Kouvola ja Kotka tarjoavat ruokaa etäkoululaisille, Xamk avoimia amk-opintoja ilmaiseksi – katso täältä uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa

Päivitämme tähän artikkeliin kaikki uusimmat tiedot koronapandemian vaikutuksista Kymenlaaksoon.

koronavirus
Salaattia ja kiusausta, take-away-annos.
Jaalan kotiseutusäätiö on jo tarjonnut ruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille.Tiina Karppi / Yle

3.4. Ruokaa etäkoululaisille, Kouvolassa eniten koronatartuntoja Kymenlaaksossa

16.36 Kouvolassa on todettu eniten koronavirustartuntoja Kymenlaaksossa. Varmistuneita tartuntoja on Kouvolassa kuusi.

Tämä käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen karttasovelluksesta, joka kertoo nyt aiempaa tarkempia tietoja koronaviruksesta eri puolilla Suomea.

14.46 Miehikkälä ja Virolahti varautuvat yt-neuvotteluihin. Kuntien mukaan sopeutustoimet ovat todennäköisiä. Mahdolliset lomautukset koskisivat koko henkilöstöä opettajia lukuun ottamatta. Kunnanhallitukset käsittelevät asiaa kokouksissaan ensi viikon torstaina 9. huhtikuuta.

13.14 Kouvola ja Kotka alkavat tarjota kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille. Kouvolassa asiasta on tullut kaupungille toiveita sen jälkeen, kun hallitus päätti jatkaa etäopetusta 13.5. saakka. Kaupungin mukaan kaikilla vanhemmilla ei ole mahdollisuutta järjestää ruokailua kotona oleville oppilaille.

11.48 Kymsoten alueella on edelleen 12 laboratoriotesteillä varmistettua koronavirustartuntaa. Kymsote kertoi uusista tartunnoista viimeksi tiistaina 31. maaliskuuta. Kaikkia lievästi oireilevia ei testata, ellei jokin muu näytteenoton kriteeri täyty, joten tartuntoja voi olla ilmoitettua enemmän.

9.01 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk tarjoaa osan avoimen ammattikorkeakoulun keväällä alkavista opintojaksoista ilmaiseksi poikkeusolojen vuoksi. Tarjolla on parikymmentä kaikille maksutonta verkko-opintojaksoa.

2.4. Kymsote päivittää näytteenoton kriteerejä, Kouvola ei peri vuokria ravintoloilta

16.42 Kymsote päivittää koronaviruksen näytteenoton kriteerejä. Esimerkiksi terveydenhuollon henkilöstöä testattaneen jatkossa nykyistä enemmän. Hallitus kertoi testauskapasiteetin lisäämisestä tiedotustilaisuudessaan keskiviikkona.

Kymsote otti maaliskuussa yli 400 koronavirusnäytettä. Testeissä varmistuneita sairastumistapauksia on Kymenlaaksossa yhteensä 12, joista neljä on sairaalahoidossa. Lievästi oireilevia ei kuitenkaan testata, ja yleisen arvion mukaan todellinen tartuntamäärä voi olla noin 20-kertainen testeissä varmistuneisiin tapauksiin nähden.

16.37 Kouvolan kaupunki ei peri vuokraa huhti-toukokuun aikana niiltä ravintolayrittäjiltä, jotka toimivat kaupungin omistamissa tiloissa. Kouvola on myös päättänyt pidentää muiden vuokraamiensa liike- ja toimistotilojen maksuaikaa kolmella kuukaudella.

16.30 Kotkan kaupunki on ryhtynyt selvittämään kouluruoan jakamista etäopetuksessa oleville koululaisille. Koululounaat on etäopetuksen käynnistämisestä alkaen järjestetty vain lähiopetukseen osallistuville.

15.35 Puolustusvoimien yhteistupakokeilu on tarkoitus toteuttaa suunnitellusti koronaviruksesta huolimatta. Puolustusvoimat kokeilee tämän ja ensi vuoden aikana järjestelyä, jossa varusmiespalvelustaan suorittavia miehiä ja naisia majoitetaan samoihin tupiin. Kokeilussa ovat mukana Haminan Reserviupseerikoulu, Kouvolan Vekaranjärvellä sijaitseva Karjalan prikaati sekä Kajaanissa toimiva Kainuun prikaati.

15.18 Kotkan ja Kouvolan kaupungit työllistävät tulevana kesänä viimevuotista vähemmän kesätyöntekijöitä. Kouvolassa palkataan ensi kesänä noin 100 kesätyöntekijää, Kotkassa vajaat 140. Kotkassa kesätöihin ei palkata ketään touko-kesäkuun ajaksi, vaan työt siirtyvät heinä-elokuulle. Kouvolassa arvioidaan vielä toukokuun alussa, tarvitseeko kesätyön järjestelyihin tehdä muutoksia koronaviruspandemian takia.

14.47 Koronaviruksen riskiryhmään kuuluvien määrä vaihtelee merkittävästi eri puolilla Suomea, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kymenlaaksossa riskiryhmään kuuluvia on neljänneksi eniten, noin 29 prosenttia yli 18-vuotiaista. Koko Suomessa riskiryhmään kuuluvia on yli miljoona.

13.44 Tykkimäen huvipuisto työllistää tulevana kesänä 200 kausityöntekijää Kouvolassa.

Kesätöiden alku on kuitenkin vielä auki. Normaalisti Tykkimäki olisi avautunut toukokuun puolivälissä, mutta koronakriisin takia toiminnan käynnistymisen ajankohta on vielä epäselvä.

Suurimmalle osalle valituista on lähetetty viestiä kesätöiden alun mahdollisesta viivästymisestä.

08.09 Koronavirustilanne aiheuttaa epävarmuutta vuosittain Kouvolassa järjestettävän Kymi Grand Prix-ravitapahtuman järjestelyihin. Kesäkuun lopun tapahtumaa on valmisteltu lähes normaalisti, mutta raviradalla seurataan nyt koronatilanteen etenemistä. Tällä hetkellä ravit on koronavirustilanteen vuoksi peruttu koko maassa toukokuun 13. päivään saakka. Päätös tapahtuman järjestämisestä on Kouvolan raviradan toiminnanjohtaja Arto Hytösen mukaan tehtävä viimeistään toukokuun lopussa.

05.40 22-vuotias Viveka Tiitola oli juuri valmistunut liiketalouden tradenomiksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta, kun hän jäi työttömäksi maaliskuussa. Hän ei ole ainut, sillä Kaupan liiton ekonomisti Bate Ismailin mukaan koronan takia on keskeytetty useiden tuhansien kesätyöntekijöiden rekrytointi. Yle kysyi yhdeksältä isolta yritykseltä keskeytyksistä.

1.4. Nuhaisia lapsia tuotu päiväkotiin

19.15 Kotkalainen metsäyhtiö Kotkamills on lahjoittanut 50 000 hengityssuojainta Kymenlaakson sosiaali- ja terveyskuntayhtymä Kymsotelle. Suojainten tarve sairaaloissa ja muissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa on kasvanut voimakkaasti koronaviruspandemian takia.

18.34 Ylen kyselyn mukaan osa sairaanhoitopiireistä on jo tuplannut tehohoitopaikkojensa määrän. Suomessa on nyt noin 400 tehohoitopaikkaa. Kymenlaaksossa tehohoitopaikkoja on jo lisätty, ja tarvittaessa niitä saadaan käyttöön enintään 21 potilaalle.

17.55 Päiväkotien ovilta on jouduttu käännyttämään nuhaisia lapsia takaisin kotiin, kun vanhemmat ovat tuoneet heitä nuhaisina hoitoon. Näin on tapahtunut ainakin Kouvolassa, jossa kaupunki on joutunut jo vetoamaan vanhempiin, ettei edes lievästi flunssaisia lapsia tuotaisi päivähoitoon.

14.42 Lasikuitumateriaaleja valmistava Alhström-Munksjö aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut Kotkassa Karhulan tehtaalla. Neuvottelujen piirissä on noin 85 työntekijää. Yhtiö arvioi sopeutustoimien johtavan enintään 90 päivän lomautuksiin.

13.05 Tampereen yliopistossa tutkitaan parhaillaan arkea ja ulkoilua koronaepidemian aikana. Tampereen yliopiston tutkija sekä eko- ja ympäristöpsykologi Kirsi Salonen toteaa, että keväällä tyypillisesti luonnossa ulkoilu lisääntyy. Salosen mukaan tutkimukset antavat on vahvaa näyttöä luonnon hyvinvointivaikutuksista. Siksi on oletettavaa, että vaikeina aikoina ulkoilun merkitys korostuu entisestään erityisesti kun muut hyvinvointia tukevat sosiaaliset kontaktit ovat vähäisempiä.

11.36 Kymenlaaksossa ei ole viimeisen vuorokauden aikana todettu uusia, testeillä varmistettuja koronavirustartuntoja. Yhteensä 12 ihmistä on sairastunut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Kymsote kertoi eilen tiistaina, että kaksi sairastuneista on parantunut.

8.04 Kauppakeskus Veturissa Kouvolassa toimivat kahvilat ja ravintolat on vapautettu vuokranmaksusta toukokuun loppuun saakka. Päätöksen taustalla on kauppakeskuksen omistavan Mercada Oy:n pyrkimys helpottaa koronakriisin keskellä kamppailevien yritysten tilannetta.

Koronavirustilanne vaikuttaa voimakkaasti kahviloiden ja ravintoloiden toimintaan, sillä niiden on pidettävä ovensa säpissä toukokuun loppuun saakka. Sihen saakka sallittua on ainoastaan take away -ruoan myyminen asiakkaiden mukaan ja ruoan kuljettaminen suoraan asiakkaalle.

7.00 Kymenlaakson ja Uudenmaan rajalla on hiljaista, ja poliiseista ja varusmiehistä on tullut osa katukuvaa. Kuutostietä tasaisesti halkovat kuorma-autot kuitenkin kertovat, että tavaraa liikkuu ja elämä jatkuu.

31.3. Miehikkälän terveysaseman asiakkaita ei aseteta karanteeniin

17.23 Pyhtää aloittaa 1.4. alkaen kauppa-avun yli 70-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville. Lapsiperheet voivat olla yhteydessä kuraattoriin, jos koulujen etäopetus ja esimerkiksi ruokailujen järjestäminen aiheuttavat taloudellista huolta. Tiedot Pyhtään palveluista on lisätty kuntien kauppa-apupalveluista kertovaan koostejuttuun.

16.55 Haminan kaupunki ennakoi, että kaupungin kassaan on tulossa epidemian vuoksi huomattava lovi. Kaupunki arvioi tulevaa samalla, kun se kertoi vuoden 2019 tilinpäätöksestään.

14.58 Pyhtään kunta lomauttaa parikymmentä työntekijäänsä. Lomautuksen kohteena ovat koulunkäynnin ohjaajat, kirjaston henkilöstö, nuoriso- ja liikuntatoimen henkilöstö sekä ruoka- ja siivouspalveluiden henkilöstö.

Syynä on se, että osa palveluista on kokonaan keskeytetty tai supistettu koronaviruspandemian aikana.

14.42 Kouvolan matkatoimiston työ on lähes kokonaan seisahtunut koronavirustilanteen takia.

Kaikki Kouvolan matkatoimiston kautta varatut matkat maaliskuun puolivälistä huhtikuun loppuun asti on peruttu. Lisäksi alkukesän matkoista on peruttu 75 prosenttia.

Huhtikuun alussa suurin osa matkatoimiston työntekijöistä lomautetaan.

13.47 Kymsote arvioi, että Miehikkälän terveysaseman asiakkailla on ollut vain pieni riski saada koronavirustartunta. Tämän takia asiakkaita ei aseteta karanteeniin. Miehikkälän terveysasemalla oli käynyt parikymmentä asiakasta altistumisaikana 16.3.–18.3.2020.

Miehikkälän terveysasemalla työskennelleellä henkilöllä todettiin koronavirustartunta sunnuntaina. Terveysasema on suljettu todetun koronavirustapauksen takia.

11.53 Kymenlaaksossa on tähän mennessä todettu 12 laboratoriovarmennettua koronavirustartuntaa. Vuorokauden sisällä on todettu kaksi uutta tartuntaa. Molemmat sairastuneista ovat kotihoidossa.

08.12. Kaakkois-Suomessa moni yritys aloittaa yt-neuvottelut koronavirustilanteen takia. Perjantaihin mennessä Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistolle oli tullut 100 yt-ilmoitusta. Neuvottelujen piirissä oli yhteensä 11 765 työntekijää. Suurin huippu yt-ilmoituksissa on te-toimiston mukaan jo takana, mutta uusia ilmoituksia tulee kuitenkin koko ajan.

30.3. Miehikkälän terveysasemalla koronatapaus, koko henkilökunta karanteenissa

18.18 Kotka varautuu päätöksentekoon poikkeustilanteessa. Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan päätösvaltaa voidaan siirtää kaupunginjohtajalle kaupunginhallituksen päätöksellä.

18.02 Etelä-Karjala ja Kymenlaakso vaativat maakuntien nostamista valtion ykköstukialueeseen. Maakunnat lähettivät vetoomuksen valtioneuvostolle. Maakunnat perustelevat vetoomustaan muun muassa sillä, että Kaakkois-Suomessa sijaitsevien tulli- ja raja-asemien liikenne on rajojen sulkemisen jälkeen dramaattisesti hiljentynyt.

18.05 Vaalimaalla sijaitseva ostoskylä Zsar on sulkeutunut toistaiseksi. Maanantaina Zsarissa ei ollut enää ainuttakaan liikettä auki.

Reilun vuoden toiminnassa olleen Zsarin toiminta hiipui koronaviruksen aiheuttamien liikuntarajoitusten myötä nopeasti. Virolahden kunnalla on voimakas halu tukea Zsarin ostoskylää. Zsar työllistää Virolahdella 150 henkilöä.

16.12 Kymen Seudun Osuuskaupan yt-neuvottelut ovat päättyneet. KSO lomauttaa nyt 50 työntekijää koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia.

Loput lomautusuhan alla olevista 580 työntekijästä työskentelevät toistaiseksi avoimissa toimipaikoissa. Mahdolliset lomautukset toteutuvat sen mukaisesti, kuinka toimipaikat ovat jatkossa avoinna.

11.39 Kymenlaaksossa varmistuneita koronavirustartuntoja on kymmenen eli yhtä paljon kuin eilen sunnuntaina.

Sairastuneista neljä on sairaalahoidossa ja heistä yksi tehohoidossa. Kaksi ihmistä on parantunut.

Tilanne on pysynyt melko tasaisena muutamia päiviä, mutta saattaa muuttua nopeasti.

10.02 Miehikkälän terveysasema on suljettu henkilökunnassa todetun koronavirustapauksen takia.

Terveysasemalla työskennelleellä henkilöllä todettiin koronavirustartunta eilen sunnuntaina. Koko Miehikkälän terveysasemalla työskennellyt henkilöstö on asetettu karanteeniin todennäköisen altistumisen takia.

Koronavirukselle altistuneita asiakkaita selvitetään parhaillaan. Altistumiset ovat tapahtuneet ajalla 16.3.–18.3.2020.

29.3. Kymmenen koronatartuntaa, neljä on sairaalahoidossa

13.31 Parikymmentä mopoilijaa kokoontui lauantaina Jumalniemen kauppakeskuksen pihaan Kotkassa, vaikka isot kokoontumiset on tällä hetkellä kielletty.

Poliisi joutui hajaannuttamaan nuorten mopokokoontumista kahteen kertaan.

– Poliisi kävi kertomassa, miksi yli kymmenen hengen kokoontumisia ei saa olla, rikoskomisario Marko Heinonen Kaakkois-Suomen poliisin tilannekeskuksesta kertoo.

11.22 Kymenlaaksossa on todettu yhteensä kymmenen koronavirustartuntaa. Todettujen tartuntojen määrä on noussut vuorokauden aikana yhdellä.

Tähän mennessä todetuista tartunnoista kaksi on todettu parantuneeksi. Sairastuneista neljä on sairaalahoidossa ja neljä kotihoidossa.

Kymsoten johtajaylilääkärin Marja-Liisa Mäntymaan mukaan hengityskoneita riittää sairaalassa noin 20 potilaalle. Lisäksi potilaille voidaan perustaa myös muita tehohoitopaikkoja.

28.3. Yhdeksän koronatartuntaa Kymenlaaksossa, eläinlääkäri huolestui lemmikeistä koronan keskellä

13.54 Kouvolalainen eläinlääkäri huolestui lemmikeistä koronakriisin keskellä. Nyt hän neuvoo omistajia tekemään kodin eteiseen lemmikkilistan. Lemmikinomistajien olisi hyvä varautua poikkeustilanteisiin myös etsimällä valmiiksi hoitaja lemmikille.

11.31 Kymsoten mukaan Kymenlaaksossa on todettu nyt yhdeksän koronavirustartuntaa. Yksi henkilö on tehohoidossa Kymenlaakson keskussairaalassa. Kaksi on parantunut koronaviruksesta.

27.3. Yle seuraa Uudenmaan rajojen sulkemista

15.05 Koronavirustilanteesta kertovassa Ylen erikoislähetyksessä seurataan, miten Uudenmaan rajoilla varaudutaan tiesulkuihin. Tilannetta seurataan myös Pyhtäällä Ahvenkoskella E18-moottoritien varressa.

Lähetyksessä Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho kertoo, että esimerkiksi osa kunnan työntekijöistä asuu pääkaupunkiseudulla.

– Olemme tänään kirjoittaneet heille todistuksia siitä, että he pääsevät käymään töissä, Jouni Eho sanoo.

14.50 Viime viikolla Suomen puolelle jumiin jäänyt ulkomaalaismatkustaja odottaa yhä pääsyä pois Suomesta.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen ulkomaalaisyksikkö ratkoo edelleen matkustajan kotiinpaluuongelmaa. Mies ei ole Venäjän kansalainen, mutta haluaisi palata perheensä luokse Venäjälle.

Viime viikon keskiviikkona Vaalimaan rajanylityspaikalla Venäjälle palaamassa ollut matkustaja jäi jumiin Suomen puolelle. Syynä oli se, että liikkumisrajoitukset tulivat voimaan Suomessa ja Venäjällä eri aikaan.

12.20 Uudenmaan maakunnan eristäminen koronaviruksen vuoksi uhkaa sotkea useiden varusmiesten suunnitelmat. Maakunnan alueella palvelustaan suorittavat eivät saa enää matkustaa lomille muualle Suomeen, mikäli liikkumisrajoitukset toteutuvat.

Vastaavasti Uudenmaan maakunnassa asuvat varusmiehet eivät pääse kotiin lomille, mikäli he suorittavat palvelustaan jossain muualla. Palvelukseen pitää kuitenkin palata normaalisti, jos on nyt lomilla.

11.24 Kymenlaaksossa varmistuneita koronavirustartuntoja on edelleen kahdeksan. Viimeisin tartunta varmistui laboratoriotestissä tiistaina. Keskiviikkona ja torstaina ei tullut tietoon uusia tartuntoja. Kaikilta lievästi hengitystie- tai flunssaoireisilta ei oteta koronavirustestejä, ellei jokin muu näytteenoton kriteeri täyty.

10.36 Toiminta uusissa infektiopäivystyksissä on käynnistynyt rauhallisissa merkeissä. Pohjois-Kymen sairaalassa ja Kymenlaakson keskussairaalassa infektiopäivystyksissä asiakkaita on käynyt päivässä keskimäärin yhteensä 70. Vastaanotot avattiin viime viikon lopulla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

27.3. Koronavirus on lykkäämässä Kymsoten liikkeenluovutusta HUS:lle

07.37 Kymsote suunnittelee lykkäävänsä hankinta- ja logistiikkatoimintojensa liikkeenluovutusta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:lle koronavirusepidemian takia. Alunperin liikkeenluovutus oli määrä tehdä toukokuun alussa. Koronaviruksen aiheuttaman kuormituksen vuoksi Kymsote haluaa kuitenkin lykätä liikkeenluovutusta syyskuun alkuun.

26.3. Hotelli Vaakuna sulkee ovet Kouvolassa, Uusimaa aiotaan eristää muusta maasta

18.02 Kaupungit siirtävät työntekijöitään uusiin tehtäviin. Esimerkiksi Kotkassa noin 30 työntekijää on siirtynyt uusiin työtehtäviin koronavirustilanteen takia.

18.00 Ylen selvityksen mukaan koronavirus on vähentänyt liikennettä pääväylillä Uudenmaan rajoilla. Kouvolan suunnalla Kuutostiellä liikennemäärät ovat vähentyneet lähes 25 prosenttia.

17.20 Kuutostiellä Uudenmaan ja Kymenlaakson rajalla liikenne on vilkasta puoli vuorokautta ennen kuin liikkumisrajoitukset tulevat voimaan.

Iitin Kausalassa asuva Pelkosen pariskunta lähti käymään Uudellamaalla, kun vielä ehti.

– Piti lähteä palauttamaan lainassa oleva asuntoauto takaisin ennen kuin Uusimaa menee kiinni, kertoo Mikko Pelkonen.

17.19 Kouvola aikaistaa kulttuuri- ja liikuntapalveluiden lomautuksia. Kesälle suunnitellut lomautukset aloitetaan jo huhtikuussa. Kouvolan kaupungilta menettelyä kommentoidaan talouden ja toiminnan näkökulmasta järkeväksi vallitsevan koronavirusepidemian vuoksi.

16.19 Suuri osa kymenlaaksolaisista ravintoloista sulkee ovensa vapaaehtoisesti tulevana viikonloppuna.

Ravintoloiden ja baarien sulkemista koskeva lainsäädäntö on yhä eduskunnan käsiteltävänä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on vedonnut yrittäjiin, jotta nämä sulkisivat ovensa omatoimisesti. Osa Kymenlaakson ravintoloista jatkaa toimintaa muun muassa valmistamalla take away -ruoka-annoksia.

15.01 Sokos Hotel Vaakuna sulkee ovensa Kouvolassa ensi maanantaina.

Kymen Seudun Osuuskauppa sulkee myös lisää ravintoloita viikonloppuna. Sulkemiset laajenevat lauantaina kaikkiin KSO:n kahviloihin ja ravintoloihin, joissa ei ole take away -toimintaa.

14.58 Kymenlaakson liitto käyttää maakunnan kehittämisrahoja koronavirusepidemian vaikutusten lievittämiseen.

Maakuntaliitto sai hiljattain työ- ja elinkeinoministeriöltä 240 000 euron määrärahan. Sitä aiotaan jakaa esimerkiksi kunnille ja järjestöille.

11.46 Kymsote kertoo, ettei Kymenlaaksossa ole keskiviikon aikana varmistunut uusia koronavirustartuntoja. Maakunnassa on kahdeksan laboratoriotesteissä varmistunutta tartuntaa, joista viimeisin varmistui testissä tiistaina. Kymsote kertoo maakunnan tilannekuvan päivittäin. Tilannekuva kertoo varmistuneista tartunnoista. Lievästi oireilevia ei testata.

9.13 Poliisi aikoo pysäyttää ja tarkastaa kaikki Uudellemaalle tai sieltä pois matkustavat ihmiset.

Rajoitus astuu voimaan perjantaina, jos eduskunta hyväksyy asetuksen.

Sulkuja asetetaan tärkeimmille Uudellemaalle johtaville teille, mutta myös muille teille. Aluksi sulkuja tulee 30–40 tielle. Moottoriteiltä poistetaan kaistoja käytöstä.

Teiden lisäksi poliisi valvoo juna- ja lentoliikennettä.

09.07 Opettajien ammattijärjestön mukaan opettajien työmäärä on etätöiden myötä kasvanut valtavasti. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan opettajat ovat taintumassa tätä menoa työkuorman alle.

01.00 Eduskunta käsittelee tänään torstaina hallituksen esitystä Uudenmaan eristämisestä koronaepidemian hidastamiseksi. Eristämisen myötä ihmisten tulo Uudellemaalle ja sieltä poistuminen kielletään. Liikkumisrajoitukset eivät koske kuitenkaan välttämätöntä liikkumista, kuten työmatkaliikennettä. Tavoitteena on, että liikkumisrajoitukset tulisivat voimaan perjantaina ja jatkuisivat kolme viikkoa, eli huhtikuun 19. päivään saakka. Ravintoloita ei voida määrätä sulkemaan oviaan vielä tulevana viikonloppuna.

25.3. Kymsote kertoo kahdeksannesta tartunnasta

17.04 Kymenlaakson isot kaupungit tarjoavat apua yrityksille. Maakunnan yritykset joutuvat jo lomauttamaan työntekijöitään, koska palveluiden ja tuotteiden kysyntä on vähentynyt virusepidemiaan liittyvien varotoimien takia. Kurjassa tilanteessa Kotka ja Kouvola muun muassa tulevat vastaan yritysten tilavuokrissa.

14.53 Koronavirukseen on sairastunut Kymenlaaksossa varmuudella ainakin kahdeksan ihmistä. Tuorein laboratoriotestillä varmistettu tautitapaus tuli Kymsoten tietoon tiistaina. Kaikkia lievästi oireilevia ei testata, joten todellinen tartuntamäärä voi poiketa testeillä varmistetusta.

24.3. Maakunnassa seitsemän varmistettua tartuntaa, Kouvola ennakoi koronasta 18 miljoonan lisäkuluja

15.42 Kymenlaaksossa on todettu yhteensä seitsemän varmistettua koronavirustartuntaa, kertoo Kymsote. Viimeisimmät tapaukset varmistuivat maanantaina, ja tartuntamäärä kasvaa nyt päivittäin. Varmistuneiden tartuntojen tartuntaketjut ovat Kymenlaaksossa tiedossa, ja tartunnat on saatu maakunnan ulkopuolelta. Kymsote ei kuitenkaan testaa lievästi oireilevia, joten todellinen tartuntamäärä voi olla suurempi kuin varmistuneiden tartuntojen määrä.

15.19 Ulkoministeriön viestinnästä kerrottiin maanantai-iltana, että Venäjällä oli sillä hetkellä noin 500 matkustusilmoituksen tehnyttä suomalaista. Suomen Pietarin pääkonsulaatin mukaan heistä vähän yli puolet on tavoitettu, ja osa on päässyt kotiin. Toistaiseksi matkustajat pääsevät rajan yli ainoastaan Lappeenrannasta Venäjälle diplomaattipostia kuljettavan Jukka Jyrkisen taksin kyydillä, koska suorat lennot Moskovasta on peruttu.

13.00 Kymenlaakson kuntien kauppa-apupalveluista kertovaan juttuun on lisätty tiedot Haminan tarjoamasta avusta.

12.40 Apteekeista on yritetty hamstrata reseptilääkkeitä. Aikaisemmin kerrottiin, että ihmiset ovat tyhjentäneet apteekkien kipu- ja kuumelääkehyllyjä, mutta Fimean mukaan reseptilääkkeitäkin on viime aikoina hamstrattu jokaisesta lääkeryhmästä.

11.55 Kouvola kertoo ensimmäisen, karkean arvionsa koronavirusepidemian vaikutuksesta kaupungin talouteen. Sen mukaan ylimääräisiä kuluja voisi syntyä 18 miljoonan euron edestä puolen vuoden aikana. Kaupunki korostaa, että vaikutuksia on vielä tässä vaiheessa vaikea arvioida tarkasti.

23.3. Viides tartunta varmistui Kymenlaaksossa, lapsiryhmiä siirretään päiväkodeista toisiin, vapaaehtoiset auttamaan vanhuksia

Klo 17.00 Hoitohenkilökunta ympäri Suomen kertoo Ylelle vaikeuksista päästä koronatesteihin. Sairaanhoitopiirit sanovat noudattavansa THL:n ohjeistusta. Korjaus 24.3. klo 10.41: Poistettu esimerkki.

Klo 16.10 Usea liike on sulkenut ovensa Kaakkois-Suomen suurissa kauppakeskuksissa. Vaalimaalla Zsarin ostoskylässä on huomenna auki enää yksi liike. Zsarista on ilmoitettu, että se pysyy auki niin kauan kuin liikkeet haluavat pitää ovensa avoinna.

Klo 14.30 Jos yli 70-vuotiaalla ei ole läheisiä, naapuriapua tai muuta sosiaalista kontaktia, hän voi kaivata ulkopuolisen apua kauppa- tai apteekkiasioinnissa. Ratkaisuksi Kouvolan kaupunki aloitti maanantaina 23. maaliskuuta kauppa- ja apteekkiasiointipalvelun yli 70-vuotiaille ja riskiryhmille.

Klo 12.53 Kotkaan ja Pyhtäälle rakenteilla olevan ulkoilureitin valmistuminen viivästyy koronavirustilanteen vuoksi. Karhuvuoren kuntopolulta Moronvuorelle Valkmusan kansallispuistoon on määrä rakentaa 17 kilometrin pituinen ulkoilureitti, jonka on ollut tarkoitus valmistua touko-kesäkuussa. Reitti valmistunee kuitenkin aikaisintaan syksyllä.

Klo 11.10 Osa päiväkotiryhmistä siirretään väliaikaisesti toisten päiväkotien tiloihin Kouvolassa. Syynä on se, että hoitoon osallistuvien lasten määrä on vähentynyt merkittävästi koronavirustilanteen vuoksi.

Klo 6.45 Kymenlaaksossa on nyt todettu kaikkiaan viisi koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta. Viikonlopun aikana varmistui neljä uutta tartuntaa. Neljännestä uudesta tartunnasta kertoi ensin Kouvolan Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

22.3. Kolme uutta tautitapausta Kymenlaaksossa

Klo 13.30 Kymenlaaksossa on todettu kolme uutta koronaviruksen aiheuttamaa sairastumista. Sairastuneet ovat saaneet tartunnan ulkomailta. Kaikki sairastuneet ovat kotihoidossa.

Klo 10.09 Kouvolassa linja-autovuorot vähenevät maanantaista 23.3. alkaen. Ajamatta jäävät muun muassa ne vuorot, jotka normaalisti ajettaisiin koulupäivinä ja jotka ovat erityisesti koululaisille tarkoitettu.

21.3. Infektiopäivystys Kouvolassa saatiin aamulla auki, kävijöitä ollut tänään melko vähän

20.33 Pohjois-Kymen sairaalassa saatiin aamulla auki erillinen päivystys hengitystieinfektiota sairastaville. Alkuiltaam mennessä infektiopäivystyksessä oli käynyt vasta runsaat kymmenen potilasta.

20.3. Hoitajapula siirsi infektiopäivystysten aloitusta, ravintoloita menee kiinni

16.27 Kymenlaakson infektiopäivystysten aloitus on viivästynyt hoitajapulan takia.

Kymsote ilmoitti eilen perustavansa kaksi erillistä infektiopäivystystä Kymenlaakson keskussairaalaan Kotkaan ja Pohjois-Kymen sairaalaan Kouvolaan perjantaiaamuna.

Kotkassa infektiopäivystys saatiin auki iltapäivällä kello 16. Kouvolassa infektiopäivystys alkaa vasta lauantaiaamuna.

15.48 Kotkan kaupunki ilmoitti, että se aloittaa yli 70-vuotiaille tarkoitetun kauppa- ja apteekkiavun. Palvelua pyörittävät kaupungin työntekijät, joiden omat työtehtävät ovat tauolla koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia. Aiemmin vastaavan palvelun valmistelusta on ilmoittanut Kouvolan kaupunki.

15.13 Kymen Seudun Osuuskauppa sulkee ravintoloitaan koronaviruksen takia.

Kysyntä ja asiakasmäärät ovat hotelleissa ja ravintoloissa vähentyneet merkittävästi koronaviruspandemian takia.

Osuuskauppa sulkee Kotkassa ja Kouvolassa 11 kahvilaa ja ravintolaa ensi maanantaina.

Suljettujen ravintoloiden työntekijöille pyritään tarjoamaan töitä osuuskaupan muista toimipisteistä.

13.40 Kaikille halukkaille 1.–3.-luokan oppilaille tarjotaan jälleen lähiopetusta.

Hallitus on poistanut ehdon, jonka mukaan lähiopetukseen saivat osallistua vain ne oppilaat, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla.

13.25 Vaalimaan raja-asemalle jumiin jääneen matkustajan tilanteeseen ei ole löytynyt ratkaisua.

Venäjälle palaamassa ollut matkustaja jäi keskiviikkona jumiin Suomen puolelle, kun Suomi ja Venäjä sulkivat rajat ulkomaalaisilta tällä viikolla eri päivinä.

Poliisi selvittää, miten mies voisi palata kotimaahansa. Tilannetta vaikeuttaa se, että lentoliikennettä on rajoitettu.

Mies on tällä hetkellä tilapäismajoituksessa Kymenlaakson alueella.

9.08 Tuotantoeläinten terveys ja hyvinvointi asetetaan nyt poikkeusoloissa lemmikkien edelle eläinhuollossa.

Ruokaviraston antamien ohjeiden mukaisesti esimerkiksi Kotkan-Pyhtään alueen kaupungineläinlääkärit hoitavat ensisijaisesti tuotantoeläimiä.

Lemmikkieläinten akuutit sairastapaukset pyritään hoitamaan resurssien salliessa.

19.3. Sairaaloihin erilliset infektiopäivystykset, ateriapaketteja koululaisille

15.55 Koululaisille aletaan jakaa ateriapaketteja Haminassa. Ateriat voi hakea kouluilta näillä näkymin ensi keskiviikosta lähtien.

Koululaiset siirtyivät etäopetukseen eilen keskiviikkona.

15.36 Kymenlaakson keskussairaalaan Kotkaan ja Pohjois-Kymen sairaalaan Kouvolaan perustetaan erilliset infektiopäivystykset.

Niiden toiminta alkaa perjantaiaamuna.

Kaikki potilaat, joilla on ylähengitystieinfektio, flunssa- tai muita tulehdusoireita, kuten kuumetta, yskää, nuhaa, ripulia tai oksentamista, ohjataan Kymenlaakson keskussairaalassa ja Pohjois-Kymen sairaalassa erillisiin infektiopäivystyksiin.

Kymsoten terveysasemilla ei enää hoideta infektio-oireisia potilaita.

13.59 Haminan–Kotkan satamalla oli aikaisemmin vaikeuksia saada tyhjiä kontteja, koska ne ovat jumiutuneet Kiinaan. Tilanne ei ole muuttunut parempaan. Kiinan edustalla on tälläkin hetkellä konttilaivoja, jotka eivät ole päässeet rantautumaan Kiinaan, eikä kontteja ole tyhjennetty.

Haminan-Kotkan sataman toimitusjohtaja Kimmo Naskin mukaan kontteja saattaa jäädä sinne yhä enemmän jumiin.

Muu tavaraliikenne toimii kuitenkin normaalisti.

13.48 Muutamia matkustajia käännytettiin takaisin kaikilla Kaakkois-Suomen raja-asemilla viime yönä sen jälkeen, kun Suomen ja Venäjän välinen raja oli jo suljettu.

Venäjälle palaamassa ollut ulkomaalainen matkustaja jäi keskiviikkona jumiin Vaalimaan raja-asemalle. Syynä oli se, että liikkumisrajoitukset tulivat voimaan Suomessa ja Venäjällä eri aikaan.

12.20 Kouvola valmistelee kauppa- ja apteekkiasioinnin apua, jossa vapaaehtoiset auttavat yli 70-vuotiaita ja muita koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvia asioinnissa. Vastaavia suunnitelmia on myös muissa Suomen kunnissa. Päivitämme Kymenlaakson kuntien asiointiapuun liittyviä tietoja tähän juttuun.

18.3. Lastensujelussa haasteita, voidaanko rajan yli ramppaamista estää?

20.52. Koronavirus aiheuttaa haasteita myös lastensuojelussa. Henkilöstöä tarvitaan lisää, etätyötä ei voida tehdä ympärivuorokautisessa lastensuojelutyössä ja lisäksi huoli ja pelko koronaviruksesta ja siihen liittyvistä toimenpiteistä on lisääntynyt lasten ja vanhempien keskuudessa.

Yksi haaste on myös se, kuinka fyysisiä kontakteja vältetään käytännön työssä, kun etätyötä ei voida tehdä. Valtion koulukodeissa lapset ovat omissa huoneissaan, kunnes flunssan oireet hellittävät.

20.47 Suomi rajoittaa rajanylitysliikennettä torstaiyöstä alkaen. Venäjällä rajoitukset astuivat voimaan jo keskiviikkona. Mutta saavatko kaksoiskansalaiset edelleen kulkea rajan yli, miten tahtovat?

18.31 Koronavirus uhkaa nyt sydänkesän urheilutapahtumia. Tiistaina siirtyivät jalkapallon EM-kisat. Kisat on tarkoitus pelata vuonna 2021. Suomessa on sen sijaan vahva usko, että Kymiringin MotoGP-kisa toteutuu ensi heinäkuussa. Kisaviikonloppuun on myyty 37 000 lippua.

18.00 Kymsote varautuu koronaviruksen aiheuttamaan epidemiaan. Kymenlaakson keskussairaalaan ja Pohjois-Kymen sairaalaan perustetaan perjantaina 20. maaliskuuta erilliset infektiopäivystykset.

Terveysasemia suljetaan ja kiireettömän hoidon aikoja perutaan. Kymsote ottaa yhteyttä asiakkaisiin, joita peruutukset koskevat.

17:18 Kotkan kaupunginteatteri aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut.

Syynä on teatterin kevätkauden keskeyttäminen koko keväältä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Esitykset on keskeytetty toukokuun loppuun saakka Kotkan kaupunginjohtajan määräyksestä.

Esitystoiminnan keskeyttäminen vaikuttaa välittömästi teatterin talouteen, koska lipputulot loppuvat.

15:03 Koronavirusepidemia vaikuttaa jo laajasti Kymenlaakson yrityksiin, selviää Kauppakamarin jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä.

Kymenlaaksossa kyselyyn vastasi alkuviikosta 118 yritystä. Lähes yhdeksän kymmenestä yrityksestä arvioi, että epidemia laskee yritysten liikevaihtoa seuraavien kahden kuukauden aikana.

12:49 Kouvolan kaupunki valmistelee jo päätettyjen lomautusten aikaistamista. Syynä ovat laajat sulut palveluissa koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Kouvola päätti viime vuonna lomauttaa kaikki työntekijät pääosin kolmeksi viikoksi.

– Niiden aikaistamista valmistellaan noin kuukauden päähän siltä osin kuin se on tarkoituksenmukaista, kaupunginjohtaja Marita Toikka sanoo.

Näillä näkymin perusopetuksen opettajien pakkolomat pidetään suunnitellusti ensi syksynä.

12:33 Yhä useampi kotkalainen on ottanut lapsensa pois päivähoidosta tällä viikolla. Vähäisestä lapsimäärästä huolimatta päiväkoteja ei aiota yhdistää, jotta tartuntariski pysyy mahdollisimman pienenä.

Kotkassa ja Kouvolassa varhaiskasvatuksen hoitomaksuihin voi hakea helpotusta poikkeusolojen aikana.

10:02 Kaakkois-Suomen raja-asemien liikennemäärissä oli selkeä piikki ennen kuin Venäjän rajat sulkeutuivat eilen illalla kello 23. Nuijamaan rajanylityspaikalla liikenne oli normaalia tiistaita vilkkaampaa, Imatran rajanylityspaikalla puolestaan normaalilla tasolla, ja Vaalimaan rajanylityspaikalla liikennettä oli tavallista tiistaita vähemmän.

9:57 Venäjä sulkee kaikki rajansa muilta paitsi Venäjällä vakituisesti asuvilta henkilöiltä. Rajat sulkeutuivat tiistai-iltana kello 23 Suomen aikaa, ja ne pysyvät kiinni toukokuun ensimmäiseen päivään asti. Suomen halllitus ilmoitti tiistaina, että rajaliikennettä aletaan rajoittaa voimakkaasti torstaista klo 00 alkaen. Käytännössä Suomi ottaa käyttöön sisärajatarkastukset ja useita rajanylityspaikkoja suljetaan.

6:48 Kaakkois-Suomalaiset yritykset joutuvat nyt lomauttamaan työntekijöitään, koska palveluiden ja tuotteiden kysyntä vähenee koronavirusepidemiaan liittyvien varotoimien takia. Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston mukaan yt-ilmoitusten ja yhteydenottojen määrä alkoi nousta viime viikon loppupuolella.

17.3. Yksityiset kuntosalit saavat olla auki

19:38 Aluehallintoviraston tuoreen ohjeistuksen mukaan kuntosalit saavat jatkaa toimintaansa. Kouvolassa kuntosaliyrittäjä Ville Sipari päästää Liikutus -salille vain yhden ihmisen kerrallaan treenaamaan. Myös esimerkiksi LadyLine-kuntosalit ovat Suomessa normaalisti auki. Sali noudattaa ryhmäliikunnassa 10 henkilön maksimimäärää. Keskukseen saapuvien tulee välttää läheistä kontaktia muiden paikalla olevien kesken.

18:35 Moni jää ilman ruoka-apua kokoontumiskiellon takia – avustusjärjestöt pelkäävät seurauksia ja ennustavat entistä pidempiä leipäjonoja. Kouvolan alueella toimiva Korttelikotiyhdistys seisauttaa ruokajakelun pääsiäiseen asti. Syynä on, ettei se pysty takaamaan tilaisuuksissa tarpeeksi korkeaa hygienian tasoa. Kotka-Kymin seurakunta sen sijaan jatkaa ruoanjakoa entiseen malliin. Seurakunnasta kerrotaan, että tilaisuuksien hygieniaa on tehostettu muun muassa vähentämällä lähikontakteja.

18:06 Kymen Seudun Osuuskauppa aloittaa ensi maanantaina yt-neuvottelut osassa toimintojaan. Lomautus uhkaa noin 580 työntekijää.

17:36 Koulut hiljenevät lähes täysin keskiviikkona, kun suurin osa oppilaista jää etäopetukseen. Lappeenranta tarjoaa kouluruokailun myös etäopetuksessa oleville, Kotka ja Kouvola eivät.

16:53. Tuottaja ja näyttelijä Olga Temonen kertoo, millaisia vaikutuksia koronavirustilanteella on ollut hänen yrityksensä toimintaan. Aika jonka sain -elokuvan piti olla menestys, mutta koronavirus teki siitä painajaisen. Nyt Olga Temonen miettii itku kurkussa ratkaisuja yrityksen toiminnan säilyttämiseksi.

16:01 VR peruu junavuoroja ja suunnittelee lomautuksia matkustajamäärän romahtamisen vuoksi. Yhtiöllä on Kaakkois-Suomessa noin 600 työntekijää, joista moni tavaraliikenteessä. Säästöpaineet tulevat matkustajaliikenteestä.

14:14 Kouvolan kaupunki valmistelee päätösvallan siirtämistä virkamiehille, jotta päätöksenteko poikkeusoloissa turvataan. Kaupunki myös muuttaa palveluitaan Suomen hallituksen linjausten mukaisiksi. Esimerkiksi koulut, kirjastot, museot ja liikuntapaikat suljetaan. Varhaiskasvatuksen yksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pysyvät toiminnassa.

14:05 Kotkan kaupunki linjasi tänään toimia koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Kaupunki sulkee kouluja, kirjastot, museot ja liikuntapaikat. Kaikki Kotkan kaupungin päiväkodit ja esiopetusyksiöt pysyvät auki.

Kotkan kaupunki selvittää, miten tukea yli 70-vuotiaita asukkaitaan esimerkiksi asioinnin ja kaupassa käynnin suhteen.

12:28 Suomen hallitus linjasi maanantaina toimia koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Yhtenä toimenpiteenä valtion ja kuntien teatterit suljetaan tästä päivästä eteenpäin. Hallituksen linjaukset ovat voimassa näillä näkymin 13. huhtikuuta asti.

Päätös sulkee myös Kouvolan teatterin ovet. Tämän myötä esityksiä perutaan ja ensi-iltoja siirretään.

Teatterin taloudelliset tappiot ovat 60 000–90 000 euron luokkaa, jos kaikki kevään näytökset peruuntuvat. Tilanteesta johtuen teatteri käynnistää yhteistoimintaneuvottelut.

11:25 Kotkan kauppakeskus Pasaatin liikkeet saavat toteuttaa arkena tavallista lyhyempiä aukioloaikoja. Kauppakeskuspäällikkö Sari Puhilas kertoo, että liikkeiden puolelta alettiin lähestyä kauppakeskusta poikkeuksellisten aukioloaikojen tiimoilta jo viime torstaina.

Puhilas kertoo, että yksikään liike ei vielä ole ilmoittanut lähtöhaluista ja vuokrasopimuksen purkamisesta.

Myös Kouvolassa kauppakeskus Veturi tarjoaa nyt liikkeille mahdollisuutta pitää liikkeitä auki poikkeusajoin. Liikkeiden on mahdollista sulkea ovensa kokonaan koronavirusepidemian ja siihen liittyvän valmiuslain soveltamisen aikana.

8:12 Kaikki koulut sulkeutuvat viimeistään keskiviikkona myös Kymenlaaksossa.

Osa kouluista on kuitenkin pyytänyt oppilaita jäämään kotiin jo tänään tiistaina. Näin on ohjeistanut ainakin Mansikkamäen koulu Kouvolassa.

Esimerkiksi Kotkassa Helilän koulussa opetus järjestetään vielä tiistaina normaalisti.

– Päivää vietetään lukujärjestysten mukaisesti. Opettajat ohjeistavat oppilaita tulevaa kotityöskentelyä varten, eli miten teen työtä kotona ja mitä välineitä tulee olla, rehtori Jaana Länsimies kertoo.

Päiväkodit ja niiden yhteydessä toimivat esikoulut jatkavat toimintaansa normaalisti.

16.3. Flunssapotilaat jättivät menemättä kouluun

15:30 Valtaosa Kouvolan ja Kotkan peruskoulujen oppilaista on meni maanantaina kouluun normaalisti.

Kotiin on muun muassa jääty, jos olo on tunnettu kipeäksi, tai perheessä on henkilö, joka on vastikää käynyt ulkomaan matkalla. Lisäksi kouluun ei olla lähdetty, jos oppilas tai oppilaan perheenjäsen on kuulunut riskiryhmään.

Kotiin jääneille oppilaille koulutehtäviä jaetaan tänään oppilaitosten verkkopalvelu Wilman kautta. Kouluilta on kerrottu, että lisääntyneestä viestiliikenteestä huolimatta Wilma on toiminut ilman kangertelua.

14:57 Espanjan Torreviejassa asuva kotkalaissyntyinen Jenni Kuivainen kertoo, että Espanjan hallituksen lauantaina julistama poikkeustila näkyy alueella jo monin tavoin.

Kuivainen pyörittää Torreviejassa golf-matkoihin erikoistunutta Projenni travels -matkatoimistoa miehensä Jarkko Jolkkosen kanssa. Kuivainen kertoo auttavansa nyt asiakkaitaan pääsemään Espanjasta Suomeen.

12:28 Sadoilla abiturienteilla on edessään tuskainen viikko. 414 abia joutuu suorittamaan viisi yo-koetta peräkkäisinä päivinä. Tämä koskee niitä, joilla on opintosuunnitelmassaan toinen kotimainen kieli, reaali, matematiikka, reaali ja pitkäs vieras kieli.

Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan tilanne tuli yllätyksenä kaikille ja valmistautumisaikaa on vähän.

Tiistaisen reaalikokeen siirto vaikuttaa lähes 20 000 kokelaaseen, ja torstain kokeen siirtäminen reiluun 23 300 kokelaaseen. Aikaistamisella pyritään turvaamaan tutkinnon järjestäminen ja se, että mahdollisimman moni voisi suorittaa kokeen, vaikka koronavirustilanne laajenisi.

6:14 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk keskeyttää tänään maanantaina lähiopetuksen. Keskeytys jatkuu maaliskuun loppuun asti.

Etäopetus alkaa viimeistään ensi viikon maanantaista alkaen heti, kun opetusjärjestelyt on saatu muutettua.

Xamkin opiskelijaravintolat ja kirjastot ovat kiinni 19.–31. maaliskuuta. Poikkeuksina ovat ravintola Talli ja ravintola Stadiumi Mikkelissä.

Myös Xamkin harrastustoiminta keskeytyy maaliskuun loppuun asti.

15.3. Kukaan ei ole altistunut Kymenlaakson tartunnalle, Kouvolan lukiot etäopetukseen

17:19 Kouvolan lukioiden opiskelijat siirtyvät etäopetukseen maanantaista 16.3. alkaen.

Kaupungilta kerrotaan, että etäopetus jatkuu kaksi viikkoa. Opettajat huolehtivat etäopetuksen ohjeistusten antamisesta omien opetusryhmiensä opiskelijoille. Ohjeistus annetaan pääsääntöisesti Wilman kautta.

15:27 Kukaan ei Kymsoten mukaan ole altistunut Kymenlaaksossa todetulle koronatartunnalle.

Potilas ei ole ollut työssä Suomeen palaamisensa jälkeen. Hän on oma-aloitteisesti pysynyt yksin kotonaan eikä hänellä ole ollut lähikontakteja muihin henkilöihin,

14.3. Kymenlaaksossa ensimmäinen koronavirustartunta, asiakkaat alkoivat käyttää hanskoja ruokakaupassa

13:14 Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella on todettu koronavirustartunta työikäisellä henkilöllä. Maakunnan ensimmäinen tartunta varmistui tänään lauantaina. Tartunta on saatu Pohjois-Italiasta.

Potilas on kotona eristyksessä ja hyväkuntoinen. Altistuneita selvitetään.

8:06 Koronavirus on alkanut näkyä jopa ylivarovaisuutena suomalaisten ostoskäyttäytymisessä.

Hamstrauksen lisäksi osa ruokakauppojen asiakkaista on alkanut käyttää kertakäyttökäsineitä tai kuntosalihanskoja noukkiessaan kauppojen hyllyiltä elintarvikkeita, hedelmiä tai vihanneksia. S-ryhmästä kerrotaan, että ilmiö on näkynyt esimerkiksi Prismoissa.

THL:n mukaan kertakäyttökäsineiden tai kumihanskojen käyttö voi olla jopa petollista, koska ne antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen. Jos hanskoja haluaa käyttää, niiden tulee olla puhtaan kertakäyttökäsineet, jotka heitetään pois kaupasta pois tullessa.

13.3. Influenssa katosi liki olemattomiin Kymenlaaksossa, kiireetön hammashoito loppuu

17:18 Suomen isot kaupungit linjaavat, että ne peruuttavat yli 500 hengen yleisötilaisuudet. Moni kaupunki on myös linjannut ettei se ota vastaan kansainvälisten ryhmien vierailuja. Lisäksi koulujen luokkaretkiä ja leirikouluja on peruttu.

Lukuisat kaupungit suosittelevat myös etätöihin jäämistä ensi viikon alusta alkaen. Kaupunkien sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä on jo varauduttu siirtämään kiireettömästä toiminnasta epidemian torjuntaan.

Kotkan lisäksi uimahalleja on suljettu muun muassa Porissa ja Rovaniemellä. Teatteriesityksiä on peruttu niin ikään usealla paikkakunnalla.

11:33 Kymenlaaksossa lopetetaan kiireetön hammashoito maanantaina 16.3.

Suun terveydenhuollossa tehdään vain päivystyksellisiä ja kiireellisiä toimenpiteitä. Kaikki hammashoidon kiireettömät ajanvaraukset perutaan koronaviruksen takia neljäksi viikoksi.

Kymsote varautuu tällä siihen, että hoitohenkilökunnan kasvosuojat riittävät. Suu-nenäsuojus on kertakäyttöinen ja potilaskohtainen.

11:15 Talven influenssaepidemia on jäämässä selvästi tavanomaista vaisummaksi. Kymenlaaksosta on raportoitu vain muutamia yksittäisiä tapauksia.

A-influenssatapaukset kääntyivät selvään laskuun, kun ensimmäinen suomalainen sai koronatartunnan. THL:n asiantuntija uskoo, että parantunut hygienia on vaikuttanut merkittävästi influenssakauteen.

Kymsoten mukaan influenssan vähenemisen syitä voivat olla parempi rokotekattavuus, vaimeampi virustarjonta ja lisääntynyt käsihygienia.

12.3. Koulut varautuvat keskeyttämään opetuksen koronaviruksen takia, Kotka sulkee uimahallit ja Kouvola kieltää luokkaretket

18:15 Kouvola kieltää koululaisilta ja opiskelijoilta luokkaretket, leirikoulut ja opintomatkat toukokuun loppuun asti. Kielto koskee sekä kotimaan että ulkomaan retkiä.

Kaupunki tiedottaa myös, että työntekijöiden pitää suosia kotimaan työmatkojen sijaan etäkokouksia.

Kouvolan kaupunki ei myöskään ota vastaan ulkomaisia vieraita ainakaan ennen toukokuun loppua. Samoin kaupungin järjestämien suuremmat, yli 50 henkilön yleisötilaisuudet siirretään myöhempään ajankohtaan, tai ne järjestetään verkossa.

17:31 Kymsoten päivystysavun puhelinnumero 116 117 on ruuhkautunut. Numeroon on soitettu tänään torstaina huomattavasti tavallista enemmän.

Kymsote kehottaa soittamaan päivystysavun numeroon vain, jos harkitsee päivystykseen lähtöä tai epäilee sairastuneensa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Yleistä tietoa koronaviruksesta saa sosiaali- ja terveysministeriön valtakunnallisesta neuvontanumerosta 0295 535 535. Puhelinneuvonta palvelee arkisin 8–21 ja lauantaisin 9–15.

17:28 Kotkan kaupunki aloittaa isot toimenpiteet koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Kaupunki aikoo esimerkiksi peruuttaa kaikki omissa tiloissaan järjestettävät yli 500 hengen tapahtumat. Syynä tähän on Suomen hallituksen suositus suurten yleisötilaisuuksien peruuttamisesta.

Lisäksi Kotkan kaupunki sulkee kaksi uimahalliaan toistaiseksi. Kaupunki tiedottaa, että liikuntatiloissa ja urheiluhalleissa toiminta jatkuu, mutta tilaisuuksiin pääsy sallitaan vain toimintaan osallistuville henkilöille.

Kymi Sinfonietta peruu kaikki konserttinsa ja Kotkan Kaupunginteatteri peruu kaikki näytöksensä kevätkaudelta.

11:00 Kunnat ympäri Suomen varautuvat koronaviruksen aiheuttamiin karanteeneihin kouluissa.

Yle kysyi kuntien opetusjohtajilta, ovatko kunnat varautuneet tarvittaessa keskeyttämään opetuksen. Monissa kunnissa lähetettiin vanhemmille Wilma-viesti vanhemmill, jossa kehotetaan oppilaita ottamaan kaikki kirjat mukaansa kotiin ja säilyttämään niitä siellä toistaiseksi.

Kunnat varautuvat erilaisiin tilanteisiin, kuten jos koko koulu joudutaan sulkemaan, useampia kouluja joudutaan sulkemaan tai yksittäinen luokka tai yksittäisiä luokkia asetetaan karanteeniin.

11.3. Sataman kontit jumiutuivat Kiinaan

Koronaviruksen vaikutukset ovat alkaneet näkyä Suomen suurimmassa vientisatamassa. Haminan–Kotkan satamalla on ollut vaikeuksia saada tyhjiä kontteja, koska ne ovat jumiutuneet Kiinaan.

Kiinan edustalla on tällä hetkellä konttilaivoja, jotka eivät ole päässeet rantautumaan Kiinaan, eikä kontteja ole tyhjennetty. Satamajohtaja Kimmo Naski ennakoi, että keväästä tulee katastrofaalinen.

Kiinalla on erittäin merkittävä osuus maailman konttiliikenteessä. Kiinaan kuljetetaan ja sieltä tuodaan tavaraa ympäri maailmaa. Nyt tehtaita on suljettu, ja tavaravirta on tyrehtynyt.

10.3. Koronaviruksesta ensimmäinen karanteenipäätös Kymenlaaksossa

12:23 Kymenlaakson alueella tehtiin tiistaina ensimmäinen koronavirukselle altistumiseen liittyvä karanteenipäätös.

Kymsoten mukaan muutamia kymenlaaksolaisia on altistunut varmistetulle koronavirustartunnalle. Altistumiset ovat tapahtuneet maakunnan ulkopuolella.

Yksi altistuneista määrättiin tiistaina karanteeniin. Kymsoten mukaan henkilö on oireeton ja karanteenissa kotonaan.

Virallisen karanteenipäätöksen lisäksi muutama, mahdollisesti tartunnalle altistunut kymenlaaksolainen on ilmoittanut jäävänsä kotiin vapaaehtoisesti kahden viikon ajaksi.

9.3. Koronavirusnäytteiden ottaminen alkoi Kouvolassa, THL: Älä vie nuhaisia lapsia mummolaan hoitoon

20:18 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottaa kaikkia flunssaoireisia pidättäytymään vierailuista sairaaloissa, hoitolaitoksissa, palvelukodeissa tai vanhusten kotona.

Vaikka epidemia ei ole Suomessa vielä alkanut, tilanne voi THL:n mukaan muuttua nopeasti.

THL ohjeistaa myös pienten lasten vanhempia, etteivät he veisi edes lievästi sairasta lasta kyläilemään isovanhempien luona tai pyytäisi heitä hoitamaan sairasta lasta.

14:01 Kymsote on aloittanut koronavirusnäytteiden ottamisen Kouvolassa. Ensimmäinen koronavirusepäilyyn liittyvä näyte otettiin Pohjois-Kymen sairaalassa viime keskiviikkona. Kaikkiaan näytteitä on otettu Kouvolassa neljä.

Aiemmin kaikista Kymenlaaksossa epäillyistä koronavirustartunnoista otettiin näytteet Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa. Enää kouvolalaisia ei haluta ajattaa näytteiden takia Kotkaan.

4.3. Ensimmäiset Kymenlaakson koronanäytteet osoittautuivat negatiivisiksi, Moto-GP ajetaan

13:05 Suomen MotoGP -osakilpailu järjestetään heinäkuussa Iitin Kymiringillä alkuperäisten suunnitelmien mukaan.

MotoGP-kauden avauskilpailu Qatarissa on peruttu koronaviruksen vuoksi. Kansainvälinen moottoripyöräilyliitto piti perumista järkevimpänä vaihtoehtona matkustusrajoitusten vuoksi.

9:12 Kymenlaakson ensimmäinen koronanäyte otettiin sunnuntaina keskussairaalassa 1.3. ja kaksi seuraavaa maanantaina 2.3. Näytteet tutkittiin HUS:n laboratorioissa ja kaikki osoittautuivat negatiivisiksi.

Kymsote päätti 4.3., että se tiedottaa jatkossa ainoastaan positiivisista koronavirustuloksista. Sama toimintamalli on käytössä myös muissa sairaanhoitopiireissä.

Puuttuuko jutusta jokin tieto, jota etsit tai tiedätkö jostain vaikutuksesta, jota listassa ei ole mainittu? Laita viestiä kotka@yle.fi (siirryt toiseen palveluun)!

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan