Kuinka saan karanteenia rikkovat naapurini kuriin? Vaikuttaako veriryhmä koronan tarttumiseen? Tässä vastaukset yli 80 koronakysymykseen

Asiantuntijat vastaavat tässä jutussa yleisön kysymyksiin koronasta. Voit esittää oman kysymyksesi kommenttikentässä tai arkisin Ylen Chatissa.

koronavirus
Kysy koronasta teksti ja viruksen mallinnus.
Jyrki Lyytikkä / Yle , WENN/Cover / AOP

Voiko korona ilmetä pelkkänä kurkkukipuna? Tulisiko eronneiden vanhempien lapset pitää epidemian ajan vain toisen aikuisista luona? Mitä tehdä, kun muiden panikointi ahdistaa? Saanko jäädä töistä kotiin, jos pelottaa?

Keräämme tähän juttuun lukijoiden kysymyksiä koronaviruksesta ja asiantuntijoiden vastauksia.

Voit lähettää oman kysymyksesi uutisen kommentointikentällä tämän jutun lopussa. Voit kysyä suoraan myös asiantuntijalta mieltäsi askarruttavan kysymyksen arkisin Ylen Chatissa (siirryt toiseen palveluun) kello 15.00-16.00.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

1) Koronan oireista ja riskiryhmistä

Ketkä kuuluvat riskiryhmään?

Tietyt ihmiset ovat sairautensa tai sen hoidon vuoksi muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion. THL:n mukaan tähän ryhmään kuuluvat yli 70-vuotiaat ja ihmiset, joilla on vastustuskykyä heikentävä sairaus, kuten leukemia, hermolihastauti tai krooninen neurologinen sairaus.

Myös ihmiset, joilla on pitkäaikaissairauksia kuten säännöllistä lääkitystä vaativa sydän- tai keuhkosairaus, diabetes tai krooninen maksan ja munuaisten vajaatoiminta, ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion.

Sairaalloinen ylipaino ja päivittäinen tupakointi saattavat myös lisätä koronaviruksen aiheuttamaa riskiä terveydelle.

Juttua korjattu 19.3. kello 13:40 THL:n mukaan riskiryhmään kuuluvat yli 70-vuotiaat ihmiset sekä perussairaat ihmiset. Alkuperäisestä muotoilusta saattoi saada käsityksen, että riskiryhmään kuuluisivat vain yli 70-vuotiaat perussairaat henkilöt.

Eikö töistä voi kieltäytyä jo työturvallisuuslain mukaan, jos kuuluu riskiryhmään ja töitä tekemällä vaarantaa itsensä?

Nämä ovat tilanteita, joista pitää sopia työpaikalla. Työterveyshuolto auttaa ja kirjoittaa tarvittaessa todistuksen. (johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi YTHS, 23.3.2020)

Jos on lämpöä ja lihassärkyä ja kuuluu riskiryhmään, onko turhaa ottaa terveyskeskukseen yhteyttä? Ja otetaanko testiä?

Kannattaa ensin tehdä testi Omaolo-palvelun (siirryt toiseen palveluun) kautta. Vastaus ohjaa sitten joko omahoitoon tai ottamaan yhteyttä oikeaan paikkaan terveydenhuollossa. (johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi YTHS, 23.3.2020)

Samarian terveysasema Espoossa.
Samarian terveysasema Espoossa on nyt pandemiakeskus.Henrietta Hassinen / Yle

Millä tavalla vanhat sairaudet vievät riskiryhmäläiseksi?

Vuosia sitten sairastettu keuhkokuume ei tarkoita, että ihminen kuuluisi koronan osalta riskiryhmää. Aiemmin sairastettu syöpäkään ei vaikuta, jos siitä on todettu parantuneeksi. (apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopisto, 26.3.2020)

Minulla on 81-vuotias äiti, joka asuu yksin ilman kotiapua. Käymme veljeni kanssa hänelle kaupassa ja apteekissa. Teen lisäksi ruoat ja jaan lääkkeet dosetteihin. Voimmeko jatkaa samalla tavoin edellyttäen, että olemme täysin terveitä ja huolehdimme käsihygieniasta?

Kaikista tärkeintä on, että äidin asioista huolehditaan. Tässä tilanteessa voi olla parempi, että jatkatte auttamista, kuin se, että yritetään järjestää kunnan kanssa kotipalvelua tai -hoitoa. Asiasta voi käydä neuvottelun oman kunnan kanssa. (johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi YTHS, 23.3.2020)

Voiko korona olla kuumeeton?

Voi. Korona voi olla oireeton, kuumeeton tai hyvin rajuoireinen. Kaikki erilaiset oirekuvat ovat mahdollisia. (johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi, YTHS, 23.3.2020)

Pystyykö koronassa sairastuneella olemaan pelkkää kurkkukipua?

Vastaus: Joskus koronavirusinfektio on hyvin lieväoireinen ja oireena voisi hyvinkin olla pelkkä kurkkukipu. Mutta kurkkukipuun on monta muutakin syytä, eli tämän yhden oireen perusteella ei voi tietää, onko kyseessä korona.

(apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopisto, 27.3.2020)

Voiko hajuaistin aleneminen äkillisesti olla merkki sairastumisesta koronavirukseen?

Tällaista oiretta on raportoitu. Se voi liittyä kuitenkin myös muuhun hengitystietulehduksen aiheuttajaan. (johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi, YTHS, 23.3.2020)

Voiko riskiryhmään kuuluva sairastaa taudin lievänä?

Voi, mutta riski saada vakavaoireinen infektio on suurempi kuin perusterveellä. (apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopisto, 27.3.2020)

Kuinka pitkään korona on kestänyt todetuissa tapauksissa? Voiko se kestää yli kuukauden lievänä?

Koronan oireet kestävät muutamasta päivästä jopa kuukauteen, vaihtelu on siis suurta.

(apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopisto, 27.3.2020)

Miten erotan koronaviruksen influenssasta tai tavallisesta flunssasta?

Koronavirusta ei pysty kotikonstein tunnistamaan. Varmistetun tuloksen saa vain laboratoriokokeilla. Koronatauti COVID-19 alkaa tyypillisesti kuumeella, kuivalla yskällä ja väsymyksen tunteella. Tautiin voi liittyä myös päänsärkyä, nuhaa, kurkkukipua, lihassärkyä, hengitysvaikeuksia tai joissakin tapauksissa ruuansulatusongelmia.

Flunssa sen sijaan alkaa yleisimmin kurkkukivulla tai nenän kirvelyllä, ja niitä seuraavat tyypillisesti yskä ja nuha.

Influenssa puolestaan alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella, johon liittyy yskää, lihaskipua tai päänsärkyä. Nuhaa ei niinkään liity influenssaan.

Lue lisää tautien välisistä eroista 13. maaliskuuta julkaisusta jutusta täältä.

Voiko ihminen sairastaa koronaa ja flunssaa samaan aikaan?

Kyllä se on mahdollista, sanoo virusopin professori Ilkka Julkunen Turun yliopistosta. Esimerkiksi pienillä lapsilla, joilla on paljon hengitystieinfektioita, voi ylähengitysteistä löytyä kahta virusta samalla kertaa. Aikuisilla samanaikainen kahden viruksen aiheuttama infektio on kohtuullisen harvinainen, mutta ei mahdoton.

Pahentaako influenssa koronan oireita?

Jos on samaan aikaan kaksi hengitystieinfektiota, jotka voivat olla kohtuullisen rajuja tauteja, ne voivat olla kliinisinä tauteina vaikeampia. Tästäkään ei tällä hetkellä ole näyttöä, että koronavirukseen sairastuneilla olisi esimerkiksi yhtäaikaa influenssa A.

Yksilöllinen taudinkuva voi olla hyvin moninainen. Vaikka sairastaisi kaksi virusta ylähengitysteissä yhtä aikaa, taudinkuva voi silti olla lievä, sanoo virusopin professori Ilkka Julkunen Turun yliopistosta.

Voiko koronasta jäädä pysyviä vaurioita keuhkoihin?

Pitäisin sitä mahdollisena tai jopa todennäköisenä, sanoo virusopin professori Ilkka Julkunen. Jos on vakava hengitystieinfektio, infektion aikana voi syntyä kudosvaurioita ja sen seurauksena voi tulla jälkioireita, jotka viittaavat hengitysfunktion heikkenemiseen. Mutta missä määrin niitä on syntynyt koronavirusinfektion jälkeen, siitä ei ole vielä tietoa.

Käytännössä tämä voisi näkyä niin, että ihminen saattaa hengästyä helpommin, eli ilmamäärä, jonka keuhkoihin voi hengittää, saattaa pienentyä. Jos normaalikokoisen naisen hengityskapasiteetti on 3,5 litraa, ja jos keuhkoissa on vaurioita infektion jälkeen, voi tämä määrä pienentyä. Hengitysteihin voi tulla myös kudosvaurioita, jotka altistavat uusille hengitystieinfektioille ja muille hengitysteiden kroonisille taudeille.

2) Tutkimustietoa koronaviruksesta

Voiko koronavirus tarttua lemmikkieläimeen tai lemmikkieläimestä ihmiseen?

Maailmanterveysjärjestö WHO:n mukaan tällä hetkellä ei ole tiedossa tapausta, jossa Covid-19 olisi tarttunut lemmikkieläimestä ihmiseen. Hongkongissa on raportoitu (siirryt toiseen palveluun) koirasta löytyneestä koronaviruksesta.

Tartunta löydettiin sen jälkeen, kun koiran omistaja oli joutunut hoitoon koronavirustartunnan vuoksi. Tartunnan uskotaan levinneen ihmisestä koiraan. Koirassa otettu testi oli “heikon positiivinen”, mikä tarkoittaa, että näytteestä löytyi pieniä määriä virusta. Koiralla ei havaittu oireita.

Entä kesän tullessa, tartuttavatko hyttyset tai kärpäset koronan ihmisiin?

Hyönteiset eivät levitä koronavirusta. (apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopisto, 26.3.2020)

Kokeile tällä jutulla, miten koronavirus tarttuu ovenkahvasta tai valokatkaisijasta

Pirkko ja Heikki Savolainen asioivat tiistaina Äänekoskella K-Supermarket Suosikissa.
Pirkko ja Heikki Savolainen asioivat tiistaina Äänekoskella K-Supermarket Suosikissa. Kauppiaat avasivat liikkeensä aamuvarhaisella, jotta riskiryhmiin kuuluvat asiakkaat voisivat asioida turvallisesti.Tommi Anttonen / Lehtikuva

Mikä sairastaessa nitistää viruksen - korkea kuumeko?

Yksilön immuunipuolustus lopulta nujertaa viruksen ja estää sen lisääntymisen. (uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopisto, 26.3.2020)

Mitä tiedetään koronaviruksen muuntumisesta? Ovatko uudet mutaatiot ärhäkämpiä?

Koronavirus muuntuu jatkuvasti hieman, kuten virukset yleensäkin, ja Suomessa liikkuvia kantoja seurataan kotimaisten tutkijoiden toimesta koko ajan. Toistaiseksi ei ole havaittu, että virus olisi vielä muuntunut biologisilta ominaisuuksiltaan, kuten tartuttavuudeltaan tai vaarallisuudeltaan.

Tyypillisesti virukset eivät muutu pahemmiksi, vaan ajan kanssa virukset yleensä heikentyvät. Tämän pandemian osalta siitä ei ole kuitenkaan mitään viitteitä. (uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopisto, 26.3.2020)

Kuinka varmaa on, että koronan sairastanut henkilö saa immuniteetin tautia vastaan?

Koronavirusinfektio kestää pitkään ja oireet voivat aaltoilla. Koronaviruksen genomin osasia voidaan myös löytää hengitysteistä pitkään, ja todennäköisesti maailmalta kerrotut tapaukset, joissa on epäilty parantuneen uutta sairastumista, ovat itse asiassa vain tällaisia pitkäkestoisia tartuntoja.

Tutkimus osoittaa, että noin viikko oireiden alkamisen jälkeen potilaalla on suojaavia vasta-aineita. Immuniteetti siis muodostuu.

Sen sijaan neljä muuta koronavirusta aiheuttaa lievää flunssaa ihmisille, eikä niiden sairastamisen jälkeen saatu immuniteetti tämänhetkisen tiedon valossa anna suojaa uutta covid-19:ää vastaan.(apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopisto, 26.3.2020)

Voiko koronavirus tarttua verenluovutuksen kautta?

Veripalvelun viimeisimpien tietojen mukaan koronaviruksen tartuntoja veriteitse ei ole maailmalla todettu. Muutkaan koronavirukset, kuten SARS, eivät ole aiheuttaneet aiemmin tartuntoja veren välityksellä.

Aiemmin kerrottiin, että pienellä osalla koronavirusinfektioon sairastuneilla henkilöillä virusta voi löytyä myös verestä. Näin olisi erityisesti niillä henkilöillä, joille kehittyy vaikea infektio. Siten olisi hyvin mahdollista, että virus voisi jossain tilanteissa tarttua myös verensiirron välityksellä.

Virusopin professorin Ilkka Julkusen mukaan veren luovutusta ei pitäisi varmuuden vuoksi koskaan tehdä sairaana tai juuri sairaudesta toipuneena.

Onko veriryhmällä vaikutusta koronan tarttuvuuteen tai taudin voimakkuuteen?

Ei ole vaikutusta, ainakaan nykytietämyksen valossa. (apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopisto, 27.3.2020)

Onko pari vuotta sitten otetulla pneumakokkirokotteella suojaavaa vaikutusta?

Pneumokokkirokote ei suojaa koronavirusinfektiolta. Koronan sairastanut voi tosin olla sen jälkeen alttiimpi esim pneumokokkibakteerin aiheuttamalle keuhkokuumeelle ja siinä mielessä rokote on hyödyllinen. (apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopisto, 27.3.2020)

Pitääkö paikkansa, että koronavirus kuolee yli 27 asteen lämpötilassa?

Tämä ei ole totta, koronavirus viihtyy mainiosti ihmisen kehon lämpötilassa. (apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopisto, 26.3.2020)

Netissä liikkuu tietoja eri tauteihin tarkoitettujen lääkkeiden hyödystä koronan hoidossa. Olisiko esimerkiksi malarianestolääkityksestä jotain hyötyä?

Mitään lääkitystä ei pidä aloittaa ilman lääkärin ohjeistusta. Tarvitaan vielä paljon tutkimusta eri lääkkeiden turvallisuudesta koronapotilailla. (uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopisto, 26.3.2020)

Onko noroviruksen tai Puumala-viruksen aiheuttaman myyräkuumeen sairastaneille kertynyt suojaa koronaa vastaan?

Nämä ovat eri viruksia, joten ne eivät tuo immuniteettia koronavirusta vastaan. (apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopisto, 26.3.2020)

Ranskan terveysministeri väitti ibuprofeenin pahentavan virusta, onko tämä valeuutinen?

Ei ole valeuutinen, mutta kysymys on hyvin kiistanalainen. Ranskan terveysministerin puheen jälkeen Maailman terveysjärjestö WHO suositteli, että koronavirusta sairastavat eivät toistaiseksi käyttäisi tulehduskipulääkkeitä, joiden vaikuttavana aineena on ibuprofeeni.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kuitenkin vakuuttaa, ettei tällä hetkellä ole vakuuttavaa tieteellistä näyttöä yhteydestä ibuprofeenin ja COVID-19 -infektion pahenemisen välillä. SIksi Fimean mielestä ibuprofeenin käytön lopettamista ei tällä perusteella voida suositella.

Kun henkilö, jolla on koronavirus yskäisee, mihin ilmaan pääsevät virukset lopulta joutuvat? Jäävätkö ne ilmaan vai häviävätkö johonkin?

Virusta on ilmassa jonkin aikaa, ja sitä laskeutuu pinnoille. Emme vielä tiedä kauanko virus pysyy hengissä kehon ulkopuolella - minuutteja tai tunteja, ei kuitenkaan päiviä tai viikkoja. (johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi YTHS, 23.3.2020)

Kuinka monta ihmistä koronavirukseen sairastunut keskimäärin tartuttaa?

Yksi koronavirukseen sairastunut ihminen tartuttaa keskimäärin 2,2 ihmistä. Supertartuttajaksi sanotaan sellaista ihmistä, joka on tartuttanut poikkeuksellisen suuren määrän ihmisiä. Supertartuttajilla on tyypillisesti ylähengitysteissään hyvin paljon virusta, jolloin he myös levittävät sitä helpommin yskiessään, sanoo Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti.

Lue lisää supertartuttajista täältä. (28.2. 2020)

Kuinka kauan epidemian arvioidaan jatkuvan?

Koronaepidemian kestoa ja voimakkuutta on arvioitu matemaattisten mallien avulla. Professori Kari Auranen Turun yliopistosta arvioi, että koronaviruksen ensimmäinen aalto voi kestää Suomessa vielä ainakin kolme kuukautta.

Jos mitään toimia ei olisi asialle tehty, koronavirus olisi matemaattisten mallinnusten mukaan pyyhkäissyt Suomen yli voimakkaana, 2-3 kuukauden mittaisena aaltona.

Nyt kun koronaviruksen leviämistä on alettu rajoittaa, epidemia heikentyy ja pidentyy. Mallinnusten suhteen ilmassa on kuitenkin kaksi kysymysmerkkiä: mikä on lasten alttius saada virus ja tartuttaa sitä eteenpäin ja se, kuinka suuri osuus tartunnan saajista on oireettomia, arvioi Auranen.

THL:n ennusti 25.3., että noin 11 300 ihmistä tulee tarvitsemaan sairaalahoitoa ja 3 600 tehohoitoa

Miksi tartuntahuipun tasaaminen on tärkeää?

On tärkeää hidastaa epidemian kulkua ja madaltaa tartuntahuippua, jotta terveydenhuollon kapasiteetti riittää vakavasti sairastuneiden hoitamiseen. Valtaosa sairastaa taudin lieväoireisena kotona, mutta osa sairastuneista voi tarvita sairaalahoitoa, sanoo THL:n ylilääkäri Tuija Leino.

Mikä on todennäköisyys koronan toiselle tai kolmannelle aallolle?

Sitä ei tiedetä, mutta useimmista tällaisista tulee myös toinen aalto, sanoo johtaja Tuija Kumpulainen STM:stä. Korona­viruksen toinen aalto on toden­näköisesti vain ajan kysymys,sanovat suomalaisasiantuntijat Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun).

Miten koronavirus eroaa muista viime vuosien pandemioista, kuten sikainfluenssasta tai SARSista?

Influenssavirus ja koronavirus ovat rakenteeltaan erilaisia ja kuuluvat täysin erilaiseen virusryhmiin. Ainut yhtäläisyys on se, että molemmat voivat tarttua samalla tavalla, eli pisara- ja kosketustartunnalla ja leviämispotentiaali on selvästi ollut samankaltainen.

Uusi korona voi olla herkemmin tarttuva kuin esimerkiksi kausi-influenssa. Taudinkuvaltaan ne voivat olla hyvin samankaltaisia, selvittää virusopin professori Ilkka Julkunen.

Uuden koronaviruksen geenirakenne on kaikista lähimpänä aikaisempaa SARS-koronavirusta. Alkuperäinen SARS oli todennäköisesti lähtöisin lepakoista, ja se siirtyi sivettikissojen kautta ihmisiin eläinmarkkinoilla, jonka jälkeen se lähti leviämään. Tauti sai aikaan tautitapausryppäitä.

Yhteensä noin 8 000 ihmistä sairastui ja kuolleisuus oli 10 prosenttia, eli selvästi korkeampi kuin uuden koronaviruksen aiheuttama kuolleisuus.

Iso osa SARS-tapauksista olivat sellaisia, jotka levisivät sairaaloissa ja potilaiden hoitotilanteissa. Itse yksittäisiä tautitapauksia levisi 26 maahan. Epidemia sammui aika nopeasti maailmanlaajuisilla epidemian rajoitustoimilla.

3) Liikkumisrajoitukset koronan hidastamiseksi

Tiedän tuttuni järjestävän viikonloppuna yli kymmenen hengen juhlat kotonaan ja paikalle on tulossa ihmisiä usealta eri paikkakunnalta. Mitä voin tehdä?

Kannattaa puhua kaverille ystävällisesti asiasta. Kokoontumisessa ihmiset voivat tartuttaa toisiaan, ja kokoontumislain rikkomisesta voi myös saada sakkoa.

Katso, miten tehohoitoa tarvitseville potilaille käy, jos tartuntojen määrää ei rajoiteta

Minulle olisi tulossa vieraita. Voinko ottaa heidät vastaan vai pitääkö olla näkemättä ketään ja olla kotikaranteenissa, vaikka olen terve?

Nyt kannattaa rajoittaa kaikkia vierailuita ja toteuttaa yhdessäolon vaikkapa verkon välityksellä. (johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi YTHS, 23.3.2020)

Sirkka Hytönen Äänekoskella K-Supermarket Suosikissa, joka avasi ovensa erityisryhmille aikaisemmin.
Sirkka Hytönen asioi Äänekoskella K-Supermarket Suosikissa, jossa ovet avattiin jo aamukuudelta, jotta riskiryhmiin kuuluvat voivat tehdä ostoksensa turvallisesti.Tommi Anttonen / Lehtikuva

Miten saa Espanjasta palanneita, karanteeniin määrättyjä kerrostalonaapureita pysymään sisällä?

Nämä ovat hankalia tilanteita. On hyvä muistaa, että myös karanteenissa saa ulkoilla, kunhan säilyttää turvavälin muihin ihmisiin. Toki nyt olisi hyvä käyttää hanskoja ja välttää koskemasta porraskaiteisiin, hissin nappuloihin jne. Taloyhtiössä voi yrittää sopia yhteiset säännöt siihen, miten toimitaan.

Yleensä yhteistyöhön pyrkivä sävy tehoaa parhaiten. (asiantuntijalääkäri Meri Larivaara, MIELI ry, 27.3.2020)

Kuinka kauan pitää olla karanteenissa? Voiko silloin käydä kaupassa?

Tällä hetkellä se on kaksi viikkoa. Se pohjautuu taudin itämisaikaan, joka on kahdesta 12:een päivään. Jos henkilö ei ole kahden viikon aikana sairastunut, niin silloin karanteeni päättyy.

Karanteenissa olevan henkilön pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle. Esimerkiksi työhön, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin tai kauppaan sen sijaan ei saa mennä, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää.

Tässä artikkelissa säännöt tiivistetysti.

Kuinka kauan parantuneen pitää olla karanteenissa?

Kun oireet ovat ohi, tulee olla vielä yksi vuorokausi omissa oloissa, terveydenhuollossa työskenteleville suositellaan kahta vuorokautta. Sen jälkeen tartuttamisen riskiä ei enää ole. (johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi YTHS, 23.3.2020)

Kannattaako nyt mennä hammaslääkäriin, jos ei ole akuuttia tarvetta?

Tällä hetkellä ei kannata, vaan kiireettömät käynnit kannattaa siirtää eteenpäin. (apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopisto, 27.3.2020)

Miksi Italia ja Espanja ovat vakavammassa tilanteessa kuin esimerkiksi Kiina, vaikka ne ovat EU-maita, joissa pitäisi olla hyvä terveydenhuolto?

