Monet ravintolat ovat sinnikkäästi auki, vaikka asiakkaita ei ole ja bisnes kyykkää: "Meidän on pakko jatkaa, kunnes meitä kielletään"

Ihmisiä on ohjeistettu välttämään väkijoukkoja koronaviruksen etenemisen hidastamiseksi. Tämä on hiljentänyt ravintoloita.

Lomautukset ja irtisanomiset
Tang Capital -ravintola Koronaviruksen takia lounasaikaan melkein tyhjillään.
Lappeenrantalaisessa Tang Capital -ravintolassa oli maanantaina lounasaikaan hiljaista.Mikko Savolainen / Yle

Lappeenrannan keskustassa sijaitsevissa lounasravintoloissa on maanantaina silminnähden rauhallisempaa kuin tavallisena arkipäivänä.

Syynä on se, että ihmisiä on ohjeistettu välttämään ylimääräisiä kontakteja sekä tekemään etätöitä koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

Kolme Kiveä -ravintolayhtiön kehitysjohtajan Mikko Kinnarin mukaan tilanne näkyy selkeänä myynnin laskuna. Yhtiöllä on Lappeenrannassa kolme ravintolaa.

– Viime torstaista alkaen on peruttu noin 40 prosenttia varauksista. Tilanne on huolestuttava, Kinnari kertoo.

Yritystilaisuudet ovat hävinneet kokonaan. Kinnarin mukaan lounastajia riitti vielä viime viikolla. Alkaneen viikon tilanne jää nähtäväksi.

Yhtiössä on jo alettu varautua lomautuksiin. Työntekijöitä kolmessa ravintolassa on yhteensä 25.

– Alkuviikko katsotaan, miten myynti kehittyy. Irtisanomisiin ei ole tarvetta, vaan lomautuksilla mennään tilanteen yli.

"Kristallipallossa ei näy mitään"

Toisella puolella Suomea Porissa ravintoloitsija Hannu Valkeapää on myös joutunut monen muun alalla toimivan tavoin tukalaan tilanteeseen.

Asiakkaita ei välttämättä enää riitä iltaisin, kun koronan leviämistä pyritään hidastamaan ja ihmiset välttävät tiloja, missä on paljon ihmisiä.

Ravintolan työntekijöille on vaikea vastata, kuinka kauan henkilökunnalle riittää töitä, onko ravintola auki ja miten pitäisi tulevaisuuten suhtautua.

– Vaikka kuinka yrittää kristallipalloon katsoa, niin ei siellä mitään näy, Havana-nimistä ravintolaa pyörittävä Valkeapää huokaisee.

Ravintolassa on viisi työntekijää. Omistajia on kolme, Hannu Valkeapää itse mukaan lukien.

Ravintoloitsijana Valkeapää on vaikean paikan edessä. Pitäisi osata päättää, milloin ravintolaa ei enää kannata pitää auki. Valkeapäätä mietityttävät myös moraaliset kysymykset.

– Pidämme kuitenkin paikkaa, missä ihmiset kokoontuvat. Mietin sitä, onko moraalisesti oikein pitää ravintolaa auki. Muun muassa oma äitini kuuluu riskiryhmään, enkä missään nimessä toivo kenenkään sairastuvan.

Porilaisen ravintola Havanan yrittäjä Hannu Valkeapää
Porilaisen ravintola Havanan ravintoloitsija Hannu Valkeapää toivoo Suomen hallitukselta tiukkoja toimia yrittäjien hyväksi.Rami Koivula / Yle

Koronavirustilanne on iskenyt matkailu- ja ravintola-alaan rajusti, kun palveluiden kysyntä on laskenut. MaRa esitti viime viikolla huolensa (siirryt toiseen palveluun) alan yritysten selviytymisestä.

Yrittäjien ahdingosta ja taloudellisesta tukemisesta on jo puhuttu. Suomen Pankki julkaisi sunnuntaina 500 miljoonan euron kriisipaketin yrittäjien tukemiseksi. Myös Finnvera lupaa lisää rahaa PK-yrityksille.

Mitä sitten tapahtuu, jos tilanne pahenee entisestään ja Valkeapään on pakko lyödä Havanan ovet säppiin?

– Kassavirta loppuu, tulot loppuvat, henkilökunta on todennäköisesti lomautettava, Valkeapää miettii.

"Pakko jatkaa, kunnes kielletään"

Turussa VoiVeljet -yhtiön kuudessa ravintolassa tehdään tänä keväänä yli 100 000 euron tappiot.

– Kyllä se meillä tarkottaa yt-neuvottelujen aloittamista. Ehkä jopa joku ravintola joudutaan sulkemaan jossain vaiheessa, jos tämä kovin kauan jatkuu, ravintoloitsija Janne Juvonen kertoo.

Petri Tuominen syö lounasta ravintola Paninissa Turussa.
Petri Tuominen nautti lounasta tavanomaista rauhallisemmassa ravintola Paninissa Turussa maanantaina.Minna Rosvall / Yle

Ulkomailla ravintoloita on pantu kiinni ja Suomessakin jotkin pienemmät ravintolat ja kahvilat ovat panneet ovensa säppiin määräajaksi hillitäkseen koronaviruksen leviämistä.

Monet ravintolat ovat kuitenkin sinnikkäästi auki, sillä syöjiäkin jonkin verran edelleen käy.

– Tällä hetkellä olemme tilanteessa, että meidän on pakko jatkaa niin kauan, kunnes meitä kielletään. Muuten riski palkkojen maksamisesta kasvaa vielä suuremmaksi, VoiVeljet Oy:n ravintoloitsija Janne Juvonen sanoo.

Ravintolat pyrkivät tekemään osansa tartuntojen hillitsemiseksi. Lappeenrannassa on esimerkiksi tehostettu siivousta. Turkulaisravintoloissa on luovuttu salaattibuffetista ja siirrytty enemmän palveluun, jotta asiakkaiden ei tarvitse käyttää samoja salaattiottimia.

Lomautusten mittakaava suuri

Työntekijöitä edustavan Palvelualojen ammattiliitto PAMin työsuhdeneuvontapuhelin on viime päivinä soinut yhä tiuhempaan tahtiin.

Soittajien ykkösasia on ollut nimenomaan lomautusuhka.

– Työntekijöillä on huoli omasta toimeentulosta, jos joutuu lomautetuksi, PAMin neuvontapäällikkö Juha Ojala kertoo.

Ojala uumoilee, että lomautuksia tulee ennen näkemättömässä mittakaavassa.

– Katastrofifiilistä ei kuitenkaan ole.

Ymmärrystä heltiää myös työnantajia kohtaan.

– Ongelma on yhteinen. Toivon, että tilanne jäisi mahdollisimman lyhytaikaiseksi.

Turun Osuuskauppa ilmoitti viime viikolla määräaikaisiin lomautuksiin tähtäävistä yt-neuvotteluista, saman teki Etelä-Karjalan Osuuskauppa EeKoo.

Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kertoo matkailu- ja ravitsemisliiketoimintaa harjoittava Sokotelin aloittavan yhteistoimintaneuvottelut varotoimena. Neuvottelut voivat johtaa lomautuksiin.

Täysin kattavaa kuvaa ravintola-alan lomautuksista ei toistaiseksi ole. PAMin mukaan tilanne alkaa selkiytyä parin viikon kuluttua.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus