1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hämeenlinna

Johtajaylilääkäri Sally Järvelä: "Kahden, kolmen viikon sisällä ollaan tosipaikoissa"

Keskussairaalassa alkaa tällä viikolla hoitajien pikaperehdytys hengityskonehoitoihin.

Hämeenlinna
Kanta-Hämeen keskussairaalan julkisivu.
Ville Välimäki / Yle

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri aloittaa hoitajien pikaperehdyttämisen hengityskonehoitoihin tällä viikolla, kertoo johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

– Sinänsä tieto- ja taitotasoisesti on mahdotonta saada tehotaitoisia hoitajia alle kahden vuoden, mutta me koulutetaan omasta henkilöstöstä sellaisia, jotka kykenee omaksumaan kaikista parhaiten tai ovat esimerkiksi olleet aiemmin leikkaussalissa töissä.

Tällä varaudutaan henkilökunnan riittävyyteen koronavirustilanteen pahenemisen varalta. Johtajaylilääkäri Sally Järvelä arvioi, että noin kahden viikon sisällä vaikeimmat tautimuodot näkyvät keskussairaalassa.

– Noin kolmen viikon kuluessa taatusti ollaan aika lailla äärirajoilla normaalikapasiteettiin nähden. Luulen, että kahden, kolmen viikon sisällä ollaan tosipaikoissa ja kolmesta neljään viikkoa jatkuu se vaikein vaihe, kertoo Järvelä.

Eläköityneitä hoitajia ei vielä ole kutsuttu töihin, mutta kutsuttavia on jo kartoitettu.

Koulujen sulkeminen ei estä epidemiaa

Moni vanhempi on jo omaehtoisesti anonut koulusta poissaoloa koronaviruksen aiheuttaman huolen takia. Koulujen kiinni laittaminen viivästyttää, mutta ei estä epidemiaa, sanoo Järvelä.

– Toki voidaan viivästyttää entisestään epidemian alkua, mutta sitä ei voida todennäköisesti lainkaan estää. Sillä on merkittäviä vaikutuksia lasten oppimiseen ja kotonakin täytyy olla joukkoja ala-asteikäisiä tai tarhaikäisiä hoitamassa.

Hämeenlinnassa keskussairaalan kriittisten henkilöiden kanssa on Järvelän mukaan käyty keskustelua, pitäisikö lapset ottaa pois koulusta tai päivähoidosta, koska avainhenkilöiden on oltava terveenä tiukan paikan tullen.

Kiireettömiä aikoja perutaan

Toistaiseksi Kanta-Hämeen keskussairaalassa ei ole hoidossa vielä yhtään COVID-19-potilasta. Tehohoitokapasiteetin lisäämisen tarpeeseen varaudutaan siirtämällä toimintaa etävastaanotoiksi ja vastaanottoaikoja siirtämällä maanantaista 16. maaliskuuta alkaen.

Ensi viikon maanantaista 23. maaliskuuta lähtien poliklinikoille ja toimenpiteisiin kutsutaan vain sellaiset potilaat, joiden ajanvarauksen siirto huonontaisi sairauden ennustetta tai vaikeuttaisi hoitoa pitkäaikaisesti. Niin sanotut ykköskiireelliset ja kriittiset potilaat (esimerkiksi syöpäpotilaat ja syöpäepäilyt) hoidetaan edelleen.

23. maaliskuuta alkaen käytössä on enää neljä leikkaussalia kolmestatoista ja leikkaustoiminta keskittyy päivystys- ja kriittiseen kiireelliseen leikkaustoimintaan. Osa leikkaussaleista eristetään ja varustellaan tehopaikoiksi epidemiapotilaiden varalta.

Riihimäen sairaalan erikoissairaanhoidon poliklinikkatoimintaa ajetaan myös asteittain alas. Forssan sairaalassa erikoissairaanhoidon toiminta jatkuu normaalisti kuluvan viikon ajan, mutta ensi viikolla sitä aletaan ajaa alas muuten kuin kriittisen toiminnan osalta.