1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yleistä

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa: 18 uutta tartuntaa vuorokauden aikana, tartuntoja sekä etelässä että pohjoisessa

Päivitämme tähän artikkeliin kaikki uusimmat tiedot koronapandemian vaikutuksista Kymenlaaksoon.

Kymsoten mukaan kasvomaskien käyttösuositus tulee olemaan voimassa pitkään. Arkistokuva. Kuva: Jasmina Kauta / Yle
Tekijät

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

28.7. 18 uutta tartuntaa

14.47 Alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti tänään keskiviikkona kokouksessaan, että maakunta jatkaa kiihtymisvaiheessa. Asiaa arvioidaan ensi viikolla uudelleen, mutta tämänhetkisten tietojen mukaan leviämisvaiheeseen siirtymisen uhka on todellinen, Kymsote tiedottaa. Tartuntoja todetaan nyt tasaisesti ympäri Kymenlaaksoa. Tartunnat leviävät tällä hetkellä enemmän työpaikoilla ja yksityistilaisuuksissa kuin julkisilla paikoilla. Myös ulkomaan matkoilta tulee tartuntoja.

11.52 Kymenlaaksossa on tänään raportoitu 18 uutta koronavirustartuntaa, jotka on varmistettu viimeisen vuorokauden aikana. Eilen uusia tartuntoja raportoitiin kymmenen. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme koronaviruspotilasta.

Kymenlaakso on tällä hetkellä koronaviruksen kiihtymisvaiheessa. Aiemmin tilanne oli erityisen tiukka Kouvolassa, mutta tartuntoja on tullut viime aikoina ilmi sekä eteläisessä että pohjoisessa Kymenlaaksossa. Alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu tänään keskustelemaan Kymenlaakson koronatilanteesta.

27.7. Tartuntoja etelässä ja pohjoisessa

14.25 Kymenlaaksossa on tiistaina raportoitu kymmenen uutta koronatartuntaa. Tartuntoja on viime päivinä ollut tasaisesti maakunnan eri osissa. Sairaanhoidon kuormitus ei kuitenkaan ole lähtenyt vastaavaan nousuun. Kymenlaaksossa on tällä hetkellä koronan takia sairaalahoidossa kolme potilasta. Edellisen viikon aikana Kymsote on tutkinut yhteensä 2630 koronatestissä jätettyä näytettä.

26.7. 23 uutta tartuntaa viikonlopulta

13:40 Kymenlaaksossa on lauantain, sunnuntain ja maanantain aikana todettu yhteensä 23 uutta koronavirustartuntaa. Viisi on tällä hetkellä sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi.

24.7. Valkealan kirkonseudun päiväkodissa todettu korona-altistus

15.40 Valkealan kirkonseudun päiväkodissa on todettu korona-altistus, jossa koronavirukseen sairastunut henkilö on altistanut muita tartunnalle, tiedottaa Kouvolan kaupunki.

Altistus koskee kahdeksaa lasta ja neljää työntekijää. Altistuneet lapset on asetettu karanteeniin 24. heinäkuuta alkaen.

23.7. Karhulan rokotuspiste muuttaa

14.25 Karhulan koronarokotuspiste aloittaa uudessa osoitteessa ensi viikon keskiviikkona 28. heinäkuuta. Uudet tilat sijaitsevat terveys- ja hyvinvointipiste Luotsissa osoitteessa Karhulantie 30. Vanhat tilat sijaitsevat uuden tilan naapurissa osoitteessa Karhulantie 32–34, joten muuttomatka ei ole pitkä.

22.7. Ravintolarajoitukset voimaan lauantaina

15.38 Ravintolarajoitukset astuvat jälleen voimaan lauantaina Kymenlaaksossa. Valtioneuvosto päätti tänään uusista ravintolarajoituksista kaikille kiihtymisvaiheen alueille eli Uudenmaan lisäksi nyt myös Kymenlaakson, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireihin.

Kaikissa ravintoloissa ja baareissa anniskelu päättyy viimeistään keskiyöllä, ja ovet on suljettava viimeistään yöyhdeltä. Ruokaravintoloissa paikkoja saa olla käytössä kolme neljäsosaa ja anniskeluravintoloissa puolet. Kaikilla on oltava istumapaikka pöydän tai muun tason ääressä.

21.7. Kymenlaaksoon esitetään ravintolarajoituksia

14.02 Alueellinen koronakoordinaatioryhmä esittää ravintolarajoitusten käyttöönottoa Kymenlaaksossa aikaisintaan huomisesta alkaen. Ravintolat saisivat rajoitusten myötä pitää ovensa auki yhteen yöllä, ja anniskelu päättyisi keskiyöllä. Myös asiakkaiden määrää rajattaisiin. Valtioneuvosto tekee asiasta lopullisen ratkaisun huomisessa kokouksessaan.

Kymsoten mukaan koronavirustartunnat leviävät yhä enemmän nuorten aikuisten keskuudessa. Ravintola-altistukset ovat tehneet tartuntojen jäljityksen hankalammaksi.

20.7. Kymenlaaksossa on voinut altistua julkisilla paikoilla

12.20 Kymenlaaksossa on viimeisen kahden viikon aikana voinut altistua koronavirukselle julkisilla paikoilla Pyhtäällä, Kotkassa, Kouvolassa ja Haminassa. Uusimmat Kymsoten altistumispaikkasivulle (siirryt toiseen palveluun) päivitetyt tiedot kertovat muun muassa altistumisista Santalahti resortilla ja Haminan eri baareissa.

Viimeisen vuorokauden aikana on kirjattu kaksi uutta koronavirustartuntaa Kymenlaakson alueelta. Molemmat tartunnat ovat eteläkymenlaaksolaisilla.

9.04 Matkailu- ja ravintolapalvelujen yhdistys MaRa aikoo tehdä kantelun Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsoten riittämättömistä koronatoimista Vaalimaan rajanylityspaikalla. Vaalimaan rajanylityspaikka ruuhkautui pahoin, kun Suomen ja Belgian välistä jalkapallo-ottelua Pietarissa katsomassa olleet kisaturistit palasivat kesäkuussa Venäjältä Suomeen. Koronatestejä oli tuolloin tekemässä vain neljä henkilöä, joten Kymsote päätti keskeyttää koronatestit ruuhkien purkamiseksi.

19.7. Mahdollisia altistumisia Haminassa

12.45 Kymsoten altistumispaikkatiedotuksen mukaan keskustassa sijaitsevassa Pub & Bar Hallinkulmassa on voinut altistua kello 19.30–20 ja Gebardi Pubissa kello 20–22. Perjantain jälkeen on kirjattu yhteensä 19 tartuntaa, joista ainakin kaikki maanantain viisi tartuntaa on todettu Etelä-Kymenlaaksossa.

16.7. Kiuru: ravintolarajoituksia Kymenlaaksoon

12.26 Kymenlaaksossa on todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kolme koronaviruspotilasta.

8.29 Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo Ylen aamussa, että ensi viikon torstaina on tarkoitus ottaa käyttöön ravintolarajoituksia kiihtymisvaiheen alueilla. Ravintolat menisivät Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Varsinais-Suomessa kiinni viimeistään kello yksi yöllä. Anniskelu loppuisi puoliltaöin.

Syynä on Suomen heikkenevä koronavirustilanne. Positiivisten näytteiden määrä on kolminkertaistunut kuukaudessa ja tartuntoja on yli 1 600 viikossa. Lähes 50 ihmistä on sairaalahoidossa.

15.7. Ihmiset peruvat rokotusaikoja

17:38 Kymenlaaksossa on todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kolme koronapotilasta. Suuri osa uusista tartunnoista liittyy Kymsoten mukaan ulkomaanmatkailuun. Tartuntoja todetaan nyt erityisesti työikäisillä ja nuorilla.

15:56 Ihmiset peruvat nyt heille varattuja koronarokotusaikoja, mikä kuormittaa Kymsoten puhelinajanvarausta. Erityisesti koronarokotteen toista annosta varten varattuja aikoja halutaan siirtää tai perua Ihmiset haluavat siirtää jo varattuja aikoja erityisesti lomamatkojen takia. Kymsote vetoaa, että rokotusaikoja muutettaisiin vain erityisen painavasta syystä.

14.7. Kuusi uutta tartuntaa

17.07 Kotkassa Karhulan rokotuspisteen koronarokotukset siirtyvät väliaikaisesti kauppakeskus Pasaatiin. Siirto koskee huomiselle torstaille ja perjantaille sovittuja rokotuksia. Syy rokotuspisteen vaihdokselle ovat pitkään jatkuneet helteet. Kymsoten mukaan Karhulan pisteen olosuhteet eivät kuumuuden takia ole hyvät niin henkilökunnalle kuin rokotettavillekaan.

Kymenlaakson koronaepidemia jatkuu kiihtymisvaiheessa. Uudet tartunnat ovat painottuneet Kouvolan alueelle. Koronaryhmä kertoo tarvittaessa voivansa tehdä Kouvolan osalta erillisiä päätöksiä epidemiatilanteesta. Uusia tartuntoja koko maakunnan alueella on viimeisen vuorokauden aikana todettu kuusi.

07:24 Uuden Pertsa ja Kilu -elokuvan ensi-ilta on tänään. Viime kesänä Kotkassa ja Haminassa kuvattu elokuva on Kotkan Leffojen toimitusjohtaja Tero Lindqvistin mukaan herättänyt paljon kiinnostusta Kotkassa, ja lippuja on varattu selvästi enemmän kuin muihin elokuviin. Ensi-illan piti olla viime marraskuussa, mutta sitä oli siirrettävä koronavirustilanteen vuoksi.

13.7. Kymmenen uutta tartuntaa

14:44 Kymenlaaksossa on todettu kymmenen uutta koronavirustartuntaa. Tartunnoista yhdeksän on Kouvolassa ja yksi Etelä-Kymenlaaksossa. Kymsoten mukaan osa viimeaikaisista koronatartunnoista on ravintoloista alkaneiden ryppäiden jatkotartuntoja. Tartuntoja on tullut myös ulkomailta ja työpaikoilta. Lisäksi tapauksia ja altistumisia on jäljitetty juhannusviikonloppuna vietettyyn Himos-festivaaliin.

12.7. Karjalan prikaatissa lähes 30 tartuntaa

18:13 Kymenlaaksossa on todettu viikonvaihteessa 13 uutta koronavirustartuntaa. Kymsoten mukaan koronatestejä tehtiin viikonloppuna tavallista vähemmän, mikä voi vaikuttaa viikonvaihteessa todettujen positiivisten tartuntojen määrään. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronapotilasta.

15:54 Kouvolassa on haettu tänä vuonna enemmän rakennuslupia kuin viiteen vuoteen. Kaupungin mukaan korona on lisännyt rakentamista ja lupapalvelut onkin ruuhkautunut kevään ja kesän aikana. Ihmisiä kiinnostaa erityisesti lomarakentaminen ja esimerkiksi rannalla sijaitsevan mökin muuttaminen vakituiseen käyttöön.

13:33 Puolustusvoimien varusmiehillä on todettu heinäkuun aikana yhteensä 51 koronavirustartuntaa. Yli puolet heinäkuun tartunnoista on todettu Karjalan prikaatissa, jossa tartuntoja on ilmennyt heinäkuun aikana yhteensä 26. Altistuneita on yli 160. Uusimman arvion mukaan Karjalan prikaatissa on yhteensä kuusi tartuntaketjua.

9.7. Neljä koronaviruspotilasta sairalaahoidossa

17:47 Varusmiesten maskipakko herättää hämmennystä Maasotakoulussa Haminassa. Yksi varusmies pyörtyi helteisessä säässä tänään iltapäivällä Reserviupseerikoulussa. Varusmies oli osallistunut tulotilaisuuteen ulkona Reserviupseerikoulun päärakennuksen edustalla. Varusmiehet käyttivät tilaisuudessa Maasotakoulun ohjeistuksen mukaisesti maskeja.

Ylen saaman vinkin mukaan maskia käyttäneitä alokkaita olisi pyörtynyt enemmänkin ulkona harjoituksissa kovassa kuormituksessa. Reserviupseerikurssin johtajan, everstiluutnantti Tommi Sikasen mukaan Maasotakoulun päällikköportaalla ei ole tietoa siitä, että muita alokkaita olisi pyörtynyt Haminassa.

17.03 Kymenlaaksossa on tänään raportoitu kahdeksasta uudesta koronavirustartunnasta. Neljä on sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi. Kymsote tiedottaa, että Delta-variantin aiheuttamista tartuntaketjuista on saatu rajattua perhepiiriin, mutta osa tartunnoista liittyy ravintoloihin.

8.7. Kymenlaaksossa on Suomen kolmanneksi huonoin koronatilanne

16.35 Kouvolassa sijaitsevan The Bank -ravintolan tartunnat ja altistumiset johtuvat todennäköisesti koronaviruksen Delta-muunnoksen saaneesta EM-jalkapallokisaturistista, arvioi Kymenlaakson sotekuntayhtymä Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen.

Pietikäinen kertoo, että ensimmäiset Delta-muunnoslöydökset tulivat hänelle tietoon tänään. Ne löytyivät 13. ja 17. kesäkuuta Venäjältä saapuneilta otetuista positiivisista koronatestinäytteistä.

Kouvolassa toimivaan The Bank -ravintolaan on jäljitetty useita koronatartuntoja. Ravintolassa on voinut altistua sekä sisätiloissa että terassilla etenkin kahtena viime viikonloppuna eli 18.–20. kesäkuuta ja 25.–27. kesäkuuta.

14.01 Koronatilanne jatkuu etenkin Kouvolassa hankalana, Kymsote tiedottaa. Vuorokauden aikana kirjatuista 12 tartunnasta 10 on todettu Kouvolassa ja loput kaksi muualla Kymenlaaksossa. Tartunnat leviävät nyt monessa eri paikassa, kuten perhepiirissä, ravintoloissa, yksityistilaisuuksissa, työpaikoilla ja ihmisistä, jotka tulevat ulkomailta Suomeen.

Viimeisen 14 päivän aikana ilmaantuvuusluvuksi on tullut 58,8, kun edellisellä tarkastelujaksolla se oli vielä 11,6. Tuoreimman luvun perusteella Kymenlaaksossa on Suomen kolmanneksi huonoin koronatilanne Päijät-Hämeen ja HUS-alueen jälkeen.

7.7. Neljä sairaalassa, 11 uutta tartuntaa

11.12 Kymenlaaksossa on kirjattu vuorokauden aikana 11 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi neljä potilasta.

6.7. Vapaaehtoisia avuksi rokotuksiin tarvitaan edelleen

14.41 Kymenlaaksossa on kirjattu vuorokauden aikana yhdeksän uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on viisi koronaviruspotilasta.

7.23 Suomen Punainen Risti hakee edelleen vapaaehtoisia avustamaan koronarokotuksissa Kymenlaaksossa. Vapaaehtoisia tarvitaan esimerkiksi neuvomaan asiakkaita löytämään oikeaan paikkaan. Varsinaiset rokotukset hoitaa Kymsoten henkilökunta, mutta vapaaehtoiset myös tarkkailevat rokotettuja mahdollisten reaktioiden varalta sen jälkeen, kun se ovat rokotteen saaneet.

Vapaaehtoisia tarvitaan kauppakeskus Hansaan Kouvolassa sekä Kotkassa kauppakeskus Pasaatissa ja Karhulan keskustassa oleviin rokotuspisteisiin.

5.7. Testauskapasiteetti on jälleen riittävä Kymenlaaksossa, Kouvolan Pallonlyöjien pelaajia karanteenissa

15.16 Viikonloppuna altistumiset ruuhkauttivat Kymsoten koronavirustestausta. Nyt testauskapasiteettia on Kymenlaaksossa lisätty ja se on taas riittävä. Koronatestiaikoja saa taas normaalisti samalle päivälle, ja testivastaus tulee vuorokaudessa.

Kymsote tiedottaa, että edelleen altistumispaikoissa vierailleiden olisi käytävä koronatestissä pientenkin oireiden ilmetessä.

Kymsoten alueella on kirjattu perjantain jälkeen yhteensä 13 uutta tartuntaa. Lauantaina tartuntoja kirjattiin 10 ja sunnuntaina kolme. Kymsoten mukaan ruuhkautuneen testauksen vuoksi joitakin viikonlopun koronatestituloksia odotetaan edelleen.

12.23 Pesäpalloseura Kouvolan Pallonlyöjien pelaajia on asetettu karanteeniin korona-altistumisten takia.

Lauantaina pelattavaksi aiottu ottelu Pattijoen Urheilijoita vastaan peruttiin varotoimena sen jälkeen, kun yksi Kouvolan Pallonlyöjien pelaajista oli saanut tiedon altistumisestaan taudille.

6.57 Kaakkois-Suomen rajavartioston valvomilla rajanylityspaikoilla kirjattiin tammi-kesäkuun aikana 291 000 rajanylitystä.

Määrä on yli 90 prosenttia pienempi verrattuna kahden vuoden takaiseen tilanteeseen, jolloin raja toimi normaalisti ja rajaylityksiä oli tammi-kesäkuussa yli 3,5 miljoonaa.

2.7. Kymenlaakso kiihtymisvaiheeseen, The Bankiin jäljitetty noin 10 tartuntaa Kouvolassa

12.30 Kymenlaakso siirtyy koronavirusepidemian perustasolta takaisin kiihtymisvaiheeseen. Kiihtymisvaihe on kolmiportaisella asteikolla keskimmäinen ennen vakavinta eli leviämisvaihetta.

Kymenlaakson alueellinen tilannekuvaryhmä päätti kiihtymisvaiheeseen siirtymisestä kokouksessaan perjantaina.

Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen tarkoittaa tiukennuksia alueellisiin suosituksiin. Esimerkiksi tapahtumissa ja yksityistilaisuuksissa ihmisten pitäisi nyt välttää lähikontakteja, kun sisätilassa on yli 10 ihmistä tai rajatussa ulkotilassa yli 50 ihmistä.

Suositusten ohella Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen painottaa ihmisten vastuuta omasta toiminnastaan. Toiveena on, että epidemiatilanteen paheneminen otettaisiin vakavasti.

– Vanha totuus pitää edelleen: suosittelemme turvavälejä ja hyvää hygieniaa, Pietikäinen korostaa.

10.47 Kouvolassa toimivaan The Bank -ravintolaan on jäljitetty useita koronatartuntoja. Ravintolassa on voinut altistua sekä sisätiloissa että terassilla etenkin kahtena viime viikonloppuna eli 18.–20. kesäkuuta ja 25.–27. kesäkuuta.

Kymsote pyytää altistumisviikonloppuina The Bankissa asioineita hakeutumaan välittömästi koronatestiin, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistua.

Testiin on mentävä myös oireettomana ja testituloksen valmistumista tulee odottaa kotona tai majapaikassa. Kahdesti rokotettujen tai alle puoli vuotta sitten koronan sairastaneiden täytyy mennä testiin vain, jos he saavat oireita.

1.7. Uusia tartuntoja 20, tartunnanjäljitys on ruuhkautunut

11.18 Kymenlaaksossa on todettu torstaina 20 uutta koronavirustartuntaa.

Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsote kuvailee tilannetta erittäin vaikeaksi etenkin Kouvolassa, jossa valtaosa uusista tartunnoista on todettu.

Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut tartuntaryppäiden vuoksi.

30.6. Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen uhkaa Kymenlaaksossa

15.45 Kymenlaakso uhkaa siirtyä koronaepidemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen. Koronatilanne on huonontunut Kymenlaaksossa viimeisten kahden viikon aikana.

Kymenlaaksossa on todettu yhteensä 55 uutta koronatartuntaa 15.–28. kesäkuuta. Tartunnoista 36 on todettu Kouvolassa ja 14 Kotkassa.

Tartuntojen ilmaantuvuusluku oli 28.6. päättyneellä kahden viikon jaksolla 33,5 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun kesäkuun alkupuoliskolla luku oli 11,7.

Kymsote suosittelee Pietarissa bussilla tai minibussilla käyneille matkustajille ylimääräistä koronatestiä.

Matkustajia kehotetaan käymään uudessa koronatestissä vielä 6–7 päivää matkan jälkeen, sillä mahdollinen kotimatkalla saatu koronatartunta ei välttämättä näy vielä 72 tuntia matkan jälkeen otetussa testissä.

Ohje koskee kaikkia matkustajia, jotka ovat tulleet Pietarista Suomeen 21.–25. kesäkuuta joko bussilla tai minibussilla. Bussissa mahdolllinen altistumisaika on pitkä ja tartuntariski siksi suuri.

15.40 Kävi ilmi, että Kymsoten Ylelle toimittamassa Vaalimaalla ilman testiä jääneiden kisaturistien kuntalistassa oli puutteita. Lukuja tarkennettiin Helsingin ja Espoon osalta.

12.42 Kymenlaaksossa on todettu tänään kymmenen uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kaksi koronapotilasta.

Kymsoten mukaan uusien tartuntojen määrä on Kymenlaaksossa kasvanut selvästi. Suurin osa tartunnoista liittyy sote-kuntayhtymän mukaan ulkomaanmatkoihin.

Osa tartunnoista on tullut jalkapallon EM-kisamatkoilta Pietarista, ja muusta Suomen ja Venäjän välisestä liikenteestä tulee tietoon uusia tartuntoja miltei päivittäin.

Lisäksi tartuntoja on tullut ilmi työpaikoilla, ravintoloissa ja urheiluseuroissa. Kymsoten mukaan moni uusista tartunnoista on todettu Kouvolassa. Koronatartuntoja on todettu tasaisesti 20–60-vuotiailla.

29.6. Koronatartuntojen määrä Kymenlaaksossa kasvanut

14.38 Vaalimaan raja-asemalla viime viikon tiistaina ilman koronatestiä jääneet noin 800 EM-kisaturistia asuvat yli 60 kunnassa ympäri maata.

Selvästi suurin osa eli noin joka kolmas testaamatta jäänyt kisaturisti asuu pääkaupunkiseudulla. Helsingissä heitä on 133, Espoossa 89 ja Vantaalla 59.

12.40 Kymenlaaksossa on todettu tiistaina kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Viimeisten seitsemän päivän alkana tartuntoja on tullut ilmi yhteensä 39, kun sitä edeltäneiden seitsemän päivän aikana tartuntoja todettiin yhteensä 13. Kymsoten mukaan tartuntoja on todettu viime aikoina etenkin Kouvolassa.

28.6. Juhannusviikonlopun tartunnat jäljitetty

17.49 Kymenlaaksossa viikonloppuna todetut koronavirustartunnat on saatu Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan jäljitettyä. Hän kertoo, että Pietariin suuntautuneisiin jalkapallon kisamatkoihin liittyviä tartuntoja on tullut ilmi alle viisi, samoihin niihin liittyviä jatkotartuntoja.

Mäntymaan mukaan suoraan Pietarissa käyneillä kisaturisteilla ei enää odoteta ilmenevän juurikaan uusia tartuntoja, ellei tartuntaa ole saatu kotimatkalta. Mahdollisia jatkotartuntoja pyritään nyt estämään.

Kymenlaaksossa on tällä hetkellä karanteenissa noin sata koronatartunnalle altistunutta. Luvussa ovat mukana myös muut kuin kisamatkatartunnoille altistuneet. Karanteenimäärät ovat Mäntymaan mukaan kasvaneet muutaman viikon takaisesta, jolloin karanteenissa oli pari-kolmekymmentä henkilöä.

16.05 Kymenlaaksossa on Kymsoten mukaan todettu neljän viime päivän aikana yhteensä 24 uutta koronavirustartuntaa. Perjantaille on kirjattu seitsemän tartuntaa, lauantaille viisi ja sunnuntaille ja maanantaille kummallekin kuusi.

Maanantai-iltapäivänä Kymsote kertoi Facebook-sivuillaan, että kisamatkoihin liittyviä tartuntoja on varmistunut tähän mennessä alle viisi ja näihin liittyviä jatkotartuntoja niin ikään alle viisi. Uusimpien tartuntojen osalta tartunnanjäljitys oli vielä kesken.

Suomeen palanneiden jalkapallon EM-kisaturistien keskuudessa on valtakunnallisesti todettu hieman alle 300 koronavirustartuntaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan luku päivittyy sitä mukaa, kun uusia testejä tehdään. Tartunnoista valtaosa on todettu pääkaupunkiseudulla, jossa Venäjältä palanneilla matkustajilla on todettu hieman yli 200 tartuntaa. Loput jakautuvat eri puolille maata.

Vaalimaan rajanylityspaikalla jäi testaamatta noin 800 kisaturistia tiistai-iltana pahoin ruuhkautuneen liikenteen vuoksi. Kymsotesta kerrotaan, että kaikkien testaamattomien yhteystiedot on lähetetty heidän kotikuntiinsa viime viikolla.

Päivitetty tietoja Kymsoten tartunnanjäljityksen etenemisestä klo 16.54.

24.6. Pääministeri Marin patistaa kisaturistit koronatestiin

15.49 Pääministeri Sanna Marin (sd.) on huolissaan itärajan ylittäneiden turistien mukana tulleista tautitapauksista.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote kertoi tänään, että Vaalimaan ja Nuijamaan raja-asemalla otetuissa näytteissä on todettu 86 koronatartuntaa.

– On tärkeää, että joka ikinen ihminen, joka sieltä tulee, menee testiin, ja sitä kautta sitten saadaan mahdolliset tautitapaukset kiinni, eikä tauti pääse leviämään, Marin sanoo.

14.17 Kaakkois-Suomen soteyhtymät ovat erittäin huolissaan Venäjän huonontuneen koronatilanteen vaikutuksista Suomessa. Kymsotella on jo nyt tiedossa tapauksia, joissa kisamatkalta palannut henkilö ei ole noudattanut omaehtoista karanteenia.

– Kymenlaaksosta kotoisin oleva kisaturisti on antanut rajalla negatiivisen näytteen. Hän on kisamatkan jälkeen käynyt baarissa, ajanut taksilla ja osallistunut yleisötapahtumaan ennen kuin on antanut positiivisen koronanäytteen. Hän on ennättänyt jo altistaa lukuisia henkilöitä, kertoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

9.34 Venäjän rajan ylittäneiltä EM-kisaturisteilta on löytynyt useita kymmeniä koronatartuntoja. Vaalimaalla otetuissa koronavirustesteissä on tiistaista alkaen todettu 72 positiivista näytettä. Lisäksi Nuijamaan kautta rajan ylittäneillä on todettu tiistain ja keskiviikon aikana 14 tartuntaa.

23.6. Noin 800 kisaturistia pääsi itärajan yli testaamatta

17.06 Kymsoten päätös testauksen lopettamisesta Suomen ja Venäjän rajalla oli viranomaisten määräysten mukainen. Tiistaina kumottiin pykälä, jonka mukaan kaikille rajan ylittäjille olisi tehtävä koronatesti. Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote teki tiistai-iltana päätöksen jättää koronavirustestit tekemättä, jotta jono saadaan purettua kohtuullisessa ajassa. Sen seurauksena noin 800 kisaturistia pääsi Venäjältä Suomeen käymättä koronatestissä.

15.49 Ravintoloiden korona-ajan rajoitukset kevenevät epidemian perustasolla olevilla alueilla. Kevennykset tulevat voimaan huomenna, kesäkuun 24. päivänä. Sekä Kymenlaaksossa että Etelä-Karjalassa asiakasmäärien sekä anniskelu- ja aukioloaikojen rajoitukset poistuvat.

14.03 Tiistai-iltana 800 EM-kisaturistia pääsi Venäjän rajan yli Suomeen ilman koronavirustestiä. Vaalimaan raja-asema ruuhkautui pahoin jalkapallon EM-kisojen paluuliikenteen vuoksi. Pitkän odotuksen jälkeen illalla tuli noin kello 20 aikaan päätös siitä, että matkustajien testaaminen lopetetaan ja matkustajien tulee käydä testeissä Suomen puolella.

10.46 Jalkapallon EM-kisaturistien paluuruuhkat ovat rauhoittuneet Suomen ja Venäjän rajalla. Vaalimaan raja-asemalta kerrotaan, koko aamu on ollut rauhallinen, eikä jonoja ole ollut lainkaan. Rajavartiosto arvioi, että EM-kisoista johtuva liikenne ei tule enää aiheuttamaan ruuhkia.

22.6. Kouvolan kaupunki palkitsee työntekijöitään

7.53 Kouvolan kaupunki palkitsee henkilöstöään koronapandemian aikaisesta hyvin tehdystä työstä. Kaupunginhallitus päätti eilen kokouksessaan, että kaupungin henkilöstö saa 100 euron sähköisen liikunta-, kulttuuri- ja hyvinvointiedun. Tavoitteena on tehdä edusta jatkuva. Vastaava tämän vuoden palkitsemisiin menevä summa otetaan huomioon ensi vuoden talousarviovalmistelussa.

21.6. Venäläiset pääsevät nyt mökkeilemään aiempaa vapaammin

16.54 Vaalimaan rajanylityspisteellä on todettu viikon aikana yhteensä 16 koronavirustartuntaa. Suurin osa positiivisen tuloksen saaneista henkilöistä ei asu Kymenlaaksossa, jossa Vaalimaa sijaitsee. Osa tartunnan saaneista oli palaamassa jalkapallon EM-kisaotteluista Pietarista.

15.09 Venäläiset kiinteistönomistajat ovat maanantaista alkaen voineet matkustaa Suomeen aiempaa vapaammin. Tähän asti kesämökilleen tai vapaa-ajan asunnolleen mieliviltä venäläisiltä on vaadittu jokin pakottava syy matkustaa Suomeen, kuten tieto vesivahingosta tai rakennuksen päälle kaatuneesta puusta.

18.6. Venäjältä tulee koronatartuntoja Suomeen

16.25 Kymenlaaksolaisista 57,7 prosenttia on saanut ensimmäisen koronarokotusannoksen ja 14,9 prosenttia myös toisen annoksen. Koronarokotukset etenevät Kymenlaaksossa noin 9 000 rokoteannoksen viikkotahdilla.

13.09 Rajanylittäjiltä on parin viime viikon aikana löytynyt Vaalimaalla selvästi enemmän tartuntoja kuin Kymenlaakson muussa testauksessa. Jalkapallon EM-kisojen aikana rajalla on todettu yli 20 tartuntaa. Sairastuneiden rajanylittäjien kotikunnat ovat pääosin maakunnan ulkopuolella.

11.00 Sairaanhoitopiirien mukaan koronarokotteen saaneita on päätynyt sairaalahoitoon viimeisen puolentoista kuukauden aikana. Rokotuksen saaneita on kuitenkin ollut sairaalassa suhteessa vähemmän kuin rokottamattomia. Yle selvitti tilannetta sairaanhoitopiireiltä. Kymenlaaksossa oli kolmella hoidossa olleella rokotus, mutta rokotukset olivat niin tuoreita, ettei rokotussuojaa ollut muodostunut.

16.6. Vapaaehtoisia kaivataan kolmelle rokotuspisteelle edelleen

11.40 Tänään Kymsote on raportoinut kolmesta uudesta koronavirustartunnasta. Sairaalahoidossa ei ole Kymenlaaksossa koronaviruspotilaita.

8.04 Vapaaehtoisista avustajista on pulaa koronarokotuspisteillä Kymenlaaksossa. Punainen Risti etsii avustajia Kotkansaaren, Karhulan ja Kouvolan rokotuspisteille. Vapaaehtoisia ei ole löytynyt riittävästi. Tähän mennessä vapaaehtoisia on eri rokotuspisteille kasassa yhteensä parikymmentä. Lisäksi perehdytystä vailla on vielä vajaat kymmenen tehtävästä kiinnostunutta.

15.6. Ei uusia tartuntoja

11.00 Ei uusia tartuntoja viimeisen vuorokauden aikana Kymenlaaksossa. Sairaalahoidossa ei ole koronaviruksen vuoksi potilaita.

14.6. Sairaalahoidossa jälleen yksi koronaviruspotilas

13.21 Kymenlaaksossa on todettu perjantain jälkeen yhteensä viisi uutta koronavirustartuntaa. Kaikki tartunnat on kirjattu lauantaina. Yksi on sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi.

12.6. Vapaaehtoisia puuttuu rokotuspisteiltä

07:37 Kotkan ja Karhulan rokotuspisteille kaivataan vapaaehtoisia avustustehtäviin. Varsinaisen rokottamisen hoitaa Kymsoten henkilökunta, mutta vapaaehtoisia tarvitaan opastamaan neuvomaan asiakkaita. Toistaiseksi ensi viikon vuoroihin ei ole löytynyt tarpeeksi halukkaita. Vapaaehtoisia avustajia tarvitaan ainakin elokuun puoliväliin saakka.

11.6. Ravintolarajoitukset höllenevät tänään

11.00 Kymenlaaksossa on kirjattu vuorokauden aikana kaksi uutta koronavirustartuntaa.Sairaalahoidossa ei ole tällä hetkellä koronaviruspotilaita.

9.52 Ravintoloita koskevat koronarajoitukset muuttuvat perjantaista lähtien Kymenlaaksossa. Valtioneuvosto on muuttanut asetusta, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi. Ravintolat saavat jatkossa olla auki aamuviidestä yökahteen. Anniskelu on sallittu aamuseitsemästä kello yhteen yöllä.

Ravintoloissa, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa käytössä on kolme neljäsosaa asiakaspaikoista.

10.6. Kokoontumisrajoitukset kumotaan Kymenlaaksossa

14.25 Kymenlaakson kokoontumisrajoitukset kumotaan huomisesta alkaen. Asiasta päätti Etelä-Suomen aluehallintovirasto tänään.

Rajoitukset voidaan purkaa Kymenlaakson hyvän koronatilanteen vuoksi. Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä linjasi eilen kokouksessaan, että maakunta on palannut takaisin koronavirusepidemian perustasolle.

Aiemmin sisätiloissa järjestettävissä yli kymmenen hengen kokoontumisissa osallistujilla piti olla mahdollisuus säilyttää kahden metrin turvavälit. Tietyn mittaisia turvavälejä ei enää vaadita.

11.00 Kymenlaaksossa ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja viimeisen vuorokauden aikana. Ketään ei myöskään ole koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa.

9.6. Koronatilanne parantunut selvästi

13:09 Kymenlaakso siirtyy koronavirusepidemian kiihtymisvaiheesta perustasolle. Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä linjasi asiasta tänään keskiviikkona. Kymsoten johtaylilääkärin Marja-Liisa Mäntymaan mukaan päätös on iloinen ja mukava.

Uusien koronavirustartuntojen määrä on viimeisen parin viikon aikana vähentynyt selvästi. Vaikka koronatilanne on Kymenlaaksossa parantunut, kannustaa Mäntymaa edelleen maskin käyttöön varsinkin sisätiloissa.

4.6. Kokoontumisrajoitukset poistuvat

17.48 Kouvolan Pallonlyöjien puheenjohtaja Harri Lehto iloitsee kokoontumisrajoitusten purkamisesta. Kouvolan Pallonlyöjät pääsee aloittamaan kotiottelut ensi viikon perjantaina – viikon suunniteltua myöhemmin. KPL:n sarjakauden piti alkaa jo tänään perjantaina Kankaanpään Mailaa vastaan. KPL siirsi ottelua alueella voimassa olevien kokoontumisrajoitusten vuoksi.

15.12 Yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoitukset poistuvat Kymenlaaksossa. Kymenlaaksossa on saanut tähän asti järjestää enintään 20 hengen kokoontumisia. Aluehallintoviraston päätös tulee voimaan lauantaina 5. kesäkuuta ja on voimassa kesäkuun loppuun asti.

11.33 Kymenlaaksossa on kirjattu vuorokauden sisällä yksi uusi koronavirustartunta. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas.

3.6. Koronarokotukset laajenevat 16–29-vuotiaisiin

13.10 Koronarokotukset laajenevat Kymenlaaksossa 16–29-vuotiaiden ikäryhmään. Kaikki 16 vuotta täyttäneet voivat varata ajan ensimmäiseen koronarokotukseen ensi tiistaista 8. kesäkuuta lähtien. 16–17-vuotiaat voivat varata ajan vain puhelimitse. Kymsote pyytää muita asiakkaita käyttämään ensisijaisesti sähköistä ajanvarausta.

12.10 Kymenlaaksossa on todettu vuorokauden sisällä neljä uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yksi koronapotilas.

Kymenlaakson koronatilanne on muuttunut parempaan suuntaan. Tästä kertoo se, että positiivisten näytteiden ja sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä on laskenut viikon sisällä.

2.6. Koronaryhmä lieventää rajoituksia

15.51 Aikuisten harrastustoiminta sisätiloissa avataan Kymenlaaksossa. Alueen koronakoordinaatioryhmä päätti asiasta keskiviikkona. Toiminnassa suositellaan edelleen maskin käyttöä sekä turvavälien noudattamista aina, kun mahdollista. Koronaryhmä myös suosittelee aluehallintovirastolle yleisörajoitusten poistamista.

11.31 Kymenlaaksossa on todettu vuorokauden sisällä kolme uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on yksi koronaviruspotilas.

1.6. Ilmanlaatu parani Kotkassa koronavuonna

16.28 Kouvolan Pallonlyöjien puheenjohtaja ihmettelee, miksi Kymenlaaksossa ei voi ottaa yleisöä sisään urheilutapahtumiin, vaikka sosiaali- ja terveysministeriö linjasi maanantaina, että kahden metrin turvaetäisyyttä ei enää vaadita ulkotapahtumissa. Kouvolan Pallonlyöjien miesten superpesisseuran puheenjohtaja Harri Lehdon mukaan STM:n uusi linjaus ei helpota Kymenlaaksossa toimivaa pesäpalloseuraa millään tavalla.

12.06 Kymenlaaksossa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana. Yksi kymenlaaksolainen on sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi.

7.19 Ilmanlaatu parani viime vuonna Kotkassa edellisvuoteen verrattuna. Kaupungin mukaan yhtenä syynä oli koronapandemian myötä vähentynyt liikenne, joka edelleen vähensi katujen pölyämistä.

31.5. SPR hakee vapaaehtoisia rokotuspisteille

14.58 Suomen Punainen risti hakee vapaaehtoisia avustamaan koronarokotuksissa Kymenlaaksossa. Kymsote on pyytänyt järjestöltä apua rokotuskampanjaan. Vapaaehtoisten tehtävänä on esimerkiksi huolehtia, että rokotettavat noudattavat turvavälejä ja käyttävät käsidesiä ja maskia. Vapaaehtoiset perehdytetään tehtäviinsä. Vapaaehtoiset avustavat arkipäivisin neljän tunnin vuoroissa, jotka voi valita itse. Avustajia tarvitaan Kouvolassa Kauppakeskus Hansassa ja Kotkassa Kauppakeskus Pasaatissa sekä Karhulan keskustan liiketilassa Karhulantiellä.

11.59 Kymsote on kirjannut perjantain jälkeen yhteensä neljä uutta koronavirustartuntaa. Sunnuntaina ja maanantaina tartuntoja ei todettu lainkaan, lauantaina niitä kirjattiin neljä. Sairaalassa Kymsoten alueella on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas.

28.5. Kymenlaakson rajoituksia pohditaan ensi viikolla

16.10 Koko Suomeen on tulossa tapahtumarajoitusten höllennyksiä.Etelä-Suomen avin alueiden päätöksiä tarkastellaan ensi viikolla muiden kuin Uudenmaan osalta. Etelä-Suomen avin alueeseen kuuluvista alueista Etelä-Karjala ja Kymenlaakso ovat kiihtymisvaiheessa ja Kanta-Häme sekä Päijät-Häme leviämisvaiheessa. Joillakin alueilla henkilömäärärajoitukset poistuvat kokonaan.

11.17 Kymsote on kirjannut viimeisen vuorokauden ajalta neljä uutta koronavirustartuntaa Kymenlaaksossa. Kolme koronaviruspotilasta on sairaalahoidossa. Kymsote tiedotti eilen virheellisesti, että sairaalahoidossa olisi ollut kaksi potilasta, mutta myös eilen sairaalahoidossa oli kolme potilasta koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi.

27.5. Alle 40-vuotiaat vuorossa koronarokotuksiin

11.54 Kymenlaakson alueelta on kirjattu neljä uutta koronavirustartuntaa vuorokauden ajalta. Kaksi ihmistä on sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi.

11.40 Koronarokotukset laajenevat Kymenlaaksossa 30–39-vuotiaiden ikäryhmälle. Ajanvaraus alkaa maanantaina 31. toukokuuta. Rokotusaikoja avataan aina 2–3 viikoksi eteenpäin.

26.5. Terveysviranomaiset varautuvat kisaturisteihin itärajalla

16.38 Terveysviranomaiset varautuvat siihen, että matkustajamäärät kasvavat itärajalla Pietarissa pelattavien jalkapallon EM-otteluiden aikana. Vaalimaan raja-asemalla varaudutaan kisaturisteihin erityisesti 16. kesäkuuta ja 21. kesäkuuta, jolloin Suomen ottelut pelataan Pietarissa. Terveysneuvontaa ja koronatestausta järjestetään kisojen ajan myös öisin.

11.41 Kymenlaaksossa on raportoitu tänään kolmesta uudesta tartunnasta vuorokauden ajalta. Sairaalahoidossa on kolme potilasta koronaviruksen vuoksi.

5.48 Koronatilanteen takia peruuntuneiden Kotkan Meripäivien budjetilla tuetaan muiden tapahtumien järjestämistä. Meripäivien budjetista varataan yhteensä 40 000 euroa kotkalaisten tapahtuma-alan toimijoiden tukemiseen.

25.5. Koronavirus iski sataman työntekijöihin Kotkassa

13.47 Kotkansaarella sijaitseva koronatestipaikka muuttaa Korkeavuorenkadulta osoitteeseen Keskuskatu 30. Uusi näytteenottopiste sijaitsee vanhan sairaalarakennuksen sisäpihalla. Terveysyhtiö Pihlajalinna ottaa uuden drive in -pisteen käyttöön keskiviikkona.

12.45 Hietasen sataman terminaalissa Kotkassa on todettu yhdeksän koronavirustartuntaa. Satamaoperaattori Stevecon vahvuudesta on pois karanteenien takia kaikkiaan 28 työntekijää, jotka ovat pääosin ahtaajia ja työnjohtajia. Stevecolla on Hietasen satamassa kaikkiaan lähes 180 työntekijää.

11.42 Kymenlaaksossa on vuorokauden aikana kirjattu kolme uutta koronavirustartuntaa. Kolme on tällä hetkellä sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi.

10.45 Koronavirus on vaikuttanut nuorten hyvinvointiin Kymenlaaksossa. Kymsoten mukaan Nuorten Matalassa eli matalan kynnyksen mielenterveyspalveluissa oli vuoden ensimmäisen kolmanneksen aikana selvää kasvua vuoden takaiseen ajanjaksoon. Kasvua oli sekä käynneissä, kontakteissa että asiakasmäärissä.

7.30 Maahantulijoiden pakolliset terveystarkastukset jatkuvat Etelä-Suomen rajanylityspaikoilla kesäkuun ajan. Aluehallintoviraston määräykset koskevat Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikkojen henkilöliikennettä.

Terveystarkastusta ei tehdä matkustajille, jolla on todistus enintään kolme vuorokautta aiemmin tehdystä negatiivisesta koronavirustestistä tai joka on todistetusti sairastanut koronavirustaudin viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana.

7.16 Kotkassa pohditaan Meripäivien budjetille uutta käyttöä. Tämän kesän Meripäivät päätettiin toukokuun alussa perua koronatilanteen aiheuttaman epävarmuuden takia. Nyt ajatuksena on, että käyttämättä jäävillä rahoilla voitaisiin tukea muita ammattimaisesti järjestettyjä festivaaleja ja yleisötapahtumia etenkin loppukesästä.

24.5. 11 uutta tartuntaa kolmen päivän ajalta

12.50 Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo, että jos heinäkuussa tahtoo kuluttaa kulttuuria tai mennä viihteelle, nyt olisi syytä huolehtia siitä, että tartuntamäärät laskevat. Vuosi sitten tilanne oli parempi kuin nyt.

Kymenlaakson alueen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu jälleen keskiviikkona. Mäntymaa kertoo, että kokouksessa katsotaan erityisesti ulospääsykarttaa ja sitä, millaisilla ehdoilla rajoitteita voisi päästä keventämään. Ensin pitäisi kuitenkin olla parempi tilanne.

11.09 Kymenlaaksossa on kirjattu perjantain jälkeen yhteensä 11 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntoja on merkitty lauantaille seitsemän, sunnuntaille kolme ja tälle päivälle yksi. Kaksi ihmistä on tällä hetkellä sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi.

21.5. Elokuvateatterit avautuvat pitkästä aikaa

17.17 Elokuvateatterit availevat oviaan Kymenlaaksossa pitkän tauon jälkeen. Kotkan Leffat avaa tänään Kinopalatsin, ja Trio 123:n vuoro on viikon kuluttua. Kouvolassa Studio 123 avattiin jo viikko sitten. Tänään aukeaa Kino 123 Kouvolan Veturissa.

Elokuvateatterit saavat toistaiseksi ottaa sisään 20 katsojaa koronarajoitusten vuoksi. Elokuvateatterit suljettiin koronan takia marraskuussa 2020.

11.16 Kymenlaaksossa on kirjattu yhdeksän uutta koronavirustartuntaa viimeisen vuorokauden aikana. Kolme koronaviruspotilasta on Kymsoten alueella parhaillaan sairaalahoidossa.

20.5. Koronakorvauksia työntekijöille

18.12 Korona-aika on vaatinut työntekijöiltä paljon joustoa poikkeuksellisissa olosuhteissa. Jotkut kunnat ovat myöntäneet koronakorvauksia työntekijöilleen.

Esimerkiksi Kotkan kaupunki maksaa työntekijöilleen 150 euron kertakorvauksen. Korvauksen piirissä on noin 1 830 Kotkan kaupungin työntekijää. Varhaiskasvatuksen opettaja Riikka Nivell-Juntunen kertoo, miltä korvauksen saaminen tuntuu.

17.33 Kymenlaaksoon palautetaan määräys, jonka mukaan turvavälit pitää varmistaa asiakastiloissa. Määräys koskee sisätiloja, joissa on samaan aikaan yli kymmenen ihmistä. Turvavälit on siis varmistettava esimerkiksi kaupoissa, kuntosaleilla ja yleisissä saunoissa. Ulkotiloissa raja on 50 ihmistä.

11.15 Kymsoten alueelta on kirjattu vuorokauden ajalta viisi uutta koronavirustartuntaa. Neljä henkilöä on tällä hetkellä sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi.

19.5. Noin 75 oppilasta karanteeniin Haminassa

16.36 Kymenlaakso jatkaa koronan kiihtymisvaiheessa. Koronakoordinaatioryhmä antoi tänään Etelä-Suomen aluehallintovirastolle suosituksen jatkaa päätöstä 20 hengen kokoontumisrajoituksesta kesäkuun puoliväliin asti.

Suunnitteilla on myös tartuntatautilain pykälän 58 d:n käyttöönotto seuraavaksi kuukaudeksi. Pykälä velvoittaisi yksityisiä toimijoita huolehtimaan turvaväleistä ja hygieniasta aiempaa tarkemmin. Pykälä koskisi esimerkiksi kuntosaleja, yleisiä saunoja ja kauppakeskusten yleisiä tiloja.

14.56 Haminassa Uuden-Summan koulussa ensimmäisen, toisen ja neljännen luokan oppilaat ovat altistuneet koronavirukselle. Altistuminen tapahtui kaupungin tiedotteen mukaan viime viikon perjantaina. Kaikki luokkien noin 75 oppilasta on asetettu karanteeniin Kymsoten ohjeistuksen mukaisesti. Karanteeni päättyy ensi viikon lauantaina.

11.32 Kymenlaaksossa on tänään keskiviikkona kirjattu 15 uutta koronatartuntaa. Kyseessä on suurin päiväkohtainen lukema lähes puoleentoista kuukauteen. Luvussa on kuitenkin mukana myös eilisen tiistain tartuntoja. Kymsote tiedottaa verkkosivuillaan, että teknisen häiriön vuoksi kaikki eilen todetut tartunnat eivät kirjautuneet järjestelmään.

18.5. Yli 40-vuotiaiden rokotukset alkavat

14.53 Koronarokotukset laajenevat Kymenlaaksossa 40–49-vuotiaisiin. 45–49-vuotiaat voivat varata aikoja keskiviikosta 19. toukokuuta alkaen, ja 40–44-vuotiaat maanantaista 24. toukokuuta lähtien. Ensimmäiset rokotusajat ovat tarjolla jo tällä viikolla.

11.50 Kymenlaaksossa on varmistunut vuorokauden sisällä yksi uusi koronavirustartunta. Kolme koronaviruspotilasta on sairaalahoidossa.

7.02 Kotkan kaupunki maksaa työntekijöilleen kertaluontoisen korvauksen korona-ajasta. Kaupungin työntekijät saavat elokuun palkanmaksun yhteydessä 150 euron korvauksen. Korvauksen saa arviolta 1 830 kaupungin työntekijää.

17.5. Muutama rokotettukin on saanut Kymenlaaksossa tartunnan

16.15 Rokotuksen saaneilla henkilöillä on todettu muutamia koronatartuntoja myös Kymenlaaksossa. Rokotettujen henkilöiden koronatartunnat nousivat puheenaiheeksi viime viikolla, kun yhdeksän ensimmäisen rokoteannoksen saanutta joutui sairaalaan Päijät-Hämeessä. Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen kertoo jopa tapauksesta, jossa kaksi rokoteannosta saaneella on todettu tartunta.

Pietikäisen mukaan tartuntoja tulee Kymenlaaksossa nyt sekä kotoa että kodin ulkopuolelta. Tartunta tulee ulkoa perheeseen, ja näin altistumisia tulee myös kouluihin ja päiväkoteihin. Uusista tartunnoista suuri osa on Kymsoten mukaan nyt 40–60-vuotiaiden ikäryhmässä.

12.34 Kymenlaaksossa on viime viikolla todettu useita altistumisia kouluissa Kouvolassa ja Kotkassa. Altistumisia on todettu Kouvolassa Urheilupuiston, Mansikkamäen, Sarkolan ja Eskolanmäen kouluissa ja Kotkassa Helilän koulussa. Lisäksi Kouvolassa on todettu altistumisia myös Kymintehtaan päiväkodissa.

12.34 Kymsote on raportoinut perjantain jälkeiseltä ajalta 25 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on koronaviruksen vuoksi kaksi potilasta. Kymenlaakso siirtyi huhtikuun lopussa kiihtymisvaiheeseen. Vielä toukokuun alussa tartuntoja raportoitiin seitsemän päivän ajalta yhteensä 20 tartuntaa. Nyt viimeisen seitsemän päivän raportoidut luvut ovat yhteensä 54 tartuntaa.

14.5. Kymenlaaksolaisista rokotettu melkein 40 prosenttia

17.33 Kymenlaaksolaisista 39,5 prosenttia on nyt saanut ensimmäisen rokoteannoksensa. Liki viisi prosenttia on saanut toisen rokoteannoksen. Kymsoten tämänhetkisen arvion mukaan 40–49-vuotiaiden rokotukset alkavat kesäkuussa. Ajanvaraus voisi alkaa jo toukokuun puolella.

11.51 Kymsote on raportoinut viimeisen kahden vuorokauden ajalta 15 uutta koronavirustartuntaa. Perjantain lukuihin on kirjattu 10 tartuntaa, helatorstain lukuihin viisi. Tällä viikolla tartuntoja on raportoitu jo tähän mennessä enemmän kuin viime viikolla yhteensä.

5.40 Kouluissa on todettu uusia koronatapauksia Kouvolassa ja Kotkassa. Kouvolassa Urheilupuiston koulussa on todettu korona-altistus, jossa koronavirukseen sairastunut henkilö on altistanut muita tartunnalle. Altistus koskee yhtä kokonaista koululuokkaa eli 18 henkilöä. Kotkassa puolestaan Helilän koulussa on todettu koronatartunta. Mahdollisten altistumisten vuoksi yksi koululuokka on karanteeniselvittelyssä.

12.5. Kymenlaakso säilyy kiihtymisvaiheessa

16.05 Kymenlaakso jatkaa kiihtymisvaiheessa. Viimeaikainen koronatilanteen kehitys hyvään suuntaan on Kymsoten mukaan pysähtynyt. Tämän vuoksi Kymenlaaksossa ei voida siirtyä perusvaiheeseen. koronakoordinaatioryhmä päätti kuitenkin purkaa joitakin aiempia suosituksia ja rajoituksia. Nämä muutokset astuvat voimaan 17.5.

15.13 Kouvolan Urheilupuiston koulussa on todettu altistumistapaus koronavirukselle. Kymsote on asettanut 15 henkilöä karanteeniin. Altistuneille järjestetään karanteenin ajaksi etäopetusta. Muu opetustoiminta voi jatkua koulussa toistaiseksi lähiopetuksena.

15.05 Kymenlaakson ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikoihin sekä asiakasmääriin on tulossa helatorstaina höllennyksiä. Maakunnassa anniskelu päättyy kello 22 ja ravintolat suljetaan kello 23, eli erillistä rajoitusta anniskelu- ja ruokaravintoloille ei ole. Asiakkaiden maksimimäärät nousevat samalla kolme neljäsosaan ravintoloissa ja puoleen anniskeluravintoloissa.

11.19 Kymsoten alueella on viimeisen vuorokauden aikana todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Kolme koronapotilasta on tällä hetkellä sairaalahoidossa.

11.5. Yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoitukset lievenevät

14.17 Kokoontumisrajoitukset lievenevät Kymenlaaksossa keskiviikosta alkaen. Alueella saa järjestää enintään 20 hengen tilaisuuksia ja yleisiä kokouksia toukokuun loppuun asti. Nyt on voimassa kuuden hengen kokoontumisrajoitus.

13.24 Kymsote raportoi tänään kuudesta uudesta koronatartunnasta Kymenlaaksossa. Kolme ihmistä on Kymsoten alueella sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi.

13.15 Eskolanmäen koulussa Kouvolassa on altistunut 34 ihmistä koronalle. Kaikki altistuneet on asetettu karanteeniin. Karanteenissa oleville järjestetään etäopetus.

10.5. Kotkan Meripäivät on varmuudella peruttu

16.32 Kotkan kaupunginhallitus on päättänyt maanantaina, että kaupunki ei järjestä Meripäiviä kesällä 2021. Päätös koskee myös Lasten Meripäiviä. Syynä on koronaviruspandemian aiheuttama epävarma tilanne.

13.27 Kymsote raportoi viikonlopulta yhteensä seitsemän uutta tartuntaa. Lauantailta raportoitiin kolme tartuntaa, sunnuntailta kolme ja tänään yksi uusi tartunta. Kaksi ihmistä on sairaalassa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi.

7.5. 50-vuotiaat saavat varata ajan rokotukseen tällä viikolla

12.10 Kymenlaaksossa on viimeisen vuorokauden ajalta raportoitu neljä uutta tartuntaa. Kaksi on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa. Kymsoten mukaan koronatilanne on rauhallinen ja edennyt jatkuvasti parempaan suuntaan.

5.56 50-vuotiaiden ja sitä vanhempien koronarokotukset alkavat tällä viikolla Kymenlaaksossa. Ajanvarauksen sujuvoittamiseksi aikoja aletaan jakaa porrastetusti. 55 vuotta täyttäneet voivat jo nyt varata ajan rokotukseen. 50–54-vuotiaiden osalta ajanvaraus puolestaan käynnistyy ensi viikon tiistaina.

6.5. Ravintoloiden aukioloaikaa laajennetaan tunnilla

15.06 Kymenlaaksossa ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikoja laajennetaan hieman huomisesta lähtien. Anniskeluravintoloissa alkoholin myynti päättyy klo 18, ja ravintola saa olla avoinna asiakkaille kello 5–19. Muissa ravintoloissa anniskelu päättyy kello 19, ja liike saa olla avoinna ravintola-asiakkaille tunnin pidempään kuin anniskeluravintolat. Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on kolmasosa asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa on käytössä puolet asiakaspaikoista.

12.38 Kymsote on raportoinut kolmesta uudesta tartunnasta Kymenlaaksossa vuorokauden ajalta. Kaksi potilasta on maakunnassa sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi.

5.5. Rajoitukset säilyvät ennallaan

17.43 Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä päätti tänään, ettei rajoituksia pureta eikä uusia suosituksia linjata. Kymenlaakso jatkaa koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa. Kokouksessa kuitenkin tehtiin jo alustavia suunnitelmia rajoitusten purkamisesta tilanteessa, jossa koronatilanne jatkaa kehittymistään parempaan suuntaan myös lähiviikkoina. Esillä olivat muun muassa suositukset kokoontumisrajoituksiin ja kulttuurialan huomioiminen.

12.02 Kymsote on raportoinut kolmesta uudesta tartunnasta Kymenlaaksossa vuorokauden ajalta. Kaksi potilasta on maakunnassa sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi.

4.5. Kolme uutta tartuntaa Kymsoten alueella

11.54 Kymsote on tänään raportoinut kolmesta uudesta tartunnasta vuorokauden ajalta. Kaksi henkilöä on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa Kymsoten alueella.

3.5. Korona lähti liikkeelle pokeripelissä

13.29 Yli kuuden hengen seurue kokoontui toissa viikonloppuna pelaamaan pokeria Kotkan Karhuvuoreen. Nyt, viikkoa myöhemmin, seurueen keskuudessa on muutamia koronavirustartuntoja. Lisäksi tartunnan on saanut muutama sairastuneen pokerinpelaajan perheenjäsen. Kaikki pokeriseurueen jäsenet eivät ole vielä käyneet koronavirustestissä.

13.29 Kymenlaaksossa on todettu viikonlopun ajalta yhteensä seitsemän koronavirustartuntaa. Kaksi koronapotilasta on sairaalahoidossa.

6.53 Koronarajoitukset lievenevät tästä päivästä lähtien Kymenlaaksossa. Uimahallit ja osa kaupunkien kuntosaleista avautuvat tänään. Kävijämäärä rajataan kuitenkin puoleen normaalista. Myös kirjastojen oleskelutilat ja nuorisotiloja avataan.

Rajoituksia puretaan myös niin lasten ja nuorten kuin aikuistenkin harrastustoiminnan osalta.

29.4. Hamina Tattoo peruuntuu, myös Kotkan Meripäivät siirtymässä ensi vuoteen

15.29 Sotilasmusiikkifestivaali Hamina Tattoo peruuntuu ensi kesältä. Tapahtumanjärjestäjät eivät kokeneet järkeväksi jatkaa festivaalien rakentamista epävarmassa koronatilanteessa.

12.32 Noin kuukausi sitten Kymenlaaksossa otetusta näytteestä on löytynyt Etelä-Afrikan koronavirusvariantti, kertoo Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen. Tieto näytteen viruslaadusta tuli Kymsotelle Pietikäisen mukaan pari päivää sitten.

Nyt tietoon tullut variantti on saatu pysäytettyä, mutta infektioylilääkäri kertoo, että kyseiseen positiiviseen koronatulokseen on yhdistetty tartuntarypäs, jonka voi olettaa olevan samaa virusmuunnosta. Tieto tästä tulee kuitenkin ripotellen sitä mukaa, kun testitulokset valmistuvat.

11.53 Kymsote on raportoinut yhdestä uudesta koronavirustartunnasta Kymenlaaksossa eilisen jälkeen. Kolme ihmistä on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa.

9.34 Yksi Suomen suurimmista kesätapahtumista Kotkan Meripäivät aiotaan perua ensi kesältä. Kotkan kaupungin valmiusjohtoryhmä esittää kaupunginhallitukselle Meripäivien perumista kesältä 2021.

Kotkan Meripäivät oli tarkoitus järjestää 28.–31. heinäkuuta Kotkan Sapokassa ja Arto Tolsa -areenan ympäristössä.

8.25 Kotkassa valmistellaan uudenlaista tukea koronatilanteesta kärsineille yrityksille. Kaupunki ottaa käyttöön myynnin ja markkinoinnin kehittämiseen tarkoitetun yrityspalvelusetelin, joita jaetaan enintään 18 kotkalaiselle mikroyritykselle.

Tuen suuruus on 2 000 euroa, josta yrityksen omavastuu on 500 euroa. Yhteensä tukea jaetaan enintään 27 000 euroa. Yrityspalvelusetelit arvotaan hakijoiden kesken.

6.07 Koronarajoituksiin on luvassa lievennyksiä Kymenlaaksossa.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti keskiviikkona suosittaa joidenkin rajoitusten purkua toukokuun alusta, maanantaista 3.5.2021 lähtien. Uimahallit avataan, mutta kävijämäärä rajataan puoleen normaalista.

Myös alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastukset saavat jatkua sisällä ja ulkona. Aikuiset voivat kokoontua ryhmäharrastuksiin vain ulkona enintään kuuden hengen ryhmissä.

28.4. Koronatilanne helpotti ja palasi kiihtymisvaiheeseen

11.52 Kymsote on tänään raportoinut neljä uutta koronavirustartuntaa viimeisen vuorokauden ajalta. Sairaalahoidossa on kaksi koronaviruspotilasta.

10.15 Kymenlaakson koronavirustilanne on kehittynyt parempaan suuntaan.

Alueellinen koronaryhmä on tänään päättänyt, että Kymenlaakson koronatilanne palaa huonoimmalta tasolta eli leviämisvaiheesta takaisin kiihtymisvaiheeseen eli toiselle tasolle.

Tartuntamäärät ovat laskeneet. Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 100 000 asukasta kohden 38,3.

27.4. Koronarokotukset alkavat 60-vuotiaille

16.02 Koronarokotukset alkavat kaikille 60 vuotta täyttäneille Kymenlaaksossa. Sähköinen ajanvaraus alkaa tänään kello 21 ja puhelinajanvaraus keskiviikkona kello 8. Ensimmäiset rokotusajat ovat tarjolla tälle viikolle.

12.23 Kymsote on kirjannut kaksi uutta koronavirustartuntaa viimeisen vuorokauden ajalta. Kaksi koronaviruspotilasta on sairaalassa.

26.4. Varusmiehet kertoivat koronakokemuksista varuskunnissa

12.18 Kymenlaaksossa on varmistunut lauantain ja maanantain välisenä aikana yhteensä 13 uutta koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta.

8.12 Vuoden 2021 alusta alkaen Puolustusvoimissa on ollut yli 600 varmistettua koronavirustartuntaa. Luku sisältää varusmiehien ja henkilökunnan tartunnat. Yle kysyi varusmiesten kokemuksia siitä, kuinka koronatilanne on hoidettu varuskunnissa. Vastauksia tuli varusmiehiltä ympäri Suomea. Vastauksiin pääset tutustumaan täällä.

23.4. Seitsemän uutta tartuntaa

17.09 Haminassa Reserviupseerikoulussa olleen koronavirustartuntaketjun tutkimuksista on saatu alustavia tuloksia. Todennäköisimmin ketju on lähtenyt liikkeelle oireettomasta tartuttajasta, joka on tartuttanut suurehkon määrän varusmiehiä RUK:n epidemiatilanteen alkuvaiheessa.

12.00 Kymenlaaksossa on todettu vuorokauden sisällä seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Kaksi koronaviruspotilasta on sairaalahoidossa.

22.4. Liikunta- ja virkistystilat avataan lauantaina

19.52 Osa koronarokotukseen ajan varanneista on perunut rokotusaikansa sen jälkeen, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ilmoitti keskiviikkoiltana mahdollisuudesta valita rokotteen valmistaja.

Toukokuusta alkaen 65–69-vuotiaat voivat halutessaan vaihtaa Astra Zenecan rokotteen mRNA-rokotteeseen. Näitä ovat käytännössä Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan koronarokotteet.

18.06 Maasotakoulun koronatapausten määrä on laskenut tasaisesti. Tänään torstaina koronapositiivisia on seitsemän, joista viisi on varusmiehiä Haminassa, puolustusvoimat tiedottaa. Uusia koronatapauksia on viime viikon tilanteeseen verrattuna todettu viisi.

15.18 Liikunta- ja virkistystiloja koskevat sulut päättyvät Kymenlaaksossa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti asiasta tänään. Aluehallintoviraston päätöksellä liikunta- ja virkistystilat saa jälleen avata lauantaista lähtien. Asiakkaiden turvaväleistä on kuitenkin edelleen huolehdittava.

11.57 Kymenlaaksossa on raportoitu viimeisen vuorokauden ajalta yksi uusi koronavirustartunta. Sairaalahoidossa on kaksi koronaviruspotilasta.

21.4. Kolme koronapotilasta sairaalahoidossa

16.31 Kymenlaakson koronaryhmä purkaa lasten ja nuorten harrastuksia koskevia rajoituksia koko maakunnassa.

Alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastukset on jälleen sallittu ulkotiloissa ilman, että ryhmäkokoa rajoitetaan. Alakouluikäisten ryhmäharrastustoiminta on mahdollista sekä sisällä että ulkona ilman ryhmäkokorajoituksia. Kaikissa ryhmäharrastuksissa on kuitenkin noudatettava turvavälejä. Aikuisten ryhmäharrastukset on edelleen keskeytetty kokonaan.

Kävimme kysymässä kouvolalaisilta pesisjunioreilta, miltä ulkotreenit maistuivat kolmen viikon tauon jälkeen.

12.29 Kymenlaaksossa on raportoitu viimeisen vuorokauden aikana yhteensä seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Koronaviruspotilaita on sairaalahoidossa kolme.

20.4. Nuoret pääsevät jälleen harrastamaan isossa porukassa

11.23 Viimeisen vuorokauden aikana ei ole todettu yhtäkään koronavirustartuntaa Kymenlaaksossa. Sairaalahoidossa alueella on viisi koronaviruspotilasta.

10.56 Kaikki 65 vuotta täyttäneet voivat varata ajan koronarokotukseen tästä päivästä lähtien Kymenlaaksossa. Ensimmäiset rokotusajat ovat varattavissa jo tälle viikolle.

10.50 Ulkoliikuntakenttiä avataan nuorten käyttöön Kouvolassa. Jatkossa alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastustoimintaa voi jälleen järjestää ulkotiloissa ilman ryhmäkoon rajoitusta. Harjoituksissa on kuitenkin huolehdittava turvaväleistä, eikä pelejä tai otteluita tule järjestää.

5.34 Haminassa avataan tänään tiistaina koronanäytteenottopiste. Drive in -näytteenottopiste avataan Haminan terveyskeskuksen tiloihin Reutsinkadulle. Näytteenottopaikka on avoinna arkisin kello 11–14.15.

19.4. Pyhtäällä kaksi uutta luokkaa karanteeniin tartuntojen vuoksi

17.56 Koronatilanne on paranemaan päin Kymenlaaksossa. Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on THL:n tilastoinnin mukaan raportoitu noin 70 tartuntaa vähemmän kuin sitä edeltävien kahden viikon aikana, joilta raportoitiin 150 tartuntaa.

Väkilukuun suhteutettuna paras tilanne on Kouvolassa, ja kurjin tilanne Pyhtäällä.

12.06 Kymenlaaksossa on raportoitu perjantain jälkeen yhteensä 14 koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on seitsemän ihmistä koronaviruksen vuoksi.

09:20 Pyhtäällä Huutjärven koulussa on todettu jälleen kaksi uutta koronatartuntaa. Tartuntojen seurauksena kaksi uutta luokkaa on tänään maanantaina siirretty etäopetukseen. Tällä hetkellä karanteenissa on kolme koulun luokkaa.

16.4. Hamina saa oman koronatestipaikan

17.56 Hallitus täsmentää Suomen koronarokotusjärjestystä. Aiempaa järjestystä täsmennetään niin, että rokotuksia voidaan väliaikaisesti kohdentaa alueellisesti epidemiologisin perustein. Rokotteita jaetaan niille alueille, joiden kahden viikon ilmaantuvuusluku on yli 100. Kymenlaaksoon olisi tämän perusteella tulossa lisärokotteita. Kymsoten ylijohtajalääkäri Marja-Liisa Mäntymaa arvioi, että määrä ei ole suuri, mutta sillä saa kuitenkin nopeutettua rokotustahtia.

13.56 Haminaan avataan koronatestipaikka ensi viikolla. Näytteenottopiste avataan ensi viikon tiistaina Haminan terveyskeskukselle osoitteeseen Reutsinkatu 1. Kymsoten alueella on ollut aiemmin koronaviruksen näytteenottopisteitä vain Kotkassa ja Kouvolassa.

12.45 Kymenlaaksossa on eilisen jälkeen todettu neljä uutta koronatartuntaa. Alueen sairaalahoidossa on kahdeksan ihmistä koronavirustaudin vuoksi. Kymsoten mukaan Etelä-Kymenlaaksossa todetuista tartunnoista suuri osa on herkästi tarttuvaa muuntovirusta.

12.44 Ravintolat avataan maanantaina Kymenlaaksossa tiukin rajoituksin. Anniskeluravintolat saavat olla auki kello 7–18, ruokaravintolat kello 7–19. Molemmissa saa anniskella kello 17:ään asti.

15.4. Pyhtäällä tartuntoja esiopetuksessa ja päiväkodissa

15.08 Pyhtäällä päiväkoti Taikametsässä ja kunnan järjestämässä Huutjärven esiopetuksessa on todettu yhteensä kaksi koronatartuntaa lapsilla. Päiväkoti Taikametsä suljetaan kahdeksi viikoksi, ja kunnan molemmat esikouluryhmät määrätään karanteeniin kahdeksi viikoksi.

11.37 Kymenlaaksossa on raportoitu tänään 14 uutta koronavirustartuntaa. Seitsemän koronaviruspotilasta on sairaalahoidossa.

14.4. Ravintolat auki maanantaina, mutta aukioloihin tulossa rajoituksia

17.10 Kymenlaakson koronavirustilanne on kääntynyt viikon sisällä hieman parempaan suuntaan. Tartuntamäärä on ollut laskusuunnassa. Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä kuitenkin linjasi keskiviikkona, että maakunnassa jatketaan nykyisillä leviämisvaiheen suosituksilla ja rajoituksilla toistaiseksi. Tilannetta arvioidaan seuraavan kerran viikon päästä keskiviikkona.

14.02 Haminan yläkoulut palaavat lähiopetukseen maanantaina. Haminan lukion opiskelijat palaavat myös maanantaina lähiopetukseen, mutta opiskelijoiden määrä rakennuksessa rajoitetaan puoleen vuorottelumallin avulla.

13.31 Ravintolat ja baarit voivat avata ovensa Kymenlaaksossa maanantaina, mutta niiden toimintaa rajoitetaan edelleen. Eduskunta käsittelee tartuntatautilain muutoksia, joiden mukaan ruokaravintolat pitäisi sulkea kello 19 ja baarit kello 18. Alkoholitarjoilu loppuisi kello 17. Eduskunta päättää lainmuutoksista huomenna torstaina.

11.25 Kymenlaaksossa on eilisen jälkeen todettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Seitsemän henkilöä on sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi.

13.4. Yhdeksän uutta tartuntaa

13.15 Kymenlaaksossa on raportoitu vuorokauden aikana yhdeksän tartuntaa. Seitsemän henkilöä on sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi.

12.4. Kahdessa kotkalaisessa koulussa virusepäilyjä

14.06 Pyhtäällä Huutjärven koulussa on todettu yhdessä luokassa kolme koronavirustartuntaa. Kaksi tartuntaa todettiin viime viikolla. Luokka siirrettiin tuolloin etäopetukseen. Pyhtään kunta tiedotti maanantaina, että etäopetukseen siirretyssä luokassa on nyt todettu kolmas koronatapaus.

13.21 Koronatartuntojen määrä on kääntynyt laskuun Maasotakoulussa Haminassa. Tällä hetkellä Reserviupseerikoulussa on 41 varusmiestä on koronapositiivisia. Luku on pienentynyt 13:lla viime torstaista, jolloin puolustusvoimat tiedotti edellisen kerran Maasotakoulun koronavirustilanteesta. Osa tartunnan saaneista on parantunut, eikä uusia tartuntoja ole todettu.

12.02 Kymenlaaksossa on raportoitu perjantain jälkeen yhteensä 30 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on seitsemän koronaviruspotilasta.

05.39 Kotkan Karhuvuoren ja Ruonalan kouluissa epäillään useita koronavirustartuntoja yhteensä neljässä luokassa.

10.4. Lauantaina ilmeni 17 uutta tartuntaa

13:27 Kymenlaaksossa raportoitiin 17 uutta tartuntaa.

9:14 Haminassa yläkoulujen ja lukion etäopetus jatkuu ainakin 16.4.2021 saakka. Lukio siirtyy vuoromalliin 19.4.2021 alkaen.

9.4. Penkkareiden ja vanhojen tanssien kohtalo vielä epäselvä

11:28 Kymenlaaksossa on vuorokauden aikana todettu 12 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on seitsemän koronapotilasta.

9:03 Useissa kunnissa ja kaupungeissa lukiolaisten penkkarit on tänä vuonna peruttu tai siirretty myöhemmälle kevääseen. Kymenlaaksossa lopullisia päätöksiä ei vielä ole tehty. Esimerkiksi Kotkassa penkkareita oli tammikuussa tehtyjen suunnitelmien mukaan tarkoitus viettää tänään perjantaina.

8.4. Liikunta- ja virkistystilat suljetaan lauantaista alkaen

18:10 Yle kerää varusmiesten kokemuksia siitä, miten koronatilanne on hoidettu varuskunnissa. Varusmiesliitto on saanut palautetta koronaepidemian aikana eri puolilta Suomea siitä, että puolustusvoimat on reagoinut hitaasti koronatartuntoihin. Kysely on avoinna 12. huhtikuuta kello 9:ään saakka.

16.25 Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi määräyksen tilojen sulkemisesta Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella. Sekä julkisen että yksityisen sektorin liikunta- ja virkistystiloihin kohdistuva määräys astuu voimaan lauantaina 10. huhtikuuta, ja se on voimassa kaksi viikkoa. Määräys koskee muun muassa sisäliikuntatiloja, uimahalleja, kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja ja ryhmäharrastustoimintaan käytettäviä tiloja. Lasten harrastustoiminta saa jatkua.

11.30 Kymenlaaksossa on varmistettu 19 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on yhdeksän koronaviruspotilasta.

7.4. Kuntosalit kiinni mahdollisesti lauantaina

12:14 Kymenlaaksossa on varmistunut vuorokauden sisällä yhdeksän uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kahdeksan koronaviruspotilasta.

11:57 Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä on antanut suosituksen aluehallintovirastolle tartuntatautilain 58 g -pykälän käyttöönotosta. Pykälän käyttöönotto tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi kaikki kuntosalit ja muut ryhmäliikuntatilat pitää sulkea. Päätös on tarkoitus tulla voimaan lauantaina 10. huhtikuuta, ja se olisi voimassa kaksi viikkoa, eli 24. huhtikuuta asti.

6.4. Koronavirus riehuu RUK:ssa, kouluissa ja päiväkodeissa useita tartuntoja

20:40 Varusmiesliitto on saanut palautetta hitaasta reagoinnista koronatapauksiin varuskunnissa ympäri maata. Koronavirus riehuu Haminan Reserviupseerikoulussa, jossa on todettu 49 tartuntaa. Yksi Haminassa palvelevista varusmiehistä kertoo Ylelle, että kunnon eristykseen ei päässyt lievillä oireilla.

14:35 Kymenlaakson koronavirustilanne on nyt huonompi kuin koskaan aiemmin koronaepidemian aikana. Viimeisten kahden viikon aikana on todettu 229 uutta koronatartuntaa. Kymenlaakson kahden viikon ilmaantuvuusluku on noin 140, mikä on korkeampi kuin koskaan aikaisemmin epidemian aikana.

14:24 Kotkan Haukkavuoren koulussa on todettu koronavirustartunta. Kaupungin tiedotteen mukaan mahdollisten altistumisten vuoksi yksi luokka on lähetetty kesken koulupäivän kotiin. Kymsote on yhteydessä altistuneisiin ja määrittelee karanteenin tarpeen ja pituudet.

6:57 Koronarokotusten tahti kiihtyy tällä viikolla Kymenlaaksossa. Tarkoituksena on antaa viikon aikana lähes 5 000 rokotusta, mikä on ennätysmäärä tähän asti. Joukkorokotukset ovat tällä hetkellä käynnissä yli 70-vuotiaille.

5:48 Useissa kouluissa ja päiväkodeissa todettiin pääsiäisen aikaan uusia koronavirustartuntoja Kymenlaaksossa. Metsolan päiväkodissa ja Langinkosken koulussa on molemmissa todettu yksi koronatartunta. Mahdollisten altistumisten vuoksi yksi päiväkotiryhmä ja koululuokka olivat karanteeniselvittelyssä.

Myös Mussalon koulussa Kotkassa on todettu koronavirustartunta. Perjantaina yksi koululuokka oli mahdollisten altistumisten vuoksi karanteeniselvittelyssä.

Virolahden kunta puolestaan tiedotti perjantaina, että Klamilan päiväkodin esiopetusryhmässä on todettu korona-altistus. Altistus koskee yhtä esiopetuksen ryhmää ja sen henkilöstöä. Altistuneita on yhteensä kymmenen.

2.4. Koronatartuntoja Maasotakoulussa Haminassa

13:11 Maasotakoulussa Haminassa on todettu 42 koronavirustartuntaa. Tartunnoista valtaosa on todettu Reserviupseerikoulun varusmiehillä ja loput Maasotakoulun opiskelijoilla.

Positiivisen tuloksen saaneet ovat erillään muista varuskunnassa. Pieni osa on sairastunut lomillaan, ja he pysyvät toistaiseksi kotona.

1.4. Kymsote: Rokotuksissa pitäisi edetä tasatahtiin Suomessa

15:51 Kymsote on alkanut julkaista listaa koronaviruksen altistumispaikoista. Listalle päivitetään sellaiset julkiset paikat, joissa mahdollisesti altistuneita ei saada tavoitettua henkilökohtaisesti. Verkkosivu on perustettu, jotta tartunnanjäljityksen ruuhkaa saataisiin helpotettua.

14:33 Kotkassa on todettu torstaina koronatartunnat Hovinsaaren koulussa ja Kyminkartanon esiopetuksessa. Mahdollisten altistumisten vuoksi Hovinsaaren koulusta on lähetetty yksi luokka kotiin kesken koulupäivän. Myös Kyminkartanon eskarista yksi ryhmä on lähetetty kotiin.

13:45 Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tulee yrittäjiltä paljon palautetta päätösten toimeenpanon aikatauluista. Kotkalaisen baariyrittäjän Kai Rairaman mielestä ravintoloitsijat eivät ole saaneet kertaakaan tarpeeksi ajoissa virallista tietoa siitä, milloin ovet saavat olla auki ja milloin kiinni.

– Varmasti satoja tunteja on mennyt netissä. Faktatieto tulee hallituksen sivuille järjettömän myöhäisessä vaiheessa. Viimeksi kello 18 ilmestyi tieto, ettei saada olla auki. Kuuden tunnin varoitusajalla on aika vaikea reagoida, Rairama kertoo.

12:06 Kymenlaaksossa on todettu 14 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kahdeksan koronapotilasta, joka on kaksi enemmän kuin eilen keskiviikkona.

11:23 Suomessa pohditaan koronarokotteiden painottamista pahimmille tartunta-alueille. Käytännössä se tarkoittaa, että rokotteita kohdennettaisiin esimerkiksi pääkaupunkiseudulle ja Turkuun. Yle selvitti, mitä sairaanhoitopiirit ajattelevat esityksestä.

Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo olevansa hämillään hallituksen esityksestä muuttaa rokotusjärjestystä. Hän kertoo kuntayhtymän tehneen ison työn sen eteen, että rokotteita pystytään jakamaan mahdollisimman tehokkaasti, ja kaikki suunnitelmasta poikkeaminen aiheuttaa lisätyötä.

Lue täältä Kymenlaakson koronauutiset 2.1.-31.3.2021

Täältä löydät Kymenlaakson koronauutiset 13.8.-31.12.2020

Lue täältä Kymenlaakson koronauutiset 27.3-12.8.2020

Täällä ovat Kymenlaakson ensimmäiset koronauutiset maaliskuulta 2020