1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa: 18 tartuntaa eli puolilla maakuntaa, KooKoon U17-joukkue ja Haminan koululaisia karanteeniin

Päivitämme tähän artikkeliin kaikki uusimmat tiedot koronapandemian vaikutuksista Kymenlaaksoon.

koronavirus
oppilaita luokassa
Kouvola sai kesällä 1,5 miljoonaa euroa valtion erityisavustusta esi- ja perusopetukseen sekä varhaiskasvatukseen. Kuvituskuva.Jari Kovalainen / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

23.11. Haminassa ja Iitissä tartunta koulussa, Kouvola joutumassa palauttamaan 43 000 euroa koronatukea valtiolle, korona ajoi varustamot ahtaalle

13.53 Kymenlaaksossa todettiin viikonloppuna yhteensä 18 koronatartuntaa, joista puolet Kouvolassa ja puolet Etelä-Kymenlaaksossa.

KooKoon U17-joukkue on altistunut koronatartunnalle. Karanteeniin on asetettu 26 pelaajaa ja toimihenkilöä. Osa heistä on jo käynyt koronatestissä, ja koko joukkue testataan tiistaina.

Kouvolan Myllykosken päiväkeskus on ollut maanantaina suljettuna varotoimenpiteenä. Maanantaina todettiin, ettei asiakkaita tai työntekijöitä katsota altistuneiksi. Päiväkeskuksen toimitan jatku tiistaina normaalisti. Asiakkaita kehotetaan kuitenkin käymään koronatestissä, jos pieniäkään oireita ilmaantuu.

12.43 Haminan Poitsilan koulussa on asetettu karanteeniin yksi koululuokka korona-altistumisen vuoksi. Aseman koulussa karanteeni on puolestaan laajentunut koskemaan myös iltapäivätoimintaa.

12.32 Koronaepidemia on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen koko Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella, johon myös Iitti kuuluu.

8.50 Haminassa Aseman koulussa on todettu koronavirustartunta. Osa koulun henkilökunnasta ja oppilaista on altistunut virukselle. Kymsote on asettanut yhden koulun luokista karanteeniin. Kymsote selvittää altistuneita ja tartuntaketjua.

8.20 Iitin lukion opiskelijalla on todettu koronavirustartunta. Tartunnan vuoksi lukion ensimmäisen vuoden opiskelijat siirtyvät etäopetukseen maanantaista lähtien. Etäopetuksen kestosta ei toistaiseksi ole tietoa.

06.13 Kouvolan kaupunki on joutumassa palauttamaan kymmeniä tuhansia euroja saamaansa korona-avustusta valtiolle. Kouvolan on palautettava osa opetus- ja kulttuuriministeriöltä saamastaan 1,5 miljoonan euron tuesta, koska kaupunki on lomauttanut opetus- ja kasvatushenkilöstöään avustuksen käyttöaikana. Kaupunki on toimittanut ministeriöön laskelmaehdotuksen, jonka mukaan palautettava summa olisi noin 43 000 euroa. Kouvola odottaa parhaillaan ministeriön vastausta asiaan.

5.50 Suuri osa Suomen varustamoista tulee tekemään tänä vuonna tappiollisen tuloksen. Varustamoilla uskotaan, että koronan koettelema talous alkaa korjautua vasta vuonna 2022. Tällä hetkellä alalla lomautus on arkea monelle, mutta merenkulun opiskelijoiden tulevia työpaikkoja korona ei vielä ole syönyt.

19.11. Leikari laittoi lapun luukulle toistaiseksi, koronatartuntoja myös Etelä-Kymenlaaksossa

13.56 Kymenlaaksossa on todettu tänään kahdeksan uutta koronatartuntaa. Eilen tartuntoja tuli tietoon kymmenen. Tartuntoja on todettu myös Etelä-Kymenlaaksossa, vaikka iso osa on ollut Kouvolassa.

12.28 Koronatilanne on pakottanut monet kahvilat ja ravintolat tekemään muutoksia toimintaansa. Esimerkiksi Kotkassa kahvila-ravintola Leikari on toistaiseksi kiinni.

18.11 Myllykosken päiväkodissa altistuminen, uusia suosituksia koko maakuntaan

13.03 Kymenlaaksossa on todettu vuorokauden aikana yhteensä kymmenen uutta koronatartuntaa. Niistä valtaosa on Kouvolassa, mutta tartuntoja on tullut ilmi myös Kotkassa ja Haminassa.

Kymsoten uusien suositusten mukaan yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei pitäisi nyt järjestää missään päin Kymenlaaksoa. Lisäksi maskin käyttöä suositellaan nyt myös peruskoulujen ja varhaiskasvatuksen työntekijöille joukkoaltistumisten välttämiseksi.

9.43 Lapsia ja työntekijöitä on altistunut koronavirukselle Myllykosken päiväkodissa Kouvolassa. Koronavirukseen sairastunut henkilö on altistanut yhden lapsiryhmän ja osan työntekijöistä tartunnalle. Altistuneet on asetettu karanteeniin.

16.11. KooKoon juniorijoukkueessa neljä jatkotartuntaa, kouluissa altistumisia

14.05 KooKoon U14-jääkiekkojoukkueessa on todettu neljä koronavirustartuntaa. Tartunnat ovat jatkotartuntoja, jotka liittyvät viime torstaina uutisoituun korona-altistukseen. Tartunnat tulivat ilmi, kun altistumisen takia karanteeniin asetetut noin 40 junioripelaajaa ja joukkueen kanssa toimivaa aikuista testattiin koronan varalta. Neljästä tartunnan saaneesta vain yhdellä on ollut oireita.

6.39 Kouvolassa Cafe Ruukittaren ja Leipomo Tuomon Luomun työntekijällä on todettu koronavirus. Asiakkaiden lievä altistus on mahdollinen. Kymsoten mukaan asiakkaita ei ole tarpeen asettaa karanteeniin, mutta kahvilassa ja leipomossa asioineiden kannattaa tarkkailla oireitaan ja hakeutua tarvittaessa koronatestiin matalalla kynnyksellä.

6.08 Kolmessa koulussa on todettu uusia korona-altistumisia Kouvolassa. Kouvolan yhteiskoulussa, Mansikkamäen koulussa ja Urheilupuiston koronavirukselle on altistunut yhteensä 80 oppilasta ja työntekijää. Altistuneille oppilaille järjestetään karanteenin ajaksi etäopetus

12.11. KooKoon juniorijääkiekkojoukkue altistunut tartunnalle

14.16 Jääkiekkoseura KooKoon alle 14-vuotiaiden juniorijoukkue on altistunut koronavirukselle Kouvolassa. Joukkueen 30–40 noin 13-vuotiasta lasta ja toiminnassa mukana olevia aikuisia on asetettu karanteeniin. Kymsote on yhteydessä lasten huoltajiin ja ohjeistaa oireiden seurannasta ja karanteenista.

11.11. Venäjän-matkat näkyvät uusissa tartunnoissa

16.38 Kymenlaakson koronavirustilanne on rauhoittunut muutaman viikon takaisesta. Kouvolan epidemian katsotaan edelleen olevan kiihtymisvaiheessa ja muun maakunnan perustasossa.

Kymsoten mukaan noin neljäsosa viimeisen viikon aikana todetuista tartunnoista on saatu ulkomailta, ja ulkomailta saaduissa tartunnoissa korostuvat Venäjältä saadut tartunnat.

10.11. Kouvola järjestää infon koronatilanteesta

6.09 Kouvolan kaupunki järjestää tänään tiistaina kaikille avoimen tiedotustilaisuuden koronatilanteesta. Tilaisuutta voi seurata verkossa kello 14.30 lähtien, ja se on katsottavissa myös jälkikäteen. Kouvolan koronatilanne on ollut kiihtymisvaiheessa viime viikon keskiviikosta lähtien.

9.11. Kirjastojen lainamäärät vähentyneet, Kouvojen tulevaisuus vaakalaudalla

12.13 Koronaepidemia on vähentänyt lainojen määrää Kymenlaakson kirjastoissa. Kotkan kirjastoissa lainausmäärät putosivat lokakuussa viime vuoteen nähden yhdeksän prosenttia. Vielä syyskuussa lainausprosentti oli pari prosenttia viime vuotista korkeampi.

Kirjastossa ilmiöön pidetään syynä esimerkiksi kiristynyttä maskisuositusta.

10.43 Kouvolan Kouvojen tulevaisuus on vaakalaudalla, sanoo seuran puheenjohtaja Sami Laaksonen.

Koronaepidemia on koetellut koripalloseuran taloutta. Laaksosen mukaan seuran rahat riittävät vuodenvaihteeseen. Jatko on hämärän peitossa.

– Ensimmäistä kertaa Kouvojen historiassa joudumme ihan aidosti miettimään, mikä seuran tulevaisuus on. Saattaa olla, että seuraa ei tämän kauden jälkeen enää ole, Laaksonen sanoo.

6.11. Kasvomaskit tukkivat viemäreitä, Kuusankosken uimahallissa mahdollinen lievä altistus

15.59 Kasvomaskien lisääntynyt käyttö on näkynyt paikoin viemäreiden tukkeutumisena. Esimerkiksi Kouvolassa viemäritukoksia on jouduttu avaamaan pääterveysasemalla Marjoniemessä lyhyen ajan sisällä useaan otteeseen. Samaan ongelmaan on törmätty myös muualla Suomessa.

12.18 Kuusankosken uimahallissa maanantaina aamupäivällä asioineet ovat voineet altistua lievästi koronatartunnalle.

Lievä altistus tarkoittaa sitä, ettei karanteenille ole tarvetta, mutta mahdollisia oireita kannattaa kuitenkin tarkkailla. Koronatartunnan saanut henkilö kävi naisten pukuhuone-, sauna- ja suihkutiloissa sekä uima-altaassa kello 9–11.

8.45 Kouvolan lukiot siirtyvät keväällä noin kuukaudeksi etäopetukseen. Hiihtoloman jälkeen alkavan etäopetuksen tarkoituksena on turvata kevään ylioppilaskirjoitukset.

5.11. Maskeja puuttuu ammattiopiston opiskelijoilta

17.04 Opiskelijoita on jouduttu muistuttamaan maskin käytöstä Kouvolan seudun ammattiopistossa. Rehtori Timo Ollin mukaan oppilaitoksessa on huomattu, etteivät kaikki opiskelijat noudata viime viikolla annettua maskisuositusta. Rehtori kertoo, että koulussa on nyt muistutettu maskien käytöstä ja lisätty viestintää aiheesta. Kouvolan koronavirustilanne siirtyi eilen kiihtymisvaiheeseen.

4.11. Kouvolan koronatilanne siirtynyt kiihtymisvaiheeseen

14.00 Kouvola on määritelty koronavirustilanteessa kiihtymisvaiheeseen. Tämä tarkoittaa sitä, että lukioissa ja ammattiopistoissa, korkeakouluissa, aikuiskoulutuksen oppilaitoksissa, kansalais- ja työväenopistoissa sekä muissa vastaavissa opistoissa suositellaan opiskelijoille ja henkilökunnalle vahvasti maskien käyttöä.

Kymsoten ohjeistuksen mukaan yli 20 hengen yksityistilaisuuksia eikä perhejuhlia tulisi järjestää ollenkaan. Muissa yli 20 hengen yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa on noudatettava riittäviä turvaetäisyyksiä ja hygieniakäytäntöjä.

12.10 Kymenlaaksossa on todettu tänään kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Kymsoten infektiotautien ylilääkärin Risto Pietikäisen mukaan valtaosa tartunnoista on Kouvolassa. Kymsote ottaa yhteyttä tänään positiivisen testituloksen saaneisiin henkilökohtaisesti ja yrittää selvittää tartuntojen alkuperää.

5.53 Valkealan yläkoulussa on todettu koronavirusaltistus, jonka vuoksi 18 oppilasta osallistuu loppuviikon ajan etäopetukseen. Karanteeni loppuu tämän viikon lauantaina, sillä viimeisin mahdollinen altistus on voinut tapahtua viime viikon keskiviikkona. Kymsote ottaa yhteyttä altistuneisiin ja antaa heille lisää ohjeita.

3.11. Noin 200 karanteenissa Kouvolassa

13.51 Kouvolassa Mielakan päiväkodissa on todettu koronavirustartunta henkilökunnan jäsenellä. Työntekijä on toiminut seurakuntakodin tiloissa niin sanotussa Lila-salongissa, jota päiväkoti käyttää toiminnassaan. Kyseisissä tiloissa oleskelleet päiväkodin työntekijät ja hoidossa olleet lapset asetetaan karanteeniin. Heitä on yhteensä enintään 26.

Kouvolassa on määrätty tällä hetkellä karanteeniin noin 200 henkilöä.

6.46 Lähes sata henkilöä on altistunut koronatartunnalle Kouvolan yhteislyseossa ja Urheilupuiston koulussa. Koronavirustartunnalle altistui Yhteislyseossa yhteensä 72 opiskelijaa ja seitsemän opettajaa. Urheilupuiston koulussa altistuneita oppilaita on kymmenen ja kaksi henkilökunnan jäsentä.

2.11. Kouvolan kouluissa todettu kaksi koronatartuntaa

12.59 Kymenlaaksossa todettiin viime perjantain ja sunnuntain välisenä aikana 25 uutta koronatartuntaa. Tapaukset liittyvät pääosin Kouvolassa aiemmin todettuun tartuntaryppääseen, kertoo Kymsoten infektiotautien ylilääkäri Risto Pietikäinen. Hänen mukaansa kokonaisuudessaan tartuntariski ei ole kasvanut Kymenlaakson alueella.

05.37 Kouvolan kouluissa on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Toinen tartunnoista on varmistettu Valkealan lukion työntekijällä ja toinen Korian koulussa. Altistusten takia Valkealan lukio siirtyy tämän viikon ajaksi etäopetukseen. Korian koulussa oppilaita ja henkilökunnan jäseniä asetetaan karanteeniin.

31.10. THL: Kouvolassa 11 uutta koronatartuntaa

16.48. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on lauantaina varmistanut 11 uutta koronatartuntaa Kouvolassa. Muualta Kymenlaaksosta ei kirjattu uusia tartuntoja.

Koko maassa on todettu 203 uutta koronavirustartuntaa.

30.10. Kaksipäiväiset markkinat ovat herättäneet huolta

17.53 Koronaepidemian aiheuttamat poikkeusolot ovat koetelleet markkinatapahtumia. Ympäri Suomea markkinoita järjestävä Tori- ja markkinakaupan palvelukeskus on joutunut perumaan noin puolet vuoden markkinoista koronatilanteen takia. Se järjestää kaksipäiväiset markkinat Kotkassa tulevana viikonloppuna.

Markkinat ovat herättäneet paljon porua jo etukäteen. Markkinajärjestäjän mukaan koronasta koituu pelkästään Kymen suurmarkkinoilla noin 10 000 euron lisäkustannukset.

29.10. Kaksi uutta koronatestipaikkaa aloittanut toiminnan

16.43 Kymenlaaksossa on aloittanut kaksi uutta koronanäytteenottopistettä. Ne sijaitsevat Kouvolassa Hallituskatu 7:ssä ja Kotkassa Korkeavuorenkatu 10:ssä.

Kymsoten laboratoriopalveluista vastaava HUS Diagnostiikkakeskus ostaa palvelut Pihlajalinnalta. Muut Kymsoten näytteenottopaikat sijaitsevat Kouvolassa Marjoniemen terveysasemalla ja Kotkassa Kymenlaakson keskussairaalassa.

28.10. Koulujen henkilökunnalle maskit Kotkassa, koronatilanne yhä perustasolla

17.26 Kymenlaakson koronatilanteen arvioidaan olevan edelleen perustasolla. Alueellinen koordinaatioryhmä on myös huomannut, että kasvomaskien käyttö on selvästi yleistynyt maanantaina annetun tiukan suosituksen jälkeen. Kymsoten johtajaylilääkäri kiittää kymenlaaksolaisia maskisuosituksen noudattamisesta.

16.23 Kymenlaaksolaisten yritysten näkymät elävät koronatilanteen mukana. Kymenlaakson kauppakamarin ja Elinkeinoelämän keskusliiton kyselyyn vastanneet yritykset arvioivat, että suhdannetilanne on kohentunut hieman syksyn aikana, mutta tilanne on edelleen tavallista heikompi.

11.26 Kymenlaaksossa on Kymsoten mukaan todettu tänään neljä uutta koronavirustartuntaa. Kaksi koronapotilasta on sairaalahoidossa.

6.12 Kotkan koulujen henkilökunta alkaa käyttää työssään kasvomaskia tai visiiriä keskiviikosta lähtien. Kotkan opetustoimenjohtaja Jukka Tanska toteaa opetustoimen linjauksessa, että myös koulujen työntekijöillä on todettu tartuntoja, ja virukselle altistuneiden määrä on lisääntynyt. Henkilöstön maskisuosituksella pyritään rauhoittamaan koronatilannetta Kotkassa. Maskilinjaus ei koske oppilaita ja opiskelijoita.

27.10. Kouvolan suurimpiin lukioihin maskisuositus

17.54 Kouvolan yhteislyseossa kasvomaskit ovat harvassa vielä päivää ennen maskisuosituksen alkamista. Kolme Ylen haastattelemaa Kouvolan yhteislyseon opiskelijaa kuitenkin pitää uutta maskisuositusta tervetulleena. Kävimme kysymässä, joko opiskelijat ovat hankkineet maskit.

10.19 Kouvolan kaupunki suosittelee kasvomaskin käyttöä Kouvolan yhteislyseossa ja Kuusankosken lukiossa. Syynä on se, että kyseisissä lukioissa turvavälien pitäminen on hankalaa. Opiskelijoiden ja henkilökunnan tulee pitää kasvomaskia koko koulupäivän ajan.

Kaupunki ei osallistu maskien kustannuksiin, vaan opiskelijoiden pitää ostaa ne itse. Vähävaraisia tuetaan maskien hankinnassa sosiaalitoimen kautta.

26.10. Tartuntarypäs aikuisopiskelijoiden keskuudessa, Kymenlaaksoon vahva maskisuositus

14.26 Kymenlaakson terveysviranomaiset ovat kiristäneet ohjeitaan kasvomaskien käytöstä. Kymsoten mukaan kaikkien yli 15-vuotiaiden olisi käytettävä suu-nenäsuojusta julkisissa tiloissa. Kyseessä on vahva suositus, sillä laki ei mahdollista maskipakon määräämistä. Maskivelvoite kohdistuu julkiseen liikenteeseen, kauppakeskuksiin, kauppoihin ja muihin yleisiin tiloihin sekä tilaisuuksiin.

13.28 Kouvolassa on todettu koronatartuntojen rypäs aikuiskoulutusoppilaitos Taitajassa. Viidellä koulun opiskelijalla on todettu tartunta. Lisäksi tartuntoja on todettu heidän perheenjäsenillään. Kymsoten alueelta on kirjattu perjantain ja sunnuntain välisenä aikana kaikkiaan 27 uutta tartuntaa.

12.33 Kouvolan kaupunki on avannut tänään uudelleen keskustelu- ja neuvontapuhelimen, josta saa juttuseuraa ja tietoja esimerkiksi kauppa- ja apteekkiasioinnista.

23.10. Aiemmin todetuissa ketjuissa uusia tartuntoja

17.54 FC KTP kertoo korona-altistuksesta ottelussa Mikkelin Palloilijoita vastaan. Joukkue on parhaillaan karanteeninomaisissa olosuhteissa ja yksi pelaaja on käynyt koronatestissä.

15.16 Kymenlaaksossa on todettu torstaina ja perjantaina yhteensä 13 uutta koronavirustartuntaa. Niistä valtaosa liittyy viime viikon loppupuolella alkaneisiin tartuntaketjuihin.

21.10. Useita uusia tartuntaryppäitä, Kymsote täsmentää suosituksia

15.15 Kymenlaaksossa on viikonlopun ja alkuviikon aikana todettu useita koronatartuntojen ryppäitä. Kymsoten mukaan uusia tartuntoja on todettu yhteensä 20, ja niille on altistunut kaikkiaan noin 230 henkilöä. Tapauksia on todettu Haminassa, Kotkassa ja Kouvolassa.

Kymsote suosittelee nyt, ettei suuria perhejuhlia järjestettäisi ollenkaan. Urheiluseuroille suositellaan, että harrastepelit ja harjoitukset pelataan ilman yleisöä.

11.25 Kotkan ja Kouvolan seudut sijoittuvat yhä huumeidenkäyttötilaston kärkipäähän. Tämä käy ilmi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreesta jätevesitutkimuksesta. Viime keväänä käyttö väheni, mutta koronarajoitusten purkamisen jälkeen käyttömäärät lähtivät jälleen nousuun. Niin amfetamiinin kuin kokaiininkin käyttö on kasvanut Kymenlaakson alueella tänä vuonna

20.10. Kouvolassa kahdeksan tartunnan ketju

16.49 Kouvolassa on tullut ilmi koronavirustartuntojen ketju, johon liittyy kahdeksan tartuntaa. Tapauksista kolme on ollut Aikuiskoulutus Taitajassa, ja oppilaitoksessa altistuneet on kartoitettu. Kymsote selvittää tartuntojen alkuperää ja altistuneita.

19.10. Kolmessa koulussa ja koripallo-ottelussa koronatartunnat

16.56 Kouvolan Eskolanmäen koulussa on todettu koronavirustartunta. Yksi koululuokka opettajineen on asetettu karanteeniin.

16.13 Naisten Korisliigan ottelutapahtumaan Kotkassa osallistuneella henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Henkilö on osallistunut Karhuvuoren urheilutalolla pelattuun Peli-Karhujen ja Kouvottarien väliseen otteluun torstaina 15. lokakuuta. Kymsote kehottaa paikalla olleita tarkkailemaan mahdollisia koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja hakeutumaan koronatestiin, jos lieviäkin oireita ilmaantuu.

13.43 Puolustusvoimissa on todettu yli 20 uutta koronavirustartuntaa kahden viikon sisällä. Eniten tartuntoja on todettu Karjalan prikaatissa Kouvolassa, jossa tartunta on varmistunut kahden viikon aikana kahdeksalla varusmiehellä.

12.57 Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston Kotekon kampuksella on todettu koronavirustartunta viikonloppuna. Kymsote on asettanut tartunnalle mahdollisesti altistuneet 17 henkilöä karanteeniiin. Mahdollisesti altistuneista yksi on opettaja ja muut opiskelijoita.

Myös kotkalaisen koulun työntekijällä on todettu koronatartunta, ja hänen lähimmät työkaverinsa on asetettu karanteeniin. Kymsoten mukaan opettajia tai oppilaita ei ole altistunut tartunnalle.

17.10 Kotilon päiväkoti suljettu koko ensi viikon

14.37 Kotilon päiväkoti on suljettuna koko ensi viikon ajan. Kotkan Hirssaaressa sijaitsevan päiväkodin työntekijällä todettiin koronavirustartunta perjantaina.

Tämän vuoksi kaikki päiväkodin työntekijät ja lapset on asetettu kymmenen päivän karanteeniin.

8.39 Kotilon päiväkodin työntekijällä on todettu koronavirustartunta. Kotkan Hirssaaressa sijaitsevan päiväkodin työntekijällä todettiin koronavirustartunta perjantaina.

Kymsote päättää päiväkodin mahdollisesta sulkemisesta karanteeniajaksi viikonlopun aikana.

16.10. Uusia tartuntoja ei ole todettu viikkoon

12.57 Koronavirustilanne on pysynyt rauhallisena Kymenlaaksossa. Yhtään testeillä varmistettua uutta tartuntaa ei todettu nyt viikkoon. Tartuntoja on todettu keväästä lähtien yhteensä 103 kappaletta.

14.10. Kotkassa koulupsykologille pitkiä jonoja

9.55 Tänä syksynä yhteydenottoja koulupsykologille on Kotkassa tullut enemmän kuin vuotta aiemmin. Kevään vaikutukset näkyvät. Silloin vanhemmat ja opettajat huolestuivat, kun osan oppilaista opiskelu takkusi syystä tai toisesta.

Kotkan opetustoimen johtava psykologi Mari Koskela sanoo, että jono on venynyt niin, että pahimmillaan oppilaat ovat odottaneet tutkimuksia yli vuoden.

7.10. Urheiluturnaukset tauolle, maskisuositus isoihin tapahtumiin

14.28 Kymenlaakson terveysviranomaiset suosittelevat, ettei maakunnassa järjestetä urheiluturnauksia, joihin tulee joukkueita eri paikkakunnilta. Pelkät kahden joukkueen väliset pelit, kuten SM-tason sarjapelit, eivät kuuluu suosituksen piiriin.

Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsote suosittelee lisäksi, että yleisö käyttäisi kaikissa yli 50 hengen urheilutapahtumissa maskia.

5.10. Sadan tartunnan raja rikki

13.47 Kymenlaaksossa on keväästä lähtien todettu yli sata koronavirustartuntaa. Sadan tartunnan raja rikkoutui sunnuntaina, kertoo Kymsote. Kymenlaakson koronavirustilanne on viime päivinä kehittynyt yhden uuden tartunnan päivävauhtia.

2.10. Ksaossa koronatartunta, 12 altistui

12.38 12 henkilöä on altistunut koronatartunnalle Kouvolan seudun ammattiopistossa. Koronaan sairastunut opettaja tiuoli ollut koululla maanantaina ja tiistaina. Tämänhetkisten tietojen mukaan 12 henkilöä on altistunut mahdolliselle tartunnalle. Koulun muille opettajille suositellaan kasvomaskin käyttämistä kahden viikon ajan.

12.33 Kymsote on tiukentanut sairaaloiden toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Perjantaista alkaen kaikille sairaalassa asioiville suositellaan suu-nenäsuojan käyttöä. Esimerkiksi potilaiden kohdalla kyse on suosituksesta, mutta potilaiden luona käyvien vieraiden on pakko käyttää kasvomaskia koko sairaalavierailun ajan. Kerrallaan vieraita voi olla vain yksi potilasta kohden. Vierailu saa kestää korkeintaan 30 minuuttia.

6.53 Kymsote pyrkii aloittamaan kangasmaskien jakelun vähävaraisille ensi viikolla. Kangasmaskijakelun oli tarkoitus alkaa jo aiemmin, mutta sen aloittaminen viivästyi. Kymsote tilasi Saksasta 50 000 kangasmaskia, jotka saapuivat oletettua isommissa pakkauksissa.

1.10. Uusi tartunta Ylläkseltä, Talvimeripäivät siirtyvät

11.07 Kolarin Ylläksen ruskaretkeilijöihin liittyvässä ryppäässä on todettu torstaina kolme uutta koronavirustartuntaa. Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kertoo, että kaikkiaan Ylläkseen liittyviä tartuntoja on 29 eri puolilla Suomea. Ainakin yksi uusista tartunnoista on Kymenlaaksossa.

7.50 Kotkan Talvimeripäivät ovat siirtymässä ensi vuoden syksylle. Alun perin uusi tapahtuma oli määrä järjestää jo alkuvuodesta, mutta koronatilanteen takia sitä ollaan lykkäämässä. Myös perinteikäs Kritiikkipäivä siirtyy ensi viikolta näillä näkymin Talvimeripäivien yhteyteen.

30.9. Ravintoloiden aukioloihin tiukennuksia

16.03 Kymenlaakson terveysviranomaiset jatkavat kahden viikon karanteenisuositusta riskimaista tuleville matkustajille. Muualla Suomessa otetaan torstaina käyttöön uudet matkustamiseen liittyvät suositukset. Ne mahdollistavat sen, että maahantulija voi lyhentää suositeltua 14 vuorokauden omaehtoista karanteeniaan kahden vapaaehtoisen koronatestin avulla.

12.39 Kymenlaakson ravintolat menevät ensi torstaista lähtien kiinni kello yksi yöllä. Anniskelu lopetetaan kahdeltatoista. Jos koronatilanne kääntyy huonommaksi, pitää anniskelu lopettaa jo iltakymmeneltä ja ovet sulkea yhdeltätoista. Toistaiseksi kuitenkin sekä Kymenlaakso luokitellaan maakunnaksi, joissa epidemia ei ole kiihtymisvaiheessa.

29.9. Ylläkseltä tartuntoja

14.59 Hallitus neuvottelee tänään ravintoloiden aukioloaikojen mahdollisista tiukennuksista koronatartuntojen ehkäisemiseksi. Kouvolalainen ravintoloitsija Sanna Solkinen kertoo odottavansa jännittyneenä sitä, millaisia rajoituksia ravintoloille on tulossa.

13.04 Lapin-matkaajat eri puolilta Suomea ovat saaneet koronavirustartunnan. Kolarissa varmistui viime viikonloppuna koronavirustartunta. Tartunnan saanut oli mahdollisesti altistanut 40 henkilöä virukselle. Tänään tartuntoja on todettu kymmenen lisää. Tartunnan saaneita on Helsingissä, Seinäjoella, Kokkolassa, Kymenlaaksossa sekä useilla paikkakunnilla Pohjois-Pohjanmaalla. Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas arvioi, että tartunnat liittyvät vierailuun Ylläksellä.

28.9. Viikonlopun aikana viisi uutta tartuntatapausta

15.32 Linnoituksen päiväkodissa Haminassa on todettu koronavirustartunta. Päiväkodin kaksi ryhmää ja niiden henkilökunta on asetettu välittömästi kahden viikon karanteeniin. Muut lapsiryhmät toimivat normaalisti.

11.46 Kymenlaaksossa on todettu viikonlopun aikana viisi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa ei ole tällä hetkellä yhtään koronaviruspotilasta. Kymsoten mukaan maakunnassa on todettu tähän mennessä yhteensä 92 koronavirustartuntaa.

27.9. MYPAn koronavirustestit negatiivisia

19.15 Kaikkien jalkapallon miesten Ykkösen joukkueen Myllykosken Pallon pelaajien koronavirustestien tulokset ovat negatiivisia, seura kertoi sunnuntaina tiedotteessaan. Joukkue palaa maanantaina normaaliin tapaan joukkueharjoituksiin ja arkeen.

26.9. MYPAn pelaajilla koronaoireita

10.18 Lauantaille suunniteltu jalkapallon miesten Ykkösen ottelu AC Kajaani–MYPA on siirretty. Useita MYPA-pelaajia on sairastunut koronaviruksen kaltaisiin oireisiin, Palloliitto kertoo.

Koronavirustestien tulokset eivät olisi ehtineet valmistua ennen ottelua, joten ottelu päätettiin siirtää varotoimenpiteenä myöhempään ajankohtaan.

25.9. Työpaikoille etätyösuositus

16.43 Kouvolan kaupunki on päivittänyt etätyösuositustaan työntekijöille. Tähän asti kaupungin työntekijät ovat saaneet tehdä etätöitä kolme päivää viikossa. Tänään kaupunki on ohjeistanut, että etätöitä voi tehdä laajemminkin, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Myös Kotkan kaupungilla ja Kymsotessa etätyösuositus jatkuu.

14.27 Kymenlaakson terveysviranomaiset suosittelevat, että työpaikoilla siirryttäisiin etätyöhön ja etäkokouskäytäntöihin.

Kymsote on myös tarkentanut ohjeistustaan tapahtumajärjestäjille. Yli 50 hengen tapahtumien järjestäjien tulee laatia suunnitelma koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

13.30 Kymenlaaksossa on todettu tämän viikon aikana viisi uutta koronavirustartuntaa. Infektiotautien ylilääkäri Risto Pietikäinen sanoo, että pääosa tällä viikolla todetuista on havaittu ulkomaan- ja kotimaanmatkailijoilla.

5.46 Kouvolan jäähallin tilojen käyttöä rajoitetaan koronaviruksen takia.

Perjantaista alkaen tilat ovat ainoastaan ohjattujen ryhmien käytössä etukäteen tehtyjen varausten perusteella. Jäähallin kuntosalit ovat suljettuina kausikorttilaisilta vuoden loppuun asti.

Lisäksi kulkua hallille rajoitetaan, ja jatkossa sisälle pääsee ainoastaan sähköisellä avaimella.

23.9. Maasotakoulussa koronatartunta, Pihlajalinnan testipisteitä Kotkaan ja Kouvolaan

18.12 Valvontaviranomaisen mukaan turvavälien noudattaminen yleisötapahtumissa on tapahtumanjärjestäjän vastuulla. Kouvolassa sunnuntaina pelatussa pesäpallofinaalin ottelussa osa yleisöstä istui katsomossa vieri vieressä. Aluehallintoylilääkäri Mikko Valkonen perää kuitenkin vastuuta myös yleisöltä.

13.34 Maasotakoulussa on todettu ensimmäinen koronavirustartunta. Sairastunut on varusmies, joka palvelee Haminassa. Varusmies on ollut varuskunnassa erillään muista heti oireiden ilmaannuttua. Oireet ilmaantuivat perjantaina 18. syyskuuta.

11.43 Pihlajalinna avaa koronanäytteenoton drive in -pisteet Kotkaan ja Kouvolaan.

22.9. Pesisfinaalin katsojalla koronatartunta

15.50 Kouvolan Pallonlyöjien ja Sotkamon Jymyn välisen miesten Superpesiksen finaalipelin katsojalla on todettu koronavirustartunta.

Ottelu pelattiin Kouvolassa sunnuntaina 20. syyskuuta, ja katsoja oli ottelussa koronavirusta tartuttavassa vaiheessa. Kymsote kehottaa katsojia seuraamaan mahdollisia oireita ja hakeutumaan herkästi koronavirustestiin.

18.9. Kymenlaaksossa yhteensä 6 uutta tartuntaa, KooKoossa kaksi tartuntaa

11.26 Kouvolan KooKoon liigapelaajien koronatestitulokset ovat valmistuneet, ja yhdellä KooKoon Liiga-joukkueen pelaajalla on todettu koronavirustartunta. Lisäksi KooKoon U20-joukkueessa on todettu yksi uusi koronatartunta, eli alle kaksikymppisten joukkueessa on yhteensä kymmenen tartuntaa.

11.09 Kymsoten tilastojen mukaan Kymenlaaksossa on todettu torstain ja perjantain aikana yhteensä kuusi uutta koronavirustartuntaa.

17.9. Osa koronalle altistuneista bussimatkustajista jäänee tavoittamatta

17.03 Osa koronatartunnan saaneen henkilön kanssa Venäjältä Suomeen matkustaneista bussimatkustajista jää todennäköisesti tavoittamatta. THL kertoi toissapäivänä, että 18 matkustajaa on edelleen tavoittamatta. Nyt näyttää siltä, että he myös jäävät tavoittamattomiin.

16.9. Selvitimme, miksi sairaanhoitopiirit ohjeistivat eri tavoin koronalle altistuneet nuoret

17.37 Kanta-Hämeen ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirit määräsivät Mikkelin Jukureita vastaan käydyissä U20-jääkiekko-otteluissa altistuneet HPK:n ja KooKoon pelaajat eri aikaan karanteeniin ja testeihin. Selvitimme, miksi.

15.9. Venäjältä tulleella bussimatkustajalla koronatartunta

15.52 KooKoon alle 20-vuotiaiden joukkueessa on todettu yksi uusi koronavirustartunta. Tartunta on todettu nyt yhteensä seitsemällä joukkueen pelaajalla ja yhdellä ottelutapahtuman toimihenkilöllä.

10.41 Venäjältä Suomeen bussilla tulleella matkustajalla on todettu koronavirustartunta. Bussi ajoi Pietarista Haminaan tiistaina 8. syyskuuta. Bussissa oli 51 matkustajaa, joista yhdellä todettiin Suomeen tulon jälkeen koronatartunta.

Tartuntatautiviranomaiset ottavat yhteyttä altistuneisiin. Kaikkien matkustajien tiedot eivät ole vielä selvillä.

14.9. Viikonloppuna kaksi uutta tartuntaa

11.46 Kymenlaaksossa on todettu viikonloppuna kaksi uutta koronavirustartuntaa, joista toinen liittyy KooKoon U20-joukkueen tartuntaketjuun.

11.9. KooKoossa todettu kuusi koronavirustartuntaa

15.31 Kouvolan lukioiden abiturientit siirtyvät etäopetukseen syksyn ylioppilaskirjoitusten ajaksi. Kyseessä on korona-tartuntojen takia tehty varotoimenpide, jolla pyritään turvaamaan ylioppilaskirjoitukset. KooKoon U20-joukkueessa on toisen asteen opiskelijoita.

12.37 Vähävaraisille tarkoitettujen ilmaisten kasvomaskien jakelu on rauhoittunut Kymenlaaksossa. Ilmaismaskit aiheuttivat muutama viikko kohun, kun Kymsoten havaintojen mukaan vähävaraisille tarkoitettuja maskeja kävi hakemassa myös työssäkäyviä, hyvin toimeentulevia ihmisiä.

12.16 Viidellä Kouvolan KooKoon U20-joukkueen pelaajalla ja yhdellä toimihenkilöllä on todettu koronavirustartunta.

Tämänhetkisten tietojen mukaan kaikki tartunnat liittyvät KooKoon ja Jukurien U20 SM-sarjan otteluun, joka pelattiin viime lauantaina.

Tartunnan saaneet on määrätty eristykseen ja muu joukkue ja joukkueenjohto sekä ottelutapahtumassa altistuneet toimihenkilöt on määrätty karanteeniin.

12.06 Kymsoten uusilla infektiovastaanotoilla on käynyt yli 700 potilasta.

Uudet infektiovastaanotot aloittivat toimintansa viime viikolla Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa ja Marjoniemen terveysasemalla Kouvolassa.

10.9. KooKoon testatuilla liigapelaajilla ei koronavirusta

19.52 Selvitimme, mitä jätevesi kertoo todellisesta koronavirustautitilanteesta. Kouvolassa kaupunginjätevesistä löytyi koronavirusta, vaikkei alueella oltu todettu yhtään tartuntaa kesäkuun jälkeen.

16.09 KooKoon kahden liigapelaajan koronatestitulokset ovat varmistuneet negatiivisiksi. Kymsote on määrännyt pelaajat kuitenkin 14 vuorokauden kestävään karanteeniin ja pelaajien mahdollisia oireita tarkkaillaan.

KooKoon alle 20-vuotiaiden joukkueen testitulokset eivät ole vielä valmistuneet.

9.9. Kouvola alkaa selvittää jätevesien koronalöydöksiä, KooKoon pelaajat etäopetukseen

17.42 Kouvolan kaupunki on ottanut käyttöön ensimmäiset varautumiskeinot koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kaupunki on määrännyt KooKoon alle 20-vuotiaiden jääkiekkojoukkueen pelaajat etäopetukseen. Joukkue pelasi viime lauantaina Mikkelin Jukureita vastaan, jonka pelaajilla on todettu koronavirustartuntoja.

12.45 Kouvolassa aletaan selvittää, miksi kaupungin jätevesistä on löytynyt koronavirusta, vaikkei alueella ole todettu yhtään tartuntaa kesäkuun jälkeen.

11.37 Kymsote kertoo, että kaikki Kouvolan KooKoon U20-joukkueen pelaajat testataan koronaviruksen varalta. Jatkon osalta ratkaisuja tehdään, kun joukkueen pelaajien testitulokset on saatu.

8.9. Koronavirusta löytyi Kouvolan alueen jätevesistä, KooKoon U20-joukkue karanteeniin

17.38 KooKoon U20-joukkue on asetettu karanteeniin. Joukkue pelasi lauantaina Mikkelin Jukureita vastaan.

15.54 Koronaviruksen jätevesilöydösten määrä on kasvanut elokuussa. Tieto käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tekemästä jätevesiseurannasta.

Elokuun lopussa virusta todettiin jätevedestä viidellä sellaisella paikkakunnalla, jolla löydöksiä ei ollut vielä elokuun alussa, tiedottaa THL. Yksi näistä kaupungeista on Kouvola.

13.30 Mikkelin Jukurien koronatartuntarypäs ulottuu Kouvolaan. Kaksi KooKoon liigajoukkueen pelaajaa on altistunut koronavirustartunnalle vapaa-ajallaan. He ovat olleet Mikkelin Jukurien alle 20-vuotiaiden joukkueen sairastuneen pelaajan seurassa.

12.19 Jalkapallon Tykkimäki-turnauksessa Kouvolassa pelanneella lapsella on todettu koronavirustartunta. Lapsi osallistui turnaukseen oireettomana 30. elokuuta ja kävi samana päivänä myös Tykkimäen huvipuistossa.

Kymsoten mukaan vastustajajoukkueiden pelaajilla ja Tykkimäellä samana päivänä vierailleilla on pieni riski saada koronavirustartunta.

7.9. Kouvola on päivittänyt toimintaohjeitaan

15.37 Kouvolan kaupungin valmiusryhmä on päivittänyt toimintasuunnitelmaansa siltä varalta, että koronatilanne pahenee nopeasti. Suunnitelma sisältää noin 30 toimenpidettä, joilla kaupunki valmistautuu tarvittaessa hillitsemään nopeasti leviävien koronatartuntojen määrää Kouvolan alueella.

3.9. Asiantuntija: "En vielä laittaisi ruksia hankkeen päälle"

10.45 Vaalimaalla riittää vielä uskoa venäläisten ostosmatkailijoiden imuun.

Talousvaikeuksista kärsivän Zsar-ostoskylän viereen valmistuu syys-lokakuun aikana uusi, Zsaria suurempi ostoskeskus.

Venäläisten matkailuun perehtyneen Tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy:n toimitusjohtaja Pasi Nurkka uskoo, ettei uudella ostoskeskuksella ole "suoranaista hätää".

2.9. Teatterit torjuvat koronaviruksen tartuntariskiä, Venäjän rajalle koronatestejä

16.03 Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla on määrä aloittaa rajanylittäjien koronatestit lähiviikkoina. Testausta suunnitellaan muun muassa Vaalimaan rajanylityspaikalle.

12.26 Teatterit varautuvat koronavirukseen syyskauden alussa. Kymenlaakson teattereissa on käytössä varotoimia esimerkiksi katsojamääriin, turvaväleihin ja väliaikatarjoiluihin liittyen. Kotkan teatterissa syyskauden esitykset alkoivat elokuun loppupuolella. Kouvolassa syyskausi käynnistyy tulevana lauantaina.

28.8. Kaksi uutta tartuntaa, outlet-kylä Zsar maksuvaikeuksissa

18.22 Kymsote avaa maanantaina uusia infektiovastaanottoja.

13.23 Kymenlaaksossa on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa.

12.41 Kouvolan Dekkaripäivät on peruttu. Tapahtumaan liittyvän kirjoituskilpailun palkinnot jaetaan ja kirja julkaisutilaisuus järjestetään 10. lokakuuta etäyhteyden avulla. Tilaisuutta voi seurata verkossa.

11.32 Vaalimaalla sijaitseva ostoskylä Zsar on hakeutunut selvitystilaan. Asiasta kertoo Suomen Kuvalehti, ja Patentti- ja rekisterihallitus vahvistaa asian Ylelle.

25.8. Päiväkotiin saa palata oireettoman päivän jälkeen

17.44 Kymenlaaksossa oli heinäkuun lopussa vähemmän lomautettuja kuin keväällä ja alkukesästä. Työttömien työnhakijoiden määrä on suunnilleen samalla tasolla kuin kesäkuussa. Työttömiä työnhakijoiden määrä on noin 20 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten.

17.16 Kymsote on päivittänyt lapsiperheitä koskevia koronavirusohjeita. Ohjeessa todetaan esimerkiksi, että jos sairastunut lapsi paranee ennen koronatestin valmistumista, hän voi palata päiväkotiin tai kouluun yhden oireettoman päivän jälkeen.

13.37 Kotkan kaupunki on tekemässä tänä vuonna käytännössä nollatuloksen. Talousluvuissa näkyy esimerkiksi Kymsoten varautuminen koronavirusepidemiaan.

24.8. Kangasmaskeja jakoon ensi viikolla, tapahtumaohje aiheutti hämmennystä

18.02 Monet tapahtumajärjestäjät kokivat tänään ylimääräisiä sydämentykytyksiä, kun viranomaiset tiedottivat uusista kokoontumisrajoituksia. Tapahtumia ehdittiin myös perua. Kymenlaaksolaisten ja eteläkarjalaisten tapahtumajärjestäjien mietteitä tilanteesta voit lukea tästä jutusta.

13.46 Kymsote alkaa jakaa vähävaraisille kankaisia kasvomaskeja ensi viikolla. Maskeja on tilattu ensi alkuun 50 000 kappaletta, ja niitä jaetaan kaksi kappaletta hakijaa kohden.

13.41 Kymenlaaksossa on todettu yksi uusi koronavirustartunta, kertoo sote-kuntayhtymä Kymsote. Tartunta tuli Kymsoten tietoon lauantaina.

5.45 Kymsoten työntekijät ja heidän lapsensa pääsevät nyt nopeampiin koronatesteihin. Infektioylilääkäri Risto Pietikäisen mukaan Kymsote on päässyt sopimukseen siitä, että yhtymän työntekijät ja heidän lapsensa voidaan testata terveysyhtiö Pihlajalinnassa. Pihlajalinna järjestää Kymsoten työterveyspalvelut. Toiminta alkaa tänään maanantaina.

21.8. Uusi koronanäytepiste Kouvolaan

15.56 Kymsote avaa uuden koronanäytteenottopaikan Kouvolaan Marjoniemen terveysasemalle elokuun lopussa. Kymenlaaksossa on jo entuudestaan näytteenottopaikat Pohjois-Kymen sairaalassa Kouvolassa ja keskussairaalassa Kotkassa. Lisäksi Kymenlaakson keskussairaalaan ja Marjoniemen terveysaseman yhteyteen avataan infektioterveysasemat flunssapotilaille.

20.8. Kymsote yrittää nopeuttaa koronatestien tuloksia

18.05 Kymsote etsii ratkaisuja koronatestien tulosten nopeuttamiseksi. Kymenlaaksossa otetaan nyt koronanäytteitä enemmän kuin koskaan aiemmin, noin 200–250 testiä päivässä. Tulosten saaminen Huslabista Helsingistä kestää jopa neljä vuorokautta.

Infektiotautien ylilääkärin Risto Pietikäisen mukaan yksi vaihtoehto on teettää testinäytteitä myös yksityisellä puolella.

19.8. Hyväosaiset ovat hamstranneet ilmaisia kasvomaskeja, Kymenlaaksossa kaksi uutta koronavirustartuntaa

19.15 Vähävaraisille tarkoitettuja ilmaisia kasvomaskeja on saattanut päätyä vääriin käsiin. Kymenlaaksossa on havaittu, että maskeja ovat hakeneet myös muut kuin vähävaraiset ihmiset. Viranomaiset eivät pysty valvomaan, ovatko maskien hakijat oikeasti vähävaraisia, koska heidän henkilö- tai tulotietojaan ei kysytä.

12.00 Kymenlaaksossa on jälleen todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Tartunnat todettiin eilen tiistaina. Kaikkiaan Kymsoten alueella Kymenlaaksossa on todettu keväästä lähtien yhteensä 57 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa ei ole tällä hetkellä yhtään koronaviruspotilasta.

18.8. Ilmaisten kasvomaskien jakelu alkoi vilkkaasti

15.00 Ilmaiset kasvomaskit ovat aiheuttaneet paikoin yleisöryntäyksen Kymenlaaksossa. Esimerkiksi Kotkassa jaettiin kaikki 30 000 kasvomaskia loppuun muutamassa tunnissa. Maskeja toimitetaan lisää jaettavaksi keskiviikkona.

12.00 Vähävaraisille on alettu tiistaina jakaa ilmaisia kasvomaskeja Kymenlaaksossa. Maskeja jaetaan Kotkassa, Kouvolassa ja Haminassa sosiaalitoimen palvelupisteissä. Pyhtäällä, Miehikkälässä ja Virolahdella jakelu toimii terveysasemilla. Hallitus antoi viime viikolla suosituksen kasvomaskien käytöstä. Maskisuositus koskee tällä hetkellä kaikkia sairaanhoitopiirejä, joissa on viimeisen kahden viikon aikana todettu koronavirustartuntoja.

17.8. Koronavirustestien määrä liki kaksinkertaistui

15.52 Kymsoten päivystyspuhelimen ruuhkiin on saatu hieman helpotusta. 116 117-puhelinpalvelussa on maanantaina aloittanut kaksi uutta työntekijää vastaamaan potilaiden soittoihin. Lisäksi puhelinpalveluun koulutetaan useita työntekijöitä. Koronavirustestiin pääsee pääosin saman tai seuraavan päivän aikana. Tuloksia voi joutua odottamaan useita päiviä.

12.33 Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän työntekijällä on todettu koronavirustartunta. Kouvolan Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan iittiläinen äiti oli altistunut tartunnalle Iitin neuvolassa.

Hyvinvointiyhtymän mukaan tartunnalle on altistunut 23 henkilöä, joihin on oltu yhteydessä ja jotka on asetettu karanteeniin. Yhtymä ei tiedota asiasta tarkemmin julkisuuteen työntekijän yksityisyyden suojaamiseksi.

11.13 Koronavirustestien määrä on miltei kaksinkertaistunut viikon sisällä Kymenlaaksossa. Viikon aikana on tutkittu kaikkiaan 1 616 näytettä. Edellisviikolla näytteitä tutkittiin 875 kappaletta. Viimeisin varmistunut tartunta on todettu lauantaina 15. elokuuta.

14.8. OKM selvittää opettajalomautuksia kunnissa, jotka ovat nostaneet koronatukea

14.13 Opetus- ja kulttuuriministeriö on aloittanut ennakkoselvityksen kouluille myönnetyn koronatuen käytöstä. Selvityspyynnön on saanut esimerkiksi Kouvola, joka on lomauttanut opettajiaan ja etsii parhaillaan kymmeniä uusia opettajia, jotka palkataan koronatuella.

Avustuksen ehtojen mukaan rahoitusta ei saa käyttää toimintoihin, joihin kohdistuu lomautusten vaikutuksia. Jos henkilöstöä lomautetaan, rahoitus täytyy niiltä osin palauttaa OKM:lle. Tavallisesti OKM selvittää avustusten käyttöä vasta jälkikäteen, mutta lomauttavien kuntien kanssa selvitetään nyt asiaa jo ennakoiden.

13.8. Valtakunnallinen maskisuositus koskee myös Kymenlaaksoa: uusi tartunta todettiin tänään

15.02 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositus kasvomaskien käyttämisestä koskee myös Kymenlaaksoa. Suosituksen mukaan maskia tulisi käyttää joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. THL:n suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana.

Kymenlaaksossa on Kymsoten johtajaylilääkärin Marja-Liisa Mäntymaan mukaan todettu keskiviikkona yksi uusi koronavirustartunta. Tartunta todettiin Kotkassa.

12.8. Kymenlaaksoon maskisuositus, koronavirus on viivästyttänyt ankeriaan mädinlaskun syyn selviämistä Kotkassa

17.23 Sote-kuntayhtymä Kymsote on antanut paikallisen suosituksen kasvomaskien käytöstä. Suosituksesta kerrotaan johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan kirjoittamassa, kymenlaaksolaisille suunnatussa kirjeessä. Hän kehottaa harkitsemaan maskin käyttöä esimerkiksi ruuhkabussissa, jos turvavälien pitäminen ei ole mahdollista.

10.50 Akvaariotalo Maretariumissa Kotkassa tapahtuneen ankeriaan mädinlaskun syy on edelleen hämärän peitossa. Tutkijat ympäri Eurooppaa hämmästyivät vuosi sitten, kun yksi akvaariotalon ankeriasnaaraista tuotti mätiä – ensimmäistä kertaa koskaan ilman hormonihoitoja. Ainutlaatuisen tapauksen syyn selvittäminen on viivästynyt koronaviruspandemian takia, sillä Maretariumissa viime syksynä vierailleet hollantilaistutkijat eivät ole päässeet matkustamaan Kotkaan jatkamaan tutkimuksia.

11.8. Koronatestien ruuhkan purkaminen on vaikeaa, seurustelukumppani saa tulla Venäjältä Suomeen

12.43 Venäjältä pääsee nyt Suomeen aiempaa helpommin. Rajavartiolaitos on lieventänyt Suomeen saapuvien venäläisten maahantulorajoituksia niin, että rajan saa ylittää, jos Suomen puolella odottaa seurustelukumppani. Muutos koskee vain liikennettä Venäjältä Suomeen, ei Suomesta Venäjän suuntaan. Lopullinen päätös maahanpääsystä tehdään rajanylityspaikalla. Vastaavia muutoksia on tehty myös muutamien muiden maiden kohdalla.

12.42 Koronatestaukseen syntynyt ruuhka on luonut hankalan tilanteen Kymelaaksossa. Kymsoten ruuhkautuneisiin näytteenottopisteisiin tarvittaisiin lisää käsipareja, mutta henkilöstöä on vielä lomalla ja työntekijöitä tarvittaisiin myös tavallisissa työtehtävissään, jotta kevään aikana syntyneitä hoitojonoja saadaan purettua. Koronanäytteenotoissa on ollut ruuhkaa myös muualla Suomessa.

10.8. Lukuvuosi alkaa varotoimien puitteissa, päiväkoteihin ei pääse tutustumaan tavalliseen tapaan

12.56 Kymenlaakson kouluissa varaudutaan koronavirukseen uuden lukuvuoden ja lähiopetuksen alkaessa. Syyslukukausi alkaa Kouvolassa tiistaina ja muissa Kymenlaakson kunnissa keskiviikkona. Koulujen varotoimet ovat samankaltaisia kaikissa Kymenlaakson kaupungeissa. Niissä kiinnitetään kevään tapaan huomiota esimerkiksi hyvään käsi- ja yskimishygieniaan sekä turvaväleihin.

09.04 Tänä syksynä päiväkodin aloittavat lapset tutustuvat koronan vuoksi uuteen arkeensa vain pikaisesti. Voimassa olevien suositusten mukaan päiväkodeissa tulee välttää tarpeettomia fyysisiä lähikontakteja, jonka vuoksi tutustuminen päiväkotiin ja sen henkilökuntaan tapahtuu pääasiassa ulkona leikkien. Normaaleissa olosuhteissa tutustumiseen on voinut käyttää useita päiviä.

7.8. Sataman liikenne notkahti, koronatesteihin edelleen jonoa

17.44 Koronaviruspandemia on vähentänyt paperin menekkiä. Metsäteollisuuden kysynnän lasku näkyy nyt myös Haminan–Kotkan satamassa, jonka heinäkuun liikennemäärät jäivät hieman odotettua vaisummiksi.

16.46 Kymsote lisää tällä ja ensi viikolla henkilökuntaa ruuhkaantuneeseen koronanäytteenottoon ja päivystysavun puhelimeen. Sote-kuntayhtymän mukaan näytteenotto voi kuitenkin edelleen jonoutua. Koronavirusta epäiltäessä Kymsote suosittelee ensisijaisesti oirearvion tekemistä Omaolo-palvelussa (siirryt toiseen palveluun), jonka kautta voi myös varata ajan näytteenottoon.

Päivystysavun puhelimeen on tullut viime päivinä noin 600 puhelua vuorokaudessa, mikä on noin kolminkertaisesti tavalliseen verrattuna. Numero palvelee myös muissa kuin koronavirukseen liittyvissä päivystysasioissa ja on ollut viime päivinä ruuhkainen.

11.41 Kasvaneet koronatestimäärät eivät toistaiseksi näy kasvaneina tartuntalukuina Kymenlaaksossa. Kerroimme eilen, että Kymsoten koronatestien näytteenottopisteet ovat tällä viikolla ruuhkautuneet. Tänään julkaistujen tartuntatilastojen perusteella Kymsoten alueella on todettu koronavirustartuntoja viimeksi viikko sitten maanantaina 27. heinäkuuta. Kymsote päivittää tartuntatilastonsa (siirryt toiseen palveluun)maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

11.04 Peruskouluikäisille lapsille etsitään vapaaehtoisia läksykummeja Kaakkois-Suomessa. Mannerheimin lastensuojeluliitto aloitti läksykummitoiminnan toukokuussa, kun oppilaat olivat koronatilanteen takia etäkoulussa. Vapaaehtoiset läksykummit voivat tehdä lasten kanssa esimerkiksi koulutehtäviä, vaihtaa kuulumisia ja lukea kirjoja. Tapaamiset järjestetään pääosin etäyhteyden avulla. Tavoitteena on saada lapsen luku- ja kielitaitoa edistettyä, ylläpidettyä koulumotivaatiota ja tarjottua seuraa yksinäisille lapsille.

6.8. Koronatesteissä ruuhkaa – odotusajat jopa tunteja

13.09 Koronatestien näytteenottopisteet ovat ruuhkautuneet Kymenlaakson keskussairaalassa ja Pohjois-Kymen sairaalassa tällä viikolla. Testeihin on hakeutunut selvästi enemmän ihmisiä kuin aiempina viikkoina, vaikka kasvua oli nähtävissä jo aiemmin. Kymsote aikoo avata elokuun aikana lisää näytteenottopisteitä.

7.58 Kymenlaaksolaisille yrityksille on maksettu tähän mennessä yli miljoona euroa valtiokonttorin kustannustukea koronakriisin aiheuttamiin tappioihin. Eniten tukea on Kymenlaaksossa myönnetty Rajamarketeja pyörittävälle Vaalimaan Kauppakartanolle, joka on saanut puoli miljoonaa euroa tukea. Toiseksi suurimman tukipotin, lähes 100 000 euroa tukea on saanut Tykkimäen vapaa-aikakeskus

4.8. Kasvomaskien kauppa on vilkastunut

15.44 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen aikomus suositella kasvomaskien käyttöä on alkanut näkyä maskikaupassa. Kotkan ja Kouvolan Prismoista sekä Lappeenrannan Citymarketista kerrotaan, että kasvomaskien myynti on vilkastunut tällä viikolla. Suuntaus on sama myös apteekeissa.

31.7. Amarillo on saanut useita yhteydenottoja asiakkailta

12.45 Ravintola Amarillo Kotkassa on saanut yhteydenottoja huolestuneilta asiakkailta tällä viikolla paljastuneeseen koronavirustapaukseen liittyen. Heidät on ohjattu ottamaan yhteyttä terveysviranomaisiin.

29.7. Ravintola Amarillon asiakkaalla koronatartunta

13.51 Kotkan Amarillossa perjantaina 24. heinäkuuta asioineella henkilöllä on todettu covid19-infektio. Asiakas oli ravintolassa kello 23–01 välisenä aikana, ja hän on saattanut levittää tartuntaa myös muille.

Hotellinjohtaja Olli Järvisen mukaan paikalla oli samaan aikaan noin 200 asiakasta ja toistakymmentä työntekijää.

6.7. Alokkailta kysytään oireista

16.37 Kymsoten hallitus on hyväksynyt kuntayhtymän yt-neuvottelujen tuloksen. Kymsote haki yhteystoimintaneuvotteluissa säästöjä, jotka helpottaisivat sen koronaepidemian kurjistamaa taloustilannetta. Kymsote aikoo esimerkiksi lomauttaa runsaat 400 työntekijää viikon ajaksi syksyllä 2020. Tarkempia suunnitelmia tehdään parhaillaan.

14.48 Noin 2100 alokasta astuu tänään palvelukseen Karjalan prikaatissa Kouvolan Vekaranjärvellä. Heiltä kysytään heti saapumisen yhteydessä mahdollisista koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvistä oireista ja siitä, ovatko he matkustaneet viime aikoina ulkomailla.

3.7. Uusia tapauksia harvakseltaan

17.29 Koronavirustartuntoja on todettu Kymenlaaksossa viime aikoina harvakseltaan. Viimeisin tartunta tuli tietoon 30. kesäkuuta, ja kesäkuun puolivälin jälkeen on varmistunut yhteensä neljä tartuntaa. Tartunnoista kolme on saatu Kymenlaaksosta ja yksi pääkaupunkiseudulta.

23.6. Lastensuojelun yksikössä todettu koronatartunta

13.31 Kymsoten lastensuojeluyksikössä asuvalla lapsella on todettu koronavirustartunta. Kymsoten mukaan tartunnalle altistuneet lapset, heidän perheensä ja lastensuojeluyksikön työntekijät on tavoitettu. Heille on annettu ohjeet karanteeniin ja mahdollisesti ilmestyvien oireiden seurantaan.

22.6. Jo toinen risteilijä on perunut matkansa Kotkaan

13.43 Kansainvälinen risteilyalus Serenissima on perunut tulonsa Kotkaan. Serenissima on toinen kansainvälinen risteilyalus, jonka matka Kotkaan on tänä kesänä peruuntunut. Aiemmin kesäkuussa kerrottiin Ocean Majesty -nimisen aluksen peruutuksesta. Sen piti saapua Kotkaan heinäkuun alussa.

18.6. Kaste- ja vihkivaraukset ovat kasvussa koronakevään jälkeen

14.54 Kaste- ja vihkivaraukset ovat tasaisessa kasvussa Kouvolassa koronakevään jälkeen. Kouvolan seurakuntayhtymästä kerrotaan, että varsinkin kesäkuun alusta on varattu kasteita seurakunnan tiloissa huomattavasti maalis-toukokuuta enemmän. Koronatilanteen takia Kouvolassa siirrettiin ja peruttiin keväällä muutamia kaste- ja vihkivarauksia.

16.6. Mansikanpoimijoita on saatu riittävästi koronasta huolimatta

10.42 Kymenlaaksosta usealta tilalta kerrotaan, että koronasta huolimatta kausityöläisiä on saatu lopulta riittävästi. Perinteisten ulkomaalaisten poimijoiden sijasta monella tilalla työskentelee tänä kesänä kotimaisia poimijoita.

11.6. Koiria otetaan jopa hetken mielijohteesta

17.28 Pohjois-Kymen sairaalassa luovutaan erillisestä infektiopotilaiden sisäänkäynnistä, mutta infektiopotilaat hoidetaan edelleen erillään muista.

16.32 Suomessa on koiranpentubuumi. Ihmiset hankkivat nyt koiria jopa hetken mielijohteesta, ja se voi johtaa ongelmiin. Helsingin poliisi arvelee esimerkiksi koirahyökkäysten määrän kasvavan tänä vuonna.

10.6. Kiireettömän hoidon odotusajat venyivät

18.23 Kiireettömän erikoissairaanhoidon odotusajat venyivät koronakevään aikana koko maassa. Erot sairaanhoitopiirien välillä olivat kuitenkin suuria. Kymenlaaksossa odotusajan mediaani oli huhtikuussa koko Suomen lyhyin.

18.55 Huvipuistot availevat porttejaan. Kouvolan Tykkimäen huvipuistokausi alkoi noin kuukautta edellisvuotta myöhemmin. Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi huvipuistossa seurataan tehostetusti turvavälien noudattamista

5.6. Yksi kesän risteilijöistä on perunut tulonsa Kotkaan

Yksi kansainvälinen risteilyalus on perunut tulonsa Kotkaan koronaviruksen takia. Kotkaan on ollut tänä kesänä tulossa yhteensä viisi risteilijää, joiden on ollut määrä tuoda seudulle mukanaan noin 8 300 matkustajaa ja 2 500 miehistön jäsentä. Haminan-Kotkan satamayhtiö seuraa valtionjohdon määräyksiä matkustusrajoituksiin liittyen. Tällä hetkellä muiden risteilijöiden tuloon liittyviä valmisteluja jatketaan normaalisti.

4.6. Koronakriisi on rokottanut eniten kouvolalaisten palkkapusseja

17.39 Uusin lisätalousarvio on tuomassa ammattikorkeakouluihin lisää opiskelupaikkoja ensi syksyksi. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu tavoittelee lähes 200 opiskelupaikan lisäystä syksyllä 2020 alkaviin koulutuksiin. Tavoitteena on saada lisää opiskelijoita etenkin tekniikan ja liikenteen alalle.

15.00 Koronakriisi leikkasi selvästi suomalaisten palkkapottia huhtikuussa. Asia käy ilmi taloustutkimusyksikkö Helsinki GSE:n tuoreesta raportista(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun). Sen mukaan yhteenlasketut palkat putosivat huhtikuussa viisi prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Analyysin perusteella palkansaajat ovat ottaneet pahiten takkiin Kouvolassa, missä palkkasumma putosi huhtikuussa yli kahdeksan prosenttia.

11.04 Kauppakeskukset alkavat vilkastua koronarajoitusten lievennyttyä. Kävijämäärät ovat kasvussa sekä kauppakeskus Pasaatissa Kotkassa että Kouvolan Veturissa. Koronavirustilanteen aikana kauppakeskuksissa erityisesti ravintoloita ja kahviloita on ollut suljettuna. Pasaatissa kymmenisen yritystä laittoi toimintansa tauolle. Veturissa suljettuna on ollut enimmillään 27 yritystä kauppakeskuksen noin 75 yrityksestä.

3.6. Kymenlaaksossa rahaa tulee raiteille ja eritasoliittymään

16.34 Hallitus julkisti myöhään tiistai-iltana esityksensä uudeksi lisätalousarvioksi. Lisätalousarvion toimenpidekokonaisuus on yhteensä 5,5 miljardia euroa. Tässä vaiheessa rahaa Kymenlaakossa olisi tulossa Kotkan Paimenportin eritasoliittymään ja Kotkan ja Kouvolan välille uuteen raidepilottiin. Päätökset jakoivat mielipiteitä Kaakon kansanedustajissa.

2.6. Iäkkäiden kauppa-apu jatkuu Kouvolassa

16.36 Suomi aukesi, mutta rajoutuksia on yhä voimassa. Katso lista. Mukana esimerkiksi Tykkimäen huvipuisto.

13.39 Moni nuori aloittaa kesätyöt tällä viikolla. Elinkeinoelämän keskusliitto arvioi, että tänä kesänä on tarjolla kymmmeniätuhansia työpaikkoja viime vuotta vähemmän koronaviruksen vuoksi. Suurin selittävä syy on hotelli- ja ravintola-alan työvoimatilanne, jossa kesätyöntekijöille ei ole tällä hetkellä tarvetta.

11.08 Museot avautuvat tänään tiistaina koronarajoitusten lievennyttyä. Museot ovat olleet koronavirustilanteen takia suljettuina maaliskuun puolivälistä asti. Höllentyneiden rajoitusten myötä ensimmäiset museot avautuivat jo maanantaina, mutta suurin osa niistä avaa ovensa tänään. Esimerkiksi Kotkassa Merikeskus Vellamo ja Kouvolan Poikilo-museot avaavat näyttelynsä kävijöille.

07.17 Iäkkäiden kaupunkilaisten asiointipalvelu jatkuu Kouvolassa kesäkuun loppuun saakka. Kaupunki on järjestänyt koronapandemian aikana kauppa- ja apteekkiapua yli 70-vuotiaille, joilla ei ole läheisiä auttamassa. Ikääntyneille tarkoitettu keskustelupuhelin puolestaan toimii näillä näkymin Kouvolassa heinäkuun loppuun asti. Palvelujen tarvetta on tarkoitus arvioida uudelleen elokuussa.

1.6. Liikuntapaikkoja avataan

09.23 Koronavirustilanteen takia suljettuja liikuntapaikkoja aletaan jälleen avata tästä päivästä lähtien. Kotkassa Katariinan maauimalan ulkoallas ja suurin osa kaupungin kuntosaleista avataan asiakkaille. Kouvolassa asiakkaiden käyttöön avataan maanantaina Urheilupuiston uimahalli ulkoaltaineen. Myös suurin osa kaupungin sisähalleista jatkaa toimintaansa.

31.5. Päättäjäisten juhlinta sujui rauhallisissa merkeissä

15.00 Seurasimme ekaluokkalaisen Aada Honkasalon arkea kouluvuoden ajan. Ensimmäinen kouluvuosi oli koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vuoksi hyvin erikoinen.

14.48 Koulujen päätöstä ja kesäloman alkua on juhlittu Kymenlaaksossa rauhallisesti, kertoo Kaakkois-Suomen poliisi.

29.5. Vaalimaalle jumiin jäänyt matkustaja edelleen Suomessa

17.41 Hallitus purkaa kotimaanmatkailun välttämistä koskevan suosituksen.

10.59 Venäjälle maaliskuussa palaamassa ollut matkustaja on edelleen jumissa Suomessa. Mies on ollut Suomen puolella jo yli kaksi kuukautta. Mies jäi jumiin Vaalimaan raja-asemalle maaliskuun puolivälissä, jolloin Suomen ja Venäjän rajat menivät kiinni eri aikaan. Tapaus ei ole enää poliisin hoidossa.

5.53 Lasten liikennepuisto saattaa sittenkin avautua Kouvolassa tänä kesänä. Kouvolan kaupunki aikoi pitää liikennepuiston tänä kesänä kiinni työntekijöiden lomautusten ja koronarajoitusten takia. Kouvolan kaupunki on nyt sopimassa liikennepuiston avaamisesta Parik-säätiön kanssa. Puisto olisi mahdollista avata kesäkuun puolivälissä.

28.5. Tykkimäen huvipuisto aukeaa kesäkuun 10. päivä

15.07 Tykkimäen Huvipuisto avautuu keskiviikkona 10. kesäkuuta. Ensimmäisenä avautuu huvipuisto ja samalla viikolla 13. kesäkuuta aukeaa myös Tykkimäen vesipuisto Aquapark. Actionpark aukeaa puolestaan 15. kesäkuuta. Huvipuisto kertoo ottavansa koronan huomioon esimerkiksi rajoittamalla asiakasmääriä.

27.5. Kauppakeskus Zsar aukeaa launtaina, venäläisturistien kato aiheuttaa isot tappiot

17.36 Logistiikkayhtiö Nurminen Logistics lisää junaliikennettä Helsingin Vuosaaresta Kiinaan. Myös Kouvolassa on vireillä suunnitelmia junaliikenteen suhteen.

17.09 Venäjän rajan tuntumassa Vaalimaalla sijaitsevan Zsar-outletkylän liikkeet ovat olleet säpissä kaksi kuukautta. Lauantaina tilanne muuttuu, kun se avaa jälleen porttinsa. Silloin avautuu noin puolet outlet-kylän 28 liikkeestä. Kysyimme kolmesta kauppakeskuksesta, miten he nyt noudattavat määräyksiä.

5.52 Kaakkois-Suomeen on tulossa satojen miljoonien eurojen tappiot, jos itäraja pysyy kiinni vuoden loppuun asti. Venäläisturistien puuttuminen kurittaa erityisesti matkailua ja vähittäiskauppaa. Pahimmillaan turistikato voi vielä niiltä aloilta lähes tuhat työpaikkaa.

26.5. Kansallispuistojen suosio on kasvanut

19.59 Kouvolaan on tullut kevään aikana vähemmän Business Finlandin myöntämää koronatukea kuin lähialueen muihin kaupunkeihin. Kouvolalaiset yrittäjät ovat saaneet tähän mennessä Business Finlandin myöntämää avustusta 2,9 miljoonaa euroa. Lappeenrantaan ja Mikkeliin Business Finland on myöntänyt rahaa miljoona euroa enemmän.

16.13 Kymsote on alkanut purkaa koronaepidemian varalta tehtyjä poikkeusjärjestelyjä. Esimerkiksi erillisten infektiopäivystysten toimintaa aiotaan supistaa yöajalta, ja päiväkirurgian leikkauksia tehdään jo. Koronaviruksen suhteen täytyy kuitenkin edelleen olla varuillaan, sanoo johtajaylilääkäri.

13.23 Jo puoli miljoonaa suomalaista on raportoinut oireistaan Omaolo-palvelussa. THL:n julkaisema kartta näyttää, missä koronaa on epäilty eniten.

8.36 Kansallispuistot ovat vetäneet tänä keväänä reippaasti väkeä Kymenlaaksossa. Repoveden kansallispuistossa Kouvolassa on käynyt tammi-huhtikuun aikana yli nelinkertainen määrä retkeilijöitä viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Väkimäärä on yli tuplaantunut myös Valkmusan kansallispuistossa.

25.5. Ei uusia tartuntoja Vekaranjärvellä tai Kymsoten alueella

12.32 Vekaranjärven varuskunnassa ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja. Yhdellä varusmiehellä todettiin toissa viikolla koronavirustartunta, ja 50 tartunnalle altistunutta asetettiin karanteeniin.

Osa karanteeneista on jo päättynyt ja loput ovat päättymässä tällä viikolla. Lisää Vekaranjärven tilanteesta voit lukea tästä jutusta.

Myös koko Kymenlaakson tartuntatilanne jatkuu rauhallisena. Kymsoten tietojen mukaan viimeisin tartunta on todettu toissa viikolla.

22.5. Kahdeksan päivää ilman uusia tartuntoja

12.43 Rauhallinen tilanne jatkuu koronavirustartuntojen osalta Kymenlaaksossa: yhtään uutta vahvistettua tartuntaa ei ole kirjattu kahdeksaan päivään.

Uusimmat tartunnat ovat siis reilun viikon takaa. Torstaina 14.5. todettiin kaksi uutta tartuntaa, ja sitä ennenkin oli noin viikon jakso ilman yhtään tartuntaa.

THL:n tilaston mukaan maakunnassa on tähän mennessä todettu 43 koronavirustartuntaa. Kouvolassa tapauksia on 23 ja Kotkassa 13. Muissa Kymenlaakson kunnissa tartuntoja on enintään 4.

20.5. Rottaongelma on levinnyt Kouvolassa

8.04 Rottaongelma on levinnyt Kouvolassa koko kaupunkiin. Pari vuotta sitten Kuusankoskella jouduttiin hävittämään rottia viemäriverkostosta, kun ne pyrkivät lattiakaivojen ja wc-pönttöjen kautta asuntoihin ja päiväkoteihin.

Tänä keväänä rottia on liikkunut myös pihoilla. Kouvolan terveystarkastajat ovat saaneet ilmoituksia rotista ympäri kaupunkia.

Yksi syy rottaongelmaan on se, että koronan takia ihmiset ovat olleet enemmän kotonaan kuin aiemmin, joten rotille kelpaavaa jätettä on saatavilla enemmän kuin aiemmin.

19.5. Musiikkiopistoihin pääsee nopeusjärjestyksessä

10.38 Kymenlaakson musiikkiopistoihin otetaan opiskelijoita tänä vuonna ensimmäistä kertaa ilman valintakokeita. Kotkan seudun musiikkiopistossa ja Pohjois-Kymen musiikkiopistossa halukkaat otetaan sisään ilmoittautumisjärjestyksessä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Esimerkiksi Pohjois-Kymen musiikkiopistossa Kouvolassa lauluopintoihin on haettu videohaulla.

18.5. Koronavirus siirtää saaristoliikenteen alkamista, Vekaranjärvellä varusmiesten koronatestit negatiivisia

17.31 Koronavirus on siirtänyt saaristoliikennekauden alkua Kotkan edustalla. Kotkan alueen yksityisistä liikennöitsijöistä yksikään ei ole vielä käynnistänyt saaren ja mantereen välistä liikennettä. Tavallisesti kausi käynnistyy toukokuun alussa.

13.05 Kuudelle varusmiehelle on tehty koronavirustesti Karjalan prikaatissa Kouvolan Vekaranjärvellä. Testitulokset ovat olleet negatiivisia. Yhdellä prikaatin varusmiehellä todettiin koronavirustartunta viime perjantaina. Tartunnalle ehti altistua 50 henkilöä.

12.34 Etelä-Kymenlaakson eläinsuojeluyhdistys perustaa eläintalon Kotkan Hovilaan. Eläintalo on tarkoitettu esimerkiksi löytöeläimille tai hätämajoituksena lemmikeille, joiden omistajat eivät itse voi huolehtia niistä. Tällainen tilanne voi tulla vastaan esimerkiksi koronaepidemian aikana, jos lemmikin omistaja joutuu sairaalahoitoon.

16.5. Finavia: Valtio ei enää maksa taksimatkoja lentokentältä kotikaranteeniin

14.30 Valtio ei enää kustanna Suomeen ulkomailta palaavien taksimatkoja lentokentältä kotikaranteeniin, tiedottaa lentoasemia ylläpitävä Finavia. Ulkomailta palaavien on vältettävä julkisia kulkuneuvoja ja pysyttävä kaksi viikkoa kotikaranteenissa.

Esimerkiksi ulkomailta saapuvien kausityöntekijöiden matkat on kustantanut työnantaja.

Vantaan kaupungin terveydenhuollon henkilökunta ei enää kerää saapuvilta matkustajilta oirekyselyitä.

15.5. Varusmiehellä koronatartunta Karjalan prikaatissa, etävastaanotot käyttöön

17.50 Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä Kymsote on ottanut käyttöön etävastaanotot terveyspalveluissa. Etävastaanotolla potilas voi esimerkiksi keskustella lääkärinsä kanssa kotoaan videoyhteyden välityksellä. Kymsoten mukaan etävastaanottoa voi hyödyntää hyvinvoinnin seurantaan, kontrollikäynteihin ja tilanteisiin, joissa ei tarvita fyysistä tutkimista tai hoitoa.

13.18 Karjalan prikaatin varusmiehellä vahvistettiin koronavirustartunta perjantaina 15. toukokuuta aamupäivällä. Asiasta kertoo sivuillaan Maavoimat.

11.17 Kouvolassa kotiin jäävien oppilaiden määrä osoittautui alkuperäistä suuremmaksi. Poissaolevia perusopetuksen oppilaita oli yli 1 480 eli yhteensä 20,5 prosenttia perusopetuksen oppilaista.

7.10 Juha Vainio -sanoittajapalkintoa ei jaeta tänä vuonna. Syynä on Kotkan Meripäivien peruuntuminen; palkinto on jaettu vuosittain Meripäivien yhteydessä.

14.5. Tekonurmet avautuvat, kaksi uutta koronatartuntaa

12.22 Kymenlaaksossa on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Niitä on todettu testeillä tähän mennessä 40 kappaletta. Sairaalahoidossa ei ole yhtään koronaviruspotilasta.

11.15 Ulkoliikuntapaikkojen avaaminen alkaa tänään. Kotkassa Katariinan maauimalan ulkoallas aiotaan avata kesäkuun alussa.

13.5. Yli tuhat oppilasta jäämässä kotiin – rehtorien mukaan lähes kaikki syyt hyväksyttyjä

17.15 Kouvolassa on tämänhetkisten tietojen mukaan jäämässä kotiin yli tuhat oppilasta. Selvitimme vanhempien syyt jättää lapset kotiin opiskelemaan kesälomaan asti.

6.15 Ylen kyselyn mukaan Suomessa on suuria eroja siinä, kuinka suuri osa oppilaista palaa torstaina lähiopetukseen. Esimerkiksi Kouvolassa 15,5 prosenttia ja Kotkassa 10 prosenttia oppilaista on hakenut lupaa poissaoloon.

12.5. Ylioppilaat saivat koetulokset

6.05 Kymmenettuhannet nuoret ovat ansainneet valkolakkinsa – kolme heistä kertoo, millaista oli kirjoittaa ylioppilaaksi koronakeväänä. Haminalaisen Venla Rantalan oppikirjat olivat 500 kilometrin päässä, kun hän kuuli kirjoituspäivän muuttumisesta.

11.5. Asiointipalvelu päättyy Kotkassa

12.27 Kotkan maksuton kauppa- ja apteekkiapupalvelu yli 70-vuotiaille päättyy tämän viikon perjantaina 15. toukokuuta, kun asiointiavun työntekijät palaavat omiin työtehtäviinsä esimerkiksi kirjastoihin ja varhaiskasvatukseen. Vilkkaimmillaan asiointeja on ollut noin 200 viikossa.

8.5. Kesälomasuunnitelmat muuttuvat, katso lista lasten riskiryhmistä

17.29 Kymsote on julkaissut koulujen avautumisen alla listan siitä, mitkä potilasryhmät kuuluvat riskiryhmiin. Terveysalan ammattilaiset suosittelevat kotiin jäämistä sellaisille koululaisille, joilla on esimerkiksi vakava keuhko- tai sydänsairaus tai jotka saavat solusalpaajahoitoa. Terveysviranomaiset muistuttavat, että vanhempien sairaus estää vain harvoin lapsen koulunkäynnin.

14.25 Koronavirustilanne muuttaa monen perheen kesälomasuunnitelmia. Lomamatkoja on peruuntunut, ja lomalle pitää keksiä vaihtoehtoista tekemistä. Kotkalainen Saara Leiri perheineen ei tänä kesänä todennäköisesti pääse suvun mökille Keski-Suomeen, koska Leirin riskiryhmään kuuluva isä asuu mökillä.

14.16 Kymenlaakson sosiaali- ja terveyskuntayhtymä Kymsote aloittaa yt-neuvottelut koronakriisin takia. Kymsoten hallitus päätti tänään perjantaina aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskevat muun muassa henkilöstösiirtoja ja vuosilomajärjestelyjä. Neuvottelut koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä. Toimenpiteillä sote-yhtymä varautuu koronavirusepidemian pitkittymiseen.

10.40 Pyhtään kunta peruu työntekijöiden lomautukset. Kunta päätti aiemmin lomauttaa 28 työntekijää: kirjaston henkilöstöä, nuoriso- ja liikuntatoimen työntekijöitä, ruoka- ja siivouspalveluiden henkilöstöä sekä koulunkäynnin ohjaajia. Lomautusten syynä oli se, että osa palveluista on kokonaan keskeytetty tai supistettu koronaviruspandemian aikana. Kunnan mukaan lomautuksille ei ole enää tarvetta, kun koronarajoituksia puretaan.

7.5. Ensimmäinen koronakuolema Kymenlaaksossa, koululaisia jää kotiin koko lukukaudeksi

17.50 Kirjastot avaavat aineistojen noutopisteitä pääosin ensi viikosta lähtien eri puolilla Kymenlaaksoa. Miehikkälässä ja Virolahdella varausten noutopalvelu on alkanut jo tänään torstaina. Seuraavaksi kirjaston noutopiste avautuu Kouvolassa ensi maanantaina, jolloin varattuja aineistoja voi noutaa pääkirjastosta.

15.46 Yli tuhat koululaista aikoo jäädä kotiin koko loppukevääksi Kouvolassa. Torstaiaamuun mennessä noin 15 prosenttia oppilaista oli hakenut poissaololupaa koulusta. Osa oppilaista aikoo jäädä kotiin riskiryhmään kuulumisen takia, mutta valtaosa haki poissaololupaa muusta syystä. Kotkassa joka kymmenes koululainen aikoo jäädä kotiin.

13.08 Business Finland on tähän mennessä myöntänyt Kymenlaaksossa toimiville yrityksille 4,8 miljoonaa euroa. Rahoitus on tarkoitettu liiketoiminnan kehittämiseen koronaviruspandemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Rahoitusta on myönnetty Kymenlaaksossa kaikkiaan 130 yritykselle. Suurimman mahdollisen eli 100 000 euron kehittämisrahoituksen on saanut 18 yritystä.

10.58 Ensimmäinen ihminen Kymenlaaksossa on menehtynyt koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin. Hän menehtyi tänään torstaina. Kyseessä oli iäkäs henkilö, joka kuului perussairautensa takia riskiryhmään.

6.5. Kotihälytysten määrä on kasvanut

14.49 Kotihälytysten määrä Kaakkois-Suomessa on lisääntynyt koronavirusepidemian aikana. Kotihälytyksiä on kuuden viime viikon aikana tehty 20 prosenttia enemmän kuin samaan aikaan vuosi sitten. Kotihälytykset painottuvat viikonloppuihin. Yleisimmät syyt kutsua poliisi paikalle ovat naapureita häiritsevä musiikki ja muu metelöinti.

11.40 Kauppakamarin kyselyn mukaan lähes puolet Kymenlaakson yrityksistä katsoo, että hallitus on hoitanut huonosti koronaepidemian aiheuttamaa talouskriisiä.

5.5. Kaupungit avaavat palveluita, kansanedustajat eivät lämpene kuntaliitoksille ja arki jatkuu hoivakodeissa

21.03 Hoivakodeista on kantautunut synkkiä uutisia, ja onnelliset loput jäivät synkkien tragedioiden varjoon. Kysyimme, miten hoivakodeissa, päiväkodissa ja terveysasemalla on palattu arkeen siellä todettujen koronatartuntojen jälkeen.

19.00 Korona kiristää kuntien taloutta entisestään. Enemmistö Ylen kansanedustajakyselyyn vastanneista Kaakkois-Suomen kansanedustajista kuitenkin katsoo, ettei koronakriisi ole oikea hetki kuntaliitospohdinnoille.

17.44 Haminan kaupunki avaa palveluitaan asteittain koronarajoitusten purkamisen vuoksi. Kirjastoaineistojen lainaaminen onnistuu näillä näkymin 14. toukokuuta alkaen. Kirjoja ja muuta aineistoa voi jo nyt palauttaa palautusluukun kautta pääkirjastossa ja Ruissalon kirjastossa. Uurheilukentät avataan sitten, kun kenttäolosuhteet sen sallivat.

Haminan lukio jatkaa etäopetusta kevätkauden loppuun.

17.06 Kouvolan Tykkimäki ei halua vielä kommentoida huvipuiston avaamissuunnitelmia. Huvipuisto odottaa nyt ohjeistuksia aluehallintovirastosta ja sosiaali- ja terveysministeriöstä.

17.04 Kouvolan lukiolaiset ja ammattikoululaiset jatkavat etäopetuksessa toukokuun loppuun asti. Kaupunki haluaa jatkaa etäopetusta, koska opiskelijoille tehtyjen kyselyjen perusteella etäopiskelu on sujunut hyvin. Lisäksi Kouvolan seudun ammattiopiston opetushenkilöstö on pakkolomalla toukokuun lopussa.

16.02 Kouvolan kaupunki avaa kaikki ulkoliikuntapaikat kuntalaisille ja seuroille 14. toukokuuta alkaen. Kirjastoihin kaupunki valmistelee take away -palvelua, jossa varattua aineistoa voi noutaa kirjastoista. Palvelu aloitetaan toukokuun aikana osassa kirjastoista.

14.15 Kotkan liikuntapaikoista avautuvat ensimmäisenä harjoituskäyttöön Arto Tolsa -areena sekä Karhulan Keskuskentän pallokenttä. Kentät on tarkoitus avata toukokuun puolivälissä. Hallitus linjasi maanantaina, että ulkoharrastuspaikat voi avata 14. toukokuuta alkaen kokoontumisrajoituksia noudattaen.

Liikuntajohtaja Antti Mattilan mukaan seuraavaksi kaupunki harkitsee Katariinan maauimalan avaamista kesäkuun alusta lähtien. Tämä vaatii vielä kaupungin valmiusjohtoryhmän hyväksynnän sekä infektioasiantuntijan lausunnon.

13.48 Kymsoten alueella on todettu tiistaina 5. toukokuuta yksi uusi koronavirustartunta. Yhteensä tartuntoja on Kymsoten mukaan nyt 36. Sairaalahoidossa on kolme. Kymsotessa tehdään kaikista uusista todetuista tartunnoista tartuntaketjujen selvitys.

1. maaliskuuta ja 4. toukokuuta välisenä aikana Kymsotessa on tutkittu yhteensä 1869 näytettä.

THL:n mukaan tartuntoja on yhteensä 38.

12.35 Hallitus kertoi eilen, että kirjastojen aineistojen uloslainaus voidaan käynnistää heti. Nyt kirjastoissa odotetaan aluehallintoviraston ohjeita ja pohditaan, kuinka kirjoja voi lainata avaamatta kirjastoja.

4.5. Kysyimme paikallisilta, mitä mieltä he ovat rajoitusten purkamisista

16.32 Kymenlaakson sote-kuntayhtymä valmistautuu aloittamaan yt-neuvottelut koronakriisin takia. Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen esittää yt-neuvotteluiden aloittamista tämän viikon perjantaina kokoontuvalle hallitukselle. Neuvottelut koskisivat Kymsoten kaikkia ammattiryhmiä. Tarkoituksena on varautua epidemian pitkään kestoon. Yt-neuvottelut sisältävät esimerkiksi henkilöstösiirtoja ja vuosilomajärjestelyjä.

15.28 Koronaviruksen takia Suomessa on eletty poikkeusaikaa pian pari kuukautta. Kysyimme kuudelta kymenlaaksolaiselta, mitä mieltä he ovat rajoituksista ja niiden purkamisista.

3.5. Vappujuhlat päättyivät kohtalokkaasti Haminassa

12.16. Kymenlaaksossa on todettu vappuviikonlopun aikana kolme uutta koronavirustartuntaa.

11.28 Vappua on juhlittu kohtalokkain seurauksin Kaakkois-Suomessa. 1980-luvulla syntynyt mies menehtyi Haminassa vappujuhlissa tapahtuneen pahoinpitelyn seurauksena.

Lisäksi Kotkassa poliisi tutkii tapon yritystä. Poliisi löysi Kotkansaarelta yksityisasunnosta elottoman naisen. Naista elvytettiin paikan päällä ja hänet kuljettiin Kymenlaakson keskussairaalaan. Poliisi otti asunnosta kiinni miehen, jota epäillään tapon yrityksestä.

1.5. Koronan takia asetettuja suosituksia noudatettu hyvin Kaakkois-Suomessa – vappuaaton juhlinta oli poliisin mukaan rauhallista

00.25 Poliisin mukaan tehtävien määrä oli vappuaattona maltillinen.

30.4. Vanhemmat miettivät loman anomista koululaisille

15.16 Monet vanhemmat miettivät nyt, pitäisikö lapselle anoa koulusta lomaa loppukevääksi. Hallitus päätti eilen, että peruskoululaisten lähiopetus alkaa 14. toukokuuta. Urheilupuiston koulun rehtori Petteri Kinnunen Kouvolasta kertoo, että hänelle on tullut kyselyitä loma-anomuksista Wilman kautta.

– Kyllä huoltajalla on mahdollisuus anoa oppilaalle lomaa, ja jos huoltaja sitä anoo, niin eipä siihen koululla ole oikein mitään sanomista, Petteri Kinnunen toteaa.

11.16 Marjatilayrittäjät joutuvat palkkaamaan marjatiloille tänä vuonna enemmän marjanpoimijoita, koska suomalaisilla ei ole kokemusta eikä välttämättä nopeutta samalla tavalla kuin ulkomaalaisilla. Marjanpoimijat kertovat nyt, että työssä tarvitaan nopeuden lisäksi myös tarkkuutta ja motivaatiota.

06.06 Sotilasmusiikkitapahtuma Hamina Tattoo siirtyy vuodella eteenpäin. Haminan kaupunki päätti keskiviikkona siirtää tapahtuman elokuulle 2021 koronavirustilanteesta johtuvan epävarmuuden takia. Tapahtuma aiotaan järjestää myös vuonna 2022.

29.4. Kymiringin Moto-GP siirtyy vuodella

17.39 Koronapandemia on ajanut matkatoimistot ahtaalle. Kymmenissä matkatoimistoissa pelätään jopa konkurssia, jos tukitoimet eivät kohtaa niiden tarpeita.

Kotkalainen Kymenmatkat on kokenut 90-luvun alun laman, Estonia-laivan uppoamisen ja kaksoistornien kaatumisen Yhdysvalloissa. Ne olivat yrittäjä Satu Mäntyvaaran mukaan pientä koronaan verrattuna.

klo 14.43 Ylen tietojen mukaan hallitukselle esitetään, että koulut avataan hallitusti 14. toukokuuta lähtien. Hallitus kokoontuu neuvottelemaan kouluihin paluusta tänään iltapäivällä klo 16.30. Koulut ovat olleet valmiuslain nojalla pääsääntöisesti kiinni 18. maaliskuuta alkaen.

13.46 Iitin Kymiringin Moto-GP-osakilpailu siirtyy vuodella koronaviruspandemian vuoksi. Kilpailu oli tarkoitus ajaa heinäkuussa. Nyt ratamoottoripyöräilykisa siirtyy kesälle 2021.

28.4. Meripäivien peruuntuminen tuo isot tappiot Kotkan seudulle, poliisi valvoo vapun viettoa tavalliseen tapaan

14.45 Kotkassa sijaitseva kehitysvammaisten lasten lyhytaikaisen hoidon yksikkö on suljettu koronavirustartunnan vuoksi. Yksikön työntekijällä on todettu koronavirustartunta, ja tartunnalle on altistunut työntekijöitä ja kolme lasta.

11.37 Kaakkois-Suomen poliisi toivoo, etteivät ihmiset kokoontuisi viettämään vappua isolla joukolla. Poliisi valvoo vapun juhlintaa edellisvuosien tapaan koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilasta huolimatta. Vapun viettoon yleisillä paikoilla aiotaan puuttua ensisijaisesti neuvomalla ja ohjaamalla ihmisiä.

6.51 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa moni meneillään oleva tutkimus- ja kehittämishanke mullistuu poikkeustilanteen takia. Tutkijoiden ja tutkittavien arki on muuttunut, ja se saa, ja joissain tapauksissa sen jopa pitää näkyä myös ennen pandemia-aikaa käynnistetyissä tutkimuksissa.

6.13 Kotkan Meripäivien peruuntumisesta odotetaan suuria aluetaloudellisia tappioita. Kotkan kaupunginhallitus päätti maanantaina perua heinäkuun lopulle suunnitellut Meripäivät, koska maan hallitus kielsi viime viikolla yli 500 hengen tapahtumien järjestämisen heinäkuun loppuun saakka koronatartuntojen ehkäisemiseksi. Tapahtuman peruuntumisen taloudellisista vaikutuksista ei ole tehty vielä tarkkaa arviota, mutta tavallisesti tapahtuma tuo seudulle vuosittain miljoonia euroja.

27.4. Kymsote ottaa käyttöön uuden nettipalvelun

17.45 Kevään kausitöihin joudutaan Suomessa rekrytoimaan entistä enemmän suomalaista työvoimaa. Esimerkiksi imatralainen maatila työllistää normaalisti noin 60 ukrainalaista marjanpoimijaa. Nyt tilalle palkataan tuplasti enemmän suomalaista työvoimaa.

11.47 Kymenlaaksolaiset voivat nyt testata oireitaan ja hakeutua hoitoon netin kautta. Omaolo-verkkosivun avulla voi testata oireita koronavirukseen, virtsatietulehdukseen, alaselkäkipuun tai -vammaan sekä seksitautiepäilyyn liittyen. Kyselyn avulla voi selvittää, vaativatko oireet ammattilaisen hoitoa. Verkkopalvelun kautta voi saada esimerkiksi kotihoito-ohjeita, lähetteen laboratorioon näytteenottoon tai sähköisen e-reseptin.

05.30 Tilastojen valossa työkokeilijoiden määrä on vähentynyt vain vähän tänä keväänä. Esimerkiksi Kouvolan Parik-säätiössä ja Kotkan Sotek-säätiössä työkokeilijoita jatkaa tälläkin hetkellä.

26.4. Sairaalahoidon tarpeessa on kaksi koronapotilasta, suurperheessä poikkeustila kasvatti ruokalaskua

12.08 Monissa suomalaisperheissä ei kyetä arjessa laittamaan rahaa sivuun pahan päivän varalle. Koronan aiheuttamissa poikkeusoloissa säästöille olisi ollut tarvetta esimerkiksi perheissä, joiden talouslasku on viime viikkoina ollut tavallista suurempi. Esimerkiksi kouvolalaisessa Nyrkön suurperheessä kuukauden ruokakulut ovat nousseet sadoilla euroilla.

11.48 Kymenlaakson alueella ei kuluneen vuorokauden aikana ole havaittu uusia koronavirustartuntoja. Sairaalahoidossa on kaksi covid-19-taudin oireista kärsivää potilasta.

Kymsote vetoaa edelleen alueen asukkaisiin, että he välttäisivät kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia. Myös liikkumista Uudellemaalle kehotetaan mahdollisuuksien mukaan välttämään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suurin osa kymenlaaksolaisten tartunnoista on havaittu Kouvolassa ja Kotkassa kirjoilla olevilla ihmisillä. THL:n tilastoimasta 35 Kymenlaakson koronavirustartunnasta 19 on Kouvolasta ja 10 Kotkasta.

25.4. Yksi uusi koronavirustartunta

11.13 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Kymenlaaksossa on todettu yhteensä 35 koronavirustartuntaa. THL tilastoi Kymenlaaksossa kirjoilla olevilla todetut tartunnat, joten luku eroaa Kymsoten tilastosta. Kymsoten mukaan tartuntoja on todettu 28. Lauantaina varmistui Kymsoten mukaan yksi uusi tartunta.

24.4. Pääsarjatason urheiluseurat ovat karsineet kulujaan

18.07 Koronavirustilanne on vaikuttanut merkittävästi näkövammaisten arkeen. Hygieniasuositusten noudattaminen voi koitua heille ongelmaksi. Kotkalainen Jamppa Mikkola kertoo, millaista arki koronatilanteen keskellä on sokeana.

17.50 Seitsemän Kaakkois-Suomen pääsarjatason seuraa on joutunut muokkamaan henkilöstökulujaan poikkeustilan vuoksi. Pesäpalloseura Kouvolan Pallonlyöjille tapaus on jo nyt aiheuttanut merkittävät tappiot. KPL on keskeyttänyt pelaajiensa pallkanmaksun huhtikuun alusta alkaen. Lisäksi seuran toimistohenkilökunnasta on pääosa joko kokonaan tai osittain lomautettuna.

15.08 KooKoo Hockey Oy leikkaa pelaajien palkkoja sekä lomauttaa työntekijöitään tai alentaa heidän palkkojaan. Pelaajia ei lomauteta, sillä lähes kaikkien pelaajien kanssa päästiin sopimukseen palkkaleikkauksista. Kahden pelaajan osalta keskustelut säästöjen toteutustavasta ovat vielä kesken. Palkkaleikkausten ulkopuolelle jäävät pienimpien palkkaluokkien pelaajat.

10.02 Suomen ja Venäjän välisillä rajanylityspaikoilla on nyt hiljaista. Raja suljettiin henkilöliikenteeltä 18. maaliskuuta, ja kymmeniä rajavartijoita on lähetetty komennukselle pohjoiseen Ruotsin ja Norjan rajoille. Miltä näyttää rajavartijan uusi arki?

23.4. Tykkimäen huvipuisto aikoo avata kesäkuun alussa, Kymiringin Moto GP-kisojen kohtalo epävarma

18.10 Monelle huvipuistolle on epäselvää, koskeeko yli 500 hengen kokoontumiskielto niitä. Kouvolan Tykkimäeltä kuitenkin kerrotaan, että huvipuisto avautuu kesäkuun alussa.

– Tarkoitus on avata kesäkuun alussa ja rajata sisäänpääsyä, kertoo Tykkimäen huvipuiston toimitusjohtaja Sakari Pasanen.

17.24 Yksi lapsi on altistunut koronavirustartunnalle Kouvolan kaupungin perhepäivähoidossa. Tartunta on todettu hoitajan lähipiirissä. Kymsote on ollut yhteydessä altistuneen lapsen perheeseen. Kouvolan kaupunki on myös informoinut asiasta muita perheitä, joiden lapset ovat kyseisessä hoitopaikassa.

17.09 Ratamoottoripyöräilyn Moto GP -kisojen peruuntuminen heinäkuulta Iitissä tuo yrityksille miljoonien eurojen menetykset. Moto GP -kisasta oli toivottu seudulle tämän vuoden kävijämagneettia. Tapahtumaan on odotettu yli 100 000 kävijää.

14.35 Kymi Grand Prix'n hevoset ravaavat näillä näkymin ilman yleisöä Kouvolassa. Iitin musiikkijuhlat on peruttu, ja Koria Roll -festivaalin tilanne on vielä avoin. Lue kooste Kymenlaakson kesätapahtumien tilanteesta.

14.16 Yhdellä Attendon hoivakodin työntekijällä on todettu koronavirustartunta Kouvolassa. Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsote on tänään selvittänyt taudille altistuneita ja heidän riskiään saada tartunta. Kouvolan Sanomien mukaan hoivakodin asukkaat eivät ole altistuneet tartunnalle, mutta muutama työntekijä on kotikaranteenissa.

11.51 Iitin Kymiringille suunniteltuja ratamoottoripyöräilyn Moto GP-kisoja ei hallituksen päätöksen myötä voida järjestää suunnitellusti heinäkuussa. Osakilpailun kohtalo on vielä epävarma. Siitä päättää kisojen kilpailuoikeudet omistava Dorna Sports.

8.11 Kotkan Meripäivät aiotaan perua tältä vuodelta. Hallitus päätti keskiviikkona kieltää suurten, yli 500 hengen tapahtumien järjestämisen ainakin heinäkuun loppuun asti koronatartuntojen ehkäisemiseksi. Päätöksen myötä Meripäiviä ei voida järjestää suunnitellusti heinäkuun lopussa. Tapahtumaa ei aiota myöskään siirtää myöhempään ajankohtaan. Lopullisen päätöksen Meripäivien kohtalosta tekee Kotkan kaupunginhallitus ensi maanantaina.

22.4. Kiinteistönvälittäjät toivovat piristystä asuntomyyntiin, Kymsote todennut vain yhden koronatartunnan viikon sisällä

17.45 Koronaepidemia tekee Kotkan, Kouvolan ja Haminan kaupunkien talouteen miljoonien eurojen loven. Kysyimme kaupungeilta, miltä taloustilanne näyttää.

17.31 Kotka-Kymin seurakunnan kesän rippileirit siirtyvät syys- ja joululomille. Myös lasten kesäleirejä perutaan.

17.02 Kiinteistönvälittäjät uskovat, että etätyön yleistyminen voi lisätä muuttoliikennettä edullisemmille alueille. Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n tuoreen kyselyn mukaan välittäjät olivat havainneet, että muuttohalukkuus oli kasvanut varsinkin pääkaupunkiseudun kehyskunnissa. Esimerkiksi kotkalaisessa kiinteistönvälitystoimistossa aiotaan ryhtyä markkinoimaan alueen asumismahdollisuuksia pääkaupunkiseudulle.

15.24 Iitin kunta lomauttaa lähes koko henkilöstönsä 14 päiväksi. Opettajille tarjotaan kymmenen päivän talkoovapaita.

13.26 Kymenlaaksossa on todettu vain yksi uusi koronavirustartunta reilun viikon aikana. Kymsote on todennut tähän mennessä 25 koronavirustartuntaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Kymenlaakson kokonaistartuntamäärä on eilisten tietojen mukaan 33. Syy eri tartuntalukuihin Kymsoten kanssa on siinä, että THL tilastoi myös sellaiset henkilöt, jotka asuvat tai on muutoin hoidettu muualla kuin Kymenlaaksossa.

12.33 Sadat yksityisyrittäjät ovat saaneet valtion rahoittaman 2 000 euron koronatuen Kymenlaaksossa. Suurin osa tuen saajista ovat Etelä-Kymenlaaksosta. Kouvolassa tukea on saanut yli sata yksinyrittäjää. Tukirahaa riittää vielä yli tuhannelle hakijalle.

8.04 Kymmenille kymenlaaksolaisyrityksille on myönnetty ELY-keskuksen korona-avustusta. Viime viikon loppuun mennessä koronatukea oli maakunnassa myönnetty yhteensä 45 yritykselle, kaikkiaan yli 520 000 euron edestä.

21.4. Virolahti hyväksyi Zsar-ostoskylän ja uutta ostoskeskusta rakentavan yhtiön vuokranhelpotukset

21.03 Kotkalainen peliyhtiö Nitro Games on saanut niin sanottua koronatukea Business Finlandilta 100 000 euroa koronapandemiasta selviytymiseen. Yhtiö käyttää rahan siihen, että sopimusneuvottelut onnistuvat matkustuskiellosta huolimatta.

Myös tanskalainen Nordisk Film Games sijoitti yhtiöön vastikään noin 4,1 miljoonaa euroa ja tuli samalla suomalaisyhtiön pääomistajaksi.

12.41 Kymenlaaksossa ei ole Kymsoten mukaan todettu uusia, laboratoriotesteissä varmistettuja koronavirustartuntoja. Tartuntojen kokonaismäärä on 25. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoissa maakunnan tartuntamäärä on 33, ja tartuntoja on yksi enemmän kuin eilen. Ero johtuu tilastointitavasta: Kymsote tilastoi alueensa tartunnat, THL Kymenlaaksossa kirjoilla olevien tartunnat.

12.24 Yhdeksän kymenlaaksolaista yritystä saa Business Finlandilta suurimman mahdollisen eli 100 000 euron tuen uusien tuotteiden ja toimintatapojen kehittämiseen . Kaikkiaan Business Finland myönsi tukea kymmenille kymenlaaksolaisille yrityksille.

06.47 Virolahti joustaa kahden kunnassa toimivan yhtiön maanvuokrissa koronavirustilanteen takia. Kunta päätti maanantaina myöntää vuokrahelpotuksia Zsar-ostoskylää pyörittävälle yhtiölle ja toiselle, uutta ostoskeskusta Vaalimaan rajanylityspaikan läheisyyteen rakentavalle yhtiölle. Kunnanvaltuusto päätti vapauttaa sekä Zsar Oy:n että Kiinteistö Oy Vaalimaantien vuokranmaksuvelvollisuudesta kuluvan vuoden osalta. Lisäksi ensi vuoden maanvuokrien eräpäivää siirretään vuoden 2021 loppuun saakka.

20.4. Suljetun päiväkodin väkeä ei ole testattu

18.38 Kymenlaakson kauppakamarin kyselyn mukaan Kymenlaakson kesätyötilanne on pelättyä parempi. Useampi kuin kaksi viidestä yrityksestä aikoo palkata kesätyöntekijöitä samaan tapaan kuin palkkaisi ilman koronavirusepidemiaa. Viidennes yrityksistä on joutunut luopumaan kesätyöntekijöiden palkkaamisesta, ja yhtä suuressa osassa yrityksistä rekrytointeja pohditaan vielä.

18.04 Kymsotessa on vedetty pois käytöstä muutamia kymmeniä tuhansia kasvomaskeja, joiden oli muualla Suomessa todettu aiheuttaneen allergisia reaktioita. Kymsoten mukaan nyt käytöstä poistetut maskit olisivat tuoneet suojaintilanteeseen pelivaraa. Esimerkiksi kotihoidossa ne olisivat riittäneet viikon tarpeisiin.

15.43 Kouvolassa Kuusankoskella sijaitsevan Niskalan päiväkodin työntekijän henkilökuntaa tai lapsia ei ole testattu mahdollisen koronavirustartunnan varalta. Syynä on se, että kenenkään ei tiedetä saaneen oireita. Kymsoten infektiotautien ylilääkäri Risto Pietikäinen toteaa, että Kymsote noudattaa testauksissa valtakunnallista linjausta. Niskalan päiväkoti suljettiin tämän viikon ajaksi, koska päiväkodin työntekijällä todettiin koronavirustartunta viime perjantaina.

12.14 Kymenlaaksossa ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Kymenlaaksossa on todettu 32 koronavirustartuntaa eli luku on sama kuin lauantaina. THL tilastoi Kymenlaaksossa kirjoilla olevilla todetut tartunnat, joten luku eroaa Kymsoten tilastosta.

11.09 Koronavirus on näkynyt saaristoliikenteessä vuodenaikaan nähden tavallista pienempinä matkustajamäärinä. Esimerkiksi Kotkan Kuusisesta saaristoon liikennöivällä yhteysalus Otavalla matkustajamäärät ovat toistaiseksi pysyneet maltillisina. Valtion maksutonta lautta-, yhteysalus- ja lossiliikennettä pyörittävä Finnferries on varautunut koronavirukseen aluksillaan. Matkustajatilojen siivousta ja desinfiointia on esimerkiksi tehostettu, ja alusten kahvilat on suljettu.

19.4. Ei uusia koronatartuntoja, kaikki päiväkodin työntekijät tavoitettu

14.30 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Kymenlaaksossa on todettu 32 koronavirustartuntaa eli luku on sama kuin lauantaina. THL tilastoi Kymenlaaksossa kirjoilla olevilla todetut tartunnat, joten luku eroaa Kymsoten tilastosta.

11.31 Kymsote on tavoittanut myös kaksi mahdollisesti altistunutta Niskalan päiväkodin työntekijää lauantaina. Kaikki perheet ja työntekijät on siis tavoitettu, sanoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Myöskään uusia koronavirustartuntoja ei ole tullut viikonlopun aikana. Kymsote on todennut yhteensä 25 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on yksi.

18.4. Introvertti kertoo elämästä koronan aikana, Metsähallitus neuvoo, miten toimia ruuhkautuvassa Repoveden kansallispuistossa

19.15 Persoonallisuuspiirteet voivat vaikuttaa siihen, miten ihminen kokee korona-ajan. Kouvolalainen 44-vuotias Teija Hakalin kertoo nauttivansa korona-ajasta. Hakalin on introvertti, joka nauttii yksin olemisesta.

16.45 Repoveden kansallispuisto uhkaa ruuhkautua. Metsähallitus neuvoo, että reiteille kannattaa ruuhkien välttämiseksi lähteä Tervajärven tai Saarijärven pysäköintialueilta. Ruuhkautuvia tulentekopaikkoja on syytä välttää, ja pitää muutenkin riittävä turvaväli muihin kansallispuistossa liikkujiin.

13.28 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Kymenlaaksossa on todettu nyt 32 koronavirustartuntaa. THL tilastoi Kymenlaaksossa kirjoilla olevilla todetut tartunnat, joten luku eroaa Kymsoten tilastosta.

11.37 Kymsote on tavoittanut kaikki ne perheet, joiden lapset ovat saattaneet altistua koronatartunnalle Niskalan päiväkodissa Kouvolassa. Kaksi ehkä altistunutta päiväkodin työntekijää on vielä tavoittamatta. Kenelläkään päiväkodissa altistuneella ei ole koronaviruksen oireita.

17.4. Poikkeusolot ovat herättäneet auttamishalun, ammattiopisto aloittaa ruokajakelun

17.49 Kouvola on päättänyt, että kevään 2020 ylioppilaille järjestetään yhteiset juhlat lauantaina 29. elokuuta. Ajankohta on valtakunnallisen suosituksen mukainen.

16.25 Kymenlaaksossa useampikin tekstiilialan yrittäjä on alkanut valmistaa kankaisia kasvomaskeja. Yrittäjien mukaan kasvomaskeja ovat tilanneet sekä yritykset että yksittäiset ihmiset. Kysyntä on kasvanut päivä päivältä.

15.33 Päiväkodin työntekijällä on todettu koronavirustartunta tänään Kouvolassa. Kuusankoskella sijaitseva Niskalan päiväkoti on päätetty sulkea viikon ajaksi tartunnan vuoksi. Henkilöstö ja perheet ovat saaneet tänään tiedon tartunnasta. Kymsote ottaa vielä erikseen yhteyttä tartunnalle altistuneisiin perheisiin.

14.49 Koronavirustilanne on herättänyt auttamishalua ympäri Suomen. Kymenlaaksossa rahaa vähävaraisille lapsiperheille on kerätty nyt viikon verran. Ruokalahjakortteja varten on saatu kerättyä 10 000 euroa.

13.10 Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto aloittaa ateriajakelun etäopetuksessa oleville opiskelijoille. Kotkassa Malmingin ja Kotekon sekä Haminan kampuksilla jaetaan kerralla viikon lounastarpeet. Koulutuskuntayhtymä lähettää ateriaoikeuden omaaville opiskelijoille lähipäivinä Wilman kautta kyselyn, jossa selvitetään ateriatarvetta. Tavoitteena on käynnistää ruokakassien jakelu mahdollisuuksien mukaan tiistaina 28. huhtikuuta.

12.12. Jo sadat yksinyrittäjät ovat hakeneet korona-avustusta Kymenlaaksossa. Valtion rahoittamaa 2 000 euron kerta-avustusta voi hakea yksinyrittäjä, jonka yrityksen taloudellinen tilanne on heikentynyt ja liikevaihto alentunut koronaviruksen takia. Kouvolassa koronatuki maksetaan ensimmäisille yrittäjille perjantaina. Etelä-Kymenlaaksossa rahat olivat ensimmäisten yrittäjien tileillä jo keskiviikkona.

12.10 Kymsoten alueella on todettu yksi uusi koronavirustartunta. Tartuntoja on todettu nyt yhteensä 25. Luvuissa ovat mukana vain laboratoriotesteissä varmistuneet tartunnat. Kymsote tilastoi toiminta-alueellaan todetut tartunnat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronakartan mukaan tartunnan on saanut 31 kymenlaaksolaista. THL tilastoi Kymenlaaksossa kirjoilla olevilla todetut tartunnat, joten luku eroaa Kymsoten tilastosta.

10.12 Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyy usein syyllisyyttä ja häpeää. Sairastuneet ovat kertoneet kokeneensa painostusta, syyllistämistä ja jopa uhkailua taudin mahdollisesta levittämisestä. Psykologin mukaan syyllistäminen voi nousta esiin kriisitilanteissa, koska ne aiheuttavat ihmisissä monenlaista huolta.

5.45 Monen lapsen ja nuoren odottama leiriviikko peruuntuu ensi kesänä. Osa leirien järjestäjistä on perunut toiminnan koko kesältä, osa peruu tässä vaiheessa kesäkuulle suunnitellut leirit.

16.4. Kouvolan ateriajakelu laajenee erikoisruokiin, hoivakodeissa ei tartuntoja

19.35 Puhelimen merkitys vanhuksille on korostunut entisestään poikkeusaikana. Vanhustyön keskusliiton lisäksi useat kunnat ja sotekuntayhtymät soittavat ikäihmisille. Kymenlaaksossa kunnat ja Kymsote käynnistivät viime viikolla vanhuksille suunnatun Mitä kuuluu -soittorinkipalvelun. Sen tavoitteena on tavoittaa kaikki yli 80-vuotiaat ihmiset, jotka eivät kuulu vielä hoidonpiiriin. Palvelun vastaanotto on ollut hyvä.

11.05 Koronavirustilanne on Kymenlaaksossa tällä hetkellä rauhallinen. Viimeisin varmistunut tartunta todettiin viime viikon perjantaina. Kymenlaakson hoivakodeissa ei ole todettu tartuntoja.

10.23 Kouvolan kouluruokajakelu laajenee ensi viikolla myös erikoisruokavalioihin. Kaupunki tarjoaa ensi maanantaista lähtien etäopetuksessa oleville oppilaille myös kasvisruokaa ja gluteenitonta ruokaa. Tähän asti ruoka-annokset ovat olleet pääosin laktoosittomia.

15.4. Uudenmaan eristys loppui jo tänään, sairaanhoitopiiri pelkää tautitapausten kasvavan

16.07 Koronaviruksen epidemiahuipun on ennakoitu alkavan Kymenlaaksossa hieman ennen toukokuun puoliväliä. Tällä hetkellä koronavirustilanne on kuitenkin selvästi ennakoitua rauhallisempi, sanoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

15.49 Kymenlaakson sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo olevansa huolestunut siitä, että tautitapaukset kääntyvät nousuun, jos ohjeita ei noudateta nyt Uudenmaan rajojen aukaisemisen jälkeen. Hän kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista.

12.03 Yle seuraa Uudenmaan rajojen avaamista kello 13.20 alkaen. Suoraa lähetystä voi katsoa täältä.

10.04 Hallitus ilmoitti pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla, että liikkumisen rajoittaminen Uudenmaan maakuntarajan yli päättyy jo tänään. Hallitus antaa asetuksen liikkumisrajoituksen kumoamisesta keskiviikkona kello 13 alkavassa valtioneuvoston yleisistunnossa.

Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta jää vajaan kolmen viikon mittaiseksi.

7.48 Hamina lopettaa toistaiseksi vuokrien perimisen kaupungin vuokralaisina olevilta ravintoloilta. Kaupunginhallitus päätti tiistaina vapauttaa ravintolat vuokranmaksusta siihen saakka, kunnes ne saavat taas avata ovensa. Muille yrityksille kuin ravintoloille Hamina voi tarvittaessa myöntää vuokranalennusta tai maksuvapaita kuukausia, enintään kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan.

14.4. Virolahti alkaa maksaa ruokakorvausta etäopetuksessa oleville oppilaille

17.37 Kimolan kanava aiotaan avata suunnitelmien mukaan kesäkuussa, mutta avajaisjuhlia ei koronavirustilanteen takia järjestetä. Kehitysjohtaja Petteri Portaankorva Kouvolan kaupungilta arvioi, että koronatilanne ei vaikuttane yksittäisiin veneilijöihin, mutta risteilytoiminnan käynnistämiseen vaikutuksia voi olla.

15.01 Kymenlaakson koronavirustilanne on Kymsoten mukaan rauhallinen. Koronavirusnäytteitä otettiin kuitenkin läpi pääsiäisen. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme ihmistä.

14.58 Metsäyhtiö Stora Enso varautuu laajoihin lomautuksiin ympäri Suomea koronaviruspandemian takia. Yhtiö varautuu lomauttamaan koko henkilöstönsä myös Inkeroisten kartonkitehtaalla Kouvolassa. Yt-neuvottelut koskevat noin 250:tä työntekijää.

10.51 Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) eivät esitä Uudenmaan eristämisen jatkamista, kertoo hallituslähde Ylelle. Perusteena on Ylen tietojen mukaan se, että tartuntatilanne Uudellamalla ei enää eroa merkittävästi muista Suomen alueista, joilla tartuntoja on paljon.

8.38 Virolahti suunnittelee helpotuksia Vaalimaan rajanylityspaikan läheisyyteen uutta ostoskeskusta rakentavan yhtiön maanvuokriin. Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että Kiinteistö Oy Vaalimaantie vapautettaisiin vuokranmaksusta tämän vuoden osalta. Lisäksi ensi vuoden vuokrien eräpäivää siirrettäisiin vuoden loppuun saakka.

Uutta Scandinavian Shopping Center -ostoskeskusta rakentava Kiinteistö Oy Vaalimaantie on pyytänyt kunnalta helpotuksia vuokranmaksuun, sillä yhtiö on ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin koronavirustilanteen seurauksena.

7.10 Virolahden kunta alkaa maksaa ruokakorvausta etäopetuksessa oleville oppilaille. Kunta korvaa esi- ja peruskoululaisille sekä lukiolaisille neljä euroa jokaiselta koulupäivältä kouluruokailun korvauksena. Korvaus toteutetaan kunnan tekemällä maksusitoumuksella paikallisiin ruokakauppoihin.

11.4 Kymenlaaksossa todettu yksi uusi koronavirustartunta

11.43 Kymsoten alueella koronavirustartunnan saaneista on neljä henkilöä sairaalahoidossa. Yleistilannetta Kymsotessa kuvataan rauhalliseksi.

9.04 Kymsote on tiedottanut yhdestä uudesta koronavirustartunnasta. Tartuntojen yhteismäärä Kymenlaakson alueella on nyt 29.

Kymsoten alueella tehdään edelleen kaikista uusista todetuista tartunnoista tartuntaketjujen selvitys.

9.4. Korona laittoi pääsiäisen suunnitelmat uusiksi, Kymenlaaksossa käynnistyi keräys lapsiperheiden auttamiseksi

18.09 Kymenlaaksossa alkaa keräys vähävaraisten lapsiperheiden auttamiseksi poikkeustilanteessa. Keräyksen järjestävät Kouvolan kaupunki, Kymsote sekä Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kaakkois-Suomen piirit.

15.07 Monet viettävät pääsiäistä tänä vuonna toisin kuin olivat suunnitelleet. Esimerkiksi uskonnolliset kokoontumiset ja suvun sekä kavereiden tapaamiset jäävät nyt väliin. Kysyimme pääsiäisen vietosta seitsemältä suomalaiselta.

13.01 VR karsii lisää junavuorojaan. Esimerkiksi Kouvolan ja Kotkan sekä Kouvolan ja Lahden välillä junavuorot vähenevät puoleen 4. toukokuuta alkaen. Matkustajamäärät ovat romahtaneet koronavirustilanteen vuoksi.

12.27 Tien päällä vietetään poikkeuksellista pääsiäistä: jonoja tai ruuhkia ei ole. Poliisi on kuitenkin tehostanut Uudenmaan maakuntarajan valvontaa.

Maakuntarajalla on noin 40 tarkastuspistettä ja lisäksi liikkuvaa valvontaa pienemmillä teillä. Myös junaliikennettä valvotaan.

12.21 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 28:lla kymenlaaksolaisella on todettu laboratoriotesteillä varmistunut koronavirustartunta. Varmistuneiden tartuntojen määrä on noussut eilisestä kahdella. Tartunnoista 14 on Kouvolassa ja kahdeksan Kotkassa.

Kymsoten tilastoissa varmistuneita tartuntoja on 23 eli yksi enemmän kuin eilen. Sairaalahoidossa on neljä ihmistä. Kaikista uusista tartunnoista tehdään tartuntaketjun selvitys.

Kymsoten ja THL:n luvut eroavat toisistaan tilastointitavan vuoksi. THL laskee mukaan Kymenlaaksossa kirjoilla olevat, ja luvuissa näkyy myös henkilöitä, jotka asuvat tai joita on hoidettu Kymsoten alueen ulkopuolella. Kymsoten tilastoissa taas näkyvät Kymsoten alueella todetut tartunnat.

Kaikkia lievästi oireilevia ei testata, joten todellinen tartuntamäärä voi olla ilmoitettua korkeampi.

8.59 Virolahdelle uutta ostoskeskusta rakentava Kiinteistö Oy Vaalimaantie on ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin koronavirustilanteen seurauksena. Kiinteistöosakeyhtiö on pyytänyt Virolahden kunnalta vapautusta vuokranmaksusta tämän vuoden maanvuokrien osalta. Lisäksi yhtiö on pyytänyt kuntaa siirtämään vuoden 2021 maanvuokran eräpäivää ensi vuoden loppuun saakka.

8.4. Varmistuneita tartuntoja kaksi enemmän kuin eilen

17.12 Ylen selvityksen mukaan koronavirusepidemia on levinnyt hoivakoteihin ainakin neljässä sairaanhoitopiirissä. Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsoten alueella hoivakodeissa ei ole todettu tartuntoja.

15.53 Koululounaan jakelu etäopetuksen oppilaille on alkanut Kouvolassa. Koululounas haettiin keskiviikkona noin 2000 oppilaalle.

Kotkassa ruokapakettien jakaminen alkaa pääsiäisen jälkeen. Lähes joka toisen etäkoululaisen huoltaja on ilmoittanut hakevansa ruokapaketin.

15.47 Ikäihmisten hyvinvoinnintarkkailua tehostetaan Kymenlaaksossa. Haminan, Kouvolan, Miehikkälän, Pyhtään ja Virolahden kunnat ja Kymsote ovat yhteistyössä aloittaneet tänään ”Mitä kuuluu” -soittorinkipalvelun.

Soitot kohdennetaan niille 80-vuotiaille ja vanhemmille, jotka eivät ole Kymsoten koti-, asumis ja hoivapalvelujen vakituisia asiakkaita. Puhelujen aikana keskustellaan erityisesti arjen sujumisesta poikkeusolojen aikana.

12.51 Sosiaali- ja terveysministeriön linjaus huivin käyttämisestä vaihtoehtoisena hengistyssuojana kotihoitotilanteessa on aiheuttanut paljon keskustelua terveydenhoitoalalla.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyskuntayhtymä Kymsote ei aio käyttää huvia hoitajien hengityssuojaimena kotihoitotilanteissa.

Kymsotelta kerrotaan, että huivia ei aiota käyttää, koska sen käyttö ei ole tarpeeksi hygieenista.

Sosiaali- ja terveysministeriö on aiemmin ohjeistanut käyttämään kankaista hengitysmaskia tai huvia kotihoitotilanteissa, jos kirurgista hengityssuojainta ei ole tarjolla. Tällaisessa tilanteessa potilaan on oltava terve tai oireeton.

11.43 Kymsoten mukaan koronavirustartuntoja on todettu nyt 22, eli laboratoriotesteissä varmistuneita tartuntoja on kaksi enemmän kuin eilen.

THL:n mukaan Kymenlaaksossa on varmistettu 26 tartuntaa.

Ero tilastoissa johtuu Kymsoten mukaan siitä, että THL:n tilastossa näkyy myös Kymenlaaksossa kirjoilla olevia henkilöitä, jotka kuitenkin asuvat ja joita on hoidettu Kymsoten ulkopuolella.

Kaikkia lievästi oireilevia ei testata, ellei jokin muu näytteenoton kriteeri täyty. Siksi todellinen tartuntamäärä voi olla korkeampi kuin laboratoriotesteissä varmistuneiden tartuntojen määrä.

10.30 Nyt yhteensä 26 kymenlaaksolaisella on todettu koronavirustartunta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tartuntoja on nyt kaksi enemmän kuin eilen. Tartunnoista 13 on Kouvolassa ja kahdeksan Kotkassa.

THL kertoo tartuntamäärät paikkakunnilta, joissa tartuntoja on varmistunut vähintään viisi. Kaikkia lievästi oireilevia ei testata, joten todellinen tartuntamäärä voi olla korkeampi kuin laboratoriotesteissä varmistuneiden tartuntojen määrä.

7.4. Influenssa katosi lähes olemattomiin, kaikkia etäopetuksessa olevia ei ole tavoitettu, tartuntoja THL:n mukaan 24

15.45 Influenssatapausten määrä on jatkanut rajua laskuaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan A-tyypin influenssan osalta on 5 000 vähemmän laboratoriovarmennettuja tapauksia kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Esimerkiksi viikolla 13 oli tänä vuonna A-tyypin influenssaa 44 tapausta, kun vuosi sitten luku oli vastaavana aikana 928.

15.05 Kouvola avaa kaikille alakoululaisilleen pääsyn Microsoftin Teams-sovellukseen. Sovelluksen avulla voidaan toteuttaa etäopetusta ja järjestää esimerkiksi yhteisiä, reaaliaikaisia opetustuokioita. Kaupungilla ei vielä ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka monella koululaisella Teams on jo käytössä, mutta käytännöissä kerrotaan olevan vaihtelua esimerkiksi kouluittain.

13.36 Koulut ovat pystyneet pitämään useimpiin etäopetuksessa oleviin oppilaisiin hyvin yhteyttä Kotkassa, Kouvolassa ja Haminassa. Kaikkia oppilaita ei kuitenkaan ole tavoitettu. Viimeisenä keinona on lastensuojeluilmoituksen tekeminen, jos oppilasta ei saada kiinni. Vielä lastensuojeluilmoituksia ei kuitenkaan ole asiaan liittyen tehty Kymenlaaksossa.

12.28 Koronatartuntojen määrä on kasvanut Kymenlaaksossa. THL:n mukaan varmistettuja tartuntoja on nyt 24 eli viisi enemmän kuin eilen. Kymenlaakson keskussairaala on alkanut muiden synnytyssairaaloiden tavoin rajoittaa tukihenkilöiden läsnäoloa synnytyksissä.

9.12 Kesämökkipaikkakuntien terveydenhuolto pitäisi mitoittaa ensisijaisesti vain alueen vakituisille asukkaille. Tätä mieltä ovat useimmat Ylen kyselyyn vastanneista kaakkoissuomalaisista kansanedustajista. Asia on noussut keskusteluun koronaepidemian aikana, kun vapaa-ajan asukkaita alkoi siirtyä mökeilleen.

6.4. THL:n mukaan tartuntamäärä nyt 19

21.06 Hätäpuheluiden määrät ovat laskussa. Arkipäiväisiä onnettomuuksia, kuten kaatumisia, on ollut maaliskuussa selvästi vähemmän kuin aikaisemmin, kertoo Hätäkeskuslaitoksen laatupäällikkö Tommi Hopearuoho. Sen sijaan Kaakkois-Suomen alueella poliisille tulevissa kotihälytyksissä on tapahtunut pientä kasvua viime viikkoina.

17.31 Koronan takia erityksissä oleva Uusimaa on myös koronatestauksen painopistealue. Lähes prosentille alueen asukkaista on tehty koronavirustesti. Eri alueiden testimääriä voit tarkastella tässä jutussa.

12.46 Stora Enso ja kunnossapitoyhtiö Efora valmistautuvat lomautuksiin Sunilan sellutehtaalla Kotkassa. Lomautukset toteutuvat, jos koronaviruspandemia alkaa vaikuttaa tehtaan toimintaan. Neuvottelujen piirissä on koko henkilöstö, noin 235 työntekijää.

10.41 Kymenlaaksossa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronaviruskartan mukaan nyt 19 varmistunutta koronavirustartuntaa. Kymsoten tilannekuvan mukaan varmistuneita tartuntoja on 16 eli yksi enemmän kuin eilen sunnuntaina.

5.4. Yksi uusi koronatartunta

15.43 Ely-keskus avasi viime viikolla yrityksille tarkoitettun rahoitushaun. Rahoituksen on tarkoitus helpottaa koronaviruksen yrityksille aiheuttamaa poikkeustilaa. Hakemuksia on tullut Kymenlaaksosta 139.

11.27 Kymenlaaksossa on todettu sunnuntaina yksi uusi koronatartunta. Yhteensä tartuntoja on Kymsoten alueella nyt 15. Sairaalahoidossa on viisi ihmistä.

4.4. Kaksi uutta koronatartuntaa

11.42 Kymsote tiedotti lauantaina aamupäivällä kahdesta uudesta vahvistetusta koronavirustartunnasta. Yhteensä tartuntoja on Kymenlaakson alueella nyt 14.

Ennen lauantain päivitystä Kymenlaaksossa ehti olla kolme välipäivää, jolloin uusia tartuntoja ei todettu lainkaan.

3.4. Ruokaa etäkoululaisille, Kouvolassa eniten koronatartuntoja Kymenlaaksossa

16.36 Kouvolassa on todettu eniten koronavirustartuntoja Kymenlaaksossa. Varmistuneita tartuntoja on Kouvolassa kuusi.

Tämä käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen karttasovelluksesta, joka kertoo nyt aiempaa tarkempia tietoja koronaviruksesta eri puolilla Suomea.

14.46 Miehikkälä ja Virolahti varautuvat yt-neuvotteluihin. Kuntien mukaan sopeutustoimet ovat todennäköisiä. Mahdolliset lomautukset koskisivat koko henkilöstöä opettajia lukuun ottamatta. Kunnanhallitukset käsittelevät asiaa kokouksissaan ensi viikon torstaina 9. huhtikuuta.

13.14 Kouvola ja Kotka alkavat tarjota kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille. Kouvolassa asiasta on tullut kaupungille toiveita sen jälkeen, kun hallitus päätti jatkaa etäopetusta 13.5. saakka. Kaupungin mukaan kaikilla vanhemmilla ei ole mahdollisuutta järjestää ruokailua kotona oleville oppilaille.

11.48 Kymsoten alueella on edelleen 12 laboratoriotesteillä varmistettua koronavirustartuntaa. Kymsote kertoi uusista tartunnoista viimeksi tiistaina 31. maaliskuuta. Kaikkia lievästi oireilevia ei testata, ellei jokin muu näytteenoton kriteeri täyty, joten tartuntoja voi olla ilmoitettua enemmän.

9.01 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk tarjoaa osan avoimen ammattikorkeakoulun keväällä alkavista opintojaksoista ilmaiseksi poikkeusolojen vuoksi. Tarjolla on parikymmentä kaikille maksutonta verkko-opintojaksoa.

2.4. Kymsote päivittää näytteenoton kriteerejä, Kouvola ei peri vuokria ravintoloilta

16.42 Kymsote päivittää koronaviruksen näytteenoton kriteerejä. Esimerkiksi terveydenhuollon henkilöstöä testattaneen jatkossa nykyistä enemmän. Hallitus kertoi testauskapasiteetin lisäämisestä tiedotustilaisuudessaan keskiviikkona.

Kymsote otti maaliskuussa yli 400 koronavirusnäytettä. Testeissä varmistuneita sairastumistapauksia on Kymenlaaksossa yhteensä 12, joista neljä on sairaalahoidossa. Lievästi oireilevia ei kuitenkaan testata, ja yleisen arvion mukaan todellinen tartuntamäärä voi olla noin 20-kertainen testeissä varmistuneisiin tapauksiin nähden.

16.37 Kouvolan kaupunki ei peri vuokraa huhti-toukokuun aikana niiltä ravintolayrittäjiltä, jotka toimivat kaupungin omistamissa tiloissa. Kouvola on myös päättänyt pidentää muiden vuokraamiensa liike- ja toimistotilojen maksuaikaa kolmella kuukaudella.

16.30 Kotkan kaupunki on ryhtynyt selvittämään kouluruoan jakamista etäopetuksessa oleville koululaisille. Koululounaat on etäopetuksen käynnistämisestä alkaen järjestetty vain lähiopetukseen osallistuville.

15.35 Puolustusvoimien yhteistupakokeilu on tarkoitus toteuttaa suunnitellusti koronaviruksesta huolimatta. Puolustusvoimat kokeilee tämän ja ensi vuoden aikana järjestelyä, jossa varusmiespalvelustaan suorittavia miehiä ja naisia majoitetaan samoihin tupiin. Kokeilussa ovat mukana Haminan Reserviupseerikoulu, Kouvolan Vekaranjärvellä sijaitseva Karjalan prikaati sekä Kajaanissa toimiva Kainuun prikaati.

15.18 Kotkan ja Kouvolan kaupungit työllistävät tulevana kesänä viimevuotista vähemmän kesätyöntekijöitä. Kouvolassa palkataan ensi kesänä noin 100 kesätyöntekijää, Kotkassa vajaat 140. Kotkassa kesätöihin ei palkata ketään touko-kesäkuun ajaksi, vaan työt siirtyvät heinä-elokuulle. Kouvolassa arvioidaan vielä toukokuun alussa, tarvitseeko kesätyön järjestelyihin tehdä muutoksia koronaviruspandemian takia.

14.47 Koronaviruksen riskiryhmään kuuluvien määrä vaihtelee merkittävästi eri puolilla Suomea, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kymenlaaksossa riskiryhmään kuuluvia on neljänneksi eniten, noin 29 prosenttia yli 18-vuotiaista. Koko Suomessa riskiryhmään kuuluvia on yli miljoona.

13.44 Tykkimäen huvipuisto työllistää tulevana kesänä 200 kausityöntekijää Kouvolassa.

Kesätöiden alku on kuitenkin vielä auki. Normaalisti Tykkimäki olisi avautunut toukokuun puolivälissä, mutta koronakriisin takia toiminnan käynnistymisen ajankohta on vielä epäselvä.

Suurimmalle osalle valituista on lähetetty viestiä kesätöiden alun mahdollisesta viivästymisestä.

08.09 Koronavirustilanne aiheuttaa epävarmuutta vuosittain Kouvolassa järjestettävän Kymi Grand Prix-ravitapahtuman järjestelyihin. Kesäkuun lopun tapahtumaa on valmisteltu lähes normaalisti, mutta raviradalla seurataan nyt koronatilanteen etenemistä. Tällä hetkellä ravit on koronavirustilanteen vuoksi peruttu koko maassa toukokuun 13. päivään saakka. Päätös tapahtuman järjestämisestä on Kouvolan raviradan toiminnanjohtaja Arto Hytösen mukaan tehtävä viimeistään toukokuun lopussa.

05.40 22-vuotias Viveka Tiitola oli juuri valmistunut liiketalouden tradenomiksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta, kun hän jäi työttömäksi maaliskuussa. Hän ei ole ainut, sillä Kaupan liiton ekonomisti Bate Ismailin mukaan koronan takia on keskeytetty useiden tuhansien kesätyöntekijöiden rekrytointi. Yle kysyi yhdeksältä isolta yritykseltä keskeytyksistä.

1.4. Nuhaisia lapsia tuotu päiväkotiin

19.15 Kotkalainen metsäyhtiö Kotkamills on lahjoittanut 50 000 hengityssuojainta Kymenlaakson sosiaali- ja terveyskuntayhtymä Kymsotelle. Suojainten tarve sairaaloissa ja muissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa on kasvanut voimakkaasti koronaviruspandemian takia.

18.34 Ylen kyselyn mukaan osa sairaanhoitopiireistä on jo tuplannut tehohoitopaikkojensa määrän. Suomessa on nyt noin 400 tehohoitopaikkaa. Kymenlaaksossa tehohoitopaikkoja on jo lisätty, ja tarvittaessa niitä saadaan käyttöön enintään 21 potilaalle.

17.55 Päiväkotien ovilta on jouduttu käännyttämään nuhaisia lapsia takaisin kotiin, kun vanhemmat ovat tuoneet heitä nuhaisina hoitoon. Näin on tapahtunut ainakin Kouvolassa, jossa kaupunki on joutunut jo vetoamaan vanhempiin, ettei edes lievästi flunssaisia lapsia tuotaisi päivähoitoon.

14.42 Lasikuitumateriaaleja valmistava Alhström-Munksjö aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut Kotkassa Karhulan tehtaalla. Neuvottelujen piirissä on noin 85 työntekijää. Yhtiö arvioi sopeutustoimien johtavan enintään 90 päivän lomautuksiin.

13.05 Tampereen yliopistossa tutkitaan parhaillaan arkea ja ulkoilua koronaepidemian aikana. Tampereen yliopiston tutkija sekä eko- ja ympäristöpsykologi Kirsi Salonen toteaa, että keväällä tyypillisesti luonnossa ulkoilu lisääntyy. Salosen mukaan tutkimukset antavat on vahvaa näyttöä luonnon hyvinvointivaikutuksista. Siksi on oletettavaa, että vaikeina aikoina ulkoilun merkitys korostuu entisestään erityisesti kun muut hyvinvointia tukevat sosiaaliset kontaktit ovat vähäisempiä.

11.36 Kymenlaaksossa ei ole viimeisen vuorokauden aikana todettu uusia, testeillä varmistettuja koronavirustartuntoja. Yhteensä 12 ihmistä on sairastunut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Kymsote kertoi eilen tiistaina, että kaksi sairastuneista on parantunut.

8.04 Kauppakeskus Veturissa Kouvolassa toimivat kahvilat ja ravintolat on vapautettu vuokranmaksusta toukokuun loppuun saakka. Päätöksen taustalla on kauppakeskuksen omistavan Mercada Oy:n pyrkimys helpottaa koronakriisin keskellä kamppailevien yritysten tilannetta.

Koronavirustilanne vaikuttaa voimakkaasti kahviloiden ja ravintoloiden toimintaan, sillä niiden on pidettävä ovensa säpissä toukokuun loppuun saakka. Sihen saakka sallittua on ainoastaan take away -ruoan myyminen asiakkaiden mukaan ja ruoan kuljettaminen suoraan asiakkaalle.

7.00 Kymenlaakson ja Uudenmaan rajalla on hiljaista, ja poliiseista ja varusmiehistä on tullut osa katukuvaa. Kuutostietä tasaisesti halkovat kuorma-autot kuitenkin kertovat, että tavaraa liikkuu ja elämä jatkuu.

31.3. Miehikkälän terveysaseman asiakkaita ei aseteta karanteeniin

17.23 Pyhtää aloittaa 1.4. alkaen kauppa-avun yli 70-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville. Lapsiperheet voivat olla yhteydessä kuraattoriin, jos koulujen etäopetus ja esimerkiksi ruokailujen järjestäminen aiheuttavat taloudellista huolta. Tiedot Pyhtään palveluista on lisätty kuntien kauppa-apupalveluista kertovaan koostejuttuun.

16.55 Haminan kaupunki ennakoi, että kaupungin kassaan on tulossa epidemian vuoksi huomattava lovi. Kaupunki arvioi tulevaa samalla, kun se kertoi vuoden 2019 tilinpäätöksestään.

14.58 Pyhtään kunta lomauttaa parikymmentä työntekijäänsä. Lomautuksen kohteena ovat koulunkäynnin ohjaajat, kirjaston henkilöstö, nuoriso- ja liikuntatoimen henkilöstö sekä ruoka- ja siivouspalveluiden henkilöstö.

Syynä on se, että osa palveluista on kokonaan keskeytetty tai supistettu koronaviruspandemian aikana.

14.42 Kouvolan matkatoimiston työ on lähes kokonaan seisahtunut koronavirustilanteen takia.

Kaikki Kouvolan matkatoimiston kautta varatut matkat maaliskuun puolivälistä huhtikuun loppuun asti on peruttu. Lisäksi alkukesän matkoista on peruttu 75 prosenttia.

Huhtikuun alussa suurin osa matkatoimiston työntekijöistä lomautetaan.

13.47 Kymsote arvioi, että Miehikkälän terveysaseman asiakkailla on ollut vain pieni riski saada koronavirustartunta. Tämän takia asiakkaita ei aseteta karanteeniin. Miehikkälän terveysasemalla oli käynyt parikymmentä asiakasta altistumisaikana 16.3.–18.3.2020.

Miehikkälän terveysasemalla työskennelleellä henkilöllä todettiin koronavirustartunta sunnuntaina. Terveysasema on suljettu todetun koronavirustapauksen takia.

11.53 Kymenlaaksossa on tähän mennessä todettu 12 laboratoriovarmennettua koronavirustartuntaa. Vuorokauden sisällä on todettu kaksi uutta tartuntaa. Molemmat sairastuneista ovat kotihoidossa.

08.12. Kaakkois-Suomessa moni yritys aloittaa yt-neuvottelut koronavirustilanteen takia. Perjantaihin mennessä Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistolle oli tullut 100 yt-ilmoitusta. Neuvottelujen piirissä oli yhteensä 11 765 työntekijää. Suurin huippu yt-ilmoituksissa on te-toimiston mukaan jo takana, mutta uusia ilmoituksia tulee kuitenkin koko ajan.

30.3. Miehikkälän terveysasemalla koronatapaus, koko henkilökunta karanteenissa

18.18 Kotka varautuu päätöksentekoon poikkeustilanteessa. Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan päätösvaltaa voidaan siirtää kaupunginjohtajalle kaupunginhallituksen päätöksellä.

18.02 Etelä-Karjala ja Kymenlaakso vaativat maakuntien nostamista valtion ykköstukialueeseen. Maakunnat lähettivät vetoomuksen valtioneuvostolle. Maakunnat perustelevat vetoomustaan muun muassa sillä, että Kaakkois-Suomessa sijaitsevien tulli- ja raja-asemien liikenne on rajojen sulkemisen jälkeen dramaattisesti hiljentynyt.

18.05 Vaalimaalla sijaitseva ostoskylä Zsar on sulkeutunut toistaiseksi. Maanantaina Zsarissa ei ollut enää ainuttakaan liikettä auki.

Reilun vuoden toiminnassa olleen Zsarin toiminta hiipui koronaviruksen aiheuttamien liikuntarajoitusten myötä nopeasti. Virolahden kunnalla on voimakas halu tukea Zsarin ostoskylää. Zsar työllistää Virolahdella 150 henkilöä.

16.12 Kymen Seudun Osuuskaupan yt-neuvottelut ovat päättyneet. KSO lomauttaa nyt 50 työntekijää koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia.

Loput lomautusuhan alla olevista 580 työntekijästä työskentelevät toistaiseksi avoimissa toimipaikoissa. Mahdolliset lomautukset toteutuvat sen mukaisesti, kuinka toimipaikat ovat jatkossa avoinna.

11.39 Kymenlaaksossa varmistuneita koronavirustartuntoja on kymmenen eli yhtä paljon kuin eilen sunnuntaina.

Sairastuneista neljä on sairaalahoidossa ja heistä yksi tehohoidossa. Kaksi ihmistä on parantunut.

Tilanne on pysynyt melko tasaisena muutamia päiviä, mutta saattaa muuttua nopeasti.

10.02 Miehikkälän terveysasema on suljettu henkilökunnassa todetun koronavirustapauksen takia.

Terveysasemalla työskennelleellä henkilöllä todettiin koronavirustartunta eilen sunnuntaina. Koko Miehikkälän terveysasemalla työskennellyt henkilöstö on asetettu karanteeniin todennäköisen altistumisen takia.

Koronavirukselle altistuneita asiakkaita selvitetään parhaillaan. Altistumiset ovat tapahtuneet ajalla 16.3.–18.3.2020.

29.3. Kymmenen koronatartuntaa, neljä on sairaalahoidossa

13.31 Parikymmentä mopoilijaa kokoontui lauantaina Jumalniemen kauppakeskuksen pihaan Kotkassa, vaikka isot kokoontumiset on tällä hetkellä kielletty.

Poliisi joutui hajaannuttamaan nuorten mopokokoontumista kahteen kertaan.

– Poliisi kävi kertomassa, miksi yli kymmenen hengen kokoontumisia ei saa olla, rikoskomisario Marko Heinonen Kaakkois-Suomen poliisin tilannekeskuksesta kertoo.

11.22 Kymenlaaksossa on todettu yhteensä kymmenen koronavirustartuntaa. Todettujen tartuntojen määrä on noussut vuorokauden aikana yhdellä.

Tähän mennessä todetuista tartunnoista kaksi on todettu parantuneeksi. Sairastuneista neljä on sairaalahoidossa ja neljä kotihoidossa.

Kymsoten johtajaylilääkärin Marja-Liisa Mäntymaan mukaan hengityskoneita riittää sairaalassa noin 20 potilaalle. Lisäksi potilaille voidaan perustaa myös muita tehohoitopaikkoja.

28.3. Yhdeksän koronatartuntaa Kymenlaaksossa, eläinlääkäri huolestui lemmikeistä koronan keskellä

13.54 Kouvolalainen eläinlääkäri huolestui lemmikeistä koronakriisin keskellä. Nyt hän neuvoo omistajia tekemään kodin eteiseen lemmikkilistan. Lemmikinomistajien olisi hyvä varautua poikkeustilanteisiin myös etsimällä valmiiksi hoitaja lemmikille.

11.31 Kymsoten mukaan Kymenlaaksossa on todettu nyt yhdeksän koronavirustartuntaa. Yksi henkilö on tehohoidossa Kymenlaakson keskussairaalassa. Kaksi on parantunut koronaviruksesta.

27.3. Yle seuraa Uudenmaan rajojen sulkemista

15.05 Koronavirustilanteesta kertovassa Ylen erikoislähetyksessä seurataan, miten Uudenmaan rajoilla varaudutaan tiesulkuihin. Tilannetta seurataan myös Pyhtäällä Ahvenkoskella E18-moottoritien varressa.

Lähetyksessä Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho kertoo, että esimerkiksi osa kunnan työntekijöistä asuu pääkaupunkiseudulla.

– Olemme tänään kirjoittaneet heille todistuksia siitä, että he pääsevät käymään töissä, Jouni Eho sanoo.

14.50 Viime viikolla Suomen puolelle jumiin jäänyt ulkomaalaismatkustaja odottaa yhä pääsyä pois Suomesta.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen ulkomaalaisyksikkö ratkoo edelleen matkustajan kotiinpaluuongelmaa. Mies ei ole Venäjän kansalainen, mutta haluaisi palata perheensä luokse Venäjälle.

Viime viikon keskiviikkona Vaalimaan rajanylityspaikalla Venäjälle palaamassa ollut matkustaja jäi jumiin Suomen puolelle. Syynä oli se, että liikkumisrajoitukset tulivat voimaan Suomessa ja Venäjällä eri aikaan.

12.20 Uudenmaan maakunnan eristäminen koronaviruksen vuoksi uhkaa sotkea useiden varusmiesten suunnitelmat. Maakunnan alueella palvelustaan suorittavat eivät saa enää matkustaa lomille muualle Suomeen, mikäli liikkumisrajoitukset toteutuvat.

Vastaavasti Uudenmaan maakunnassa asuvat varusmiehet eivät pääse kotiin lomille, mikäli he suorittavat palvelustaan jossain muualla. Palvelukseen pitää kuitenkin palata normaalisti, jos on nyt lomilla.

11.24 Kymenlaaksossa varmistuneita koronavirustartuntoja on edelleen kahdeksan. Viimeisin tartunta varmistui laboratoriotestissä tiistaina. Keskiviikkona ja torstaina ei tullut tietoon uusia tartuntoja. Kaikilta lievästi hengitystie- tai flunssaoireisilta ei oteta koronavirustestejä, ellei jokin muu näytteenoton kriteeri täyty.

10.36 Toiminta uusissa infektiopäivystyksissä on käynnistynyt rauhallisissa merkeissä. Pohjois-Kymen sairaalassa ja Kymenlaakson keskussairaalassa infektiopäivystyksissä asiakkaita on käynyt päivässä keskimäärin yhteensä 70. Vastaanotot avattiin viime viikon lopulla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

27.3. Koronavirus on lykkäämässä Kymsoten liikkeenluovutusta HUS:lle

07.37 Kymsote suunnittelee lykkäävänsä hankinta- ja logistiikkatoimintojensa liikkeenluovutusta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:lle koronavirusepidemian takia. Alunperin liikkeenluovutus oli määrä tehdä toukokuun alussa. Koronaviruksen aiheuttaman kuormituksen vuoksi Kymsote haluaa kuitenkin lykätä liikkeenluovutusta syyskuun alkuun.

26.3. Hotelli Vaakuna sulkee ovet Kouvolassa, Uusimaa aiotaan eristää muusta maasta

18.02 Kaupungit siirtävät työntekijöitään uusiin tehtäviin. Esimerkiksi Kotkassa noin 30 työntekijää on siirtynyt uusiin työtehtäviin koronavirustilanteen takia.

18.00 Ylen selvityksen mukaan koronavirus on vähentänyt liikennettä pääväylillä Uudenmaan rajoilla. Kouvolan suunnalla Kuutostiellä liikennemäärät ovat vähentyneet lähes 25 prosenttia.

17.20 Kuutostiellä Uudenmaan ja Kymenlaakson rajalla liikenne on vilkasta puoli vuorokautta ennen kuin liikkumisrajoitukset tulevat voimaan.

Iitin Kausalassa asuva Pelkosen pariskunta lähti käymään Uudellamaalla, kun vielä ehti.

– Piti lähteä palauttamaan lainassa oleva asuntoauto takaisin ennen kuin Uusimaa menee kiinni, kertoo Mikko Pelkonen.

17.19 Kouvola aikaistaa kulttuuri- ja liikuntapalveluiden lomautuksia. Kesälle suunnitellut lomautukset aloitetaan jo huhtikuussa. Kouvolan kaupungilta menettelyä kommentoidaan talouden ja toiminnan näkökulmasta järkeväksi vallitsevan koronavirusepidemian vuoksi.

16.19 Suuri osa kymenlaaksolaisista ravintoloista sulkee ovensa vapaaehtoisesti tulevana viikonloppuna.

Ravintoloiden ja baarien sulkemista koskeva lainsäädäntö on yhä eduskunnan käsiteltävänä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on vedonnut yrittäjiin, jotta nämä sulkisivat ovensa omatoimisesti. Osa Kymenlaakson ravintoloista jatkaa toimintaa muun muassa valmistamalla take away -ruoka-annoksia.

15.01 Sokos Hotel Vaakuna sulkee ovensa Kouvolassa ensi maanantaina.

Kymen Seudun Osuuskauppa sulkee myös lisää ravintoloita viikonloppuna. Sulkemiset laajenevat lauantaina kaikkiin KSO:n kahviloihin ja ravintoloihin, joissa ei ole take away -toimintaa.

14.58 Kymenlaakson liitto käyttää maakunnan kehittämisrahoja koronavirusepidemian vaikutusten lievittämiseen.

Maakuntaliitto sai hiljattain työ- ja elinkeinoministeriöltä 240 000 euron määrärahan. Sitä aiotaan jakaa esimerkiksi kunnille ja järjestöille.

11.46 Kymsote kertoo, ettei Kymenlaaksossa ole keskiviikon aikana varmistunut uusia koronavirustartuntoja. Maakunnassa on kahdeksan laboratoriotesteissä varmistunutta tartuntaa, joista viimeisin varmistui testissä tiistaina. Kymsote kertoo maakunnan tilannekuvan päivittäin. Tilannekuva kertoo varmistuneista tartunnoista. Lievästi oireilevia ei testata.

9.13 Poliisi aikoo pysäyttää ja tarkastaa kaikki Uudellemaalle tai sieltä pois matkustavat ihmiset.

Rajoitus astuu voimaan perjantaina, jos eduskunta hyväksyy asetuksen.

Sulkuja asetetaan tärkeimmille Uudellemaalle johtaville teille, mutta myös muille teille. Aluksi sulkuja tulee 30–40 tielle. Moottoriteiltä poistetaan kaistoja käytöstä.

Teiden lisäksi poliisi valvoo juna- ja lentoliikennettä.

09.07 Opettajien ammattijärjestön mukaan opettajien työmäärä on etätöiden myötä kasvanut valtavasti. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan opettajat ovat taintumassa tätä menoa työkuorman alle.

01.00 Eduskunta käsittelee tänään torstaina hallituksen esitystä Uudenmaan eristämisestä koronaepidemian hidastamiseksi. Eristämisen myötä ihmisten tulo Uudellemaalle ja sieltä poistuminen kielletään. Liikkumisrajoitukset eivät koske kuitenkaan välttämätöntä liikkumista, kuten työmatkaliikennettä. Tavoitteena on, että liikkumisrajoitukset tulisivat voimaan perjantaina ja jatkuisivat kolme viikkoa, eli huhtikuun 19. päivään saakka. Ravintoloita ei voida määrätä sulkemaan oviaan vielä tulevana viikonloppuna.

25.3. Kymsote kertoo kahdeksannesta tartunnasta

17.04 Kymenlaakson isot kaupungit tarjoavat apua yrityksille. Maakunnan yritykset joutuvat jo lomauttamaan työntekijöitään, koska palveluiden ja tuotteiden kysyntä on vähentynyt virusepidemiaan liittyvien varotoimien takia. Kurjassa tilanteessa Kotka ja Kouvola muun muassa tulevat vastaan yritysten tilavuokrissa.

14.53 Koronavirukseen on sairastunut Kymenlaaksossa varmuudella ainakin kahdeksan ihmistä. Tuorein laboratoriotestillä varmistettu tautitapaus tuli Kymsoten tietoon tiistaina. Kaikkia lievästi oireilevia ei testata, joten todellinen tartuntamäärä voi poiketa testeillä varmistetusta.

24.3. Maakunnassa seitsemän varmistettua tartuntaa, Kouvola ennakoi koronasta 18 miljoonan lisäkuluja

15.42 Kymenlaaksossa on todettu yhteensä seitsemän varmistettua koronavirustartuntaa, kertoo Kymsote. Viimeisimmät tapaukset varmistuivat maanantaina, ja tartuntamäärä kasvaa nyt päivittäin. Varmistuneiden tartuntojen tartuntaketjut ovat Kymenlaaksossa tiedossa, ja tartunnat on saatu maakunnan ulkopuolelta. Kymsote ei kuitenkaan testaa lievästi oireilevia, joten todellinen tartuntamäärä voi olla suurempi kuin varmistuneiden tartuntojen määrä.

15.19 Ulkoministeriön viestinnästä kerrottiin maanantai-iltana, että Venäjällä oli sillä hetkellä noin 500 matkustusilmoituksen tehnyttä suomalaista. Suomen Pietarin pääkonsulaatin mukaan heistä vähän yli puolet on tavoitettu, ja osa on päässyt kotiin. Toistaiseksi matkustajat pääsevät rajan yli ainoastaan Lappeenrannasta Venäjälle diplomaattipostia kuljettavan Jukka Jyrkisen taksin kyydillä, koska suorat lennot Moskovasta on peruttu.

13.00 Kymenlaakson kuntien kauppa-apupalveluista kertovaan juttuun on lisätty tiedot Haminan tarjoamasta avusta.

12.40 Apteekeista on yritetty hamstrata reseptilääkkeitä. Aikaisemmin kerrottiin, että ihmiset ovat tyhjentäneet apteekkien kipu- ja kuumelääkehyllyjä, mutta Fimean mukaan reseptilääkkeitäkin on viime aikoina hamstrattu jokaisesta lääkeryhmästä.

11.55 Kouvola kertoo ensimmäisen, karkean arvionsa koronavirusepidemian vaikutuksesta kaupungin talouteen. Sen mukaan ylimääräisiä kuluja voisi syntyä 18 miljoonan euron edestä puolen vuoden aikana. Kaupunki korostaa, että vaikutuksia on vielä tässä vaiheessa vaikea arvioida tarkasti.

23.3. Viides tartunta varmistui Kymenlaaksossa, lapsiryhmiä siirretään päiväkodeista toisiin, vapaaehtoiset auttamaan vanhuksia

Klo 17.00 Hoitohenkilökunta ympäri Suomen kertoo Ylelle vaikeuksista päästä koronatesteihin. Sairaanhoitopiirit sanovat noudattavansa THL:n ohjeistusta. Korjaus 24.3. klo 10.41: Poistettu esimerkki.

Klo 16.10 Usea liike on sulkenut ovensa Kaakkois-Suomen suurissa kauppakeskuksissa. Vaalimaalla Zsarin ostoskylässä on huomenna auki enää yksi liike. Zsarista on ilmoitettu, että se pysyy auki niin kauan kuin liikkeet haluavat pitää ovensa avoinna.

Klo 14.30 Jos yli 70-vuotiaalla ei ole läheisiä, naapuriapua tai muuta sosiaalista kontaktia, hän voi kaivata ulkopuolisen apua kauppa- tai apteekkiasioinnissa. Ratkaisuksi Kouvolan kaupunki aloitti maanantaina 23. maaliskuuta kauppa- ja apteekkiasiointipalvelun yli 70-vuotiaille ja riskiryhmille.

Klo 12.53 Kotkaan ja Pyhtäälle rakenteilla olevan ulkoilureitin valmistuminen viivästyy koronavirustilanteen vuoksi. Karhuvuoren kuntopolulta Moronvuorelle Valkmusan kansallispuistoon on määrä rakentaa 17 kilometrin pituinen ulkoilureitti, jonka on ollut tarkoitus valmistua touko-kesäkuussa. Reitti valmistunee kuitenkin aikaisintaan syksyllä.

Klo 11.10 Osa päiväkotiryhmistä siirretään väliaikaisesti toisten päiväkotien tiloihin Kouvolassa. Syynä on se, että hoitoon osallistuvien lasten määrä on vähentynyt merkittävästi koronavirustilanteen vuoksi.

Klo 6.45 Kymenlaaksossa on nyt todettu kaikkiaan viisi koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta. Viikonlopun aikana varmistui neljä uutta tartuntaa. Neljännestä uudesta tartunnasta kertoi ensin Kouvolan Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

22.3. Kolme uutta tautitapausta Kymenlaaksossa

Klo 13.30 Kymenlaaksossa on todettu kolme uutta koronaviruksen aiheuttamaa sairastumista. Sairastuneet ovat saaneet tartunnan ulkomailta. Kaikki sairastuneet ovat kotihoidossa.

Klo 10.09 Kouvolassa linja-autovuorot vähenevät maanantaista 23.3. alkaen. Ajamatta jäävät muun muassa ne vuorot, jotka normaalisti ajettaisiin koulupäivinä ja jotka ovat erityisesti koululaisille tarkoitettu.

21.3. Infektiopäivystys Kouvolassa saatiin aamulla auki, kävijöitä ollut tänään melko vähän

20.33 Pohjois-Kymen sairaalassa saatiin aamulla auki erillinen päivystys hengitystieinfektiota sairastaville. Alkuiltaam mennessä infektiopäivystyksessä oli käynyt vasta runsaat kymmenen potilasta.

20.3. Hoitajapula siirsi infektiopäivystysten aloitusta, ravintoloita menee kiinni

16.27 Kymenlaakson infektiopäivystysten aloitus on viivästynyt hoitajapulan takia.

Kymsote ilmoitti eilen perustavansa kaksi erillistä infektiopäivystystä Kymenlaakson keskussairaalaan Kotkaan ja Pohjois-Kymen sairaalaan Kouvolaan perjantaiaamuna.

Kotkassa infektiopäivystys saatiin auki iltapäivällä kello 16. Kouvolassa infektiopäivystys alkaa vasta lauantaiaamuna.

15.48 Kotkan kaupunki ilmoitti, että se aloittaa yli 70-vuotiaille tarkoitetun kauppa- ja apteekkiavun. Palvelua pyörittävät kaupungin työntekijät, joiden omat työtehtävät ovat tauolla koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia. Aiemmin vastaavan palvelun valmistelusta on ilmoittanut Kouvolan kaupunki.

15.13 Kymen Seudun Osuuskauppa sulkee ravintoloitaan koronaviruksen takia.

Kysyntä ja asiakasmäärät ovat hotelleissa ja ravintoloissa vähentyneet merkittävästi koronaviruspandemian takia.

Osuuskauppa sulkee Kotkassa ja Kouvolassa 11 kahvilaa ja ravintolaa ensi maanantaina.

Suljettujen ravintoloiden työntekijöille pyritään tarjoamaan töitä osuuskaupan muista toimipisteistä.

13.40 Kaikille halukkaille 1.–3.-luokan oppilaille tarjotaan jälleen lähiopetusta.

Hallitus on poistanut ehdon, jonka mukaan lähiopetukseen saivat osallistua vain ne oppilaat, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla.

13.25 Vaalimaan raja-asemalle jumiin jääneen matkustajan tilanteeseen ei ole löytynyt ratkaisua.

Venäjälle palaamassa ollut matkustaja jäi keskiviikkona jumiin Suomen puolelle, kun Suomi ja Venäjä sulkivat rajat ulkomaalaisilta tällä viikolla eri päivinä.

Poliisi selvittää, miten mies voisi palata kotimaahansa. Tilannetta vaikeuttaa se, että lentoliikennettä on rajoitettu.

Mies on tällä hetkellä tilapäismajoituksessa Kymenlaakson alueella.

9.08 Tuotantoeläinten terveys ja hyvinvointi asetetaan nyt poikkeusoloissa lemmikkien edelle eläinhuollossa.

Ruokaviraston antamien ohjeiden mukaisesti esimerkiksi Kotkan-Pyhtään alueen kaupungineläinlääkärit hoitavat ensisijaisesti tuotantoeläimiä.

Lemmikkieläinten akuutit sairastapaukset pyritään hoitamaan resurssien salliessa.

19.3. Sairaaloihin erilliset infektiopäivystykset, ateriapaketteja koululaisille

15.55 Koululaisille aletaan jakaa ateriapaketteja Haminassa. Ateriat voi hakea kouluilta näillä näkymin ensi keskiviikosta lähtien.

Koululaiset siirtyivät etäopetukseen eilen keskiviikkona.

15.36 Kymenlaakson keskussairaalaan Kotkaan ja Pohjois-Kymen sairaalaan Kouvolaan perustetaan erilliset infektiopäivystykset.

Niiden toiminta alkaa perjantaiaamuna.

Kaikki potilaat, joilla on ylähengitystieinfektio, flunssa- tai muita tulehdusoireita, kuten kuumetta, yskää, nuhaa, ripulia tai oksentamista, ohjataan Kymenlaakson keskussairaalassa ja Pohjois-Kymen sairaalassa erillisiin infektiopäivystyksiin.

Kymsoten terveysasemilla ei enää hoideta infektio-oireisia potilaita.

13.59 Haminan–Kotkan satamalla oli aikaisemmin vaikeuksia saada tyhjiä kontteja, koska ne ovat jumiutuneet Kiinaan. Tilanne ei ole muuttunut parempaan. Kiinan edustalla on tälläkin hetkellä konttilaivoja, jotka eivät ole päässeet rantautumaan Kiinaan, eikä kontteja ole tyhjennetty.

Haminan-Kotkan sataman toimitusjohtaja Kimmo Naskin mukaan kontteja saattaa jäädä sinne yhä enemmän jumiin.

Muu tavaraliikenne toimii kuitenkin normaalisti.

13.48 Muutamia matkustajia käännytettiin takaisin kaikilla Kaakkois-Suomen raja-asemilla viime yönä sen jälkeen, kun Suomen ja Venäjän välinen raja oli jo suljettu.

Venäjälle palaamassa ollut ulkomaalainen matkustaja jäi keskiviikkona jumiin Vaalimaan raja-asemalle. Syynä oli se, että liikkumisrajoitukset tulivat voimaan Suomessa ja Venäjällä eri aikaan.

12.20 Kouvola valmistelee kauppa- ja apteekkiasioinnin apua, jossa vapaaehtoiset auttavat yli 70-vuotiaita ja muita koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvia asioinnissa. Vastaavia suunnitelmia on myös muissa Suomen kunnissa. Päivitämme Kymenlaakson kuntien asiointiapuun liittyviä tietoja tähän juttuun.

18.3. Lastensujelussa haasteita, voidaanko rajan yli ramppaamista estää?

20.52. Koronavirus aiheuttaa haasteita myös lastensuojelussa. Henkilöstöä tarvitaan lisää, etätyötä ei voida tehdä ympärivuorokautisessa lastensuojelutyössä ja lisäksi huoli ja pelko koronaviruksesta ja siihen liittyvistä toimenpiteistä on lisääntynyt lasten ja vanhempien keskuudessa.

Yksi haaste on myös se, kuinka fyysisiä kontakteja vältetään käytännön työssä, kun etätyötä ei voida tehdä. Valtion koulukodeissa lapset ovat omissa huoneissaan, kunnes flunssan oireet hellittävät.

20.47 Suomi rajoittaa rajanylitysliikennettä torstaiyöstä alkaen. Venäjällä rajoitukset astuivat voimaan jo keskiviikkona. Mutta saavatko kaksoiskansalaiset edelleen kulkea rajan yli, miten tahtovat?

18.31 Koronavirus uhkaa nyt sydänkesän urheilutapahtumia. Tiistaina siirtyivät jalkapallon EM-kisat. Kisat on tarkoitus pelata vuonna 2021. Suomessa on sen sijaan vahva usko, että Kymiringin MotoGP-kisa toteutuu ensi heinäkuussa. Kisaviikonloppuun on myyty 37 000 lippua.

18.00 Kymsote varautuu koronaviruksen aiheuttamaan epidemiaan. Kymenlaakson keskussairaalaan ja Pohjois-Kymen sairaalaan perustetaan perjantaina 20. maaliskuuta erilliset infektiopäivystykset.

Terveysasemia suljetaan ja kiireettömän hoidon aikoja perutaan. Kymsote ottaa yhteyttä asiakkaisiin, joita peruutukset koskevat.

17:18 Kotkan kaupunginteatteri aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut.

Syynä on teatterin kevätkauden keskeyttäminen koko keväältä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Esitykset on keskeytetty toukokuun loppuun saakka Kotkan kaupunginjohtajan määräyksestä.

Esitystoiminnan keskeyttäminen vaikuttaa välittömästi teatterin talouteen, koska lipputulot loppuvat.

15:03 Koronavirusepidemia vaikuttaa jo laajasti Kymenlaakson yrityksiin, selviää Kauppakamarin jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä.

Kymenlaaksossa kyselyyn vastasi alkuviikosta 118 yritystä. Lähes yhdeksän kymmenestä yrityksestä arvioi, että epidemia laskee yritysten liikevaihtoa seuraavien kahden kuukauden aikana.

12:49 Kouvolan kaupunki valmistelee jo päätettyjen lomautusten aikaistamista. Syynä ovat laajat sulut palveluissa koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Kouvola päätti viime vuonna lomauttaa kaikki työntekijät pääosin kolmeksi viikoksi.

– Niiden aikaistamista valmistellaan noin kuukauden päähän siltä osin kuin se on tarkoituksenmukaista, kaupunginjohtaja Marita Toikka sanoo.

Näillä näkymin perusopetuksen opettajien pakkolomat pidetään suunnitellusti ensi syksynä.

12:33 Yhä useampi kotkalainen on ottanut lapsensa pois päivähoidosta tällä viikolla. Vähäisestä lapsimäärästä huolimatta päiväkoteja ei aiota yhdistää, jotta tartuntariski pysyy mahdollisimman pienenä.

Kotkassa ja Kouvolassa varhaiskasvatuksen hoitomaksuihin voi hakea helpotusta poikkeusolojen aikana.

10:02 Kaakkois-Suomen raja-asemien liikennemäärissä oli selkeä piikki ennen kuin Venäjän rajat sulkeutuivat eilen illalla kello 23. Nuijamaan rajanylityspaikalla liikenne oli normaalia tiistaita vilkkaampaa, Imatran rajanylityspaikalla puolestaan normaalilla tasolla, ja Vaalimaan rajanylityspaikalla liikennettä oli tavallista tiistaita vähemmän.

9:57 Venäjä sulkee kaikki rajansa muilta paitsi Venäjällä vakituisesti asuvilta henkilöiltä. Rajat sulkeutuivat tiistai-iltana kello 23 Suomen aikaa, ja ne pysyvät kiinni toukokuun ensimmäiseen päivään asti. Suomen halllitus ilmoitti tiistaina, että rajaliikennettä aletaan rajoittaa voimakkaasti torstaista klo 00 alkaen. Käytännössä Suomi ottaa käyttöön sisärajatarkastukset ja useita rajanylityspaikkoja suljetaan.

6:48 Kaakkois-Suomalaiset yritykset joutuvat nyt lomauttamaan työntekijöitään, koska palveluiden ja tuotteiden kysyntä vähenee koronavirusepidemiaan liittyvien varotoimien takia. Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston mukaan yt-ilmoitusten ja yhteydenottojen määrä alkoi nousta viime viikon loppupuolella.

17.3. Yksityiset kuntosalit saavat olla auki

19:38 Aluehallintoviraston tuoreen ohjeistuksen mukaan kuntosalit saavat jatkaa toimintaansa. Kouvolassa kuntosaliyrittäjä Ville Sipari päästää Liikutus -salille vain yhden ihmisen kerrallaan treenaamaan. Myös esimerkiksi LadyLine-kuntosalit ovat Suomessa normaalisti auki. Sali noudattaa ryhmäliikunnassa 10 henkilön maksimimäärää. Keskukseen saapuvien tulee välttää läheistä kontaktia muiden paikalla olevien kesken.

18:35 Moni jää ilman ruoka-apua kokoontumiskiellon takia – avustusjärjestöt pelkäävät seurauksia ja ennustavat entistä pidempiä leipäjonoja. Kouvolan alueella toimiva Korttelikotiyhdistys seisauttaa ruokajakelun pääsiäiseen asti. Syynä on, ettei se pysty takaamaan tilaisuuksissa tarpeeksi korkeaa hygienian tasoa. Kotka-Kymin seurakunta sen sijaan jatkaa ruoanjakoa entiseen malliin. Seurakunnasta kerrotaan, että tilaisuuksien hygieniaa on tehostettu muun muassa vähentämällä lähikontakteja.

18:06 Kymen Seudun Osuuskauppa aloittaa ensi maanantaina yt-neuvottelut osassa toimintojaan. Lomautus uhkaa noin 580 työntekijää.

17:36 Koulut hiljenevät lähes täysin keskiviikkona, kun suurin osa oppilaista jää etäopetukseen. Lappeenranta tarjoaa kouluruokailun myös etäopetuksessa oleville, Kotka ja Kouvola eivät.

16:53. Tuottaja ja näyttelijä Olga Temonen kertoo, millaisia vaikutuksia koronavirustilanteella on ollut hänen yrityksensä toimintaan. Aika jonka sain -elokuvan piti olla menestys, mutta koronavirus teki siitä painajaisen. Nyt Olga Temonen miettii itku kurkussa ratkaisuja yrityksen toiminnan säilyttämiseksi.

16:01 VR peruu junavuoroja ja suunnittelee lomautuksia matkustajamäärän romahtamisen vuoksi. Yhtiöllä on Kaakkois-Suomessa noin 600 työntekijää, joista moni tavaraliikenteessä. Säästöpaineet tulevat matkustajaliikenteestä.

14:14 Kouvolan kaupunki valmistelee päätösvallan siirtämistä virkamiehille, jotta päätöksenteko poikkeusoloissa turvataan. Kaupunki myös muuttaa palveluitaan Suomen hallituksen linjausten mukaisiksi. Esimerkiksi koulut, kirjastot, museot ja liikuntapaikat suljetaan. Varhaiskasvatuksen yksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pysyvät toiminnassa.

14:05 Kotkan kaupunki linjasi tänään toimia koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Kaupunki sulkee kouluja, kirjastot, museot ja liikuntapaikat. Kaikki Kotkan kaupungin päiväkodit ja esiopetusyksiöt pysyvät auki.

Kotkan kaupunki selvittää, miten tukea yli 70-vuotiaita asukkaitaan esimerkiksi asioinnin ja kaupassa käynnin suhteen.

12:28 Suomen hallitus linjasi maanantaina toimia koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Yhtenä toimenpiteenä valtion ja kuntien teatterit suljetaan tästä päivästä eteenpäin. Hallituksen linjaukset ovat voimassa näillä näkymin 13. huhtikuuta asti.

Päätös sulkee myös Kouvolan teatterin ovet. Tämän myötä esityksiä perutaan ja ensi-iltoja siirretään.

Teatterin taloudelliset tappiot ovat 60 000–90 000 euron luokkaa, jos kaikki kevään näytökset peruuntuvat. Tilanteesta johtuen teatteri käynnistää yhteistoimintaneuvottelut.

11:25 Kotkan kauppakeskus Pasaatin liikkeet saavat toteuttaa arkena tavallista lyhyempiä aukioloaikoja. Kauppakeskuspäällikkö Sari Puhilas kertoo, että liikkeiden puolelta alettiin lähestyä kauppakeskusta poikkeuksellisten aukioloaikojen tiimoilta jo viime torstaina.

Puhilas kertoo, että yksikään liike ei vielä ole ilmoittanut lähtöhaluista ja vuokrasopimuksen purkamisesta.

Myös Kouvolassa kauppakeskus Veturi tarjoaa nyt liikkeille mahdollisuutta pitää liikkeitä auki poikkeusajoin. Liikkeiden on mahdollista sulkea ovensa kokonaan koronavirusepidemian ja siihen liittyvän valmiuslain soveltamisen aikana.

8:12 Kaikki koulut sulkeutuvat viimeistään keskiviikkona myös Kymenlaaksossa.

Osa kouluista on kuitenkin pyytänyt oppilaita jäämään kotiin jo tänään tiistaina. Näin on ohjeistanut ainakin Mansikkamäen koulu Kouvolassa.

Esimerkiksi Kotkassa Helilän koulussa opetus järjestetään vielä tiistaina normaalisti.

– Päivää vietetään lukujärjestysten mukaisesti. Opettajat ohjeistavat oppilaita tulevaa kotityöskentelyä varten, eli miten teen työtä kotona ja mitä välineitä tulee olla, rehtori Jaana Länsimies kertoo.

Päiväkodit ja niiden yhteydessä toimivat esikoulut jatkavat toimintaansa normaalisti.

16.3. Flunssapotilaat jättivät menemättä kouluun

15:30 Valtaosa Kouvolan ja Kotkan peruskoulujen oppilaista on meni maanantaina kouluun normaalisti.

Kotiin on muun muassa jääty, jos olo on tunnettu kipeäksi, tai perheessä on henkilö, joka on vastikää käynyt ulkomaan matkalla. Lisäksi kouluun ei olla lähdetty, jos oppilas tai oppilaan perheenjäsen on kuulunut riskiryhmään.

Kotiin jääneille oppilaille koulutehtäviä jaetaan tänään oppilaitosten verkkopalvelu Wilman kautta. Kouluilta on kerrottu, että lisääntyneestä viestiliikenteestä huolimatta Wilma on toiminut ilman kangertelua.

14:57 Espanjan Torreviejassa asuva kotkalaissyntyinen Jenni Kuivainen kertoo, että Espanjan hallituksen lauantaina julistama poikkeustila näkyy alueella jo monin tavoin.

Kuivainen pyörittää Torreviejassa golf-matkoihin erikoistunutta Projenni travels -matkatoimistoa miehensä Jarkko Jolkkosen kanssa. Kuivainen kertoo auttavansa nyt asiakkaitaan pääsemään Espanjasta Suomeen.

12:28 Sadoilla abiturienteilla on edessään tuskainen viikko. 414 abia joutuu suorittamaan viisi yo-koetta peräkkäisinä päivinä. Tämä koskee niitä, joilla on opintosuunnitelmassaan toinen kotimainen kieli, reaali, matematiikka, reaali ja pitkäs vieras kieli.

Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan tilanne tuli yllätyksenä kaikille ja valmistautumisaikaa on vähän.

Tiistaisen reaalikokeen siirto vaikuttaa lähes 20 000 kokelaaseen, ja torstain kokeen siirtäminen reiluun 23 300 kokelaaseen. Aikaistamisella pyritään turvaamaan tutkinnon järjestäminen ja se, että mahdollisimman moni voisi suorittaa kokeen, vaikka koronavirustilanne laajenisi.

6:14 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk keskeyttää tänään maanantaina lähiopetuksen. Keskeytys jatkuu maaliskuun loppuun asti.

Etäopetus alkaa viimeistään ensi viikon maanantaista alkaen heti, kun opetusjärjestelyt on saatu muutettua.

Xamkin opiskelijaravintolat ja kirjastot ovat kiinni 19.–31. maaliskuuta. Poikkeuksina ovat ravintola Talli ja ravintola Stadiumi Mikkelissä.

Myös Xamkin harrastustoiminta keskeytyy maaliskuun loppuun asti.

15.3. Kukaan ei ole altistunut Kymenlaakson tartunnalle, Kouvolan lukiot etäopetukseen

17:19 Kouvolan lukioiden opiskelijat siirtyvät etäopetukseen maanantaista 16.3. alkaen.

Kaupungilta kerrotaan, että etäopetus jatkuu kaksi viikkoa. Opettajat huolehtivat etäopetuksen ohjeistusten antamisesta omien opetusryhmiensä opiskelijoille. Ohjeistus annetaan pääsääntöisesti Wilman kautta.

15:27 Kukaan ei Kymsoten mukaan ole altistunut Kymenlaaksossa todetulle koronatartunnalle.

Potilas ei ole ollut työssä Suomeen palaamisensa jälkeen. Hän on oma-aloitteisesti pysynyt yksin kotonaan eikä hänellä ole ollut lähikontakteja muihin henkilöihin,

14.3. Kymenlaaksossa ensimmäinen koronavirustartunta, asiakkaat alkoivat käyttää hanskoja ruokakaupassa

13:14 Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella on todettu koronavirustartunta työikäisellä henkilöllä. Maakunnan ensimmäinen tartunta varmistui tänään lauantaina. Tartunta on saatu Pohjois-Italiasta.

Potilas on kotona eristyksessä ja hyväkuntoinen. Altistuneita selvitetään.

8:06 Koronavirus on alkanut näkyä jopa ylivarovaisuutena suomalaisten ostoskäyttäytymisessä.

Hamstrauksen lisäksi osa ruokakauppojen asiakkaista on alkanut käyttää kertakäyttökäsineitä tai kuntosalihanskoja noukkiessaan kauppojen hyllyiltä elintarvikkeita, hedelmiä tai vihanneksia. S-ryhmästä kerrotaan, että ilmiö on näkynyt esimerkiksi Prismoissa.

THL:n mukaan kertakäyttökäsineiden tai kumihanskojen käyttö voi olla jopa petollista, koska ne antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen. Jos hanskoja haluaa käyttää, niiden tulee olla puhtaan kertakäyttökäsineet, jotka heitetään pois kaupasta pois tullessa.

13.3. Influenssa katosi liki olemattomiin Kymenlaaksossa, kiireetön hammashoito loppuu

17:18 Suomen isot kaupungit linjaavat, että ne peruuttavat yli 500 hengen yleisötilaisuudet. Moni kaupunki on myös linjannut ettei se ota vastaan kansainvälisten ryhmien vierailuja. Lisäksi koulujen luokkaretkiä ja leirikouluja on peruttu.

Lukuisat kaupungit suosittelevat myös etätöihin jäämistä ensi viikon alusta alkaen. Kaupunkien sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä on jo varauduttu siirtämään kiireettömästä toiminnasta epidemian torjuntaan.

Kotkan lisäksi uimahalleja on suljettu muun muassa Porissa ja Rovaniemellä. Teatteriesityksiä on peruttu niin ikään usealla paikkakunnalla.

11:33 Kymenlaaksossa lopetetaan kiireetön hammashoito maanantaina 16.3.

Suun terveydenhuollossa tehdään vain päivystyksellisiä ja kiireellisiä toimenpiteitä. Kaikki hammashoidon kiireettömät ajanvaraukset perutaan koronaviruksen takia neljäksi viikoksi.

Kymsote varautuu tällä siihen, että hoitohenkilökunnan kasvosuojat riittävät. Suu-nenäsuojus on kertakäyttöinen ja potilaskohtainen.

11:15 Talven influenssaepidemia on jäämässä selvästi tavanomaista vaisummaksi. Kymenlaaksosta on raportoitu vain muutamia yksittäisiä tapauksia.

A-influenssatapaukset kääntyivät selvään laskuun, kun ensimmäinen suomalainen sai koronatartunnan. THL:n asiantuntija uskoo, että parantunut hygienia on vaikuttanut merkittävästi influenssakauteen.

Kymsoten mukaan influenssan vähenemisen syitä voivat olla parempi rokotekattavuus, vaimeampi virustarjonta ja lisääntynyt käsihygienia.

12.3. Koulut varautuvat keskeyttämään opetuksen koronaviruksen takia, Kotka sulkee uimahallit ja Kouvola kieltää luokkaretket

18:15 Kouvola kieltää koululaisilta ja opiskelijoilta luokkaretket, leirikoulut ja opintomatkat toukokuun loppuun asti. Kielto koskee sekä kotimaan että ulkomaan retkiä.

Kaupunki tiedottaa myös, että työntekijöiden pitää suosia kotimaan työmatkojen sijaan etäkokouksia.

Kouvolan kaupunki ei myöskään ota vastaan ulkomaisia vieraita ainakaan ennen toukokuun loppua. Samoin kaupungin järjestämien suuremmat, yli 50 henkilön yleisötilaisuudet siirretään myöhempään ajankohtaan, tai ne järjestetään verkossa.

17:31 Kymsoten päivystysavun puhelinnumero 116 117 on ruuhkautunut. Numeroon on soitettu tänään torstaina huomattavasti tavallista enemmän.

Kymsote kehottaa soittamaan päivystysavun numeroon vain, jos harkitsee päivystykseen lähtöä tai epäilee sairastuneensa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Yleistä tietoa koronaviruksesta saa sosiaali- ja terveysministeriön valtakunnallisesta neuvontanumerosta 0295 535 535. Puhelinneuvonta palvelee arkisin 8–21 ja lauantaisin 9–15.

17:28 Kotkan kaupunki aloittaa isot toimenpiteet koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Kaupunki aikoo esimerkiksi peruuttaa kaikki omissa tiloissaan järjestettävät yli 500 hengen tapahtumat. Syynä tähän on Suomen hallituksen suositus suurten yleisötilaisuuksien peruuttamisesta.

Lisäksi Kotkan kaupunki sulkee kaksi uimahalliaan toistaiseksi. Kaupunki tiedottaa, että liikuntatiloissa ja urheiluhalleissa toiminta jatkuu, mutta tilaisuuksiin pääsy sallitaan vain toimintaan osallistuville henkilöille.

Kymi Sinfonietta peruu kaikki konserttinsa ja Kotkan Kaupunginteatteri peruu kaikki näytöksensä kevätkaudelta.

11:00 Kunnat ympäri Suomen varautuvat koronaviruksen aiheuttamiin karanteeneihin kouluissa.

Yle kysyi kuntien opetusjohtajilta, ovatko kunnat varautuneet tarvittaessa keskeyttämään opetuksen. Monissa kunnissa lähetettiin vanhemmille Wilma-viesti vanhemmill, jossa kehotetaan oppilaita ottamaan kaikki kirjat mukaansa kotiin ja säilyttämään niitä siellä toistaiseksi.

Kunnat varautuvat erilaisiin tilanteisiin, kuten jos koko koulu joudutaan sulkemaan, useampia kouluja joudutaan sulkemaan tai yksittäinen luokka tai yksittäisiä luokkia asetetaan karanteeniin.

11.3. Sataman kontit jumiutuivat Kiinaan

Koronaviruksen vaikutukset ovat alkaneet näkyä Suomen suurimmassa vientisatamassa. Haminan–Kotkan satamalla on ollut vaikeuksia saada tyhjiä kontteja, koska ne ovat jumiutuneet Kiinaan.

Kiinan edustalla on tällä hetkellä konttilaivoja, jotka eivät ole päässeet rantautumaan Kiinaan, eikä kontteja ole tyhjennetty. Satamajohtaja Kimmo Naski ennakoi, että keväästä tulee katastrofaalinen.

Kiinalla on erittäin merkittävä osuus maailman konttiliikenteessä. Kiinaan kuljetetaan ja sieltä tuodaan tavaraa ympäri maailmaa. Nyt tehtaita on suljettu, ja tavaravirta on tyrehtynyt.

10.3. Koronaviruksesta ensimmäinen karanteenipäätös Kymenlaaksossa

12:23 Kymenlaakson alueella tehtiin tiistaina ensimmäinen koronavirukselle altistumiseen liittyvä karanteenipäätös.

Kymsoten mukaan muutamia kymenlaaksolaisia on altistunut varmistetulle koronavirustartunnalle. Altistumiset ovat tapahtuneet maakunnan ulkopuolella.

Yksi altistuneista määrättiin tiistaina karanteeniin. Kymsoten mukaan henkilö on oireeton ja karanteenissa kotonaan.

Virallisen karanteenipäätöksen lisäksi muutama, mahdollisesti tartunnalle altistunut kymenlaaksolainen on ilmoittanut jäävänsä kotiin vapaaehtoisesti kahden viikon ajaksi.

9.3. Koronavirusnäytteiden ottaminen alkoi Kouvolassa, THL: Älä vie nuhaisia lapsia mummolaan hoitoon

20:18 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottaa kaikkia flunssaoireisia pidättäytymään vierailuista sairaaloissa, hoitolaitoksissa, palvelukodeissa tai vanhusten kotona.

Vaikka epidemia ei ole Suomessa vielä alkanut, tilanne voi THL:n mukaan muuttua nopeasti.

THL ohjeistaa myös pienten lasten vanhempia, etteivät he veisi edes lievästi sairasta lasta kyläilemään isovanhempien luona tai pyytäisi heitä hoitamaan sairasta lasta.

14:01 Kymsote on aloittanut koronavirusnäytteiden ottamisen Kouvolassa. Ensimmäinen koronavirusepäilyyn liittyvä näyte otettiin Pohjois-Kymen sairaalassa viime keskiviikkona. Kaikkiaan näytteitä on otettu Kouvolassa neljä.

Aiemmin kaikista Kymenlaaksossa epäillyistä koronavirustartunnoista otettiin näytteet Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa. Enää kouvolalaisia ei haluta ajattaa näytteiden takia Kotkaan.

4.3. Ensimmäiset Kymenlaakson koronanäytteet osoittautuivat negatiivisiksi, Moto-GP ajetaan

13:05 Suomen MotoGP -osakilpailu järjestetään heinäkuussa Iitin Kymiringillä alkuperäisten suunnitelmien mukaan.

MotoGP-kauden avauskilpailu Qatarissa on peruttu koronaviruksen vuoksi. Kansainvälinen moottoripyöräilyliitto piti perumista järkevimpänä vaihtoehtona matkustusrajoitusten vuoksi.

9:12 Kymenlaakson ensimmäinen koronanäyte otettiin sunnuntaina keskussairaalassa 1.3. ja kaksi seuraavaa maanantaina 2.3. Näytteet tutkittiin HUS:n laboratorioissa ja kaikki osoittautuivat negatiivisiksi.

Kymsote päätti 4.3., että se tiedottaa jatkossa ainoastaan positiivisista koronavirustuloksista. Sama toimintamalli on käytössä myös muissa sairaanhoitopiireissä.

Puuttuuko jutusta jokin tieto, jota etsit tai tiedätkö jostain vaikutuksesta, jota listassa ei ole mainittu? Laita viestiä kotka@yle.fi (siirryt toiseen palveluun)!

Lue seuraavaksi