Niissä ei rajoitettu ihmisen liikkumista ja siten viruksen tarttumista heti alkuun yhtä voimakkaasti kuin Kiinassa.

Miten Etelä-Korea on onnistunut niin hyvin koronan torjunnassa?

Yhtenä syynä pidetään sitä, että Etelä-Korea on testannut hyvin laajasti potilaita epidemian alusta lähtien ja näin saanut nopeasti karanteeniin sairastuneet ihmiset. (apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopisto, 27.3.2020)

4) Uudenmaan rajojen sulkeminen

Katso, miten tehohoitoa tarvitseville potilaille käy, jos tartuntojen määrää ei rajoiteta

Miten käy, jos rajalle tulleessa bussissa on matkustajia, joilla ei ole riittävää syytä mennä rajan yli?

Joukkoliikenteen osalta matkustusoikeus pyritään selvittämään ennen Uudellemaalle tuloa. Ei siis pitäisi päästä syntymään tilannetta, jossa kuljetus pysähtyisi puuttuvien perusteiden vuoksi. Ja kotiin saa aina palata. (poliisitarkastaja Konsta Arvelin, 27.3.2020)

Saanko viedä eläintäni eläinlääkäriin Kanta-Hämeen puolelle?

Liikkumisrajoituksen aikana, jos eläimen hätä ei ole akuutti ja hoitoa voi näiltä osin siirtää, maakunnan rajaa ei saa ylittää. Myös koirien astutukset odottavat liikkumisrajoitusten ajan. (poliisitarkastaja Konsta Arvelin, 27.3.2020)

Kuka valvoo Uudenmaan veneilijöitä?

Poliisin lisäksi Rajavartiolaitos valvoo vesiliikennettä.

Millä oikeudella nyt rajataan liikkumista Uudenmaan rajojen sisäpuolella? Keli on mitä parhain esimerkiksi moottoripyöräilyyn.

Liikkuminen ja oleskelu maakunnan sisällä on sallittua. Tieliikennettä koskee silti omat sääntönsä tarpeettoman ja häiritsevän taajamaliikenteen osalta. (poliisitarkastaja Konsta Arvelin, 27.3.2020)

Kuinkas ne kävelijät ja pyörällä kulkevat, jotka asuvat lähellä Uudenmaan rajaa ja oikaisevat metsän poikki rajan yli?

Uudenmaan rajaa ei saa liikkumisrajoituksen vuoksi ylittää, ellei tähän ole perustetta. Se koskee myös tällaisia tilanteita, vaikka se hullulta kuulostaakin. (poliisitarkastaja Konsta Arvelin, 27.3.2020)

Voiko Uudeltamaalta viedä lomalta palaavan varusmiehen palveluspaikkakunnalle, jos tällä ei ole lippua bussikuljetukseen?

Jos tämä on ainoa mahdollinen liikkumistapa varusmiehen viemiseksi, silloin se voi täyttää välttämättömän liikkumisen lakisääteisen velvoitteen täyttämiseksi. (poliisitarkastaja Konsta Arvelin, 27.3.2020)

Olen ostanut koiranpennut, ja nouto olisi viikon kuluttua Kuopiosta. Saanko ylittää rajan hakeakseni pennun? Tai onnistuiko luovutus rajalla?

Vai olisiko sittenkin oikea tapa sopia siitä, että pentu haetaan liikkumisrajoitusten voimassaoloajan jälkeen. (poliisitarkastaja Konsta Arvelin, 27.3.2020)

Saanko ajaa nastarenkailla lakisääteisen sallitun ajan jälkeenkin, jos kesärenkaat ovat varastossa Uudellamaalla ja oma asuinkunta on Uudenmaan ulkopuolella?

Et saa. (poliisitarkastaja Konsta Arvelin, 27.3.2020)

Olen taksiyrittäjä. Saanko Uudenmaan ulkopuolelta käsin ajaa hakemaan Espanjasta saapuvan asiakkaan ja viedä hänet Uudenmaan ulkopuolella?

Saat, jos Espanjasta palaava asiakas asuu Uudenmaan ulkopuolella. (poliisitarkastaja Konsta Arvelin, 27.3.2020)

Voiko ammattikoulun opiskelija liikkua muualta maasta Uudellamaalla sijaitsevaan ammattioppilaitokseen ja takaisin?

Voi, jos se on välttämätöntä. (poliisitarkastaja Konsta Arvelin, 27.3.2020)

Onko henkilökorttipakko vai ei? Miten ns. paperiton todistaa henkilöllisyytensä julkisessa kulkuneuvossa?

Selvitysten ja henkilöllisyyden todentaminen voidaan tehdä suullisesti. Poliisi voi tarkastaa tiedot myös tietojärjestelmästä. (poliisitarkastaja Konsta Arvelin, 27.3.2020)

Olemme avoliitossa ja asumme kahta kotia eri maakunnissa, estääkö raja perhe-elämän?

Ikävä kyllä estää. Onneksi parisuhteet kestävät tällaisetkin koettelemukset. (poliisitarkastaja Konsta Arvelin, 27.3.2020)

Miten rajan sulkeminen vaikuttaa perinnönjakoon liittyviin toimiin osallistumiseen?

Tällaiset toimitukset voidaan siirtää, ellei niitä voida hoitaa muilla keinoilla (esim. sähköisesti). (poliisitarkastaja Konsta Arvelin, 27.3.2020)

5) Koronan vaikutus perheissä

Tutustu pienten lasten kanssa kanssa Nelli Neuvojabotin koronachattiin

Voiko edelleen sairastava perhe tuoda oireettoman lapsen päivähoitoon?

Ei missään tapauksessa kannata menetellä näin. Oireeton lapsi voi tartuttaa päiväkodissa muita. Jos perheessä on sairautta, pitää kaikkien pysyä kotona. (johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi YTHS, 23.3.2020)

Miten pitäisi toimia lasten kohdalla, joilla on kaksi eri kotia, eli etävanhempi toisella paikkakunnalla. Onko lasten järkevää vaihtaa kotia, mennä etävanhemman luokse viikonlopuksi?

Lapsille on tässäkin tilanteessa tärkeää saada viettää aikaa molempien vanhempien kanssa. Olisi hyvä, että molemmissa kodeissa rajattaisiin muut sosiaaliset kontaktit mahdollisimman pieneksi ja olisi sovittuna yhteiset käytännöt tartuntojen välttämiseksi (asiantuntijalääkäri Meri Larivaara, MIELI ry, 27.3.2020)

Koulusta kotiin jäänyt lapsi opiskelee yhdessä etätöitä tekevän äidin kanssa kotonaan Helsingissä tiistaina.
Äiti ja poika työskentelivät etänä Helsingissä tiistaina. Maanantaina linjattiin, että lähiopetusta saavat vain koululuokat 1.–3., jos vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Muuten lähiopetus keskeytetään toistaiseksi.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Meillä on entisen kumppanini kanssa lapsen yhteishuoltajuus, eikä ex noudata varovaisuutta. Hän vain vähättelee koko virusta, ja itse kuulun riskiryhmään. Pitäisikö lapsen vuorottelut vanhempien välillä rajottaa pahimman vaiheen ajaksi?

Tämä on todella hankala asia, etkä ole ainoa tämän huolen kanssa painiva. Toisaalta lapselle voi olla tärkeää tavata molempia vanhempia tai perheitä. Lapsen on tärkeä nähdä, että molemmat vanhemmat ovat kunnossa.

Neuvoa voisit kysyä myös lastenvalvojalta tai perheneuvolasta, jos sinne on kontakti. (asiantuntijalääkäri Meri Larivaara, MIELI ry, 27.3.2020)

Pääseekö esimerkiksi korvatulehduksen oireista kärsivä lapsi hoitoon?

Hoitoon pääsee kyllä. Esimerkiksi korvatulehduksen kohdalla voi olla hyvä soittaa etukäteen, jotta saa selkeät ohjeet toimintaan. (asiantuntijalääkäri Meri Larivaara, MIELI ry, 27.3.2020)

Vanhempani eivät haluaisi totella rajoituksia. Mitä voin tehdä?

Voit yrittää kysyä nätisti, mitä toinen vanhempi ajattelee rajoituksista. Voit myös kysyä, onko hän miettinyt, miten niitä voisi käytännössä toteuttaa. Se voi avata keskustelun paremmin kuin suora puuttuminen toisen toimintaan.

Voit aloittaa keskustelun myös sillä, että toteat ääneen, kuinka vaikea rajoituksia on noudattaa käytännössä ja kuinka rankalta se tuntuu. Tätä kautta toinen vanhempi saa mahdollisuuden kertoa omista ajatuksistaan ja voitte asettua samalle puolelle miettimään, miten kuitenkin voisi toimia rajoitusten mukaan. (asiantuntijalääkäri Meri Larivaara, MIELI ry, 27.3.2020)

6) Koronavirus ja työelämä

Jos työntekijä jää pelon vuoksi pois töistä omalla päätöksellään, onko työnantaja velvoitettu maksamaan palkkaa poissaolon ajalta?

Työntekijä voi tässäkin tilanteessa olla palkallisesti poissa vain sairauden vuoksi ja lääkärintodistuksella.

Kaupan, matkailu- ja ravintola-alan sekä kiinteistöpalvelualan sopimuksiin on sovittu heti voimaan tullut omailmoitusmenettelu enintään 5 päivän poissaololle, joka koskee flunssan tapaisia sairauksia ja muita vastaavia. (neuvontapäällikkö Juha Ojala, Palvelualan ammattiliitto PAM, 27.3.2020)

THL:n mukaan riskiryhmään kuuluva ei saa mennä töihin. Kumpi tekee lopullisen päätöksen töihin menosta, THL vai työnantaja?

Työhön menosta päättää viime kädessä työnantaja. Mutta on huomattava, että työnantajalla on velvollisuus varmistua siitä, että työskentelyolosuhteet ovat turvalliset.

Mielestäni tässä tilanteessa velvollisuus on korostettu. (neuvottelupäällikkö Tuomas Hyytinen, Talentia, 27.3.2020)

Voiko työnantaja määrätä etätyöhön, jos työtä on mahdollista tehdä turvallisesti toimistolla, ilman asiakastapaamisia?

Etätyö on sopimukseen perustuva järjestely, eli etätyön tekeminen edellyttää sopimista. (lakiasianjohtaja Jan Degerlund, Suomen Ekonomit, 27.3.2020)

Voiko työnantaja lomauttaa työntekijöitään, vaikka yrityksen kassavirta pysyisi ennallaan koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen aikana?

Lomautuksen edellytys on sama kuin aiemmin. Työn tulee olennaisesti vähentyä. Pelkkä valtakunnan tilanne ei siihen riitä. Lomautukset on peruttava tai lomautettu on kutsuttava töihin, jos ja kun tilanne muuttuu. (neuvontapäällikkö, Juha Ojala, PAM ry)

Saako yritykseen palkata kausityöntekijöitä, jos vakituista väkeä lomautetaan?

Lomautusuhan piirissä olevat työntekijät pitäisi pyrkiä sijoittamaan uusiin tehtäviin sen sijaan, että palkataan uusia työntekijöitä, jos uusi työ on senlaatuista, että lomautusuhan piirissä olevien ammattitaito on tehtäviin sopivaa. (lakiasianjohtaja Jan Degerlund, Suomen Ekonomit, 27.3.2020)

Voiko määräaikaisen työntekijän lomauttaa?

Määräaikaisen voi lomauttaa nykyisen lain mukaan, jos tämä on sellaisen työntekijän sijainen, jonka voisi lomauttaa. Hallitus esittää kaikkien lomauttamisen laajennusta, muutos tullee voimaan lähiviikkoina. (neuvontapäällikkö Juha Ojala, PAM ry, 27.3.2020)

Voiko määräaikaisen kausityöntekijän lomauttaa, jos työsopimus on tehty alkavaksi toukokuun alusta, eikä toiminta ole ehtinyt vielä käynnistyä?

Jos työsopimus on solmittu, mutta työ ei vielä ole alkanut, ei lomautusta voi etukäteen käyttää.

Koeaikaakaan ei nyt voi käyttää. Hallituksen esityksessä lainsäädäntöön on tulossa ns. tuotannollis-taloudellinen koeaika, jota sitäkin voi käyttää vasta kun työ on aloitettu. (neuvontapäällikkö Juha Ojala, PAM ry, 27.3.2020)

Miten huolehditaan irtisanottujen ja lomautettujen toimeentulo ajalta ennen kuin ansiosidonnaista saa?

Valitettavasti työttömyyskassojen käsittelyaikoja ei voi ennustaa. Jokaisessa kassassa on varmasti odotettavissa hakemusruuhkia. Kassojen verkkosivuilta voi seurata käsittelytilannetta. (palvelupäällikkö Nina Sundqvist, PAMin työttömyyskassa, 27.3.2020)

Työssäkäyvillä opiskelijoilla ei ole oikeutta hakea työttömyysturvaa. Monen toimeentulo on riippuvainen osa-aikatöistä. Miten heitä tuetaan, jos tulee lomautus / työt loppuvat esimerkiksi asiakaskadon vuoksi?

Tähän tilanteeseen on tulossa lakimuutos, eli lomautettujen osalta ei tutkittaisi opiskelua. Mutta päivärahaoikeus edellyttää aina sitä, että henkilö on täyttänyt työssäoloehdon. (palvelupäällikkö Nina Sundqvist, PAM:n työttömyyskassa, 27.3.2020)

Haluaisin tietää terveydenhuollon henkilökunnan työvelvoitteesta? Voidaanko minut määrätä töihin minne vaan suomessa?

Työvelvoite on tosiaan valtakunnallinen, joten periaatteessa henkilö voidaan määrätä eri puolelle Suomea. (neuvottelupäällikkö Tuomas Hyytinen, Talentia, 27.3.2020)

Olen hoitovapaalla oleva terveydenhoitaja. Minulla on kaksi pientä lasta, joiden hoidon vuoksi minun on oltava kotona. Koskeeko työvelvoite minua?

Työmääräystä ei voi antaa henkilölle, joka ei voi poistua kotoa työn vaatimaksi ajaksi jatkuvaa huolenpitoa tarvitsevan lapsen vuoksi. (neuvottelupäällikkö Tuomas Hyytinen, Talentia, 27.3.2020)

Voidaanko valmiuslain perusteella velvoittaa alaa vaihtaneet tai eläkkeelle jääneet sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset töihin?

Valmiuslain käyttöönotto tarkoittaa hoitotyössä sitä, että sairaanhoitajaksi kouluttautuneella tai terveydenhuollon muulla henkilökunnalla on työvelvollisuus yleisvaarallisen tartuntataudin levitessä.

Työhön voidaan periaatteessa kutsua myös ihmisiä, jotka eivät enää toimi alalla tai ovat eläkkeellä.

Voiko esimerkiksi siivoojana työskentelevä henkilö tuoda viruksen kotiin työvaatteidensa mukana?

Koronavirus tarttuu ennen kaikkea oireiselta henkilöltä toiselle. Riski saada virus työvaatteiden kautta on äärimmäisen pieni. Tärkeää on käsienpesu kotiin tullessa. (apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopisto, 26.3.2020)

Lue tästä lisää vastauksia työssäkäyntiin koronaviruksen jyllätessä.

7) Kriisin aiheuttama stressi

Mitä tehdä, kun en itse juuri pelkää tätä itse virusta, mutta pelkään muiden ihmisten paniikkireaktiota?

Reaktioita on tosiaan nyt monenlaisia, ja toisten ihmisten reaktiot voivat olla ahdistavia tai pelottavia. Tuttavien ylenpalttista huolta ja suhteetonta toimintaa voi yrittää helpottaa kuuntelemalla heidän huoliaan ja rauhoittelemalla.

Joskus paniikinomaisten reaktioiden taustalla on jokin muu vaikea kokemus, esimerkiksi läheisen äkillinen menetys, joka saa hätääntymään tällaisessa tilanteessa. (asiantuntijalääkäri Meri Larivaara, MIELI ry, 27.3.2020)

Forssan keskuskoulu.
Forssan keskuskoulu suljettiin koronavirusaltistuksen vuoksi kahdeksi viikoksi 12. maaliskuuta. Mika Kanerva / Lehtikuva

Miten toimia, kun pelkään todella käydä töissä, jossa on iso työyhteisö?

Pelko on ihan luonnollinen reaktio tässä tilanteessa. Kaikissa töissä ei valitettavasti voi jäädä etätöihin. Toivottavasti työpaikalla on keskusteltu turvallisuudesta. Voisiko siellä keskustella myös tartunnan pelosta? (asiantuntijalääkäri Meri Larivaara, MIELI ry, 27.3.2020)

Kuulun riskiryhmään ja minulla on monta pientä lasta. Koronatilanne ahdistaa hirvittävästi. Mikä helpottaisi oloani?

On ymmärrettävää, että sinun tilanteessasi ahdistaa. Ulkoilu auttaa usein ahdistukseen. Olisi hyvä, jos pääsisit välillä esimerkiksi kävelylenkille ilman lapsia. Liikunta, ulkoilma ja luonto helpottavat ahdistusta ja kohottavat mielialaa.

Perusneuvoihin kuuluu se, että kannattaa pitää yllä tavallista arkirytmiä ja tavallisia arkitoimia niin hyvin, kuin se rajoitusten puitteissa on mahdollista.

Jos ei ole ketään rauhoittavaa keskustelukumppania lähipiirissä, voit soittaa myös Kriisipuhelimeen (siirryt toiseen palveluun). (asiantuntijalääkäri Meri Larivaara, MIELI ry, 27.3.2020)

Voinko jäädä pois töistä koronavirustilanteen pahenemisen ja pelon vuoksi?

Yhteiskunta pyörii normaalisti koronavirustilanteesta huolimatta ja työvelvoite on normaalisti olemassa, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n lakiasianjohtaja Markus Äimälä. On olemassa erityistilanteita, jolloin velvoitetta ei ole.

– Eli jos työntekijä itse tai lapsi on sairaana tai karanteenissa, lapsen koulu tai päiväkoti on kiinni, niin tällöin voi olla tilanne, jolloin on parempi pysyä kotona, lapsen iästä riippuen, Äimälä sanoo Ylen sunnuntaisessa haastattelussa.

Poissaoloa on hänen mukaansa syytä harkita, jos itse kuuluu riskiryhmään ja on erityisen altis sairastumaan.

8) Viruksen huomioiminen vapaa-ajalla

Minkälaisiin tapahtumiin voin osallistua?

Maanantaina 16.3. hallitus ilmoitti, että julkiset kokoontumiset rajoitetaan jatkossa kymmeneen henkilöön. Tarpeetonta oleskelua yleisillä paikoilla suositellaan välttämään.

Voiko toteuttaa bussimatkan toiselle paikkakunnalle? Onko se yli 10 henkilön kokoontuminen?

Oikeusministeriön mukaan rajoitukset eivät koske julkista liikennettä. Etäisyyttä kanssamatkustajiin on kuitenkin hyvä pitää. Kaukoliikenteen vuoroissa saattaa olla peruutuksia.

Pääsääntö on se, että aikuisella on vastuu noudattaa omaehtoisesti kokoontumisrajoituksia, samoin kuin ohjeita sosiaalisen etäisyyden pitämisestä. Aikuisten vastuulla on huolehtia myös siitä, että lapset noudattavat näitä rajoituksia.

Oikeusministeriön nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun) löytyy lisää tietoa siitä, mihin kaikkeen yli 10 hengen kokoontumisten rajoittaminen ulottuu. Tällä hetkellä esimerkiksi kauppakeskukset, asemarakennukset tai muut yleisön käytössä olevat tilat voivat olla auki.

Kuinka yli 10 henkilön kokoontumiskieltoa tulkitaan? Kuuluvatko hautajaiset tai häät säännön piiriin?

Oikeusministeriö on tulkinnut, että kyseisen lain määritelmät eivät sovellu uskonnollisiin tilaisuuksiin, vaan niistä päättävät tilaisuuksien järjestäjät.

Kirkkohallituksesta taas kerrotaan piispojen määritelleen asian niin, että tällaisten tilaisuuksien osallistujamäärä on rajoitettava kymmeneen. Myöhemmin piispojen ohjeistusta tarkennettiin niin, että pastoraalisista syistä hautaan siunaamisessa voivat olla läsnä vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka määrä ylittäisikin kymmenen henkilön rajan.

Millainen riski hautajaisvieraille on olla lähellä koronaan menehtynyttä vainajaa?

Hautajaisvieraat eivät altistu taudille ruumiin läheisyydessä. (apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopisto, 26.3.2020)

Voiko koronavirus tarttua kotiin tuoduista ostoksista?

Pitäisin sitä epätodennäköisenä, sanoo virusopin professori Ilkka Julkunen Turun yliopistosta. Viruksen säilyminen ympäristössä on ajallisesti lyhytaikainen. Siitä ei ole tietoa tai näyttöä, että ihminen olisi sairastunut elintarvikkeesta.

Tekee mieli hakea toisten laittamaa ruokaa. Hampurilaista! Pizzaa! Onko turvallista?

Noutoruokaa voi turvallisesti syödä, kunhan muistaa käsienpesun ennen ateriaa. (apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopisto, 26.3.2020)

Onko turvallista toimittaa ostokset ikääntyneelle sukulaiselle, vaikka häntä ei kasvokkain tapaisikaan?

Kyllä on turvallista, sanoo virusopin professori Ilkka Julkunen Turun yliopistosta.

Kulkeeko posti normaalisti koronasta huolimatta? Entä julkinen liikenne?

Koronavirus ei ole toistaiseksi vaikuttanut Postin palveluihin, vaan kaikki Postin palvelut Suomessa toimivat normaalisti. Myös ulkomailta tulevat lähetykset saadaan käsiteltyä ja jaettua normaalisti, kun ne saapuvat Suomeen.

Suomesta ulkomaille postitettujen lähetyten kulkua voivat rajoittaa lentoreittien peruuntumiset, kerrotaan postista.

Joukkoliikenteessäkin on muutoksia. Esimerkiksi VR on vähentänyt vuoroja, samoin linja-autoliikenteen yritykset ja Finnair. Myös esimerkiksi pääkaupunkiseudulla toimiva HSL on harventanut liikennettä. Ajantasaista tietoa saa näiden nettisivuilta.

Kuinka sähkön ja veden tuotanto turvataan poikkeusolosuhteissa?

Vesilaitokset ovat saaneet ohjeistuksen, miten turvata vesihuollon toimivuus laajan koronavirusepidemian aikana. Suurimpana uhkana vesihuollon toimintavarmuudelle pidetään vesihuoltolaitosten henkilökunnan laajamittaista sairastumista.

Laitosten on mm. varmistettava riittävä henkilöstö laitoksen kannalta kriittisiin tehtäviin ja heidän sijaistuksensa.

Sähköä ja lämpöä tuottavat voimalaitokset ovat normaalisti jo hyvin varautuneet häiriötilanteisiin. Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelän mukaan koronaviruksen takia yhtiöt ovat nostaneet varautumistasoaan. Yhtiöissä on siirrytty etätöihin, vähennetty matkustusta ja kokouksia. Tuotantolaitoksiin ei enää oteta vierailuryhmiä ja muidenkin ulkopuolisten tuloa on rajoitettu.

Sähkön ja kaukolämmön tuotanto on monin tavoin varmistettu. Samoin sähkön ja kaukolämmön jakeluyhtiöissä on varauduttu kriisitilanteisiin.

Miten käy varaamani ulkomaanmatkan?

Ulkoministeriö suosittelee välttämään (siirryt toiseen palveluun) ulkomaille matkustamista koronaviruksen vuoksi. Sen sijaan ulkomailla olevia suomalaisia kehotetaan palaamaan Suomeen.

Matkatoimistot ovat peruneet keväälle tarkoitettuja lomamatkoja.

Mitä tarkoittaa valmiuslaki, ja mitä sen käyttöönotto tarkoittaa?

Lain tarkoituksena on suojata Suomen asukkaita ja yhteiskuntaa poikkeusoloissa. Laki voidaan ottaa käyttöön viidessä erilaisessa tilanteessa. Tällaisia ovat esimerkiksi Suomeen kohdistuva aseellinen hyökkäys tai sen uhka tai vaarallinen ja laajasti levinnyt tartuntatauti.

Valmiuslaissa on useita keinoja, joilla voidaan rajoittaa ihmisten elämää. Valmiuslain mukaan koulujen sulkemisesta päättää opetusministeriö tai valtioneuvosto. Ulkomaanmatkojen tekeminen voidaan kieltää ja myös kotimaan sisällä liikkuminen kaupungista toiseen voidaan kieltää.

Lain aktivoimat pykälät mahdollistavat muun muassa terveydenhuolto-, pelastus- ja poliisihenkilöstön työaika- ja lomasäännöksistä poikkeamisen epidemian edetessä.

9) Suojautuminen koronalta

Miksi esimerkiksi ruokakaupan henkilökunta ei käytä hengityssuojaimia? Satoja ihmisiä kulkee samassa tilassa.

Suojaimista ei ole hyötyä, jos niitä ei käytetä oikein. Kaupan kassa esimerkiksi ei voi vaihtaa suojainta niin usein, että siitä olisi oikeasti hyötyä. Suojaimet kannattaa nyt säästää terveydenhuollon henkilöstölle. (johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi YTHS, 23.3.2020)

Taksilla matkustaessa ei kuljettajan ja asiakkaan välissä ole turvallista välimatkaa. Kuinka tulee toimia, jos kyseessä on koronapotilaan matka sairaalaan?

Koronapotilaan pitäisi käyttää maskia, jos se on mahdollista. Jos hengityssuojainta ei ole, kannattaa pyytää ohjeet puhelimessa lääkäriltä tai sairaanhoitajalta. (apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopisto, 26.3.2020)

Miten pystyn välttymään tai ehkäisemään tartunnan saantia?

Sosiaalisten kontaktien välttäminen on keskeistä, eli kannattaa pysyä kotona niin paljon kuin mahdollista.

Hyvä käsihygienia on paras keino ehkäistä sairastumista koronavirukseen, kertoo THL. Käsiä siis kannattaa pestä usein saippualla ja riittävän pitkään. Aivasta nenäliinaan ja vie se sen jälkeen välittömästi roskiin. Älä yski tai aivasta kämmeniin vaan mieluummin hihaan.

On myös hyvä opetella olemaan koskettelemasta kasvojaan, neuvoo Helsingin yliopiston ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo. Julkisissa tiloissa ja kulkuneuvoissa kannattaa pitää hansikkaat kädessä. Vältä myös kättelyä.

Kuusi pikavinkkiä koronavirukselta suojautumiseen

Mitä haluat tietää koronaviruksesta? Laita kysymyksesi aivan jutun lopussa olevaan kommenttikenttään: me etsimme vastauksia niihin.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Katso Ylen suora erikoislähetys kello 10, hallitus kertoo tuesta yrittäjille, HUS voisi testata huomattavasti enemmän

Tämän merkinnän jälkeiset kohdat on siirretty syrjään varsinaisesta jutusta, koska näiden kysymysten vastaukset ovat vanhentuneet, tai koska niitä ei päivitetä juuri tähän artikkeliin, tai koska on muodostunut päällekkäisyyksiä uudempien vastausten kanssa.

Miten koronavirus näkyy tavallisen ihmisen lompakossa?

Pörssikurssit ovat sahanneet edestakaisin ja osakkeiden arvot ovat sukeltaneet alas voimakkaasti. Ekonomistit arvioivat 10.3., että tavalliselle ihmiselle koronavirus näkyy esimerkiksi säästöissä. Toisaalta myös rahaa säästyy, kun kulutusmahdollisuuksia on vähemmän.

Monet pankit Suomessa ovat luvanneet laina-asiakkailleen helpotusta lainalyhennyksiin. (siirretty syrjään 27.3.2020)

Tuleeko lomautuksia ja työttömyyttä koronan takia?

Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtaja Heikki Räisäsen mukaan on erittäin vaikeaa arvioida, miten korona vaikuttaa työttömyyteen. Ensiksi pitäisi osata arvioida, miten raskaiksi yleiset taloudelliset vaikutukset muodostuvat ja vasta sitten työllisyysvaikutuksia voidaan arvioida. Hän arvioi, että ensi vaiheessa vaikutukset näkyvät lomautuksina.

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan kriisin syvemmät vaikutukset talouteen riippuvat paljolti sen kestosta. Mitä pidemmäksi se venyy, sitä pahemmin se johtaa lomautusten lisäksi työttömyyteen, Appelqvist sanoo.

Monissa yrityksissä on kerrottu yt-neuvottelujen aloittamisesta koronavirustilanteen kehittyessä. Työttömyyskassoihin on tullut kysyntäpiikki koronavirustilanteen vuoksi. (siirretty syrjään 27.3.2020)

Miten valtio puuttuu koronan aiheuttamiin talousongelmiin?

Hallitus kertoi viime viikon torstaina (12.3.) erinäisistä varautumistoimista koronavirukseen liittyen. Tuolloin valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) kertoi, että hallitus varautuu koronaviruksen leviämisen aiheuttamiin kustannuksiin lisätalousarviolla. Kulmunin mukaan se voidaan tarvittaessa antaa nopeallakin aikataululla.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) puolestaan totesi viime viikolla (12.3.), että valtio varautuu myös siihen, että osassa yrityksissä tuotanto kärsii. Hänen mukaansa eniten töitä tehdään siihen, että yritysten rahoitus turvataan. (siirretty syrjään 27.3.2020)

Mitä mahdollisia, kauaskantoisia seurauksia koronalla on maailman talouteen?

Pitkän aikavälin muutoksista on ehkä liian aikaista sanoa, mutta esimerkiksi EU:n sisämarkkinakomissaari Thierry Breton arvioi, että virus romahduttaa koko EU:n talouskasvun jopa 2,5 prosentin laskuun. Vaikutukset tulevat globaalien tuotantantoketjujen katkeamisesta, rajojen sulkemisesta ja ihmisten määräämisestä eritykseen. Esimerkiksi Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju uskoo, että Kiina toipuu nopeasti koronashokista. (siirretty syrjään 27.3.2020)

Menevätkö ravintolat kiinni?

Isoista toimijoista S-ryhmään kuuluva HOK-Elanto ilmoitti keskiviikkona 18.3. sulkevansa kaikki ravintolansa toistaiseksi koronaviruksen seurauksena. HOK-Elannolla on ravintoloita Uudellamaalla, pääasiassa pääkaupunkiseudulla. Yhteensä ravintoloita on 82 ja niiden ovet suljetaan maanantaihin mennessä. Ravintoloiden työntekijät siirtyvät HOK-Elannon ruokakauppoihin auttamaan kasvaneen kysynnän kanssa.

Hallitukselta odotetaan päätöksiä muidenkin ravintoloiden sulkemisesta lähipäivinä. (siirretty syrjään 27.3.2020)

Muualla Euroopassa esimerkiksi kouluja on suljettu. Miksi koulut suljettiin Suomessa vasta nyt?

Hallitus esitteli maanantaina 16.3. joukon koronaepidemiaan liittyviä toimia. Yksi niistä oli se, että koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään. Koulut suljettiin keskiviikkona 18.3. Maanantain kouluja koskeva päätös perustui tartuntatautilakiin, vaikka samalla kerralla esiteltiin myös valmiuslain käyttöönotto.

Poikkeuksen muodostavat koulussa järjestettävä esiopetus sekä alakoulun 1.-3. luokkien lähiopetus. Myös erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus järjestetään oppilaille, jotka sitä tarvitsevat, ja joiden huoltajilla ei ole mahdollisuutta järjestää lapsen hoitoa kotona. Kuitenkin kaikille oppilaille suositellaan etäopetusta, jos siihen on mahdollisuus.

Hallituksen toimia koulujen sulkemiseksi oli kyselty Suomessa jo ennen päätöstä. Hallitus ei kuitenkaan normaalioloissa voi sulkea kouluja, vaan päätöksen voi tehdä kunta tai tartuntatautilaissa tarkoitetuissa tilanteissa aluehallintavirasto. Monissa kaupungeissa olikin jo ehditty siirtyä etäopetukseen koronavirustilanteen vuoksi niin peruskouluissa, toisen asteen oppilaitoksissa kuin ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa.

Hallituksen tiedotustilaisuudessa opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoi, että kouluja on haluttu pitää auki, koska kyse on yhteiskunnan selkärangasta. Töihin on haluttu päästää ihmisiä, jotka esimerkiksi työskentelevät kriittisillä aloilla kuten sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Korjattu 25.3.2020 klo 16:30: Koulujen sulkeminen perustui tartuntatautilakiin eikä valmiuslakiin. Asiaa koskeva kohta korjattu vastauksessa. (siirretty syrjään 27.3.2020)

Kuinka paljon koronavirustestejä on nyt tehty Suomessa?

Sunnuntaihin 22.3. mennessä Suomessa oli tehty lähes 10 000 koronavirustestiä. Testit on nyt keskitetty Suomessa vakavasti sairaille, riskiryhmille ja sote-alan työntekijöille. Testaamista pyritään lisäämään sitä mukaa kun sairaaloiden kapasiteetti sen sallii. Tosin hoitoalan henkilöstö useista eri sairaanhoitopiireistä on kertonut Ylelle, että testeihin on ollut vaikea päästä.

STM:n Tuija Kumpulaisen mukaan nykyisiä nopeammat testit ovat pian tulossa sairaanhoitopiireihin. (siirretty syrjään 27.3.2020)

Miksi Suomessa on valittu linja, että kaikkia epäiltyjä virustapauksia ei testata?

Testejä on vielä rajallinen määrä senkin takia, ettei sellaista edes ollut olemassa pari kuukautta sitten. Testattavian tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä tulevat vakavasti sairaat ja toisena terveydenhuollon henkilöstö, jolla on koronaoireita. Viruksen levinneisyyden arvioimiseksi tarvittaisiin paljon nykyistä laajempaa testausta, mutta sellaista ei ole pystytty toteuttamaan missään maailmassa nykyisen epidemian aikana, kirjoittavat Tyksin ylilääkärit Antti Hakanen ja Tytti Vuorinen Helsingin Sanomien Vieraskynä-artikkelissa (siirryt toiseen palveluun). Heidän mukaansa koronavirustestaus on onnistunut varsin hyvin.(siirretty syrjään 27.3.2020)

Mikä on koronaviruksen todellinen kuolleisuusprosentti?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan taudin kuolleisuusprosentteja on vaikea arvioida. Kaikki oireettomia tai lieviä tapauksia ei välttämättä ole havaittu ja raportoitu. Kuolleisuuslukujen vertailu eri maiden välillä voi antaa harhaajohtavan kuvan siitä, mikä todellinen kuolleisuusprosentti on tällä hetkellä tai tulee epidemian levitessä olemaan, THL kertoo verkkosivuillaan. (siirretty syrjään 27.3.2020)

Voiko oireeton tartunnan saanut tartuttaa muita?

THL:n mukaan on tehty havaintoja, että oireettomat ihmiset voivat ehkä levittää virusta eteenpäin. Tällä hetkellä on kuitenkin epäselvää, kuinka suuri merkitys tällä on epidemian leviämisessä. WHO:n mukaan valtaosa tartunnoista aiheutuu oireita saaneista ihmisistä, kerrotaan THL:n verkkosivuilla. (Tiedot päivitetty 15.3.)(siirretty syrjään 27.3.2020)

Ovatko Afrikka ja Etelä-Amerikka säästyneet koronavirukselta vai ovatko ne meiltä uutispimennossa?

Koronavirusta esiintyy jo yli kolmessakymmenessä Afrikan maassa. Monet Afrikan maat ovat myös sulkeneet rajojaan tartunta-alueilta tulevilta ihmisiltä.

Yli 40 Afrikan maassa on nyt valmius testata koronavirusta. Terveydenhuoltosektori on kuitenkin alirahoitettu ja alimitoitettu. Esimerkiksi 50 miljoonan asukkaan Keniassa on vain 130 teho-osastopaikkaa ja noin 200 erikoistunutta teho-osasto-hoitajaa. Tilanne voi helpottaa se, että väestö on Afrikassa hyvin nuorta.

Jos korona lähtee leviämään Afrikan slummeissa, jäljet voivat olla tuhoisat – väestön nuoruus kuitenkin suojaa

Myös Etelä-Amerikassa on koronavirustartuntoja, ja maat ovat asettaneet nopeasti rajoituksia taudin leviämisen hillitsemiseksi.

Koronapelko hiipii nyt Etelä-Amerikkaankin: ”Tämä muistuttaa kauhuelokuvaa” – Näin virus kuohuttaa Brasiliaa, Argentiinaa ja Uruguayta

(siirretty syrjään 27.3.2020)

Jos koronavirukseen sairastuu kerran, saako virukselle immuniteetin?

Pidän todennäköisenä, että koronaviruksen sairastamisen jälkeen ihmiselle syntyy aika hyvä immuniteetti tautia vastaan, sanoo virusopin professori Ilkka Julkunen Turun yliopistosta. Tällä hetkellä ei ole tietoa, että syntyykö uuden koronaviruksen aiheuttamasta taudista pysyvää immuniteettia, joka säilyisi koko lopun elämän, vai onko se jossakin määrin tai paljon lyhyempi. Monissa virustaudeissa kerran sairastettu tauti antaa koko elämän kestävän immuniteetin, mutta koronan osalta siitä ei ole vielä tietoa.(siirretty syrjään 27.3.2020)

Minkälaisiin tapahtumiin voin osallistua?

Hallitus suositti viime viikolla (12.3.), että kaikki yli 500 ihmisen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Aluehallintovirasto antoi asiasta määräyksen päivä tämän jälkeen. Määräys on ensivaiheessa voimassa kuukauden ja se koskee sisä- ja ulkotilaisuuksia.

Kielto on vaikuttanut erilaisiin tapahtumiin Esimerkiksi Suomen kansallisooppera ja -baletti ovat kiinni kuukauden, Finnkino tekee tilaa katsomoihin rajaten yleisömäärän sataan ihmiseen ja tiedekeskus Heureka sulki ovensa. (siirretty syrjään 27.3.2020)

Kotiuttaako Finnair asiakkaitaan lomakohteista?

Finnair vakuuttaa huolehtivansa suomalaiset valmismatkailijat kotiin yhdessä matkanjärjestäjien kanssa. Eri maat ovat asettaneet erilaisia rajoituksia, mutta Finnair sanoo tekevänsä parhaansa, jotta myös pelkät matkat ostaneet asiakkaat pääsevät kotiin. (siirretty syrjään 27.3.2020)

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan