1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalainen golfporukka jumissa Espanjassa – saattavat joutua kadulle, jos hotellit suljetaan

Matkatoimisto-yrittäjä Jenni Kuivainen koittaa saada asiakkaitaan Suomeen. Onja Heino on opiskelukaverinsa Jenna Orellin kanssa jumissa Espanjassa.

Golf-matkailu
Torreviejalla tyhjä katu koronaviruksen seurauksena.
Espanjan Torreviejan katu näyttää nyt hiljaiselta. Jenni Kuivaisen kotialbumi

Espanjan Torreviejassa asuva kotkalaissyntyinen Jenni Kuivainen kertoo, että Espanjan hallituksen lauantaina julistama poikkeustila näkyy alueella jo monin tavoin.

Ihmisten liikkumista rajoitetaan koronaviruksen takia Espanjassa 15 päivän ajan. Osa ruokakaupoista ja apteekit saavat olla auki. Liikkuminen sallitaan vain töihin ja ruokaostoksille.

Kuivainen on asunut Espanjan Torreviejassa noin kymmenen vuotta ja hänellä on siellä matkatoimisto, joka keskittyy golf-matkailuun.

– Olemme niin sanotusti kotiarestissa. Kadulla näyttää aika hiljaiselta. Poliisit liikkuvat ja käyvät komentamassa ihmiset takaisin sisälle.

Kuivaisen 7-vuotias tytär hoitaa koulutyöt nyt kotoa käsin.

– Läksyt tulevat perässä tänään sähköpostilla, että pääsemme niiden kimppuun ja koitamme pitää normaali rytmi koulunkäynnissä.

Kuivainen kertoo, että ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta yksi perheestä saa lähteä kauppaan ja koiran kanssa saa käydä lenkillä.

Jenni Kuivaisen kotialbumi
Jenni Kuivainen pari viikkoa sitten kuvattuna Espanjan Torreviejassa.

Jäävätkö ihmiset kadulle?

Ulkoministeriön (siirryt toiseen palveluun) mukaan koronavirus-tilanteen johdosta voi joutua viettämään ulkomailla kohteessa pidemmän aikaa. Useat maat sulkevat rajojaan ja asettavat rajoituksia liikkumiseen maan sisällä.

Matkanjärjestäjät ja lentoyhtiöt pyrkivät kuljettamaan suomalaiset takaisin kotimaahan. Ulkoministeriön avulla kotiuttaminen voi tulla kyseeseen vain poikkeustapauksissa.

Kuivainen pyörittää Torreviejassa golf-matkoihin erikoistunutta Projenni travels -matkatoimistoa miehensä Jarkko Jolkkosen kanssa. Kuivainen kertoo olleensa joka päivässä tiiviisti yhteydessä asiakkaisiin. Selvitystyöt kestävät noin kaksi viikkoa.

Kuivainen sanoo, että he ovat kotiuttaneet 74 asiakasta keskiviikkoon mennessä. Noin kolmellekymmenelle järjestetään vielä kotiutuksia.

– Olemme järjestelleet lentoja uudelleen. Takaamme, että viikon sisällä kaikki pääsevät Suomeen, ellei rajoja suljeta.

Asiakkaita huolestuttaa Kuivaisen mukaan myös hotellien ilmoitus siitä, että he saattavat sulkea hotellit 72 tunnin sisällä. Se tarkoittaa sitä, että asiakkaat joutuvat kirjautumaan ulos.

– On kiire saada asiakkaat kotiin siihen mennessä. Tuntuu absurdilta, että ihmiset jäisivät kadulle. Toivottavasti Suomen valtio ryhtyy pikaisiin toimiin ja ryhtyvät hakemaan asiakkaat täältä.

Kuivainen joutuu nyt myös siirtämään asiakkaiden matkoja syksyyn.

– Yritämme jokainen pysyä järjissämme. On aika kaaosmaista, kun on jouduttu matkoja peruuttamaan ja siirtämään. Aika hyvin on kuitenkin saatu siirrettyä syksyyn kaikki matkat.

Kuivasen mukaan asiakkaat ovat olleet ymmärtäväisiä.

– Kaikki ymmärtävät tilanteen, joten yritämme välttää paniikkia.

Onja Heino ja Jenna Orell
Onja Heino (vasemmalla) ja Jenna Orell toivovat pääsevänsä tiistaina takaisin Suomeen.Onjan Heino

”Pääseekö täältä ikinä pois?”

19-vuotias Onja Heino on 21-vuotiaan opiskelukaverinsa Jenna Orellin kanssa myös jumissa Espanjassa.

Parturi-kampaajan tutkintoa suorittavat kokkolalaiset ovat työssäoppimisjaksolla Fuengirolassa Los Bolichessa.

Kuukauden työskentely paikallisessa kampaamossa typistyi pariksi viikoksi, kun Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä päätti kutsua kaikki maailmalle lähteneet oppilaansa kotiin koronavaaran takia.

Heino kertoo, että viime päivät ovat olleet stressaavia.

– Eilen huhuttiin, että koko Espanjan ilmatila laitetaan kiinni. Olin aivan hermorauniona, että pääseekö täältä ikinä pois.

Äiti ja pikkusiskot ovat yrittäneet tsempata ja rauhoitella heitä Suomesta.

Ulkonaliikkumiskielto tuntuu Heinosta ja Orellista oudolta ja ahdistavalta.

Heinon mukaan poliisit pysäyttivät Orellin pari kertaa, kun hän oli menossa työpaikalle kampaamoon. Hän kuitenkin sai jatkaa matkaansa, koska oli menossa töihin.

Tiistaina kotiin?

Myös rahattomuus stressaa tyttöjä. Nälkä ei vielä kurni, koska Heinon keittämästä suuresta tomaattipasta-kattilallisesta on riittänyt syömistä monelle päivälle.

Budjetti heitti häränpyllyä heti alkumatkasta, kun molempien matkalaukut eivät saapuneet koneen mukana perille. Orell sai laukkunsa parin päivän päästä, Heino joutui odottamaan viikon.

– Oli pakko ostaa vaatteita, että pärjäsi. Niihin meni muutenkin pienestä matkabudjetista turhaan rahaa, Heino pahoittelee.

Onja Heinolla ja Jenna Orellilla on lentoliput Finnairin lennolle tiistaina 17. maaliskuuta.

– Emme ainakaan ole kuulleet, että lento olisi peruttu. Yritämme luottaa ja uskoa siihen, että pääsemme kotiin.

Huominen kentälle meno hieman huolettaa koronan takia.

– Täällä emme ole pelänneet, mutta kentällä on paljon porukkaa eri puolelta maata. Olisi kauheaa, jos toisin taudin ja tartuttaisin muihin, Heino toteaa.

Jos lento ei jostakin syystä toteudu, Heinolla ja Orellilla on koulun maksama vuokra-asunto käytettävissään kuukauden loppuun saakka.

Juttua päivitetty 16.3. kello 16.57. Lisätty juttuun Onja Heinon kommentit.

Lue myös:

Kolme lääkäriä kertoo, miten pandemiaan on jo pitkään varauduttu – Kaikkia hoidetaan, mutta hoidettavat on pantava tärkeysjärjestykseen

Lue seuraavaksi