1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yleistä

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa: Ravintoloiden aukioloajat laajenevat hieman, Kymenlaakso pysyy kiihtymisvaiheessa

Päivitämme tähän artikkeliin kaikki uusimmat tiedot koronapandemian vaikutuksista Kymenlaaksoon.

Yleistä
Kuva Kotkan kaupungintalolta patsaasta, jossa on mies ja lapsi. Lapsipatsaan kasvoilla on neulottu kasvomaski.
Kymsoten mukaan kasvomaskien käyttösuositus tulee olemaan voimassa pitkään. Arkistokuva.Jasmina Kauta / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

6.5. Ravintoloiden aukioloaikaa laajennetaan tunnilla

15.06 Kymenlaaksossa ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikoja laajennetaan hieman huomisesta lähtien. Anniskeluravintoloissa alkoholin myynti päättyy klo 18, ja ravintola saa olla avoinna asiakkaille kello 5–19. Muissa ravintoloissa anniskelu päättyy kello 19, ja liike saa olla avoinna ravintola-asiakkaille tunnin pidempään kuin anniskeluravintolat. Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on kolmasosa asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa on käytössä puolet asiakaspaikoista.

12.38 Kymsote on raportoinut kolmesta uudesta tartunnasta Kymenlaaksossa vuorokauden ajalta. Kaksi potilasta on maakunnassa sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi.

5.5. Rajoitukset säilyvät ennallaan

17.43 Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä päätti tänään, ettei rajoituksia pureta eikä uusia suosituksia linjata. Kymenlaakso jatkaa koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa. Kokouksessa kuitenkin tehtiin jo alustavia suunnitelmia rajoitusten purkamisesta tilanteessa, jossa koronatilanne jatkaa kehittymistään parempaan suuntaan myös lähiviikkoina. Esillä olivat muun muassa suositukset kokoontumisrajoituksiin ja kulttuurialan huomioiminen.

12.02 Kymsote on raportoinut kolmesta uudesta tartunnasta Kymenlaaksossa vuorokauden ajalta. Kaksi potilasta on maakunnassa sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi.

4.5. Kolme uutta tartuntaa Kymsoten alueella

11.54 Kymsote on tänään raportoinut kolmesta uudesta tartunnasta vuorokauden ajalta. Kaksi henkilöä on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa Kymsoten alueella.

3.5. Korona lähti liikkeelle pokeripelissä

13.29 Yli kuuden hengen seurue kokoontui toissa viikonloppuna pelaamaan pokeria Kotkan Karhuvuoreen. Nyt, viikkoa myöhemmin, seurueen keskuudessa on muutamia koronavirustartuntoja. Lisäksi tartunnan on saanut muutama sairastuneen pokerinpelaajan perheenjäsen. Kaikki pokeriseurueen jäsenet eivät ole vielä käyneet koronavirustestissä.

13.29 Kymenlaaksossa on todettu viikonlopun ajalta yhteensä seitsemän koronavirustartuntaa. Kaksi koronapotilasta on sairaalahoidossa.

6.53 Koronarajoitukset lievenevät tästä päivästä lähtien Kymenlaaksossa. Uimahallit ja osa kaupunkien kuntosaleista avautuvat tänään. Kävijämäärä rajataan kuitenkin puoleen normaalista. Myös kirjastojen oleskelutilat ja nuorisotiloja avataan.

Rajoituksia puretaan myös niin lasten ja nuorten kuin aikuistenkin harrastustoiminnan osalta.

29.4. Hamina Tattoo peruuntuu, myös Kotkan Meripäivät siirtymässä ensi vuoteen

15.29 Sotilasmusiikkifestivaali Hamina Tattoo peruuntuu ensi kesältä. Tapahtumanjärjestäjät eivät kokeneet järkeväksi jatkaa festivaalien rakentamista epävarmassa koronatilanteessa.

12.32 Noin kuukausi sitten Kymenlaaksossa otetusta näytteestä on löytynyt Etelä-Afrikan koronavirusvariantti, kertoo Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen. Tieto näytteen viruslaadusta tuli Kymsotelle Pietikäisen mukaan pari päivää sitten.

Nyt tietoon tullut variantti on saatu pysäytettyä, mutta infektioylilääkäri kertoo, että kyseiseen positiiviseen koronatulokseen on yhdistetty tartuntarypäs, jonka voi olettaa olevan samaa virusmuunnosta. Tieto tästä tulee kuitenkin ripotellen sitä mukaa, kun testitulokset valmistuvat.

11.53 Kymsote on raportoinut yhdestä uudesta koronavirustartunnasta Kymenlaaksossa eilisen jälkeen. Kolme ihmistä on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa.

9.34 Yksi Suomen suurimmista kesätapahtumista Kotkan Meripäivät aiotaan perua ensi kesältä. Kotkan kaupungin valmiusjohtoryhmä esittää kaupunginhallitukselle Meripäivien perumista kesältä 2021.

Kotkan Meripäivät oli tarkoitus järjestää 28.–31. heinäkuuta Kotkan Sapokassa ja Arto Tolsa -areenan ympäristössä.

8.25 Kotkassa valmistellaan uudenlaista tukea koronatilanteesta kärsineille yrityksille. Kaupunki ottaa käyttöön myynnin ja markkinoinnin kehittämiseen tarkoitetun yrityspalvelusetelin, joita jaetaan enintään 18 kotkalaiselle mikroyritykselle.

Tuen suuruus on 2 000 euroa, josta yrityksen omavastuu on 500 euroa. Yhteensä tukea jaetaan enintään 27 000 euroa. Yrityspalvelusetelit arvotaan hakijoiden kesken.

6.07 Koronarajoituksiin on luvassa lievennyksiä Kymenlaaksossa.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti keskiviikkona suosittaa joidenkin rajoitusten purkua toukokuun alusta, maanantaista 3.5.2021 lähtien. Uimahallit avataan, mutta kävijämäärä rajataan puoleen normaalista.

Myös alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastukset saavat jatkua sisällä ja ulkona. Aikuiset voivat kokoontua ryhmäharrastuksiin vain ulkona enintään kuuden hengen ryhmissä.

28.4. Koronatilanne helpotti ja palasi kiihtymisvaiheeseen

11.52 Kymsote on tänään raportoinut neljä uutta koronavirustartuntaa viimeisen vuorokauden ajalta. Sairaalahoidossa on kaksi koronaviruspotilasta.

10.15 Kymenlaakson koronavirustilanne on kehittynyt parempaan suuntaan.

Alueellinen koronaryhmä on tänään päättänyt, että Kymenlaakson koronatilanne palaa huonoimmalta tasolta eli leviämisvaiheesta takaisin kiihtymisvaiheeseen eli toiselle tasolle.

Tartuntamäärät ovat laskeneet. Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 100 000 asukasta kohden 38,3.

27.4. Koronarokotukset alkavat 60-vuotiaille

16.02 Koronarokotukset alkavat kaikille 60 vuotta täyttäneille Kymenlaaksossa. Sähköinen ajanvaraus alkaa tänään kello 21 ja puhelinajanvaraus keskiviikkona kello 8. Ensimmäiset rokotusajat ovat tarjolla tälle viikolle.

12.23 Kymsote on kirjannut kaksi uutta koronavirustartuntaa viimeisen vuorokauden ajalta. Kaksi koronaviruspotilasta on sairaalassa.

26.4. Varusmiehet kertoivat koronakokemuksista varuskunnissa

12.18 Kymenlaaksossa on varmistunut lauantain ja maanantain välisenä aikana yhteensä 13 uutta koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta.

8.12 Vuoden 2021 alusta alkaen Puolustusvoimissa on ollut yli 600 varmistettua koronavirustartuntaa. Luku sisältää varusmiehien ja henkilökunnan tartunnat. Yle kysyi varusmiesten kokemuksia siitä, kuinka koronatilanne on hoidettu varuskunnissa. Vastauksia tuli varusmiehiltä ympäri Suomea. Vastauksiin pääset tutustumaan täällä.

23.4. Seitsemän uutta tartuntaa

17.09 Haminassa Reserviupseerikoulussa olleen koronavirustartuntaketjun tutkimuksista on saatu alustavia tuloksia. Todennäköisimmin ketju on lähtenyt liikkeelle oireettomasta tartuttajasta, joka on tartuttanut suurehkon määrän varusmiehiä RUK:n epidemiatilanteen alkuvaiheessa.

12.00 Kymenlaaksossa on todettu vuorokauden sisällä seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Kaksi koronaviruspotilasta on sairaalahoidossa.

22.4. Liikunta- ja virkistystilat avataan lauantaina

19.52 Osa koronarokotukseen ajan varanneista on perunut rokotusaikansa sen jälkeen, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ilmoitti keskiviikkoiltana mahdollisuudesta valita rokotteen valmistaja.

Toukokuusta alkaen 65–69-vuotiaat voivat halutessaan vaihtaa Astra Zenecan rokotteen mRNA-rokotteeseen. Näitä ovat käytännössä Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan koronarokotteet.

18.06 Maasotakoulun koronatapausten määrä on laskenut tasaisesti. Tänään torstaina koronapositiivisia on seitsemän, joista viisi on varusmiehiä Haminassa, puolustusvoimat tiedottaa. Uusia koronatapauksia on viime viikon tilanteeseen verrattuna todettu viisi.

15.18 Liikunta- ja virkistystiloja koskevat sulut päättyvät Kymenlaaksossa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti asiasta tänään. Aluehallintoviraston päätöksellä liikunta- ja virkistystilat saa jälleen avata lauantaista lähtien. Asiakkaiden turvaväleistä on kuitenkin edelleen huolehdittava.

11.57 Kymenlaaksossa on raportoitu viimeisen vuorokauden ajalta yksi uusi koronavirustartunta. Sairaalahoidossa on kaksi koronaviruspotilasta.

21.4. Kolme koronapotilasta sairaalahoidossa

16.31 Kymenlaakson koronaryhmä purkaa lasten ja nuorten harrastuksia koskevia rajoituksia koko maakunnassa.

Alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastukset on jälleen sallittu ulkotiloissa ilman, että ryhmäkokoa rajoitetaan. Alakouluikäisten ryhmäharrastustoiminta on mahdollista sekä sisällä että ulkona ilman ryhmäkokorajoituksia. Kaikissa ryhmäharrastuksissa on kuitenkin noudatettava turvavälejä. Aikuisten ryhmäharrastukset on edelleen keskeytetty kokonaan.

Kävimme kysymässä kouvolalaisilta pesisjunioreilta, miltä ulkotreenit maistuivat kolmen viikon tauon jälkeen.

12.29 Kymenlaaksossa on raportoitu viimeisen vuorokauden aikana yhteensä seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Koronaviruspotilaita on sairaalahoidossa kolme.

20.4. Nuoret pääsevät jälleen harrastamaan isossa porukassa

11.23 Viimeisen vuorokauden aikana ei ole todettu yhtäkään koronavirustartuntaa Kymenlaaksossa. Sairaalahoidossa alueella on viisi koronaviruspotilasta.

10.56 Kaikki 65 vuotta täyttäneet voivat varata ajan koronarokotukseen tästä päivästä lähtien Kymenlaaksossa. Ensimmäiset rokotusajat ovat varattavissa jo tälle viikolle.

10.50 Ulkoliikuntakenttiä avataan nuorten käyttöön Kouvolassa. Jatkossa alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastustoimintaa voi jälleen järjestää ulkotiloissa ilman ryhmäkoon rajoitusta. Harjoituksissa on kuitenkin huolehdittava turvaväleistä, eikä pelejä tai otteluita tule järjestää.

5.34 Haminassa avataan tänään tiistaina koronanäytteenottopiste. Drive in -näytteenottopiste avataan Haminan terveyskeskuksen tiloihin Reutsinkadulle. Näytteenottopaikka on avoinna arkisin kello 11–14.15.

19.4. Pyhtäällä kaksi uutta luokkaa karanteeniin tartuntojen vuoksi

17.56 Koronatilanne on paranemaan päin Kymenlaaksossa. Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on THL:n tilastoinnin mukaan raportoitu noin 70 tartuntaa vähemmän kuin sitä edeltävien kahden viikon aikana, joilta raportoitiin 150 tartuntaa.

Väkilukuun suhteutettuna paras tilanne on Kouvolassa, ja kurjin tilanne Pyhtäällä.

12.06 Kymenlaaksossa on raportoitu perjantain jälkeen yhteensä 14 koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on seitsemän ihmistä koronaviruksen vuoksi.

09:20 Pyhtäällä Huutjärven koulussa on todettu jälleen kaksi uutta koronatartuntaa. Tartuntojen seurauksena kaksi uutta luokkaa on tänään maanantaina siirretty etäopetukseen. Tällä hetkellä karanteenissa on kolme koulun luokkaa.

16.4. Hamina saa oman koronatestipaikan

17.56 Hallitus täsmentää Suomen koronarokotusjärjestystä. Aiempaa järjestystä täsmennetään niin, että rokotuksia voidaan väliaikaisesti kohdentaa alueellisesti epidemiologisin perustein. Rokotteita jaetaan niille alueille, joiden kahden viikon ilmaantuvuusluku on yli 100. Kymenlaaksoon olisi tämän perusteella tulossa lisärokotteita. Kymsoten ylijohtajalääkäri Marja-Liisa Mäntymaa arvioi, että määrä ei ole suuri, mutta sillä saa kuitenkin nopeutettua rokotustahtia.

13.56 Haminaan avataan koronatestipaikka ensi viikolla. Näytteenottopiste avataan ensi viikon tiistaina Haminan terveyskeskukselle osoitteeseen Reutsinkatu 1. Kymsoten alueella on ollut aiemmin koronaviruksen näytteenottopisteitä vain Kotkassa ja Kouvolassa.

12.45 Kymenlaaksossa on eilisen jälkeen todettu neljä uutta koronatartuntaa. Alueen sairaalahoidossa on kahdeksan ihmistä koronavirustaudin vuoksi. Kymsoten mukaan Etelä-Kymenlaaksossa todetuista tartunnoista suuri osa on herkästi tarttuvaa muuntovirusta.

12.44 Ravintolat avataan maanantaina Kymenlaaksossa tiukin rajoituksin. Anniskeluravintolat saavat olla auki kello 7–18, ruokaravintolat kello 7–19. Molemmissa saa anniskella kello 17:ään asti.

15.4. Pyhtäällä tartuntoja esiopetuksessa ja päiväkodissa

15.08 Pyhtäällä päiväkoti Taikametsässä ja kunnan järjestämässä Huutjärven esiopetuksessa on todettu yhteensä kaksi koronatartuntaa lapsilla. Päiväkoti Taikametsä suljetaan kahdeksi viikoksi, ja kunnan molemmat esikouluryhmät määrätään karanteeniin kahdeksi viikoksi.

11.37 Kymenlaaksossa on raportoitu tänään 14 uutta koronavirustartuntaa. Seitsemän koronaviruspotilasta on sairaalahoidossa.

14.4. Ravintolat auki maanantaina, mutta aukioloihin tulossa rajoituksia

17.10 Kymenlaakson koronavirustilanne on kääntynyt viikon sisällä hieman parempaan suuntaan. Tartuntamäärä on ollut laskusuunnassa. Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä kuitenkin linjasi keskiviikkona, että maakunnassa jatketaan nykyisillä leviämisvaiheen suosituksilla ja rajoituksilla toistaiseksi. Tilannetta arvioidaan seuraavan kerran viikon päästä keskiviikkona.

14.02 Haminan yläkoulut palaavat lähiopetukseen maanantaina. Haminan lukion opiskelijat palaavat myös maanantaina lähiopetukseen, mutta opiskelijoiden määrä rakennuksessa rajoitetaan puoleen vuorottelumallin avulla.

13.31 Ravintolat ja baarit voivat avata ovensa Kymenlaaksossa maanantaina, mutta niiden toimintaa rajoitetaan edelleen. Eduskunta käsittelee tartuntatautilain muutoksia, joiden mukaan ruokaravintolat pitäisi sulkea kello 19 ja baarit kello 18. Alkoholitarjoilu loppuisi kello 17. Eduskunta päättää lainmuutoksista huomenna torstaina.

11.25 Kymenlaaksossa on eilisen jälkeen todettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Seitsemän henkilöä on sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi.

13.4. Yhdeksän uutta tartuntaa

13.15 Kymenlaaksossa on raportoitu vuorokauden aikana yhdeksän tartuntaa. Seitsemän henkilöä on sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi.

12.4. Kahdessa kotkalaisessa koulussa virusepäilyjä

14.06 Pyhtäällä Huutjärven koulussa on todettu yhdessä luokassa kolme koronavirustartuntaa. Kaksi tartuntaa todettiin viime viikolla. Luokka siirrettiin tuolloin etäopetukseen. Pyhtään kunta tiedotti maanantaina, että etäopetukseen siirretyssä luokassa on nyt todettu kolmas koronatapaus.

13.21 Koronatartuntojen määrä on kääntynyt laskuun Maasotakoulussa Haminassa. Tällä hetkellä Reserviupseerikoulussa on 41 varusmiestä on koronapositiivisia. Luku on pienentynyt 13:lla viime torstaista, jolloin puolustusvoimat tiedotti edellisen kerran Maasotakoulun koronavirustilanteesta. Osa tartunnan saaneista on parantunut, eikä uusia tartuntoja ole todettu.

12.02 Kymenlaaksossa on raportoitu perjantain jälkeen yhteensä 30 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on seitsemän koronaviruspotilasta.

05.39 Kotkan Karhuvuoren ja Ruonalan kouluissa epäillään useita koronavirustartuntoja yhteensä neljässä luokassa.

10.4. Lauantaina ilmeni 17 uutta tartuntaa

13:27 Kymenlaaksossa raportoitiin 17 uutta tartuntaa.

9:14 Haminassa yläkoulujen ja lukion etäopetus jatkuu ainakin 16.4.2021 saakka. Lukio siirtyy vuoromalliin 19.4.2021 alkaen.

9.4. Penkkareiden ja vanhojen tanssien kohtalo vielä epäselvä

11:28 Kymenlaaksossa on vuorokauden aikana todettu 12 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on seitsemän koronapotilasta.

9:03 Useissa kunnissa ja kaupungeissa lukiolaisten penkkarit on tänä vuonna peruttu tai siirretty myöhemmälle kevääseen. Kymenlaaksossa lopullisia päätöksiä ei vielä ole tehty. Esimerkiksi Kotkassa penkkareita oli tammikuussa tehtyjen suunnitelmien mukaan tarkoitus viettää tänään perjantaina.

8.4. Liikunta- ja virkistystilat suljetaan lauantaista alkaen

18:10 Yle kerää varusmiesten kokemuksia siitä, miten koronatilanne on hoidettu varuskunnissa. Varusmiesliitto on saanut palautetta koronaepidemian aikana eri puolilta Suomea siitä, että puolustusvoimat on reagoinut hitaasti koronatartuntoihin. Kysely on avoinna 12. huhtikuuta kello 9:ään saakka.

16.25 Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi määräyksen tilojen sulkemisesta Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella. Sekä julkisen että yksityisen sektorin liikunta- ja virkistystiloihin kohdistuva määräys astuu voimaan lauantaina 10. huhtikuuta, ja se on voimassa kaksi viikkoa. Määräys koskee muun muassa sisäliikuntatiloja, uimahalleja, kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja ja ryhmäharrastustoimintaan käytettäviä tiloja. Lasten harrastustoiminta saa jatkua.

11.30 Kymenlaaksossa on varmistettu 19 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on yhdeksän koronaviruspotilasta.

7.4. Kuntosalit kiinni mahdollisesti lauantaina

12:14 Kymenlaaksossa on varmistunut vuorokauden sisällä yhdeksän uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kahdeksan koronaviruspotilasta.

11:57 Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä on antanut suosituksen aluehallintovirastolle tartuntatautilain 58 g -pykälän käyttöönotosta. Pykälän käyttöönotto tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi kaikki kuntosalit ja muut ryhmäliikuntatilat pitää sulkea. Päätös on tarkoitus tulla voimaan lauantaina 10. huhtikuuta, ja se olisi voimassa kaksi viikkoa, eli 24. huhtikuuta asti.

6.4. Koronavirus riehuu RUK:ssa, kouluissa ja päiväkodeissa useita tartuntoja

20:40 Varusmiesliitto on saanut palautetta hitaasta reagoinnista koronatapauksiin varuskunnissa ympäri maata. Koronavirus riehuu Haminan Reserviupseerikoulussa, jossa on todettu 49 tartuntaa. Yksi Haminassa palvelevista varusmiehistä kertoo Ylelle, että kunnon eristykseen ei päässyt lievillä oireilla.

14:35 Kymenlaakson koronavirustilanne on nyt huonompi kuin koskaan aiemmin koronaepidemian aikana. Viimeisten kahden viikon aikana on todettu 229 uutta koronatartuntaa. Kymenlaakson kahden viikon ilmaantuvuusluku on noin 140, mikä on korkeampi kuin koskaan aikaisemmin epidemian aikana.

14:24 Kotkan Haukkavuoren koulussa on todettu koronavirustartunta. Kaupungin tiedotteen mukaan mahdollisten altistumisten vuoksi yksi luokka on lähetetty kesken koulupäivän kotiin. Kymsote on yhteydessä altistuneisiin ja määrittelee karanteenin tarpeen ja pituudet.

6:57 Koronarokotusten tahti kiihtyy tällä viikolla Kymenlaaksossa. Tarkoituksena on antaa viikon aikana lähes 5 000 rokotusta, mikä on ennätysmäärä tähän asti. Joukkorokotukset ovat tällä hetkellä käynnissä yli 70-vuotiaille.

5:48 Useissa kouluissa ja päiväkodeissa todettiin pääsiäisen aikaan uusia koronavirustartuntoja Kymenlaaksossa. Metsolan päiväkodissa ja Langinkosken koulussa on molemmissa todettu yksi koronatartunta. Mahdollisten altistumisten vuoksi yksi päiväkotiryhmä ja koululuokka olivat karanteeniselvittelyssä.

Myös Mussalon koulussa Kotkassa on todettu koronavirustartunta. Perjantaina yksi koululuokka oli mahdollisten altistumisten vuoksi karanteeniselvittelyssä.

Virolahden kunta puolestaan tiedotti perjantaina, että Klamilan päiväkodin esiopetusryhmässä on todettu korona-altistus. Altistus koskee yhtä esiopetuksen ryhmää ja sen henkilöstöä. Altistuneita on yhteensä kymmenen.

2.4. Koronatartuntoja Maasotakoulussa Haminassa

13:11 Maasotakoulussa Haminassa on todettu 42 koronavirustartuntaa. Tartunnoista valtaosa on todettu Reserviupseerikoulun varusmiehillä ja loput Maasotakoulun opiskelijoilla.

Positiivisen tuloksen saaneet ovat erillään muista varuskunnassa. Pieni osa on sairastunut lomillaan, ja he pysyvät toistaiseksi kotona.

1.4. Kymsote: Rokotuksissa pitäisi edetä tasatahtiin Suomessa

15:51 Kymsote on alkanut julkaista listaa koronaviruksen altistumispaikoista. Listalle päivitetään sellaiset julkiset paikat, joissa mahdollisesti altistuneita ei saada tavoitettua henkilökohtaisesti. Verkkosivu on perustettu, jotta tartunnanjäljityksen ruuhkaa saataisiin helpotettua.

14:33 Kotkassa on todettu torstaina koronatartunnat Hovinsaaren koulussa ja Kyminkartanon esiopetuksessa. Mahdollisten altistumisten vuoksi Hovinsaaren koulusta on lähetetty yksi luokka kotiin kesken koulupäivän. Myös Kyminkartanon eskarista yksi ryhmä on lähetetty kotiin.

13:45 Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tulee yrittäjiltä paljon palautetta päätösten toimeenpanon aikatauluista. Kotkalaisen baariyrittäjän Kai Rairaman mielestä ravintoloitsijat eivät ole saaneet kertaakaan tarpeeksi ajoissa virallista tietoa siitä, milloin ovet saavat olla auki ja milloin kiinni.

– Varmasti satoja tunteja on mennyt netissä. Faktatieto tulee hallituksen sivuille järjettömän myöhäisessä vaiheessa. Viimeksi kello 18 ilmestyi tieto, ettei saada olla auki. Kuuden tunnin varoitusajalla on aika vaikea reagoida, Rairama kertoo.

12:06 Kymenlaaksossa on todettu 14 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kahdeksan koronapotilasta, joka on kaksi enemmän kuin eilen keskiviikkona.

11:23 Suomessa pohditaan koronarokotteiden painottamista pahimmille tartunta-alueille. Käytännössä se tarkoittaa, että rokotteita kohdennettaisiin esimerkiksi pääkaupunkiseudulle ja Turkuun. Yle selvitti, mitä sairaanhoitopiirit ajattelevat esityksestä.

Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo olevansa hämillään hallituksen esityksestä muuttaa rokotusjärjestystä. Hän kertoo kuntayhtymän tehneen ison työn sen eteen, että rokotteita pystytään jakamaan mahdollisimman tehokkaasti, ja kaikki suunnitelmasta poikkeaminen aiheuttaa lisätyötä.

31.3. Kymenlaakson koronatilanne vakava

16:03 Kymenlaakson koronatilanne on vaikeutunut merkittävästi kahdessa viikossa. Viimeisen seitsemän päivän aikana maakunnassa on löydetty 114 uutta koronatartuntaa. Niistä valtaosassa epäillään virusmuunnosta. Kymenlaakson koronaryhmä pohti tänään kuntosalien ja muiden yksityisten liikuntatilojen sulkemista, mutta päätyi pitämään ne auki toistaiseksi. Terveydenhuolto ei ole kuormittunut siinä määrin, että tiloja pitäisi nyt sulkea.

13:34 Haminan lukion kaikki vuosiluokat jatkavat etäopetuksessa pääsiäisen jälkeen. Koronatilanne on huonontunut Haminassa merkittävästi viime viikon aikana. Etäopetus kestää 13. huhtikuuta saakka. Jos koronatilanne sallii, lukiolaiset palaavat lähiopetukseen 14. huhtikuuta alkaen.

12:44 Yhteysalusliikenteeseen tulee maskipakko 1. huhtikuuta alkaen. Varsinais-Suomen ely-keskus edellyttää, että kaikki yli 12-vuotiaat matkustajat käyttävät kasvomaskia. Pakko ei koske niitä, joilla on terveydellinen este maskin käyttämiselle. Ely-keskus toivoo, että laajamittaisella maskien käytöllä voidaan osaltaan ehkäistä koronatartuntoja ja varmistaa yhteysalusliikenteen jatkuvuus.

12:01 Kymenlaaksossa on todettu 22 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kuusi koronapotilasta. Kymsote kuvailee alueen koronatilannetta vakavaksi. Virusmuunnokset lisäävät riskiä saada tartunta. Tartuntoja on Kymsoten mukaan saatu perheen ja lähipiirin lisäksi muun muassa työpaikoilta, kuntosaleilta ja urheiluharrastuksista.

30.3. Haminan yläkoulut takaisin etäopetukseen

20:25 Haminan yläkoulut siirtyvät kahdeksi viikoksi takaisin etäopetukseen. Etäopetus alkaa tänään keskiviikkona ja kouluun on tarkoitus palata tiistaina 13. huhtikuuta. Sulku koskee Pappilansalmen ja Vehkalahden koulujen yläluokkia.

Koronatilanne on merkittävästi vaikeutunut muutamien päivien aikana Haminassa. Kymmeniä koronalle altistuneita oppilaita ja useita opettajia on määrätty karanteeniin vime viikonvaihteen aikana.

13:46 Koronapandemia on vähentänyt turvapaikkahakemuksia. Tästä syystä Maahanmuuttovirasto vähentää vastaanottokeskusten paikkamäärää sekä irtisanoo Halikon ja Imatran vastaanottokeskusten sopimukset. Kotkan vastaanottokeskuksesta vähennetään 50 paikkaa 1. heinäkuuta alkaen. Nykyään vastaanottokeskuksessa on 200 paikkaa.

12:42 Osa Suomessa asuvista Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisista käy kotiseudullaan Venäjällä hakemassa koronarokotuksen.

Näin teki esimerkiksi Kotkassa asuva eläkeläispariskunta Raisa Moukha ja Juri Gippoev. He kävivät jo tammikuussa hakemassa venäläisen Sputnik V -rokotuksen kotiseudultaan Petroskoista Karjalan tasavallasta.

Syynä oli mahdollisuus saada rokotus nopeammin kuin Suomessa.

11:25 Kymenlaaksossa on viimeisen vuorokauden aikana todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kaksi koronapotilasta. Vielä eilen maanantaina sairaalahoidossa oli kahdeksan potilasta.

9:45 Lomautettujen määrä on Kaakkois-Suomessa 100 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten. Syynä on koronavirusepidemia.

Työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa helmikuun lopussa 13 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Sekä nuorten että pitkäaikaistyöttömien määrät kasvoivat.

6:11 Pyhtään kunta haluaa helpottaa suljettujen yritysten ahdinkoa maksamalla näille pikalainoja tulevia valtion sulkemiskorvauksia vastaan. Kunta alkaa tarjota 5 000 euron väliaikaista tukea ravintoloille, joiden on pitänyt sulkea ovensa lain tai viranomaisen määräyksestä. Kyseessä on koroton laina, joka pitää maksaa myöhemmin takaisin valtion maksamista sulkemiskorvauksista.

29.3. Ravintolat pysyvät kiinni

17:48 Kymenlaakson tartunnanjäljittäjät ovat saaneet työssään epäasiallista palautetta. Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo, että ihmiset ovat käyttäneet kirosanoja ja haukkumasanoja. Huonoa käytöstä ei ole ollut paljon, mutta Mäntymaan mukaan riittävästi, jotta se rasittaa jo ennestään rasittuneiden tartunnanjäljittäjien työtä.

16:19 Kymenlaakson yläkoululaiset palasivat lähiopetukseen. Muualla Etelä-Suomessa yläkoululaiset eli 7.–9.-luokkalaiset sen sijaan jatkoivat opiskeluaan kotioloissa. Kotkan Keskuskoulussa on yläkoululaisia reilut 250. Rehtori Anu Tiilikaisen tuntuma on, että koululaiset palasivat mielellään takaisin lähiopetukseen.

13:14 Inkeroisten Yhteiskoulussa Kouvolassa on todettu korona-altistus. Kymsoten mukaan koronavirukselle on altistunut kymmenen oppilasta ja yksi työntekijä. Altistuneet siirtyvät karanteeniin. Karanteenin ajaksi oppilaille järjestetään etäopetusta.

13:29 Kymenlaakson koronaryhmä arvioi keskiviikkona, onko alueella tarvetta sisätilojen kuten kuntosalien sulkemiselle. Eduskunta hyväksyi eilen tartuntatautilain muutoksen, joka mahdollistaa tilojen sulkemisen määräajaksi. Muutetut lakipykälät tulevat voimaan keskiviikkona. Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan Kymenlaaksossa ollaan koronaepidemian osalta lähellä tilannetta, jossa tilojen sulkemiselle on tarvetta.

12:01 Kymenlaaksossa on todettu viikonvaihteessa 54 uutta koronavirustartuntaa. Koronatartuntoja on Kymsoten mukaan todettu kouluikäisillä ja parikymppisillä sekä heidän lähipiirillään. Korona leviää Kymenlaaksossa nyt muun muassa nuorten aikuisten isommalla porukalla pidetyissä illanistujaisissa, saunailloissa ja kavereiden tapaamisissa. Kouluikäiset ovat Kymsoten mukaan saaneet tartuntoja vanhemmiltaan ja muilta perheenjäseniltään.

7:02 Ravintoloiden sulku jatkuu Kymenlaaksossa kolmella viikolla. Eduskunta on päättänyt jatkaa ravintoloiden sulkutoimia pahimmilla korona-alueilla 18. huhtikuuta asti. Sulku koskee ravintoloiden lisäksi muun muassa kahviloita, baareja, yökerhoja ja terasseja. Noutoannosten myynti on kuitenkin sallittua sulun aikana.

28.3. Korona-altistumisia kouluissa

19:57 Kolmessa koulussa Haminassa on viikonloppuna paljastunut altistumisia koronavirukselle. Koronatestauksissa on todettu muutama koronatartunta. Niiden vuoksi Kymsote on määrännyt Uuden-Summan koulun altistuneet oppilaat ja opettajat kahden viikon karanteeniin. Myös Vehkalahden ja Pappilansalmen koulujen yksittäisiä oppilaita on määrätty karanteeniin altistumisten vuoksi.

19:24 Pilkanmaan koulussa Kouvolassa 27 oppilasta on altistunut koronavirukselle. Lisäksi yksi aikuinen on altistunut. Kaupungin tiedotteen mukaan kaikki altistuneet henkilöt siirtyvät karanteeniin, ja oppilaille järjestetään etäopetusta.

26.3. Tykkimäen sauna sulki ovensa

16:22 Kouvolan Inkeroisissa sijaitsevan kuntosali Inxa Gymin kävijällä on todettu koronatartunta. Tartunnalle mahdollisesti altistuneita on Kymsoten mukaan noin 50.

Koronatartunnat Kymenlaaksossa ovat lisääntyneet ja alueella on useita laajojakin korona-altistumisia. Tartuntatautiyksikön koronajäljitys on tällä hetkellä ruuhkautunut ja yhteydenotoissa on viivettä.

16:12 Kouvolassa voi varata huhtikuussa yksityisiä perhevuoroja uimahalleihin ja niiden kuntosaleille. Kokeilu alkaa 12. huhtikuuta ja kestää kaksi viikkoa. Mukana kokeilussa ovat Kuusankosken, Valkealan, Urheilupuiston ja Inkeroisten uimahallit. Muutamassa muussa kaupungissa, kuten Lohjalla ja Sysmässä, on jo järjestetty perhevuoroja ja niistä on saatu hyviä kokemuksia.

15:43 Kouvolassa sijaitseva Tykkimäen sauna on sulkenut ovensa toistaiseksi koronavirustilanteen takia. Yritys kertoo asiasta verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa. Tykkimäen sauna on suljettuna tästä päivästä alkaen toistaiseksi. Päätöksen taustalla ovat herkemmin tarttuvat virusmuunnokset.

14:17 Koronavirustartuntoja on Kymenlaaksossa nyt eniten nuorilla aikuisilla. Uusissa tartunnoissa korostuvat Kymsoten mukaan tällä

hetkellä erityisesti 20–29-vuotiaat. Nuorten kokoontumisten lisäksi tartunnoissa korostuvat työpaikat. Tartuntoja on saatu esimerkiksi rakennustyömailta. Herkemmin tarttuvat virusmuunnokset lisäävät riskiä saada tartunta myös kuntosaleilla.

12:55 Kyminkartanon koulussa Kotkan Karhulassa on todettu koronavirustartunta. Kaikki koulussa altistuneet on lähetetty koulusta kotiin, kertoo Kotkan kaupunki tiedotteessa. Kymsote on yhteydessä altistuneisiin ja tekee arvion karanteeneista.

11:45 Kymenlaaksossa on todettu 18 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kahdeksan koronapotilasta. Kymsoten mukaan uusia tartuntoja on viime päivinä todettu aiempaa enemmän nuorten kokoontumisten seurauksena sekä työpaikkoihin liittyen.

08:38 Positiivisten näytteiden määrä Vaalimaan raja-aseman koronatesteissä on Kymsoten mukaan vähentynyt. Viime viikolla Vaalimaalla ei ollut yhtään ja tällä viikolla yksi positiivinen koronatestinäyte. Yksikään rajanylittäjä ei myöskään ole kieltäytynyt koronatestistä sen jälkeen, kun pakolliset terveystarkastukset alkoivat viime viikolla.

6.12 Kotkan kaupunginteatteri on päättänyt perua kaikki kuluvan kevään näytökset.

Teatteri on ollut suljettuna joulukuusta lähtien. Teatteri on perunut esityksiään vaiheittain pitkin kuluvaa vuotta ja ilmoitti nyt peruvansa loputkin kevään esityksistä.

25.3. Pakolliset terveystarkastukset jatkuvat

12:41 Pakolliset terveystarkastukset jatkuvat Vaalimaan rajanylityspaikalla. Tarkastuksen osana voidaan ottaa myös koronavirustesti. Pakollisia terveystarkastuksia aletaan tehdä Kaakkois-Suomessa myös Nuijamaan raja-asemalla.

11:43 Kymenlaaksossa on viimeisen vuorokauden aikana todettu 17 uutta koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on kuusi koronapotilasta. Kymenlaakso siirtyi eilen alueellisen koronakoordinaatioryhmän päätöksellä leviämisvaiheeseen, joka on epidemian luokittelun vakavin taso.

24.3. Koronatartunnat kasvussa

15:58 Koronakoordinaatioryhmä on antanut Etelä-Suomen aluehallintovirastolle suosituksen tartuntatautilain 58 d -pykälän toimeenpanosta Kymenlaaksossa. Jos tartuntatautilain pykälä 58 d otetaan käyttöön Kymenlaaksossa, esimerkiksi kuntosaleille, yleisille saunoille ja kauppakeskuksille tulee uusia vaatimuksia.

13:05 Kymenlaaksossa on viimeisen vuorokauden aikana todettu 13 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on viisi koronapotilasta. Kymenlaakson on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen.

12.20 Koronatilanne on huonontunut Kymenlaaksossa. Maakunta siirtyy epidemian luokittelun vakavimmalle tasolle. Samalla Kymenlaaksoon on tulossa uusia, nykyistä tiukempia rajoituksia. Alueellinen koronaryhmä haluaa, että muun muassa kuntosaleille, yleisille saunoille ja kauppakeskuksille tulee tiukemmat säännöt esimerkiksi turvaväleistä. Kymenlaakson uusista koronatartunnoista jo valtaosaa epäillään herkästi tarttuvien virusmuunnosten aiheuttamiksi.

23.3. KooKoon testit negatiiviset

19:29 Paikallisen bussifirman linja-autokuljetukset Kotkasta ja Haminasta Tykkimäen saunaan Kouvolaan herättävät hämmennystä nykyisessä koronatilanteessa Kymenlaaksossa. Kotkalainen tilausajoja järjestävä yritys Heino Tours aloitti maaliskuussa lauantaisauna-bussikyytien järjestämisen.

Tykkimäen saunassa lauantaina 13.3. vierailleella henkilöllä todettiin koronavirustartunta. Kymenlaakson sote-kuntayhtymän Kymsoten mukaan on mahdollista, että 40 saunojaa on altistunut tartunnalle.

16:58 Koronajäljittäjien tarve kasvaa nopeasti. Kaakkois-Suomessa tartuntaketjuja selvittää tällä hetkellä parisenkymmentä henkilöä, mutta epidemiatilanne vaikuttaa siihen, että jäljitystyöhön tarvitaan lisää henkilökuntaa sekä Kymenlaaksossa että Etelä-Karjalassa. Jäljittäjien tehtävä on haastattelujen avulla selvittää tartuntaketjujen laajuus ja hillitä epidemian leviämistä.

11:56 Kymenlaaksossa on viimeisen vuorokauden aikana todettu Kymsoten mukaan kuusi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on viisi koronapotilasta. Virusmuunnokset lisäävät riskiä saada koronatartunta Kymenlaaksossa. Kymsoten mukaan riski saada tartunta on nyt suurempi kuin esimerkiksi syksyllä.

11:48 Kouvolan KooKoolle määrätty 10 päivän koronakaranteeni päättyy tiistaina, sillä joukkueen toisetkin koronatestitulokset olivat negatiiviset. Joukkue testattiin toistamiseen maanantaina 22. maaliskuuta. KooKoo palaa liigajäille keskiviikkona. KooKoo altistui koronavirukselle perjantaina 12. maaliskuuta pelatussa HIFK-ottelussa.

22.3. Tykkimäen saunassa vierailleella koronatartunta

21:03 Useat ulkopuoliset ovat ottaneet yhteyttä Kymsoteen ja Kouvolan kaupunkiin Tykkimäen saunasta. Palautteen antajat ovat ihmetelleet, miksi sauna on auki. Tykkimäen saunassa vierailleella on todettu koronavirustartunta. Tartunnalle on altistunut mahdollisesti 40 henkeä. Yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset ja yksityistilaisuuksia koskevat suositukset eivät koske yleisiä saunoja. Yleisissä saunoissakin pitää silti huomioida tartuntatautilain mukaiset yleiset hygieniaohjeet.

17:50 Monet ovat pettyneitä siihen, että oma koronarokotusaika peruuntui. Kymsote on joutunut perumaan noin 2 000 rokotusaikaa, koska Terveyden ja hyvinvoinninlaitos ilmoitti tauosta Astra Zenecan rokotuksissa. Kymsotella ei ole tässä vaiheessa tietoa siitä, mille viikolle uudet rokotusajat pystytään antamaan heille, joiden aika jouduttiin nyt perumaan.

13:02 Kouvolassa Tykkimäen saunassa vierailleella on todettu koronavirustartunta. Henkilö on vieraillut saunalla lauantaina 13. päivä maaliskuuta kello 18-20. Kymsoten mukaan tuolloin paikalla olleet ovat mahdollisesti altistuneet tartunnalle. Altistuneita on noin 40.

12:04 Kymenlaaksossa on todettu viikonvaihteessa 23 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kuusi koronapotilasta. Sairaalahoidossa olevien määrä on kasvanut viime viikosta. Vielä perjantaina sairaalahoidossa oli kolme koronapotilasta.

11:24 Kouvolassa järjestetyistä suurista hautajaisista ei ole tiedossa uusia koronatartuntoja. Kouvolassa järjestettiin reilut kaksi viikkoa sitten hautajaiset, joihin saapui noin sata vierasta eri puolilta Suomea. Hautajaisten jälkeen tuli tietoon, että yhdellä vieraalla oli koronatartunta. Hautaustilaisuus järjestettiin katolisessa kirkossa. Sen jälkeen väki siirtyi helluntaiseurakunnan tiloihin.

Vaikka uusia tartuntoja ei ole tullut Kymsoten tietoon, se ei infektiotautien ylilääkäri Risto Pietikäisen mukaan silti tarkoita, etteikö tartuntoja voisi olla.

07:03 Haminassa Pappilansalmen koulussa oppilasryhmä on määrätty karanteeniin huhtikuun ensimmäiseen päivään saakka. Oppilaiden vanhemmat ovat saaneet ohjeita Wilmassa.

06:41 Uusi koronarokotuspiste aloittaa toimintansa Karhulan keskustassa sijaitsevassa liiketilassa osoitteessa Karhulantie 32–34.

Kymenlaaksossa jaetaan tällä viikolla koronarokotuksia kaikille yli 75-vuotiaille. Sen sijaan 18–69-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotusaikoja perutaan tältä viikolta, sillä Astra Zenecan koronarokotteen käyttö on keskeytetty viikoksi.

20.3. Kymsote peruu noin 2000 Astra Zeneca -rokotusta ensi viikolta

9.21 Kymsote peruu ensi viikon koronarokotukset henkilöiltä, jotka olisivat saaneet Astra Zenecan koronavirusrokotteen.

Peruutukset koskevat noin 2000 henkilöä. He ovat 18–69-vuotiaita, joilla on vakavalle koronavirustartunnalle erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila. Tähän ryhmään kuuluvat eivät myöskään voi tällä hetkellä varata uusia aikoja.

Kymsoten mukaan yli 75-vuotiaiden rokotukset jatkuvat suunnitellusti Pfizerin rokotteella.

19.3. Noin sata altistunut yksityistilaisuudessa

19:01 Tartuntatautilain perusteella määrätyt koronarajoitukset eivät koske uskonnollisia yhteisöjä. Viranomaisten päätös ei velvoita niitä rajoittamaan normaalia toimintaansa, jota säätelee toinen laki. Myös uskonnollisten yhteisöjen kokoontumisissa on kuitenkin lain mukaan pidettävä kiinni hygienia- ja etäisyyssäännöistä. Kysyimme eri uskontokuntien edustajilta, miten ne huomioivat koronarajoitukset toiminnassaan.

12:04 Kymenlaaksossa on viimeisen vuorokauden aikana todettu 13 uutta koronavirustartuntaa. Se on suurin yksittäinen päiväkohtainen lukema useaan viikkoon. Sairaalahoidossa on kolme koronapotilasta. Kymenlaakson koronavirustilanne on muuttunut huonommaksi.

09:54 Noin sata henkilöä on mahdollisesti altistunut koronatartunnalle yksityistilaisuudessa Kouvolassa. Kouvolan katolisessa kirkossa järjestettiin hautajaiset kaksi viikkoa sitten perjantaina. Tämän jälkeen väki siirtyi Helluntaiseurakunnan tiloihin. Yhdellä tilaisuuteen osallistunella henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Tartunnan saanut henkilö oli tuolloin oireeton, mutta mahdollisesti tartuttava.

08:58 Kaakkois-Suomen poliisi on tehnyt kymmeniä tarkastuksia ravintoloihin sen jälkeen, kun ne määrättiin kiinni viime viikon maanantaina. Poliisi teki viime viikolla Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa yhteensä 33 tarkastuskäyntiä ravintoloihin ja baareihin. Suurin osa tarkastuskäynneistä tehtiin normaalin partioinnin yhteydessä, kun poliisi oli havainnut suljetussa ravintolassa liikehdintää tai valoja. Loput tarkastuskäynnit poliisi on tehnyt joko hätäkeskukseen tai aluehallintovirastoon tehtyjen ilmoitusten perusteella. Toistaiseksi kaikki poliisin Kaakkois-Suomessa viime viikolla tekemät valvontakäynnit ovat olleet aiheettomia.

18.3. Kymsote keskittää rokotustoimintaa

18:00 Koronarokotustoiminta aiotaan keskittää Kymenlaaksossa yli 70-vuotiaisiin. Taustalla on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tavoite siitä, että kaikki 70 vuotta täyttäneet saataisiin rokotettua ainakin yhdellä rokotteella huhtikuun puoleenväliin mennessä koko maassa. Ensi viikolla Kymenlaaksossa saadaan käyttöön uusia rokotuspisteitä ja -linjoja, mikä lisää rokottamistehokkuutta. Iäkkäiden rokotukset ovat laahanneet muuhun maahan verrattuna.

17:15 Vaalimaalla on tullut tänään torstaina voimaan uusi ohje maahantulijoiden terveystarkastuksista. Terveystarkastuksessa maahantulijalta pyydetään todistus negatiivisesta koronavirustestistä tai aiemmin sairastetusta koronataudista. Tarkastuksen osana voidaan tehdä myös koronavirustesti. Kymsoten sairaanhoitaja Birgit Salmenhaara kertoo, että aamun ensimmäiset koronatestiin ohjatut henkilöt ovat suhtautuneet asiaan myönteisesti.

12:31 Valkealan Kirkonkylän koulussa Kouvolassa on todettu uusia koronavirustartuntoja. Aikuisilla on todettu nyt yhteensä kuusi tartuntaa. Kaupungin mukaan osa niistä on tarttunut koulussa. Lisäksi kahden oppilaan on todettu saaneen koronatartunnan todennäköisesti koulupäivän aikana. Tartunnat ovat tapahtuneet viime viikon aikana. Karanteeniin on tänään torstaina asetettu kaksi opetusryhmää lisää.

11:56 Kymenlaaksossa on todettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kolme koronapotilasta. Kymenlaakson koronavirustilanne on muuttunut edellisviikkoja huonommaksi. Kahden viikon ilmaantuvuusluku Kymenlaaksossa on tällä hetkellä yli 30. Kymenlaaksossa epäillään virusmuunnosta lähes puolessa uusista tartuntatapauksista, mutta vahvistuneita tuloksia ei vielä ole.

17.3. KooKoon koronatestit negatiivisia, pakolliset terveystarkastukset Vaalimaan rajalle

16:50 Kymenlaakson koronavirustilanne on muuttunut edellisviikkoja huonommaksi, kertoo Kymsote. Viimeisen seitsemän päivän aikana Kymenlaaksossa on todettu 41 uutta koronatartuntaa. Edellisellä viikolla todettiin 17 tartuntaa. Kymenlaaksossa epäillään virusmuunnosta lähes puolessa uusista tartuntatapauksista, mutta vahvistuneita tuloksia ei vielä ole.

16:26 Jääkiekon SM-liigajoukkue KooKoon koronatestitulokset olivat negatiivisia. KooKoo altistui koronavirukselle perjantaina 12. maaliskuuta ottelussa HIFK:ta vastaan. Negatiivisista testeistä huolimatta paikallinen tartuntatautiviranomainen on määrännyt joukkueen jäsenet ja taustahenkilöt 10 päivän karanteeniin ja uusintatesteihin maanantaiksi 22. maaliskuuta.

15:29 Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt niin sanotun massapäätöksen maahantulijoiden pakollisesta terveystarkastuksesta. Tarkastuksen osana voidaan ottaa myös koronavirustesti. Päätös koskee muun muassa Vaalimaan rajanylityspaikan kautta Suomeen tulevia matkustajia. Päätös tulee voimaan torstaina.

12:19 Valkealan kirkonkylän koululla on todettu useita koronatartuntoja. Tartuntoja on todettu sekä aikuisilla että oppilailla. Noin 80 oppilasta ja esiopetusrymän lasta sekä useita aikuisia on määrätty karanteeniin altistusten takia. Lisäksi koulun 4.–6.-luokkalaiset siirtyvät varotoimenpiteenä etäopetukseen 26. maaliskuuta asti.

11:25 Kymenlaaksossa on todettu vuorokauden sisällä neljä uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen määrä on ollut nousussa reilun viikon sisällä. Sairaalahoidossa on kolme koronaviruspotilasta.

10:33 Tulevan kesän Kotkan Meripäivien järjestelyt ovat käynnissä normaalisti. Tapahtumapäällikkö Tiina Salosen mukaan tällä hetkellä järjestelyjä tehdään sillä ajatuksella, että tapahtuma päästään järjestämään kesällä. Tapahtumajärjestäjät ovat suunnitelleet erilaisia vaihtoehtoja, jotta Meripäivät pystyttäisiin pitämään koronaturvallisesti.

16.3 KooKoo määrätty toistaiseksi karanteeniin

15:24 Koronavirustartunnan vuoksi asetetut karanteenit mutkistavat SM-liigan runkosarjan loppuvaiheita. Kouvolan KooKoo, Lappeenrannan SaiPa ja Helsingin IFK on asetettu karanteeniin HIFK:ssa todetun koronatartunnan vuoksi. Karanteenien vuoksi runkosarjanotteluja jää pelaamatta. Ottelujen peruuntuminen on kova isku KooKoolle, joka on tavoitellut paikkaa kuuden joukossa. Sijoitus kuuden sakissa takaisi suoran paikan pudotuspeleihin. Nyt joukkue on sijalla yhdeksän.

12:00 Kymenlaaksossa on todettu vuorokauden sisällä viisi uutta koronavirustartuntaa. Tartuntamäärät ovat kasvaneet Kymenlaaksossa viikon aikana. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta.

10:25 Liigajoukkue Kouvolan KooKoo on määrätty karanteeniin toistaiseksi. Lisäksi tartuntatautiviranomainen on määrännyt KooKoon koronavirustesteihin. Joukkue jäi eilen maanantaina omaehtoiseen karanteeniin Helsingin IFK:n jäsenellä todetun koronavirustartunnan vuoksi. KooKoo ja HIFK pelasivat toisiaan vastaan viime perjantaina Helsingissä. Helsingissä mukana olleet KooKoon joukkueen jäsenet ja taustahenkilöt on määrätty koronavirustesteihin ja karanteeniin toistaiseksi.

6:07 Elokuvafestivaali Kotka International Film Festival on päätetty siirtää syksylle Kotkassa. Tapahtuman järjestäjät ottivat aikalisän koronatilanteen takia. Uusi tapahtuma oli tarkoitus järjestää ensimmäistä kertaa kesäkuussa. Elokuvafestivaalin järjestäjinä toimivat Kotkan kaupunki ja helsinkiläinen Emissa ry.

5:48 Sadat suomalaiset kertovat olevansa tyytymättömiä työjärjestelyihinsä korona-aikana. Yle keräsi verkossa kokemuksia etätöistä ja lähitöistä. Kyselyyn tuli lähes 400 vastausta työntekijöiltä eri puolilta Suomea. Yli puolet heistä kertoi, ettei saa tehdä etätöitä, vaikka se olisi työtehtävien puolesta mahdollista.

15.3. Korona-altistumisia Valkealassa, KooKoo jäi omaehtoiseen karanteeniin

18:52 Husky-ajelut saavuttivat suuren suosion Kotkassa. Koiravaljakkoajeluilla oli niin paljon kysyntää, että Lapista pyydettiin myös toinen rekikoirayrittäjä Kotkaan. Ajeluita järjestettiin yhteensä kolmen viikon ajan. Rovaniemeläisen Wild huskyes -yrityksen Janne Venäläisen mielestä suuri kysyntä oli järkytys. Yrittäjät ovat pohtineet jo jatkoa koiravaljakkoajeluille Kotkassa.

18:26 Etäopetuksessa olevat yläkoululaiset ovat maanantaina saaneet ensimmäistä kertaa aiempaa isommat etäruoka-annokset Kotkassa. Pääruoan annoskoon kasvattamisesta ja lisukkeiden jakamisesta päätettiin Kotkassa viime perjantaina. Syy oli ensimmäisellä etäkouluviikolla ruuasta saatu palaute. Silloin koululaisille ei jaettu lisukkeita ja pääruoan annoskoko oli pienempi.

15:44 55 oppilasta ja kolme työntekijää ovat altistuneet koronavirukselle Kirkonkylän koulussa Valkealassa Kouvolassa. Altistuneet siirtyvät karanteeniin. Heille järjestetään karanteenin ajaksi etäopetusta.

13:13 Valkealakodissa Kouvolassa on todettu koronavirustartunta. Kymsoten mukaan asumispalveluyksikön iäkkäistä asiakkaista kaikki rokotteen halunneet on rokotettu kerran. Myös henkilökunnasta suurin osa on rokotettu ainakin kertaalleen. Kymsoten mukaan huomattava osa työntekijöistä on rokotettu kahteen kertaan.

11:34 Kymenlaaksossa on todettu viikonvaihteessa 20 uutta koronavirustartuntaa. Koronavirustartuntojen määrä on ollut viime päivien aikana nousussa Kymenlaaksossa. Sairaalahoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

9:44 Kouvolan KooKoo on jäänyt omaehtoiseen karanteeniin. KooKoo pelasi perjantaina 12. maaliskuuta Helsingin IFK:ta vastaan. HIFK:n joukkueen jäsenllä on sen jälkeen todettu koronavirustartunta. HIFK on asetettu 14 vuorokauden mittaiseen karanteeniin.

12.3. Etäkoululaisten ruoka-annos kasvaa Kotkassa

17:14 Yhtään rajanylittäjää ei ole vielä määrätty pakolliseen koronatestiin Venäjän rajalla. Rajanylittäjät ohjataan vapaaehtoiseen koronatestiin, ellei heillä ole todistusta negatiivisesta koronatestistä tai puolen vuoden sisällä sairastetusta koronataudista. Kunta tai kuntayhtymä voi myös pyytää aluehallintovirastolta, että testistä kieltäytyvä määrätään pakkotestiin. Päätöksiä pakkotesteistä ei Etelä-Suomen aluhallintoviraston mukaan vielä ole tehty.

15:11 Velhon päiväkodissa Kotkan Karhuvuoressa on todettu koronatartunta. Kotkan kaupungin tiedotteessa ei kerrota, kuinka moni on altistunut tartunnalle. Kymsote selvittää asiaa ja on yhteydessä mahdollisiin altistuneisiin sekä päättää karanteenista.

13:02 Etäkoululaisten ruoka-annosten koko kasvaa Kotkassa maanantaista alkaen. Pääruuan lisäksi jaetaan ensi viikosta alkaen myös lisukkeita kuten näkkileipää, levitettä ja tuorepala. Lisukkeet jaetaan kerran viikossa maanantaisin.

Kaupunki päätti näin reagoida palautteeseen ja keskusteluun, jota etäkouluruuista on käyty sosiaalisessa mediassa.

12:50 Kymenlaaksossa on perjantaina todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa ei ole yhtään koronapotilasta. Koronatartuntojen määrä on ollut Kymenlaaksossa viime päivinä korkeampi kuin alkuviikosta.

11.3. Kymenlaaksoon uusia rokotuspisteitä, etäoppilaiden ruuista nousi somemyrsky

17:37 Etäoppilaiden kouluruuat ovat herättäneet paljon keskustelua ensimmäisen etäopetusviikon aikana. Kouluruoka on herättänyt tunteita myös Kotkassa. Aiheesta on käyty vilkasta keskustelua esimerkiksi Facebookissa Puskaradio Kotka -ryhmässä. Osa vanhemmista on sitä mieltä, että annokset ovat olleet liian pieniä ja yksipuolisia.

16:19 Kaipiaisten päiväkodissa Kouvolassa on ollut korona-altistus. Koronalle on altistunut maanantaina 15 lasta ja työntekijät. Altistuneet siirretään karanteeniin.

15:24 Junissa on tänään alkanut koronaepidemiaan liittyvä maskipakko. VR:n mukaan matkustajat ovat asiakaskyselyissä toivoneet maskin käyttöä pakolliseksi. Konduktööri Jonna Koskimaa sai aamun ensimmäisellä matkalla Kouvolasta Kotkaan huomata, että lähijunassa jokaisella matkustajalla on maski. Myös Vantaalta Kouvolaan saapuneen Iina Koskisen kanssa samassa vaunussa oli vain maskillisia matkustajia.

13:23 Karhulan keskustaan tulee oma koronarokotuspiste. Rokotuspiste on tarkoitus avata noin parin viikon kuluttua. Aikoja sinne voi varata 17. maaliskuuta alkaen. Kauppakeskus Pasaatiin Kotkassa ja Kauppakeskus Hansaan Kouvolassa avataan myös uudet rokotuspisteet. Lisäksi Virolahden rokotuspiste siirtyy ensi viikolla Rajasaliin.

12.22 Kymenlaaksossa on todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa ei ole yhtään koronapotilasta. Kymenlaakso on edelleen koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Kymsote huomauttaa, että Kymenlaakson ympäröivillä alueilla tilanne on edelleen huonompi, ja virusmuunnosten osuus lähialueiden tartunnoissa huolettaa. Kymsoten mukaan lähialueiden huono tilanne lisää riskiä sille, että koronatilanne myös Kymenlaaksossa voi huonontua nopeastikin.

10.3. Kuvataiteen myynti on kasvanut

20:12 Haminan ja Kotkan satamat odottavat tulevana kesänä vilkasta kansainvälistä risteilyliikennettä pandemiasta huolimatta. Vahvistettuja risteilyjä tulevalle kaudelle on kymmenen. Kuusi risteilyalusta on perunut ja siirtänyt tulonsa ensi vuoteen. Haminan ja Kotkan satamien risteilylilikenteestä vastaava projektipäällikkö Petra Cranston kertoo, että risteilyillä on tiukat testaukset ja matkailijoita kuljetetaan niin sanotussa risteilykuplassa.

12:00 Kymenlaaksossa on todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa ei ole yhtään koronapotilasta. Vielä eilen tiistaina sairaalahoidossa oli yksi koronapotilas.

09:03 Kuvataiteen myynti on kasvanut Kaakkois-Suomessa korona-aikana. Kaakon Taiteen taidejohtajan Anna Vilkunan mukaan tarkkoja kasvulukuja ei ole. On kuitenkin selvää, että koronatilanne on kasvattanut ihmisten kiinnostusta kuvataidetta kohtaan. Kaakkoissuomalaisia innostavat aiempaa enemmän sekä taiteen ostaminen että lainaaminen. Myös tilaustöiden kysyntä on kasvanut hieman. Myös taiteen ostaminen netin kautta on lisääntynyt.

9.3. Yksi uusi tartunta

18:32 Kuntavaalien siirtyminen huhtikuulta kesäkuulle lykkää vaalikampanjoiden alkamista. Puolueiden piti kuitenkin toimittaa ehdokaslistansa kuntiin jo tiistaina, sillä vaalien siirrosta ei ole vielä eduskunnan virallista päätöstä. Puolueet voivat täydentää listojaan toukokuun neljänteen päivään saakka. Kysyimme kolmelta Kouvolan kuntavaaliehdokkaalta, mitä vaalien siirtyminen tarkoittaa heille ja heidän puolueilleen.

17:31 Ravintolat ovat sulkeutuneet tänään tiistaina kolmeksi viikoksi suuressa osassa Suomea koronaepidemian hillitsemiseksi. Sulku koskee myös Kymenlaaksoa. Asetuksen takana on väliaikainen lainmuutos. Ravintolat saavat kuitenkin jatkaa ulosmyyntiä. Kotkan keskustassa sijaitseva Moliendo Cafe on yksi noutoruokaa myyvistä ravintoloista. Yrittäjä Marni Paanaselta ei löydy ymmärrystä ravintolasululle.

11:51 Kymenlaaksossa on todettu tänään yksi uusi koronavirustartunta. Sairaalahoidossa on yksi koronapotilas. Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on alin useaan viikkoon.

8.3. Yläkoululaiset siirtyvät etäopetukseen

17:24 Kotkalainen Olivia Lahtinen pääsee tulevissa kuntavaaleissa ensimmäistä kertaa äänestyskoppiin. Kuntavaalien siirtyminen kesäkuulle oli pieni pettymys, sillä hän on ehtinyt jo odottaa äänestämistä. Lahtinen toimii myös Kotkan nuorisovaltuuston puheenjohtajana. Hän toivoo, että vastikään täysi-ikäistyneet äänestäisivät tulevissa vaaleissa ahkerammin kuin edellisissä kuntavaaleissa. Vuonna 2017 vain noin joka kolmas 18–24-vuotias käytti ääntään.

15:36 Yläkoululaiset ovat jääneet opiskelemaan kotiin suuressa osassa maata. Hallituksen suosituksen mukaan toisella asteella ja yläkouluissa on siirrytty etäopetukseen kolmeksi viikoksi tästä päivästä alkaen. Kotkassa yläkoululaiset palasivat vielä talviloman jälkeen päiväksi kouluun ennen etäopetusjakson alkamista.

11:25 Kymenlaaksossa on todettu viikonvaihteessa kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Lauantaina todettiin neljä ja sunnuntaina kolme tartuntaa. Tänään maanantaina uusia tartuntoja on todettu yksi. Sairaalahoidossa on kaksi koronapotilasta.

07:58 Etäopetukseen siirtyville yläkoululaisille jaetaan ruoka-annoksia tästä päivästä alkaen. Hallituksen suosituksen mukaan toisen asteen lisäksi myös yläkouluissa siirrytään etäopetukseen kolmeksi viikoksi tästä päivästä alkaen. Ruokajakelu alkaa tänään maanantaina kaikissa Kymenlaakson kunnissa. Pääasiassa oppilaat tai huoltajat voivat hakea ateriat kouluilta. Jakelupäivät ja kellonajat vaihtelevat kunnittain.

06:35 Ajanvaraus 80–84-vuotiaiden koronarokotuksiin käynnistyy tänään. Rokottaminen alkaa loppuviikosta. Ensimmäiset alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila puolestaan saavat rokotteen tänään. Tämän ryhmän rokottaminen voidaan aloittaa, koska Kymenlaaksoon on saatu Astra-Zenecan rokotetta, jota käytetään vain alle 70-vuotiaille.

05:15 Suomessa on tänään tullut voimaan kolme viikkoa kestävä "sulkutila". Sulkutila tuo monia muutoksia etenkin koronavirusepidemian leviämis- ja kiihtymisalueille. Kymenlaakso on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Suuret muutokset koskevat esimerkiksi yläkouluja ja toiseen asteen oppilaitoksia.

6.3. Kuntavaalien siirtäminen pettymys

17:03 Yle kysyi puolueiden piiritoimistoista sekä keskusvaalilautakunnista, mitä ajatuksia kuntavaalien siirto kesäkuulle herättää. Siirtämistä kuvattiin pettymykseksi, mutta päätös sai myös ymmärrystä. Kaakkois-Suomen kokoomuksen Pia Rantanen sanoo, että töitä jatketaan eli ehdokashankintaa tehdään ja listat jätetään joka tapauksessa tiistaina.

5.3. Iäkkäiden joukkorokotukset jatkuvat

13:44 Kymenlaaksossa on annettu tähän mennessä yli 17 000 koronarokotusta. Ensimmäisten joukossa on rokotettu muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä sekä tehostetun palveluasumisen asukkaita. Iäkkäiden joukkorokotukset ovat olleet käynnissä noin viikon. Yli 85-vuotiaita, heidän kanssaan asuvia ja omaishoitajia on ensimmäisen viikon aikana rokotettu yli 4 200. Ajanvaraus 80–84-vuotiaiden koronarokotuksiin käynnistyy maanantaina. Rokottaminen alkaa ensi viikon lopulla.

12:26 Ravintoloiden karaokelavat hiljenevät tästä päivästä alkaen. Voimaan on tullut valtioneuvoston asetus, jonka mukaan tanssiminen ja karaoken laulaminen ravintoloissa on nyt kiellettyä. Asiakkaiden pitää myös istua paikoillaan. Kotkassa neljän karaokeravintolan toiminnasta vastaava Formia Futuren aluepäällikkö Pekka Huotari pitää uusia rajoituksia kovana iskuna.

12:10 Kymenlaaksossa on tänään todettu yksi uusi koronavirustartunta. Sairaalahoidossa on edelleen kolme koronapotilasta. Kymenlaaksossa on maaliskuun viiden ensimmäisen päivän aikana todettu yhteensä seitsemän koronatartuntaa.

4.3. Sairaalahoidossa 3 koronapotilasta

17:27 Etelä-Suomen aluehallintovirasto kiristää kokoontumisrajoituksia Kymenlaaksossa. Kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty huomisesta perjantaista alkaen maaliskuun loppuun asti. Aluehallintoviraston mukaan myös pienempiä kokoontumisia tulisi välttää aina kun se on mahdollista. Aluehallintovirasto on lisäksi määrännyt, että oppilaitosten tiloja suljetaan ensi maanantaista alkaen 28. maaliskuuta saakka.

11:15 Kymenlaaksossa on tänään todettu yksi uusi koronavirustartunta. Sairaalahoidossa on kolme koronapotilasta. Kymenlaakso on edelleen koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, mutta ympäröivien maakuntien koronatilanne huolettaa. Erityisesti Kymsote kantaa huolta Uudenmaan tilanteesta ja herkästi tarttuvien koronavirusmuunnosten esiintyvyyden kasvusta.

09:45 Markkinat hetkellisesti pysäyttänyt koronaepidemia pelästytti sahayrittäjät viime keväänä. Epidemian vaikutukset ovat osin kuitenkin jopa siivittäneet sahatavaran menekkiä. Esimerkiksi siirtyminen etätöihin on lisännyt sahatavaran kysyntää, koska ihmiset eri puolilla maailmaa remontoivat nyt entistä enemmän sekä kotona että vapaa-ajanasunnoilla. Sahat käyvätkin nyt täysillä.

07:43 Aluehallintovirastolta odotetaan tietoa tiukentuvista kokoontumisrajoituksista ja tilojen käytöstä Kymenlaaksossa. Nyt suurimmassa osassa Etelä-Suomen aluetta on voimassa aluehallintoviraston määräys, jonka mukaan yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten suurin sallittu osallistujamäärä on kymmenen ihmistä. Jatkossa osallistujamäärä laskisi kuuteen henkilöön. Päätökset olisivat voimassa huomisesta maaliskuun loppuun.

3.3. Kymsote huolissaan virusmuunnoksista

17:52 Kymenlaaksossa ollaan huolissaan useimpien ympäröivien maakuntien heikentyneestä koronavirustilanteesta. Erityisesti Kymsotessa kannetaan huolta Uudenmaan tilanteesta ja herkästi tarttuvien koronavirusmuunnosten esiintyvyyden kasvusta. Kymenlaaksossa tähän mennessä todetuista tartunnoista yli 20 on ollut koronavirusmuunnosta. Kymsoten mukaan tilanne virusmuunnosten osalta muuttuu koko ajan. Kymsote pitää virusvarianttien lisääntymistä merkittävänä riskinä Kymenlaakson epidemiatilanteelle.

14:46 Koronaviruksen tehokas torjunta on pitänyt loitolla myös muut tartuntataudit. Esimerkikisi norovirusta on ilmennyt koko Kaakkois-Suomessa vain yksittäisiä tartuntatapauksia, kun niitä voi tavallisena vuonna olla jopa satoja. Vatsatautien ohella myös muut virustaudit, kuten flunssat ovat pysyneet loitolla. Asia on huomattu varsinkin päiväkodeissa, joissa lapset ovat olleet tänä talvena tavanomaista terveempiä.

12:05 Kymenlaaksossa on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kolme koronapotilasta, joka on yksi vähemmän kuin eilen tiistaina.

2.3. Abeille suositellaan omaehtoista karanteenia

16:58 Kotkalta jäi viime vuonna käyttämättä kulttuurille varattua rahaa 600 000 euroa. Merkittävä osa selittyy sillä, että Meripäiviä ei järjestetty. Meripäivien perumisen vuoksi käyttämättä jäi noin 290 000 euroa. Viime vuonna käyttämättä jääneet eurot eivät siirry automaattisesti tulevien kulttuuritapahtumien käyttöön, vaan ne sisällytetään kaupungin kokonaisbudjettiin. Meripäivien budjetti kasvoi tälle vuodelle vain hieman viime vuonna käyttämättä jääneistä varoista huolimatta.

12:38 Kevään abiturientteja kehotetaan omaehtoiseen karanteeniin ennen tutkinnon alkua. Ylioppilaskirjoitukset alkavat tiistaina 16. maaliskuuta, joten abiturienttien on oltava eristyksessä tästä päivästä alkaen. Kouvolan yhteislyseon abiturientti Samuel Mustakallio on ajatellut noudattaa omaehtoista karanteenia omalta osaltaan. Hänestä olisi turhauttavaa, jos valmistuminen myöhästyisi puolella vuodella seuraavaa kirjoituskertaa odotellessa.

11:53 Koronavilkku-sovellus aiheuttaa tartunnanjäljittäjille jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. Yle kysyi kuudesta sairaanhoitopiiristä, mitä hyötyä Koronavilkku-sovellus on tuonut. Kaikkien mukaan saatu hyöty on jäänyt vähäiseksi tai olemattomaksi.

Kymsoten infektiotautien ylilääkärin Risto Pietikäisen mukaan koronavilkusta ei ole ollut Kymenlaaksossa mitään hyötyä. Pietikäisen mukaan nykyisellään vilkutusten hoitaminen vie vain työaikaa varsinaiselta jäljitystyöltä.

11:16 Kymenlaaksossa on todettu yksi uusi koronatartunta. Sairaalahoidossa on neljä koronapotilasta. Määrä on pysynyt ennallaan.

06:01 Ensimmäiset sairauden takia koronaviruksen riskiryhmään kuuluvat voivat tästä päivästä alkaen varata ajan rokotukseen. Kymsote rokottaa ensi viikon maanantaina ja tiistaina 65–69-vuotiaita, joilla on koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila.

05:55 Koronarokotusten ajanvaraus on ruuhkautunut viime viikkoina monin paikoin eri puolilla Suomea. Kunnat ovat joutuneet rekrytoimaan ajanvaraukseen lisäväkeä ja avaamaan uusia puhelinlinjoja. Ylen selvityksessä kävi ilmi, että tilanne on hankala monin paikoin ympäri maata.

Kymenlaaksossa puhelinajanvaraus ruuhkautui ajanvarauksen ensimmäisellä viikolla. Ensimmäisenä ajanvarauspäivänä puheluja tuli noin 1 900. Sen jälkeen ruuhkapiikkejä ei ole tullut, ja takaisinsoittoihin on pystytty vastaamaan Kymsoten mukaan nopeammin. Koronarokotuksen ajanvaraus toimii Kymenlaaksossa takaisinsoittoperiaatteella. Puheluja ajanvaraukseen tulee nyt keskimäärin 500 päivässä.

1.3. Koronatestaus rajoilla kiristyi

18:01 Rajanylittäjien edellytetään käyvän koronatestissä maahan saapuessaan tästä päivästä alkaen. Vaihtoehtona testille on todistus tuoreesta, negatiivisesta koronavirustestistä. Kyse on Etelä-Suomen aluehallintoviraston määräyksestä, joka on voimassa maaliskuun ajan. Maahantulijoita ei kuitenkaan voida pakottaa testiin.

12:36 Kymenlaaksossa on todettu viikonvaihteessa 15 uutta koronavirustartuntaa. Lauantaina todettiin seitsemän ja sunnuntaina kuusi tartuntaa. Tänään maanantaina uusia tartuntoja on todettu kaksi.

7:45 Monet ovat olleet koronan vuoksi pian vuoden etätössä, mutta jotkut pysyvät edelleen lähitöissä.

Tietyillä aloilla etätyöt eivät ole mahdollisia. Joitakin töitä olisi kuitenkin mahdollista tehdä etänä, mutta työpaikkojen erilaiset käytännöt voivat estää etätyön tekemisen.

Joudutko sinä käymään korona-aikana lähitöissä? Yle tekee kyselyä aiheesta juttua varten.

26.2. Yläkoulut aloittavat etäopetuksen hiihtolomaviikon jälkeen

12:23 Yläkoulut siirtyvät etäopetukseen kolmeksi viikoksi 8. maaliskuuta alkaen. Myös yläkouluikäisten ja sitä vanhempien harrastustoiminta keskeytetään, pois lukien ammattilais- ja huippu-urheilu. Kokosimme tiedot Kymenlaakson kuntien uusista koronarajoituksista.

12:18 Kymenlaaksossa on todettu perjantaina kolme uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on neljä koronaviruspotilasta.

11:09 Kuusankoski Svenska skolanissa on todettu koronatartunta. Kymsote on määrännyt seitsemän henkilöä karanteeniin koronavirustartunnalle altistumisen takia. Karanteeniin on määrätty oppilaita ja opettajia.

25.2. Yläkoulut etäopetukseen ja yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastukset tauolle?

16:32 Kiristyvät koronarajoitukset tuntuvat nuorista epäreilulta. Kouvolalainen Taru Nekkula, 17, ymmärtää rajoitusten syyt ja tarpeen, mutta pitää kohtuuttomana sitä, että rajoitukset osuvat eniten lapsiin ja nuoriin. Lue täältä, mitä Taru Nekkula ja muun muassa alueen rehtorit ajattelevat koronasulusta.

12:07 Kymenlaaksossa on tänään torstaina todettu kuusi uutta koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on nyt neljä koronaviruspotilasta.

11:00 Hallitus esittää tiukempia koronarajoituksia myös Kymenlaaksoon. Yläkoulujen suositellaan siirtyvän etäopetukseen kolmeksi viikoksi 8. maaliskuuta alkaen. Lisäksi yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastukset keskeytetään. Suositukset koskevat kaikkia alueita, joiden koronatilanne on leviämis- tai kiihtymisvaiheessa.

6:50 Koronaviruksen joukkorokotukset alkavat tänään Kymenlaaksossa. Ensimmäisenä rokotetaan tänä vuonna 85 vuotta täyttävät ja vanhemmat sekä heidän omaishoitajansa ja asuinkumppaninsa.

24.2. Useita koronatartuntoja illanistujaisista

17:26 Yksityistilaisuuksissa saatujen koronatartuntojen määrä on hieman kasvanut Kymenlaaksossa. Lähes 18 prosenttia viikon sisällä todetuista tartunnoista on saatu yksityistilaisuuksissa. Edellisviikolla luku oli noin 13 prosenttia.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa on huolissaan siitä, että yksityistilaisuudet ovat nousseet jälleen esille.

– Tuoreena tapauksena meillä on yksittäiset nuorten illanistujaiset, jonka jälkeen usealla paikalla olleella on todettu tartunta. Tämä on muistutus siitä, että on hyvin pienestä kiinni, kun syntyy tartuntaryppäitä, Mäntymaa sanoo Kymsoten tiedotteessa.

15:01 Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirit ovat valmistautuneet ottamaan vastaan lisää tehohoitopotilaita Helsingistä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin tehohoitopaikat ovat alkaneet täyttyä suurien koronatartuntamäärien takia. Yksi tehohoitopotilas on jo siirretty Helsingistä Kymenlaakson keskussairaalaan Kotkaan.

14:29 Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt jatkaa kokoontumisrajoituksia Kymenlaaksossa. Kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisä- ja ulkotiloissa on kielletty maaliskuun loppuun asti. Päätös koskee yleisötilaisuuksia kuten markkinoita, konsertteja, teatterinäytöksiä ja urheiluotteluja, joissa on yleisöä.

14:07 Koko Kymenlaakson väestö on saanut molemmat koronarokotteet marraskuun loppuun mennessä, arvioi Kymsote. Rokotteita on saatu alkuvuoden aikana odotettua vähemmän. Tämä on viivästyttänyt joukkorokotusten alkamista. Joukkorokotukset alkavat Kymenlaaksossa huomenna torstaina. Ensimmäisenä rokotusvuorossa ovat yli 85-vuotiaat.

11:25 Kymenlaaksossa on todettu keskiviikkona kaksi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on neljä koronaviruspotilasta.

23.2. Negatiivisesta koronatestituloksesta voi ladata todistuksen

17.47 Karjalan prikaatissa on tehty erikoisjärjestelyjä majoitukseen koronaepidemian vuoksi. Asepalvelusta suorittavia voidaan tilapäisesti majoittaa kasarmialueella esimerkiksi koulutushalliin tai telttaan. Kasarmialueella on tällä hetkellä vajaa sata telttapaikkaa, joista alle puolet on käytössä. Järjestelyjen avulla eri osastot ja karanteenissa olevat pystytään pitämään erillään toisistaan. Karjalan prikaatissa on tänä vuonna viime torstaihin mennessä todettu 70 tartuntaa.

12:46 HUSin tekemästä negatiivisesta koronatestituloksesta voi nyt ladata maksuttoman todistuksen koronatietoni.fi -palvelusta. Palvelu avautui tänään ja toimii Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. Esimerkiksi laivavarustamot vaativat tästä päivästä alkaen ulkomailta saapuvilta matkustajilta joko todistusta negatiivisesta koronatestistä tai sairastetusta koronataudista.

12:05 Kymenlaaksossa on tänään tiistaina todettu 8 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kolme koronapotilasta. Se on yksi enemmän kuin vielä eilen maanantaina.

22.2. Viikonvaihteessa 14 uutta tartuntaa

11:48 Kymenlaaksossa on todettu viikonvaihteessa 14 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on edelleen kaksi koronapotilasta. Kymenlaakso siirtyi viime viikolla leviämisvaiheesta takaisin kiihtymisvaiheeseen.

08:10 Tartuntatautilain muutokset ovat tulleet voimaan tänään maanantaina. Ne antavat kunnille ja aluehallintovirastoille enemmän valtaa määrätä rajoituksia alueellaan. Esimerkiksi liiketilojen asiakasmääriä ja käyttöä voidaan rajoittaa ja kuntosaleja ja kylpylöitä sulkea. Kotkalaisen Hyväntuulen Kuntoklubin henkilöstö- ja ryhmäliikuntavastaava Mirelle Sällilä toivoo, että liikuntapaikat ovat auki ihmisille, jos vain pystytään noudattamaan annettuja ohjeita.

05:37 Kouvolan kaupunki suunnittelee tukipakettia liikunta- ja urheiluyhdistyksille nuorten harrastusten tukemiseen. Liikunta- ja kulttuurilautakunta käsittelee keskiviikkona esitystä, jonka mukaan kaupunki huojentaisi alle 18-vuotiaiden tilavuokrien maksuja. Yhdistykset voisivat hakea avustusta takautuvasti tältä vuodelta perittyihin maksuihin. Liikunta- ja urheiluyhdistysten kulut ovat kasvaneet koronarajoitusten vuoksi.

21.1. Koronaepidemia aiheuttaa erikoisjärjestelyjä kuntavaaleihin

16:44 Lähestyvät kuntavaalit ovat aiheuttaneet kuntavaaleja järjestäville poikkeuksellisen paljon päänvaivaa. Oikeusministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL ovat lähettäneet kuntiin tarkat 20-sivuiset ohjeet, miten äänestys voidaan koronaviruksesta huolimatta järjestää mahdollisimman turvallisesti.

Kotkan kaupungin hallintojohtaja ja keskusvaalilautakunnan sihteerin Birgit Lempisen mukaan normaalitilanteessakin täytyisi ottaa huomioon kymmeniä eri asioita. Koronavirusepidemia lisää töiden ja muistettavan määrää melkoisesti.

20.2. Odotetut koiravaljakkokyydit alkoivat

14:02 Odotetut koiravaljakkokyydit ovat alkaneet Kotkassa. Rovaniemen Husky Parkin toiminnanjohtaja Kristian Erkkilä tuli Kotkaan Rovaniemeltä 40 husky-koiran kanssa. Kotkan Hurukselassa huskyt ja ohjastajat majoittuvat Kiviharjun koirahoitolan tiloissa. Kotkan Hurukselan metsään on rakennettu kaksi eri mittaista valjakkoreittiä. Ihmisten kiinnostus valjakkoajelua kohtaan on ollut suurta. Kaikki tarjolle laitetut kyydit pidemmälle lenkille on varattu loppuun jokaiselta päivältä.

19.2. Seitsemän matkustajaa yritti yöllä rajan yli

17:09 Kymsote on julkaissut alustavan suunnitelman joukkorokotusten etenemisestä Kymenlaaksossa. Joukkorokotukset alkavat ensi viikon torstaina. Ensimmäisenä rokotusvuorossa ovat 85-vuotiaat ja sitä vanhemmat.

Tähän mennessä Kymenlaaksossa on annettu lähes 11 700 koronarokotusta. Niistä reilut 3 100 on niin sanottuja kakkosrokotteita. Kymenlaaksossa on tähän mennessä rokotettu muun muassa sosiaali- ja terveysalan henkilöstöä.

16:25 Karhula saa oman koronarokotuspisteen Kotkassa. Kymsote selvittää parhaillaan muun muassa Karhulan seurakuntakeskuksen tilojen soveltuvuutta rokotuspisteen käyttöön yhdessä Kotka-Kymin seurakunnan kanssa. Kotkan toinen rokotuspiste tulee Kotkansaarelle kauppakeskus Pasaatiin.

14:33 Seitsemän matkustajaa yritti päästä viime yönä Venäjältä Suomeen Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikkojen kautta. Henkilöliikenne suljettiin yöajaksi Vaalimaalla ja Nuijamaalla torstain ja perjantain välisenä yönä. Henkilöliikenteen rajoituksilla yritetään estää uusien koronavirusmuunnosten leviäminen Suomeen.

12:20 Kymenlaaksossa on tänään perjantaina todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on edelleen kaksi koronapotilasta.

18.2. Ajanvaraus koronarokotuksiin alkoi vilkkaasti

14:07 Koronarokotusten ajanvaraus on lähtenyt vilkkaasti käyntiin Kymenlaaksossa. Ajanvaraus koronarokotukseen alkoi keskiviikkona. Ensimmäisenä päivänä ajanvaraukseen tuli Kymsoten mukaan lähes 1 900 puhelua. Sähköisiä ajanvarauksia tehtiin yli 430. Tänä vuonna 85 vuotta täyttävien ja sitä vanhempien joukkorokotukset alkavat Kymenlaaksossa ensi viikon torstaina.

12:20 Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikoilla rajoitetaan henkilöliikennettä ensi yöstä alkaen. Uudet rajoitukset astuvat voimaan puoliltaöin torstain ja perjantain välisenä yönä. Ensimmäisenä yönä raja on suljettuna henkilöliikenteeltä kello 00.00–07.00 välillä. Perjantaista lähtien henkilöliikenne katkaistaan kello 21.30–07.00.

12:15 Kymenlaaksossa on tänään torstaina todettu kolme uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on edelleen kaksi koronapotilasta.

7:00 Kymenlaakson koronatilanne on muuttunut parempaan suuntaan ja on nyt kiihtymisvaiheessa. Siitä huolimatta Kymsote höllentää vain hiukan suosituksiaan koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Esimerkiksi alle 18-vuotiaat voivat palata ryhmäharrastuksiin alle 10 hengen ryhmissä.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa muistutti Ylen verkkolähetyksessä, ettei vielä ole aika palata entiseen.

17.2. Koronavirustilanne kääntynyt parempaan

15:09 Kymenlaakson koronatilanne on muuttunut paremmaksi. Tämän johdosta alue siirtyy leviämisvaiheesta takaisin kiihtymisvaiheeseen. Koronatartuntojen määrissä suuntaus on ollut useamman viikon parempaan päin. Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmän mukaan rajoituksia ja suosituksia on kuitenkin syytä purkaa hyvin harkiten, ettei tilanne huonone uudelleen.

13:44 Kouvolassa Eskolanmäen koulussa on todettu koronavirustartunta. 15 tartunnalle altistunutta yläkoulun oppilasta on määrätty karanteeniin. Karanteenin ajaksi heille järjestetään etäopetusta.

11:26 Kymenlaaksossa on todettu kaksi uutta (siirryt toiseen palveluun) koronatartuntaa. Sairaalahoidossa olevien määrä on edelleen pysynyt alhaisena. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronapotilasta.

10.16 Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikat suljetaan yöajaksi henkilöliikenteeltä perjantaista 19. helmikuuta alkaen. Yösulku tulee voimaan terveysturvallisuuden varmistamiseksi. Nuijamaan ja Vaalimaan rajanylityspaikat eivät ole avoinna henkilöliikenteelle kello 21.30–07.00 välisenä aikana. Välttämätön ja kiireellinen henkilöliikenne voi silti liikkua öisin rajojen yli.

16.2. Viisi uutta tartuntaa

11:51 Kymenlaaksossa on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on edelleen kaksi koronapotilasta.

15.2. Viikonvaihteessa 13 uutta tartuntaa

18.48 Haminan suurlipun aukiolle rakentuu jäätaidegalleria. Osallistavassa taidetapahtumassa haminalaisia kannustetaan itse muovaamaan jäästä ja lumesta teoksia suurlipun aukiolle. Tempauksella Hamina haluaa korvata perinteisiä kevättalven yleisötapahtumia, jotka on jouduttu perumaan tapahtumia koskevien rajoitusten vuoksi.

12.50 Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on edelleen laskenut Kymenlaaksossa. Sairaalassa on tällä hetkellä kaksi koronapotilasta. Määrä on pienempi kuin moneen viikkoon. Uusia koronatartuntoja Kymenlaaksossa on viikonvaihteen aikana todettu 13.

06:43 Kymenlaaksossa otetaan käyttöön maahantulijoille tarkoitettu koronaviruspalvelu. Finentry-palvelun tarkoituksena on nopeuttaa maahantulijoiden rajanylitystä ja sujuvoittaa ajantasaisten ohjeiden saamista. Vapaaehtoista palvelua suositellaan kaikille, jotka liikkuvat välttämättömistä syistä rajan yli.

12.2. Kotkalainen ravintola kiinni rikkomuksen takia

16:01 85 vuotta täyttäneiden kymenlaaksolaisten kanssa samassa taloudessa asuvat voivat pian varata ajan koronarokotukseen. 85 vuotta tänä vuonna täyttävien ja sitä vanhempien joukkorokotukset alkavat Kymenlaaksossa torstaina 25. helmikuuta. Rokotuksen voivat saada samalla myös samassa kotitaloudessa asuvat iästä riippumatta. Ajan voi varata ensi viikon keskiviikosta alkaen.

15:01 Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt kotkalaisen Dream 10 Club -ravintolan kiinni kahdeksi viikoksi. Syynä on se, että ravintola on rikkonut tartuntatautilain mukaisia aukioloaikojen rajoituksia. Rikkomuksen vuoksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt, että ravintoloitsijan täytyy keskeyttää ravintolan toiminta ja pitää liike suljettuna asiakkailta 12.–26. helmikuuta.

11:57 Kymenlaaksossa on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on edelleen kolme koronapotilasta.

07:37 Kouvolan pääterveysasemana toimivalla Marjoniemen terveysasemalla pääsee jatkossa lääkäriin myös lauantaisin. Lauantaivastaanotot alkavat terveysasemalla tällä viikolla. Lääkärit ottavat jatkossa potilaita lauantaisin vastaan ajanvarauksella. Lauantain aukioloilla pyritään lyhentämään odotusaikoja.

11.2. Kymenlaaksossa neljä uutta tartuntaa

17:38 Maria Jotunin komedia Kultainen vasikka saa ensi-iltansa poikkeuksellisissa olosuhteissa Kouvolassa. Kaakkois-Suomessa teatterit ovat koronatilanteen vuoksi toisaiseksi suljettuina. Kultainen vasikka esitetään tyhjälle katsomolle, mutta yleisö pääsee mukaan verkon välityksellä. Kotisohville näytettävän ensi-illan jälkeen Kultainen vasikka jää odottamaan rajoitusten vapautumista.

15:48 Vaalimaan rajanylityspaikan aukioloaikaa öisin rajoitetaan. Rajoitus tulee voimaan perjantaina 19. helmikuuta ja on voimassa viikon. Rajoitus ei koske tavaraliikennettä eikä henkilöitä, joilla on välttämätön ja kiireellinen tarve rajan ylittämiseen aukioloaikojen ulkopuolella. Myös Nuijamaan ja Niiralan raja-asemien aukioloaikaa rajoitetaan.

13:40 Kotkassa Langinkosken koulun oppilaalla on todettu koronavirustartunta. Sairastuneen oppilaan luokkatoverit, yli 20 oppilasta on määrätty karanteeniin. Karanteeni kestää 19. helmikuuta asti.

11:45 Kymenlaaksossa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kolme koronapotilasta. Koronavirustilanne on parantunut Kymenlaaksossa.

06:50 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu jatkaa osittaista etäopetusta koko kevään ajan toukokuun loppuun saakka. Koronavirustilanteen takia ainoastaan ensimmäisen vuoden opiskelijoiden teoriaopetus järjestetään yhtä englanninkielistä koulutusta lukuun ottamatta lähiopetuksena. Myös kevään valmistumisjuhla järjestetään verkkotapahtumana 28. toukokuuta.

10.2. Koronatilanne paranemassa

17:02 Koronavirustilanne on parantunut Kymenlaaksossa. Viimeisen viikon aikana uusia tartuntoja Kymenlaaksossa on ollut Kymsoten mukaan 29. Uusista tartunnoista suurin osa on samassa taloudessa asuvien tai muiden lähikontaktien jatkotartuntoja. Nuorten osuus tartunnan saaneista on Kymsoten mukaan edelleen merkittävä.

12:01 Kymenlaaksossa on tänään keskiviikkona todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Luku on pienin useaan viikkoon.

Myös sairaalahoidossa olevien määrä on laskenut. Tällä hetkellä sairaalahoidossa on Kymsoten mukaan neljä koronapotilasta.

9.2. Venäjän rajalla erimielisyyttä siitä, pakoilevatko matkustajat testejä

19:46 Kaakkois-Suomen rajavartiosto kiistää tiedot, joiden mukaan henkilöliikenteen rajanylityksiä olisi siirtynyt koronatestausajan ulkopuolelle Vaalimaan raja-asemalla.

Kymsote esitti viime viikolla Rajavartiolaitokselle, että henkilöliikenne Vaalimaan raja-asemalla sallittaisiin ainoastaan niinä aikoina, kun siellä tehdään koronatestejä. Kymsoten mukaan noin puolet rajanylityksistä tapahtuisi testaamisaikojen ulkopuolella.

Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan tilastot eivät kuitenkaan tue väitettä henkilöliikenteen siirtymisestä.

17:40 Haminan kiirevastaanoton lääkärit alkavat jälleen ottaa potilaita vastaan myös iltaisin. Vastaanoton aukiloloaikoja supistettiin aiemmin, kun sieltä siirtyi henkilöstöä työskentelemään infektiovastaanotoille koronapandemian takia. Koska Haminan terveysaseman virkalääkärien määrä on parantunut, aukioloaikoja voidaan nyt laajentaa.

11:53 Kymenlaaksossa on tänään tiistaina todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kolme koronapotilasta. Sairaalahoidossa olevien määrä on nyt pienin useaan viikkoon.

11:18 Kouvolassa on otettu käyttöön sairaalakontti. Pohjois-Kymen sairaalan edustalle pystytetyssä kontissa hoidetaan päivystyspotilaita. Kontti otettiin käyttöön alueen koronatilanteen vuoksi. Kontti tuo päivystyksen käyttöön lisää tilaa, ja Kymsoten mukaan se mahdollistaa infektioiden tehokkaamman torjunnan.

8.2. Kaksi koulua palaa lähiopetukseen

11:49 Kymenlaaksossa on todettu viikonvaihteessa yhteensä kymmenen uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kuusi koronapotilasta.

5:52 Kouvolassa Eskolanmäen koulussa ja Pyhtään Huutjärven koulussa palataan tänään kokonaan lähiopetukseen. Koulujen oppilaat neljäsluokkalaisista yhdeksänteen luokkaan olivat viime viikon ajan etäopetuksessa. Etäopetukseen siirryttiin kouluissa todettujen koronatartuntojen takia, jotta tartunnat eivät leviäisi.

5.2. Joukkorokotukset alkavat viikolla 8

15:13 Joukkorokotukset alkavat Kymenlaaksossa helmikuun viimeisellä viikolla. Koronarokotusta tarjotaan ensimmäiseksi 85 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Rokotukseen pitää varata aika. Ensimmäinen ryhmä voi varata aikoja keskiviikosta 17. helmikuuta alkaen.

12:21 Hamina Tattoo järjestetään ensi kesänä kansallisena festivaalina. Koronaviruspandemian vuoksi festivaalissa ei nähdä ensi kesänä ulkomaalaisia soittokuntia. Sen sijaan festivaaliin osallistuu useita kotimaisia soittokuntia.

11:55 Kymenlaaksossa on todettu perjantaina kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kuusi koronapotilasta.

9:23 Nuorten tauolla olevat harrastukset herättävät huolta Kymenlaaksossa. Useat urheiluseurat sekä laaja joukko erilaisia järjestöjä ja kulttuurialan toimijoita ovat vedonneet päättäjiin harrastusten mahdollistamisen puolesta. Lue täältä, mitä kouvolalainen 16-vuotias Veeti Ala-Turkia ajattelee siitä, ettei hän ole päässyt pelaamaan jalkapalloa moneen kuukauteen.

4.2. Abit valmistautuvat yo-kokeisiin eriarvoisessa tilanteessa

19:43 Hoivakotien hygieniaohjeet ovat pysyneet Kymenlaaksossa ennallaan Kouvolan Lauttarannan koronaryppään jälkeen. Kymsoten mukaan hoitajien suojautumisohjeista on käyty keskustelua Lauttarannan Poukama-osaston koronaryppään yhteydessä. Terveydenhuollon asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että nykyiset ohjeet esimerkiksi kasvomaskien käytöstä ovat edelleen ajantasaisia. Lue täältä, mitä epidemiasta opittiin Lauttarannassa.

15:13 Abiturientit valmistautuvat kevään ylioppilaskirjoituksiin epätasa-arvoisessa tilanteessa. Toisaalla on voitu jatkaa lähiopetuksessa koko kuluvan lukuvuoden, kun taas esimerkiksi Kymenlaaksossa etäopetus on jatkunut viimeiset pari kuukautta.

Kotkan lyseon abiturientti Tanja Järnstedt kertoo, miltä tuntuu valmistautua ylioppilaskirjoituksiin pelkästään kotona.

14:45 Kouvolan vuoden 2020 tilikausi on jäämässä noin 30 miljoonaa euroa plussalle. Kaupunki sai viime vuonna valtiolta koronatukia yhteensä noin 28 miljoonaa euroa. Ilman valtionapua kaupungin tulos olisi ollut lähellä nollatulosta.

11:49 Kymenlaaksossa on torstaina todettu viisi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on seitsemän koronapotilasta. Se on yksi enemmän kuin eilen keskiviikkona.

10:35 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk keskeyttää kansainvälisen opiskelijavaihtonsa. Uusia vaihto-opiskelijoita ei oteta vastaan millekään Xamkin kampukselle eikä työharjoittelupaikkoihin kevään aikana. Vastaavasti Xamkin opiskelijoita ei lähetetä ulkomaille vaihtoihin enää kevään 2021 aikana.

3.2. Kymsote haluaa rajoittaa henkilöliikennettä Vaalimaalla

17:10 Henkilöliikennettä Vaalimaan raja-asemalla halutaan rajoittaa. Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Kymsote on esittänyt Rajavartiolaitokselle, että henkilöliikenne Vaalimaan raja-asemalla sallittaisiin ainoastaan niinä aikoina, kun raja-asemalla tehdään koronatestejä. Kymsoten mukaan noin puolet rajanylityksistä tehdään testaamisaikojen ulkopuolella.

14:26 Koronavirus leviää Kymenlaaksossa nyt myös kouluissa. Kymsoten mukaan uusista tartunnoista 9 prosenttia on saatu peruskoulussa. Koska nuorten osuus koronatartunnan saaneista on Kymsoten mukaan edelleen aiempaa suurempi, Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti olla avaamatta harrastustoimintaa yli 15-vuotiaille.

12:39 Kymenlaaksossa on tänään keskiviikkona todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kuusi koronapotilasta. Kymenlaakso on edelleen koronaviruksen leviämisvaiheessa.

6:13 Kouvola jakaa yhdistyksille avustusta luistelualueiden ja hiihtolatujen ylläpitoa varten. Koronasta johtuen kaupunki lisää määrärahaa kylien ja asuinalueiden ulkoliikunnan edistämiseksi. Yhdistykset voivat hakea kunnossapitotukea ylläpitämiensä liikuntapaikkojen hoitoon kaupungin liikuntapalveluilta.

2.2. Etäopetukseen parannuksia Kouvolassa

17:16 Lauttarannan ikääntyneiden kotiutusyksikön koronarypäs Kouvolassa on saatu taltutettua. Kymsoten mukaan yksikössä ei ole enää yhtään koronapotilasta hoidossa. Viimeiset koronaeristykset päättyivät tämän viikon alussa. Yksikön toiminta on palaamassa normaaliksi. Tammikuun alussa ilmi tulleeseen ryppääseen liittyy useita kymmeniä tartuntoja ja useita kuolemantapauksia.

16:36 Kotkassa Karhuvuoren koulun oppilaalla on todettu koronavirustartunta. Sairastuneen oppilaan lisäksi hänen 18 luokkatoveriaan on määrätty karanteeniin. Karanteeni kestää 12. helmikuuta asti.

15:16 Koronatestaaminen Vaalimaan raja-asemalla laajenee ensi viikolla. Ensi viikon maanantaista lähtien koronatestejä tehdään kello 7–21.30. Koronatestit Vaalimaalla aloitettiin kaksi viikkoa sitten. Viisi prosenttia tehdyistä testeistä on ollut positiivisia. 42 prosenttia rajanylittäjistä kieltäytyy testistä. Liikenne on myös Kymsoten mukaan siirtynyt yhä enemmän testiaikojen ulkopuolelle.

12:01 Kymenlaaksossa on todettu tänään tiistaina neljä uutta koronavirustartuntaa. Kyseessä on pienin määrä uusia tartuntoja noin pariin viikkoon. Sairaalahoidossa on kahdeksan koronapotilasta.

9:38 Etäopetukseen on tehty parannuksia viime kevään jälkeen Kouvolassa. Eskolanmäen koulun 4.–9.-luokkalaiset ovat tämän viikon ajan etäopetuksessa koulussa todettujen koronatartuntojen takia. Lue täältä, miten etäopetusta järjestetään nyt aiempaa paremmin.

1.2. Viikonvaihteessa 19 uutta tartuntaa

17:12 Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei antaisi vaikeasta koronatilanteesta kärsivien alueiden saada koronarokotteita ennen muita. Kouvolassa kaupungin johtoa maanantaina tapaamassa ollut Marin sanoo, että rokottamisessa edetään hallituksen tekemien linjausten mukaisesti kaikkialla Suomessa. Marin korosti myös peruskoulujen lähiopetuksen turvaamista.

16:43 Otsolan koulussa Kotkassa on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Viime viikolla Otsolassa todettiin tartuntoja yhdellä opettajalla, yhdellä koulunkäynninohjaajalla ja kolmella oppilaalla.

Viikonvaihteen aikana on ilmennyt, että viime viikon tartunnat ovat saattaneet altistaa ihmisiä myös Kyminkartanon koulussa yhteisen iltapäivätoiminnan kautta. Tämän seurauksena Kyminkartanon koulun 15 oppilasta ja kolme ohjaajaa on määrätty karanteeniin 10. helmikuuta asti.

15:43 Ylen kyselyn perusteella Suomen kaupungeissa olisi täysi valmius laajamittaisiin massarokotuksiin, jos rokotteita vain olisi saatavilla. Esimerkiksi Kymenlaaksossa massarokotuksia ei ole vielä aloitettu.

11:46 Kymenlaaksossa on todettu viikonvaihteessa 19 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on yhdeksän koronapotilasta. Kymenlaakso on koronaviruksen leviämisvaiheessa.

08:07 Hamina Tattoon helmi- ja maaliskuulle suunnitellut konsertit on päätetty siirtää osaksi elokuussa järjestettävän Tattoo-viikon ohjelmaa. Pitkittyneestä ja epävarmasta koronatilanteesta johtuen Tom Jones -show ja maaliskuun Mestarien ilta -konsertti siirretään elokuun festivaaliviikolle. Tapahtumiin jo ostetut liput käyvät sellaisenaan siirrettyihin konsertteihin.

29.1. Kouvolan Eskolanmäen koulu etäopetukseen

12:36 Kymenlaakson vaikea koronavirustilanne on johtanut siihen, että jo toinen koulu siirtyy etäopetukseen. Nyt päätöksen on tehnyt Kouvolan Eskolanmäen koulu, jonka 4.–9.-luokkalaiset oppilaat siirtyvät etäopetukseen maanantaista lähtien. Etäopetus jatkuu koko ensi viikon.

11:47 Kymenlaaksossa on tänään perjantaina todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronapotilasta. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on laskenut eilisestä yhdellä.

28.1. Pyhtäällä Huutjärven koulu etäopetukseen

17:24 Kouvolassa on ollut koronapandemian aikana lähes 30 koulu- tai päiväkotialtistusta koronavirukselle. Vajaan vuoden aikana yhteensä lähes 900 henkilöä on asetettu karanteeniin kouluissa tai päiväkodeissa tapahtuneiden altistumisten vuoksi. Tiedossa on tällä hetkellä kolme koulusta tai päiväkodista saatua jatkotartuntaa.

16:21 Koronatestaus Kaakkois-Suomen raja-asemilla laajentui, kun testaaminen käynnistyi tänään torstaina Nuijamaan raja-asemalla. Vaalimaalla on suunnitelmissa laajentaa koronatestausta lähiaikoina, kunhan testaamiseen saadaan palkattua lisää työntekijöitä. Koronatesti raja-asemilla on kaikille ilmainen ja vapaaehtoinen. Vaalimaalla maahantulijoista noin puolet on tehnyt testin.

12:52 Otsolan koulussa Kotkassa on todettu koronavirustartunta. Tartunta on todettu koulun opettajalla. Altistuneiden joukossa on seitsemän oppilasta, yksi ohjaaja ja yksi opettaja.

12:11 Huutjärven koulussa Pyhtäällä 4.-9.-luokkalaiset siirtyvät etäopetukseen. Etäopetus alkaa huomenna perjantaina ja jatkuu reilun viikon sunnuntaihin 7. helmikuuta saakka. Etäopetuksen avulla pyritään ehkäisemään tartuntojen leviäminen koulussa. Koulussa on tällä viikolla todettu neljä koronatartuntaa.

11:47 Kymenlaaksossa on tänään torstaina todettu 11 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on yhdeksän koronapotilasta, joka on yksi enemmän kuin keskiviikkona. Kymenlaakson koronavirustilanne on edelleen leviämisvaiheessa.

27.1. Karjalan prikaatissa 9 uutta koronatartuntaa

18:09 Pyhtäällä Huutjärven koulussa on todettu kolme koronavirustartuntaa. Kaksi tartunnoista todettiin eilen tiistaina ja yksi tänään keskiviikkona. Altistuneita on kolmessa luokassa. Altistuneet on määrätty karanteeniin.

17:30 Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevat kokoontumisrajoitukset jatkuvat Kymenlaaksossa helmikuun loppuun asti. Kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisä-ja ulkotiloissa on aluehallintoviraston päätöksellä kielletty 28. helmikuuta saakka.

Kymenlaakso jatkaa edelleen koronaviruksen leviämisvaiheessa. Viime viikolla uusia tartuntoja todettiin 84. Tartuntoja todetaan yhä useammin nuorilla.

17:11 Karjalan prikaatissa Kouvolan Vekaranjärvellä on todettu tähän mennessä koronavirustartuntoja jo 38 varusmiehellä. Koronavirukselle on altistunut tällä hetkellä noin 50 varusmiestä prikaatissa. Lisäksi useita kymmeniä vapaajaksolla olevaa varusmiestä on altistunut tartunnalle.

16:49 Eskolanmäen ja Mansikkamäen kouluissa Kouvolassa on todettu koronavirustartunnat. Kummassakin koulussa on ollut yksi tartunta. Yhteensä karanteeniin on asetettu 39 henkilöä. Eskolanmäen koulussa on karanteenissa toinenkin luokka lauantaina todetun altistumisen vuoksi.

11:46 Kymi Sinfonietta aloittaa kevätkautensa tänään keskiviikkona verkkokonsertilla. Etukäteen kuvattu konsertti julkaistaan Kymi Sinfoniettan nettisivuilla, jonne se jää katsottavaksi. Kymi Sinfonietta pyrkii välittämään rajoitusten aikana suuren osan kevätkauden ohjelmastaan yleisölle joko videoiden tai striimausten kautta.

11:46 Kymenlaaksossa on tänään keskiviikkona todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kahdeksan koronapotilasta, eli yksi enemmän kuin tiistaina.

5:57 Kaikkien matkustajien koronatestaukset eivät onnistu vielä tänään Vaalimaan raja-asemalla. Suomen hallitus päätti viime perjantaina kiristää maahantulon rajoituksia tästä päivästä lähtien. Tavoitteena oli myös testata kaikki matkustajat, jotta ärhäkän koronavirusmuunnoksen leviäminen Suomeen saataisiin estettyä.

Kymsoten mukaan aikataulu on liian tiukka, jotta kaikki matkustajat saataisiin testattua Vaalimaan rajalla. Raja-asemalle tarvittaisiin lisää henkilökuntaa terveysneuvontaan ja näytteenottoon.

26.1. Koronarokotukset hidastuvat, mutta joukkorokotuspisteitä jo suunnitellaan

17:11 Kouvolassa sijaitsevassa Lauttarannan ikääntyneiden kotiutusyksikössä on ollut uusi kuolemantapaus. Lauttarannan koronaryppääseen liittyy nyt yhteensä 13 kuolemantapausta. Yksikössä on todettu viikonloppuna myös uusia koronavirustartuntoja työntekijöillä. Asiakkailla uusia tartuntoja ei ole enää todettu.

14:40 Koronarokotteiden toimitusvaikeudet lykkäävät joukkorokotusten aloittamista Kymenlaaksossa.

Kymsoten tietojen mukaan helmikuun alkupuolelle suunniteltu rokote-erä jää 2 000 koronarokotetta odotettua pienemmäksi. Seuraavien parin viikon aikana käytössä on vain 3 000 rokotetta, kun alun perin suunnitelmat oli tehty 5 000 rokotteelle.

Kymenlaakson joukkorokotuspisteitä on suunniteltu viiteen eri paikkaan.

Kouvolassa rokotuksia aiotaan jakaa Kymsoten hyvinvointipisteellä kauppakeskus Valtarissa, Marjoniemen terveysasemalla sekä Keltakankaan terveysasemalla.

Kotkassa yksi rokotuspaikka on tulossa Kymsoten hyvinvointipisteelle kauppakeskus Pasaatiin. Toisen rokotuspaikan sijainti on vielä auki.

Haminassa rokotteita aiotaan pistää Haminan terveyskeskuksessa.

11:45 Kymenlaaksossa on todettu Kymsoten mukaan 11 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä seitsemän koronapotilasta, joka on kaksi vähemmän kuin eilen maanantaina.

25.1. Viikonvaihteessa 32 uutta tartuntaa

17:51 Noin puolet maahantulijoista on tehnyt koronatestin Vaalimaan raja-asemalla. Koronatestaukset Vaalimaalla käynnistyivät viime viikon tiistaina. Koronatesti on vapaaehtoinen ja ilmainen. Viime viikon tiistain ja sunnuntain välisenä aikana 202 henkilöä on tehnyt testin.

11:16 Kymenlaaksossa on todettu viikonvaihteessa yhteensä 32 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on 9 koronapotilasta.

05:37 Kolmessa kouvolalaiskoulussa on tullut ilmi uusia korona-altistuksia. Eskolanmäen koulussa, Kaunisnurmen koulussa ja Kouvolan Yhteiskoulussa on asetettu henkilöitä karanteeniin kolmen eri tartuntatapauksen vuoksi.

22.1. Kotkassa koulu- ja päiväkotialtistumisia

16:14 Kymintehtaan koulussa Kouvolassa on todettu uusi koronavirustartunta. Yhden luokan oppilaat ovat altistuneet tartunnalle.

15:58 Kymsotessa valmistaudutaan aloittamaan iäkkäiden joukkorokotukset. Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan rokotusaikataulu riippuu täysin siitä, miten rokotteita saadaan Suomeen. Kymenlaaksossa on tähän mennessä annettu yhteensä lähes 4000 koronarokotusta sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle ja hoivakotien asukkaille.

15:53 Yhdeksällä Karjalan prikaatin varusmiehellä on tänään perjantaina todettu koronavirustartunta. Karjalan prikaatissa on todettu nyt yhteensä 15 koronavirustartuntaa. Karateeniin on asetettu noin 80 altistunutta.

15:24 Kymenlaaksossa on tullut ilmi 7 uutta koronavirustartuntoihin liittyvää kuolemantapausta. Sekä Kouvolassa Lauttarannan kotiutusyksikössä että Kotkassa Attendon Hovinsaaren hoivakoti 1:ssä on kummassakin ollut yksi uusi kuolemantapaus. Pohjois-Kymen sairaalassa on kuollut viisi siellä hoidossa ollutta Lauttarannan kotiutusyksikön asiakasta.

13:18 Koronavuosi on saanut eteläsuomalaiset innostumaan moottorikelkkailusta. Pelkästään viime viikonloppuna Pohjois-Kymenlaakson Moottorikelkkailijat myi noin sata uutta uralupaa tälle vuodelle. Se on yhden viikonlopun myyntiennätys.

11:54 Kymenlaaksossa on todettu 18 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on yhdeksän koronapotilasta.

9.40 Kotkassa Utumetsän päiväkodissa ja Karhuvuoren koulussa on todettu koronavirustartunnat, joille on altistunut kolmen päiväkotiryhmän lapsia ja ainakin yhden koululuokan oppilaat.

21.1. Hoitajat määrättiin koronatestin jälkeen takaisin töihin – sairastuivat myöhemmin

20.52 Tunnetut Kouvolasta lähtöisin olevat taiteilijat ovat huolissaan kulttuurisäästöistä, jotka vieläpä ajoittuvat samaan aikaan koronan vaikutusten kanssa. Lue tästä näyttelijä ja professori Elina Knihtilän, näyttelijä Noora Dadun ja muusikko Kaarle Viikatteen sekä tutkija Johanna Hasun kommentit aiheesta.

18.17 Koronan saaneen vanhuksen hoitajat määrättiin testien jälkeen takaisin töihin hoivakotiin Kotkassa. Hoitajien ei katsottu altistuneen koronavirukselle, koska he olivat käyttäneet kirurgisia suu-nenäsuojuksia. Myöhemmin kummallakin heistä todettiin koronatartunta.

13.01 Kouvolalaisessa Kymintehtaan koulussa 21 henkilöä määrätään karanteeniin koronavirukselle altistumisen takia.

12.04 Kymenlaaksossa on todettu yhdeksän uutta koronavirustartuntaa.

5.38 Mansikkamäen koulussa Kouvolassa on todettu koronatartunta. Yksi luokka on asetettu karanteeniin tartunnalle altistumisen takia.

20.1. Rajoituksille jatkoa, 19 uutta koronatartuntaa

17.22 Tiukat koronarajoitukset ovat jatkumassa Kymenlaaksossa helmikuun 14. päivään asti. Asiasta linjannut koronakoordinaatioryhmä on myös päättänyt suositella aluehallintovirastolle, että tapahtumien 10 henkilön rajoitusta jatketaan helmikuun loppuun.

15.45 Karjalan prikaatissa on todettu tänään neljä uutta koronavirustartuntaa kahdessa eri tartuntaketjussa. Karanteenissa on yhteensä noin 70 henkilöä.

14:31 Lauttarannan kotiutusyksikön koronarypäs on levinnyt edelleen Kouvolassa. Yksikössä on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa, ja yksi uusi kuolemantapaus.

12.09 Kouvolassa Korian koulussa yksi luokka asetetaan karanteeniin korona-altistumisen vuoksi. Karanteeni koskee 14 henkilöä.

11.42 Tämän artikkelin alkuun on lisätty päivittyvä grafiikka, joka kertoo koronarokotustilanteen Suomessa ja sairaanhoitopiireittäin.

11.15 Kymenlaaksossa on todettu keskiviikkoaamuna 19 uutta koronatartuntaa Kymsoten mukaan. Tällä hetkellä ei ole tiedossa yhtä yksittäistä tartuntarypästä tai muuta tekijää, joka selittäisi tartuntamäärää. Kymsoten mukaan tartuntojen jäjittäminen ja selvitystyö jatkuvat.

10.51 Kaikki Kaakkois-Suomen positiiviset koronanäytteet seulotaan jatkossa viruksen brittimuunnoksen varalta. Näytteet tutkitaan, jotta muuntunut virus ei pääsisi leviämään. Koronaviruksen brittimuunnoksen tartuttavuus on 50 prosenttia korkeampi kuin aiemman viruksen.

07:27 Uimahallien työntekijät valvovat koronarajoitusten noudattamista Kotkassa. Uimavalvojat, asiakasohjaajat ja liikunnanohjaajat kiertävät lasten liikuntaharjoituksissa katsomassa, että niissä toimitaan ohjeiden mukaan.

19.1. Kuusi uutta tartuntaa

11:55 Kymenlaaksossa on todettu tiistaina kuusi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on edelleen 11 koronapotilasta.

18.1. Tartuntoja ulkomailta

16.57 Kymenlaaksossa on Kymsoten mukaan todettu viime aikoina paljon ulkomailta tulleita koronatartuntoja sekä lentokone- että laivamatkustajilla. Viimeisen kahden viikon aikana useampi kuin joka viides tartunta on saatu ulkomailta. Kymsote muistuttaa omaehtoisen karanteenin ohjeistuksista ja kehottaa välttämään kaikkea tarpeetonta ulkomaille matkustamista.

16:01 Lauttarannan kotiutusyksikön koronarypäs on jälleen laajentunut Kouvolassa. Yksikössä on todettu nyt yhteensä 45 koronavirustartuntaa. Tartuntoja on todettu sekä asukkailla että työntekijöillä.

11:45 Karjalan prikaatissa on todettu yksi uusi koronavirustartunta varusmiehellä. Ensimmäinen tartunta varmistui perjataina ja toinen lauantaina. Sairastuneet ovat majoittuneet samassa tuvassa.

11:21 Kymenlaaksossa on todettu viikonvaihteessa yhteensä 30 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on 11 koronapotilasta.

16.1. Varusmiehellä koronatartunta Karjalan prikaatissa

13:12 Yhdellä Karjalan prikaatin varusmiehellä on todettu koronavirustartunta. Tartunta todettiin perjantaina. Virukselle on mahdollisesti altistunut noin 60 varusmiestä ja kaksi kouluttajaa. Altistuneet henkilöt on asetettu karanteeniin.

15.1. Rokotuspartio aloitti työnsä hoivakodeissa

16.15 Ensimmäiset tehostetun palveluasumisen asukkaat ovat saaneet koronarokotuksen Kymenlaaksossa. Tavoitteena on tarjota rokotetta lähiviikkoina kaikille lähes 3000 asukkaalle. Aikataulu riippuu edelleen rokotteiden saatavuudesta.

11:51 Sairaalahoidossa oleiven määrä on kasvanut Kymenlaaksossa. Sairaalahoidossa on nyt 11 koronapotilasta.

07:08 Hoivakotien koronarokotukset alkavat tänään perjantaina Kymenlaaksossa. Ensimmäinen erä on hyvin pieni, ja aluksi rokotuksia tehdään vain yhdessä hoivakodissa Kotkassa. Ensi viikolla rokotukset jatkuvat useammassa yksikössä.

14.1. Lauttarannan kotiutusyksikössä 40 koronatartuntaa

17:24 Kouvola suosittelee kasvomaskin käyttöä kuudesluokkalaisille. Kaupunki jakaa maskeja oppilaille.

16:59 Kuusankosken Teatteri lomauttaa koko henkilöstönsä helmikuun ajaksi. Teatteri pysyy suljettuna ainakin helmikuun loppuun asti kokoontumisrajoitusten ja avustusleikkausten vuoksi.

16:47 Lauttarannan kotiutusyksikön koronavirusrypäs on levinnyt edelleen Kouvolassa. Tähän mennessä vanhusten kotiutusyksikössä on todettu yhteensä 40 koronatartuntaa. Lauttarannan kotiutusyksikössä on ollut kaksi uutta kuolemantapausta.

13:36 Hamina suosittelee maskin käyttöä 6.–9.-luokille. Penkkarit ja vanhojen tanssit siirretään myöhempään ajankohtaan.

11:23 Kymenlaaksossa on sote-kuntayhtymä Kymsoten mukaan todettu tänään torstaina viisi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kymmenen koronapotilasta.

7:15 Ikäihmisille suunnattu Mitä kuuluu -soittorinki tavoitti viime keväänä Kouvolassa noin 4 500 vanhusta. Soittoringin tarkoituksena oli käydä läpi kaikki alueen yli 80-vuotiaat, jotka asuvat yksin. Puheluissa tarjottiin tukea ja neuvoja koronan ensimmäisen aallon aikana.

13.1. Kymenlaakson hoivakodeissa lisää koronatartuntoja

15:10 Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä on antanut kaikille 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille vahvan suosituksen käyttää maskia. Muutos tulee voimaan heti. Suositus noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime viikolla antamaa suositusta, että kaikki 12 vuotta täyttäneet käyttäisivät maskia.

13.05 Pyhtäällä Huutjärven koulun oppilaalla on todettu koronavirustartunta. Sairastuneen oppilaan luokka ja opettaja määrätään karanteeniin mahdollisen altistumisen vuoksi.

12:47 Kymenlaakson hoivakodeissa on paljastunut lisää koronavirustartuntoja. Kotkassa Attendon Hovinsaaren hoivakoti 1:ssä on todettu viisi koronavirustartuntaa. Koronatartuntoihin liittyy yksi kuolemantapaus.

12:22 Kymenlaaksossa on todettu tänään kolme uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on yhdeksän koronapotilasta.

6:07 Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä käsittelee tänään keskiviikkona suositusta yli 12-vuotiaiden kasvomaskin käytöstä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on viime viikosta lähtien suositellut maskin käyttöä 12 vuotta täyttäneille.

12.1. Koronavirustartuntojen määrä selvässä kasvussa

21:03 Lauttarannan ikääntyneiden kotiutusyksikössä Kouvolassa eletään nyt arkea hätätilanteen keskellä. Sairaanhoitaja Marja-Leena Forsström kertoi Ylelle, miltä työskentely osastolla tällä hetkellä tuntuu.

16:06 Koronavirustartuntojen määrä on sote-kuntayhtymä Kymsoten mukaan selvästi nousussa Kymenlaaksossa. Kymenlaakson ilmaantuvuusluku on nyt 76,4, kun joulukuun lopussa se oli noin 30. Tartuntoja on todettu tänä vuonna 105.

15:49 Lauttarannan kotiutusyksikön työntekijöille on tiistaina alettu järjestää kriisiapua osastolla jyllänneen koronatilanteen johdosta. Lauttarannan kotiutusyksikössä on todettu 34 koronatartuntaa ja kolme niihin liittyvää kuolemantapausta.

12:37 Kymenlaaksossa on todettu tänään tiistaina neljä uutta koronavirustartuntaa, kertovat sote-kuntayhtymä Kymsoten tilastot.

11.1. Kolme kuolemantapausta kotiutusyksikön koronaryppäässä Kouvolassa

19:31 Jääkiekkoseura Kouvolan KooKoon toimitujohtajan Sakari Välimaan mukaan seura on ajatunut todella ahtaalle. SM-liigaa on pelattu joulukuun puolivälistä ilman yleisöä, minkä vuoksi seura on menettämässä ottelutuotot kahdelta kuukaudelta.

18:02 Kouvolassa sijaitsevan Lauttarannan ikääntyneiden kotiutusyksikön työntekijät kaipaavat kriisiapua. Kymsoten Superin päätoiminen luottamusmies Hannele Nupponen kertoo toivoo, että työnantaja huomioi työntekijöiden jaksamisen.

15:44 Kuusankoskella Kouvolassa tapahtui viikonloppuna kolme Lauttarannan kotiutusyksikön koronavirusryppääseen liittyvää kuolemantapausta. Kotiutusosastolla on todettu tähän mennessä 33 koronavirustartuntaa. Tartuntoja on ollut sekä asiakkailla että henkilökunnalla.

12:00 Kymenlaaksossa on todettu viikonvaihteessa yhteensä 29 uutta koronavirustartuntaa. Kymenlaaksossa on löytynyt myös yksi uusi muuntuneen koronaviruksen aiheuttama tartunta. Kymsoten tilastojen mukaan tänä vuonna on todettu yhteensä 101 koronavirustartuntaa.

9.1. THL: Kymenlaaksossa seitsemän uutta koronatartuntaa

14:14 Kymenlaaksossa on lauantaina varmistettu 7 uutta koronatartuntaa, kertoo THL. Kolme näistä on Kouvolassa ja neljä tartuntaa Kotkassa.

8.1. Lauttarannan kotiutusosastolle on saatu sijaisia

16:49 Lauttarannan kotiutusyksikön Poukama-osasto toimii nyt pääosin sijaisten voimin. Noin 30 työntekijästä 23 on pois koronavirustilanteen takia. Kymsoten mukaan sijaisia on saatu riittävästi muista yksiköistä.

13:28 Kymenlaaksossa on annettu tähän mennessä yli tuhat koronavirusrokotetta. Ensimmäisenä rokotusvuorossa ovat olleet työntekijät muun muassa päivystyksessä, infektiovastaanotoilla, teho- ja valvontaosastoilla. Ensi viikon lopulla alkavat myös hoivakotien asukkaiden rokotukset.

12:24 Kouvolassa Lauttarannan kotiutusyksikön työntekijöillä on todettu kaksi uutta koronatartuntaa. Tähän mennessä kotiutusyksikössä on todettu 29 koronavirustartuntaa: 20 asukkaalla ja yhdeksällä työntekijällä.

12:13 Toisen asteen etäopetus jatkuu Kotkassa ja Haminassa sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakolussa.

11:56 Kymenlaaksossa on perjantaina todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kahdeksan koronapotilasta.

7.1. Lauttarannan kotiutusyksikön koronarypäs on laajentunut

18.48 Kotkassa sijaitsevan akvaariotalo Maretariumin jättimäinen puolen miljoonan litran Itämeri-allas odottaa yhä remonttia. Altaan rakentanut brittiläisurakoitsija ATL ei ole päässyt tulemaan Kotkaan Britannian koronasulkujen vuoksi.

11.59 Kymenlaaksossa on keskiviikkona ja torstaina todettu yhteensä 26 uutta koronavirustartuntaa.

11.53 Kouvolassa Lauttarannan ikääntyneiden kotiutusyksikön osastolla on todettu jo yhteensä 27 koronatartuntaa. Tartunta on varmistunut 20 asiakkaalla ja seitsemällä työntekijällä.

9.12 Kouvolassa Lauttarannan ikääntyneiden kotiutusyksikössä on todettu jälleen lisää koronatartuntoja. Tiistaina tartuntoja oli todettu noin kymmenellä asukkaalla ja kahdella työntekijällä. Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan tartuntoja on nyt tullut ilmi lisää. Hän ei kuitenkaan vielä kerro määristä enempää. Lisää tietoa tilanteesta ja sairastuneiden määrästä on luvassa torstain aikana.

5.1. Lauttarannan kotiutusyksikössä koronatartuntoja Kouvolassa

16.11 Lasten ja nuorten harrastustoimintaa pyritään vähitellen lisäämään ensi viikosta alkaen. Kymsoten mukaan joulun ajan vaikutukset alkavat nyt näkyä Kymenlaaksossa. Tartuntamäärät ovat olleet nyt korkeammat kuin joulun ja uuden vuoden aikaan.

13.54 Lauttarannan kotiutusyksikössä Kouvolassa on paljastunut lisää koronatartuntoja. Tähän mennessä tartunta on todettu noin kymmenellä asukkaalla ja kahdella työntekijällä. Tartuntojen selvitys on vielä kesken.

13:32 Yleisötapahtumia koskevat rajoitukset jatkuvat Kymenlaaksossa tammikuun loppuun. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tänään tiistaina kieltänyt yli 10 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 31. tammikuuta asti.

11.22 Kymenlaaksossa on varmistunut tiistaina 15 uutta koronavirustartuntaa.

Kymsoten mukaan osa tapauksista on tilastoitunut takautuvasti edellisviikolta. Uudenvuoden jälkeen Kymenlaaksossa on nyt todettu kaikkiaan 38 koronatartuntaa.

8.41 Lauttarannan kotiutusyksikössä on todettu useita koronavirustartuntoja Kouvolassa.

Kymsoten Lauttarannan ikääntyneiden kotiutusyksikön toisessa yksikössä on todettu yhteensä viisi koronatartuntaa. Tartuntoja on sekä asiakkailla että henkilöstöllä.

Sairastuneet on asetettu eristykseen ja altistuneet karanteeniin. Asiakkaat hoidetaan yksikössä, ellei heidän vointinsa muuta edellytä. Kymsote on päättänyt testata kaikki yksikön asiakkaat koronaviruksen varalta.

4.1. Koronan brittimuunnos levisi sairastuneen lähipiirissä, koronarokotukset jatkuvat

12.13 Koronarokotukset jatkuvat tällä viikolla Kymenlaaksossa. Rokotteita jaetaan nyt tuhat annosta viikossa.

Tämän ja ensi viikon aikana rokotusvuorossa ovat koronapotilaista hoitava henkilöstö ja hoivakotien työntekijät. Kymsoten mukaan vanhusten rokotukset on tarkoitus aloittaa loppukuun aikana.

11.10 Kymenlaaksossa on todettu lisää muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia koronatartuntoja.

Kymsoten infektiotautien ylilääkäri Risto Pietikäinen kertoo, että tartunta on levinnyt muutamalle ihmiselle sairastuneen henkilön lähipiirissä. Tartunnan saaneet ovat jo terveitä, eivätkä he ole enää erityksessä.

Kymsoten mukaan ei ole viitteitä siitä, että tauti olisi päässyt leviämään eteenpäin.

2.1.2021 Uusia tartuntoja viisi, Velhon päiväkodissa koronatartunta

15.00 Kymenlaaksossa on todettu lauantaina viisi uutta koronatartuntaa, kertoo THL. Tartunnoista kolme on todettu Kotkassa, yksi Haminassa ja yksi Kouvolassa.

Välipäivät ja vuodenvaihde ovat olleet kokonaisuutena tartuntojen osalta rauhallisia. Joulun aikaan ihmisiä kävi koronatestissä todella vähän.

Joulunpyhinä testeissä kävi sote-kuntayhtymä Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan 100–150 ihmistä päivässä koko Kymsoten alueella. Normaalisti testejä on tehty enimmillään 400 päivässä.

Tartunnan lähteistä selviää Kymenlaaksossa noin 80 prosenttia. Ihmisten vuodenvaihteen liikkumisen vaikutukset tartuntoihin selviävät ensi viikolla.

Tiistaina ja keskiviikkona Kymenlaaksossa rokotettiin yhteensä noin 100 henkilöä. Ensi viikolla päästään rokottamaan “huomattavasti suuremmilla” määrillä.

– Etulinjan terveydenhuoltohenkilöstö saadaan rokotettua 2–3 viikossa, arvioi Mäntymaa.

9.21 Kotkan Karhuvuoressa sijaitsevassa Velhon päiväkodissa on todettu koronavirustartunta, tiedottaa Kotkan kaupunki.

Mahdollisesti altistuneiden päiväkotilasten vanhempiin on oltu jo perjantai-iltana yhteydessä.

Täältä löydät Kymenlaakson koronauutiset 13.8.-31.12.2020.

Lue täältä Kymenlaakson vanhemmat koronauutiset.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

27.3. Koronavirus on lykkäämässä Kymsoten liikkeenluovutusta HUS:lle

07.37 Kymsote suunnittelee lykkäävänsä hankinta- ja logistiikkatoimintojensa liikkeenluovutusta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:lle koronavirusepidemian takia. Alunperin liikkeenluovutus oli määrä tehdä toukokuun alussa. Koronaviruksen aiheuttaman kuormituksen vuoksi Kymsote haluaa kuitenkin lykätä liikkeenluovutusta syyskuun alkuun.

26.3. Hotelli Vaakuna sulkee ovet Kouvolassa, Uusimaa aiotaan eristää muusta maasta

18.02 Kaupungit siirtävät työntekijöitään uusiin tehtäviin. Esimerkiksi Kotkassa noin 30 työntekijää on siirtynyt uusiin työtehtäviin koronavirustilanteen takia.

18.00 Ylen selvityksen mukaan koronavirus on vähentänyt liikennettä pääväylillä Uudenmaan rajoilla. Kouvolan suunnalla Kuutostiellä liikennemäärät ovat vähentyneet lähes 25 prosenttia.

17.20 Kuutostiellä Uudenmaan ja Kymenlaakson rajalla liikenne on vilkasta puoli vuorokautta ennen kuin liikkumisrajoitukset tulevat voimaan.

Iitin Kausalassa asuva Pelkosen pariskunta lähti käymään Uudellamaalla, kun vielä ehti.

– Piti lähteä palauttamaan lainassa oleva asuntoauto takaisin ennen kuin Uusimaa menee kiinni, kertoo Mikko Pelkonen.

17.19 Kouvola aikaistaa kulttuuri- ja liikuntapalveluiden lomautuksia. Kesälle suunnitellut lomautukset aloitetaan jo huhtikuussa. Kouvolan kaupungilta menettelyä kommentoidaan talouden ja toiminnan näkökulmasta järkeväksi vallitsevan koronavirusepidemian vuoksi.

16.19 Suuri osa kymenlaaksolaisista ravintoloista sulkee ovensa vapaaehtoisesti tulevana viikonloppuna.

Ravintoloiden ja baarien sulkemista koskeva lainsäädäntö on yhä eduskunnan käsiteltävänä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on vedonnut yrittäjiin, jotta nämä sulkisivat ovensa omatoimisesti. Osa Kymenlaakson ravintoloista jatkaa toimintaa muun muassa valmistamalla take away -ruoka-annoksia.

15.01 Sokos Hotel Vaakuna sulkee ovensa Kouvolassa ensi maanantaina.

Kymen Seudun Osuuskauppa sulkee myös lisää ravintoloita viikonloppuna. Sulkemiset laajenevat lauantaina kaikkiin KSO:n kahviloihin ja ravintoloihin, joissa ei ole take away -toimintaa.

14.58 Kymenlaakson liitto käyttää maakunnan kehittämisrahoja koronavirusepidemian vaikutusten lievittämiseen.

Maakuntaliitto sai hiljattain työ- ja elinkeinoministeriöltä 240 000 euron määrärahan. Sitä aiotaan jakaa esimerkiksi kunnille ja järjestöille.

11.46 Kymsote kertoo, ettei Kymenlaaksossa ole keskiviikon aikana varmistunut uusia koronavirustartuntoja. Maakunnassa on kahdeksan laboratoriotesteissä varmistunutta tartuntaa, joista viimeisin varmistui testissä tiistaina. Kymsote kertoo maakunnan tilannekuvan päivittäin. Tilannekuva kertoo varmistuneista tartunnoista. Lievästi oireilevia ei testata.

9.13 Poliisi aikoo pysäyttää ja tarkastaa kaikki Uudellemaalle tai sieltä pois matkustavat ihmiset.

Rajoitus astuu voimaan perjantaina, jos eduskunta hyväksyy asetuksen.

Sulkuja asetetaan tärkeimmille Uudellemaalle johtaville teille, mutta myös muille teille. Aluksi sulkuja tulee 30–40 tielle. Moottoriteiltä poistetaan kaistoja käytöstä.

Teiden lisäksi poliisi valvoo juna- ja lentoliikennettä.

09.07 Opettajien ammattijärjestön mukaan opettajien työmäärä on etätöiden myötä kasvanut valtavasti. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan opettajat ovat taintumassa tätä menoa työkuorman alle.

01.00 Eduskunta käsittelee tänään torstaina hallituksen esitystä Uudenmaan eristämisestä koronaepidemian hidastamiseksi. Eristämisen myötä ihmisten tulo Uudellemaalle ja sieltä poistuminen kielletään. Liikkumisrajoitukset eivät koske kuitenkaan välttämätöntä liikkumista, kuten työmatkaliikennettä. Tavoitteena on, että liikkumisrajoitukset tulisivat voimaan perjantaina ja jatkuisivat kolme viikkoa, eli huhtikuun 19. päivään saakka. Ravintoloita ei voida määrätä sulkemaan oviaan vielä tulevana viikonloppuna.

25.3. Kymsote kertoo kahdeksannesta tartunnasta

17.04 Kymenlaakson isot kaupungit tarjoavat apua yrityksille. Maakunnan yritykset joutuvat jo lomauttamaan työntekijöitään, koska palveluiden ja tuotteiden kysyntä on vähentynyt virusepidemiaan liittyvien varotoimien takia. Kurjassa tilanteessa Kotka ja Kouvola muun muassa tulevat vastaan yritysten tilavuokrissa.

14.53 Koronavirukseen on sairastunut Kymenlaaksossa varmuudella ainakin kahdeksan ihmistä. Tuorein laboratoriotestillä varmistettu tautitapaus tuli Kymsoten tietoon tiistaina. Kaikkia lievästi oireilevia ei testata, joten todellinen tartuntamäärä voi poiketa testeillä varmistetusta.

24.3. Maakunnassa seitsemän varmistettua tartuntaa, Kouvola ennakoi koronasta 18 miljoonan lisäkuluja

15.42 Kymenlaaksossa on todettu yhteensä seitsemän varmistettua koronavirustartuntaa, kertoo Kymsote. Viimeisimmät tapaukset varmistuivat maanantaina, ja tartuntamäärä kasvaa nyt päivittäin. Varmistuneiden tartuntojen tartuntaketjut ovat Kymenlaaksossa tiedossa, ja tartunnat on saatu maakunnan ulkopuolelta. Kymsote ei kuitenkaan testaa lievästi oireilevia, joten todellinen tartuntamäärä voi olla suurempi kuin varmistuneiden tartuntojen määrä.

15.19 Ulkoministeriön viestinnästä kerrottiin maanantai-iltana, että Venäjällä oli sillä hetkellä noin 500 matkustusilmoituksen tehnyttä suomalaista. Suomen Pietarin pääkonsulaatin mukaan heistä vähän yli puolet on tavoitettu, ja osa on päässyt kotiin. Toistaiseksi matkustajat pääsevät rajan yli ainoastaan Lappeenrannasta Venäjälle diplomaattipostia kuljettavan Jukka Jyrkisen taksin kyydillä, koska suorat lennot Moskovasta on peruttu.

13.00 Kymenlaakson kuntien kauppa-apupalveluista kertovaan juttuun on lisätty tiedot Haminan tarjoamasta avusta.

12.40 Apteekeista on yritetty hamstrata reseptilääkkeitä. Aikaisemmin kerrottiin, että ihmiset ovat tyhjentäneet apteekkien kipu- ja kuumelääkehyllyjä, mutta Fimean mukaan reseptilääkkeitäkin on viime aikoina hamstrattu jokaisesta lääkeryhmästä.

11.55 Kouvola kertoo ensimmäisen, karkean arvionsa koronavirusepidemian vaikutuksesta kaupungin talouteen. Sen mukaan ylimääräisiä kuluja voisi syntyä 18 miljoonan euron edestä puolen vuoden aikana. Kaupunki korostaa, että vaikutuksia on vielä tässä vaiheessa vaikea arvioida tarkasti.

23.3. Viides tartunta varmistui Kymenlaaksossa, lapsiryhmiä siirretään päiväkodeista toisiin, vapaaehtoiset auttamaan vanhuksia

Klo 17.00 Hoitohenkilökunta ympäri Suomen kertoo Ylelle vaikeuksista päästä koronatesteihin. Sairaanhoitopiirit sanovat noudattavansa THL:n ohjeistusta. Korjaus 24.3. klo 10.41: Poistettu esimerkki.

Klo 16.10 Usea liike on sulkenut ovensa Kaakkois-Suomen suurissa kauppakeskuksissa. Vaalimaalla Zsarin ostoskylässä on huomenna auki enää yksi liike. Zsarista on ilmoitettu, että se pysyy auki niin kauan kuin liikkeet haluavat pitää ovensa avoinna.

Klo 14.30 Jos yli 70-vuotiaalla ei ole läheisiä, naapuriapua tai muuta sosiaalista kontaktia, hän voi kaivata ulkopuolisen apua kauppa- tai apteekkiasioinnissa. Ratkaisuksi Kouvolan kaupunki aloitti maanantaina 23. maaliskuuta kauppa- ja apteekkiasiointipalvelun yli 70-vuotiaille ja riskiryhmille.

Klo 12.53 Kotkaan ja Pyhtäälle rakenteilla olevan ulkoilureitin valmistuminen viivästyy koronavirustilanteen vuoksi. Karhuvuoren kuntopolulta Moronvuorelle Valkmusan kansallispuistoon on määrä rakentaa 17 kilometrin pituinen ulkoilureitti, jonka on ollut tarkoitus valmistua touko-kesäkuussa. Reitti valmistunee kuitenkin aikaisintaan syksyllä.

Klo 11.10 Osa päiväkotiryhmistä siirretään väliaikaisesti toisten päiväkotien tiloihin Kouvolassa. Syynä on se, että hoitoon osallistuvien lasten määrä on vähentynyt merkittävästi koronavirustilanteen vuoksi.

Klo 6.45 Kymenlaaksossa on nyt todettu kaikkiaan viisi koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta. Viikonlopun aikana varmistui neljä uutta tartuntaa. Neljännestä uudesta tartunnasta kertoi ensin Kouvolan Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

22.3. Kolme uutta tautitapausta Kymenlaaksossa

Klo 13.30 Kymenlaaksossa on todettu kolme uutta koronaviruksen aiheuttamaa sairastumista. Sairastuneet ovat saaneet tartunnan ulkomailta. Kaikki sairastuneet ovat kotihoidossa.

Klo 10.09 Kouvolassa linja-autovuorot vähenevät maanantaista 23.3. alkaen. Ajamatta jäävät muun muassa ne vuorot, jotka normaalisti ajettaisiin koulupäivinä ja jotka ovat erityisesti koululaisille tarkoitettu.

21.3. Infektiopäivystys Kouvolassa saatiin aamulla auki, kävijöitä ollut tänään melko vähän

20.33 Pohjois-Kymen sairaalassa saatiin aamulla auki erillinen päivystys hengitystieinfektiota sairastaville. Alkuiltaam mennessä infektiopäivystyksessä oli käynyt vasta runsaat kymmenen potilasta.

20.3. Hoitajapula siirsi infektiopäivystysten aloitusta, ravintoloita menee kiinni

16.27 Kymenlaakson infektiopäivystysten aloitus on viivästynyt hoitajapulan takia.

Kymsote ilmoitti eilen perustavansa kaksi erillistä infektiopäivystystä Kymenlaakson keskussairaalaan Kotkaan ja Pohjois-Kymen sairaalaan Kouvolaan perjantaiaamuna.

Kotkassa infektiopäivystys saatiin auki iltapäivällä kello 16. Kouvolassa infektiopäivystys alkaa vasta lauantaiaamuna.

15.48 Kotkan kaupunki ilmoitti, että se aloittaa yli 70-vuotiaille tarkoitetun kauppa- ja apteekkiavun. Palvelua pyörittävät kaupungin työntekijät, joiden omat työtehtävät ovat tauolla koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia. Aiemmin vastaavan palvelun valmistelusta on ilmoittanut Kouvolan kaupunki.

15.13 Kymen Seudun Osuuskauppa sulkee ravintoloitaan koronaviruksen takia.

Kysyntä ja asiakasmäärät ovat hotelleissa ja ravintoloissa vähentyneet merkittävästi koronaviruspandemian takia.

Osuuskauppa sulkee Kotkassa ja Kouvolassa 11 kahvilaa ja ravintolaa ensi maanantaina.

Suljettujen ravintoloiden työntekijöille pyritään tarjoamaan töitä osuuskaupan muista toimipisteistä.

13.40 Kaikille halukkaille 1.–3.-luokan oppilaille tarjotaan jälleen lähiopetusta.

Hallitus on poistanut ehdon, jonka mukaan lähiopetukseen saivat osallistua vain ne oppilaat, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla.

13.25 Vaalimaan raja-asemalle jumiin jääneen matkustajan tilanteeseen ei ole löytynyt ratkaisua.

Venäjälle palaamassa ollut matkustaja jäi keskiviikkona jumiin Suomen puolelle, kun Suomi ja Venäjä sulkivat rajat ulkomaalaisilta tällä viikolla eri päivinä.

Poliisi selvittää, miten mies voisi palata kotimaahansa. Tilannetta vaikeuttaa se, että lentoliikennettä on rajoitettu.

Mies on tällä hetkellä tilapäismajoituksessa Kymenlaakson alueella.

9.08 Tuotantoeläinten terveys ja hyvinvointi asetetaan nyt poikkeusoloissa lemmikkien edelle eläinhuollossa.

Ruokaviraston antamien ohjeiden mukaisesti esimerkiksi Kotkan-Pyhtään alueen kaupungineläinlääkärit hoitavat ensisijaisesti tuotantoeläimiä.

Lemmikkieläinten akuutit sairastapaukset pyritään hoitamaan resurssien salliessa.

19.3. Sairaaloihin erilliset infektiopäivystykset, ateriapaketteja koululaisille

15.55 Koululaisille aletaan jakaa ateriapaketteja Haminassa. Ateriat voi hakea kouluilta näillä näkymin ensi keskiviikosta lähtien.

Koululaiset siirtyivät etäopetukseen eilen keskiviikkona.

15.36 Kymenlaakson keskussairaalaan Kotkaan ja Pohjois-Kymen sairaalaan Kouvolaan perustetaan erilliset infektiopäivystykset.

Niiden toiminta alkaa perjantaiaamuna.

Kaikki potilaat, joilla on ylähengitystieinfektio, flunssa- tai muita tulehdusoireita, kuten kuumetta, yskää, nuhaa, ripulia tai oksentamista, ohjataan Kymenlaakson keskussairaalassa ja Pohjois-Kymen sairaalassa erillisiin infektiopäivystyksiin.

Kymsoten terveysasemilla ei enää hoideta infektio-oireisia potilaita.

13.59 Haminan–Kotkan satamalla oli aikaisemmin vaikeuksia saada tyhjiä kontteja, koska ne ovat jumiutuneet Kiinaan. Tilanne ei ole muuttunut parempaan. Kiinan edustalla on tälläkin hetkellä konttilaivoja, jotka eivät ole päässeet rantautumaan Kiinaan, eikä kontteja ole tyhjennetty.

Haminan-Kotkan sataman toimitusjohtaja Kimmo Naskin mukaan kontteja saattaa jäädä sinne yhä enemmän jumiin.

Muu tavaraliikenne toimii kuitenkin normaalisti.

13.48 Muutamia matkustajia käännytettiin takaisin kaikilla Kaakkois-Suomen raja-asemilla viime yönä sen jälkeen, kun Suomen ja Venäjän välinen raja oli jo suljettu.

Venäjälle palaamassa ollut ulkomaalainen matkustaja jäi keskiviikkona jumiin Vaalimaan raja-asemalle. Syynä oli se, että liikkumisrajoitukset tulivat voimaan Suomessa ja Venäjällä eri aikaan.

12.20 Kouvola valmistelee kauppa- ja apteekkiasioinnin apua, jossa vapaaehtoiset auttavat yli 70-vuotiaita ja muita koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvia asioinnissa. Vastaavia suunnitelmia on myös muissa Suomen kunnissa. Päivitämme Kymenlaakson kuntien asiointiapuun liittyviä tietoja tähän juttuun.

18.3. Lastensujelussa haasteita, voidaanko rajan yli ramppaamista estää?

20.52. Koronavirus aiheuttaa haasteita myös lastensuojelussa. Henkilöstöä tarvitaan lisää, etätyötä ei voida tehdä ympärivuorokautisessa lastensuojelutyössä ja lisäksi huoli ja pelko koronaviruksesta ja siihen liittyvistä toimenpiteistä on lisääntynyt lasten ja vanhempien keskuudessa.

Yksi haaste on myös se, kuinka fyysisiä kontakteja vältetään käytännön työssä, kun etätyötä ei voida tehdä. Valtion koulukodeissa lapset ovat omissa huoneissaan, kunnes flunssan oireet hellittävät.

20.47 Suomi rajoittaa rajanylitysliikennettä torstaiyöstä alkaen. Venäjällä rajoitukset astuivat voimaan jo keskiviikkona. Mutta saavatko kaksoiskansalaiset edelleen kulkea rajan yli, miten tahtovat?

18.31 Koronavirus uhkaa nyt sydänkesän urheilutapahtumia. Tiistaina siirtyivät jalkapallon EM-kisat. Kisat on tarkoitus pelata vuonna 2021. Suomessa on sen sijaan vahva usko, että Kymiringin MotoGP-kisa toteutuu ensi heinäkuussa. Kisaviikonloppuun on myyty 37 000 lippua.

18.00 Kymsote varautuu koronaviruksen aiheuttamaan epidemiaan. Kymenlaakson keskussairaalaan ja Pohjois-Kymen sairaalaan perustetaan perjantaina 20. maaliskuuta erilliset infektiopäivystykset.

Terveysasemia suljetaan ja kiireettömän hoidon aikoja perutaan. Kymsote ottaa yhteyttä asiakkaisiin, joita peruutukset koskevat.

17:18 Kotkan kaupunginteatteri aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut.

Syynä on teatterin kevätkauden keskeyttäminen koko keväältä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Esitykset on keskeytetty toukokuun loppuun saakka Kotkan kaupunginjohtajan määräyksestä.

Esitystoiminnan keskeyttäminen vaikuttaa välittömästi teatterin talouteen, koska lipputulot loppuvat.

15:03 Koronavirusepidemia vaikuttaa jo laajasti Kymenlaakson yrityksiin, selviää Kauppakamarin jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä.

Kymenlaaksossa kyselyyn vastasi alkuviikosta 118 yritystä. Lähes yhdeksän kymmenestä yrityksestä arvioi, että epidemia laskee yritysten liikevaihtoa seuraavien kahden kuukauden aikana.

12:49 Kouvolan kaupunki valmistelee jo päätettyjen lomautusten aikaistamista. Syynä ovat laajat sulut palveluissa koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Kouvola päätti viime vuonna lomauttaa kaikki työntekijät pääosin kolmeksi viikoksi.

– Niiden aikaistamista valmistellaan noin kuukauden päähän siltä osin kuin se on tarkoituksenmukaista, kaupunginjohtaja Marita Toikka sanoo.

Näillä näkymin perusopetuksen opettajien pakkolomat pidetään suunnitellusti ensi syksynä.

12:33 Yhä useampi kotkalainen on ottanut lapsensa pois päivähoidosta tällä viikolla. Vähäisestä lapsimäärästä huolimatta päiväkoteja ei aiota yhdistää, jotta tartuntariski pysyy mahdollisimman pienenä.

Kotkassa ja Kouvolassa varhaiskasvatuksen hoitomaksuihin voi hakea helpotusta poikkeusolojen aikana.

10:02 Kaakkois-Suomen raja-asemien liikennemäärissä oli selkeä piikki ennen kuin Venäjän rajat sulkeutuivat eilen illalla kello 23. Nuijamaan rajanylityspaikalla liikenne oli normaalia tiistaita vilkkaampaa, Imatran rajanylityspaikalla puolestaan normaalilla tasolla, ja Vaalimaan rajanylityspaikalla liikennettä oli tavallista tiistaita vähemmän.

9:57 Venäjä sulkee kaikki rajansa muilta paitsi Venäjällä vakituisesti asuvilta henkilöiltä. Rajat sulkeutuivat tiistai-iltana kello 23 Suomen aikaa, ja ne pysyvät kiinni toukokuun ensimmäiseen päivään asti. Suomen halllitus ilmoitti tiistaina, että rajaliikennettä aletaan rajoittaa voimakkaasti torstaista klo 00 alkaen. Käytännössä Suomi ottaa käyttöön sisärajatarkastukset ja useita rajanylityspaikkoja suljetaan.

6:48 Kaakkois-Suomalaiset yritykset joutuvat nyt lomauttamaan työntekijöitään, koska palveluiden ja tuotteiden kysyntä vähenee koronavirusepidemiaan liittyvien varotoimien takia. Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston mukaan yt-ilmoitusten ja yhteydenottojen määrä alkoi nousta viime viikon loppupuolella.

17.3. Yksityiset kuntosalit saavat olla auki

19:38 Aluehallintoviraston tuoreen ohjeistuksen mukaan kuntosalit saavat jatkaa toimintaansa. Kouvolassa kuntosaliyrittäjä Ville Sipari päästää Liikutus -salille vain yhden ihmisen kerrallaan treenaamaan. Myös esimerkiksi LadyLine-kuntosalit ovat Suomessa normaalisti auki. Sali noudattaa ryhmäliikunnassa 10 henkilön maksimimäärää. Keskukseen saapuvien tulee välttää läheistä kontaktia muiden paikalla olevien kesken.

18:35 Moni jää ilman ruoka-apua kokoontumiskiellon takia – avustusjärjestöt pelkäävät seurauksia ja ennustavat entistä pidempiä leipäjonoja. Kouvolan alueella toimiva Korttelikotiyhdistys seisauttaa ruokajakelun pääsiäiseen asti. Syynä on, ettei se pysty takaamaan tilaisuuksissa tarpeeksi korkeaa hygienian tasoa. Kotka-Kymin seurakunta sen sijaan jatkaa ruoanjakoa entiseen malliin. Seurakunnasta kerrotaan, että tilaisuuksien hygieniaa on tehostettu muun muassa vähentämällä lähikontakteja.

18:06 Kymen Seudun Osuuskauppa aloittaa ensi maanantaina yt-neuvottelut osassa toimintojaan. Lomautus uhkaa noin 580 työntekijää.

17:36 Koulut hiljenevät lähes täysin keskiviikkona, kun suurin osa oppilaista jää etäopetukseen. Lappeenranta tarjoaa kouluruokailun myös etäopetuksessa oleville, Kotka ja Kouvola eivät.

16:53. Tuottaja ja näyttelijä Olga Temonen kertoo, millaisia vaikutuksia koronavirustilanteella on ollut hänen yrityksensä toimintaan. Aika jonka sain -elokuvan piti olla menestys, mutta koronavirus teki siitä painajaisen. Nyt Olga Temonen miettii itku kurkussa ratkaisuja yrityksen toiminnan säilyttämiseksi.

16:01 VR peruu junavuoroja ja suunnittelee lomautuksia matkustajamäärän romahtamisen vuoksi. Yhtiöllä on Kaakkois-Suomessa noin 600 työntekijää, joista moni tavaraliikenteessä. Säästöpaineet tulevat matkustajaliikenteestä.

14:14 Kouvolan kaupunki valmistelee päätösvallan siirtämistä virkamiehille, jotta päätöksenteko poikkeusoloissa turvataan. Kaupunki myös muuttaa palveluitaan Suomen hallituksen linjausten mukaisiksi. Esimerkiksi koulut, kirjastot, museot ja liikuntapaikat suljetaan. Varhaiskasvatuksen yksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pysyvät toiminnassa.

14:05 Kotkan kaupunki linjasi tänään toimia koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Kaupunki sulkee kouluja, kirjastot, museot ja liikuntapaikat. Kaikki Kotkan kaupungin päiväkodit ja esiopetusyksiöt pysyvät auki.

Kotkan kaupunki selvittää, miten tukea yli 70-vuotiaita asukkaitaan esimerkiksi asioinnin ja kaupassa käynnin suhteen.

12:28 Suomen hallitus linjasi maanantaina toimia koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Yhtenä toimenpiteenä valtion ja kuntien teatterit suljetaan tästä päivästä eteenpäin. Hallituksen linjaukset ovat voimassa näillä näkymin 13. huhtikuuta asti.

Päätös sulkee myös Kouvolan teatterin ovet. Tämän myötä esityksiä perutaan ja ensi-iltoja siirretään.

Teatterin taloudelliset tappiot ovat 60 000–90 000 euron luokkaa, jos kaikki kevään näytökset peruuntuvat. Tilanteesta johtuen teatteri käynnistää yhteistoimintaneuvottelut.

11:25 Kotkan kauppakeskus Pasaatin liikkeet saavat toteuttaa arkena tavallista lyhyempiä aukioloaikoja. Kauppakeskuspäällikkö Sari Puhilas kertoo, että liikkeiden puolelta alettiin lähestyä kauppakeskusta poikkeuksellisten aukioloaikojen tiimoilta jo viime torstaina.

Puhilas kertoo, että yksikään liike ei vielä ole ilmoittanut lähtöhaluista ja vuokrasopimuksen purkamisesta.

Myös Kouvolassa kauppakeskus Veturi tarjoaa nyt liikkeille mahdollisuutta pitää liikkeitä auki poikkeusajoin. Liikkeiden on mahdollista sulkea ovensa kokonaan koronavirusepidemian ja siihen liittyvän valmiuslain soveltamisen aikana.

8:12 Kaikki koulut sulkeutuvat viimeistään keskiviikkona myös Kymenlaaksossa.

Osa kouluista on kuitenkin pyytänyt oppilaita jäämään kotiin jo tänään tiistaina. Näin on ohjeistanut ainakin Mansikkamäen koulu Kouvolassa.

Esimerkiksi Kotkassa Helilän koulussa opetus järjestetään vielä tiistaina normaalisti.

– Päivää vietetään lukujärjestysten mukaisesti. Opettajat ohjeistavat oppilaita tulevaa kotityöskentelyä varten, eli miten teen työtä kotona ja mitä välineitä tulee olla, rehtori Jaana Länsimies kertoo.

Päiväkodit ja niiden yhteydessä toimivat esikoulut jatkavat toimintaansa normaalisti.

16.3. Flunssapotilaat jättivät menemättä kouluun

15:30 Valtaosa Kouvolan ja Kotkan peruskoulujen oppilaista on meni maanantaina kouluun normaalisti.

Kotiin on muun muassa jääty, jos olo on tunnettu kipeäksi, tai perheessä on henkilö, joka on vastikää käynyt ulkomaan matkalla. Lisäksi kouluun ei olla lähdetty, jos oppilas tai oppilaan perheenjäsen on kuulunut riskiryhmään.

Kotiin jääneille oppilaille koulutehtäviä jaetaan tänään oppilaitosten verkkopalvelu Wilman kautta. Kouluilta on kerrottu, että lisääntyneestä viestiliikenteestä huolimatta Wilma on toiminut ilman kangertelua.

14:57 Espanjan Torreviejassa asuva kotkalaissyntyinen Jenni Kuivainen kertoo, että Espanjan hallituksen lauantaina julistama poikkeustila näkyy alueella jo monin tavoin.

Kuivainen pyörittää Torreviejassa golf-matkoihin erikoistunutta Projenni travels -matkatoimistoa miehensä Jarkko Jolkkosen kanssa. Kuivainen kertoo auttavansa nyt asiakkaitaan pääsemään Espanjasta Suomeen.

12:28 Sadoilla abiturienteilla on edessään tuskainen viikko. 414 abia joutuu suorittamaan viisi yo-koetta peräkkäisinä päivinä. Tämä koskee niitä, joilla on opintosuunnitelmassaan toinen kotimainen kieli, reaali, matematiikka, reaali ja pitkäs vieras kieli.

Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan tilanne tuli yllätyksenä kaikille ja valmistautumisaikaa on vähän.

Tiistaisen reaalikokeen siirto vaikuttaa lähes 20 000 kokelaaseen, ja torstain kokeen siirtäminen reiluun 23 300 kokelaaseen. Aikaistamisella pyritään turvaamaan tutkinnon järjestäminen ja se, että mahdollisimman moni voisi suorittaa kokeen, vaikka koronavirustilanne laajenisi.

6:14 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk keskeyttää tänään maanantaina lähiopetuksen. Keskeytys jatkuu maaliskuun loppuun asti.

Etäopetus alkaa viimeistään ensi viikon maanantaista alkaen heti, kun opetusjärjestelyt on saatu muutettua.

Xamkin opiskelijaravintolat ja kirjastot ovat kiinni 19.–31. maaliskuuta. Poikkeuksina ovat ravintola Talli ja ravintola Stadiumi Mikkelissä.

Myös Xamkin harrastustoiminta keskeytyy maaliskuun loppuun asti.

15.3. Kukaan ei ole altistunut Kymenlaakson tartunnalle, Kouvolan lukiot etäopetukseen

17:19 Kouvolan lukioiden opiskelijat siirtyvät etäopetukseen maanantaista 16.3. alkaen.

Kaupungilta kerrotaan, että etäopetus jatkuu kaksi viikkoa. Opettajat huolehtivat etäopetuksen ohjeistusten antamisesta omien opetusryhmiensä opiskelijoille. Ohjeistus annetaan pääsääntöisesti Wilman kautta.

15:27 Kukaan ei Kymsoten mukaan ole altistunut Kymenlaaksossa todetulle koronatartunnalle.

Potilas ei ole ollut työssä Suomeen palaamisensa jälkeen. Hän on oma-aloitteisesti pysynyt yksin kotonaan eikä hänellä ole ollut lähikontakteja muihin henkilöihin,

14.3. Kymenlaaksossa ensimmäinen koronavirustartunta, asiakkaat alkoivat käyttää hanskoja ruokakaupassa

13:14 Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella on todettu koronavirustartunta työikäisellä henkilöllä. Maakunnan ensimmäinen tartunta varmistui tänään lauantaina. Tartunta on saatu Pohjois-Italiasta.

Potilas on kotona eristyksessä ja hyväkuntoinen. Altistuneita selvitetään.

8:06 Koronavirus on alkanut näkyä jopa ylivarovaisuutena suomalaisten ostoskäyttäytymisessä.

Hamstrauksen lisäksi osa ruokakauppojen asiakkaista on alkanut käyttää kertakäyttökäsineitä tai kuntosalihanskoja noukkiessaan kauppojen hyllyiltä elintarvikkeita, hedelmiä tai vihanneksia. S-ryhmästä kerrotaan, että ilmiö on näkynyt esimerkiksi Prismoissa.

THL:n mukaan kertakäyttökäsineiden tai kumihanskojen käyttö voi olla jopa petollista, koska ne antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen. Jos hanskoja haluaa käyttää, niiden tulee olla puhtaan kertakäyttökäsineet, jotka heitetään pois kaupasta pois tullessa.

13.3. Influenssa katosi liki olemattomiin Kymenlaaksossa, kiireetön hammashoito loppuu

17:18 Suomen isot kaupungit linjaavat, että ne peruuttavat yli 500 hengen yleisötilaisuudet. Moni kaupunki on myös linjannut ettei se ota vastaan kansainvälisten ryhmien vierailuja. Lisäksi koulujen luokkaretkiä ja leirikouluja on peruttu.

Lukuisat kaupungit suosittelevat myös etätöihin jäämistä ensi viikon alusta alkaen. Kaupunkien sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä on jo varauduttu siirtämään kiireettömästä toiminnasta epidemian torjuntaan.

Kotkan lisäksi uimahalleja on suljettu muun muassa Porissa ja Rovaniemellä. Teatteriesityksiä on peruttu niin ikään usealla paikkakunnalla.

11:33 Kymenlaaksossa lopetetaan kiireetön hammashoito maanantaina 16.3.

Suun terveydenhuollossa tehdään vain päivystyksellisiä ja kiireellisiä toimenpiteitä. Kaikki hammashoidon kiireettömät ajanvaraukset perutaan koronaviruksen takia neljäksi viikoksi.

Kymsote varautuu tällä siihen, että hoitohenkilökunnan kasvosuojat riittävät. Suu-nenäsuojus on kertakäyttöinen ja potilaskohtainen.

11:15 Talven influenssaepidemia on jäämässä selvästi tavanomaista vaisummaksi. Kymenlaaksosta on raportoitu vain muutamia yksittäisiä tapauksia.

A-influenssatapaukset kääntyivät selvään laskuun, kun ensimmäinen suomalainen sai koronatartunnan. THL:n asiantuntija uskoo, että parantunut hygienia on vaikuttanut merkittävästi influenssakauteen.

Kymsoten mukaan influenssan vähenemisen syitä voivat olla parempi rokotekattavuus, vaimeampi virustarjonta ja lisääntynyt käsihygienia.

12.3. Koulut varautuvat keskeyttämään opetuksen koronaviruksen takia, Kotka sulkee uimahallit ja Kouvola kieltää luokkaretket

18:15 Kouvola kieltää koululaisilta ja opiskelijoilta luokkaretket, leirikoulut ja opintomatkat toukokuun loppuun asti. Kielto koskee sekä kotimaan että ulkomaan retkiä.

Kaupunki tiedottaa myös, että työntekijöiden pitää suosia kotimaan työmatkojen sijaan etäkokouksia.

Kouvolan kaupunki ei myöskään ota vastaan ulkomaisia vieraita ainakaan ennen toukokuun loppua. Samoin kaupungin järjestämien suuremmat, yli 50 henkilön yleisötilaisuudet siirretään myöhempään ajankohtaan, tai ne järjestetään verkossa.

17:31 Kymsoten päivystysavun puhelinnumero 116 117 on ruuhkautunut. Numeroon on soitettu tänään torstaina huomattavasti tavallista enemmän.

Kymsote kehottaa soittamaan päivystysavun numeroon vain, jos harkitsee päivystykseen lähtöä tai epäilee sairastuneensa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Yleistä tietoa koronaviruksesta saa sosiaali- ja terveysministeriön valtakunnallisesta neuvontanumerosta 0295 535 535. Puhelinneuvonta palvelee arkisin 8–21 ja lauantaisin 9–15.

17:28 Kotkan kaupunki aloittaa isot toimenpiteet koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Kaupunki aikoo esimerkiksi peruuttaa kaikki omissa tiloissaan järjestettävät yli 500 hengen tapahtumat. Syynä tähän on Suomen hallituksen suositus suurten yleisötilaisuuksien peruuttamisesta.

Lisäksi Kotkan kaupunki sulkee kaksi uimahalliaan toistaiseksi. Kaupunki tiedottaa, että liikuntatiloissa ja urheiluhalleissa toiminta jatkuu, mutta tilaisuuksiin pääsy sallitaan vain toimintaan osallistuville henkilöille.

Kymi Sinfonietta peruu kaikki konserttinsa ja Kotkan Kaupunginteatteri peruu kaikki näytöksensä kevätkaudelta.

11:00 Kunnat ympäri Suomen varautuvat koronaviruksen aiheuttamiin karanteeneihin kouluissa.

Yle kysyi kuntien opetusjohtajilta, ovatko kunnat varautuneet tarvittaessa keskeyttämään opetuksen. Monissa kunnissa lähetettiin vanhemmille Wilma-viesti vanhemmill, jossa kehotetaan oppilaita ottamaan kaikki kirjat mukaansa kotiin ja säilyttämään niitä siellä toistaiseksi.

Kunnat varautuvat erilaisiin tilanteisiin, kuten jos koko koulu joudutaan sulkemaan, useampia kouluja joudutaan sulkemaan tai yksittäinen luokka tai yksittäisiä luokkia asetetaan karanteeniin.

11.3. Sataman kontit jumiutuivat Kiinaan

Koronaviruksen vaikutukset ovat alkaneet näkyä Suomen suurimmassa vientisatamassa. Haminan–Kotkan satamalla on ollut vaikeuksia saada tyhjiä kontteja, koska ne ovat jumiutuneet Kiinaan.

Kiinan edustalla on tällä hetkellä konttilaivoja, jotka eivät ole päässeet rantautumaan Kiinaan, eikä kontteja ole tyhjennetty. Satamajohtaja Kimmo Naski ennakoi, että keväästä tulee katastrofaalinen.

Kiinalla on erittäin merkittävä osuus maailman konttiliikenteessä. Kiinaan kuljetetaan ja sieltä tuodaan tavaraa ympäri maailmaa. Nyt tehtaita on suljettu, ja tavaravirta on tyrehtynyt.

10.3. Koronaviruksesta ensimmäinen karanteenipäätös Kymenlaaksossa

12:23 Kymenlaakson alueella tehtiin tiistaina ensimmäinen koronavirukselle altistumiseen liittyvä karanteenipäätös.

Kymsoten mukaan muutamia kymenlaaksolaisia on altistunut varmistetulle koronavirustartunnalle. Altistumiset ovat tapahtuneet maakunnan ulkopuolella.

Yksi altistuneista määrättiin tiistaina karanteeniin. Kymsoten mukaan henkilö on oireeton ja karanteenissa kotonaan.

Virallisen karanteenipäätöksen lisäksi muutama, mahdollisesti tartunnalle altistunut kymenlaaksolainen on ilmoittanut jäävänsä kotiin vapaaehtoisesti kahden viikon ajaksi.

9.3. Koronavirusnäytteiden ottaminen alkoi Kouvolassa, THL: Älä vie nuhaisia lapsia mummolaan hoitoon

20:18 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottaa kaikkia flunssaoireisia pidättäytymään vierailuista sairaaloissa, hoitolaitoksissa, palvelukodeissa tai vanhusten kotona.

Vaikka epidemia ei ole Suomessa vielä alkanut, tilanne voi THL:n mukaan muuttua nopeasti.

THL ohjeistaa myös pienten lasten vanhempia, etteivät he veisi edes lievästi sairasta lasta kyläilemään isovanhempien luona tai pyytäisi heitä hoitamaan sairasta lasta.

14:01 Kymsote on aloittanut koronavirusnäytteiden ottamisen Kouvolassa. Ensimmäinen koronavirusepäilyyn liittyvä näyte otettiin Pohjois-Kymen sairaalassa viime keskiviikkona. Kaikkiaan näytteitä on otettu Kouvolassa neljä.

Aiemmin kaikista Kymenlaaksossa epäillyistä koronavirustartunnoista otettiin näytteet Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa. Enää kouvolalaisia ei haluta ajattaa näytteiden takia Kotkaan.

4.3. Ensimmäiset Kymenlaakson koronanäytteet osoittautuivat negatiivisiksi, Moto-GP ajetaan

13:05 Suomen MotoGP -osakilpailu järjestetään heinäkuussa Iitin Kymiringillä alkuperäisten suunnitelmien mukaan.

MotoGP-kauden avauskilpailu Qatarissa on peruttu koronaviruksen vuoksi. Kansainvälinen moottoripyöräilyliitto piti perumista järkevimpänä vaihtoehtona matkustusrajoitusten vuoksi.

9:12 Kymenlaakson ensimmäinen koronanäyte otettiin sunnuntaina keskussairaalassa 1.3. ja kaksi seuraavaa maanantaina 2.3. Näytteet tutkittiin HUS:n laboratorioissa ja kaikki osoittautuivat negatiivisiksi.

Kymsote päätti 4.3., että se tiedottaa jatkossa ainoastaan positiivisista koronavirustuloksista. Sama toimintamalli on käytössä myös muissa sairaanhoitopiireissä.

Puuttuuko jutusta jokin tieto, jota etsit tai tiedätkö jostain vaikutuksesta, jota listassa ei ole mainittu? Laita viestiä kotka@yle.fi (siirryt toiseen palveluun)!

Lue seuraavaksi