimenpiteellä halutaan välttää ylimääräistä rahan käsittelyä sekä kuljettajien ja matkustajien välisiä kontakteja.

25.3.2020 kello 16.25 Koronaviruksen kaltaisen tilanteen varalta ei ole harjoiteltu Oulun lentoasemalla

Liikenne Oulun lentoasemalla on hiljentynyt vain murto-osaan normaalioloista.

Lentoasemalla on ulkomailta saapuville matkustajille tietoa karanteenikäytännöistä, ja kaikille matkustajille jaetaan tietoa terveysviranomaisten käsihygieniaohjeista.

Oulun lentoaseman päällikkö Liisa Sallisen mukaan koronaviruksen aiheuttama tilanne on aivan poikkeuksellinen. Hän kertoo, että yhteistoimintaharjoituksissa ei ole harjoiteltu vastaavan tilanteen varalta tähän saakka. Toisaalta aina on ohjeet poikkeustilanteita varten.

25.3.2020 kello 15.17 Kuusamon lomalaiset peruvat nyt sankoin joukoin mökkien varauksia

Mökkejä Ruka-Kuusamo matkailualueelta sekä Lapista vuokranneet lomailijat peruvat nyt sankoin joukoin varauksiaan.

Lomarenkaan toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkola kertoo, että asiakkaat ovat ymmärtäneet hyvin vallitsevan koronavirustilanteen ja mökkien vuokraajista suurin osa on perunut tulonsa Kuusamoon. Lomarenkaalla on Kuusamossa noin 500 vuokrausvälityksessä olevaa mökkiä. Niistä kaikki oli alun perin varattu pääsiäiseksi.

Samoin on käynyt kuusamolaisen mökkivuokrausyrityksen ProLoman välittämille mökeille. ProLoma välittää vuokralle noin 300:aa mökkiä.

25.3.2020 klo 14.45 Asukkaiden koronatilanteesta saamat tiedot vaihtelevat selvästi eri puolilla maata

Suomalaiset sairaanhoitopiirit ovat viime päivinä antaneet hyvin vaihtelevasti tietoja vahvistettujen koronatartuntojen määristä alueilla.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS julkaisee alueensa todetut koronavirustartunnat päivittäin omilla nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun), kun taas esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP ei ole kertonut viikkoon edes tapausten määriä.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettuja koronatartuntoja oli viime viikon keskiviikkona toiseksi eniten sairaanhoitopiireistä eli 29. Sen jälkeen sairaanhoitopiiri kertoi uusia tietoja vasta tänään, kun tapausten määrä oli kasvanut 40:een.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen myöntää, että tartuntamäärien kertomista ei ole kielletty. Korpelaisen mukaan tiedotuslinjasta on ollut väärinkäsitys.

Alkuvaiheessa tartuntatietoja tuotiin julkisuuteen päivittäin. Viime viikon lopulla Korpelaisen mukaan sairaanhoitopiirissä ymmärrettiin asia niin, että niitä ei saisi julkistaa.

25.3. 2020 kello 11.15 Pohjois-Pohjanmaalla 40 varmistettua koronavirustartuntaa

Pohjois-Pohjanmaan sairaahoitopiirissä on todettu nyt 40 koronatartuntaa.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on muutamia potilaita osastohoidossa, mutta tarkkaa määrää ei kerrota, eikä sitä, onko potilaita tällä hetkellä tehohoidossa.

Sairaanhoitopiirin johtava ylilääkäri Juha Korpelainen kertoo, että eilen varmistui kaksi uutta tartuntatapausta. He ovat hyvävointisia ja kotihoidossa.

Kaikkien tartunnan saaneiden tartuntaketjut on tähän saakka pystytty jäljittämään ja tartunnat ovat lähtöisin ulkomailta.

Pohjois-Pohjanmaalla on tähän mennessä tehty koronavirustesti 1 400 ihmiselle.

25.3.2020 klo 08.54 Oulu palkkaa varahenkilöstöönsä 12 uutta sairaanhoitajaa

Hyvinvointipalvelujen henkilöstö vahvistuu Oulussa lähitulevaisuudessa, sillä kaupunki palkkaa 12 uutta sairaanhoitajaa varahenkilöiksi vakituiselle henkilökunnalle.

Sairaanhoitajat sijoittuvat niin, että kuusi heistä on Oulun kaupunginsairaalan varahenkilöstössä ja kuusi kotihoidon resurssipoolissa.

24.3.2020 klo 20.01 Oulun kirkoissa aloitetaan koronapandemian vuoksi iltakonserttien sarja, joita voi katsoa netistä

Oulun ev.lut. seurakunnat aloittavat 26. maaliskuuta iltakonserttien sarjan virtuaalikirkossa. Konsertteja järjestetään ainakin seitsemän.

Konsertit lähetetään Oulun ev.lut. seurakuntien tiloista ilman yleisöä. Konsertit kuvataan HD-tasoisena ja ne voi katsoa osoitteesta virtuaalikirkko.fi (siirryt toiseen palveluun).

24.3.2020 klo 18.24 Tarjoilijoita ja hotellityöntekijöitä siirtymässä töihin Arinan ruokakauppoihin

Osuuskauppa Arina kouluttaa työntekijöitään muihin töihin koronavirustilanteen takia.

Työtä vaille jääneet työntekijät, esimerkiksi tarjoilijat, kokit, hotellityöntekijät, kerrossiivoojat ja vastaanottovirkailijat, voivat kouluttautua kauppaan töihin esimerkiksi rahastus- tai purkutehtäviin.

Henkilöstöjohtaja Minna Salonen sanoo, että on odotettavissa, että myös kauppojen henkilökunta tulee sairastumaan, jolloin kaupoissa on tarvetta työvoimalle.

Hänen mukaansa kaikille halukkaille on voitu hankkia muuta työtä lomauttamisen sijaan. Noin 250 ihmistä on koulutettu tai odottamassa koulutusta. Tällä hetkellä arvio on, että yhteensä noin 400 ihmistä ei voi tehdä nykyistä työtään koronan aiheuttamien rajoitusten takia.

24.3.2020 klo 17.59 Oulun kaupungin flunssaohjeistus koululaisille ja päiväkotilaisille muuttui jälleen

Oulun kaupunki on muuttanut flunssaohjeistustaan nyt kolmatta kertaa.

Tänään tulleen ohjeistuksen mukaan lapsi ei saa mennä kouluun tai päiväkotiin, jos hänellä on lieviäkin oireita, kuten kurkkukipua, yskää tai nuhaa. Ohjeistus on voimassa 25.3. alkaen.

Tiukentunutta ohjeistusta perustellaan sillä, että koronaviruksen ennustetaan lisääntyvän entisestään lähiaikoina Oulun alueella.

24.3.2020 klo 17.25 Oulun kaupunki valmistelee lomautettavan henkilöstön siirtoja hyvinvointipalvelujen työtehtäviin

Oulun kaupunki valmistelee esimerkiksi sivistys- ja kulttuuripalvelujen lomautettavan henkilöstön siirtoja hyvinvointipalvelujen työtehtäviin. Oulussa sivistys- ja kulttuuripalveluilla on kaikkinensa yli 5 500 työntekijää.

– Näyttää siltä, että palkanmaksu tulee keskeytymään yli 500 henkilöllä, Oulun kaupungin henkilöstöpäällikkö Tuomas Halonen kertoo.

Halonen arvioi, että pääosin työntekijöitä tarvittaisiin sairaanhoidon tukemiseen, mutta tarvetta voi olla myös esimerkiksi vartiointi- ja logistiikkatehtäviin.

24.3. kello 16.15 Taksit ajautuivat ahdinkoon koronatilanteen vuoksi

Koronatilanne on ajanut myös taksit vaikeuksiin. Oulun alueella toimivan Otaxin toimitusjohtaja Ville-Veikko Pohjola arvioi, että Oulussa taksikyytien kysyntä on tippunut kolmannekseen.

Moni kuljettaja on laittanut taksitoiminnan tauolle kyytien vähyyden vuoksi. Koronavirus on lisännyt myös kuljettajien puhdistustyötä autoissa. Lisäksi vaikea tilanne on laittanut taksiyrittäjät kehittelemään uusia palveluita, kuten kaupassa käyntiä ja ruokien kuskaamista.

Pohjola kertoo, että virustilanteeseen on varauduttu ja autoissa on muun muassa käsidesiä ja kertakäyttöhansikkaita.

24.3. kello 15.40 Oulun kahdella koronavastaanotolla rauhallinen aloitus

Oulussa tänään tiistaina avatuilla koronavastaanotoilla on ollut rauhallista.

Oulun terveysjohtaja Jorma Mäkitalo sanoo, että puhelinneuvontapalveluun ja -chattiin on tullut paljon yhteydenottoja, mutta vastaanotoilla on vielä rauhallista.

Oulussa kaikki hengitystieinfektion vuoksi kiireellistä hoitoa tarvitsevat ohjataan tiistaista 24.3.2020 eteenpäin Kontinkankaan ja Haukiputaan hyvinvointikeskuksiin.

Mahdollisimman monelle hoidon tarpeen arvio pyritään tekemään puhelimessa. Koronavastaanotolla ei oteta koronavirusnäytteitä.

Mäkitalon mukaan puhelimeen vastaavia hoitajia lisätään tarvittaessa pahimpien ruuhkien välttämiseksi.

24.3. kello 11.48 Kunnat ovat ilmoittaneet yt-neuvotteluistaan, luvassa nopeutettuja lomautuksia

Monet Pohjois-Pohjanmaan kunnat ovat nyt kertoneet yt-neuvottelujen aloittamisesta poikkeusolosuhteiden aiheuttamien talousongelmien vuoksi. Maanantain kaupunginhallituksen kokouksissa näin ovat päättäneet ainakin Ylivieskan, Raahen ja Oulun kaupungit.

Raahe ja Oulu aikovat ottaa käyttöön yhteistoimintalain salliman mahdollisuuden nopeutettuihin lomautuksiin. Tämä tarkoittaa mahdollisuutta lomauttaa henkilöstöä myös ilman yt-neuvotteluja.

Oulu ja Raahe katsovat tällaiseksi syyksi koronavirusepidemian ja sen vuoksi tietyillä aloilla vähenevät työt.

Lomautuspäätökset on kuitenkin perusteltava henkilöstölle ja yt-neuvottelut on käytävä, kun poikkeustila on ohi.

24.3. kello 10.55 OYS varautuu koronapotilaiden saapumiseen sairaalaan ja ajoramppi säilyy liikenteelle toistaiseksi

Oulun yliopistollisen sairaalan ajoramppi säilyy sittenkin osittain liikenteen käytössä.

Syynä on sairaalan varautuminen koronapandemiassa. Aiemmin sairaala tiedotti, että ramppi suljetaan huhtikuun alussa.

Rampilla sijaitsevat sisäänkäynnit B1 ja B2 säilyvät toistaiseksi käytössä.

Koronapandemiaan varautumisen vuoksi sairaalan ramppia aletaan purkaa aiemmasta suunnitelmasta poiketen sairaalan eteläpäädystä, jotta erikoissairaanhoitoa vaativat koronapotilaat pääsevät saapumaan sairaalaan.

23.3. kello 16.55 Finnair peruu kaikki Kuusamon lennot ensi maanantaista lähtien

Finnair peruu kaikki Kuusamon lennot ensi maanantaista 30. maaliskuuta lähtien.

Lisäksi yhtiö kertoo peruvansa tällä viikolla useita lentoja Kuusamoon.

Finnairin mukaan joitain lentoja lennetään Kuusamoon sunnuntaihin asti, ja kotiin tuodaan matkustajia.

23.3. kello 13.45 Oulun yliopistollisessa sairaalassa on sairaalahoitoa vaativia koronapotilaita, mutta määrää ei kerrota

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on osastohoidossa olevia koronaviruspotilaita.

Johtajaylilääkäri Juha Korpelainen ei kerro potilaiden määrää, eikä sitä, moniko on tehohoidossa.

Korpelaisen mukaan tilanne on viikonlopun yli ollut rauhallinen ja henkilökunnan ja hoitotarvikkeiden suhteen tilanne on hallinnassa.

22.3. kello 16.33 Iso-Syöte suljetaan jo tänään, koska ensi viikolle alkoi sadella varauksia

Aiemmin Iso-Syötteeltä kerrottiin, että kausi olisi päättynyt tulevana lauantaina, mutta koska odotettua asiakasvirtojen tyrehtymistä ei tapahtunut, sulkemisajankohtaa päätettiin aikaistaa. Iso-Syötteen kausi päättyy tänään kello 17.

22.3. kello 15.15 Ruka sulkee rinteensä jo maanantain jälkeen, jotta Lapin turistit eivät rynnisi sinne

Rukakeskus ja Pyhätunturi sulkevat rinteensä maanantaina 23. maaliskuuta. Vielä aiemmin sunnuntaina Rukakeskus suunnitteli pitävänsä rinteet avoinna ensi lauantaihin.

– Jotta matkailuvirrat Lapin suunnalta eivät kääntyisi meidän rinteille, päädyimme tähän lopputulokseen, kertoo Rukakeskus Oy:n toimitusjohtaja Ville Aho.

Lapin isot hiihtokeskukset sulkevat hissinsä jo tämän päivän jälkeen. Alun perin keskukset olivat suunnitelleet lopettavansa toiminnan ensi perjantaista alkaen. Taustalla vaikuttavat uutiset Lappiin suuntaavista autojonoista.

21.3. kello 12.10 Koronatilanne on pysynyt Pohjois-Pohjanmaalla rauhallisena

Koronatilanne on pysynyt Pohjois-Pohjanmaalla rauhallisena. Epidemia ei ole alkanut.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen kertoo, että Oulun yliopistollinen sairaala (Oys) ei ole tällä hetkellä kuormittunut normaalia enemmän. Kaikki sinne tulevat potilaat voidaan hoitaa.

Myös hoitohenkilöstöä on Oysissa riittävästi. Lue lisää tästä artikkelista.

20.3.2020 klo 19.22 Kaikki 1–3-luokkalaiset pääsevät halutessaan lähiopetukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on muuttanut pienimpiä koululaisia koskevaa etäopetuslinjaustaan. Uuden päätöksen myötä kaikki pienimmät oppilaat saavat halutessaan mennä kouluun lähiopetukseen. Aluksi lähiopetus rajattiin vain niihin oppilaisiin, joiden huoltajat ovat töissä yhteiskunnan kriittisillä aloilla.

Uudenkaan linjauksen jälkeen kouluun ei tarvitse mennä. Lisäksi ministeriö suosittaa vahvasti, että lapset jäisivät etäopetukseen.

Uusi linjaus on voimassa myös kaikissa Pohjois-Pohjanmaan kouluissa.

Muutos johtuu siitä, että vanha linjaus herätti hämmennystä ja tulkintaeroja. Lue lisää tästä artikkelista.

Rukakeskus ja Pyhä ovat vielä avoinna maanantaina 23. maaliskuuta

Rukakeskus ja Pyhätunturi sulkevat rinteensä maanantaina 23. maaliskuuta. Vielä aiemmin sunnuntaina Rukakeskus suunnitteli pitävänsä rinteet avoinna ensi lauantaihin.

– Jotta matkailuvirrat Lapin suunnalta eivät kääntyisi meidän rinteille, päädyimme tähän lopputulokseen, kertoo Rukakeskus Oy:n toimitusjohtaja Ville Aho.

Lapin isot hiihtokeskukset sulkevat hissinsä jo tämän päivän jälkeen. Alun perin keskukset olivat suunnitelleet lopettavansa toiminnan ensi perjantaista alkaen.

20.3.2020 klo 18.14 Hiihtokeskus Iso-Syöte päättää kauden

Hiihtokeskus Iso-Syöte päättää kauden tältä keväältä koronaviruspandemian vuoksi. Kausi Iso-Syötteellä päättyy 28.3.2020.

Hiihtokeskus Iso-Syötteen omistaja ja toimitusjohtaja Jorma Terentjeff kertoo, että keskuksen sulkeminen on vaikea päätös, joka vaikuttaa oman henkilöstön lisäksi kaikkiin alueen toimijoihin, yrityksiin ja yritysten henkilöstöön, sekä satoihin alueen asiakkaisiin.

– Sosiaaliset paineet ovat sen verran isoja, että on syytä seurata isompiakin keskuksia, että ei olla sen pidempään auki. Tauti kuitenkin tuntuu leviävän, joten tämä päätös täytyi tehdä sekä henkilökunnan että asiakkaiden hyvinvoinnin vuoksi.

Hiihtokeskuksen henkilöstön osalta yt-neuvottelut alkavat välittömästi. Työntekijöitä Iso-Syötteellä on noin 30.

– Meillä on paljon kausityöntekijöitä. Joudumme irtisanomaan heitä, sillä meillä ei ole mitään työtä tarjolla.

20.3.2020 klo 17.56 Pikku-Syöte päättää laskettelukauden tältä keväältä koronaviruspandemian vuoksi

Myös Pudasjärven Pikku-Syöte päättää laskettelukauden tältä keväältä. Pikku-Syöte sulkee rinnetoimintonsa ja vuokraamopalvelunsa tältä kaudelta ensi viikon keskiviikkona.

Pikku-Syötteen johtaja Mika Pekkala kertoo tiedotteessa, että tilanne on ikävä sekä asiakkaille että työntekijöille.

– Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa tämä on kuitenkin ainoa oikea ja vastuullinen päätös.

20.3. kello 16.27 Rukan toimitusjohtaja: Sulkemispäätös ei liity koronatartuntaketjuihin muualla

Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Aho kertoo, että sulkemispäätökseen ei vaikuttanut se, että muissa hiihtokeskuksissa olleilla on todettu tartuntoja.

– Huhuja ja epäilyjä oli, mutta voin puhtain sydämin vakuuttaa, että en edes tiennyt näistä etukäteen.

Lapin sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Markku Broas sanoo, että todennäköisimmin tartunnat ovat molemmat tulleet Levin alueelta, mutta varmaksi tätä ei voi sanoa.

20.3.2020 kello 16.09 Oulussa avataan koronavastaanotot Kontinkankaan ja Haukiputaan hyvinvointikeskuksiin ensi tiistaina

Näille vastaanotoille ohjataan kaikki hengitystieinfektion vuoksi hoitoa tarvitsevat. Muissa Oulun hyvinvointikeskuksissa ei hoideta hengitystieinfektiopotilaita 24.3. alkaen.

Ylähengitystieinfektion oireita ovat yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Koronaviruksen aiheuttamaa infektiota ei voi oireiden perusteella erottaa muista virusinfektiosta.

Koronavastaanotolle pitää soittaa ennen saapumista. Neuvontanumero on 08 558 41414. Hoidontarpeenarvio pyritään tekemään puhelimessa. Koronavastaanotolla ei oteta koronavirusnäytteitä.

20.3.2020 klo 14.00 Ruka sulkee rinnekeskuksen – toimitusjohtaja: "Mitään muuta vaihtoehtoa ei ole"

Kuusamon Ruka sulkee rinnekeskuksen viikon päästä lauantaina.

– Tämä oli yksi elämäni vaikeimmista päätöksistä tehdä, mutta mitään muuta vaihtoehtoa meillä ei ole. Asiakkaiden ja meidän henkilökunnan turvallisuus ajaa nyt taloudellisen tuloksen edelle, Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Aho kertoo.

Rukakeskuksen laskelmien mukaan sulkeminen aiheuttaa sen, että noin viiden miljoonan euron myynti jää saamatta.

Perjantaina kerrottiin koronatartunnoista Lapin hiihtokeskuksissa.

– Lapista palaavilla lomalaisilla on tavattu kaksi tartuntaketjua, joissa tartunta on tapahtunut hiihtokeskuksessa, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa.

Ministeri ei nimennyt keskuksia, joissa tartunnat ovat tapahtuneet. Tartuntatapausten yhteyttä laskettelukeskusten sulkemiseen ei vielä kommentoitu.

20.3. kello 7.05 Oulu aikoo keskittää infektiosairauksien hoidon hyvinvointikeskuksiin, järjestelyjä myös muissa kunnissa

Oulussa aiotaan keskittää tulevien infektiosairauksien hoito erikseen nimettäviin hyvinvointikeskuksiin.

Siikalatvalla potilaiden hoito on eriytetty niin, että kaikki vuodeosastopotilaat ja päivystyspotilaat hoidetaan Rantsilassa. Infektio-oireiset potilaat ohjataan erillisiin tiloihin. Pulkkilassa jatkuu puolikiireisten, ei infektio-oireisten, potilaiden vastaanottotoiminta. Myös kaikki yli 70-vuotiaiden kiireettömät ajat on peruttu.

Raahessa valmistaudutaan puolestaan siihen, että entinen Raahen sairaalan leikkausosaston vuodeosasto avataan jatkossa infektiopotilaille ja esimerkiksi palvelutaloista mahdollisesti tulevat potilaat hoidettaisiin pääsääntöisesti Ruukin Mäkirinteen sairaalassa.

19.3.2020 klo 17.22 Oulun yliopistolliseen sairaalaan avataan huomenna odotusosasto sairaalaan otettaville koronapotilaille

Oulun yliopistolliseen sairaalaan avataan huomenna perjantaina noin kello 12 odotusosasto sairaalaan otettaville koronapotilaille.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallintoylihoitaja Pirjo Lukkarila kertoo, että toiminta käynnistetään ensin pienemmällä potilaspaikkamäärällä, eli aluksi paikkoja on 8–10 potilaalle. Mikäli tarve vaatii, nostetaan määrä 17 potilaspaikkaan.

– Osaston avaaminen on varautumista siihen, että epidemia laajenee ja sairaalahoidon tarve lisääntyy, Lukkarila sanoo.

19.3.2020 klo 16.35 Oulussa ruvetaan etsimään entisiä hoitajia ja alan opiskelijoita reserviin koronan hoitoa varten

Sairaanhoitopiiri käynnistää lähipäivinä erillisen haun, jossa alalle kouluttautuneita pyydetään ilmoittautumaan reserviin.

Reserviin kootaan henkilöitä, joita voidaan hyödyntää korona epidemian pahetessa. Nykyennusteen mukaan epidemia on Pohjois-Pohjanmaalla voimakkaimmillaan noin 4–5 viikon kuluttua.

Sairaanhoitopiiri varautuu myös tekemään työsopimuksia AMK-opiskelijoiden kanssa, joilla on yli 100 opintopistettä eli noin puolet opinnoista suoritettu.

19.3.2020 klo 16.30 Paikallinen laboratorio nopeuttaa tulosten saantia Oulussa

Oulussa aloitettu koronanäytteiden tutkimus on nopeuttanut alueellisten tulosten saantia huomattavasti. Aiemmin kaikki näytteet tutkittiin terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen laboratoriossa, jolloin tulosten saaminen kesti näytteiden kuljetuksineen jopa pari päivää.

Näytteiden paikallinen analysointi mahdollistaa tulosten samaisen jo parin tunnin kuluessa. Tällä hetkellä Oulussa pystytään tutkimaan muutamia kymmeniä koronanäytteitä vuorokaudessa.

19.3. kello 16.20 Oulun Eden suljetaan ja henkilökuntaa lomautetaan

Oulun Eden suljetaan ensi maanantaista lähtien.

S-ryhmä sulkee hotelleja ja ravintoloita koronaepidemian vuoksi. Syynä on se, että epidemia on vaikuttanut voimakkaasti matkailu- ja ravitsemiskaupan kysyntään.

Henkilökunnan lomautusten kesto on enintään 90 päivää.

19.3.2020 klo 14.38 Oulussa eläkeläiset avasivat palvelevan puhelimen juttukaverin puutteeseen

Koronaviruksen vuoksi muuttuneet olosuhteet voivat olla monelle ikäihmiselle raskaita.

Tätä helpottamaan Eläkeliiton Oulun osasto on avannut palvelevan puhelimen yksinäisyyden karkottamiseen. Puhelinringissä on useita vaapaehtoisia juttukavereita (siirryt toiseen palveluun).

19.3. kello 12.55 HalpaHalli aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut lomautuksista

HalpaHalli aloittaa yt-neuvottelut. Ne tähtäävät lomautuksiin ja koskevat koko henkilöstöä ja johtoa, yhteensä 1500 henkilöä.

Lomautusten kesto on enintään 90 päivää.

HalpaHallista kerrotaan, että käyttötavaroiden kysyntä on vähentynyt koronavirustilanteen vuoksi. Vähentyneen kysynnän vuoksi HHkeittiöt sulkevat ovensa ensi maanantaista alkaen.

19.3. kello 10.45 Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella koronavirustartunta - Nivalassa päiväkoti on suljettu varotoimenpiteenä

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella on todettu koronavirustartunta. Kyseessä on ensimmäinen tartunta alueella.

Altistuneita on kartoitettu, ja heihin ollaan yhteydessä tämän päivän aikana.

Varotoimenpiteenä Nivalassa Nokelan päiväkoti suljetaan.

Tartunta on peräisin ulkomailta.

19.3. kello 6.40 Pohjois-Pohjanmaalla on herätty ikääntyneiden avuntarpeeseen: kauppareissuapua tarjolla

Ikäihmisten avuntarpeeseen on herätty eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata. Muun muassa yhdistykset tarjoavat asiointiapua yli 70-vuotiaille, jotka hallitus velvoittaa pysymään erillään muista ihmisistä koronatartunnan välttämiseksi.

Esimerkiksi Kärsämäki Yhdessä -yhdistys järjestää ikääntyneille kuntalaisille kaupassakäyntiapua yhdessä muiden järjestöjen ja vapaaehtoisten kanssa. Avustusringissä on tällä hetkellä kolmisenkymmentä henkilöä.

Myös Haapaveden Kylät -yhdistys haluaa auttaa riskiryhmään kuuluvia välttämättömien asioiden hoitamisessa. Se haastaa mukaan toimintaan muutkin yhdistykset, kaupungin ja paikalliset yritykset.

Oulussa ikäihmiset voivat tästä päivästä lähtien pyytää maksutonta kauppareissuapua Oulun Lipon miesten ykköspesisjoukkueelta.

18.3. kello 15.50 Oys valmistautuu erikoissairaanhoitoa vaativien koronapotilaiden tuloon – lisähenkilökunnan koulutus on alkanut

Oulun yliopistollisessa sairaalassa aletaan varautua erikoissairaanhoitoa vaativien koronapotilaiden vastaanottamiseen.

Tilanne Oysissa on edelleen kuitenkin rauhallinen.

Sairaalassa on aloitettu lisähenkilöstön kouluttaminen koronapotilaiden hoitamiseen.

Osa kiireetöntä hoitoa vaativista vastaanotoista joudutaan koulutusten vuoksi perumaan, kertoo johtajaylilääkäri Juha Korpelainen.

Sairaala on yhteydessä potilaisiin ja ilmoittaa peruuntuneista ajoista.

18.3. kello 14.40 Rajaliikenne hiljenee Kuusamon rajanylityspaikalla

Huomisesta alkaen Suomi sulkee rajaliikennettään, ja Rajavartiolaitos valvoo koronaepidemian vuoksi asetettuja matkustusrajoituksia.

Kuusamon rajanylityspaikalla aletaan rajoittaa henkilöliikennettä huomisesta alkaen. Tavara- ja paluuliikenne taataan samoin kuin välttämätön työliikenne.

Kuusamon rajanylityspaikka on auki päivittäin kello 08.00–19.00 ja kesäaikaan siirryttäessä 29. maaliskuuta alkaen kello 09.00–20.00.

Myös Kuusamon lentoasema suljetaan kansainväliseltä lentoliikenteeltä.

Rajavartiosto miehittää Ruotsin ja Norjan vastaisten rajojen rajanylityspaikat ensi yöstä alkaen. Ruotsiin ja Norjaan on useita sellaisia maantieyhteyksiä, joissa ei ole ollut jatkuvia rajatarkastuksia vuosikymmeniin.

18.3 kello 14.13 Oulussa kouluruoka on tarjolla lähtökohtaisesti niille oppilaille, jotka ovat koulussa

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä kertoo, että koulujen ruokaloissa ollaan varauduttu siihen, että kävijöitä voi olla enemmänki. Ketään ei käännytetä pois, jos on kotona etöopetuksessa ja on tarve tulla koululle syömään.

Penttilän mukaan parhaillaan selvitellään, miten ruokaa voitaisiin jakaa etäopiskelussa oleville.

Ruokailijoiden määrä kouluissa on laskenut dramaattisesti. Oulussa on noin 22 000 perusopetuksen oppilasta ja nyt kouluissa on 400–500 opiskelijaa paikanpäällä.

Penttilän mukaan ainakin vielä kouluruokalan ruokalista pysyy samanlaisena kuin normaalisti. Tulevaisuudessa tilanne voi mahdollisesti muuttua.

18.3. kello 14.05 Oulussa muutettiin sittenkin päiväkotien terevysohjeistuksia

Oulun ohjeistukset päivähoitolasten terveydentilasta ovat aiheuttaneet hämmennystä.

Kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalon mukaan lievästi nuhaoireisia lapsia saa tuoda päivähoitoon normaali-influenssakauden ohjeistuksen mukaisesti. Kovassa kuumeessa ja flunssassa hoitoon ei saa tulla. Mäkitalon mukaan ohjeistuksen on antanut sivistys- ja kulttuuritoimen johto terveydenhuollon asiantuntijoiden suosituksesta.

Aiemmin ohje oli tiukempi, myöntää terveysjohtaja Mäkitalo. Hän perustelee muuttunutta ohjeistusta sillä, että koronavirusepidemia ei ole vielä Oulun alueella. Lisäksi tällä pyritään turvaamaan terveydenhuoltohenkilöstön työhön pääsy.

18.3. kello 8.50 Oulun päiväkoteihin ei ole tullut uusia sairausohjeistuksia, toimitaan kuten normaalina influenssa-aikana

Oulussa ei ole ainakaan toistaiseksi annettu uusia ohjeita päivähoitoon vietävien lasten terveydentilasta.

Oulun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jarkko Huusko sanoo, että tällä hetkellä päiväkodeissa toimitaan samalla tavalla kuin normaaliin influenssa-aikaan. Jos lapsella on lievä nuha, hän voi mennä hoitoon. Kovassa kuumeessa ja flunssassa tämä ei ole sallittua.

Ohjeistus on herättänyt hämmennystä. Huuskon mukaan tiukennuksiin ei ole ollut tarvetta, sillä koronaa ei ole vielä laajemmin kaupungissa liikkeellä. Koronaa ei ole myöskään Oulussa varmistettu yhdestäkään päiväkoti-ikäisestä lapsesta. Huuskon mukaan tilanne muuttuu kuitenkin koko ajan ja uusia ohjeistuksia on luvassa lähipäivinä.

18.3. kello 8.45 Korona on lisännyt monen yrityksen konkurssiriskiä

Oulun kauppakamarin alueen yrityksistä lähes puolet arvioi, ettei yrityksen tarvitse koronaviruksen takia lomauttaa tai irtisanoa henkilökuntaansa seuraavan kahden kuukauden aikana. Melkein kaikki kuitenkin arvioivat, että koronaepidemia heikentää yrityksen toimintaa. 30 prosenttia vastaajista kokee yrityksensä konkurssiriskin nousseen merkittävästi.

Yrittäjät toivovat valtiolta joustoa lakisääteisten maksujen aikatauluihin sekä kaikkien sanktioiden poistamista. Lisäksi kaivataan helpotuksia työvoiman joustavuuteen, kun kysyntä muuttuu.

Kauppakamarien valtakunnalliseen kyselyyn osallistui Oulun kauppakamarin jäsenistä yli 200 yritystä

17.3. kello 16.00 Oulu aloittaa yt-neuvottelut, ei irtisanomisia mutta mahdollisia lomautuksia

Ensi maanantaina alkavat neuvottelut koskevat satoja sivistys- ja kulttuuripalveluiden työntekijöitä sekä niiden tukitoimintoja. Kaupunki sulkee kulttuuri- ja liikuntalaitoksia koronavirustilanteen vuoksi ainakin kuukauden ajaksi.

Oulun henkilöstöjohtaja Ville Urposen mukaan neuvotteluissa on tarkoitus keskustella töiden uudelleenjärjestelyistä poikkeustilanteessa sekä lomautuksista. Hänen mukaansa irtisanomisista ei neuvotella.

17.3.2020 klo 13.32 Hoitohenkilökunnan koronatestausta lisätään tällä viikolla Pohjois-Pohjanmaalla

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä pyritään aloittamaan henkilökunnan laajamittaisemmat koronatestaukset vielä tällä viikolla.

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Korpelaisen mukaan Terveyden ja hyvinvoinninlaitos on luvannut, että testejä saadaan sairaanhoitopiireihin lisää.

Korpelainen kertoo, että pääkaupunkiseudun lisäksi epidemia ei vielä ulotu muualle maahan. Valmistelu Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä epidemian tuloon käy kuitenkin kiivaana.

17.3.2020 klo 12.50 Ravintolat voivat pitää ovensa auki, mutta isoja kotibileitä ei valmiuslain aikana kannata järjestää

Koronaviruksen ja valmiuslain aiheuttamat rajoitukset tulevat vaikuttamaan ihmisten arkeen laajasti. Julkisille kokoontumisille asetetaan kymmenen henkilön raja, ja yleistä oleilua julkisilla paikoilla tulee välttää. Ravintolat saavat rajoituksista huolimatta pitää ovensa avoinna, toteaa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen.

Ylimääräistä ohjelmaa tai tapahtumia ravintoloissa ei saa rajoitusten voimassaolon aikana kuitenkaan järjestää. Savolainen kehottaa poikkeuksellisessa tilanteessa hakemaan ravintoloista ruokaa esimerkiksi mukaan.

Savolainen luottaa ihmisten arviointikykyyn, mutta muistuttaa, että lähikontakteja pitää nyt välttää. Esimerkiksi isoja kotibileitä ei saisi Savolaisen mukaan nyt järjestää.

17.3.2020 klo 12.40 Lomautukset mahdollisia Oulussa

Oulun kaupunki saattaa lomauttaa työntekijöitään koronan takia. Kaupunginhallitus päätti tiistai-iltana, että lomautukset ovat mahdollisia niillä viranhaltijoilla, joiden työt keskeytyvät hallituksen koronalinjausten takia. Lomautus ei koske niitä tehtäviä, joissa voidaan teettää etätyötä.

16.3.2020 klo 16.33 Raahe sulkee koulut ja päiväkodit

Koulut suljetaan vaiheittain. Yläkoulut siirtyvät etäopetukseen tiistaista 17.3. alkaen ja alakoulut keskiviikosta 18.3. lähtien. Alakoulujen esiopetus ja iltapäivätoiminta keskeytyvät myös kyseiseksi ajaksi.

Kaikki Raahen varhaiskasvatusyksiköt, päiväkodit, ryhmikset ja perhepäivähoitoyksiköt suljetaan keskiviikkona 18.3.2020.

Sulku kestää 29.3. asti. Mahdollisesta jatkosta tiedotetaan myöhemmin.

16.3.2020 klo 16.03 Oulun peruskouluista on pois jo tuhansia oppilaita, päiväkodeista pois kolmannes lapsista

Yli viidennes Oulun perusopetuksen oppilaista on ollut pois maanantain koulupäivän, vaikka virallisia päätöksiä koulujen sulkemisista ei ole tehty. Noin 4500 lasta on jäänyt jo pois koulusta.

Osa oppilaista saa jo opetusta kouluissa lähiopetuksena, ja osa sähköisten kanavien kautta. Oulussa on varauduttu myös siihen, että koulut suljetaan kokonaan.

STT:n mukaan Oulussa päiväkodeissa olevista lapsista on tänään ollut pois noin 30 prosenttia, kun normaalisti määrä liikkuu viidessä, kuudessa prosentissa. Myös varhaiskasvatuksen henkilökuntaa on Oulussa ollut pois töistä tavallista enemmän. Työvoimatilannetta kuitenkin helpottaa lasten kotiin jääminen, minkä vuoksi myös henkilökuntaa tarvitaan vähemmän. Hoitohenkilökuntaa on ohjeistettu olemaan flunssaoireiden vuoksi töistä pois.

16.3.2020 klo 14.08 Pohjois-Pohjanmaalla on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa

Pohjois-Pohjanmaalla on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Tartuntoja alueella on varmistettu nyt yhteensä 27.

Sairastuneita on THL:n mukaan todennäköisesti 20–30 kertaa enemmän.

16.3.2020 klo 13.44 Finnair karsii myös Oulun lentoja

Finnair vähentää tästä päivästä lähtien lentojaan jopa 90 prosenttia. Myös Oulun lentoihin tulee muutoksia. Osa vuoroista perutaan ja joidenkin lentojen aikataulu muuttuu.

16.3.2020 klo 12.15 Pohjois-Pohjanmaan terveyskeskuksiin aiotaan avata omat koronavastaanotot

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on tavoitteena, että viikon kahden sisään alueen terveyskeskuksiin perustetaan omat koronavastaanotot.

Sairaalahoitoa vaativat koronapotilaat hoidetaan ensisijaisesti Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Maakunnassa koronaan sairastuneista kukaan ei ole vielä tarvinnut tehohoitoa tai muuta osastohoitoa.

16.3.2020 klo 11.39 Siikalatva sulki koulut ja kirjastot viikoksi

Siikalatvan kaikki viisi alakoulua ja kolme yläkoulua ovat kiinni ainakin viikon ajan. Päätöksen myötä kunnan noin 500 oppilasta on etäopetuksen parissa.

Siikalatvan lukion yo-kirjoitukset käydään suunnitellusti. Lukion muut oppilaat ovat etäopetuksessa.

Myös kunnan neljä kirjastoa on suljettu. Kirjastot sijaitsevat Kestilässä, Piippolassa, Pulkkilassa ja Rantsilassa.

16.3.2020 klo 08.40 Oulun Hintan alakoulussa yli neljäkymmentä kotikaranteenissa

Oulussa Hintan alakoulussa sekä oppilaita että opettajia on laitettu sunnuntaina karanteeniin. Yhdellä koulun oppilaista on todettu koronavirustartunta.

Karanteeniin määrättyjä on 39 oppilasta ja 4 opettajaa. Luokan oppilaiden ja ohjaajan kotikaranteeni on kaksi viikkoa. Koulussa on lähes neljäsataa opiskelijaa.

15.3.2020 klo 14.45 Oulun lukioissa siirrytään maanantaina etäopetukseen

Oulun lukiot siirtyvät maanantaista lähtien etä- tai verkko-opetukseen sekä tuettuun itsenäiseen opiskeluun. Huhtikuun 2. päivään jatkuvalla järjestelyllä pyritään turvaamaan myös ylioppilaskirjoitusten sujuvuus.

Kouluja ei suljeta etäopetukseen siirryttäessä. Ruokailuja ei järjestetä toistaiseksi, mutta mahdollinen eväsjakelu on valmistelussa.

Myös Kempeleen lukiossa siirrytään etätyöhön maanantaina kirjoitusten turvaamiseksi

14.3.2020 klo 20.21 Ei-välttämättömät vierailut Oulun kaupungin hoiva- ja palveluyksiköissä lopetetaan toistaiseksi

Hoiva- ja palveluyksikköjä ovat esimerkiksi ikääntyneiden hoivakodit ja vammaisten asumispalvelut. Suositus koskee myös yksityisiä hoiva- tai palveluyksiköitä.

Lopettamisesta linjasi kaupungin hyvinvointipalvelujen johtoryhmä.

14.3.2020 klo 12.08 Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on varmistunut kuusi uutta koronavirustartuntaa

Tartunnan saaneet ovat aiemmin todettujen positiivisten potilaiden lähialtistuneita.

Tällä hetkellä yhteensä 25 ihmisen tiedetään sairastuneen koronaan Pohjois-Pohjanmaalla.

Tällä hetkellä maakunnista Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on toiseksi eniten tartuntoja, ainoastaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä tapauksia on enemmän.

Kysyimme oululaisilta, kuinka koronavirus on vaikuttanut heidän arkeensa.

14.3.2020 klo 14.43 Koulutyö jatkuu maanantaina normaalisti Kalajoella

Vuorenkallion koulun koronavirusepäily on osoittautunut negatiiviseksi. Kalajoen kaupunki on tiedottanut, että koulutyö jatkuu normaalisti koululla maanantaina 16. maaliskuuta.

13.3.2020 klo 20.37 Karanteeniin joutunut Oulun yliopisto-opiskelija kritisoi koulun hidasta viestintää

Osa Oulun yliopiston opiskelijoista kritisoi sitä, miten muun muassa mahdollisista korona-altistumisista on viestitty.

Yliopiston mukaan tietoa koronariskistä on yritetty jakaa, kunhan sitä on ensin saatu.

13.3.2020 klo 14.04 Kalevan mukaan kahdella Nokian Oulun Ruskon toimipaikalla työskentelevällä henkilöllä tartunta

Kalevan tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) ainakin kahdella Nokian Oulun Ruskon toimipaikalla työskentelevällä henkilöllä on koronavirustartunta.

Kaleva kertoo, että toinen henkilöistä ohjeistettiin kotikaranteeniin maanantaina. Hän oli matkaillut koronaviruksen riskialueella. Tartunta varmistui myöhemmin.

13.3.2020 klo 13.50 Oulussa koululaiset ohjeistetaan ottamaan kaikki kirjat ja vihkot kotiin

Oppilaita ohjeistetaan ottamaan päivittäin tarvittavat oppikirjat ja vihkot kouluun lukujärjestyksen mukaisesti. Tämä järjestely on voimassa niin kauan, kuin toisin tiedotetaan.

13.3.2020 klo 12.13 Oulun kaupunki peruu tilaisuudet toukokuun loppuun saakka

Oulun kaupunki tiedottaa peruvansa toukokuun loppuun saakka kaupungin järjestämät tapahtumat ja tilaisuudet, jotka eivät ole välttämättömiä.

Koulut ja kirjastot toimivat normaalisti.

13.3.2020 klo 11.30 Pohjois-Pohjanmaalla yksi uusi koronavirustartunta

Pohjois-Pohjanmaalla on todettu yksi uusi koronavirustartunta. Tähän mennessä tartuntoja on todettu Pohjois-Pohjanmaalla yhteensä 19.

13.3.2020 klo 11.28 Oulun yliopisto ja AMK suosittelevat etätöitä- ja opiskelua

Oulun korkeakoulut ovat varautuneet koronavirustartuntojen ehkäisemiseen useilla eri keinoilla. Korkeakoulut muun muassa suosittelevat etätöitä- ja opiskelua ja isot seminaarit ja tapahtumat on peruttu toukokuun loppuun saakka.

13.3.2020 klo 10.42 Toistasataa Oulun yliopiston lääketieteen opiskelijaa karanteeniin

Oulun yliopistossa arviolta toistasataa lääketieteen opiskelijaa on määrätty kahden viikon karanteeniin. Karanteeniin määrätyt olivat samalla luennolla Tirolista tulleiden opiskelijoiden kanssa.

13.3.2020 klo 07.16 Oulun kaupunki ohjeistaa osaa henkilökuntaa jäämään ulkomaanmatkan jälkeen kotiin

Oulun kaupunki ohjeistaa sote-puolen työntekijöitä sekä varhaiskasvatus- ja opetusalan henkilökuntaa jäämään ulkomaanmatkan jälkeen kotiin.

Kotiin kehotetaan jäämään myös tällä viikolla koronaepidemia-alueilta töihin palanneita työntekijöitä.

12.3.2020 klo 18.33 Koronavirusepäily sulkee Kalajoella Vuorenkallion koulun ainakin perjantaiksi

Vuorenkallion alakoulu pidetään suljettuna Kalajoella ainakin perjantain 13.3. ajan koronavirusepäilyn takia.

Kaikkien oppilaiden, opettajien ja muun henkilökunnan sekä heidän perheenjäsentensä tulee jäädä kotiin, kunnes testitulokset varmistuvat. Kotiin jäävien tulee välttää lähikontakteja perheen ulkopuolisten kanssa, tiedottaa Kalajoen kaupunki.

Koulussa on kuusi luokkaa.

12.3.2020 klo 14.50 17 Oulun yliopiston opiskelijaa on sairastunut koronavirukseen

Pohjois-Pohjanmaalla on todettu 17 uutta koronavirustartuntaa. Sairastuneet ovat Oulun yliopiston opiskelijoita. Osa saman seurueen henkilöistä on saattanut käydä reissun jälkeen yliopiston tiloissa.

Tartunnat on todettu samasta Itävallan Tirolissa epidemia-alueella vierailleesta seurueesta. Ylen tietojen mukaan reissussa oli noin 30 hengen joukko eri tiedekunnista. Ylen tietojen mukaan opiskelijat tulivat Ouluun alueelta, joka ei ollut vielä maanantaina luokiteltu riskialueeksi.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen mukaan kaikki potilaat ovat hyväkuntoisia ja lieväoireisia. He ovat olleet kotona karanteenissa näytteenotosta lähtien.

11.3.2020 klo 14.58 Oulun koulujen matkat ulkomaille perutaan kevätlukukauden osalta

Kaikki Oulun koulujen ulkomaille kohdistuvat matkat, leirikoulut, ja vaihto-ohjelmat on peruttu. Oulun kouluihin ja päiväkoteihin ei vastaanoteta ulkomailta tulevia ryhmiä.

6.3.2020 klo 17.40 Oulun yliopisto ohjeistaa koulun oppilaita ja työntekijöitä

Oulun yliopisto on ohjeistanut (siirryt toiseen palveluun), että yliopiston opiskelijoiden ja työntekijöiden ei tule matkustaa koronaepidemia-alueille.

Yliopistolta kerrotaan, että epidemia-alueelta palaavan työntekijän tai opiskelijan tulee tehdä etätyötä tai -opiskelua kaksi viikkoa paluun jälkeen. Myöskään epidemia-alueelta tulevia vierailijoita ei tällä hetkellä oteta vastaan Oulun yliopistoon.

6.3.2020 klo 11.11 Pohjois-Pohjanmaalla ensimmäinen koronavirustartunta

Ensimmäinen koronavirustartunta on todettu Pohjois-Pohjanmaalla.

Ylen tietojen mukaan sairastunut on Iranista Ouluun matkustanut henkilö. Potilas on kotona eristyksessä, ja hän on hyväkuntoinen.

Suomessa on nyt todettu tähän mennessä yhteensä 15 koronavirustartuntaa.

Artikkelia muutettu 20.3.2020 klo 12.30 tarkentamalla sitä, miten Siikalatvalla hoitojärjestelyjä on muutettu.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan