1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Etelä-Karjalassa: Koronaviruksen välttely tekee Mansikkalan uudesta puukoulusta ahtaan, kaksi uutta tartuntaa Etelä-Karjalassa

Päivitämme tähän juttuun tuoreimmat tiedot koronaviruksen tilanteesta Etelä-Karjalassa.

Etelä-Karjala
Kuvassa koululainen pesee käsiään.
Eksote kiittelee ja kannustaa kouluja ja varhaiskasvatusta pitämään kiinni koronaviruksen ehkäisykeinoista, kuten lasten hyvästä käsihygieniasta. Kuvituskuva.Silja Viitala / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

30.10. klo 11.49 Mansikkalan uusi puukoulu kärsii tilanahtaudesta koronaviruksen vuoksi

Imatran Mansikkalan vasta valmistunut koulukeskus on joutunut yllättävien tilaongelmien eteen, sillä koronavirusriski pakottaa sijoittamaan lapsiryhmät normaalia suurempien etäisyyksien päähän toisistaan. Uusi puukoulu on myös houkutellut odotettua enemmän uusia oppilaita.

30.10. klo 7.55 Eksote kiittelee ja kannustaa eteläkarjalaisia koronaviruksen ehkäisytoimissa – "Erityisesti koulujen ja varhaiskasvatuksen henkilöstöä tulee tsempata jatkamaan tässä tilanteessa"

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin mukaan Etelä-Karjalan koulut ja varhaiskasvatus ovat toimineet oikeilla keinoilla ehkäistessään koronaviruksen leviämistä. Nyt ote ei saa herpaantua, vaan ehkäisytoimia on jatkettava sinnikkäästi, Eksotesta todetaan.

26.10. klo 15.50 Etelä-Karjalassa kolme uutta koronatapausta

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten alueella on tänään maanantaina varmistunut kolme uutta koronavirustartuntaa. Etelä-Karjalassa on koronavirustartunnan alle viisi tartunnan saanutta potilasta sairaalahoidossa.

26.10. klo 6.50 Viikonloppuna todettiin kaksi uutta koronavirustartuntaa – THL kehottaa ottamaan influenssarokotteen

Etelä-Karjalassa todettiin viikonloppuna kaksi uutta koronavirustartuntaa. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa, että influenssakausi on alkamassa ja influenssarokotteen ottaminen on nyt korona-aikana erityisen tärkeää.

23.10. klo 9.56 Eksote rapotoi yhdestä uudesta koronavirustartunnasta torstain jälkeen

Eksoten lueella on syyskuun 21. päivän jälkeen todettu 40 koronavirustartuntaa. Torstain jälkeen on testien perustella havaittu yksi uusi tartunta.

22.10. klo 16.07 Koronavirustartunta yhdellä henkilöllä lappeenrantalaisen SaiPa Salibandyn naisten edustusjoukkueessa

Koko joukkue on jo valmiiksi karanteenissa viime lauantain ottelun jäljiltä.

22.10. klo 14.45 Koronavirusta kantava henkilö ollut Lappeenrannassa Lasten liikuntamaassa ja Fitness24Seven-salilla

Koronavirusta kantava henkilö on ollut Kourulan palloiluhallin Lasten liikuntamaassa sunnuntaina 18.10. kello 10–12. Maanantaina 19.10. hän on ollut Fitness24Seven -salilla kello 19–20.

22.10. klo 11.05 Yksi uusi koronavirustartunta Etelä-Karjassa

Etelä-Karjalassa on todettu keskiviikon jälkeen yksi uusi koronavirustarunta. Tartuntoja on havaittu nyt epidemian alusta alkaen 68. Syyskuun 21. päivän jälkeen tartuntoja on todettu 39.

21.10. klo 10.43 Kaksi uutta koronavirustartuntaa testattu Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri on päivittänyt tuoreet luvut maakunnan koronavirustartunnoista. Syyskuun 21. päivän jälkeen tartuntoja on todettu 38. Uusia tartuntoja on tiistain jälkeen todettu kaksi.

20.10. klo 17.28 SaiPa Salibandyn naisten edustusjoukkue karanteeniin – viime lauantain vastustajajoukkueen pelaajalla koronatartunta

Kyseessä on varotoimenpide. Viime lauantaina Sipoossa pelatussa ottelussa ÅIF-pelaajalla on todettu koronatartunta.

20.10. klo 10.01 Eksote: Yksi uusi koronavirustartunta Etelä-Karjassa

Etelä-Karjalassa on maanantain jälkeen vahvistettu yksi uusi testillä todettu koronavirustartunta. Kaikkiaan syyskuun 21 päivän jälkeen tartuntoja on nyt todettu 36.

19.10. klo 10.56 Yksi uusi koronavirustartunta Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten alueella on todettu perjantain jälkeen yksi uusi koronavirustartunta. Etelä-Karjalan alueella on varmistettu syyskuun 21. päivän jälkeen 35 uutta koronavirustartuntaa.

16.10. klo 12.35 Koronavirus pakotti Ryanairin perumaan Lappeenrannan-lentonsa ainakin maaliskuun loppuun asti

Halpalentoyhtiö Ryanair peruu kaikki Lappeenrannan lennot ensi vuoden maaliskuun loppuun asti, sillä koronavirusepidemian vuoksi lennoille ei ole tullut riittävästi varauksia.

Elokuusta lähtien tauolla olleet Lappeenrannan lennot oli tarkoitus aloittaa jälleen lokakuun viimeisellä viikolla, mutta nyt tähtäin on siirretty kevääseen.

16.10. klo 10.26 Etelä-Karjalassa kaksi uutta koronavirustartuntaa

Etelä-Karjalassa on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa. Tartuntoja on todettu maakunnassa epidemian alkamisesta lähtien yhteensä 63.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten mukaan sairaalahoidossa on tällä hetkellä potilas tai potilaita.

16.10. klo 9.47 Jalkapalloseura Pepo Lappeenranta edellyttää myös kasvomaskin käyttöä

Lappeenrantalainen jalkapalloseura Pepo seuraa Suomen Palloliiton ohjetta kasvomaskien käytöstä otteluissa. Kaikkien 15-vuotiaiden ja sitä vanhempien on käytettävä kasvomaskia paitsi katsomossa myös työskennellessään ottelussa.

16.10. klo 6.57 Kasvomaskien määrä lisääntynyt Etelä-Karjalassa tämän viikon aikana

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote kiittelee eteläkarjalaisia siitä, että kasvomaskien määrä on katukuvassa lisääntynyt tämän viikon aikana. Maskin käyttöön eri tilanteissa kannattaa totuttautua nyt, vaikka alueellinen koronavirustilanne onkin vielä kohtalaisen rauhallinen. Tilanne voi muuttua nopeastikin.

14.10. klo 16.02 Sosiaalisessa mediassa penättiin maskipakkoa SaiPan peleihin, ja nyt se tulee – osa katsojista ilmoitti jäävänsä pois

Jääkiekon SM-liigajoukkue SaiPa edellyttää jatkossa yleisöltä kasvomaskin käyttöä ottelutapahtumissaan. Maskin käyttöä edellytetään SaiPan kotiotteluissa kaikilta yläkouluikäisiltä ja sitä vanhemmilta katsojilta.

Sosiaalisessa mediassa on jo ehditty pyytää maskipakkoa.

14.10. klo 10.44 Eksote ilmoitti kolmesta uudesta koronavirustartunnasta Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalassa on todettu kolme uutta koronavirustartuntaa. Etelä-Karjalan alueella on varmistettu 21. syyskuuta jälkeen 32 uutta koronavirustartuntaa. Myös sairaalahoidossa on Eksoten mukaan potilas tai potilaita.

14.10. klo 7.19 Kaupunkikeskustayhdistykset tempaisevat yrittäjien puolesta – shoppailupäiviä Lappeenrannassa ja Imatralla

Lappeenrannan ja Imatran kaupunkikeskustayhdistykset ovat saaneet rahoitusta, jonka avulla ne järjestävät keskustoja aktivoivaa toimintaa. Loppuvuoden ja ensi vuoden alun aikana järjestetään shoppailutapahtumia, joiden uskotaan virkistävän keskustoja ja yrittäjien taloutta.

14.10. klo 6.26 Neljäsluokkalaisten itsenäisyysjuhla siirtyy ensi vuoteen koronaviruksen vuoksi

Lappeenrannan kaupungin neljäsluokkalaisilleen perinteisesti järjestämä itsenäisyyspäivän juhla on päätetty siirtää ensi vuoteen. Silloin juhlivat sekä tämän vuoden että ensi vuoden neljäsluokkalaiset.

13.10. klo 10.10 Kaksi uutta koronavirustartuntaa todettu testillä Etelä-Karjalassa

Viime perjantain jälkeen Etelä-Karjalassa on todettu yhteensä seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Uusimmista kahdesta tartunnasta Eksote raportoi tiistaina aamupäivällä.

12.10. klo 14.47 Etelä-Karjalassa varmistunut viisi uutta koronatartuntaa viikonlopun jäljiltä – yksi tartunnoista liittyy Vaasan tartuntaryppääseen

Etelä-Karjalassa on varmistunut viime viikon perjantain jälkeen viisi uutta koronavirustartuntaa.

Kaksi tartunnoista on todettu Imatralla, toiset kaksi Lappeenrannassa. Yksi tartunta liittyy ulkopaikkakuntalaiseen henkilöön, joka ei ole kirjoilla Etelä-Karjalassa.

12.10. klo 6.50 Neljä uutta koronavirustartuntaa Eksoten alueella viikonloppuna

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten alueella todetiin testeillä viikonloppuna neljä uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä epidemian alusta lähtien tartuntoja on todettu tähän mennessä 55.

9.10. klo 12.40 Etelä-Karjalassa on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa

Reilun kahden viikon aikana Etelä-Karjalassa on varmistunut yhteensä 22 uutta tartuntaa. Epidemian alkamisen jälkeen maakunnassa on todettu yhteensä 51 testeillä varmistettua tartuntaa.

8.10. klo 16.05 Eksoten kotihoidon asiakkaalla koronatartunta Imatralla – lähipiiriin kuuluvien mahdollisia altistumisia selvitetään

Asiakkaan luona lähikontaktissa työskennelleet työntekijät on tavoitettu ja Eksoten toimesta on tehty tarvittavat toimenpiteet tartuntojen leviämisen estämiseksi.

8.10. klo 13.30 Lappeenrantalaisen palvelutalon hoitajalla koronavirus – altistuneet ovat tartunnan saaneen kollegoja, ja nyt karanteenissa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksote ostopalveluyksikössä Humana Kotikylä Onnelantiellä työskentelevällä hoitajalla on todettu koronavirustartunta. Kaikki altistuneet on saatu selvitettyä ja heidät on asetettu karanteeniin.

8.10. klo 9.04 Vähävaraisille jaetaan käytettyjä kasvomaskeja – perhe pettyi: "Kuin vaippa"

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin jakamat kasvomaskit herättävät kritiikkiä. Eksote jakaa vähävaraisille ilmaiseksi käytettyjä kangasmaskeja. Sairaanhoitopiiri vakuuttaa, että käytetyt kangasmaskit täyttävät kaikki kriteerit.

7.10. klo 16.00 Maskipakko levisi Mestikseen – katsojat saavat ovella ilmaisen maskin tullessaan Ketterän kotipeleihin Imatralla

Ketterä on ensimmäinen mestisseura, joka siirtyy maskipakkoon. Lauantaina jokaiselle Ketterän ja SapKon väliseen jääkiekko-otteluun tulijalle ojennetaan ovella ilmainen maski.

6.10. klo 8.47 Teatteriin lähdetään lyhyemmällä varoitusajalla kuin ennen – toisaalta osa näytöksistä loppuun varattuja

Koronavirusepidemia vaikuttaa eri tavoin Etelä-Karjalan teatterien lipunmyyntiin. Turvavälien vuoksi pääsylippuja on myynnissä normaalia vähemmän. Siinä missä lippuja oli aiemmin varattu jo pitkälle ennakkoon, Imatralla teatteriin lähdetään nyt enemmänkin viime tingassa.

6.10. klo 6.58 Etelä-Karjalan koronatartunnat kääntyivät nousuun – Eksoten ylilääkäri: "Tartuntaketjut saatu hyvin jäljitettyä"

Etelä-Karjalassa on varmistettu testeillä lähes puolet maakunnan koronavirustartunnoista kahden viime viikon aikana.

Eksoten ylilääkäri Sami Raasakan mukaan viimeiset kaksi viikkoa ovat olleet poikkeuksellisia aiempaan epidemiatilanteeseen verrattuna.

5.10. klo 16.20 Koronavirustartunta Saimaan ammattiopisto Sampossa Imatralla

Tartunnan vuoksi kone- ja tuotantotekniikan opiskelijaryhmä sekä kaksi ryhmän opettajaa on määrätty karanteeniin. Karanteeni kestää 14 vuorokautta.

5.10. klo 13.50 Joukkoaltistuminen salibandyottelussa Lappeenrannassa – molemmat joukkueet huoltajineen asetettu karanteeniin

Lappeenrannassa perjantaina syyskuun 2. päivänä pelattuun SaiPa Salibandyn ja helsinkiläisen EräViikingit joukkueiden väliseen otteluun on osallistunut koronavirustautiin myöhemmin sairastunut henkilö.

5.10. klo 8.01 Imatra varautuu koronaepidemian seuraavaan vaiheeseen – maskin käyttöä suositellaan asiakaspalvelutilanteissa

Imatran kaupungin koronatiimi on käynnistänyt varautumisen epidemian seuraavaan vaiheeseen.

Imatralla suositellaan maskin käyttöä kaikissa asiakaspalvelutilanteissa, joissa ei ole pleksiä välissä tai kahden metrin turvaväliä ei voida taata.

2.10. klo 9.51 Eksote: Etelä-Karjalassa todettu yksi uusi koronavirustartunta

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotessa on todettu nyt yhteensä 44 koronavirustartuntaa. Testeillä todettujen tartuntojen määrä on noussut torstaista perjantaiaamupäivään mennessä yhdellä uudella tartunnalla.

1.10. klo 9.57 Yksi uusi koronavirustartunta Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote raportoi torstaina aamupäivällä yhdestä uudesta koronavirustartunnasta. Yhteensä testeillä varmistettuja tartuntoja on nyt todettu Etelä-Karjalassa kaikkiaan 43. Luku on laskettu epidemian alusta alkaen.

1.10. klo 7.57 Lappeenrannan joukkoliikenne sai 360 000 euroa koronatukea

Lappeenrannan kaupungin joukkoliikenne aikoo turvata Traficomilta saamallaan 360 000 eurolla joukkoliikenteen palvelutasoa koronatilanteen pitkittyessä sekä varmistaa joukkoliikenteen kehittämishankkeiden jatkuvuuden.

30.9. klo 12.10 Lappeenrannan kaupunginteatteri peruu lokakuun näytöksiään – tämäniltainen teosesittely myös peruttu

Lappeenrannan kaupunginteatterin Idän pikajunan arvoitus -näytelmän teosesittely keskiviikkona 30.9. on peruttu. Lisäksi Idän pikajunan ensi-ilta siirtyy järjestettäväksi keskiviikkona lokakuun 28. päivänä. Syynä muutoksiin ovat koronatilanteeseen liittyvät varotoimenpiteet.

30.9. klo 10.05 Kaksi uutta koronavirustartuntaa Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on kertonut keskiviikkoaamunpäivällä kahdesta uudesta koronavirustartunnasta. Luku nostaa tartuntojen yhteismääräksi 42 epidemian alusta alkaen.

29.9. klo 10.05 Eksotessa todettu yksi uusi koronavirustartunta

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote kertoo, että Etelä-Karjalassa on todettu yksi uusi koronavirustartunta. Yhteensä Etelä-Karjalassa on epidemian alusta alkaen raportoitu 40 testeillä vahvistettua koronavirustartuntaa. Viimeisen viikon aikana tartuntoja on todettu 10.

29.9. klo 5.45 Vajaa viidennes useampi lappeenrantalaiskoululainen tarvitsee nyt tukea oppimiseen

Jopa kolmannes peruskoululaisista tarvitsee tänä syksynä enemmän tukea koulunkäyntiinsä. Lappeenrannassa tuen tarpeen arvioidaan lisääntyneen vajaalla viidenneksellä oppilaista. Valtion myöntämää korona-avustusta aukkojen paikaamiseen on jaettu Lappeenrannassa suoraan koulujen käyttöön oppilasmäärien mukaan. Tukea kohdennetaan sekä opintojen edistymiseen että sosiaalisiin tilanteisiin liittyviin haasteisiin.

28.9. klo 6.54 Imatran kaupungintalolla asioidaan maski kasvoilla

Imatran kaupungintalolla käytetään tästä päivästä lähtien kasvomaskia. Kasvomaskin saa haettua asiakaspalvelupisteestä pääoven vierestä.

28.9. klo 6.07 Viikonloppuna todettiin neljä uutta koronavirustartuntaa

Etelä-Karjalassa on todettu nyt yhteensä 39 testeillä varmistettua koronavirustartuntaa epidemian alusta lähtien. Viikonloppuna Eksote vahvisti neljä uutta tartuntaa, joista ainakin osa liittyy viime viikolla havaittuihin tartuntoihin.

25.9. klo 11.45 Etelä-Karjalassa on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa

– Näyttää siltä, että molemmat limittyvät eilen varmistuneisiin neljään tartuntaan, sanoo ylilääkäri Sami Raasakka Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotesta. Pandemian aikana varmistettujen tartuntojen määrä on nyt Etelä-Karjalassa 35 kappaletta.

24.9. klo 12.08 Etelä-Karjalassa todettiin neljä uutta koronavirustartuntaa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on tiedottanut neljästä uudesta koronavirustartunnasta. Kahden tartunnan lähde on ulkomailla. Eksote muistuttaa eteläkarjalaisia noudattamaan turvavälejä, käyttämään kasvomaskeja sekä pesemään ahkerasti käsiään.

24.9. klo 10.46 Imatran kaupunki suosittelee etätöitä vuoden loppuun asti

Suurin osa Imatran kaupungin henkilöstöstä tekee sellaista työtä, jossa ei ole etätyömahdollisuutta. Kaikille niille, joille etätyö on mahdollista, kaupunki suosittelee sitä suoraan vuoden loppuun saakka. Lähityössä painotetaan hyvää hygieniaa, jotta koronaviruksen leviämistä saadaan estettyä mahdollisimman tehokkaasti.

22.9. klo 9.44 Koronakevään heijastukset näkyvät yhä Kaakkois-Suomen lomautettujen määrässä

Koko Kaakkois-Suomessa lomautettujen määrä nousi reilusti viime vuoden elokuuhun verrattuna, mutta laski selvästi tämän koronakevään luvuista. Etelä-Karjalassa työttömien määrä nousi vuoden takaisesta 30 prosentilla.

22.9. klo 7.05 Ikea on vasta käynnistämässä Lappeenrannan Mustolassa sijaitsevan tontinpuolikkaansa myymistä

Koronavirusepidemia on saanut ruotsalaisen sisustusjätti Ikean lykkäämään tontinpuolikkaansa myymistä Lappeenrannan Mustolassa. Tontti kuitenkin myydään ja myyntiprosessin on tarkoitus aloittaa tämän syyskauden aikana.

17.9. klo 10.04 Kaakkois-Suomessa kärsitään yhtä aikaa työvoimapulasta ja ylitarjonnasta, eikä koronavirus helpota tilannetta

Siinä missä Kaakkois-Suomessa kaivataan lisää lääkäreitä ja hoito- ja sosiaalialan henkilökuntaa, työtilanne on muuttunut aiempaa epävarmemmaksi matkailu-, kuljetus- ja markkinointialalla.

16.9. klo 13.15 Koronavirustestien kävijämäärät nousivat Etelä-Karjalassa –alkuviikon aikana testattu yli 300 asiakasta päivässä

Alkuviikon aikana koronavirustestejä on tehty päivittäin yli 300 kappaletta. Tiistaina niitä tehtiin koko pandemianaikainen ennätysmäärä eli 392 kappaletta.

16.9. klo 7.30 Eksote: Flunssainen lapsi ei saa mennä päiväkotiin tai kouluun ennen negatiivista testitulosta

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on tarkentanut koronavirusohjeitaan flunssaisille lapsille ja nuorille. Koronavirustestin on oltava negatiivinen ja flunssan on oltava väistymässä ennen kuin lapsi voi lähteä kouluun tai päiväkotiin.

15.9. klo 7.23 Imatran balettigaalaa ei kannata järjestää koronaviruksen vaatimilla turvaväleillä

Imatran balettigaala täytyy siirtää ensi vuoteen, koska turvavälien vuoksi lipunmyyntimäärät olisivat jääneet aivan liian alhaisiksi. Gaala olisi ollut taloudellisesti täysin kannattamaton. Ostetut liput käyvät ensi vuoden vaihteessa järjestettävään tapahtumaan.

15.9. klo 5.45 Koronaviruksen testiruuhkat ovat helpottaneet Etelä-Karjalassa

Eri ihmis- tai ammattiryhmiä ei eritellä Eksoten koronavirusteissä kiireellisyyden perusteella, vaan kaikki pääsevät testiin yhtä nopeasti. Testiin pääsee yleensä samana tai seuraavana päivänä. Tulos tulee viimeistään kahden vuorokauden aikana.

14.9. klo 7.18 Kasvomaskien jakeluaikataulut vähävaraisille muuttuvat Eksotessa

Eksoten terveys- ja hyvinvointiasemilla maskeja saa keskiviikkoaamuisin kello 9–11. Osalla asemista jakelua jatketaan kello 12 saakka.

Lappeenrannan ja Imatran Iso apu -palvelukeskuksissa maskeja voi noutaa arkisin kello 9–12, ja aikuisten keskuksissa arkisin kello 13–15.

14.9. klo 6.40 Syksyn abiturientit kirjoittavat turvävälein sekä huolella siivotuissa tiloissa

Etelä-Karjalassa koronavirusriski otetaan tarkasti huomioon Lappeenrannan ja Imatran lukioissa, kun abiturientit aloittavat ylioppilaskirjoitusurakkansa. Tarjolla on kasvomaskeja, käsidesiä, suojahanskoja, turvavälejä ja tehosiivousta.

11.9. klo 10.46 Sairauspäivärahakustannukset ovat Etelä-Karjalassa lähes Suomen matalinta tasoa

Etelä-Karjala kuuluu niiden viiden maakunnan joukkoon, joissa sairauspäivärahojen vuosikustannukset henkeä kohden ovat keskimäärin 280 euroa eli verrattain matalat. Vähiten kustannuksia kertyy Uudellamaalla ja eniten esimerkiksi Lapissa ja Pohjois-Savossa.

10.9. klo 13.36 Lappeenrannan Kisapuiston kaikki jäähallit ovat vuorokauden kiinni

Varotoimet liittyvät 9.9. pelattuun SaiPa–HPK -otteluun. HPK uutisoi (siirryt toiseen palveluun) tänään U20-joukkueessaan todetusta koronavirustartunta.

10.9. klo 10.03 Eksote kehottaa etäkokouksiin, jotta koronavirus ei leviäisi Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote kehottaa järjestämään koulutukset ja kokoukset etänä, sillä koronaviruksen leviäminen on kiihtynyt ympäristömaakunnissa. Kasvokkaiskontaktien välttämistä puoltaa myös tuore jätevesiseuranta, jonka mukaan myös Lappeenrannan jätevedenpuhdistamolta on löytynyt koronavirusta.

10.9. klo 9.51 Liigajoukkue SaiPa ryhtyi varotoimiin, vaikka HPK:ssa koronatartunnan saanut henkilö ei ollut eilen Lappeenrannassa

Liigajoukkue SaiPa peruu tämänpäiväisen tapahtumansa liigajoukkueeltaan. Joukkueella on myös vapaa viikonloppu. Varotoimet on otettu käyttöön, vaikka eilisessä Lappeenrannassa pelatussa harjoitusottelussa ei ollutkaan mukana HPK:n henkilö, jolla on todettu koronavirustartunta.

9.9. klo 10.34 Eteläkarjalaisten pk-yrittäjien tulevaisuudenusko on pohjalukemissa

Koronavirus on vaikuttanut eteläkarjalaisten pk-yrittäjien tulevaisuuden odotuksiin vielä kevättäkin negatiivisemmin. Jopa yli puolella Etelä-Karjalan yrityksistä on ollut tarvetta hakea rahoitusta viimeisen 12 kuukauden aikana. Yritykset pyrkitävät kuitenkin pitämään kiinni työntekijöistään.

7.9. klo 18.06 Drive in -koronanäytteenottopisteet sijaitsevat nyt Imatran Honkaharjussa ja Lappeenrannan Armilassa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on tehostanut koronavirusnäytteenottoa avaamalla myös Imatran Honkaharjuun drive in -näytteenottopisteen. Lappeenrannan Armilan drive in –näytteenottopisteen paikka on vaihtunut niin, että sinne ajetaan nyt Lepolankadun puolelta. Molempiin drive in -näytteenottopisteisiin tarvitaan ajanvaraus.

4.9. klo 10.24 Elokuun viidestä koronavirustartunnasta kolme tuli ulkomailta

Etelä-Karjalassa elokuussa testeillä varmistetuista viidestä koronavirustartunnasta kolme on tullut ulkomailta eli Kosovosta, Turkista ja Unkarista. Loppujen kahden tartunnan lähde ei ole selvillä. Tartunnan lähde selviää vaihtelevasti eri puolilla Suomea.

4.9. klo 00.02 Eteläkarjalaiset yritykset uskovat koronan kriisiyttävän toimintaa tulevinakin kuukausina

Etelä-Karjalan kauppakamarin kyselyyn vastanneet yrittäjät varautuvat siihen, että liikevaihto tulee pienentymään myös seuraavien kahden kuukauden aikana koronaviruksen vuoksi. Puolet vastaajista kertoo koronan vaikuttavan henkilöstön määrään joko lomautusten tai irtisanomisten muodossa myös lähikuukaisien aikana.

3.9. klo 15.50 Etelä-Karjalassa 29 varmistettua koronavirustartuntaa

Etelä-Karjalassa on varmistunut yksi uusi koronatartunta. Koronatapauksia on nyt 29 kappaletta. Positiiviseksi varmistunut näyte on otettu 29. päivänä elokuuta.

3.9. klo 11.35 Lappeenrannan kaupunkiyhtiöille koronakriisitukea valtiolta – maakunnan suurimman tuen valtiokonttorilta sai Imatran kylpylä

Kaksi Lappeenrannan kaupunkiyhtiötä on saanut valtiokonttorin kustannustukea paikkaamaan koronaviruksesta kärsinyttä talouttaan. Kaikkiaan kustannustukea sai Etelä-Karjalassa kuutisenkymmentä yritystä. Valtiokonttori hylkäsi noin 160 hakemusta.

2.9. klo 7.01 Imatran kaupunki palkkaa kolme erityisopettajaa opetusministeriön koronatuen turvin

Kaikki Imatran kolme koulukeskusta lisäävät erityisopetusta opetusministeriöltä saamallaan koronatuella. Imatran kaupunki sai tukea 329 000 euroa, ja sen avulla saadaan täksi lukukaudeksi kolme erityisopettajaa – yksi jokaiseen kolmeen koulukeskukseen.

1.9. klo 10.25 Koskinäytökset perutaan myös syyskuulta Imatralla

Koska turvavälien pysymisestä ei ole varmuutta, Imatran koskinäytökset perutaan myös syyskuulta. Koskinäytöksiä ei ole järjestetty koronavirusriskin vuoksi koko kesänä.

1.9. klo 10.01 Opinsauna muuttui koronaviruksen vuoksi kevätlehden sijasta syyslehdeksi

Lappeenrannan alakoululaisten perinteinen lehti Opinsauna jäi keväällä koronaviruksen vuoksi julkaisematta. Tänään syyskuun ensimmäisenä päivänä se on kuitenkin julki, ja ilahduttaa jälleen ajankohtaisilla kommenteillaan ja kannanotoillaan.

31.8. klo 6.30 Etelä-Karjalassa todettiin viikonloppuna yksi uusi koronavirustartunta

Etelä-Karjalassa on nyt 28 testeillä todettua koronavirustartuntaa. Maskien jakaminen vähävaraisille jatkuu maakunnan kaikilla hyvinvointiasemilla ja Lappeenrannassa ja Imatralla Iso apu -palvelukeskuksissa sekä aikuisten keskuksissa.

28.8. klo 14.50 Lappeenrannan Lauritsalan koulun oppilaan huoltajalla koronavirustartunta – perhe määrätty karanteeniin

Tartunnan saanut ei ole ollut kontaktissa kouluun eikä ole altistanut muita kuin perheenjäsenensä. Tartuntariski koululla on erittäin pieni, eikä Eksoten mukaan muutoksia koulun toimintaan tässä vaiheessa tarvita.

28.8. klo 8.19 Lappeenrannan lentoasema ei pärjää enää ensi vuonna taloudellisesti omillaan

Lappeenrannan lentoasema tarvitsee ensi vuonna lisää rahaa kaupungilta. Tämän vuoden lentoasema pärjää omillaan, mutta ensi vuonna tilanne on hankalampi. Koronakriisi on vaikeuttanut lentoaseman taloutta ja sen ennustettavuutta.

27.8. klo 6.56 Lasten koronavirustestiohjeita kevennettiin – kaikkia flunssaoireita ei enää testata

Eksote ja THL ovat selkeyttäneet lasten koronavirustestiohjeita. Uusissa ohjeissa todetaan esimerkiksi, että jos lapsen flunssaoireet kotiseurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan kouluun tai varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen. Päivitetyt koronavirustestiohjeet löytyvät esimerkiksi Imatran kaupungin verkkosivulta.

26.8. klo 11.31 Koronakevät innosti eteläkarjalaisia perustamaan yrityksiä – "Lomautus on saattanut vauhdittaa päätöstä yrittäjäksi ryhtymisestä"

Lappeenrannan kaupungin uusyrityskeskus Wirman kautta perustettiin tammi-kesäkuun aikana 13 prosenttia enemmän uusia yrityksiä kuin viime vuonna. Tämä on 44 uutta yritystä. Asiantuntijan mukaan asiakkailla on ollut koronakeväänä aikaa tehdä liiketoimintasuunnitelmia. Myös lomautukset ovat voineet vauhdittaa yritysten perustamista.

25.8. klo 14.22 Eksote aloittaa kasvomaskien jakelun perjantaina – vähävaraisille tarkoitetut maskit jaossa jokaisessa Etelä-Karjalan kunnassa

Eksote jakaa ensisijaisesti kankaisia kasvomaskeja neljä kappaletta per henkilö. Kenenkään ei tarvitse todistaa vähävaraisuuttaan tai ilmaisen maskin tarvettaan jakelupisteissä. Kasvomaskeja luovutetaan hakijoille ainoastaan henkilökohtaiseen tarpeeseen ja käyttöön.

24.8. klo 10.20 Terveyspalveluyritys Pihlajalinna tuo koronavirustestauksen Lappeenrannan kauppatorille

Terveyspaveluyritys Pihlajalinnan koronavirustestaukseen Lappeenrannan kauppatorilla tarvitaan lääkärin lähete. Testi hinta on 193 euroa ilman Kela-korvausta. Testin tuloksen Pihlajalinna lupaa saapuvan yhdestä kolmeen vuorokauden aikana.

24.8. klo 7.48 Yksi uusi koronavirustartunta Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalassa on viikonloppuna raportoitu yksi uusi koronavirustartunta. Testeillä varmistettuja tartuntoja on raportoitu tähän mennessä 27, joista kolme elokuussa.

21.8. klo 16.08 Vähävaraisten kasvomaskit jakoon Etelä-Karjalassa ensi viikolla – kankaisia kasvomaskeja jaetaan neljä kappaletta henkilöä kohden

Kasvomaskien jakelu järjestetään kaikissa Etelä-Karjalan kunnissa elokuun 28. päivänä. Maskeja jaetaan Imatran ja Lappeenrannan Iso apu –palvelukeskuksissa ja Aikuisten keskuksissa sekä kaikkien Etelä-Karjalan kuntien terveys- ja hyvinvointiasemilla.

21.8. klo 16.05 Eksote ohjeistaa koronatestin tuloksia odottavia perheitä: Lapsi voi mennä päivähoitoon tai kouluun oltuaan kaksi päivää oireeton

Tilanteessa, jossa perhe ei halua tai ei voi viedä lasta koronatestiin, voi lapsi mennä päivähoitoon tai kouluun oltuaan kaksi päivää oireeton. Sama ohje kahdesta oireettomasta päivästä on voimassa myös tilanteessa, jossa lapselta otetun testin tulos viipyy.

20.8. klo 16.10 Työntekijät hoitavat karanteenissa olevia lapsiaan kotona – Eksote peruu leikkauksia ja hoitoaikoja

Koronavirustestissä käyneet koululaiset ja päiväkotilapset joutuvat kotikaranteeniin siihen asti, kunnes ovat saaneet testituloksensa. Vanhemmat jäävät myös kotiin, kun lapsille ei löydy muuta hoitajaa.

20.8. klo 8.16 Koronavirusepidemia vaikuttaa myös teatterien syysnäytäntökauteen

Lappeenrannan ja Imatran teatterit ottavat koronavirusriskin huomioon eri tavoin syysnäytäntökaudellaan. Istumapaikat saattavat muuttua ja lippuja ollaan valmiita vaihtamaan toisiin näytöksiin. Ihan vierekkäin ei teatterissa tänä syksynä istuta.

19.8. klo 16.35 Eksotessa koronatestattujen lukumäärä kohoaa päivittäin – tiistaina tehtiin 363 koronavirustestiä

Eilen tiistaina Eksotessa otettiin yhteensä 363 koronavirustestiä. Etelä-Karjalassa on tähän mennessä varmistettu testeillä 26 koronavirustartuntaa.

18.8. klo 7.52 Lappeenrannan ja Imatran abiturientit pysyvät lähiopetuksessa, ellei koronavirustilanne pahene

Sekä Lappeenrannan että Imatran opetustoimessa seurataan tiiviisti koronavirustilanteen kehittymistä Etelä-Karjlassa. Eksote antaa ohjeita ja määräyksiä etäopetukseen siirtymisestä siinä vaiheessa, jos koronavirustilanne pahenee. Toistaiseksi esimerkiksi abiturientit ovat normaalisti lähiopetuksessa.

17.8. klo 15.52 Koronavirustestauksien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti Kaakkois-Suomessa

Koronatestattavien määrä on kasvanut hurjasti Etelä-Karjalassa sekä Kymenlaaksossa. Testitulosta voi joutua odottamaan jopa viikon.

17.8. klo 6.58 Korkeakoulut odottavat opiskelijoiden huolehtivan turvaväleistä

LUT-ylipoiston ja LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijoilta odotetaan huolellisuutta turvavälien huolehtimisessa. Maskin käyttöä ei vaadita, mutta niitä on käytettävä opiskelutilanteissa, joissa turvavälien pitäminen ei onnistu. Mistä tahansa ulkomailta saapuessa on noudatettava kahden viikon karanteenia.

14.8. klo 17.21 Imatran viime kevään ylioppilaille pidetään juhla Mansikkalan uudessa koulukeskuksessa

Keväällä peruuntuneita lakkiaisia vietetään Imatralla elokuun viimeisenä lauantaina. Ylioppilasjuhla järjestetään Mansikkalan uudella puukoululla. Juhlaan kutsutaan viime kevään ylioppilaat ja IB-lukiosta valmistuneet. Ylioppilaiden läheiset voivat seurata tilaisuutta kaupungin verkkosivujen ja some-kanavien kautta.

14.8. klo 15.45 Eksote suosittelee kasvomaskien käyttöä Etelä-Karjalan joukkoliikenteessä – maskijakelu vähävaraisille aloitetaan ensi viikolla

Maskisuositus joukkoliikenteessä johtuu siitä, että Etelä-Karjalassa todettiin elokuun 11. päivänä yksi koronavirustartunta. Kasvomaskien jakelu vähävaraisille pyritään käynnistämään Eksoten alueella ensi viikon aikana, ja siitä tiedotetaan uudestaan heti, kun jakelu on saatu organisoitua.

13.8. klo 16.45 Kasvomaskit käyttöön Lappeenrannan busseissa – THL:n maskisuositus koskee myös Etelä-Karjalaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositus kasvomaskien käyttämisestä koskee myös Etelä-Karjalaa. Suosituksen mukaan maskia tulisi käyttää joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on mahdotonta.

13.8. klo 11.50 Kymmeniä ihmisiä altistui koronavirukselle tyttöjen pesäpallo-ottelussa Lappeenrannassa

Etelä-Karjalassa on todettu tällä viikolla uusi koronavirustartunta, jolle on altistunut mahdollisesti useita kymmeniä ihmisiä. Altistuminen tapahtui 10. elokuuta Lappeenrannassa Pesä Ysien ja Imatran Pallo-Veikkojen E-tyttöjen pelissä, johon tartunnan saanut henkilö oli osallistunut. Henkilön saama tartunta todettiin testillä 11. elokuuta.

13.8. klo 10.45 Vain muutama oppilas on jäänyt etäopetukseen koronavirusriskin vuoksi Lappeenrannassa ja Imatralla

Sekä Lappeenrannan että Imatran opetustoimesta kerrotaan, että lähes kaikki perusopetuksen oppilaat ovat aloittaneet koulunsa lähiopetuksessa. Koulaisia ja heidän kotiväkeään muistutetaan, ettei kouluun saa mennä kipeänä.

13.8. klo 9.51 Pitkä putki katkesi: Etelä-Karjalassa yksi uusi koronavirustartunta

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotessa on raportoitu yksi uusi koronavirustartunta. Edellinen testillä todettu tartunta rapotoitiin toukokuun lopussa.

12.8. klo 15.44 Matkustajat kiittelevät Italian tiukkaa linjaa: "Korona-asiat otetaan Italiassa huomattavasti vakavammin kuin meillä"

Italian Bergamosta saapui keskiviikkona muutamia kymmeniä matkustajia Lappeenrantaan. Toimittajamme kävi kysymässä heidän näkemyksiään Italian koronatilanteesta. Italiaa ei ole luokiteltu niin sanotuksi riskimaaksi, joten sieltä tulevia matkustajia ei testata lentokentälle eikä määrätä karanteeniin. Tällä hetkellä Ryanair lentää Lappeenrannan ja Bergamon välillä kaksi edestakaista lentoa viikossa.

12.8. klo 14.35 Imatralla ei oteta koronariskiä – Imatra-päivä on peruttu

Imatralla ei tänä vuonna järjestetä perinteistä Imatra-päivää, jota on yleensä vietetty elokuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna. Imatra mitali, myönteisen Imatra-kuvan edistäjän palkinto sekä Osallistu ja vaikuta –palkinto kuitenkin jaetaan syyskuun viidentenä päivänä kello 12. Samalla julkistetaan uusi Imatran Inkeri.

12.8. klo 10.47 Italian-lennoilla Lappeenrantaan saapuvilta ei testata koronaa kentällä eikä heidän tarvitse jäädä karanteeniin

Sosiaali- ja terveysministeriöstä vakuutetaan, että Bergamon lentoreittiä pidetään tarkasti silmällä koronavirustartuntoihin liittyen. Tällä hetkellä koronavirustesteihin tai karanteeniin ei ole Italiasta matkustavilla aihetta, sillä Italia ei kuulu sellaisten riskimaiden joukkoon, joista tulevia testataan.

12.8. klo 9.34 Ministeriö vaatii rajan ylittäjiä pakkokaranteeniin – itärajan ylilääkäri ihmeissään: "Tuntuu kyllä turhauttavalta"

Kaakkoisrajalla odotetaan valtakunnallista ohjeistusta Venäjältä saapuvien ihmisten koronatesteistä ja karanteenimääräyksistä. Rajan saavat tällä hetkellä ylittää rahtiliikenne ja yksityishenkilöt tietyin perustein. Heinäkuussa Venäjältä tuli Suomeen runsaat 17 000 ihmistä.

11.8. klo 17.40 HUSLABissa on ruuhkaa – Eksoten asiakkaiden koronavirusnäytteiden tulokset viivästyvät

Laboratorioon elokuun 7. päivän jälkeen lähetettyjen koronavirusnäytteiden tulokset saadaan 3–4 vuorokaudessa. HUSin tavoitteena on saada koronavirustestien tulokset valmiiksi laboratoriossa 48 tunnin kuluessa näytteen saapumisesta laboratorioon.

11.8. klo 12.43 Valtioneuvosto lievensi koronarajoituksia: Venäjältä pääsee nyt rajan yli, jos Suomessa odottaa seurustelukumppani

Rajavartiolaitos on lieventänyt Suomeen saapuvien venäläisten maahantulorajoituksia. Maanantaina 10. elokuuta voimaan tullut ohjeistus sallii Suomeen saapumisen, mikäli Suomen puolella odottaa matkustajan seurustelukumppani. Itärajan liikenteessä ovat olleet voimassa tiukat rajoitukset maaliskuusta alkaen koronan takia.

11.8. klo 11.47 Lappeenranta ei anna omia ohjeitaan kasvomaskien käytöstä, vaan aikoo seuraa valtakunnallista linjaa

Turun joukkoliikenne antoi oman maskisuosituksensa, ja myös Etelä-Savon sairaanhoitopiiri on valmistellut maskisuosituksen, ellei Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos julkaise pian omaansa. Sen sijaan Lappeenrannan kaupunki ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote aikovat odottaa valtakunnallisia ohjeita.

11.8. klo 10.27 Eksoten laboratoriot kerävät biopankkinäytteitä, joita tarvitaan nyt koronavirustutkimuksiin

Biopankkinäytteitä kerätään nyt myös koronatutkimuksiin, joissa selvitetään esimerkiksi sitä, miksi jotkut sairastuvat pahemmin ja toiset selviävät oireetta. Biopankkinäyte on yksi putki verta, jonka voi antaa samalla, kun antaa muutkin verinäytteensä.

7.8. klo 14.35 Lentomatkustajia ohjataan tarvittaessa testeihin Lappeenrannassa – sairaanhoitaja alkaa taas ottamaan vastaan Italiasta saapuvia matkustajia lentokentällä

Lentomatkustajia vastassa on huomisesta lauantaista alkaen sairaanhoitaja Lappeenrannan lentokentällä. Sairaanhoitaja antaa matkustajille tietoa koronaviruksesta sekä ohjaa tarvittaessa testeihin. Ryanair lentää tällä hetkellä Lappeenrannan ja Italian Bergamon väliä kaksi kertaa viikossa. Koronatestauspistettä lentokentälle ei ole tulossa

7.8. klo 6.52 Eksote purkaa koronavirustestauksen ruuhkia Armilassa myös viikonloppuisin – testiin jo samana päivänä

Koronavirusnäytteitä otetaan ajanvarauksella Lappeenrannan Armilassa nyt myös viikonloppuisin. Tavoitteena on, että testiin pääsee jo saman päivän aikana. Eksote on lisännyt resurssejaan koronavirustestaukseen, sillä testeihin pyrkii nyt paljon ihmisiä, ja ruuhkia on jo syntynyt.

6.8. klo 8.13 Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistäminen edistyy, vaikka koronapandemia hidastaakin valmisteluja

Koronaviruspandemia on hidastanut valmisteluja Parikkalan kansainvälisen rajanylityspaikan avaamiseksi vuonna 2024. Hanke ei ole kuitenkaan pysähdyksissä, vaan sitä jatketaan.

6.8. klo 6.59 Imatran kylpylä sai 260 000 euroa koronakriisitukea

Imatran kylpylä on saanut tähän mennessä Etelä-Karjalan suurimman koronakriisituen valtiokonttorilta. Kaikkiaan parikymmentä yritystä on saanut tähän mennessä tukea, mutta sadan yrityksen tukihakemus on hylätty.

15.6. klo 6.36 Kuntavaalien ehdokasasettelu on kärsinyt koronaviruksesta

Ensi vuoden huhtikuussa järjestettävien kuntavaalien ehdokasasettelu on käynnistymässä toden teolla vasta syksyllä. Vaaleihin ehdolle asettuminen vaatii usein kasvokkaiskeskusteluja, jotka ovat korona-aikana jääneet vielä välistä.

12.6. klo 8.21 Ruoka-avulle on ollut tavallista kovempi kysyntä tänä keväänä

Esimerkiksi Imatran seurakunnan diakoniatyön jakamien avustusten määrä oli toukokuussa nelinkertainen viime vuoden toukokuuhun verrattuna.

10.6. klo 15.16 Odotusaika erikoissairaanhoitoon tuplaantui Etelä-Karjalassa koronakevään aikana

Kiireetöntä erikoissairaanhoitoa joutui Etelä-Karjalassa odottamaan huhtikuun lopussa 59 päivää. Ennen korona-aikaa odotuspäiviä kertyi 28..

8.6. klo 10.54 Koronatukien hakeminen ravintola-alalle alkoi

Esimerkiksi Imatran seudun kehitysyhtiö auttaa ravintola-alan yrityksiä hakemaan koronatukea. Ely-keskuksen ja Business Finlandin koronatuet muuttuvat jälleen tavallisiksi rahoituksiksi.

5.6. klo 7.08 Huhtari Cup -jalkapalloturnaus on ensimmäisiä turnauksia koronakevään jälkeen

Lappeenrannassa viikonloppuja alle 12-vuotiaille jalkapalloilijoille järjestettävässä Huhtari Cupissa pidetään tarkkaa huolta hygieniasta. Esimerkiksi jalkapallot desinfioidaan jokaisen ottelun jälkeen.

4.6. klo 17.23 Lappeenrannan Balettigaalan pääesiintyjä vaihtuu

Lappeenrannan Balettigaalan ohjelmistoon on tullut ja tulee vielä lisääkin ohjelmistomuutoksia koronatilanteen takia. Niistä tiedotetaan lisää myöhemmin.

3.6. klo 16.34 Eteläkarjalaiset kansanedustajat olisivat toivoneet rahaa maakunnan tiehankkeisiin

Hallitus julkisti myöhään tiistai-iltana esityksensä uudeksi lisätalousarvioksi. Lisätalousarvion toimenpidekokonaisuus on yhteensä 5,5 miljardia euroa. Teiden korjaamiseen lisää rahaa olisi toivonut niin keskustan Ari Torniainen kuin kokoomuksen Jukka Kopra.

1.6. klo 9.04 Lemin musiikkijuhlat käynnistyvät heinäkuun lopussa erityisjärjestelyin

Järjestämisluvan saaneen Lemin musiikkijuhlien konserteista osa on peruttu tai siirretty. Ohjelmistoa on silti tarjolla varotoimia noudattaen. Lippuja voi vielä hankkia rajoitetusti ja myös palauttaa tarpeen mukaan.

1.6. klo 7.09 Koronavirusrajoitusten lieventyminen näkyy kulttuuri- ja liikuntatapahtumien lisääntymisenä

Etelä-Karjalassa on tänään avautunut ravintoloiden ja kahviloiden lisäksi museoita ja liikuntapaikkoja, kun koronavirukseen liittyviä rajoituksia on kevennetty. Ihmisiä muistutetaan, ettei sairaana saa lähteä liikkeelle, koska koronavirus voi oireilla hyvin eri tavoin.

30.5. klo 10.59 Etelä-Karjalassa uusi koronavirustartunta – tartuntoja yhteensä 24

Uusin näyte otettiin Eksoten alueen ulkopuolella ja positiivinen tulos varmistui eilen perjantaina.

Eksoten mukaan sairaalahoidossa ei ole tällä hetkellä koronaviruspotilaita.

29.5. klo 13.22 Etelä-Karjalassa ei ole paikallisia tartuntaketjuja – viimeisten koronavirustartuntojen jäljet johtavat Uudellemaalle

Etelä-Karjalassa havaitut koronavirustartunnat on saatu muualta kuin omasta maakunnasta. Viimeksi varmistetut tapaukset on jäljitetty Uudellemaalle.

29.5. klo 8.28 Etelä-Karjalan marjatiloilla on pärjätty hyvin ilman ulkomaisia kausityöntekijöitä

Toukotyöt on saatu hoidettua hyvin eteläkarjalaisilla marja- ja hedelmätiloilla. Näin siitäkin huolimatta, että ennakkoon yrittäjillä oli pieni huoli siitä, saadaanko kotimaista työvoimaa tiloille riittävästi.

28.5. klo 11.46 Etelä-Karjalan yksi uusi koronavirustapaus – testi on otettu Etelä-Karjalan ulkopuolella

Etelä-Karjalassa on nyt yhteensä 23 testeillä varmistettua koronavirustapausta. Yksi uusi positiivinen testitulos on saatu tiistaina. 26. toukokuuta. Testi on tehty Eksoten ulkopuolella.

28.5. klo 7.21 Terasseja laajennetaan ennen koronavirusrajoitusten kevenemistä

Koronavirusrajoitukset ovat laittaneet vauhtia terassien remontointiin ja laajentamiseen Etelä-Karjalassa. Ensi maanantaina koronavirusrajoitukset sallivat täydet terassit, mutta suljetuissa ravintolatiloissa saa täyttää vain joka toisen asiakaspaikan.

27.5. klo 20.08 Lappeenrantalainen viestinnän ammattilainen pääsi yllättäen koronavirusviestinnän etulinjaan

Lappeenrantalaisen viestinnän asiantuntijan Marjo Loisan uusi työ Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viestintäjohtajana alkoi toukokuun alussa. Koronakriisin takia työ on ollut alusta asti hektistä.

27.5. klo 9.34 Työttömien määrä ampaisi ylös koronavirusepidemian takia

Tuoreiden tilastojen mukaan Etelä-Karjalassa työttömien määrä on kasvanut vuoden takaisesta 80 prosentilla. Lappeenrannassa on nyt lähes 3 000 työtöntä viime vuotta enemmän.

27.5. klo 8.06 Rakuunasoittokunta ilahduttaa pop-up -periaatteella Lappeenrannan kaduilla ja pihoilla

Lappeenrannan kaduilla ja pihoilla järjestetään kesäkuun ensimmäisellä ja toisella viikolla yhteensä kahdeksan lyhyttä konserttia. Yllätyskonserttien ajankohtia ei kerrota ennakkoon, jotta koronavirukseen liittyvät turvallisuusmääräykset eivät vaarannu.

27.5. klo 7.22 Lasten ja nuorten liikuntaryhmät käynnistyvät Etelä-Karjalassa

Esimerkiksi Lappeenrannan Urheilu-Miesten lasten ja nuorten liikuntaryhmissä on vielä muutamia paikkoja vapaana, vaikka ryhmiin on ilmoittautujia on jo 350. Ryhmiin palkataan myös ohjaajia valmennus- ja ohjaustehtäviin.

27.5. klo 5.52 Venäläisten matkailijoiden puuttuminen syö Etelä-Karjalalta miljoona euroa päivässä

Jos itäraja pysyy kiinni vuoden loppuun asti, se tuo Etelä-Karjalaan 225 miljoonan euron tappiot. Venäläisturistien puuttuminen kurittaa erityisesti matkailua ja vähittäiskauppaa. Tilannetta yritetään paikata panostamalla kotimaan matkailuun.

26.5. klo 7.04 Lentojen Wieniin piti alkaa heinäkuussa, mutta nyt kukaan ei tiedä jatkosta

Ryanair ei ole ilmoittanut luopuvansa suunnittelemastaan Lappeenranta–Wien-lentoreitistä, mutta toisaalta aloitusajankohtaakaan ei ole pystytty vahvistamaan. Reitin piti avautua heinäkuussa, mutta koronavirus muutti tilanteen.

25.5. klo 17.24 Paluu arkeen alkoi Imatralla – kaupunki perui kaikki henkilökunnan lomautukset

Imatran kaupunki ei lomauta ketään poikkeusolojen vuoksi. Kaupunki antoi huhtikuun alussa lomautusilmoituksen yhteensä 206 henkilölle. Lomautusilmoituksen saaneet työskentelevät varhaiskasvatuksessa, koulunkäyntiohjaajina, liikuntapalveluissa ja kirjastoissa.

25.5. klo 10.46 Koronaviruksen riskiryhmään kuuluminen ei enää anna aihetta siirtää nuohousta

Etelä-Karjalan pelastuslaitos suosittelee, että myös yli 70-vuotiaat ja muut koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvat tilaavat nuohoojan ajallaan, sillä koronavirustilanne tulee todennäköisesti jatkumaan. Nuohoojaa tilatessa on sovittava, miten turvavälit ja muut hygieniatoimenpiteet toteutetaan.

25.5. klo 7.57 Koronavirusepidemia sulki Etelä-Karjalan kauppoja ja ravintoloita

Etelä-Karjalassa kaupunkikeskustojen hiljeneminen maalis-huhtikuussa vastaa luvuissa muun Suomen tasoa. Imatralla kaupat ja ravintolat ovat kuitenkin olleet avoinna hieman Lappeenrantaa ja muuta Suomea aktiivisemmin.

23.5. klo 12.08 Etelä-Karjalassa on havaittu yksi uusi koronavirustartunta

Yhteensä testeillä todettuja tartuntoja on nyt 19. Kukaan sairastuneista ei ole sairaalahoidossa.

18.5. klo 8.10 Eksote selvittää, miten koronaviruksen tartuntaketjuja kannattaa jäljittää

Eksoten ammattilaiset ja asiakkaat pääsevät mukaan hankkeeseen, jossa testataan uutta toimintamallia koronaviruksen tartuntaketjujen jäljittämisessä.

18.5. klo7.28 Hankalan koronavirusepidemian kanssa kamppaileva Venäjä on lähellä Etelä-Karjalaa – tartuntoja ei ole toistaiseksi levinnyt Suomeen

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen vahvistaa, etteivät Etelä-Karjalaan koronavirustapaukset liitty Venäjään. Venäjä on kuitenkin riski tartuntojen leviämiselle, sillä rajojen sulkemisesta huolimatta Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta tehdään 7 000 rajanlitystä viikossa.

17.5. klo 11.04 Etelä-Karjalassa ei uusia koronavirustartuntoja

Etelä-Karjalassa ei ole viikonlopun aikana todettu uusia testeillä varmistettuja koronavirustapauksia. Maakunnassa on yhteensä 18 varmistettua tartuntaa. Sairaalahoidossa ei ole koronaviruspotilaita.

16.5. klo 14.30 Finavia: Valtio ei enää maksa taksimatkoja lentokentältä kotikaranteeniin

Valtio ei enää kustanna Suomeen ulkomailta palaavien taksimatkoja lentokentältä kotikaranteeniin, tiedottaa lentoasemia ylläpitävä Finavia. Ulkomailta palaavien on vältettävä julkisia kulkuneuvoja ja pysyttävä kaksi viikkoa kotikaranteenissa.

Esimerkiksi ulkomailta saapuvien kausityöntekijöiden matkat on kustantanut työnantaja.

Vantaan kaupungin terveydenhuollon henkilökunta ei enää kerää saapuvilta matkustajilta oirekyselyitä.

15.5. klo 15.09 LPRHC Fest peruuttiin – siirtyy vuodella eteenpäin

Lappeenrannan festivaalikesä kuihtuu entisestään, kun elokuun alkuun ajoitettu LPRHC Fest siirretään vuodella eteenpäin.

15.5. klo 15.04 Asinsaaren leirikeskus avataan kesäkuussa – Lappeenrannan nuorisotoimen kalenterissa jo 20 varausta

Lappeenrannan nuorisotoimi valmistautuu leirikesään voimassa olevien rajoitteiden puitteissa. Aluehallintovirastosta odotetaan muun muassa leirien turvavälejä koskevia ohjeita.

15.5. klo 10.44 Jumalanpalvelukset käynnistyvät Lappeenrannan seurakuntayhtymässä kesäkuun alussa

Lappeenrannan seurakuntayhtymä käynnistelee toimintaansa kesäkuun alusta alkaen. Koronavirukseen liittyvät määräykset ja ohjeet otetaan tarkasti huomioon, kun suunnitellaan esimerkiksi jumalanpalveluksia korkeintaan 50 ihmiselle.

15.5. klo 9.48 Lappeenrannan ja Imatran rippikoululaiset käyvät leirien sijasta päiväriparin

Koronavirusriskin vuoksi Lappeenranna ja Imatran seurakunnat ovat päätyneet järjestämään rippikoulut päiväkouluina. Yön yli järjestettävillä leireillä riski koronaviruksen leviämiselle olisi päiväkoulua suurempi.

14.5. klo 15.55 Lappeenrannassa kahta päiväkotia pyörittävä Touhula-päiväkodit hakeutui yrityssaneeraukseen

Päiväkotiketju Touhulan toiminta oli jo viime vuonna tappiollista. Koronakriisi ja siitä johtuneet rajoitustoimenpiteet ovat lisänneet ongelmia ja nyt yritys on hakeutunut yrityssaneeraukseen. Touhula-ketjulla on Lappeenrannassa kaksi päiväkotia. Toinen on LUT-yliopiston kampuksella Skinnarilassa ja toinen Tirilässä.

14.5. klo 8.08 Etelä-Karjalan kylpylöihin pääsee taas kesäkuun alussa

Etelä-Karjalan kylpylät avaavat oviaan koronavirusrajoitusten höllentyessä joko tauon tai rajoitettujen aukioloaikojen jälkeen. Hotellien yhteydessä olevat ravintolat odottavat tarkennuksia hallituksen ohjeisiin siitä, miten niiden avaaminen käytännössä tapahtuu.

14.5. klo 7.16 Ulkoliikuntapaikoilla saa treenata korkeintaan 10 hengen ryhmissä

Ulkoliikuntapaikat avautuvat tänään Imatralla. Toukokuun loppuun yhdessä voi harjoitella korkeintaan kymmenen ihmistä. Urheilukentillä saa olla enintään 30 henkilöä, joiden on pysyttävä enintään 10 ihmisen ryhmissä.

13.5. klo 15.47 Ysiluokat jakavat tuhansien eurojen luokkaretkipotteja oppilailleen – yli 100 euron palautus tietää ongelmia vähävaraisille perheille

Ysiluokkalaiset ovat joutuneet tänä keväänä pohtimaan, mitä tehdä luokkaretkiä varten kerätyille rahoille. Luokkaretkiä on peruttu koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten takia. Luokat hajoavat tämän kevään jälkeen, joten oppilaat eivät ole enää käyttämässä rahoja yhdessä. Lappeenrannan Lauritsalan koulussa rahat käytetään ysiluokkalaisille jaettaviin lahjakortteihin.

Luokkaretkirahoja voi jakaa myös suoraan perheille. Määrällä on kuitenkin merkitystä vähävaraisten perheiden toimeentulotuelle.

13.5. klo 13.22 Itärajan sulkeminen kurittaa Etelä-Karjalaa – matkailutulot vähenevät noin 25 miljoonaa kuukaudessa

Koronaepidemia leikkaa raskaalla kädellä Etelä-Karjalan matkailutuloja. Jos rajat pysyisivät suljettuina vuoden loppuun asti, se tarkoittaisi yli 225 miljoonan liikevaihdon ja yli 900 henkilötyövuoden menetystä.

12.5. klo 15.58 Päiväkodit täyttyvät vähitellen – yli puolet lapsista tulossa päivähoitoon Lappeenrannassa ja Imatralla

Yli puolet lapsista on palaamassa päivähoitoon loppuviikolla ja ensi viikon alussa. Hoitoon tulevien lasten määrä vaihtelee päiväkodeittain reilusta 50:stä yli 70 prosenttiin.

12.5. klo 12.53 Yksinyrittäjien korona-avustuksia vielä reilusti jäljellä Lappeenrannassa – noin 300 yrittäjää hakenut

Korona-avustusta on varattu Lappeenrannassa yhteensä noin 1 300 yksinyrittäjälle.

12.5. klo 7.37 Lappeenrannan koulukuljetukset hoidetaan samalla kalustolla kuin ennen koronaakin – turvavälejä ei ole luvassa

Torstaina alkaviin koulukuljetuksiin oppilaiden on tärkeää osallistua vain terveenä, sillä erityisiä turvavälejä autoissa ei ole mahdollista toteuttaa Lappeenrannassa.

12.5. klo 6.59 Luumäki ei lomautakaan, koska koronavirusrajoituksia höllennetään

Luumäen kunnanhallitus on hyväksynyt kunnanjohtaja Anne Ukkosen ehdotuksen lomautusten perumisesta. Luumäen kunta ehti jo päättää lomauttaa henkilöstöään, kunnes Suomen hallitus ilmoitti koronavirusrajoitusten lieventämisestä esimerkiksi kirjastoissa, kouluissa, nuorisotoimessa ja liikuntapaikoilla.

12.5. klo 5.42 Puukauppaan odotetaan hintapiikkiä, joka saattaa olla jo syksyllä ohi

Puukauppa on ajautunut eteläisessä Suomessa erikoiseen tilanteeseen. Viime talvena jouduttiin hakkaamaan suuri osa tulevaksi kesäksi alunperin suunniteltuja kantavan maan leimikoita, ja nyt metsäteollisuudella on pula kesän hakkuukohteista. Koronaviruksen takia talouteen ennakoidaan muutaman vuoden kestävää heikkoa jaksoa. Tämä muuttaa puumarkkinoita nopeasti.

11.5. 10.44 Lappeenrannan kesäkonsertit korvautuvat yllätysesiintyjillä

Koronavirusepidemian vuoksi peruuntuneet kesäkonsertit korvataan Lappeerannassa yllätysesiintyjillä. Esiintyjiä etsitään parhaillaan. Esiintyjät voivat olla kulttuurin eri osa-alueilta, kunhan esiintyminen toreilla, aukioilla ja puitoissa onnistuu.

11.5. klo 7.03 Koronavirusaika rauhoitti päivystyksen toimintaa Etelä-Karjalassa

Ihmiset ovat autoilleet korona-aikana niukemmin, joten liikenneonnettomuuksia on sattunut aiempaa vähemmän. Myöskään hengitystieinfektiot eivät tartu entiseen tapaan, kun ihmiset välttelevät suuria joukkoja. Ihmisten käyttäytymisen muutos näkyy Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten päivystyksessä.

9.5. klo 11.01 Lappeenrannassa päiväkotien työntekijöiden lomatuksia on peruttu

Varhaiskasvatuksen opettajien ja lastenhoitajien lomautuksia on peruttu Lappeenrannassa. Lomautusten piti alkaa 18. toukokuuta. Sen sijaan erityisopettajien lomautukset toteutuvat.

8.5. klo 12.27 Etelä-Karjalassa 17 koronavirustartuntaa

Torstaina varmistui kaksi uutta koronavirustartuntaa. Tartunnan saaneita potilaita ei Etelä-Karjalassa ole sairaalahoidossa.

7.5. klo 16.50 Koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut käyntiin Ovakon Imatran terästehtaalla

Ovako Imatran tiedotteen mukaan yhtiön lähitulevaisuuden näkymät ovat erittäin epävarmat COVID-19 pandemian aiheuttamista globaaleista ongelmista johtuen.

7.5. klo 13.04 Imatran kesäteatterin Pokka pitää siirtyy kesälle 2021

Teatteri Imatran tuottama, tv:stä tuttuun brittisarjaan pohjautuva komedia Pokka pitää siirtyy vuodella koronavirustilanteen vuoksi.

7.5. klo 7.25 Jalkapalloseura Pepo Lappeenranta suunnittelee kesän harjoituksia koronarajoitusten lieventyessä

Ensimmäisenä koronavirusrajoitusten keventyessä Pepon jalkapalloilijoista aloittavat joukkueharjoittelunsa aikuiset ja vanhimmat ikäluokat. Myöhemmin kesällä suunnitteilla on myös huhtikuussa peruuntuneiden tapahtumien ja turnausten järjestämistä.

7.5. klo 6.40 Varausten noutopalvelu alkaa tänään Imatran kirjastoissa

Imatran kirjastot avaavat tänään varausten noutopisteet kulttuuritalo Virrassa, Rajapatsaalla ja Vuoksenniskalla. Varaukset täytyy tehdä ennakkoon verkossa tai soittamalla kirjastoon.

6.5. klo 15.58 Krokotiilirock soi Lappeenrannan kesäteatterissa vuoden kuluttua

Näytelmän tuotantoyhtiö on tänään ilmoittanut siirtävänsä Krokotiilirockin esitykset kesälle 2021.

6.5. klo 14.55 Koronavirusaikana ollaan kotona ympäri vuorokauden – kotihälytykset lisääntyneet Kaakkois-Suomessa 20 prosenttia

Viikoilla 12–17 Kaakkois-Suomessa tehtiin 517 kotihälytystä, kun niiden määrä samana aikana vuonna 2019 oli 427. Kotihälytysten yleisimmät syyt ovat häiritsevä musiikki ja muu metelöinti.

6.5. klo 12.59 Infektioasemalla käynti voi olla maksullista tai maksutonta – laskutus vaihtelee eri puolilla Suomea

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri saattaa lähettää infektiovastaanotolla asioivalle potilaalle laskun, jos koronaviruksen oireet eivät lääkärin mielestä täyty riittävästi. Koroavirus on yleisvaarallinen tartuntatauti, jonka hoito on ilmaista, mutta esimerkiksi Etelä-Karjalassa lääkäri voi tulkita potilaan oireet myös muusta kuin koronaviruksesta johtuvaksi. Tämän koki lappeenrantalainen Jussi Korhonen, joka sai kaksi laskua infektiovastaanotolla asioimisesta.

6.5. klo 7.05 Venäläisiin ostosmatkailjoihin nojaavat yritykset uskovat nyt suomalaisasiakkaisiin

Venäläismatkailijoihin keskittyneet yritykset uskovat, että pahin koronaviruksen aiheuttama notkahdus on koettu ja tilanne on paranemassa. Etelä-Karjalassa yritykset uskovat, että heitä kannattelevat paikalliset asiakkaat.

5.5. klo 17.29 Lappeenrannan pääkirjaston palautusluukku aukesi jo! Useimmat palvelut käynnistyvät kesäkuun 1. päivänä

Pääkirjaston palautusluukkuun saa palauttaa aineistoa jo tänään tiistaina. Kauppakeskus Iso-Kristiinassa toimiva kaupungin matkailuneuvonta avataan kesäkuun 1. päivänä, kuten myös Lappeenrannan museot, kirjastot, nuorisotilat ja Ohjaamo.

5.5. klo 16.58 Lomautusten loppu häämöttää – osa Lappeenrannan kaupungin lomautetuista palaa töihin koronarajoitusten rauetessa

Hallituksen linjaukset aiheuttavat Lappeenrannan kaupungin työpaikolla välitöntä liikehdintää. Kirjaston henkilökunta varautuu palaamaan töihin ja päiväkotien henkilökunta saattaa välttää tulossa olevat lomautukset.

5.5. klo 14.45 Imatralla kirjastokirjoja voi palauttaa jo keskiviikkona – yhteislukion etäopetus jatkuu, kouluruuan jakelu loppuu ensi viikolla

Imatran kaupunki on linjannut toukokuun toimintoja ja palveluja hallituksen eilisten ohjeiden pohjalta.

5.5. klo 11.25 Etelä-Karjalassa todettu uusi koronavirustartunta pitkän tauon jälkeen

Etelä-Karjalassa on todettu uusi koronavirustartunta lähes kuukauden mittaisen tauon jälkeen, kertoo Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula. Nyt maakunnassa on varmistettu testeillä 15 tartuntaa.

4.5. klo 15.22 Imatran Mustan ja valkoisen teatterifestivaali siirtyy vuodella – marras-joulukuulle luvassa pienimuotoinen tapahtuma

Heinä-elokuun vaihteeseen suunniteltu festivaali on peruttu koronavirustilanteen takia. Lisäksi kansainvälisen tapahtuman ulkomaisten artistien saapuminen Suomeen on epävarmaa lentoliikenteen puuttumisen takia.

3.5. klo 11.52 Kaakkois-Suomessa sattui useita vakavia rikoksia vappuviikonloppuna

Vappuviikonlopun aikana poliisi sai useita hälytyksiä, joissa ihmishenki oli vaarassa. Imatralla poliisi tutkii naisen törkeää pahoinpitelyä. Tekijöiksi epäillään samalla paikkakunnalla asuvaa miestä ja naista. Haminassa mies kuoli vappujuhlissa tapahtuneen pahoinpitelyn seurauksena.

1.5. klo 6.00 Kahden tonnin hätäapu saavutti yksinyrittäjät vähän yli viikossa, ja jähmeänä pidetty valtio onkin näyttäytynyt uudessa valossa – "Olen todella kiitollinen", sanoo yrittäjä

Ruokolahtelainen fysioterapeutti Mari Tonder oli koko Suomessa ensimmäisiä, jotka hakivat yksinyrittäjien 2 000 euron koronatukea. Tuki jaetaan kuntien kautta, ja Tonderin kotikunta oli asiassa lähes valonnopea.

1.5. klo 00.25 Koronan takia asetettuja suosituksia noudatettu hyvin Kaakkois-Suomessa – vappuaaton juhlinta oli poliisin mukaan rauhallista

30.4. klo 15.39 Eksote alkaa lisätä kiireettömiä palveluja – poliklinikoiden toiminta vilkastuu ja päiväkirurgia avataan tauon jälkeen

Eksotessa suunnitellaan päiväkirurgian avaamista ja hiljaiseloa viettäneiden poliklinikoiden toiminnan lisäämistä. Myös yksi leikkaussali otetaan käyttöön.

30.4. klo 6.43 Eksote saattaa avata uudelleen osan lasten hammashoidosta

Koronaviruksen ei ole todettu tarttuvan helposti lasten kesken, joten Eksote saattaa avata osan lasten hammashoidosta. Tällä hetkellä kaikki kiireetön hammashoito on Eksotessa peruttu koronavirustilanteen vuoksi.

28.4. klo 12.18 Tuotantoyhtiö varmisti: Rock In The City -festivaali peruuntuu Lappeenrannassa

Heinä-elokuun vaihteeseen suunniteltu Rock In The City -festivaali peruuntuu Lappeenrannassa koronaviruspandemian takia. Tuotantoyhtiö RH Entertainmentin mukaan festivaali järjestetään Lappeenrannassa seuraavan kerran heinäkuussa 2021.

28.4. klo 12.13 Noin 50 koululaista jäi maanantaina ilman ruokaa Imatralla – keskiviikkona jaetaan myös vapun annokset

Koululaisten annosjakelussa oli maanantaina ongelmia Imatralla. 40–50 lasta jäi ilman ruokaa. Ongelmat johtuivat inhimillisestä erehdyksestä. Ruoka-annoksia jaetaan koronavirustilanteen takia etäopetuksessa oleville oppilaille.

28.4. klo 11.37 Poliisi: Vappu on tänä vuonna vietettävä pienesti perhepiirissä

Kaakkois-Suomen poliisi vetoaa eteläkarjaisiin, että nämä toteuttavat vappusuunnitelmansa vain pienessä lähipiirissä. Nuorisoa on ollut viime päivinä liikkeellä normaalia enemmän ja poliisi toivookin nyt, että valtioneuvoston kokoontumisrajoituksia noudatetaan, jotta koronavirus ei leviä vapun aikana.

27.4. klo 17.45 Nopeat ukrainalaispoimijat jäivät kotiin – marjatilallisen pitää palkata kaksi kertaa enemmän suomalaisia

Kevään kausitöihin joudutaan rekrytoimaan entistä enemmän suomalaista työvoimaa. Imatralaisella marjatilalla ukranalaisia marjanpoimijoita on tullut töihin normaalisti 60, mutta nyt suomalaisia joudutaankin palkkaamaan tuplasti.

27.4. klo 16.02 Joka viides kaupungin vuokralaisena oleva yritys on hakenut vuokrajoustoa Lappeenrannassa

Yhteensä 41 Lappeenrannan kaupungin omistamissa kiinteistöissä toimivaa yritystä ja yhteisöä on tähän mennessä hakenut vuokrajoustoa. Kahden kuukauden vapautusta tai kolmen kuukauden maksuaikaa voivat hakea alle 10 hengen yritykset.

27.4. klo 11.32 Opiskelijat juhlivat vappua somessa – perinteiset juhlallisuudet järjestetään syksyllä

Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunta on siirtänyt vapun juhlinnan ulkoa sosiaaliseen mediaan. Opiskelijavapun humuun pääsee kuuntelemalla esimerkiksi Norpparadiota (siirryt toiseen palveluun).

27.4. klo 7.38 Kansallista veteraanipäivää vietetään ilman yleisötapahtumia

Lappeenrannassa kukitetaan ja seppelöidään patsaita ja mustomerkkejä kansallisen veteraanipäivän muistoksi ilman yleisöä. Perinteinen Lappeen Marian kirkossa järjestettävään jumalanpalvelukseen pääsee mukaan Lappeenrannan seurakuntien verkkosivun (siirryt toiseen palveluun) kautta.

27.4. klo 6.38 Etelä-Karjalasta löytyy 350 sote-alan ammattilaista lisää, jos koronaepidemia pahenee

Etelä-Karjalan kunnissa on tällä hetkellä omista töistään sivussa 350 sellaista sote-ammattilaista, joita voidaan kouluttaa ja perehdyttää koronavirukseen liittyviin hoitotehtäviin. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote järjestää jo koulutuksia, joihin liittyy muun muassa lääketenttejä.

27.4. klo 5.30 Työkokeilijoiden työt jatkuvat, vaikka koronaepidemian vuoksi keskeytyksiä on hieman tavallista enemmän

Koronaepidemia näkyy myös työkokeiluissa. Te-toimistojen mukaan työkokeiluja on kevään aikana päättynyt aiempaa enemmän. Erityisen suuresta keskeyttämisaallosta ei kuitenkaan ole kyse, vaikka esimerkiksi osa riskiryhmiin kuuluvista on joutunut luopumaan työkokeilustaan.

26.4. klo 10.36 Kesämökin vuokraaminen houkuttaa lomalaisia korona-aikana, Saimaan kanavaristeilyt pysähtyvät Venäjän rajalle

Vielä alkuvuodesta Saimaan laivamatkailusta näytti ennakkovarausten perusteella tulevan vuosikymmenen ennätysvuosi. Nyt Venäjän raja on suljettu, eikä Lappeenrannasta pääse risteilemään Saimaan kanavaa Viipuriin.

Sen sijaan mökkien vuokrauksen on jo huomattu kasvattaneen suosiota Saimaalla. Kun moni on vältellyt kuukausien ajan isoja väkijoukkoja, niiden välttelyä halutaan jatkaa myös lomalla.

– Tänä kesänä suomalaiset viihtyvät mökeillä. Koska kaikilla ei ole omaa mökkiä, niin mökkivuokrauksen markkinat tulevat olemaan erinomaisia, sanoo Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

25.4. klo 13.18 Yksi kuva kertoo totuuden pankkiautomaattien hygieniasta – tutkija neuvoo käyttämään niitä rystysillä

Pankkiautomaatista ei voi saada rahaa koskettamatta sitä. Automaatit voivat olla päiväkausia pesemättä, vaikka ne pitäisi puhdistaa joka päivä. Hygienia pankkiautomaatilla jää pitkälti asiakkaan vastuulle.

25.4. klo 10.52 Uusia koronavirustartuntoja ei ole todettu Etelä-Karjalassa

Koronavirustilanne on Etelä-Karjalassa rauhallinen. Uusia testeillä varmistettuja koronavirustartuntoja ei ole todettu. Varmistettuja tapauksia on todettu yhteensä 14. Sairaalahoidossa on edelleen kaksi potilasta.

24.4. klo 16.55 Taipalsaari lomauttaa parikymmentä työntekijää koronan aiheuttamien poikkeusolojen takia

Taipalsaaren kunta lomauttaa enintään 24 työntekijää koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen takia. Eniten lomautettavia on sivistystoimialalla.

24.4. klo 12.25 Savitaipaleen kunta lomauttaa enintään 15 työntekijää koronatilanteen takia

Savitaipaleen kunta on saanut henkilöstöään koskevat yhteistoimintaneuvottelut päätökseen. Neuvottelujen tuloksena kunta lomauttaa enintään 15 työntekijää tänä vuonna. Lomautuksiin päädyttiin koronatilanteen aiheuttamien poikkeusolojen ja henkilöstön työmäärän vähenemisen johdosta.

24.4. klo 7.15 Etelä-Karjalassa 400 yritystä on hakenut koronanatukea

Etelä-Karjalassa lähes 250 yritystä on hakenut ely-keskukselta rahoitusta toimintansa uudelleen suunnitteluun. Hieman yli 150 yritystä on hakenut tukea tuotteidensa ja palvelujensa kehittämiseen koronavirustilanteessa.

23.4. klo 18.12 Lappeenrannan hiekkalinna rakentuu tänä vuonna suomalaisvoimin – linnasta tulee aiottua pienempi ja avaaminen myöhäistyy

Lappeenrannan Hiekkalinnan rakentamista ja avajaisia myöhäistetään koronavirusepidemian takia. Veistäminen on tarkoitus aloittaa kesäkuussa. Tilanteen salliessa linna avautuu yleisölle heinäkuun alussa eli kuukauden tavanomaista myöhemmin.

23.4. klo 17.54 Isojen yleisötapahtumien kieltäminen iskee Etelä-Karjalan tapahtumakesään – samalla hotellien ja ravintoloiden kuilu syvenee

Useita kaupunkeja kiertävä Rock In The City -festivaali on peruttu kesä- ja heinäkuun osalta. Lappeenrannassa festivaalin tilanne on epävarma, sillä sitä oli suunniteltu heinä-elokuun taitteeseen. Lemin musiikkijuhlia ei ole peruttu, mutta tapahtumaan tehdään muutoksia. Lappeenrannassa elokuun alussa järjestettävän LPRHC-punkfestivaalin tilanne puolestaan on epävarma.

23.4. klo 13.02 Maankuulu moottoriurheilutapahtuma Imatranajo jäänee ajamatta – puheenjohtaja Backman: "Kansainvälisenä kilpailuna siirtäminen on vaikeaa"

Imatranajoa ei todennäköisesti järjestetään tänä kesänä ollenkaan. Heinäkuun ensimmäiselle viikonlopulle sijoittuvaa moottoripyöräkilpailua on järjestäjien mukaan vaikea siirtää esimerkiksi elokuulle.

23.4. klo 8.01 Kaunis Veera -veistos saa juhlansa vasta, kun koronavirus väistyy

Kaunis Veera -veistos oli tarkoitus esitellä Lappeerannan sataman rantapuistossa vappuna, mutta sen paljastamista siirretään koronavirusepidemian vuoksi. Lappeenrannan kaupunki haluaa veistokselle kunnon juhlat, joten ne järjestetään myöhemmin.

22.4. klo 15.45 Korvaavaa tekemistä ryhmäliikuntatuntien tilalle – parvekejumpat alkoivat Lappeenrannassa

Lappeenrannan kaupunki on aloittanut ikääntyville tarkoitetut parvekejumpat. Maksuttoman parvekejumpan voi tilata oman taloyhtiön pihalle Lappeenrannan liikuntatoimesta.

22.4. klo 7.57 Eksote on kasvattanut lisäsi koronavirustestausten määrää

Eksotesta kerrotaan, että koronavirusnäytteitä otetaan nyt aiempaa enemmän Lappeenrannan Armilan ja Imatran Honkaharjun infektiovastaanotoilla sekä Etelä-Karjalan keskussairaalassa. Testejä otetaan myös iltaisin ja viikonloppuisin.

22.4. klo 7.13 Ely-keskus myönsi Etelä-Karjalassa 80 yritykselle rahoitusta koronavirustilanteeseen

Ely-keskus on myöntänyt korkeintaan viiden hengen yrityksille rahoitusta toiminnan kehittämiseen tai tilanne-analyysin tekemiseen koronavirustilanteessa. Etelä-Karjalassa suurimman summan eli 100 000 euroa sai lappeenrantalainen erikoiskoneiden valmistaja Elstor.

21.4. klo 17.40 Kuudelle eteläkarjalaisyritykselle suurin mahdollinen koronarahoitus Business Finlandilta

Business Finland tukee Etelä-Karjalassa kuutta yritystä suurimmalla mahdollisella summalla eli 100 000 eurolla. Kaiken kaikkiaan tukea on tähän mennessä saanut Etelä-Karjalassa 56 yritystä. Summat vaihtelevat muutamista tuhansista euroista kymmeniin tuhansiin euroihin.

21.4. klo 16.12 Eksoten kotihoito saanut 48 000 käyttökelvotonta maskia – kotihoitajat liikkuvat edelleen ilman maskeja

Eksoten kotihoitoon on saapunut Huoltovarmuuskeskuksesta kahdessa erässä maskeja, joista toinen eräkin osottautui käyttökelvottomiksi. Tiistaina vedettiin pois 24 000 kappaleen maskierä, koska niistäkin tuli allergisia oireita.

21.4. klo 11.02 Liiga-Saipan yt-neuvottelujen päätös: pelaajien palkkoja leikataan

Lappeenrantalainen liigajoukkue Saipa leikkaa pelaajiensa palkkoja tulevalla kaudella. Syynä on koronaviruksen aiheuttama vaikea taloustilanne. Sekä Liiga-Saipan että pelaajien tavoitteena oli välttää lomautukset.

21.4. klo 10.02 Etelä-Karjalan yrittäjä toivovat, että koronaviruksen vaikutukset talouteen huomioidaan terveyden ohella

Etelä-Karjalassa Kauppakamarin kolmanteen koronaviruskyselyyn vastasi 57 yrittäjää. He pitävät koronavirukseen liittyvien terveysvaikutusten arviointia ensisijaisena, mutta haluavat että myös taloudelliset vaikutukset muistetaan.

21.4. klo 7.10 Kevään ylioppilasjuhlat siirtyvät elokuun loppuun Lappeenrannassa ja Imatralla

Lappeenrannan ja Imatran lukiot järjestävät kevään ylioppilasjuhlat lauantaina 29. elokuuta. Lappeenranta ja Imatra lähettävät ylioppilastodistukset uusille ylioppilaille toukokuun lopussa.

21.4. klo 6.54 Eksote sai 100 000 euron lahjoituksen kasvomaskien hankkimiseen

Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiö lahjoittaa Eksotelle 100 000 euroa kotihoidon käyttöön tarkoitettujen kasvosuojainten hankintaan. Toinen pestävien kasvosuojaisten valmistajista on lappeenrantalainen tekstiilimestari Jaana Hautapaakkanen.

20.4. klo 19.31 Eteläkarjalaiset yritykset saivat tukea koronaviruksen aiheuttamaan poikkeustilanteeseen

Business Finland on myöntänyt Etelä-Karjalaan seitsemälle ravintolalle rahoitustukea koronatilanteen aiheuttamaan ahdinkoon. Yritykset kehittävät rahan avulla toimintaansa niin, että niiden mahdollisuudet selviytyä paranevat paitsi koronatilanteen aikana niin myös sen jälkeen.

20.4. klo 18.20 Seurakunnat lisänneet ruoka-avun jakamista Lappeenrannassa

Lappeenrannan evankelis-luterilaiset seurakunnat ovat lisänneet ruoka-avun jakamista koronaepidemian takia. Seurakunnat jakavat kolmesti viikossa ruokakasseja, jotka sisältävät peruselintarvikkeita. Seurakunnat ovat hankkineet ruokatarvikkeita itse sekä saaneet kaupoilta hävikkiruokaa lahjoituksina.

20.4. klo 6.58 Koronavirusepidemia iskee Eksoten talouteen

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten hallitus kokoontuu keskiviikkona päättämään siitä, ovatko edessä yt-neuvottelut. Koronavirusepidemian vuoksi esimerkiksi kiireetöntä hammashoitoa ja kuntoutusta on laitettu tauolle.

19.4. klo 11.07 Tilanne koronan suhteen yhä rauhallinen Etelä-Karjalassa

Koronavirustilanne on edelleen rauhallinen Etelä-Karjalassa (siirryt toiseen palveluun). Varmistettuja koronatartuntoja on todettu yhteensä 14 eli tilanne ei ole muuttunut aikaisemmasta. Sairaalahoidossa on 2 potilasta.

18.4. klo 12.20 Etelä-Karjalassa ei ole todettu uusia koronatartuntoja

Koronavirustilanne on pysynyt Etelä-Karjalassa edelleen rauhallisena. Varmistettuja koronatartuntoja on todettu 14. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi potilasta.

17.4. klo 5.45 Koronavirus kaatoi tuhansien lasten kesäleirisuunnitelmat – vanhempia uuvuttaa uusi hakemusrumba

Osa kesäleireistä pitää vielä auki mahdollisuuden, että leirejä voitaisiin järjestää loppukesästä, jos koronavirustilanne helpottuu. Toisaalta monet lapset ovat jo kokeneet pettymyksen, koska alkukesälle varattu leiri on peruttu. Lasten lisäksi murheellisia ovat ne vanhemmat, jotka olivat odottaneet lapsensa saavan unohtumattoman kokemuksen.

16.4. klo 17.37 Koronavirusepidemia muutti aikataulun – nuorten yleisurheilukisat siirtyvät heinä-elokuun vaihteeseen

Lappeenrannan Kimpisessä järjestettäviin kisoihin on tulossa noin 1 500 nuorta urheilijaa Suomesta ja muualta Euroopasta.

16.4. klo 13:04 Lappeenranta alkaa jakaa ruoka-annoksia etäkoululaisille – 1 300 koululaista tarvitsee noutoruokaa

Lappeenrannan kaupunki aloittaa ruoka-annosjakelun koululaisille ensi viikon keskiviikkona. Noutoruoka-annoksia jaetaan neljässä paikassa eli Sammonlahden, Lönnrotin, Lauritsalan ja Joutsenon koulukeskuksissa.

16.4. klo 9.48 Kirjastojen sähköisten materiaalien lainaamisessa tehdään nyt uusia ennätyksiä

Koronavirusepidemia on saanut eteläkarjalaiset hakeutumaan kirjastojen e-materiaalien äärelle. Äänikirjojen kuuntelu on jo niin suosittua, että se on ohittanut e-kirjojen lukemisen. Perinteisten kirjojen lisäksi kirjaston nettisivuilta löytyy muun muassa aikakauslehtiä, musiikkimateriaaleja ja elokuvia.

15.4. klo 11.31 Imatra jakaa kotona opiskeleville koululaisille ruoka-annoksia kaksi kertaa viikossa

Imatran koululaiset, jotka käyvät koulua etänä, saavat jatkossa hakea ruokaa kotiinsa kaksi kertaa viikossa. Hakupaikkoja on viisi. Annosjakelun paikkavaihtoehdoista järjestetään vielä Wilmassa jatkokysely. Siihen vastaamalla ruuanjakeluun pääsevät mukaan vielä nekin imatralaiskodit, jotka eivät ole aiemmin olleet mukana.

15.4. klo 6.57 Taidekoulu Estradi käynnisti yt-neuvottelut – varainhankinta ei onnistu koronavirustilanteessa

Lappeenrantalainen taidekoulu Estradi on käynnistänyt koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut. Taidekoulu Estradi kertoo, että sen talous on erittäin riippuvainen omasta varainhankinnasta, jonka tulot jäävät koronakriisin vuoksi saamatta. Yt-neuvotteluilla ja mahdollisilla lomautuksilla ei ole vaikutusta opetukseen, vaan kevätlukukausi toteutetaan etäopetuksena.

14.4. klo 17.55 Lappeenrannan kaupunki lomauttaa päiväkodeissa ja kulttuuripuolella

Lappeenranta lomauttaa varhaiskasvatuksen henkilöstön kahden viikon ajaksi. Lomautukset toteutetaan keväällä ja kesällä kahdessa erässä.

Lappeenrannan kaupunki lomauttaa myös osan kaupunginorkesterin ja kaupunginteatterin henkilökunnasta. Lomautus kestää kaksi viikkoa, ja sen ajankohdasta päätetään myöhemmin.

14.4. klo 15.44 Kulttuuritila Nuijamies iloitsee Koronakonsertin tuotosta – "sitä ilman olisimme pulassa"

Lappeenrannassa toimivan kulttuuritila Nuijamiehen Koronakonsertti tuotti noin neljätoistatuhatta euroa. Pitkäperjantaina nettistriiminä lähetetyn konsertin tuloista suurin osa saatiin pääsylippumaksuina, osa lahjoituksina. Parhaimmillaan kulttuurikeskustelua ja konsertin esityksiä seurasi yli neljätuhatta katsojaa.

14.4. klo 14.30 Liiga-Saipa aloittaa yt-neuvottelut

Liiga-SaiPa laajentaa yhteistoimintaneuvottelujaan. Liiga-Saipa on aloittanut yhteistoimintaneuvottelut koko määräaikaisen henkilöstönsä kanssa. Menettely koskee edustusjoukkueen pelaajia sekä edustusjoukkueen ja A-nuorten valmentajia. Koronaviruspandemia on vaikuttanut yhtiön liiketoimintaan ja taloudelliseen tilanteeseen negatiivisesti.

14.4. klo 12.40 Stora Enso varautuu lomautuksiin Imatralla

Stora Enson Imatran tehtaat ja kunnossapitoyhtiö Eforan Imatran tulosyksikkö varautuvat koko henkilöstönsä tilapäiseen lomauttamiseen. Lomautukset kestäisivät korkeintaan 90 päivää, ja ne toteutetaan tarvittaessa tämän vuoden aikana.

14.4. klo 10.18 Eksotelle on tulossa ainakin kahdeksan miljoonan euron kustannukset koronaviruksesta

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on varautunut budjetissaan koronaviruksen aiheuttamiin erilaisiin kustannuksiin, kuten testaamisesta ja suojautumisesta aiheutuvat kustannukset. Lisää kustannuksia on tämän hetken tiedon mukaan tulossa kahdeksan miljoonaa euroa.

14.4. klo 8.01 Kouluruuan jakelu lisääntyy koronavirustilanteen myötä: Luumäki jakaa ruokakasseja ja Lappeenranta vie ruokaa koulukuljetusoppilailleen

Lappeenrannan kaupunki ja Luumäen kunta tiedustelivat Wilmassa perheiden tarpeita lastensa kouluruokailulle. Kyselyjen tuloksena Luumäellä aletaan jakaa ruokakasseja ja Lappeenrannassa kouluruokaa viedään myös niille kotona opiskeleville lapsille, jotka käyttävät koulukuljetuspalvelua.

14.4. klo 7.26 Yksinyrittäjille tarkoitettu kuntatuki avautuu Imatralla, Rautjärvellä ja Ruokolahdella

Imatran Seudun Kehitysyhtiö myöntää Imatran ja Rautjärven yksinyrittäjille 2 000 euroa tukea maaliskuun puolivälin jälkeen syntyneisiin kustannuksiin. Ruokolahtelaiset yksinyrittäjät voivat hakea tukea suoraan kunnasta.

11.4. klo 13.04 Koronavirustartuntoja yksi lisää

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on tiedottanut yhdestä uudesta varmistetusta koronavirustartunnasta. Tartuntojen yhteismäärä on nyt 14. Sairaalahoidossa on kolme henkilöä.

11.4. klo 8.50 Etelä-Karjalassa kaksi uutta koronavirustartuntaa

Etelä-Karjalassa on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen yhteismäärä on nyt 13. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten alueella koronavirustestejä tehdään arvion mukaan tarvittaessa.

9.4. klo 13.47 Lappeenranta haastaa korkeakoulukaupungit: Ylimääräiset kannettavat tietokoneet pois nurkista, ja etäkoululaisten käyttöön!

LUT-yliopisto ja Lappeenrannan kaupunki haastavat kaikki kynnelle kykenevät antamaan pois itselleen ylimääräiset, hyväkuntoiset kannettavat tietokoneet. Koneet lahjoitetaan etäkoululaisille. Haasteen saavat myös muut korkeakoulukaupungit.

9.4. klo 12.56 Ruokolahti jakaa ruokalahjakortteja etäkoulua käyville oppilaille

Ruokolahden kunta tarjoaa elintarvikelahjakortteja etäopiskeluja tekevien perheiden koululaisille. Ruokolahtelaisiin kauppoihin tarkoitettujen lahjakorttien arvo on 50 euroa lasta kohden ja niillä voi ostaa peruselintarvikkeita.

9.4. klo 10.40 Lappeenrannan kaupungin yritysvuokralaiset voivat nyt hakea vapausta tai joustoa vuokranmaksulleen

Lappeenrannan kaupunki on avannut verkkosivulleen hakemuslomakkeen, jolla sen tiloissa vuokralla olevat yritykset ja yhdistykset voivat anoa vapautusta tai joustoja vuokranmaksulleen. Koronavirusepiemia on hankaloittanut monien yritysten tilannetta, ja Lappeenrannan kaupunki ottaa tämän huomioon.

9.4. klo 10.16 Savitaipaleen kunta aloittaa yt-neuvottelut – syynä koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne

Savitaipaleen kunta on aloittanut tänään kiirastorstaina koko henkilökuntaa koskevat yt-neuvottelut. Savitaipaleella edessä on töiden järjestelyä uudelleen ja mahdollisesti myös lomautuksia.

8.4. klo 18.59 Luumäelle yt-neuvottelut: luvassa lomautuksia, tehtävien uudelleen järjestelyjä ja lomautuksia

Luumäen kunta aloittaa yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat koko henkilökuntaa. Tavoitteena on sopeuttaa käytettävän työvoiman määrä kunnan taloudellisiin ja tuotannollisiin toimintaedellytyksiin.

8.4. klo 14.45 Etelä-Karjalan pienet koululaiset lähiopetuksessa hanakammin kuin ikätoverinsa muualla Suomessa

Alakoulun kolmen ensimmäisen vuosiluokan lähiopetukseen osallistuu Etelä-Karjalassa 12 prosenttia lapsista. Luku on kolme prosenttiyksikköä korkeampi kuin Suomessa keskimäärin.

8.4. klo 11.36 Osa oppilaista pitää liian vähän yhteyttä kouluun ja opettajiin etäopiskelun aikana

Jokaisessa Lappeenrannan ja Imatran koulussa on kymmenisen oppilasta, joilta opettajat ja koulu toivovat tiiviimpää yhteydenpitoa, jotta opiskelu etenee. Kouluilla kuitenkin toimintatavat saada yhteys lapsiin ja perheisiin.

8.4. klo 10.03 Säilöönotettuja vapautettu koronatilanteen takia Joutsenon säilöönottoyksiköstä

Joutsenon säilöönottoyksiköstä on vapautettu viime viikkoina muutamia ulkomaalaisia. Ainakin osalla vapautuksen syynä on koronaviruksen aiheuttama poikkeustila.

8.4. klo 7.47 Etelä-Karjalan pienille hoiva-alan yrityksille suunnitellaan omaa suojavarusteiden hankintarinkiä

Etelä-Karjalan yrittäjäverkosto lähettää pienille hoivayrityksille ja hyvinvointi- ja terveysalan yksinyrittäjille sähköpostikyselyn siitä, millaisia suojavarustetarpeita heillä on. Tarkotus on perustaa oma hankintarinki, jonka kautta pienet yritykset voivat tilata koronaviruksen suojavarusteita.

8.4. klo 7.21 Eksotelle on tarjolla myös paikallisia yhteistyökumppaneita, jotka valmistavat suojavarusteita koronavirusta vastaan

Eksote on löytänyt 30 paikallista yritystä, jotka voivat toimittaa, valmistaa tai huoltaa koronaviruksen tarttumista ehkäiseviä tuotteita. Eksote on tilasi jo paikalliselta yritykseltä suojavisiirien puhdistusaineita.

7.4. klo 19.24 Keskussairaalan päivystys jakautuu kahtia – infektio-oireiset erotetaan muista potilaista

Etelä-Karjalan keskussairalaan päivystyksen tilat jaetaan kahtia huomenna keskiviikkona. Muutoksella pyritään pitämään päivystykseen saapuvat infektiopotilaat ja muut potilaat erillään toisistaan. Päivystyksen alaovella on hoitaja, joka ohjaa potilaan haastattelun perusteella joko infektiopuolelle tai toiselle puolelle.

7.4. klo 6.15 Imatran kaupunki lomauttaa yli 200 työntekijäänsä – työt ovat vähentyneet joillakin aloilla koronavirustilanteen vuoksi

Imatran kaupunki lomauttaa esimerkiksi varhaiskasvatuksessa, koulunkäyntiohjaajina, liikuntapalveluissa ja kirjastoissa työskenteleviä työntekijöitään. Lomautukset toteutetaan toukokuun ja heinäkuun välisenä aikana.

6.4. klo 16.22 Etelä-Karjalan liitto auttaa yhteisöjä toipumaan – 230 000 euroa jaossa koronakriisin vaikutusten hoitoon

Kansallista MOKRA-tukea voivat saada muun muassa yrityspalveluorganisaatiot, yhdistykset ja järjestöt, kunnat ja oppilaitokset.

5.4. klo 15.43 Ely-keskuksen koronarahoitusta haettu ahkerasti – Kaakkois-Suomessa hakemuksia yli 250

Ely-keskus avasi viime viikolla yrityksille tarkoitettun rahoitushaun. Rahoituksen on tarkoitus helpottaa koronaviruksen yrityksille aiheuttamaa poikkeustilaa. Hakemuksia on tullut Etelä-Karjalasta 113.

5.4. klo 14.07 Eksoten työntekijä sairastui koronaan – seitsemän työkaveria yhä karanteenissa

Yhdellä Eksoten työntekijöistä on todettu koronavirustartunta. Tartunta todettiin viime viikolla. Henkilö työskenteli Eksoten avoterveydenhuollon yksikössä. Tartunnan saanut ei ole altistanut potilaita.

5.4. klo 11.46 Ravintola-alan yrityksille helpotusta koronakriisiin – kauppakeskus Iso-Kristiinassa kahden kuukauden vuokravapaus

Citycon Oyj vapauttaa kauppakeskuksissaan toimivat ravintola-alan yritykset vuokranmaksusta toukokuun loppuun asti. Yhtiö omistaa muun muassa Lappeenrannassa toimivan kauppakeskus Iso-Kristiinan.

4.4. klo 13.39 Etelä-Karjalassa kaksi uutta tartuntaa

Etelä-Karjalassa on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen yhteismäärä on 11. Välissä ehti olla yli viikko, jonka aikana Etelä-Karjalassa ei todettu uusia tartuntoja.

3.4. klo 18.48 Terveydenhuollon suojavarusteiden valmistaminen voi synnyttää uutta liiketoimintaa – Eksote varautuu koronatilanteen pahenemiseen

Etelä-Karjalassa toimivat yrittäjäjärjestöt ovat koonneet voimansa yhteen auttaakseen maakunnallista sosiaali- ja terveyspiiriä suojatarvikkeiden hankkimisessa. Yrittäjäjärjestöt keräävät tietoja ja yhteydenottoja yrityksiltä, jotka voisivat valmistaa ja kokoonpanna erilaisia suojavälineitä. Haussa on myös suojavälineiden valmistustiloja.

3.4. klo 16.02 Kaakkois-Suomen infektiovastaanotoilla käy päivittäin toistasataa asiakasta – suurin osa kärsii tavanomaisista hengitystieinfektioista

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten infektiovastaanotolla Lappeenrannassa on käynyt arkisin 35–40 asiakasta päivässä. Eksotella on infektiovastaanotot myös Imatralla ja Parikkalassa. Kymenlaakson keskussairaalan ja Pohjois-Kymen sairaalan infektiopäivystyksissä on käynyt yhteensä 70–80 ihmistä päivässä.

2.4. klo 16.55 Imatran kaupunki osallistuu yrittäjien hätäapukampanjaan aikaistamalla rakennusurakoita ja rahoittamalla ruokaseteleitä

Imatran kaupunki aikoo osallistua yrittäjien hätäapukampanjaan. Kaupunki varaa hätäapuun ja aikaistettuihin rakennusurakoihin 75 000 euroa.

2.4. klo 13.15 Saunavuorot on peruttu, ovenkahvoja jynssätään alvariinsa ja naapurirauha on koetuksella – näin korona vaikuttaa kerrostaloelämään

Suomalaiset ovat koronaviruksen vuoksi nyt historiallisen paljon kotonaan. Kerrostaloasujan arki on erilaista, kun naapurista kantautuu enemmän meteliä. Jokaisessa taloyhtiössä mietitään nyt ratkaisuja koronan aiheuttamiin ongelmiin. Etelä-Karjalan isännöitsijät ry:n puheenjohtaja Ari Perälä kertoo saaneensa yksittäisiä asiaan liittyviä yhteydenottoja.

2.4. klo 12.01 Kaupunki päätti laittaa koteihinsa sulkeutuneet vanhukset liikkeelle – katso video palvelutalon parvekejumpasta

Kunnissa on keksitty erilaisia tapoja saada kodeissaan oleskelevat ikäihmiset liikkeelle poikkeustilan aikana. Esimerkiksi Imatralla ja Tampereella vanhuksille järjestetään parvekejumppia nyt, kun ohjatut liikuntaryhmät ovat tauolla. Jumppahetkissä ohjaaja on pihalla ja jumppaajat omilla parvekkeillaan.

2.4. klo 8.56 Sekä opettajat että vanhemmat ovat melko tyytyväisiä etäopetukseen koronavirustilanteen aikana

Lappeenrannassa ja Imatralla opettajille tehty kysely osoittaa, että etäopetus työllistää opettajia tavallista enemmän, mutta se on saatu toimimaan vähintäänkin kohtalaisen hyvin. Lappeenrantalaisvanhempien mielestä etäopetuksessa on rasitteensa, mutta suurimman osan mielestä järjestely toimii vähintäänkin melko hyvin.

2.4. klo 6.55 Monet kesätyöpaikat menevät nyt vakituisille työntekijöille – metsäteollisuuden tehtaat palkkaavat edellisten kesien tapaan

Tällä hetkellä monet Lappeenrannan ja Imatran kaupukien sekä seurakuntien työntekijät eivät pysty koronavirustilanteen vuoksi tekemään omaa työtään. Heille annetaan etusija kesätyöpaikkoihin. Ulkopuolisiakin kesätöihin palkataan, mutta heidän määränsä ja aloittamisajankohtansa ovat vielä monissa työpaikoissa auki.

1.4. klo 16.31 Yt-neuvottelut käyntiin Etelä-Karjalan pienissä kunnissa – ainoastaan Savitaipale harkitsee vielä

Kuntien toimintoja ja palveluja sulkenut koronavirusepidemia aiheuttaa lomautuksia Etelä-Karjalan pienissä kunnissa. Kaikissa Etelä-Karjalan kunnissa Savitaipaletta lukuunottamatta on joko aloitettu tai päätetty aloittaa yhteistoimintaneuvottelut.

1.4. klo 16.22 Eksote lisää testauskapasiteettiaan – koronavirustestejä aletaan ottaa nykyistä herkemmin

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote ryhtyy ottamaan koronavirustestejä nykyistä herkemmin. Testauskapasiteettia lisätään hallituksen tuoreiden linjausten edellyttämällä tavalla.

1.4. klo 5.35 Imatran kaupunki jatkaa kuntosalin ja uimahallin lippujen käyttöaikaa koronavirustilanteen vuoksi

Imatran kaupunki antaa myöhemmin ohjeet siihen, miten Urheilutaloon, Vuoksenniskan ja jäähallin kuntosalille ja uimahalliin ostettujen erilaisten lippujen sekä senioripassien käyttöaikaa saa jatkettua, kun koronavirustilanne hellittää.

31.3. klo 16.26 Koronavirus kaatoi ensimmäisen kesätapahtuman Etelä-Karjalassa – Lemin Capital of Metal peruttiin

Capital of Metal -tapahtumaa ei järjestetä alunperin suunniteltuna ajankohtana. Metallimusiikkitapahtuman piti olla kesäkuun 13. päivänä Lemin kirkonkylällä. Tapahtuma pyritään järjestämään myöhempänä ajankohtana.

31.3. klo 13.06 Etätyötä tutkiva professori neuvoo ihmisiä pukemaan päälleen aamuisin: "Tavoitteemme on estää Suomea halvaantumasta"

Koronavirus ajoi kaikki kynnelle kykenevät suomalaiset työpaikoilta etätyöhön. Muutos on ollut monelle mullistus. Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston johdolla koottiin asiantuntijaverkosto, joka muun muassa kerää etätyötä tukevia vinkkejä yhteen paikkaan. Tästä jutusta voi lukea vinkkejä etätyöhön.

31.3. klo 11.32 Moni Lappeenrannan korkeakoulujen ulkomainen vaihto-opiskelija odottaa koronavirusepidemian helpottumista kotimaassaan

Koronaviruksen leviämisen vauhdittuessa alle kymmenen LUT-yliopiston noin 120 ulkomaisesta vaihto-opiskelijasta jäi Suomeen. LAB-ammattikorkeakoulun noin sadasta Lappeenrannan vaihto-opiskelijasta neljännes on palannut kotimaahansa. Opinnot jatkuvat Lappeenrannan korkeakouluissa etäopiskeluna, kunnes koronaviruksen leviäminen helpottuu.

31.3. klo 8.39 Hätäapuseteli ja joustoa vuokranalennuksiin: Imatra ja Lappeenranta tukevat ahdinkoon joutuneita yrittäjiä

Lappeenrannan kaupunki myöntää erityisen hankalaan taloustilanteeseen joutuneille yritysvuokralaisilleen huojennusta vuokraan. Imatran kaupunginhallitus pohtii ensi viikolla keinoja, joilla yrittäjiä autettaisiin tasapuolisesti. Yhdeksi keinoksi imatralaisyrittäjät ovat ideoineet hätäapusetelin, josta hyötyisivät paikallisten yrittäjien lisäksi tiukassa taloustilanteessa olevat imatralaisperheet.

31.3. klo 8.12 Ainakin sata yritystä Kaakkois-Suomessa aloittaa yt-neuvottelut – toistaiseksi luvassa on eniten lomautuksia

Perjantaihin mennessä Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistolle oli tullut sata kappaletta yt-ilmoituksia. Neuvottelujen piirissä on yhteensä lähes 12 000 työntekijää.

30.3. klo 18.02 Etelä-Karjala ja Kymenlaakso vetoavat valtioneuvostoon: Ykköstukialueeseen kuuluminen helpottaisi toipumaan koronakriisistä

Etelä-Karjala ja Kymenlaakso vaativat maakuntien nostamista valtion ykköstukialueeseen. Maakunnat lähettivät vetoomuksen valtioneuvostolle. Maakunnat perustelevat vetoomustaan muun muassa sillä, että Kaakkois-Suomessa sijaitsevien tulli- ja raja-asemien liikenne on rajojen sulkemisen jälkeen dramaattisesti hiljentynyt.

30.3. klo 17.52 Ikäviä uutisia sadoille veneilijöille – Saimaan kanavaan ei kannata lähteä huviveneillä eikä matkustaja-aluksilla

Suomi ja Venäjä sulkivat rajansa koronaviruksen takia. Tästä syystä huviveneet eivät pääse ylittämään rajaa Saimaan kanavan kautta. Rahtiliikenne kulkee entiseen malliin.

30.3. klo 15.10 Kulttuuritila Nuijamies lomauttaa henkilökuntansa – peruuntuneiden tilaisuuksien tilalle järjestetään Koronakonsertti

Lappeenrannassa toimiva Kulttuuritila Nuijamies lomauttaa huhtikuussa kaikki kolme työntekijäänsä. Kaksi ihmistä työllistänyt kulttuuritilan ravintola on jo suljettu. Nuijamiehen väki paikkaa koronaviruksen takia peruttuja yleisötapahtumia nettistriiminä lähetättävällä konsertilla.

30.3. klo 9.59 Eksoten hammashoidon toimipisteet vähenevät ja vain akuutit hammasvaivat hoidetaan

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri pyrkii vähentämään koronavirustartuntoja järjestämällä vain kiireellisen hammashoidon. Hammashoitoa saa toistaiseksi vain Lappeenrannassa, Imatralla, Parikkalassa ja Luumäellä.

30.3. klo 7.24 Lappeenrannan kaupunki suunnittelee helpotusta yritysvuokralaisilleen

Lappeenrannan kaupunki päättää tänään maanantaina, antaako se toimitiloissaan vuokralla oleville yrityksille kolmen kuukauden mittaisen siirron vuokranmaksuun. Joustot suunnattaisiin erityisesti ravintoille, kahviloille, liikkeisiin ja vastaaviin pk-yrityksiin.

27.3. klo 14.47 Stora Enso varautuu lomauttamaan henkilöstönsä Varkauden ja Honkalahden sahoilla

Stora Enso varautuu lomauttamaan koko henkilöstön Joutsenon Honkalahden ja Varkauden sahoilla sekä Varkauden LVL-tehtaalla. Tämän vuoden aikana toteutettavat lomautukset olisivat kestoltaan enintään 90 päivää. Syynä on koronaviruspandemia, jonka Stora Enso ennakoi aiheuttavan haasteita ja epävarmuuksia liiketoimintaan.

27.3. klo 13.02 Korona-ajaksi vapautta vaativien asukkaiden nälkälakko hiipuu säilöönottoyksikössä – enää kaksi jättää yhteiset ruokailut väliin

Suurin osa Joutsenon säilöönottoyksikössä nälkälakossa olleista asukkaista on palannut syömään. Kymmenkunta Joutsenon säilöönottoyksikön asukasta aloitti nälkälakon viime maanantaina. He protestoivat säilöönottonsa jatkumista tilanteessa, jossa Suomesta ei pysty normaalisti matkustamaan ulkomaille.

27.3. klo 12.09 Miten käy Imatranajon? – Epidemiatilanne niin Suomessa kuin Euroopassakin vaikuttaa IRRC-osakilpailun järjestämiseen

Imatran Moottorikerhossa seurataan koronaviruspandemian kehittymistä. Viimeistään toukokuussa selviää, miten käy heinäkuun ensimmäiselle viikonlopulle suunnitellulle Imatranajolle: perutaanko vai siirretäänkö?

27.3. klo 16.42 Lasiliikkeille avautui merkittävä markkinarako – pisaratartunnoilta suojaavat lasit leikataan mittatilaustyönä

Suojalasien ja pleksien tilaukset pitävät lasiliikkeet kiireisinä. Isoja läpinäkyviä levyjä tilataan markettien, apteekkien ja pankkien asiakaspalvelupisteisiin. Levyjen tarkoitus on suojata henkilökuntaa koronaviruksen pisaratartunnoilta. Etelä-Karjalassa suojalevyjen tilaukset alkoivat viime viikolla, ja ovat tällä viikolla vain kiihtyneet.

27.3. klo 10.36 Kaakkois-Suomen infektiopäivystyksissä rauhallinen alku – koronaviruksen tartuntahuippu mahdollisesti vasta kesän kynnyksellä

Kaakkois-Suomessa toimii viisi uutta infektiopäivystystä, joissa otetaan vastaan potilaita joilla on ylähengitystieinfektio, flunssaoireita tai vatsaoireita. Alku on ollut rauhallinen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

26.3. klo 17.29 Suuri osa ravintoloista ja baareista sulkee ovensa – "EeKoon ravintoloissa ei huomisesta eteenpäin ole istuskelua"

Suuri osa ravintoloista on sulkenut ovensa koronavirustilanteen takia. Asiakkaat ovat kaikonneet ravintoloista. Lisäksi pääministeri Sanna Marin vetosi keskiviikkona yrittäjiin, että ravintolat suljettaisiin.

26.3. klo 17.18 Koronakriisi siivittää osittain metsäteollisuuden kysyntää – pitkittyvä kriisi on kuitenkin myrkkyä

Koronavirusepidemia runtelee taloutta ankaralla kädellä. Vaikutukset tuntuvat myös metsäteollisuudessa. Kaikilla toimialoilla lasku ei ole kuitenkaan yhtä paha. Joidenkin tuotteiden kysyntä jopa kasvaa.

26.3. klo 14.49 Lisää koronavirustartuntoja Etelä-Karjalassa – tartunta todettu nyt yhdeksällä henkilöllä

Koronavirustartuntojen määrä on kasvanut Etelä-Karjalassa. Maakunnassa todettiin eilen keskiviikkona testein kolme uutta tartuntaa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin mukaan tartunnan saaneet ovat kotihoidossa.

26.3. klo 11.46 Teatteri Imatra keskittyy nyt harjoitteluun – loppukevään esitykset peruttu

Teatteri Imatrassa valmistaudutaan nyt kesään ja harjoitellaan ensi syksyn ohjelmistoa. Teatteri peruu kaikki loppukevään esityksensä Viidakkokirja-musikaalista sekä vierailuesitykset koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

26.3. klo 10.05 Lappeenrannan seurakuntayhtymä jättää liikehuoneistojen huhtikuun vuokrat perimättä

Lappeenrannan seurakuntayhtymä helpottaa osaltaan yrittäjien koronavirusahdinkoa. Seurakuntayhtymä ei peri omilta liikehuoneistovuokralaisiltaan huhtikuun vuokraa.

25.3. klo 18.26 Eksote kokosi yhteen asiointiapua tarjoavat tahot – tiedot voi etsiä kunnittain

Eksote on koonnut yhteen asiointiapua tarjoavat tahot. Avuntarjoajat löytyvät Eksoten nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun). Sivustolle on listattu kunnittain tiedot vapaaehtoisista toimijoista ja esimerkiksi kaupoista, jotka toimittavat ostoksia kotiin. Kauppa- ja apteekkipalvelut on tarkoitettu pääosin riskiryhmille ja karanteenissa oleville.

25.3. klo 17.23 Älä paista makkaraa avonuotiolla tai polta risuja – pelastuslaitos kehottaa ihmisiä noudattamaan ruohikkopalovaroitusta

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen vuorot ovat toistaiseksi täydessä vahvuudessa ja myös sopimuspalokunnat toimivat normaalisti. Pelastuslaitos kuitenkin joutuu varautumaan sairastumisiin. Maastopalot ja sairastumiset ovat vaikea yhdistelmä, kun muitakin pelastustehtäviä on hoidettava.

25.3. klo 16.28 Lappeenrannassa suuri osa varhaiskasvatuksen 500 työntekijästä on vailla töitä – osalla kaupungin työntekijöistä palkanmaksu katkeaa pian

Iso joukko Lappeenrannan kaupungin työntekijöitä on jäänyt ilman töitä koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia. Heille etsitään nyt korvaavia töitä. Niitä ei kuitenkaan löydy helposti.

Esimerkiksi suuri osa varhaiskasvatuksen työntekijöistä on vailla työtä, koska päiväkodeissa on paikalla ainoastaan vajaa viidennes lapsista.

25.3. klo 16.06 Ulkoliikuntapaikkojen kunnossapito lopetettiin Lappeenrannassa – niissä saa vielä kuntoilla, kunhan noudattaa koronaohjeistusta

Lappeenrannan kaupunki on keskeyttänyt ulkoliikuntasalien ja muiden ulkoliikuntapaikkojen kunnossapidon koronavirustilanteen takia. Ulkoliikuntapaikkoja saa yhä käyttää toistaiseksi. Käyttäjien on kuitenkin noudatettava koronavirustilanteen hillitsemiseksi annettuja ohjeita ja määräyksiä.

25.3. klo 15.21 Keskisuomalainen aloittaa yt-neuvottelut

Mediakonserni Keskisuomalainen aloittaa yt-neuvottelut, joilla varaudutaan henkilöstön määräaikaisiin lomautuksiin. Syynä on koronavirusepidemian aiheuttamat äkilliset muutokset liiketoimintaympäristöön. Keskisuomalainen kustantaa muun muassa Etelä-Saimaata ja Uutisvuoksea.

25.3. klo 12.54 Lappeenrannan uuden monitoimiareenan valmistelu loppusuoralla – päätökset siirtyvät aikaan, jota ei vielä tiedetä

Lappeenrannan monitoimiareenan tulevaisuutta ja uutta sisäliikuntahallia koskeva valmistelu sekä loppuraporttien tekeminen ovat valmistumassa huhtikuun alkupuolella. Sen sijaan kaupungin päätökset monitoimiareenasta ja sisäliikuntahallista viivästyvät alunperin suunnitellusta. Syynä on koronaviruksen aiheuttama poikkeustila.

24.3. klo 16.58 Liiga-SaiPa aloittaa yt-neuvottelut – varautuu lomautuksiin ja irtisanomisiin

Koronaviruspandempia on iskenyt muiden yritysten ohella Liiga-Saipa Oy:n talouteen. Yhtiö aloittaa yhteistoimintaneuvottelut ja varautuu lomauttamaan sekä irtisanomaan vakituista henkilöstöä.

24.3. klo 16.15 Infektiopotilaiden hoito keskitetään kolmelle vastaanotolle Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri keskittää kaikkien hengitystieinfektioista kärsivien potilaiden hoidon erillisille infektiovastaanotoille. Eksote on avannut viime ja tämän viikon aikana infektiovastaanotot Lappeenrannan Armilaan, Imatran Honkaharjuun ja Parikkalaan. Muilla maakunnan hyvinvointiasemilla hoidetaan muita kiireellisiä potilaita.

24.3. klo 16.11 Lappeenrannassa taksit alkoivat kuljettaa ruokaa kotiovelle –palvelusta hyötyvät riskiryhmät, mutta myös yrittäjät

Koronavirus on pakottanut yritykset ideoimaan uusia toimintamalleja. Lappeenrannassa Taksi Saimaa aloitti ruokakauppakuljetukset maanantaina. Kauppakassikuljetukset palvelevat esimerkiksi riskiryhmiä, mutta samalla paikataan taksiliikenteen laskeneita asiakasmääriä.

24.3. klo 15.19 Satoja suomalaisia jäänyt Venäjälle, pois pääsee vain yhdellä kyydillä

Ulkoministeriön viestinnästä kerrottiin maanantai-iltana, että Venäjällä oli sillä hetkellä noin 500 matkustusilmoituksen tehnyttä suomalaista. Suomen Pietarin pääkonsulaatin mukaan heistä vähän yli puolet on tavoitettu, ja osa on päässyt kotiin.

Kaikki Venäjälle matkustavat eivät kuitenkaan tee matkustusilmoitusta, joten todellinen määrä ei ole tiedossa.

Toistaiseksi matkustajat pääsevät rajan yli ainoastaan Lappeenrannasta Venäjälle diplomaattipostia kuljettavan Jukka Jyrkisen taksin kyydillä, koska suorat lennot Moskovasta on peruttu.

24.3. klo 14.04 Laboratoriot siirtyvät palvelemaan pääosin ajanvarauksilla Eksotessa

Eksotessa toimivat laboratoriot siirtyvät palvelemaan pääosin ajanvarauksilla maanantaista 30. maaliskuuta alkaen koronaviruksen takia. Muutoksella tasataan laboratorioihin tulevien asiakkaiden määrää, vältetään odotustilojen ruuhkautumista ja vähennetään asiakkaiden altistumista sairastumiselle.

24.3. klo 7.09 Koronavirustilanne viivästyttää ammattiin opiskelevien valmistumista – työssäoppiminen yrityksissä keskeytyy ja siirtyy

Saimaan ammattiopisto Sampossa voidaan yksittäisille opiskelijoille järjestää näyttötilaisuuksia koululla, jos näyttö ei yrityksissä onnistu.

23.3. klo 19.38 Tuntuuko kotikoulu raskaalta? Näin opettaja, 8-vuotias ja perheenäiti keksivät, miten pelin palat saa loksahtamaan paikoilleen

Harva pikkukoululainen on palannut opinahjoonsa hallituksen uudesta linjauksesta huolimatta.

Viime perjantaina kaikille eskarilaisille ja 1.–3.-luokkalaisille annettiin hallituksen uudessa linjauksessa mahdollisuus palata lähiopetukseen.

Lappeenrantalaisessa Halmeen perheessä ei edes harkittu, että tokaluokkalainen palaisi lähiopetukseen kouluun. Arki rullaa uudenlaisessa tilanteessa.

23.3. klo 18 Tauti voi pelottaa tai toimeentulon romahdus koetella mieltä – Eksote varautuu mielenterveyspalveluiden kysynnän kasvuun

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä on varauduttu mielenterveyspalveluiden kysynnän kasvuun koronavirustilanteen vuoksi. Eksoten mielenterveys- ja päihdepalvelut avasi viikonloppuna päivystyspuhelimen koronavirustilanteen takia. Siihen tuli viikonlopun aikana muutama soitto, missä koronaa sivuttiin.

23.3. klo 16.58 15 oppilasta palaa Imatralla lähiopetukseen – valtaosa koululaisista jatkaa kotiopetuksessa

Pienimmillä alakoululaisilla on ollut mahdollisuus palata koulun lähiopetukseen maanantaista alkaen. Hallituksen perjantaina tekemä linjaus koskee vuosiluokkia 1–3. Imatralla muutos ei ole juurikaan vaikuttanut lähiopetuksessa olevien määrään.

23.3. klo 16.15 Etelä-Karjalassa kuusi testeillä varmistettua koronavirustartuntaa

Etelä-Karjalassa on tähän mennessä varmistunut kuusi koronavirustartuntaa. Kaksi tartuntatapausta varmistuivat viikonlopun jälkeen.

23.3. klo 16.10 Hulppeassa ostoskylässä on huomenna auki enää yksi liike – Koronavirus on sulkenut liikkeitä jo useassa Kaakkois-Suomen isossa kauppakeskuksessa.

Usea liike on sulkenut ovensa Kaakkois-Suomen suurissa kauppakeskuksissa. Vaalimaalla Zsarin ostoskylässä on huomenna auki enää yksi liike. Zsarista on ilmoitettu, että se pysyy auki niin kauan kuin liikkeet haluavat pitää ovensa avoinna.

23.3. klo 12.09 Lappeenrannan 1.–3. luokkien oppilasmäärä kasvaa 67:llä – suurin osa pienistä koululaisista jatkaa etäopetuksessa

Lähiopetukseen osallistuvien oppilaiden kokonaismäärä nousee tällä viikolla 263 oppilaaseen.

23.3. klo 10.49 Taideoppilaitokset siirtyvät etäopetukseen Imatralla ja Lappeenrannassa

Musiikkiopistojen etäopetus alkaa Imatralla ja Lappeenrannassa tänään maanantaina.

23.3. klo 5.30 Ensimmäinen poikkeusolojen viikonloppu sujui rauhallisesti, sanoo poliisi – "Kiellot ja suositukset on otettu kohtuullisen hyvin vastaan"

Poliisi joutui puuttumaan yksittäisiin kotibiletyyppisiin tapahtumiin, poliisihallituksesta kerrotaan.

22.3. klo 12.40 Neljäs koronaan sairastunut Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalassa on tänään sunnuntaina 22.3. todettu neljäs koronaviruksen aiheuttama sairastuminen. Keskussairaala ei kerro sairastuneen asuinpaikkaa, eikä sukupuolta. Kaikki sairastuneet ovat kotihoidossa.

21.3 klo 16.00 Taidekoulujen etäopetus alkaa täydellä vauhdilla ensi viikolla – musiikkiopistoissa aletaan käydä virtuaalisilla soittotunneilla

Taiteen perusopetusta tarjoavat oppilaitokset Imatralla ja Lappeenrannassa ovat aloittaneet harrastustuntien pitämisen etäyhteyksien avulla. Osa oppilaitoksista saa poikkeusolojen etäopetuksen vauhtiin maanantaista eteenpäin. Koronavirustilanteen vuoksi suljetut oppilaitokset noudattavat etäopetuksessaankin samaa taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmaa kuin lähiopetuksessa.

20.3. klo 16.46 Asiakaskato sai yrittäjät soittamaan neuvontapuhelimiin – "Ongelma on siinä, että kukaan ei uskalla ostaa mitään"

Kuntien yritysneuvontapalvelujen puhelimet ovat soineet viime päivinä tiuhaan tahtiin koronavirustilanteen takia. Yrittäjiä askarruttavat erityisesti rahoitusvaihtoehdot, kun asiakkaat ovat kaikonneet ja tulot loppuneet. Imatran seudun kehitysyhtiö perusti yrittäjiä auttaakseen nettisivuston, jonne kootaan yritysten palveluja ja tuotteita. Sivustolta löytyy ideoita myös maksuttomaan tekemiseen koronaviruspandemian aikana.

20.3. klo 9.12 Lappeenrannan kaupungin nuoriso-ohjaajat kehottavat nuoria jättämään nyt kaikki kokoontumiset väliin, jotta koronavirus ei leviä

Lappeenrannan kaupungin nuoriso-ohjaajat palvelevat nuoria somessa. He myös kiertävät kaupungilla muistuttamassa nuoria, että nämä malttavat nyt jättää keskinäiset kokoontumiset välistä.

20.3. klo 7.16 Eksoten hoitajien puhelimet ovat ruuhkautuneet, kun laitoshoidossa olevien potilaiden omaiset tiedustelevat läheisensä vointia

Eksote toivoo laitoshoidossa olevien omaisten soittavan suoraan läheiselleen. Jos tämä ei pysty kommunikoimaan, suositellaan valitsemaan vain yksi omainen, joka tiedustelee läheisensä vointia koko suvun puolesta.

19.3. klo 16.54 Etelä-Karjalaan perustetaan koronaterveysasemia – "Yritämme välttää tartuntoja kaikissa hengitystieviruksissa"

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on perustanut Lappeenrannan Armilaan niin sanotun koronaterveysaseman. Armilan terveysaseman toiselle sisäänkäynnille on avattu poliklinikka ihmisille, joilla on infektio-oireita. Vastaavanlaista sisäänkäyntiä suunnitellaan myös Imatran Honkaharjuun. Lisäksi Parikkalan hyvinvointiasema aiotaan muuttaa kokonaan koronaterveysasemaksi.

19.3. klo 13.48 Matkustaja jäi jumiin Suomen ja Venäjän väliin – ei pääse kumpaankaan maahan

Suomen ja Venäjän väliseltä rajalta on käännytetty useita henkilöitä sen jälkeen, kun raja sulkeutui.

19.3. klo 13.46 Lappeenrannan lentokenttä hiljenee – Ryanair keskeyttää kaikki lennot toistaiseksi

Budapestin-lentoa ei tule enää torstaina. Muuttuneen tilanteen vuoksi illan lento Budapestista ja perjantain lento Berliinistä on peruttu. Lentojen keskeyttämisen kesto on avoin.

19.3. klo 8.58 Nenäliinoja ei saa enää laittaa biojätteeseen – korona tuo jätteiden lajitteluun uudet ohjeet

Kyse on varotoimenpiteestä tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi. Jätehuolto kuuluu yhteiskunnallisesti kriittisiin aloihin.

19.3. klo 7.30 Imatran kaupunki selvittää, kuinka moni kotona opiskeleva lapsi tai nuori tarvitsee kouluruokaa

Imatran jokaisessa koulukeskuksessa opiskelee parhaillaan alle kymmenen oppilasta, joille tarjotaan kouluruoka normaalisti. Imatran kaupunki selvittää, kuinka moni kotona opiskelevista lapsista ja nuorista tarvitsee kouluruokaa.

19.3. klo 7.04 Etelä-Karjalan matkailusta saamat tulot romahtavat, kun raja on kiinni

Rajan sulkeutuminen vähentää eteläkarjalaisten yritysten liikevaihtoa kuukaudessa noin 22 miljoonalla eurolla. Suurin merkitys matkailijoilla on perinteisesti ollut Etelä-Karjalassa kaupan ja palvelualojen yrityksille.

19.3. klo 5.30 Kuljetusyrityksiä edustava SKAL haluaa höllentää kuljettajien ajo- ja lepoaikoja, jotta välttämättömät kuljetukset hoituvat

Kuljetusyrityksiä edustava SKAL on jo esittänyt liikenne- ja viestintäministeriölle ajo- ja lepoaikoja koskevan asetuksen muuttamista mahdollisimman nopeasti, jotta esimerkiksi elintarvikekuljetukset eivät viivästy tai pysähdy.

18.3. klo 20.47 Suomessa on yli 120 000 kaksoiskansalaista, jotka voivat vetää taskustaan aina oikean passin – voidaanko rajan yli ramppaamista estää?

Suomi rajoittaa rajanylitysliikennettä torstaiyöstä alkaen. Venäjällä rajoitukset astuivat voimaan jo keskiviikkona. Mutta saavatko kaksoiskansalaiset edelleen kulkea rajan yli, miten tahtovat?

18.3. klo 17.18 Eekoo sulkee neljä ravintolaa toistaiseksi – noin 200 työntekijää lomautetaan

Etelä-Karjalan Osuuskauppa lomauttaa 200 työntekijää ravintola- ja matkailualalta. Neljä Eekoon ravintolaa suljetaan toistaiseksi torstaista maaliskuun 19. päivästä lähtien.

Torstaista alkaen suljetaan The Old Corner Bank, Cafe Mylly ja Kehruuhuone Lappeenrannassa sekä Kaakonranta Parikkalassa.

18.3. klo 14.58 Lappeeranta alentaa kotiin jääneiden lasten päivähoitomaksuja – Imatralla maksuhyvityksiä valmistellaan

Lappeenrannan kaupunki alentaa päivähoidosta pois olevien lasten maksuja. Syynä on koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne. Maksu puolittuu, kun lapsi on keskiviikosta 18. maaliskuuta alkaen kaksi viikkoa pois. Maksua ei tule lainkaan, jos lapsi on pois päivähoidosta koko huhti- tai toukokuun.

18.3. klo 12.49 Ikäihmisen olisi tärkeä säilyttää aktiivisuus karanteenissakin – Rauno Savuaho, 70, joutui jättämään kuntosalikäynnit: "Menee hiljaiseksi elämä"

Ulkoilua ei ole kielletty ja fyysisestä jaksamisesta olisi hyvä pitää kiinni myös karanteenin kaltaisissa oloissa.

Radikaaleja toimia osattiin muiden maiden esimerkin mukaan odottaa, mutta silti moni jäi pohtimaan mitä asia käytännössä tarkoittaa. Saako kaupassa käydä? Mitä jos tulee hengitystieoireita? Mistä voisi saada virkistystä? Voiko tavata toista yli 70-vuotiasta?

Listaamme yleisimmät kysymykset ja vastaukset jutun loppuun.

18.3. klo 12.23 Koronavirus on saanut ihmiset ostamaan lääkkeitä varastoon – nyt linjaus: "Yksi paketti särkylääkettä per asiakas"

Valtioneuvosto (siirryt toiseen palveluun) päätti tiistaina kiireellisessä menettelyssä, että terveydenhuollon alan tarvikkeiden ja lääkkeiden myyntiä voidaan rajoittaa. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on linjannut, että särkylääkkeitä saa nyt myydä vain yhden paketin asiakasta kohti. Viranomaiset vakuuttavat etteivät lääkkeet lopu.

Lappeenrantalainen apteekkari Sari Halko kertoo, että apteekissa on ollut alkuviikolla ruuhkaa.

18.3. klo 11.55 Lappeenrannan kaupunki edistää monitoimiareenahankkeen suunnittelua vasta, kun koronavirustilanne on helpottanut

Lappeenrannan monitoimiareenahankkeen piti edetä huhtikuussa seuraavaan vaiheeseen eli hallin rakentamispaikasta päättämiseen joko Kisapuistoon tai keskustaan. Koronavirus sitoo nyt kuitenkin kaupungin johdon ja poliittisen johdon koronaviruskriisin ratkaisemiseen, joten monitoimiareenahanke on tauolla.

18.3. klo 11.42 Etelä-Karjalan kauppakamarin kysely yrittäjille: Koronavirus vaikuttaa tai tulee vaikuttamaan kaikkiin yrityksiin Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalan kauppakamarin tekemästä kyselystä käy ilmi, että kolmannes Etelä-Karjalan yrityksistä kertoo konkurssiriskinsä kohonneen koronaviruksen vuoksi.

Vaikeasta tilanteesta selviytyäkseen eteläkarjalaiset yritykset toivovat muun muassa verojen ja työnantajamaksujen maksuaikojen pidentämistä sekä nopeita rahoitusinstrumentteja kassakriisien varalle. Rahoitusinstrumentti on mikä tahansa omaisuuserä tai -ryhmä, jolla voidaan käydä kauppaa.

18.3. klo 10.02 Liikenne Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla oli vilkasta Venäjän rajan sulkeutumiseen saakka

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla oli eilen tiistaina selkeä piikki, kun ihmiset liikkuivat ennen kuin Venäjä sulki rajansa kello 23. Suomi rajoittaa rajaliikenteensä ensi yönä puolesta yöstä lähtien.

18.3. klo 8.06 Imatran kaupunki aloittaa yt-neuvottelut koronaviruksen vuoksi

Imatran kaupunki on joutunut koronaviruksen vuoksi sulkemaan eri palvelujaan, joten kaikille työntekijöille riitä töitä. Edessä ovat välittömästi alkavat yt-neuvottelut.

18.3. klo 6.48 Koronavirus aiheutti selvän piikin Kaakkois-Suomen yritysten lomautuksiin

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston mukaan yt-ilmoitusten määrä on noussut selkeästi viime viikon loppupuolelta lähtien. TE-toimistosta arvioidaan, että Suomen hallituksen alkuviikon määräykset vielä aiheuttavat lisää ilmoituksia yt-neuvotteluiden aloittamisesta.

17.3. klo 17.36 Koulu tarjoaisi ruoan, mutta etänä opiskeleva syö mieluummin kotona: "Kotona on parempaa ruokaa"

Koulut hiljenevät lähes täysin keskiviikkona, kun suurin osa oppilaista jää etäopetukseen. Lappeenranta tarjoaa kouluruokailun myös etäopetuksessa oleville, Kotka ja Kouvola eivät.

17.3. klo 16.01 VR peruu junavuoroja ja suunnittelee lomautuksia matkustajamäärän romahtamisen vuoksi – yhtiöllä on Kaakkois-Suomessa noin 600 työntekijää

Moni Kaakkois-Suomen työntekijöistä työskentelee tavaraliikenteessä.

Yt-neuvottelujen aikana selviää, miten lomautukset vaikuttavat tavaraliikenteen henkilöstöön. Neuvottelut alkavat ensi viikon maanantaina 23. maaliskuuta.

17.3. klo 14.59 Arveluttava ilmiö Venäjän rajalla – iäkkäät suomalaiset eivät piittaa viranomaisten kehotuksista pysyä Suomessa

Suomen ja Venäjän välisellä raja-asemalla suomalaisia menee rajan yli entiseen malliin.

Valtiovallan toive pidättäytyä ulkomaanmatkoista ei ole mennyt perille ainakaan kaikille Suomesta Venäjälle haluaville itärajan asukkaille. Esimerkiksi Imatran raja-aseman kautta on keskiviikkona Venäjälle matkustanut satoja suomalaisia.

17.3. klo 14.02 Koronavirustilanne sulkee kaupunkien palveluja – Lappeenranta ja Imatra valmistautuvat yt-neuvotteluihin ja lomautuksiin

Kaupunginjohtajat kertovat, että yt-neuvottelut ovat väistämättömiä.

Lappeenrannan kaupungin johtoryhmä hioo tiistaina erilaisten asiakaspalvelujen sulkemisen henkilöstövaikutuksia kaupunginhallituksen linjattaviksi.

Imatralla kaupunginhallitus kokoontuu tänään ylimääräiseen kokoukseen päättämään sekä yhteistoimintaneuvotteluista että lomautuksista.

17.3. klo 12.32 Koronavirus rajoittaa seurakuntien toimintaa – Imatralla ja Lappeenrannassa jumalanpalvelukset pidetään tyhjille kirkkosaleille

Seurakuntalaiset voivat seurata jumalanpalveluksia verkkolähetysten välityksellä.

Kirkollisten toimitusten, kuten kasteen, vihkimisten tai hautajaisten järjestämisestä sovitaan erikseen perheiden ja omaisten kanssa. Kirkollisissa toimituksissa voi olla paikalla enintään 10 ihmistä.

17.3. klo 11.22 Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystysavun puhelinnumero tukkeutui koronaviruskyselyistä – soittopyyntöihin vastataan heti kun mahdollista

Etelä-Karjalan keskussairalaalan päivystyspuhelin on ruuhkautunut koronavirukseen liittyvien kyselyjen vuoksi. Eksote toivoo, että asiakkaat eivät soittaisi siihen tavallisten flunssaoireiden vuoksi, vaan vasta jos olo heikkenee merkittävästi ja kuume nousee korkealle. Tavallisia flunssaoireita voi parannella rauhassa kotona.

17.3. klo 10.38 Lappeenranta kartoittaa kouluruokailun tarvetta etäopiskelun aikana – kysely on auki Wilmassa kello 12 saakka

Lappeenrannan kaupunki pyytää Wilmassa koululaisten vanhemmilta tietoa siitä, tarvitsevatko heidän lapsensa kouluruokailua etäopiskelun aikana. Kyselyyn voi vastaa kello 12 saakka. Lappeenrannan kaupunki kertoo iltapäivällä, mihin se mahdollisesti sijoittaa koulu ruokailupisteitä.

17.3. klo 9.34 VR keskeyttää Allegro- ja Tolstoi -junien liikennöinnin

VR keskeyttää Suomen ja Venäjän välillä liikennöivien Allegro- ja Tolstoi-junien liikennöinnin toistaiseksi. Syynä ovat Suomen ja Venäjän rajaamistoimet koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Viimeiset junavuorot ajetaan huomenna keskiviikkona. Järjestelyllä VR pyrkii varmistamaan suomalaisten ja venäläisten paluun kotimaihinsa.

17.3. klo 8.57 Etelä-Karjalan kolmas testillä vahvistettu koronaviruspotilas on sairaalassa, mutta hyväkuntoinen

Etelä-Karjalassa on kolme testeillä todettua koronavirustartuntaa, mutta luku ei kerro enää koko totuutta, sillä testien tekeminen on tiukentunut.

Tarkkaa koronavirustartunnan saaneiden määrää ei enää voida tietää, sillä testejä tehdään tällä hetkellä vain vakavasti sairastuneille, riskiryhmiin kuuluville ja terveydenhuollon ammattilaisille.

17.3. klo 7.18 Etelä-Karjalan koululaisten toivotaan jäävän jo tänään tiistaina etäopiskelemaan – kaikki koulut kiinni huomenna keskiviikkona

Etelä-Karjalan koululaisten toivotaan jäävän jo tänään tiistaina opiskelemaan kotiin. Kaikki Suomen koulut ovat tämän hetken tiedon mukaan suljettuina huomisesta keskiviikosta alkaen 13. huhtikuuta saakka.

Opetusta tarjotaan vain esiopetuksen sekä ensimmäisestä kolmanteen luokan oppilaille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin.

17.3. klo 6.57 Venäjän raja sulkeutuu tänään kello 23 – liikenne on jo hiljentynyt

Venäjä sulkee kaikki rajansa muilta paitsi Venäjällä vakituisesti asuvilta henkilöiltä. Myös Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla valmistaudutaan rajan sulkemiseen.

16.3. klo 18.18 OAJ kertoo, mitä peruskoulujen sulkeminen tarkoittaa käytännössä – opetusta ei voida siirtää verkon kautta tapahtuvaksi sellaisenaan

Suomen hallitus linjasi tänään uusista toimenpiteistä koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi maassa. Yhtenä toimena peruskoulut suljetaan. Järjestely tulee voimaan keskiviikkona ja on voimassa 13.4.2020 saakka. Osa peruskouluista on siirtynyt opettamaan koululaisia etänä jo maanantaina. Näin tapahtui muun muassa Imatralla, jossa äidinkielen lehtori Alli Laitista odotti maanantaina tyhjä luokkahuone.

16.3. klo 20.48 Rajat menevät kiinni – suomalaiset ja venäläiset rajanylittäjät eivät noudattaneet kehotusta pysyä kotimaassa: "Pesen käsiäni ja käytän kansanparannuslääkettä"

Suomen vilkkaimmalla itärajan rajanylityspaikalla Lappeenrannan Nuijamaalla rajanylitysliikenne vähentyi muutamassa päivässä 10–20 prosenttia, mutta se johtuu pääasiassa ruplan kurssin heikkenemisestä.

Vaikka Suomen ulkoministeriö oli toivonut ihmisten vähentävän ulkomaanmatkoja, kävivät monet suomalaiset vielä edelleen Venäjällä Viipurissa tankkaamassa bensiiniä. Toisaalta venäläiset olivat edelleen tulleet Lappeenrannan marketteihin ostamaan elintarvikkeita.

16.3. klo 16.19 Taipalsaari sulkee kunnantalon ja muut kunnan tilat sekä suosittelee koululaisille kotiin jäämistä

Koronavirustilanteen aiheuttamat muutokset tulevat voimaan tiistaina 17.3.

Taipalsaarella suositellaan, että kaikki ne lapset ja nuoret, jotka voivat, jäisivät huomisesta lähtien kotiin. Suositus koskee perusopetuksessa, esiopetuksessa sekä varhaiskasvatuksessa olevia lapsia.

16.3. klo 14.27 Kolmas koronavirustapaus varmistunut Etelä-Karjalassa

Sairaalan johtaja Marjo Numminen on vahvistanut tartunnan Ylelle. Koko maassa on nyt 272 vahvistettua tautitapausta.

16.3. klo 9.42 Erilaiset harrastusryhmät ja joukkotapahtumat taukoavat Etelä-Karjalassa koronavirusriskin vuoksi

Etelä-Karjalan kansalaisopiston lisäksi esimerkiksi lappeenrantalainen Taidekoulu Estradi ja imatralainen Tanssikoulu Jami ovat keskeyttäneet opetuksensa koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Etelä-Karjalan kansalaisopiston opetus- ja kurssitoiminta keskeytetään seuraavien kahden viikon ajaksi eli 23. maaliskuuta saakka. Keskeytyksen aikaisia oppitunteja ei korvata eikä kurssimaksuja hyvitä. Tilannetta arvioidaan uudestaan 2 viikon kuluttua.

https://yle.fi/uutiset/3-11259200

16.3. klo 8.40 Imatran kaupunki: Jätä Svetogorskin tankkausreissut tekemättä – Venäjän koronavirustilanne on epäselvä

Imatran kaupunki muistuttaa, että kaiken matkustamisen lisäksi lyhyetkin käynnit Venäjällä kannattaa nyt jättää tekemättä.

Ulkoministeriö ja valtioneuvosto ovat pyytäneet ihmisiä välttämään kaikkea matkustamista ulkomaille koronavirusriskin vuoksi.

Imatran vt. kaupunginjohtaja Kaisa Heino muistuttaa, että tämä koskee myös lyhyitä Venäjän matkoja, kuten Svetogorskin tankkausreissuja. Venäjän koronavirustilanteesta tai sairastuneiden määrästä ei ole vahvistettua tietoa, joten myös omatoimikäynnit Venäjällä on syytä lopettaa, Heino painottaa.

https://yle.fi/uutiset/3-11259129

16.3. klo 7.39 Eekoo varautuu lomautuksiin koronaviruksen takia – antoi koko matkailu- ja ravitsemistoimialan henkilöstöä koskevan yt-neuvotteluesityksen

Eekoon mukaan koronaviruksen vaikutukset ravintola- ja hotellitoimintaan ovat jo nyt merkittävät. Lomautusten kesto olisi enintään yhdeksän-kymmentä päivää. Eekoo pyrkii tarjoamaan lomautusten sijaan myös tehtäviä muilta toimialoiltaan.

https://yle.fi/uutiset/3-11259099

16.3. klo 7.23 Eksote testaa koronavirukselta enää riskiryhmäläiset ja vakavaoireiset – sairasta lievät hengitystieoireet rauhassa kotona

Eksote ei enää päivittäin raportoi maakunnassa havaittuja koronavirustartuntoja. Eksote vetoaa työnantajiin, ettei hengitystieoireista kärsivien tarvitsisi hakea sairauspoissaolotodistusta lyhyistä poissaoloistaan.

Koronavirustestejä tehdään Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri Eksotessa enää riskiryhmiin kuuluville ja vakavista hengitystieoireista kärsiville. Näin Eksote varmistaa riittävät resurssit vakavasti sairastuneiden hoitoon.

https://yle.fi/uutiset/3-11259092

16.3. klo 6.58 LUT-yliopisto ja LAB-ammattikorkeakoulu siirtyivät etäopiskeluun – kampukset pysyvät silti auki

Lappeenrannan LUT-yliopisto ja LAB-ammattikorkeakoulu haluavat etäopiskelulla vähentää kampuksella liikkuvien ihmisten määrää ja siten hidastaa koronaviruksen leviämistä.

Myös yliopiston ja ammattikorkeakoulun suunnittelemat yleisötilaisuudet perutaan. Lisäksi korkeakoulujen kunto- ja liikuntasalit ovat poissa käytöstä.

https://yle.fi/uutiset/3-11259072

16.3. klo 6.42 Imatra suosittelee lasten jäävän etäopetukseen – Lappeenranta pitää opetuksen toistaiseksi ennallaan

Imatralla koulut ja varhaiskasvatus toimivat normaalisti, mutta lapsille ja nuorille suositellaan etäopetukseen jäämistä. Lappeenranta valmistelee etäopetusjärjestelyjä siltä varalta, että koronavirustilanne muuttuu.

Imatralla vanhempien on vahvistettava lapsen kotiopiskelu opettajalle tai luokanvalvojalle.

Lappeenrannan kaupungin peruskouluissa ja lukioissa opetus jatkuu toistaiseksi entisellään. Kaupunki on aloittanut poikkeavien opetusjärjestelyiden valmistelun siltä varalta, että tilanne voi muuttua.

Oppilaat kuljettavat päivittäin mukanaan opiskelutarvikkeensa esimerkiksi siltä varalta, että terveydenhuollosta tulisi määräys koronaviruskaranteenista.

https://yle.fi/uutiset/3-11259058

13.3. klo 16.52 Imatra sulkee liikuntapaikat kolmeksi päiväksi – koronavirusrajoituksia käsitellään uudestaan maanantaina

Imatran kaupunki sulkee liikuntapaikkansa lauantaista 14.3. alkaen maanantai-iltaan 16.3. asti.

Ohjatut erityisliikuntaryhmät ja lasten uimakoulut on niinikään peruttu toistaiseksi. Ukonniemi-areena on puolestaan suljettu toistaiseksi peruttujen vuorojen vuoksi.

Areena, jäähalli sekä urheilutalo ja uimahalli ovat käytössä koulujen liikuntatunneilla.

Teatterin, kuten liikuntapaikkojenkin osalta, jatkolinjauksia tehdään maanantaina.

https://yle.fi/uutiset/3-11256439

13.3. klo 16.31 Lappeenranta peruu koululaisten luokkaretket kotimaassa ja ulkomaille

Kaupungin johtoryhmä on linjannut, että koululaisten luokkaretket perutaan toistaiseksi.

Myös oman kaupungin alueella tehtävien retkien tarve ja mahdolliset riskit arvioidaan tapauskohtaisesti. Lisäksi koululaisten uimaopetuksen järjestetään myöhempänä ajankohtana.

https://yle.fi/uutiset/3-11256522

13.3. klo 15.38 Ohjatut liikuntaryhmät tauolle, kaupunginorkesteri peruu konsertteja, yli 500 henkilön yleisötilaisuuksia ei järjestetä – koronavirus vaikuttaa Lappeenrannan kaupungin toimintaan

Kaupungin liikuntapaikat ja kirjastot pysyvät vielä auki.

Lappeenrannan kaupunki on tehnyt uusia linjauksia toimintaansa koronavirustilanteen takia.

Kaupunki peruu tai mahdollisuuksien mukaan siirtää myöhempään ajankohtaan kaikki omat yli 500 henkilön yleisötilaisuudet. Yksittäisten tapahtumien järjestämisestä tiedotetaan tarkemmin erikseen.

https://yle.fi/uutiset/3-11256083

13.3. klo 11.46 Kouluissa varaudutaan koronavirukseen – läppärit viedään etäopiskelun varalta kotiin

Imatran kaupunki peruu koronatilanteen vuoksi ohjattuja liikuntatunteja ja uimakouluja.

– Laitteiden mukaanotto on varotoimenpide ja samalla kaupunki toivoo, että yhteyksiä testataan kotona, sanoo hyvinvointipalveluiden päällikkö Arja Kujala.

Lappeenrannan kouluissa pakataan koulupäivän aikana läppäreiden lisäksi kaikki ensi viikon kirjat ja opiskeluvälineet reppuun ja viedään kotiin.

Tämä tehdään siksi, että esimerkiksi osa henkilöstöstä tai oppilaista voidaan määrätä karanteeniin, jolloin opiskelu jatkuisi kotoa käsin.

https://yle.fi/uutiset/3-11255133

13.3. klo 7.11 Lappeenranta ja Imatra seuraavat aluehallintoviraston ohjeita tapahtumien järjestämisessä – Imatra peruu koululaisten ulkomaanmatkoja ja retkiä

Lappeenranta ja Imatra linjaavat lisää toimintojaan ja tapahtumiaan, kun aluehallintovirasto julkaisee tänään perjantaina ohjeistuksensa.

Imatran kaupunki peruu kaikki henkilöstönsä ja koululaisten ulkomaanmatkat sekä kotimaahan suuntautuvat retket ja tapahtumamatkat. Peruutus on voimassa toukokuun loppuun asti.

Peruttuja tapahtumia ovat nuorisopalveluiden maaliskuinen matka Tahkolle, 14. maaliskuuta, lasten vesiliikuntamaa 15. maaliskuuta sekä veteraanipäivä 27. huhtikuuta.

Koronavirustilannetta ja viranomaistiedottamista seurataan myös Lappeenrannassa tarkkaan. Kaupungin järjestämistä tapahtumista sekä kulttuuripalvelujen, kuten teatterin ja orkesterin esityksistä, tiedotetaan myöhemmin erikseen.

https://yle.fi/uutiset/3-11254770

12.3. klo 20.08 Ruoantuottajat tekevät töitä koronakaranteenissakin: "Ei eläimiä voi jättää hoitamatta"

Ruoantuottajia huolestuttaa koronavirus. Kuka hoitaa tilan työt, jos maatalousyrittäjä sairastuu koronavirukseen tai joutuu karanteeniin?

Lappeenrannassa sijaitsevassa Kuorttisen luomukanalassa on noin 16 000 kanaa ja 7 000 tipua. Kyseessä on perheyritys. Rautakanteleen pariskunnan lisäksi kanalassa työskentelevät Jannen vaimon vanhemmat sekä veljet ja yksi perheen ulkopuolinen työntekijä. Kanalassa työskentelee pääosin 5 ihmistä.

– Olen soittanut viranomaisille ja kysynyt asiaa. He ovat kertoneet, että karanteenista huolimatta me saisimme tehdä töitä tilalla, kertoo myynti- ja markkinointivastaava Janne Rautakannel.

Tähän asti sairastuminen on tarkoittanut Kuorttisen luomukanalassa yleensä sitä, että työt hoidetaan pienemmällä porukalla, eikä lomitusapua ole välttämättä tarjolla.

Viranomaisten mukaan koronavirus ei tartu eläimiin eikä se ole vaaraksi kananmunille.

https://yle.fi/uutiset/3-11253297

12.3. klo 16.23 Tuure Kilpeläisen konsertti Lappeenranta-salissa peruttu, talvisodan muistokonserttia ei myöskään järjestetä

Talvisodan päättymisen 80-vuotismuistopäivän muut juhlallisuudet toteutetaan Lappeenrannassa suunnitelmien mukaisesti.

https://yle.fi/uutiset/3-11254122

12.3. klo 12.42 Laudamotion peruu osan Lappeenrannan-lennoistaan – Wieniin lennetään huhtikuussa vain kerran viikossa

Syynä on koronavirustilanteesta seurannut lentojen vähäinen kysyntä.

https://yle.fi/uutiset/3-11253604

12.3. klo 11 Kunnat varautuvat sulkemaan koulunsa – pääkaupunkiseudulla pyydetään viemään koulukirjat kotiin, korona voi siirtää jopa oppilaiden kesälomaa

Yle kysyi opetusjohtajilta, miten koulut ovat varautuneet tarvittaessa keskeyttämään opetuksen.

https://yle.fi/uutiset/3-11253165

12.3. klo 7.14 Kausi-influenssarokotteen ottaminen vilkastui Etelä-Karjalassa – syynä koronaviruksen leviäminen

Eteläkarjalaiset ovat ottaneet viime viikkoina normaalia enemmän kausi-influenssarokotetta. Rokotteen ottaminen ei ole vieläkään myöhäistä, sillä kausi-influenssaepidemia saavuttaa Etelä-Karjalassa huippunsa tulevien viikkojen aikana.

https://yle.fi/uutiset/3-11252951

12.3. klo 6.58 Lappeenranta ohjeisti koulut koronakaranteeneja varten – opetus pyritään järjestämään ensisijaisesti kouluissa

Koulujen sulkeminen ei ole ensisijainen ratkaisu hallita tilannetta, jos koronavirus leviää Lapeenrannan koululaisten keskuudessa. Ensisijaisesti koululaisia määrätään karanteeniin, ja koulut suljetaan tarpeen mukaan vasta sen jälkeen.

https://yle.fi/uutiset/3-11252925

11.3. klo 14.52 Läppäreitä tarvitseva koulu pulassa koronan vuoksi – 1000 laitetta Kiinasta uhkaa jäädä matkan varrelle

Koronavirus viivästyttää eri toimialojen yritysten tilauksia.

https://yle.fi/uutiset/3-11251307

11.3. klo 13.04 Lukion opettaja on joutunut karanteeniin Lappeenrannassa

Muu henkilöstö ja opiskelijat jatkavat koulutyötä normaalisti.

https://yle.fi/uutiset/3-11251591

11.3. klo 12.20 Etelä-Karjalassa on todettu toinen koronavirustartunta

Etelä-Karjalan toinen koronavirustartunta on saatu pääkaupunkiseudulta.

https://yle.fi/uutiset/3-11251521

11.3. klo 12.16 Maailmalla jylläävä koronavirus ei ole vielä sekoittanut Etelä-Karjalan yrityksiä tai taloutta – yritysten on mietittävä suojautumiskeinoja kriisejä vastaan

Etelä-Karjalan yrittäjät ja Etelä-Karjalan kauppakamari sanovat, että jos koronaviruksesta johtuva maailmantalouden epävarmuus ja taantuma pitkittyvät, vahinkoja ei saada korjattua nopeasti.

https://yle.fi/uutiset/3-11251457

10.3. klo 16.30 Ryanair lopettaa kaikki lennot Italiaan koronaviruksen vuoksi – matkustajille rahat takaisin

Lennot keskeytyvät perjantaista lähtien.

https://yle.fi/uutiset/3-11250437

10.3. klo 13.58 Asukkaat vaativat lentokentän sulkemista koronaviruksen vuoksi – Pohjois-Italiasta ei haluta enempää tartuntoja Etelä-Karjalaan

Lentokentän sulkeminen edellyttäisi valtakunnallisia päätöksiä liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta.

https://yle.fi/uutiset/3-11249325

10.3. klo 6.59 Ryanair peruu lisää Lappeenranta-Bergamo -lentojaan – Lappeenranta kehotti Ryanairia keskeyttämään lennot

Myös eteläkarjalaiset olivat painostaneet Lappeenrannan kaupunkia, jotta Ryanair keskeyttäisi Bergamon lennot. Lentoja on nyt vähennetty huhtikuun alkupuolelle saakka.

https://yle.fi/uutiset/3-11248975

6.3. klo 15.27 Korona-epidemia vei matkustajat Ryanairin lennoilta Suomesta Italiaan – 200 matkustajan koneet lentävät lähes tyhjillään

Ryanair lentää Suomesta Pohjois-Italian epidemia-alueelle vain Lappeenrannasta.

https://yle.fi/uutiset/3-11245180

6.3. klo 10.56 Yhdellä henkilöllä on todettu koronavirustartunta Etelä-Karjalassa

Tartunta on saatu Pohjois-Italiasta. Potilas ja kolme altistunutta henkilöä ovat karanteenissa.

https://yle.fi/uutiset/3-11244790

4.3. klo 16.13 Koronavirustartuntoja ei ole havaittu Etelä-Karjalassa

Eksote ei enää ilmoita testattujen henkilöiden tai valmistuneiden testien määrää.

https://yle.fi/uutiset/3-11241224

3.3. klo 18.06 Kaivosfirman kokous keskeytettiin Norjassa, koska yksi oli käynyt Milanossa – suomalaisjohtaja ja 5 muuta joutuivat karanteeniin

Simo Pyysing sai huomata, että hänen työnantajansa noudattaa hyvin tiukkaa politiikkaa koronavirukseen liittyvissä varotoimissa.

https://yle.fi/uutiset/3-11238871

3.3. klo 6.58 Yritykset kieltäneet jo tuhansia matkustamasta koronaviruksen takia – osa työntekijöistä joutuu nyt raportoimaan vapaa-aikansakin työnantajalle

Monet yritykset ovat rajoittaneet matkustamista riskialueille.

https://yle.fi/uutiset/3-11236749

3.3. klo 6.05 Lentoyhtiö Ryanair peruu jopa 25 prosenttia lennoistaan Italiaan – matkustajat saavat tiedon perutuista lennoista

Lentoyhtiö Ryanair peruu jopa neljänneksen Italian lennoistaan maaliskuun puolivälin ja huhtikuun 8. päivän välillä.

https://yle.fi/uutiset/3-11237723

2.3. klo 17.37 "Sesonkina nostetaan hygieniatasoa muutenkin" – majoitusliikkeet torjuvat koronavirusta rauhoittavalla viestinnällä

Osassa hotelleista asiakkaita ei ohjeista erikseen, joissakin kysytään kahden lähiviikon matkustustietoja.

https://yle.fi/uutiset/3-11237377

2.3. klo 13.48 Etelä-Karjalassa tehty koronavirustestit kahdeksalle ihmiselle – tartuntoja ei toistaiseksi ole

Viiden testin tuloksia odotetaan.

https://yle.fi/uutiset/3-11236620

2.3. klo 8.16 Eksote tiedottaa koronavirustilanteesta päivittäin – tartuntaa epäilevän on soitettava omalle terveyasemalle tai päivystyapuun

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote tiedottaa ajankohtaisesta koronavirustilanteesta jatkossa päivittäin. Toistaiseksi tartuntoja ei ole havaittu Etelä-Karjalassa.

https://yle.fi/uutiset/3-11236044

28.2. klo 17.23 Koronaviruksen pelko ajaa flunssapotilaita terveyskeskukseen – älä marssi suoraan, vaan soita ensin

Eksotesta muistutetaan, että kaikissa vaivoissa on ensin otettava yhteyttä puhelimitse.

https://yle.fi/uutiset/3-11234310

26.2. klo 18.07 "Mummot tulee kauppaan ja sanoo, että miuhun ei koronavirus tartu" – hengityssuojainten kauppa käy kiivaana Lappeenrannassa

Apteekeista hengityssuojaimet ovat jo loppuneet. Rautakaupoissa suojaimia on rajoitetusti jäljellä.

https://yle.fi/uutiset/3-11229356

26.2. klo 17.46 Pohjois-Italiasta tulevien oireettomien matkustajien tutkiminen on mahdotonta: " Pelkkä lämmön nousu ei ole sellainen asia, että sitä kannattaisi laajasti mitata"

Lappeenrannassa ei ole tutkittu yhtään koronavirustartuntaepäilyä.

https://yle.fi/uutiset/3-11229298

26.2. klo 15.49 Pohjois-Italiasta saapuvia lentomatkustajia ei tarkastetakaan lentoasemalla – ohjeet koronaviruksen varalta jaetaan paperilla

Hoitohenkilökunnan oli tarkoitus olla Lappeenrannan lentoasemalla vastassa tänään keskiviikkona Pohjois-Italiasta saapuvia matkustajia.

https://yle.fi/uutiset/3-11228985

25.2. klo 17.25 Pohjois-Italiasta saapuvaa Ryanairin lentoa odottaa kentällä hoitohenkilökunta – oireilevat matkustajat ohjataan tutkimuksiin koronaviruksen varalta

Kuumetta matkustajilta ei mitata.

https://yle.fi/uutiset/3-11227222

24.2. klo 15.58 Lennot tuovat matkustajia Italian korona-alueelta – Ryanairin Suomen pääkentällä käytössä suojahanskat ja parannettu käsihygienia

Ryanair lentää kahdesti viikossa Lappeenrannasta Italian Bergamoon. Bergamon lentokenttä sijaitsee Lombardian maakunnassa. Viimeisin lento Bergamosta Lappeenrantaan laskeutui lauantaina.

Yhtiö kertoo seuraavansa terveysviranomaisten ohjeita. Jos lentoihin tulee muutoksia, asiakkaat saavat lisäohjeita tesktiviestillä ja sähköpostilla.

https://yle.fi/uutiset/3-11224467

24.1. klo 16.43 Koronavirukseen varaudutaan Etelä-Karjalassa – harva aasialaisturisti tulee Kaakkois-Suomeen talvella

Ivalossa todettiin perjantaina kaksi koronavirusepäilyä kiinalaisilla turisteilla.

https://yle.fi/uutiset/3-11174682

Puuttuuko jutusta jokin tieto, jota etsit tai tiedätkö jostain vaikutuksesta, jota listassa ei ole mainittu? Laita viestiä lappeenranta@yle.fi (siirryt toiseen palveluun)!

Artikkelia on korjattu 8.5. kello 13.52. Eksote tiedotti 8.5. virheellisesti, että tartuntoja olisi ko. päivänä Eksoten alueella todettu 18. OIkea luku 8.5. on 17.

Lue seuraavaksi