Tuoreimmat tiedot koronatilanteesta Pirkanmaalla: Ei uusia tartuntoja viikkoon

Keräämme tähän artikkeliin tietoja siitä, millaisia vaikutuksia koronaviruksella on Pirkanmaalla.

koronavirus
Tays
Antti Eintola / Yle

Keräämme tähän artikkeliin tietoja siitä, millaisia vaikutuksia koronaviruksella on Pirkanmaalla.

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Suomessa ja ulkomailla löydät puolestaan tästä artikkelista, jota päivitetään jatkuvasti.

Alla olevaan taulukkoon päivittyvät automaattisesti THL:n tiedot Pirkanmaan koronatilanteesta. Taysin ja THL:n luvut poikkeavat hieman toisistaan. THL:n tilastoon päätyvät kaikki pirkanmaalaisilla todetut tartunnat, Tays raportoi sairaanhoitopiirissä varmistetut tapaukset henkilön kotipaikasta riippumatta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

4.6. kello 12.39 Moni iso kaupunki on ollut jo viikon ilman koronatartuntoja – paitsi Helsinki

Koronaviruksesta on tullut yhä enemmän Helsingin ongelma. Samaan aikaan monet maakunnat voivat iloita, sillä uusia tapauksia ei ole todettu.

Kaikkiaan kahdeksassa sairaanhoitopiirissä tapauksia ei ole todettu yhtään viime viikon aikana. Mukana on isoja väkirikkaita alueita kuten Pirkanmaa.

Lue lisää ja vertaa maakuntien tilannetta https://yle.fi/uutiset/3-11383013

4.6. kello 11.19 Koronan mobiilijäljitys tullee loppukesästä

Valmisteilla oleva, koronalle altistuneita jäljittävä mobiilisovellus saataneen käyttöön elokuussa.

Suojavarusteiden varastot riittävät tällä hetkellä, mutta epidemian kasvuun varaudutaan.

Lue lisää sekä katso STM:n ja THL:n yhteinen koronatilannekatsaus https://yle.fi/uutiset/3-11383394

4.6. kello 9.32 Ei yhtään uutta tartuntaa viikkoon

Pirkanmaalla ei ole viikkoon todettu yhtään koronatartuntaa. Ajanjakso on pisin ilman uusia tapauksia.

Yhteensä todettuja tapauksia on 241.

– Koronan nollapeli pitää vaikka infektiolääkärimme sanoin "maalilla oli eilen enemmän kuhinaa". Testausmäärissä päästiin taas reippaasti yli 200:n mutta yhtään osumaa ei tiistainakaan Pirkanmaalla tullut. Takana nyt kokonainen nollaviikko, TAYS kertoo Twitterissä.

Pirkanmaalla ei ole yhtään ihmistä koronan takia sairaalassa hoidossa.

4.6. kello 9.18 Korona hiljensi asuntokauppaa ja sai mökkien hinnat nousuun

Omakotitalojen kauppa tyssäsi toukokuussa todenteolla. Laskua on kirjattu esimerkiksi Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä, nousua taas muun muassa Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Sen sijaan rantahuviloiden hinnat ovat kääntyneet koronakeväänä reippaaseen nousuun monen vuoden laskun jälkeen. Keskihinnat nousivat tammi-toukokuussa 12 prosenttia ja toukokuussa peräti 18 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.

Tiedot ovat Maanmittauslaitoksen kauppatilastoista.

3.6. kello 9.12 Pirkanmaan kansanedustajat arvostelevat korona-ajan tukien jakoa

Enemmistö Pirkanmaan kansanedustajista katsoo Ylen kyselyssä, ettei yrityksiä ei ole tuettu koronakriisissä tarpeeksi tai että tukien jaossa on ongelmia. Useimpien mielestä tukien olisi pitänyt edetä ketterämmin aina maksatukseen asti.

2.6. kello 13.29 Kesäkuu alkoi ja rajoitukset lievenivät: Iloisia ihmisiä, käsidesiä ja poliisitehtäviä

Ravintoloiden avaaminen näyttää sujuneen Pirkanmaalla leppoisasti. Poliisille eilinen ja viime yö on kuitenkin ollut vilkasta aikaa.

Lue lisää kesäkuun ensimmäisen illan ja yön tunnelmista Tampereella.

2.6. kello 13.10 Tiedepaneeli suosittaa kasvomaskia, hallituksen kantaa odotetaan edelleen

Hallituksen asettama tiedepaneeli suosittelee kasvomaskien käyttämistä koronavirustilanteen vuoksi julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä.

Lue lisää ja osallistu keskusteluun https://yle.fi/uutiset/3-11380407

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvelee, että on kasvomaskeista on tulossa uusi standardi eurooppalaisessa matkustamisessa ainakin lennoilla. Maskeja vaativat lentoyhtiöt.

2.6. kello 10.36 Kohta jo viikko ilman uutta tartuntaa

Eilen oli jo kuudes päivä peräkkäin, kun Pirkanmaalla ei todettu yhtään koronatartuntaa.

Osastolla tai tehohoidossa ei ole tällä hetkellä yhtään potilasta koronan takia. Koronapotilaita ei ole, mutta TAYSissa tutkitaan ja hoidetaan päivystyksessä päivittäin muita hengitystieinfektioita.

– Epidemia ei ole Suomessa päättynyt, ja siksi hygieniaohjeita tulee edelleen noudattaa, TAYS kertoo Twitterissä.

Yhteensä Pirkanmaalla on todettu kevään aikana 241 koronatapausta.

2.6. kello 8.54 Korona totutti etätyöhön, tavalliset flunssat vähenivät

Tampereen kaupungin työntekijöiden sairastaminen on vähentynyt koronaepidemian aikana.

Kaupungin omien tietojen mukaan lyhyet, enintään viiden päivän sairauspoissaolot vähenivät tammi-huhtikuussa 14 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Lisääntynyt etätyö ja koronaan varautuminen ovat vähentäneet flunssan ja muiden perinteisten infektioiden leviämistä.

2.6. kello 8.29 Ravintolat aukesivat ja ilta niissä sujui leppoisasti, mutta poliisille riitti kaupungilla hommaa (täydennetty kello 12.45)

Ravintoloiden avaaminen eilen näyttää sujuneen Pirkanmaalla mukavissa tunnelmissa. Poliisille eilinen ja viime yö on kuitenkin ollut vilkasta aikaa.

Aurinkoinen sää, lomien alku ja rajoitusten purku sai väen liikkeelle. Tähän aamuun mennessä tehtäviä kertyi noin 340 häiriökäyttäytymisistä tappeluihin. Meno rauhottui vasta aamuyöllä.

Ravintoloiden terasseilla ei ongelmia kuitenkaan poliisien mukaan ollut.

1.6. kello 12.38 Korona ei peruuta kesän Prometheus-leirejä

Kesän Prometheus-leirit järjestetään koronasta huolimatta. Pirkanmaalla on seitsemän leiriä.

Korona otetaan huomioon leirien suunnittelussa, jotta turvavälit säilyvät ja lähikontakteja tulee tavallista vähemmän. Leireillä noudatetaan viranomaisten koronaohjeita. Pirkanmaan protuleirit pidetään Kivijärven ja Antaverkan leirikeskuksissa Ylöjärvellä sekä Vahojärven leirikeskuksessa Parkanossa.

Prometheus- eli tuttavallisemmin protuleirit ovat aikuistumisleirejä. Ne ovat uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumatonta, ja siksi monelle nuorelle rippileirien vaihtoehto.

1.6. kello 9.35 Jo viides päivä ilman koronatartuntaa

Pirkanmaalla oli jo viidentenä päivänä peräkkäin nolla koronatartuntaa. Todettuja tapauksia on nyt yhteensä 241. Tosin testejäkin analysoitiin eilen alle sata.

Kun rajoituksia aletaan purkaa, testeihin hakeutuminen on oireiden ilmaantuessa erittäin tärkeää. Siitä on muistuttanut Twitterissä esimerkiksi TAYS.

TAYSin erityisvastuualueella ei ole tällä hetkellä yhtään ihmistä sairaala- tai tehohoidossa. Tähän niin sanottuun erva-alueeseen kuuluvat Pirkanmaan lisäksi myös Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

1.6. kello 9.29 Korona rokotti kaupungin budjettia, määrää voi vasta arvailla

Tampereen kaupungin talousennuste on harvinaisen epävarma. Huhtikuun arvion mukaan koko vuodesta on tulossa 45 miljoonaa euroa miinusmerkkinen.

Koronaepidemian arvellaan pienentävän verotuloja siitä, mitä on suunniteltu ja ennakoitu Toistaiseksi tiedetään varmuudella, että joukkoliikenteen matkustajamäärä ja niin myös lipputulot ovat vähentyneet voimakkaasti. Samoin sivistys- ja kulttuuripuoli on jäämässä miinukselle.

1.6. kello 9.14 Taas mennään uimaan, kirjastoon ja museoon

Uimahallien ja muiden liikuntapaikkojen sekä kirjastojen ovet avataan taas koronatauon jälkeen.

Esimerkiksi Tampereella Kalevan uintikeskukseen pääsi jo aamukuudesta alkaen, mutta Tesoman halli on remonttitauolla heinäkuun lopulle. Liikunta-alueiden luonnonnurmikentät on toistaiseksi varattu seuroille. Turvaetäisyydet ovat yhä voimassa, joten ne rajoittavat myös kerralla paikalle otettavien määrään.

Myös kirjastoihin pääsee taas tänään sisään lukemaan lehtiä ja lainaamaan kirjoja tai muuta materiaalia. Museot puolestaan avataan pääosin huomenna, sillä moni museo on tavallisestikin kiinni maanantaisin.

31.05 kello 10:01 Neljäs perättäinen päivä ilman koronatartuntoja.

Pirkanmaalla ei todettu lauantaina yhtään uutta koronavirustartuntaa. Toukokuun aikana todettuja tartuntoja Pirkanmaalla on ollut 35 ja koko pandemian aikana 241.

30.5. kello 9:49 Ei uusia koronatartuntoja, Tays muistuttaa turvaväleistä koulujen päättäjäisviikonloppuna

Tampereen yliopistollisen sairaalan koronatesteissä ei ole löytynyt uusia tartuntoja, eli Taysissa ei ole tällä hetkellä ketään hoidettavana koronaviruksen takia.

Tays muistuttaa Twitterissä, että vaikka tilanne on nyt hyvä, koulun päättymistä juhlivien kannattaa pitää huolta myös turvaväleistä.

29.5. kello 17.14 Ei yhtään potilasta sairaalahoidossa Taysin erva-alueella

THL:n tilastoista (siirryt toiseen palveluun) käy ilmi, että Taysin erityisvastuualueella ei ole tällä hetkellä sairaalahoidossa ainuttakaan koronapotilasta.

Alueeseen kuuluvat Pirkanmaan lisäksi Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

Taysin erityisvastuualueella on kuollut kevään aikana kolme koronapotilasta.

29.5. kello 15.32 Kasvomaskista ei juurikaan ole hyötyä

Sosiaali- ja terveysministeriön selvitys (siirryt toiseen palveluun)osoitti, että kasvomaskien hyöty on arjessa vähäinen tai olematon. Lue Ylen uutinen täältä.

29.5. kello 15.15 Korona totutti lukemaan e-kirjoja ja digilehtiä

Sähköisten kirjojen suosio on kasvanut huomattavasti poikkeuskevään aikana.

Tampereen kirjastoista e-kirjoja lainattiin yli kolmannes enemmän kuin ennen koronakriisiä. Myös digilehtien lukeminen lisääntyi selvästi.

Suomen kirjastoseura uskoo, että koronakevät muuttaa kirjastojen käyttöä pysyvästi. Tällä hetkellä kirjastot suunnittelevat yhteisen e-kirjaston rakentamista.

29.5. kello 13.51 Ikäihmisten lähitorit pidetään edelleen kiinni

Ikäihmisten palvelukeskukset ja lähitorit pysyvät kiinni Tampereella. Lähitoreilta saa kuitenkin arkipäivisin apua puhelimessa tai sähköpostilla.

Keskukset suljettiin koronaviruksen hillitsemiseksi eikä niitä avata vielä, vaikka muita yleisiä koronarajoituksia jo puretaankin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä sosiaali- ja terveysministeriö ovat suositelleet, että koronarajoituksia ikäihmisten palveluissa jatketaan edelleen.

29.5. kello 13.01 Korona jakaa Pirkan soudun kahtia

Elokuun alussa järjestettävä Pirkan Soutu jaetaan kahdelle päivälle.

Lauantaina 1. elokuuta järjestetään muun muassa kuntosoutu- ja melontasarjat sekä puuvenesoudun keskimatkan Suomen mestaruuskilpailu. Sunnuntaina soudetaan kirkkoveneiden kisasarjat.

Turvaetäisyyksien vuoksi esimerkiksi lähtöjä porrastetaan. Pirkan soutu päättää tarkemmista ohjeista kesäkuun loppuun mennessä. Tapahtuma järjestetään nyt 42. kerran.

29.5. kello 12.31 Puoliso pääsee taas mukaan synnytykseen

Tays lieventää puolison tai tukihenkilön läsnäolorajoituksia synnytyksessä ensi viikosta lähtien.

Kesäkuun alusta alkaen synnytykseen pääsee mukaan yksi tukihenkilö, ja hän voi osallistua myös vauvan hoitoon synnytyksen jälkeen.

Puoliso tai muu tukihenkilö pääsee mukaan, mikäli perhe asuu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Lievennykset koskevat myös lääketieteellisin perustein Taysiin lähetettyjä perheitä.

29.5. kello 9.38 Ei uusia koronatartuntoja

Pirkanmaalla ei todettu torstain aikana yhtään uutta koronatartuntaa. Myös edellisen päivän luku oli nolla.

Keskiviikkona Tays kertoi neljästä uudesta tartunnasta, jotka kaikki olivat saman matkaseurueen jäsenillä. Nokialainen seurue oli ollut karanteenissa, joten altistuneita ei ollut.

29.5. kello 8.55 Repe & Romu starttaavat 1. kesäkuuta

Repe ja Romu -keruuautot jatkavat kierroksiaan taas ensi viikosta alkaen. Kierrätyskuormurien työt keskeytettiin keväällä koronaepidemian takia.

Maanantaina Repe ja Romu ovat tavattavissa Tampereen Tammelantorilla. Tiistaina matka jatkuu Kangasalan kesämaisemiin. Kierros jatkuu näillä näkymillä lokakuun lopulle.

Aikataulu ja pysäkit näkee tarkemmin Pirkanmaan Jätehuollon nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun) ja Roskakalenterista. Repe ja Romu ottavat maksutta kyytiinsä kodin vaaralliset jätteet, metalliromut sekä sähkölaitteet. Koronan turvaohjeet pitää edelleen muistaa.

29.5. kello 8.50 Lastensuojeluilmoitusten määrä on laskenut selvästi kevään aikana, Tampere on poikkeus

Lastensuojeluilmoitusten määrä on laskenut kevään aikana selvästi koronatilanteen takia Suomen suurimmissa kaupungeissa.

Koulujen siirtymisellä etäopetukseen oli suuri vaikutus ilmoitusten tyrehtymiseen, sillä suuri osa lastensuojeluilmoituksista tehdään tavallisesti kouluista ja päiväkodeista. Lähiopetuksen alkaminen uudelleen ei ole kuitenkaan ainakaan toistaiseksi näkynyt piikkinä lastensuojeluilmoituksissa.

Yle selvitti lastensuojeluilmoitusten tilannetta Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa, Tampereella ja Oulussa kaupunkien sosiaalityöstä vastaavilta viranomaisilta. Kaupungeista vain Tampereelta kerrotaan, että korona-aika ei ole tuonut tilastoissa näkyvää muutosta ilmoituksiin.

Lastensuojeluilmoitusten määrän vähentyminen on huono uutinen sen takia, että sen arvellaan kertovan piiloon jäävistä ongelmista. Viime vuosina lastensuojeluilmoitusten määrä on ennemminkin kasvanut tasaisesti vuodesta toiseen.

– Tämä on huolta herättävä ilmiö. Tällä hetkellä meillä on ilmeisen paljon sellaista näkymätöntä hätää, joka ei tule kenenkään tietoon, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen sanoo. Aiheesta voit lukea lisää täältä.

28.5. kello 13.42 Särkänniemi avaa, mutta liput pitää varata

Särkänniemen huvipuistoon päästetään sisään vain viidennes tavallisesta väkimäärästä, kun puisto avataan parin viikon päästä. Portit aukeavat kesäkuun 13:ntena päivänä.

Paikat Särkänniemeen pitää varata etukäteen. Huvipuiston portilta voi tänä kesänä ostaa lippuja vain, jos kaikkia paikkoja ei ole varattu.

Särkänniemessä on lisäksi tarkat säännöt turvaväleistä ja muusta käytöksestä.

28.5. kello 12.02 Kotimaankin matkailu saa vielä odottaa

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan tällä hetkellä vahva suositus on, että kotimaassa ei matkailtaisi.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salmisen mukaan vahva suositus on, että myöskään ulkomaille ei matkusteta.

Lue lisää viranomaisten tilannekatsauksesta täältä.

THL:n mukaan todettuja tartuntoja on noin 6 700. Taudin ilmaantuvuus on puolittunut kahdessa viikossa ja tartuttavuusluku painunut alle yhden.

28.5. kello 11.28 Korona harventaa nyssejä ja busseja vielä syksyllä

Virusepidemia leikkaa myös pirkanmaalaista bussiliikennettä. Matkat ja lipputulot ovat vähentyneet voimakkaasti tänä keväänä.

Tampereen seudun joukkoliikenne aikoo pidentää kesäkauden harvennettua liikennettä monella linjalla syyskuun puoliväliin saakka. Näin esimerkiksi linjoilla 8, 9 ja 24. Suunniteltuja vuorojen tihennyksiä nelosen ja ysin linjalle perutaan.

Linja 85 ei enää jatkaisi Kurusta Virroille – tosin sinne asti on ajettukin enää yksi auto kumpaankin suuntaan arkipäivinä.

28.5. kello 9.21 Ei uusia koronatapauksia

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ei keskiviikkona löytynyt yhtään koronatartuntaa. Tiistaina tartuntoja todettiin neljä.

TAYSin mukaan tiistaina löydetyt tartunnat ovat kaikki saman ulkomailta palanneen matkaseurueen jäsenillä. THL:n ylläpitämän koronakartan (siirryt toiseen palveluun) mukaan tiistaina todetut uudet tapaukset ovat Nokialla.

27.5. kello 10.15 Matkaseurue sairastui, mutta noudatti karanteenia

Tiistaina todettiin neljä uutta koronatartuntaa. TAYSin mukaan tartunnan saaneet ovat kaikki samaa ulkomailta palannutta matkaseuruetta. Seurue on oma-aloitteisesti noudattanut karanteeniolosuhteita palattuaan Suomeen, joten altistuneita ei ole tullut. TAYSin infektio-osaston osastonylilääkäri Jaana Syrjänen kiittää siitä, että matkailijat olivat noudattaneet ohjeita, eikä altistuneita tullut. Matkakohdetta ei sanota, mutta maassa on paljon koronavirusta.

26.5. kello 15.50 Keikkajärjestäjä ihmettelee ehdottoman rajan järkeä: Tuhannen auton drive-in-tapahtuma on kielletty, mutta 500 ihmistä saa kokoontua

Tamperelainen eläkkeellä oleva tapahtumajärjestäjä Harri Pajari halusi järjestää elokuuksi ison musiikkitapahtuman, joka olisi koronan osalta turvallinen.

Hän ideoi, että ihmiset kuuntelisivat musiikkia autoissa ja lisäksi konsertti olisi mahdollista kuulla paikan päällä radiotaajuudella. Mies laski, että tuhannella autolla kustannukset saataisiin kuitattua, jos pääsymaksu olisi autokunnalta sata euroa.

Sitten Pajari päätti kysyä alustavasti aluevalvontaviranomaiselta avilta, miten se suhtautuu tilaisuuteen. Ei hyvin.

Avin mukaan säännöstä ei ole poikkeuksia drive-in-tapahtumissa. Sama tulkinta on sosiaali- ja terveysministeriössä.

26.5. kello 15.45 Koronatilanteen vuoksi monet päiväkodit pitävät ovensa auki myös heinäkuussa

Korona sotki Heinästen ja tuhansien muiden perheiden kesän lastenhoitosuunnitelmat: "Ennen mummi hoiti pari yötä kesässä, nyt ei sitäkään"

Lähiverkoston sekä kerhojen ja kesäleirien puuttumisesta kärsivät erityisesti kouluikäiset, mutta vaikeuksia on myös päiväkoti-ikäisten kodeissa. Moni on joutunut pitämään kesälomansa nyt keväällä tai työtilanne on muutoin epävarma tulevan kesän osalta.

Tampere varautuu järjestämään hoidon heinäkuussa noin 2 500–3 000 lapselle. Viime vuonna heinäkuun päivystyshoitoa käytti noin 2 070 lasta.

Jaana Heinänen.
Jaana Heinänen on kahden kouluikäisen lapsen huoltaja, mutta myös isoäiti. Heinänen on jo hyväksynyt sen, että aikuisten yhteinen aika jää olemattomiin tulevana kesänä.Jarkko Vuolle

26.5. kello 9.54 Pirkanmaalla hyvä tilanne jatkuu koronarintamalla

Maanantain aikana ei todettu yhtään uutta koronatapausta. Viime viikolla todettiin yhteensä vain kaksi tapausta.

Fimlabin mukaan testien tutkimusmäärissä on ollut selkeätä laskua havaittavissa.

Fimlab analysoi tällä hetkellä keskimäärin 266 näytettä päivässä. Enemmistö näytteistä tulee Pirkanmaalta.

25.5. kello 9.47 Nolla uutta tartuntaa, ei ketään tehohoidossa

Koronavirustilanne on hyvin rauhallinen Pirkanmaalla. Viime viikolla todettiin vain kaksi uutta tartuntaa.

Sunnuntaina ei tullut yhtään uutta positiivista testitulosta.

Yhteensä todettuja tapauksia on ollut 237 Pirkanmaalla koko koronakevään aikana.

TAYSin erityisvastuualueella on sairaalahoidossa kaksi koronapotilasta, tehohoidossa ei ole THL:n tilastojen mukaan nyt ketään.

24.5. kello 10.39 Yksi uusi tartunta

Pirkanmaalla on todettu vain yksi uusi koronatartunta tähän mennessä viikonlopun aikana. Lauantaina ei raportoitu yhdestäkään tapauksesta ja sunnuntaina ilmoitettiin yhdestä uudesta tapauksesta.

Yhteensä todettuja tartuntoja on Pirkanmaalla 237.

23.5. kello 9.25 Nolla tartuntaa myös perjantaina

Perjantaina tehdyissä koronavirustesteissä ei löytynyt yhtään uutta tartuntatapausta. Kuluvalla viikolla uusia tautitapauksia on kirjattu ainoastaan yksi.

22.5. kello 13.27 Yksinyrittäjiä kohdeltu eriarvoisesti korona-avustusten jaossa

Pieni osa yrittäjistä ehti saada Business Finlandin ja kunnan korona-avustusta. Nyt aiempi tuki kuitenkin estää kunnan 2 000 euron avustuksen.

Tampereella aikaisemman tuen vuoksi on hylätty 17 yksinyrittäjän tukihakemusta. Nokialla on hylätty kaksi hakemusta eli yksi sadasta.

Korona-avustuksien ohjeet ovat muuttuneet nopeasti, eikä valtio ole aina tiedottanut muutoksista näkyvästi.

22.5. kello 11.53 Tredu alkaa 3D-tulostaa suojavisiireitä

Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa aletaan 3D-tulostaa suojavisiireitä.

Parhaillaan testataan tulostimen tuottamien materiaalien kestävyyttä. Suojavisiirit menevät Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspuolen käyttöön.

Tredussa voidaan tehdä niitä enimmillään 40 kappaletta per päivä. Suurtuotantoon ei tähdätä.

Apuna hankkeessa on myös opettajia, joilla normaalit työt ovat jäissä. Myös opiskelijat ovat päässeet mukaan.

22.5. kello 10.36 Pirkanmaalla todettu tällä viikolla vain yksi uusi tartunta

Helatorstaina tutkituissa näytteissä ei todettu yhtään koronavirustartuntaa.

Tampereen yliopistollisen sairaalan mukaan torstaina tehtiin yli 300 testiä.

Kuluvan viikon toistaiseksi ainoa tartunta todettiin keskiviikkona. Yhteensä tapauksia on nyt 236.

20.5. kello 14.03 Lempäälä ei lomauta koronatilanteen takia

Osa kunnista on päättänyt luopua lomautuksista, koska koronaepidemian vuoksi määrätyt rajoitukset ovat höllentymässä.

Myös Lempäälä liittyi tähän joukkoon. Yt-neuvottelut on päätetty Lempäälässä lopettaa.

Joissain yksiköissä työt ovat edelleen vähäisiä, mutta näihin tilanteisiin vastataan tehtäväsiirroilla ja lomajärjestelyillä.

Lempäälän kunta muistuttaa silti, että esimerkiksi valtion lupaamiin avustuksiin liittyy epävarmuutta.

20.5. kello 10.24 Ikaalisissa aletaan koota tapaamiskontteja hoivakodeille

Suomalainen vaihtolava- ja konttikauppias Fincumet Container Oy alkaa tehdä tapaamiskontteja Ikaalisissa.

Yritys kertoo tiedotteessa, että vanhusten hoivakoteihin tarjottaviin kontteihin rakennetaan väliseinä, suuri ikkuna ja äänentoistolaitteet, joiden avulla vierailijat voivat keskustella vanhuksen kanssa turvallisesti koronaepidemiasta huolimatta.

Yrityksen mukaan kysyntä konteille on ollut suurta ja ensimmäiset kontit on jo toimitettu asiakkaille.

Suomen ensimmäinen tapaamiskontti otettiin käyttöön toukokuun alussa Helsingissä, toinen Ikaalisissa äitienpäivän viikonloppuna.

20.5. kello 9.40 Nollalinja jatkuu Pirkanmaalla

Pirkanmaalla ei todettu yhtään koronavirustartuntaa myöskään tiistain aikana.

– Nollalinjalla jatketaan Pirkanmaan koronatilanteessa, kertoi Tampereen yliopistollinen sairaala keskiviikkoaamuna Twitterissä.

Laboratorioyhtiö Fimlab analysoi tiistaina 377 pirkanmaalaisten koronatestiä.

Pirkanmaalla ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja muutamaan päivään.

19.5. kello 11.40 Jo kolmas päivä ilman uusia tartuntoja

Pirkanmaalla on jo kolmantena päivänä puhdas nolla koronavirustartunnoissa.

Yhteensä tapauksia on nyt 235.

TAYSin mukaan testauskapasiteettia on hyvin tarjolla. Samaan aikaan kiireetön leikkausjono on alkanut lyhentyä.

19.5. kello 11.25 Korona siirsi Hassisen Koneen paluuta

Suomirockin legendan Hassisen Koneen odotettu paluu siirtyy vuodella koronan takia.

Yhtyeen piti esiintyä muun muassa Tampereen Ratinan stadionilla elokuussa. Liput on myyty loppuun.

Paluukeikat siirtyvät ensi kesälle ja kuten monessa muussakin siirtyneessä tapahtumassa, tämän vuoden lippu kelpaa ensi vuodelle.

18.5. kello 9.36 Ei uusia tartuntoja

Pirkanmaalla ei todettu yhtään koronatartuntaa sunnuntaina. Nollalinja jatkui lauantaista.

Koko viikonlopunkin ajalta noin tuhannesta testatusta löytyi vain yksi positiivinen testitulos, TAYS kertoo.

Yhteensä koronatapauksia on ollut Pirkanmaalla 235.

17.5. kello 9.55 Ei uusia tartuntoja Pirkanmaalla

Pirkanmaalla tehdyissä koronatesteissä ei löytynyt lauantaina yhtään uutta tautitapausta. Päättyvällä viikolla maakunnassa varmistui yhteensä seitsemän tartuntaa.

Kaikkiaan testeissä vahvistettuja tautitapauksia on Pirkanmaalla nyt 235.

16.5. kello 10.08 Yksi uusi koronatartunta

Fimlab analysoi perjantaina lähes 250 näytettä, mutta niistä löytyi ainoastaan yksi uusi koronatartunta. Vahvistettuja tautitapauksia on Pirkanmaalla nyt 235.

15.5. kello 15.53 Nokian kaupunki aloittaa koronan takia uudet yt:t, niin Noho Partnerskin

Nokian kaupunki aloittaa uudet yt-neuvottelut koronaviruksen aiheuttamien rahavaikeuksien takia. Jo huhtikuussa neuvoteltiin lomautuksista, mutta ne eivät näytä riittävän.

Maanantaina Nokian kaupunginhallitus käsittelee uusia neuvotteluja, joilla pyritään kahden miljoonan euron säästöihin. Nokia arvioi kuitenkin, että koronavaikutuksia tulee tänä vuonna 11 miljoonaa, mikä vastaa kahta veroprosenttiyksikköä.

Yhteistoimintamenettelyssä haetaan etenkin nopeita säästövaikutuksia.

Tamperelainen ravintola-alan pörssiyhtiö Noho Partners aloittaa myös uudet yt-neuvottelut.

Yhtiö on lomauttanut käytännössä kaikki 1300 työntekijää kesäkuun loppuun asti. Ensi viikolla alkavissa neuvotteluissa päätetään lomautusten jatkamisesta.

Samaan aikaan yhtiö valmistautuu käynnistämään ravintolatoimintaa vähitellen kesäkuun alusta asti.

15.5. kello 14.29 Pirkanmaalla ei uusia tartuntoja

Pirkanmaalla ei ole todettu uusia koronatartuntoja. Varmistuneita tapauksia on maakunnassa nyt yhteensä 234.

15.5. kello 11.29 Hammashoito hiljalleen käynnistymässä koronan jälkeen

Tampereella ja Orivedellä käynnistellään uudelleen kiireetöntä hammashoitoa.

Ensimmäisenä alkaa tulla kutsuja lasten hammaslääkäritutkimuksiin ja suuhygienistin ennaltaehkäisevään hoitoon. Myös lasten oikomishoito ja aikuisten jononpurku on jo aloitettu.

Kaikille kiireetöntä hoitoa ei kuitenkaan vielä saada. Jonon kärjessä ovat muun muassa suun sairauksien riskiryhmät.

15.5. kello 10.22 Koronarajoitukset näyttävät suojanneen ikäihmisiä

Tämän hetkisten tulosten mukaan rajoituksista näyttää olleen hyötyä ikäihmisille.

Laboratorioyhtiö Fimlabin testeissä yli 80-vuotiaista vain alle prosentilla on todettu koronatartunta. 70-79 -vuotiailla tartuntoja oli noin kahdella prosentilla testatuista.

Nyt laboratoriossa seurataan, vaikuttaako rajoitusten osittainen purkaminen lukuihin. Fimlab on seurannut positiivisten löydösten osuutta eri ikäluokissa maaliskuun alusta alkaen.

Fimlab on julkisen terveydenhuollon laboratorioyhtiö, jonka omistavat Pirkanmaan, Keski-Suomen, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä.

15.5. kello 9.14 Sähköisestä kyselystä apua koronan jäljittämiseen

Koronan tartuntaketjua selvitetään Pirkanmaalla sähköisellä kyselyllä.

Sairastunut voi täyttää Oma Tays -palvelussa lomakkeen., jossa kysytään, mistä tartunta voisi olla peräisin ja keitä muita virukselle ehkä on altistunut.

Tartunnan saaneiden tai sitä epäilevien kannattaa täyttää kysely jo näytteenottovaiheessa, jotta jatkoselvitykset osataan nopeasti suunnata oikeisiin ihmisiin. Tartunnan saaneille kuitenkin myös soitetaan, vaikka kysely olisi täytetty.

Jäljittäminen on tärkeää epidemian hillitsemiseksi.

15.5. kello 9.05 Biojäte väheni, sekajäte lisääntyi epidemia-aikana

Biojätteen määrä on jonkin verran pudonnut kevään aikana, kerrotaan Pirkanmaan Jätehuollosta.

Kotien jäteastioista kerätyn sekajätteen määrä on pysynyt ennallaan, mutta koulujen, ravintoloiden ja muiden vastaavien biojäte on jäänyt melkein kokonaan pois.

Jätekeskuksiin ja jäteasemille on tuotu sekajätettä noin 16 prosenttia enemmän kuin yleensä. Luvussa on mukana remontti- ja huonekalujäte.

15.5. kello 8.52 Psykiatrisessa hoidossa hiljaista, mutta itsemurhissa lähes 15 prosentin kasvu koronakeväänä

– Psykiatrisessa hoidossa on ollut pelottavan hiljaista. Me kaikki kysymme alueen ylilääkäreiden kesken, missä kaikki potilaat ovat, sanoo Tampereen yliopistollisen sairaalan psykiatrian toimialuejohtaja Hanna-Mari Alanen.

Pirkanmaan suurimmassa psykiatrisessa sairaalassa Pitkäniemessä käyttöaste on tavallisesti 98 prosenttia. Alasen mukaan nyt jopa kolme osastoa on ollut tyhjillään. Se tarkoittaa, että Pirkanmaalla on nyt hyvin sairaita ihmisiä, jotka eivät hakeudu hoitoon.

Samanlaista viestiä on kantautunut läpi koronakevään kaikkialta sairaanhoidosta terveyskeskuksista ja kiireettömästä hoidosta alkaen. Alasen mukaan edes ensiapuun ei saavu psykiatrisia potilaita kuten ennen.

Poliisihallituksen keräämän kuolemansyyntutkintatilaston mukaan epäiltyjä itsemurhia tapahtui tänä keväänä kahdessa kuukaudessa 129. Tilaston mukaan itsemurhaan päätyi 16 ihmistä enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Suurin piikki poliisin itsemurhatilastoissa näkyy Sisä-Suomen alueella, johon kuuluvat Pirkanmaa ja Keski-Suomi. Katso grafiikka ja lue lisää https://yle.fi/uutiset/3-11351803.

14.5. kello 17.01 Ensimmäinen lähiopetuspäivä sujunut pääosin hyvin – poliisi jakoi kolme sakkoa

Kaksi kuukautta koululaiset olivat etäopetuksessa ja torstaina on päästy takaisin kouluun.

Kaikkia kavereita ei saa nähdä, sillä kouluun mennään eri aikoihin ja niin ruokailut kuin välitunnit on jaoteltu. Kouluun palaaminen on sujunut pääosin hyvin ainakin Tampereen Takahuhdin koulussa.

Rehtori Sami Nykäsen mukaan jotain parannettavaa varmasti löytyy, sillä tilanne on kaikesta valmistelusta huolimatta poikkeuksellinen.

Poliisi on valvonut liikennettä tehostetusti koulujen lähellä esimerkiksi Ylöjärvellä, Ikaalisissa ja Kangasalla.

Liikenteessäkin on pääosin mennyt sääntöjen mukaisesti.

Valkeakoskella tosin kolme kuskia sai sakot, sillä he eivät pysähtyneet suojatien eteen, vaikka sille oli astumassa lapsi.

14.5. kello 16.50 Tampereen seurakunnat ei lomautakaan henkilöstöä

Tampereen evankelis-luterilaiset seurakunnat ei lomautakaan henkilöstöään.

Alunperin päättäjille oltiin esittämässä, että kaikki työntekijät lomautettaisiin talousongelmien selättämiseksi.

Nyt seurakuntien johto on päättänyt, että kirkkoneuvostolle esitetäänkin yt-neuvotteluja ilman lomautuksia.

Pääluottamusmiehet ovat alusta asti vastustaneet lomautuksia.

14.5. kello 12.28 Hallitus tukee yrityksiä, myös säätiö tai yhdistys voi saada tukea

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan uusi yritystukimalli kohdentuu kaikkein eniten koronasta kärsineisiin yrityksiin ja toimialoihin.

Tuen piirissä ovat lisäksi myös liiketoimintaa harjoittavat säätiöt ja yhdistykset. Lue lisää yritystuista täältä.

14.5. kello 11.17 Epidemia on nakertanut lasten rokotesuojaa

Lasten rokotteita on otettu vähemmän kuin viime vuonna tähän aikaan.

THL:n tilastojen mukaan maan rokotekattavuus on heikentynyt. Tämä koskee varsinkin rota-, pneumokokki- ja viitosrokotussarjaa.

Koronaepidemia on THL:n mukaan ilman muuta vaikuttanut asiaan, sillä etäopetus on vähentänyt käyntejä kouluterveydenhuollossa. Maan eri osien välillä on kuitenkin tuntuvia eroja.

14.5. kello 10.05 Pirkanmaalla on todettu yksi uusi tartunta

Pirkanmaalla todettiin keskiviikon aikana yksi uusi koronaviruksen aiheuttama tartunta. Kaikkiaan tapauksia on nyt yhteensä 234.

Fimlabissa kävi keskiviikkona testeissä noin 250 ihmistä, mikä on melko tavanomainen määrä. Tays muistuttaa, että testiin voi hakeutua heti oireiden ilmaannuttua.

14.5. kello 9.05 Koululaiset taas liikenteessä

Peruskoululaiset ovat palaamassa lähiopetukseen. Tampereella valtaosa koululaisista on liikkeellä, mutta viitisen prosenttia perheistä hoitaa kevään pari viimeistä opetusviikkoa kotona. Myös esiopetus ja varhaiskasvatus jatkuvat.

Poliisi muistuttaa, että erityisesti päiväkotien ja koulujen lähellä on syytä ajaa varovasti. Esimerkiksi Urjalasta on tullut yleisöltä toiveita, että poliisi lisää valvontaansa koulujen tuntumassa.

13.5. kello 15.57 Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen väkeä ei lomautetakaan kesällä

Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa TAKK:ssa on huokaistu helpotuksesta. Opiskelijat pääsevät pian porukoissa opiskelemaan käytännön taitoja.

Esimerkiksi kosmetologit tai hitsaajat eivät ole voineet harjoitella etänä, vaan opiskelu on painottunut teoriaan. Torstaina 14. toukokuuta alkaa osa opetuksesta ja kesäkuun alussa opetus vielä laajenee, kun kokoontumisrajoitukset höllenevät lisää.

Opetuksen takia opettajilla on kesällä tavallista enemmän töitä. Normaalikesinäkin tosin opetus pyörii, sillä perinteistä lukuvuotta ei aikuispuolella ole.

Nyt päättyneissä yt-neuvotteluissa vältyttiin massalomautuksilta koulun avaamisen takia. Optio lomautuksiin tosin on vuoden loppuun asti, mikäli koronatilanne pahenee.

13.5. kello 11.20 Tampereella viitisen prosenttia koululaisista jää kotiin, vaikka lähiopetus alkaa

Toisissa kunnissa paljon suurempi osa koululaisista jää huomenna kotiin kuin toisissa. Torstaina palataan jälleen lähiopetukseen peruskouluissa.

Ylen kyselyn mukaan Tampereella 5–6 prosenttia perheistä aikoo luottaa kotiopetukseen, pohjoissavolaisessa Iisalmessa yli 20 prosenttia.

Luvut perustuvat kuntien koulutoimen saamiin tietoihin.

Aiheesta kerrotaan laajemmin tässä jutussa.

13.5. kello 11.13 Pirkanmaalla viisi uutta tartuntaa

Pirkanmaalla on todettu viisi uutta koronatartuntaa. Samalla kahden päivän nollatartuntaputki meni rikki.

Yhteensä todettuja tapauksia on nyt 233.

Fimlabissa oli eilen vilkas testipäivä, kun maanantaina ja viikonloppuna oli hiljaisempaa.

12.5. kello 13.10 Tampereen seurakunnat lomauttamassa koko henkilöstön

Tampereen seurakunnat aikoo lomauttaa koko henkilöstönsä. Koronaepidemian takia seurakuntayhtymä menettää tänä vuonna arviolta yli kaksi miljoonaa euroa tuloja.

Työnantaja esittää, että lomautukset toteutetaan kolmen viikon mittaisina. Lomautusjaksojen on tarkoitus alkaa kesäkuussa.

Seurakunnan pääluottamusmiehet vastustavat ehdotusta. Yt-neuvottelun Tampereen seurakunnissa saatiin päätökseen maanantaina.

Asia vaatii vielä seurakuntaneuvostojen ja yhteisen kirkkoneuvoston päätöksen.

12.5. kello 10.19 Pirkanmaalla ei yhtään uutta tartuntaa

Pirkanmaalla ei ollut yhtään uutta koronatartuntaa. Nollalinja jatkui jo toisena päivänä peräkkäin.

Testeihin on hyvin tarjolla aikoja. Oireettomia ei kuitenkaan testata kuin poikkeustilanteissa, TAYS kertoo.

12.5. kello 9.30 Fimlab aloittaa koronan vasta-ainetestit

Viiden sairaanhoitopiirin alueella toimiva Fimlab aloittaa koronaviruksen vasta-ainetestauksen. Vasta-aineista voidaan arvioida, onko henkilö jo sairastanut covid-19 -infektion.

Positiiviset testitulokset varmistetaan toisella vasta-ainemäärityksellä. Fimlabista korostetaan, että parhaatkin vasta-ainetestit vaativat myös niihin perehtyneen lääkärin tulkintaa.

Markkinoilla on jo kymmeniä koronaviruksen vasta-ainetestejä, ja niiden kaupalliseen tarjontaan on Fimlabin mukaan liittynyt sekä suuria lupauksia että ylilyöntejä. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on muun muassa kieltänyt jo ainakin yhden pikatestin markkinoinnin.

Fimlab on julkisen terveydenhuollon laboratorioyhtiö, jonka omistavat Pirkanmaan, Keski-Suomen, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä.

11.5. kello 10:11 Pirkanmaalla ei yhtään uutta todettua koronavirustartuntaa

Taysin laboratoriotesteissä ei ole todettu yhtään uutta koronavirustapausta. Maanantai-aamuna päivitetyn tiedon perusteella Pirkanmaalla todettujen koronavirustartuntojen kokonaismäärä on siis edelleen 228.

Rajoitustoimien purkaminen jatkuu koko maassa tällä viikolla. Peruskouluissa lähiopetus jatkuu torstaina 14.5. ja myös päiväkodeissa palataan normaaliin päiväjärjestykseen. Kouluja ja päiväkoteja koskevat ohjeet voit lukea tästä jutusta. Myös pitkään suljettuina olleet kirjastot alkavat palvella asiakkaita: Pirkanmaalla joistakin kirjastoista pääsee hakemaan varauksia jo tänään.

10.5. kello 9.39 Pirkanmaalla yksi uusi koronatartunta lauantaina

Tampereen yliopistosairaalan testeissä löytyi lauantaina yksi uusi koronavirustapaus.

Todettuja koronatapauksia on Pirkanmaalla nyt 228, mutta todellinen tartuntojen määrä on huomattavasti suurempi.

9.5. kello 9.53 Perjantain aikana kaksi uutta tartuntaa, satoja testattu

Taysissa tehdyistä sadoista koronatesteistä löytyi perjantain aikana kaksi uutta koronatartuntaa. Todettujen tautitapausten määrä on Pirkanmaalla nyt 227.

Sairaalahoitoa Taysissa tarvitsevat vain yksittäiset koronapotilaat.

8.5. kello 14.45 Tampereen kaupunki sallii palvelukodeissa ja ryhmäkodeissa asuvien tapaamisen ulkona

Vanhainkodeissa ja ryhmäkodeissa asuvia läheisiä saa taas vähitellen tavata.

Tampereella tapaamisia aletaan järjestää ulkoilujen yhteydessä. Ulkonakin muistetaan turvavälit.

Jos ulkona tapaaminen ei onnistu, voidaan joissain tapauksissa järjestää tapaaminen myös erillisissä sisätiloissa.

8.5 kello 11.55 Kesäuutisia Tampereen teineille: Riparikesä toteutuu sittenkin

Tampereen seurakuntien päivärippikoulut järjestetään alkuperäisen suunnitelman mukaan. Leirijaksoille tulee joitakin muutoksia vain muutamiin ajankohtiin ja paikkoihin.

Tampereen seurakunnat teki päätöksen rippikoululeirien järjestämistä keskusteltuaan viranomaisten kanssa. Myös piispat ovat antaneet ohjeita.

8.5. kello 11.08 Saiko ravintola lainata pöytiä ja tuoleja? – poliisi on tutkinut epäilyjä ja valmiuslain rikkomuksia

Koronaviruksen torjumiseksi säädetyn valmiuslain rikkomisesta on kirjoitettu koko maassa kymmeniä sakkoja.

Esimerkiksi Tampereella poliisi tutki, saako ravintola lainata pöytiä ruokaa tai juomaa kotiin ostaneille asiakkailleen. Järjestelyn ei kuitenkaan katsottu täyttäneen rikoksen tunnusmerkistöä, joten tutkinta lopetettiin.

Oulussa puolestaan annettiin rapsut kotibileiden järjestämisestä, sillä mukaan oli kutsuttu kymmeniä ihmisiä. Lue lisää valmiuslain rikkeistä ympäri maata: https://yle.fi/uutiset/3-11335443

8.5. kello 9.27 Taas neljä uutta tartuntaa

Pirkanmaalla on todettu neljä uutta koronatartuntaa. Määrä on sama kuin eilen torstaina. Todettuja tapauksia on nyt yhteensä 225, mutta todellinen tartuntojen määrä on huomattavasti suurempi.

8.5. kello 9.20 Lempäälän Moision koulussa koronatartunta

Lempäälän kunta kertoo koronatartunnasta Moision koulussa.

Yksityisyydensuojan vuoksi ei kerrota, onko kyse oppilaasta vai koulun työntekijästä. Altistuneissa on joka tapauksessa oppilaita, jotka on jäljitetty, asetettu karanteeniin ja etäopetukseen.

Koulussa on ollut lähiopetuksessa yli 50 oppilasta ja henkilökuntaa 25. Normaalisti oppilasmäärä on lähes 700. Moisiossa on esikoulu sekä 1-6 luokkien opetus.

8.5. kello 8.55 Korona verottaa edelleen tekonivelleikkauksia – syöpähoidot ja psykiatria pyörivät lähes täydellä teholla

Kiireettömiä sairaalahoitoja joudutaan edelleen perumaan. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri toivoo, että toukokuun puolivälissä hoito pyörisi 80 prosentin teholla, kun maalis-huhtikuun vaihteessa toimittiin noin 60 prosentissa.

Sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että jotkut erikoisalat ja klinikat toimivat jo lähellä normaalia. Näin on esimerkiksi syöpätaudeissa, psykiatriassa ja sydänsairauksissa. Toisaalta esimerkiksi tekonivelkirurgia on noin 60 prosentin tasolla.

Koronavalmius sitoo edelleen varsinkin leikkaussalin työntekijöitä, ja potilaan sairaalakäynti voi yhä vaihtua puhelin- tai etävastaanotoksi. Toisaalta osa potilaista on peruuttanut käyntinsä koronatartunnan pelossa.

8.5. kello 8.47 Pirkanmaan yksinyrittäjät saaneet korona-avustusta – osa hakemuksista puutteellisia

Pirkanmaalla on myönnetty miljoonia euroja yksinyrittäjien korona-avustusta. Yle kysyi asiasta seitsemältä Pirkanmaan suurimmalta kunnalta.

Avustusta on tähän mennessä myönnetty yhteensä vajaat 2,9 miljoonaa euroa, josta Tampereen osuus on 1,58 miljoonaa. Lue muista kunnista https://yle.fi/uutiset/3-11340787

7.5. kello 15.55 Kouluissa varauduttu monin tavoin lähiopetuksen alkamiseen, ohjeet ulottuvat kyniin ja kumeihin

Valkeakosken Leppälän koulun koulunkäynnin ohjaaja Paula Perhola sanoo, että suurin muutos entiseen on lähikontaktien välttäminen. Kouluunkin tullaan eri aikoihin, eikä esimerkiksi pitkästä aikaa tavattavaa kaveria saa halata.

Mitään tavaroitakaan ei ole yhteiskäytössä kuten normaalisti. Jokaiselle tulee omat kynä ja kumi.

Ruokailussa kukaan ei istu todennäköisesti vieressä eikä edessä istu toista henkilöä. Näin saadaan väljyyttä myös ruokailuun, kertoo Naistenmatkan koulussa Pirkkalassa koulunkäynninohjaajana toimiva Anniina Sierimo.

Tästä jutusta pääset lukemaan koulunkäynninohjaajien 11 keinoa, jotka ovat kouluissa käytössä.

Lähiopetus jatkuu kouluilla viikon päästä torstaina.

7.5. kello 15.45 Tampereellakin avataan maanantaina muutama kirjasto varausten noutoa varten

Tampereen pääkirjasto Metsosta, Sampolan, Hervannan ja Lielahden kirjastoista sekä Koilliskeskuksesta pääsee maanantaista alkaen hakemaan varauksiaan.

Kirjasto- ja kansalaisopistoyksikön johtaja Pirkko Lindbergin mukaan asiakkailta on tullut paljon toiveita kirjastojen avaamisesta. Noutoa on odottamassa noin kymmenen tuhatta varausta.

Varauksen saa mennä noutamaan, jos on saanut saapumisilmoituksen. Kirjastosta saa ainoastaan käydä hakemassa varauksen, edes vessat eivät ole auki.

7.5. kello 12.14 Hammashoito alkaa Tampereella palailla normaaliin koronan jälkeen

Tampereen hammashoidossa aletaan palata koronarajoituksista vaiheittain kohti normaalia.

Ensimmäiseksi käynnistyvät lasten hammaslääkäritutkimukset ja suuhygienistin ennaltaehkäisevä hoito. Hoitoajoista ollaan puhelinyhteydessä lasten huoltajiin.

Tartuntariskin pienentämiseksi hampaita ei vielä esimerkiksi paikata, jos ei ole välitön tarve. Hoidossa ei haluta käyttää laitteita, joiden käytössä syntyy aerosoleja.

Kiireetön suun terveydenhuolto on ollut tauolla noin kuukauden koronaepidemian vuoksi. Vain kiireellistä ja päivystyshoitoa on annettu.

7.5. kello 11.58 Vain pieni osa koululaisista kuuluu riskiryhmään – koulut alkavat ensi viikolla

Koulusta tai päiväkodista ei ole syytä olla pois, jos voi käydä koulua tavallisella influenssakaudellakin.

Sairaaloiden mukaan oppivelvollisista vain yksi prosentti kuluu riskiryhmään. Lähiopetus jatkuu kouluissa ensi viikolla.

Yliopistosairaaloiden mukaan riskiryhmiä ovat vain tiettyjä keuhko- tai sydänsairauksia sairastavat lapset, syöpä hoidettavat tai elinsiirron saaneet lapset sekä osa lastenneurologisista potilaista.

Esimerkiksi diabetesta sairastavat lapset eivät ole riskiryhmää, jos heillä ei ole merkittäviä lisäsairauksia.

Päätöksen kotiin jäämisestä tekee lasta hoitava lääkäri.

7.5. kello 9.29 Pirkanmaan on todettu neljä uutta tartuntaa

Uudet tartunnat on todettu eilen keskiviikkona. Varmistettujen tartuntojen määrä Pirkanmaalla on nyt 221, mutta todellinen viruksenkantajien määrä on huomattavasti suurempi.

7.5. kello 8.55 Koronatartuntojen jäljittäjiä värvätään lisää

Koronajäljittäjiksi tarvitaan nopeasti uusia ihmisiä. Heitä aiotaan kouluttaa Tampereen ja Itä-Suomen yliopistojen yhteisellä verkkokurssilla.

Koronaviruksen tartuntaketjut on kyettävä löytämään ja katkaisemaan nopeasti. Uusia jäljittäjiä tarvitaan, sillä koronarajoitukset lievenevät osin jo tämän kuun aikana ja yhä enemmän kesäkuun alusta.

Noin viikon kurssi on tarkoitettu ensisijaisesti sosiaali- ja terveyshuollon ammattilaisille sekä opiskelijoille. Opintojakson on määrä alkaa toukokuun puolivälissä.

6.5. kello 16.20 Nokialla pääsee hakemaan varauksia kirjastosta maanantaina

Nokialla pääsee kirjastoon maanantaina. Varausten nouto alkaa silloin. Kaikki varaukset haetaan pääkirjastosta, vaikka ne olisi tehty muualle.

Kirjastossa pääsee kulkemaan vain varaushyllylle ja lainaamaan. Lainaamiseen suositellaan ensisijaisesti lainausautomaatin käyttöä.

Kirjastoon ei saa jäädä oleilemaan.

Palautusluukku avataan jo torstaina 7. toukokuuta.

6.5. kello 15.37 Tampereella selvitetään, miten poikkeusolot vaikuttavat lasten liikkumiseen

Tampereella tutkitaan, miten etäkoulu on vaikuttanut lasten ja nuorten liikkumiseen sekä uneen.

Koululaisille jaetaan liikemittareita, ja he vastaavat myös sähköiseen kyselyyn.

Liikemittari rekisteröi liikkumisen ja sen tehon, paikallaanolon kuten istumisen ja makoilun ja seisomisen sekä yöunen pituuden ja rauhallisuuden.

Mittarin saa yli 700 lasta Tampereella. UKK-instituutti tekee selvitystä Jyväskylän yliopiston hallinnoimaa tutkimusta varten.

6.5. kello 12.15 Tampere Filharmonian Sorsapuiston konsertti siirtyy Yle Areenaan

Sorsapuistoon tuhansia ihmisiä kerännyt elokuinen Tampere Filharmonian konsertti siirretään tänä vuonna nettiin. Konsertti välitetään Tampere-talon isosta salista. Sitä voi seurata suorana Yle Areenasta.

Konsertin johtaa ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Solistina on sopraano Marjukka Tepponen.

– Puistokonsertin toteutuksessa seuraamme ja noudatamme viranomaisohjeita ja -suosituksia sekä kokoontumisrajoituksia. Vielä on mahdotonta sanoa, voiko saliin ottaa yleisöä paikalle, kertoo Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas tiedotteessa.

6.5. kello 11.55 Ravintoloitsijoita huolestuttaa vajaalle salille kokkaaminen

Ravintola-alan yrittäjät suhtautuvat ristiriitaisesti hallituksen linjaukseen avata ravintolat kesäkuun alussa, jos tautitilanne sallii.

Tampereen Koskikeskusen ravintolamaailmaa pyörittävän Rivermaxin toimitusjohtaja Teemu Aaltonen pohtii, että yökerhoa ei kannata avata, jos pitää sulkea aikaisin illalla.

Myöskään suurta, 300–400 hengen terassia ei avata, jos vain muutama asiakas uskaltaa tulla. Aaltonen uskoo, että monet kaipaavat jo iltaoluttaan.

– Jos ihmiset pääsevät iltakävelyllä istahtamaan puoleksi tunniksi ja ottamaan auringossa yhden oluen, niin se voi tehdä jonkun kotikaranteenista paljon siedettävämmän, Aaltonen sanoo.

Ruokaravintola Berthan ravintoloitsija Mika Roito sanoo, että moni asia on vielä auki.

– Kamalinta mitä voi olla on, että ravintola avataan puolella salilla ja aukioloaikoja rajataan. Silloin toimittaisiin täysillä kuluilla, mutta puolella tuloksella.

6.5. kello 11.06 Ikaalisissa voi keskustella vanhuksen kanssa pleksilasin läpi kontissa

Ikaalisissa helpotetaan vanhusten ikävää uudenlaisen tapaamiskontin avulla. Treffitupa saatiin Toivolansaarikodin pihalle.

Kontti on jaettu kahtia pleksilasilla, ja vierailijat voivat keskustella vanhuksen kanssa mikrofonin avulla.

Ikaalinen ottaa konttiin rakennetun tapaamispisteen käyttöön tiettävästi toisena Suomessa. Tavoitteena on ottaa kontti käyttöön äitienpäivänä.

Ensimmäinen tapaamiskontti pystytettiin Helsingissä.

6.5. kello 9.48 Kaksi uutta tartuntaa

Tiistaina Pirkanmaalla todettiin kaksi uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala Twitterissä.

Yhteensä todettuja koronavirustartuntoja on Pirkanmaalla nyt 217.

Taysin mukaan testauspaikan löytäminen on osoittautunut joillekin vaikeaksi. Tämän vuoksi opastusta lisätään.

Kartat ajanvarauksella toimiviin testauspaikkoihin Keskussairaalassa ja Hatanpäällä ovat myös verkossa.

5.5. kello 16.10 Puhelimitse tavoitetuilla vanhuksilla menee pääosin hyvin

Tampereen ja Oriveden vanhuksia on tavoitettu hyvin soittokierroksella.

Noin 3500 yli 80-vuotiasta on saatu jo kiinni. Valtaosa eli noin 90 prosenttia on kertonut voivansa tilanteeseen nähden hyvin. Kuulumisten vaihto on ollut tärkeää.

Puheluissa on löytynyt myös apua tarvitsevia.

Lähiviikkojen aikana puhelimitse tavoitetaan yhteensä 13 000 vanhusta.

5.5. kello 16.05 Särkänniemen avaamispäivän selviämistä pitää vielä odottaa

Särkänniemen kesäkauden avaamisesta ei ole vielä tietoa.

Hallitus höllensi maanantaina rajoituksia. Huvipuistojen osalta kerrottiin, että turvallisuus varmistetaan rajaamalla asiakasmääriä, asettamalla turvaetäisyyksiä ja ohjeistamalla hygieniasta.

Särkäniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä otti uutisen ilahtuneena vastaan.

Teoriassa Särkänniemen avaaminen kesäkuun aikana voisi onnistua, mutta tarkempia viranomaismääräyksiä ei vielä ole. Niitä Seppälä uskoo tulevan viimeistään ensi viikolla.

5.5. kello 10.54 Kauanko vielä ennen kuin koronarajoitukset päättyvät?

Ensimmäinen purkamisen etappi on tänään, seuraava on 14. toukokuuta, seuraava kesäkuun alussa... löydät reaaliaikaisen laskurin Yleltä.

5.5. kello 10.18 Korona vähensi liikennettä ja kirkasti Tampereen ilmaa

Tampereen ilmanlaatu on parantunut selvästi koronan aikana. Liikenteen päästöjen vähentymisestä pandemian takia on raportoitu eri puolilta maailmaa.

Kaupungin ympäristötarkastaja Ari Elsilä kertoo, että esimerkiksi typpidioksidin, hengitettävien hiukkasten ja pienhiukkasten pitoisuudet ovat kutakuinkin puolittuneet Tampereen vilkasliikenteisissä paikoissa. Vertailu on tehty kuluvan vuoden huhtikuun keskiarvon ja kahden edellisen vuoden kuukausikeskiarvojen välillä.

Myös katupölyä on mitattu edellisvuosia selvästi vähemmän.

5.5. kello 9.52 Rajoitusten purku alkaa varovasti: kirjastoon, ravintolaan ja treenaamaan pääsee pikapuoliin

Kirjastot saavat avata heti lainausta ja palautuksia varten, mutta lueskelemaan niihin ei vielä saa jäädä. Tampereella kirjastot aukeavat käytännössä kuitenkin vasta 1. kesäkuuta.

Kesäkuun alusta myös ravintoloita, museoita ja sisäliikuntapaikkoja avataan. Alle 50 ihmisen kokoontumiset tulevat mahdolliseksi.

Työikäisten suositellaan yhä jatkavan töitä etänä, ja ikäihmisiä kehotetaan pysymään kotona.

Katso koko hallituksen lista täältä https://yle.fi/uutiset/3-11334594.

5.5. kello 9.45 Pirkanmaalla yksi uusi koronatartunta

Pirkanmaalla on maanantain aikana todettu yksi uusi koronatartunta. Sunnuntaina taas kirjattiin neljä uutta tapausta.

Yhteensä todettuja koronavirustartuntoja on Pirkanmaalla nyt 215.

Fimlab kertoi maanantaina Twitterissä, että viikko sitten keskiviikkona Tampereen keskuslaboratoriossa analysoitiin 750 näytettä, joka on uusi ennätys.

5.5. kello 9.33 Vain yksi Pirkanmaan kansanedustaja rajoittaisi mökkiläisten hoitoonpääsyä

Pirkanmaan kansanedustajat ovat valmiit päästämään myös muualla kirjoilla olevat kesämökkiläiset hoitoon täkäläisiin sairaaloihin. Rajoitusten mahdollisuudesta näin pandemia-aikana kysyi Yle Tampere.

Perussuomalaisten Veijo Niemi katsoo, että hoitoa voisi rajata. Hän uskoo, että tieto rajoituksista saisi ihmiset pysymään kotona.

Muut vastaajat eivät halua rajoituksia, ja useimmat muistuttavat, että laki takaa kiireellisen hoidon aina ja kaikille kotipaikasta riippumatta.

5.5. kello 9.01 Korona tuo epävarmuutta Pirkanmaan yrityksille

Epidemia on vaikuttanut laajasti pirkanmaalaisten yritysten tuotantoon. Ylen kyselyssä nousevat esiin yleinen epävarmuus ja erityisesti matkustusrajoitukset.

Esimerkiksi lasinkäsittelykoneita valmistava Glaston kertoo keskeytyneistä asennuksista matkustusrajoitusten takia. Tamsilkillä on ollut materiaalivaikeuksista, ja Bitwise -yhtiö on huomannut asiakkaidensa liiketoiminan hiljentyneen.

Lue lisää yrittämisestä korona-aikana täältä.

4.5. kello 13.35 Tampereen kirjastojen palautusluukut auki, ovet vielä kiinni

Tampereen kirjastojen palautusluukut on avattu, vaikka kirjastot ovat yhä kiinni.

Aluehallintovirasto antoi luvan luukkujen avaamiseen, koska sillä voidaan jo ennakkoon purkaa pitkän koronasulun jälkeisiä palautusruuhkia.

Sulkuaikana erääntyvien lainojen eräpäivät on automaattisesti siirretty, joten niistä ei kerry myöhästymismaksuja.

4.5. kello 9.40 Pirkanmaalla neljä uutta tartuntaa

Pirkanmaalla on todettu eilen sunnuntaina neljä uutta koronatartuntaa. Tapauksia on nyt yhteensä 214.

TAYSin erityisvastuualueella on sairaalahoidossa nyt neljä potilasta, joista yksi on tehohoidossa. TAYSin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaan lisäksi Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

4.5. kello 8.55 Tays mukana vauhdittamassa suojavarusteiden kotimaista tuotantoa

TAYS ja muut yliopistolliset auttavat kotimaista hengityssuojainten tuotantoa vauhtiin.

Sairaalat ovat perustaneet yhteisen hankintarenkaan, jonka tavoite on luoda koronaepidemian jyllätessä uutta kotimaista tuotantoa ja toteuttaa yhteisiä hankintoja.

Yliopistolliset sairaalat hankkivat yhdessä kolme miljoonaa FFP-hengityksensuojainta ja viisi miljoonaa kirurgista suu-nenäsuojainta. Tämä mahdollistaa osaltaan, että kotimainen suojaintarviketuotanto saadaan käyntiin nopealla aikataululla.

3.5. kello 10.30 Tampere avaa ulkoliikuntapaikat

Koronan vuoksi suljetut Tampereen kaupungin ylläpitämät ulkoliikuntapaikat avataan kuntalaisten ja seurojen käyttöön porrastetusti maanantaista lähtien. Sisäliikuntapaikat kaupunki pitää edelleen suljettuna.

– Ulkokentät päätettiin avata, jotta voitaisiin hiljalleen aktivoida yhteiskunnallista toimintaa poikkeusolojen purkamiseksi, sanoo sivistyspalveluiden johtaja Lauri Savisaari.

Terveydenhuollon asiantuntijoiden mielestä tartuntariski ulkoliikuntapaikoilla on tässä tilanteessa merkityksetön. Kaupungin liikuntapaikkojen henkilöstö valvoo, että liikuntapaikoilla noudatetaan turvavälejä ja liikkujamäärät pysyvät maltillisina.

Lisää aiheesta voit lukea täältä.

3.5. kello 9.30 Lauantaina ei löytynyt uusia tartuntoja

Pirkanmaalla ei vappupäivän jälkeen ole todettu uusia koronavirustartuntoja. Tays ilmoitti sunnuntaiaamuna, että lauantaina ei todettu yhtään uutta tartuntaa.

Laboratoriotestein todettuja tartuntoja on maakunnassa nyt yhteensä 210. Sairaalahoitoa Pirkanmaalla tarvitsee vain muutama koronapotilas.

3.5. kello 9.00 Satojen nuorten kokoontuminen päättyi Hakametsään

Hakametsän hallin parkkipaikka täyttyi sadoista autoista lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Poliisi kertoi, että ennen kokoontumista suuret määrät nuorisoa autoili lauantai illan mittaan valtaltie 12:lla Tampereen sekä Hämeenkyrön ja Sastamalan välillä.

Poliisi on toivonut, että ihmiset pysyisivät kodeissaan koronaviruksen aiheuttamien rajoitustoimien aikana. Virkavalta valvoo kokoontumisrajoitusten noudattamista voimavarojensa mukaan. Tampereella autoja oli kuitenkin niin paljon, ettei poliisin mukaan juuri mitään ollut tehtävissä.

Aiheesta voit lukea lisää täältä.

2.5. kello 11.37 Päivystyksen ruuhkamittaria voi seurata verkossa

Tays muistuttaa Acutan ruuhkamittarista, jota voi seurata verkossa (siirryt toiseen palveluun).

Potilaat hoidetaan sairauden mukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä.

2.5. kello 9.36 Neljä uutta tartuntaa vappuna

Taysissa vappu oli työn juhlaa. Pelkästään vappupäivänä Fimlab analysoi liki kolmesataa koronatestinäytettä, joista löytyi kuitenkin vain yksi uusi koronavirustartunta. Vappuaattona uusia tartuntoja todettiin kolme.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä todettujen koronavirustartuntojen määrä on nyt yhteensä 210.

Sairaalahoitoa Pirkanmaalla tarvitsee vain muutama koronapotilas.

30.4. kello 13:25 Uudenmaan rajojen avaaminen ei tuottanut koronatartuntojen ryöpsähdystä – Pirkanmaalta pendelöivien vähäinen määrä yllätti

Uudenmaan ja muun Suomen välisen, väliaikaisen rajan aukeamisesta on kulunut kaksi viikkoa ja näyttää siltä, että matkustusrajoitusten purkaminen ei ole pahentanut koronatilannetta.

Yle selvitti teleoperaattori Telian laatimien tilastojen perusteella, miten Uudellemaalle ja sieltä pois liikuttiin ennen rajan sulkemista, sen aikana ja rajan avautumisen jälkeen. Voit lukea koko jutun täältä:

Uudenmaan rajan aukeaminen ei avannutkaan Pandoran lipasta, grafiikka paljastaa syyn – yksi ennustus näyttää ensitietojen valossa menneen pieleen

Liikennetietojen perusteella Pirkanmaalta ei myöskään pendelöidä Uudellemaalle niin paljon kuin helposti ajatellaan.

Telian tiedoista selviää, että Uudellemaalle suunnataan tosiasiassa paljon enemmän Kanta-Hämeestä, Päijät-Hämeestä ja Varsinais-Suomesta kuin Pirkanmaalta.

30.4. kello 12.30 Pirkanmaalla kahdeksan uutta koronatartuntaa: Sairaalassa rauhallista

Keskiviikon aikana Pirkanmaalla todettiin kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Luku on enemmän kuin yleeensä, sillä tavallisesti päivässä on tullut 0–4 tartuntaa. Tuleva vappupyhä on voinut saada ihmiset hakeutumaan testeihin.

Tartuntoja Pirkanmaalla on nyt yhteensä 206.

Sairaalassa on Tampereen yliopistollisen sairaalan mukaan edelleen vain yksittäisiä koronapotilaita.

29.4. kello 14.44 Lähes 2 000 koronatukihakemusta Pirkanmaan yrityksiltä

Pirkanmaalla pienet 1-5 henkilöä työllistävät yritykset ovat hakeneet paljon ELY-keskuksen koronarahoitusta. Tiistai-iltapävään mennessä hakemuksia oli saapunut 1 968 kappaletta, Pirkanmaaan ELY-keskus kertoo.

Hakemuksista on käsitelty 460 kappaletta ja tukea on myönnetty 326 yritykselle yhteensä noin 3,4 miljoonaa euroa.

Tähän mennessä tuki on kohdistunut Pirkanmaalla erityisesti taksiliikenteeseen, ravintolatoimintaan, moottoriajoneuvojen huoltoon, asuin- ja muiden rakennusten rakentamiseen, baareihin ja kahviloihin sekä ohjelmistojen suunnitteluun ja valmistukseen.

– Olemme onnistuneet tavoittamaan hyvin juuri nyt tukea tarvitsevia yrityksiä. Tähän mennessä tehtyjen päätösten perusteella Pirkanmaalla tuki on myös jakautunut useille eri toimialoille, vs. johtaja Riikka Joutsensaari Pirkanmaan ELY-keskuksesta arvioi.

Valtaosa eli 290 kappaletta Pirkanmaalla tehdyistä myönteisistä päätöksistä on tilanneanalyyseja, ja maksimimäärältään 10 000 euroa. Tuen avulla yritys voi selvittää ja suunnitella, miten pääsee jaloilleen koronan jälkeen.

Pirkanmaalla 36 yritykselle on myönnetty avustusta kehittämistoimenpiteeseen. Tämän avustuksen maksimimäärä on 100 000 euroa. Valtakunnallinen lista rahoituksen saaneista yrityksistä löytyy täältä(siirryt toiseen palveluun).

ELY-keskuksen lisäksi tukea yrityksille on myöntänyt esimerkiksi Business Finland.

29.4. kello 13.10 SPR: Ruoka-avun tarve on jo kolminkertaistunut korona-aikana

Kun Tampereella jaetaan ruoka-apua, jono kiemurtelee jo kokonaisen korttelin ympäri lähes kaupungin pääkadulle saakka. Suomen Punainen Risti on saanut jo arvokiinteistöjen asukkailta valituksia siitä, että heikompiosaiset odottavat ruokaa jonoissa.

– Toivon, että ihmisiltä liikenisi nyt edes hieman ymmärrystä, SPR:n Tampereen osaston toiminnanjohtaja Marjo Majlund huokaa.

Ruoka-avun tarpeen suuri kasvu on yllättänyt myös Suomen Punaisen Ristin pitkäaikaisia työntekijöitä. Koronakriisi on lisännyt uusien avuntarvitsijoiden määriä huomattavasti.

– Ruoka-avun tarve on jopa kolminkertaistunut kaupungeissa kuten täällä Tampereella, Majlund kertoo.

Esimerkiksi Tampereella pelkästään SPR:n ruoka-apua tarvitsee viikoittain nyt sadat ihmiset. Ennen koronaa puhuttiin kymmenistä ihmisistä.

Lue koko juttu tästä.

29.4. kello 12.19 Tampereen teatterikesä on peruttu

Tampereen Teatterikesä perutaan koronaviruksen takia.

Tampereen Teatterikesän hallitus päätti tällä viikolla, että perinteisesti elokuun alussa pidettävää Teatterikesää ei järjestetä tänä vuonna koronavirustilanteen vuoksi. Festivaali järjestetään seuraavan kerran 2.–8.8.2021.

Suomen hallitus on linjannut, että isot festivaalit on kielletty heinäkuun loppuun. Tämä on johtanut massiiviseen kesätapahtumien perumiseen. Tampereen Teatterikesä olisi ollut elokuun alussa.

– Vaikka päätös festivaalin perumisesta on raskas, on se meidän tapauksessa ainoa vastuullinen ratkaisu. Vallitsevassa tilanteessa on ennen kaikkea ajateltava ihmisten terveyttä ja turvallisuutta. Päätöksellä voimme myös taata festivaalin jatkuvuuden tulevaisuudessa. Tapahtuman siirtäminen myöhempään ajankohtaan ei ole mahdollista, sillä teatterit käynnistävät kautensa syksyllä, sanoo Teatterikesän toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl.

Pääohjelmiston kansainväliset esitykset ensi vuodelle on neuvoteltu. Myös Ohjelmateltan esitykset pyritään siirtämään.

– Sen sijaan kotimaista pääohjelmistoa ei valitettavasti pystytä siirtämään aivan sellaisenaan ensi vuodelle. Kunnianosoituksena valituille kotimaisille ryhmille julkaisemme esitykset verkkosivuillamme taiteellisen johtoryhmän saatesanoin, Rosendahl sanoo.

29.4. kello 9.49 Yksi uusi koronatartunta Pirkanmaalla

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä koronatartunnat jatkavat maltillista kasvua. Tiistain aikana todettiin yksi uusi koronatartunta.

Yhteensä tapauksia on nyt 198.

28.4. kello 9.26 Pirkanmaalla kolme uutta koronatartuntaa

Pirkanmaalla on todettu kolme uutta koronatartuntaa. Yhteensä tapauksia on nyt 197.

28.4. kello 8.56 Suomessa on kerätty koululaisille tähän mennessä yli 1 000 tietokonetta, tarve yhä suuri

Suomessa on kerätty yli 1 000 kannettavaa tietokonetta peruskoululaisille ja opiskelijoille etäoppimiseen.

Tarve tietokoneille on yhä suuri. Opetushallitus on saanut perusopetuksen järjestäjiltä eri puolilta Suomea pyynnöt 7 700 laitteeseen, joten laitteita tarvitaan vielä lisää.

Lahjoitukset voi tehdä täällä (siirryt toiseen palveluun).

28.4.2020 kello 5.48 Yliopistot kouluttavat koronaviruksen tartuntaketjujen selvittäjiä

THL, Tampereen yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto järjestävät koulutusta koronaviruksen tartuntaketjujen selvittäjille. Testausmäärien lisääminen vaatii myös tekijöitä.

Opintojakso tukee kuntia ja sairaanhoitopiirejä, kun ne ottavat selvää, mistä koronatartunnat ovat tulleet.

Opintojakso avautuu toukokuussa. Sen voi suorittaa verkko-opiskeluna oman aikataulun mukaan.

27.4. kello 11.40 Taysissa puretaan jo kasvaneita hoitojonoja, vaikka koronavarautuminen jatkuu

Pirkanmaalla on todettu harvakseltaan uusia koronatartuntoja, joten Tampereen yliopistollinen sairaala on voinut aloittaa myös kiireettömät hoidot ja vastaanotot. Samalla kuitenkin pidetään edelleen myös pandemiavalmius.

Jonot kiireettömiin hoitoihin ehtivät paisua reilun kuukauden aikana pitkiksi.

– Kun näyttää, että pandemiatilanne on rauhoittunut, niin tottakai pitää saada muita tärkeitä asioita hoidettua, sanoo Taysin johtajaylilääkäri Juhani Sand.

Sandin mukaan talossa tehdään nyt kahta, oikeastaan kolmeakin työtä päällekkäin. Yksittäiset epidemiapotilaat hoidetaan ja valmiutta pidetään yllä. Päivystys pyörii jatkuvasti, ja näiden lisäksi alkaa kiireetön hoito.

Lue lisää aiheesta.

27.4. kello 9.39 Ei yhtään uutta tartuntaa Pirkanmaalla

Sunnuntaina ei todettu yhtään uutta koronatartuntaa Pirkanmaalla. Näytteenottoaikoja on hyvin tarjolla, joten hengitystieinfektio-oireisen kannattaa hakeutua testiin, TAYSista kerrotaan. Yhteensä tapauksia on 194.

TAYSin erityisvastuualueella sairaalahoidossa on neljä potilasta, joista yksi tehohoidossa. Erityisvastuualueeseen kuuluvat myös Hämeenlinnan ja Seinäjoen keskussairaalat.

27.4. kello 9.05 Vappukin juhlitaan etänä

Sekä poliittiset puolueet että opiskelijat joutuvat siirtämään vappujuhlinnan koronan takia etäyhteyksien varaan.

Esimerkiksi tamperelainen pääministeri Sanna Marin puhuu SDP:n virtuaalivappulähetyksessä vapunpäivänä.

Myös opiskelijoiden juhlinta on siirretty verkkoon (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) tänä keväää, ja perinteinen teekkarikaste järjestetään vasta syksyllä.

27.4. kello 6.36 Tampereen kaupunki harkitsee antavansa yrityksille helpotusta tonttivuokriin

Tampereen kaupunginhallitus pohtii tänään maanantaina, olisiko perusteltua jättää tonttivuokra perimättä niiltä yrittäjiltä, joiden toimintaan koronavirus on vaikuttanut merkittävästi.

Vuokravapautuksen saisi enintään kolmen kuukauden ajalta.

27.4. kello 5.55 Yli 80-vuotiaille soitetaan Tampereella ja Orivedellä

Ikäihmisten kannattaa Tampereella ja Orivedellä vastata nyt puhelimeen, vaikka puhelu tulisikin ennestään tuntemattomasta numerosta. Tampereen kaupungin väki alkaa tänään maanantaina soitella yli 80-vuotiaille ja kysyä kuulumisia sekä palvelutarpeita. Soittokierros 13 000 henkilölle kestää 3–4 viikkoa.

26.4. kello 9.52 Vain yksi uusi tartunta Pirkanmaalla

Taysin sunnuntai-aamuna päivittämän tilaston mukaan Pirkanmaalla on todettu yksi uusi koronavirustartunta. Pirkanmaalla varmistettujen koronavirustartuntojen määrä on yhteensä 194.

Koronavirustapausten todellinen määrä on kuitenkin huomattavasti suurempi kuin testeillä todettujen tapausten määrä.

25.4. kello 9.48 Kaksi uutta tartuntaa Pirkanmaalla

Lauantaiaamuun mennessä Pirkanmaalla ilmeni laboratoriotesteillä kaksi uutta koronavirustartuntaa. Varmistettujen koronatapausten määrä maakunnassa on nyt yhteensä 193.

Taysista ohjeistetaan ihmisiä pysyttelemään edelleen kotioloissa ja hakeutumaan testattavaksi, jos tuntee koronaan viittaavia hengitystieinfektion oireita.

24.4. kello 17.24 Katso, miten korona on vaikuttanut oman kuntasi verokertymiin: tiedot yli 300 kunnasta

Koronan aiheuttamat jättilomautukset ja yt-neuvottelut ovat iskeneet valtion ja kuntien verotuloihin jo nyt huhtikuussa, kun satojen tuhansien veronmaksajien tulot ovat pienentyneet töiden loputtua tai vähennyttyä nopeasti talouskriisin seurauksena.

Erot kuntien välillä ovat kuitenkin suuret. Valtaosan kunnallisverotulot pienenivät jo huhtikuussa, kymmenillä kunnilla jopa reippaasti. Poikkeuksiakin on: esimerkiksi Vesilahden tulot nousivat vielä huhtikuussa, mutta Juupajoella ne putosivat merkittävästi. Suurista kaupungeista Tampere oli vielä huhtikuussa plussalla.

Katso oman kuntasi tilanne täältä.

24.4. kello 17.16 Nokian kirjasto peruu suositun poistokirjatapahtuman – tilalle arpajaiset

Nokialla kirjasto peruu suositun poistokirjojen myyntitapahtuman koronapandemian vuoksi. Myyntitapahtuman sijaan kirjasto järjestää pienimuotoiset kirjapakettiarpajaiset. Kymmenen henkilöä voittaa lajitelman poistokirjoja valmiiksi paketoituna.

Kirjaston henkilökunta on kerännyt poistokirjoista siistimpiä ja useimpia kiinnostavia tietokirjoja aikuisille.

Osallistumisaikaa on tiistaihin 28. huhtikuuta kello 15. asti. Osallistumisohjeet löytyvät Nokian kaupungin verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

24.4. kello 15.26 Kangasala jakanut jo yksinyrittäjille tukia – Sastamalassa voitu hyväksyä vain murto-osa hakemuksista

Kangasala on tehnyt ensimmäiset yksinyrittäjien tukipäätökset. Avustuksen on saanut 49 yrittäjää. Tuen suuruus on 2 000 euroa. Kangasalan kaupungilla on tässä vaiheessa osoitettu valtiontukea noin 1,4 miljoonaa euroa jaettavaksi. Se riittää yli 700 avustuskriteerit täyttävälle yksinyrittäjälle.

Sastamalan kaupunki puolestaan on vastaanottanut noin 50 tukihakemusta. Niistä on voitu hyväksyä vain murto-osa. Yleisin syy hakemuksen hylkäämiseen on ollut se, että yrittäjä ei ole pystynyt todentamaan taloudellisen tilanteen heikkenemisen johtuvan nimenomaan koronaepidemiasta.

Hakuaikaa on syyskuun loppuun.

24.4. kello 15.21 Korona-ajan viestinnästä kerätään tietoa

Tampereella toimiva Postimuseo haluaa tallentaa tietoa siitä, kuinka ihmiset viestivät korona-aikana. Kyselyllä kartoitetaan sitä, millä välineillä yhteyksiä pidetään ja onko kenties keksitty uusia oivalluksia. Samoin toivotaan tietoa siitä, onko ihmisten keskinäinen viestintä lisääntynyt tai vähentynyt ja mikä merkitys on eri välineillä.

Kuinka viestit koronan aikana -kysely löytyy Postimuseon nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

24.4. kello 14.22 Punkalaidun lomauttaa melkein koko henkilökunnan

Punkalaitumen yt-neuvottelut ovat päättyneet. Kunta lomauttaa kaikki paitsi vesihuollon työntekijät. Työntekijöitä on yhteensä 105.

Lomautus kestää kaksi viikkoa vuosien 2020 ja 2021 aikana. Sen voi myös ottaa palkattomana vapaana.

– Mikäli poikkeusolot jatkuvat ja työn väheneminen tai loppuminen on poikkeusoloista johtuvaa, lomautusta voidaan jatkaa toistaiseksi voimassaolevana, toteaa kunnanhallitus päätöksessään.

24.4. kello 13.49 Lainanlykkäyksiä haettu Pirkanmaallakin ennätysmäärä

Ennätysmäärä suomalaisia on hakenut asuntolainaansa lyhennysvapaata tänä keväänä. Osuuspankista, Nordeasta ja Aktiasta lykkäyksiä lainaansa on kysynyt yhteensä jo yli 60 000 suomalaista.

Koronakevään ilmiö näkyy myös Pirkanmaan hakemusmäärissä.

– Normaalisti lyhennyksiä haetaan melko vähän, ja tapaukset pystyy melkein muistamaan. Nyt on tullut tuhansia hakemuksia. Niitä käsittelemässä on paljon väkeä, ja kokoamme talon sisältä parhaillaan uusia tiimejä purkamaan hakemussumia, kertoo Aktian Tampereen aluepäällikkö Aki Selkee.

Selkeen mukaan lyhennysvapaita kuukausia haetaan tavallisesti 6-12.

24.4. kello 13.30 Lähde opastetulle museokierrokselle Yle Tampereen matkassa!

Koronarajoitusten takia museot ovat suljettuina, mutta Yle Tampereen matkassa pääset suljettujen ovien taakse.

Opastetut museokierrokset jatkuvat tällä kertaa Tampereen Lenin-museosta tasavuosien kunniaksi. Vladimir Iljitš Leninin syntymästä tuli keskiviikkona 22.4.2020 kuluneeksi 150 vuotta.

Lenin-museoon ja myös aiemmin julkaistuille museokierroksille pääset tämän jutun kautta.

24.4. kello 13.20 Huvipuisto keksi, miten voi avata portit koronasta huolimatta – päästää sisään enintään 499 ihmistä kerrallaan

Suomen kolme suurta huvipuistoa Helsingin Linnanmäki, Tampereen Särkänniemi ja Kouvolan Tykkimäki ovat kaikki normaalisti avautuneet viimeistään vappuna. Nyt kaikki on epäselvää.

– Ei ole mitään tietoa, kertoo Tampereelta Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä.

Hallitus linjasi tiistaina, että heinäkuun loppuun saakka Suomessa ei saa järjestää mitään yli 500 henkilön tilaisuuksia. Hallitus mainitsi kiellossa erityisesti festivaalit. Selväksi ei kuitenkaan tullut, koskeeko linjaus myös huvipuistoja.

Tykkimäen toimitusjohtaja Sakari Pasanen kertoo, että he avaavat, vaikka 500 henkilön rajoitus olisi voimassa.

– Avaamme, kun avaaminen on viranomaisten mukaan turvallista. Avaamme myös vaikka henkilömäärärajoitukset olisivat voimassa, kertoo Pasanen.

Aiheesta voi lukea lisää täältä.

24.4. kello 13.10 Rockfest on peruttu ja käytännössä myös Tammerfest – Tampereelle isot menetykset

Rockfest 2020 -festivaalia Tampereen Särkänniemen tapahtumarannassa ei järjestetä tänä vuonna. Tämä johtuu siitä, että Suomen hallitus on kieltänyt yli 500 henkilön yleisötapahtumat heinäkuun 2020 loppuun saakka. Rockfest noudattaa hallituksen linjausta.

– Ymmärrämme tilanteesta koituvan pettymyksen ja olemme itsekin murtuneita, mutta vallitsevasta tilanteesta johtuen tapahtuman järjestäminen ei ole mahdollista 2020, Nelonen Media Liven toimitusjohtaja Anssi Nevalainen kertoo.

Myös heinäkuun lopussa pidettävä Tammerfest on käytännössä peruttu, vaikka Nelonen Media Live odottaa vielä aluehallintoviraston kieltävää päätöstä.

Lue aiheesta lisää täältä.

24.4. kello 13.02 Ihmiset peruvat tai siirtävät jo lääkäriaikojaan itse, ja seuraukset voivat olla vakavia

Tampereen yliopistollinen sairaala TAYS käynnistelee jälleen kiireettömän hoidon tarjontaansa, sillä koronatilanne on pysynyt alueella rauhallisena jo pari viikkoa.

TAYSin johtajaylilääkäri Juhani Sandin mukaan vakavana huolena on nyt se, tulevatko kutsutut potilaat tarkastuksiin tai lääkäriin. Osa on jo jättänyt tulematta, perunut tai siirtänyt aikaansa.

Aiheesta voit lukea lisää tästä jutusta.

24.4. kello 12.50 Koronarajoitukset tekivät hautajaisista pieniä ja hiljaisia

Korona-aikana hautajaisiin saa osallistua vain vainajan lähiomaiset.

Poikkeustilan aikaan osa omaisista haluaisi lykätä siunausta. Lisäksi arkunkantajista on paikoin pulaa.

Tässä jutussa ylöjärveläinen Suvi Ylipää kertoo, miltä pienet ja hiljaiset hautajaiset omaisesta tuntuivat.

24.4. kello 11.31 Kangasalan kaupunki lomauttaa väkeään koronakriisin takia

Kangasalan kaupunki lomauttaa henkilöstöään.

Lomautukset kohdistuvat muun muassa kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden sekä ateria- ja siivouspalvelun henkilöstöön. Myös koulunkäynnin ohjaajat lomautetaan.

Toukokuun lopulla alkavien lomautusten piirissä on Kangasalla enintään 155 henkilöä.

Kangasala-talo
Koronapandemia on sulkenyt mm. Kangasala-talon. Aukusti Heinonen

24.4. kello 9.14 Pirkanmaalla kolme uutta tartuntaa

Torstaina Pirkanmaalla todettiin taas kolme uutta koronatartuntaa. Perjantaina kerrottu luku on täsmälleen sama kuin päivää aiemmin raportoitiin.

Tartuntoja Pirkanmaan alueella on nyt todettu yhteensä 191. Tilanne sairaalassa on rauhallinen, TAYS kertoo.

23.4. kello 16.45 TAYSin erityisvastuualueella kolmas koronakuolema

Tampereen yliopistollisen sairaalan TAYSin erityisvastuualueella on todettu kolmas koronavirukseen liittyvä kuolema. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotti asiasta torstai-iltapäivällä.

TAYSin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaan lisäksi Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit.

Torstai-iltapäivään mennessä TAYSin erityisvastuualueella on sairaalahoidossa viisi potilasta koronan vuoksi, joista tehohoidossa on yksi.

TAYSin vastuualueen kolmesta koronakuolemasta ainakin yksi on tapahtunut Pirkanmaalla. Sairaanhoitopiiri ei ole vahvistanut asiaa, vaan tieto tuli kansanedustajan kautta.

23.4. kello 9.20 Pirkanmaalla kolme uutta tartuntaa

Keskiviikon kuluessa Pirkanmaalla on todettu kolme uutta koronatartuntaa. Tartuntoja Pirkanmaan alueella on nyt todettu 188.

Kiireetöntä vastaanotto- ja leikkaustoimintaa lisätään asteittain. Henkilökunta on pysynyt terveenä, Taysista kerrotaan.

22.4. kello 20.07 Kouluruuan jakelu etäkoululaisille sujui jo paremmin Tampereella, edelleen osa jäi ilman

Kouluruokien jakelu sujui Tampereella keskiviikkona jo paremmin kuin maanantaina, jolloin aikataulutus petti kotiin jaettavan ruuan osalta. Osa jäi tuolloin ilman ruokaa.

Virheistä on opittu ja väkeä lisätty jakeluun.

Ahvenisjärven koululla ruoka loppui keskiviikkona kesken ja jonoon jäi parikymmentä koululaista. Kyseisellä koululla jaettiin kuitenkin yli 50 annosta enemmän kuin ilmoittautuneita oli.

22.4. kello 19.23 Etäopetus jatkuu tamperelaislukioissa ja Tredussa koko kevään

Tampereen kaupungin lukiot ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredu jatkavat etäopetusta kevätlukukauden 2020 loppuun saakka.

Tampereen elinvoima- ja osaamislautakunta päätti asiasta keskiviikkona.

Hallituksen asettamat valtakunnalliset koulutusta koskevat rajoitukset ovat voimassa 13.5. saakka. Tampereen lukiot ja Tredu jatkavat etäopetusta 30.5. asti.

22.4. kello 17.32 Kysely: Tampere ja moni muu kunta jatkaisi etäopetusta lukukauden loppuun

Hallitukselta odotetaan linjausta lähiopetuksesta. Tamperelaisen pääministerin Sanna Marinin arvion mukaan päätös asiasta tehdään ennen vappua.

Yle kysyi laajasti kunnista, pitäisikö lähiopetukseen palata toukokuun puolessa välissä. Useat vastaajista toivoivat etäopetuksen jatkuvan lukukauden loppuun saakka. Niin myös Tampereella. Muutos aivan lukuvuoden lopuksi olisi kasvatus- ja opetusjohtajan mukaan liian kuormittava.

Jos koulujen etäopetusta puretaan vielä toukokuussa, olisi fiksuinta aloittaa aivan pienimmistä koululaisista, Tampereelta vastattiin.

22.4. kello 16.53 Pirkanmaalaisyritykset saaneet yli 18 miljoonaa euroa Business Finlandilta

Yle on selvittänyt koronarahaa saaneiden yhtiöiden taloustiedot.

Business Finland on jakanut taloustukea yhtiöille, jotka eivät ole noudattaneet osakeyhtiölakia, kuten velvollisuutta toimittaa tilinpäätöstiedot kaupparekisteriin. Koronaepidemian takia tukea on myönnetty myös yhtiöille, joilla ei näytä olleen varsinaista liiketoimintaa viime vuosina.

Ylen selvitys kattaa Business Finlandin myöntämiä tukia 179 miljoonan ja ELY-keskusten myöntämiä tukia noin 30 miljoonan euron arvosta.

Pirkanmaalaiset yritykset ovat saaneet 18 419 320 euroa Business Finlandilta.

22.4. kello 16.18 THL ja TAYS tilastoivat koronavirustartunnat Pirkanmaalla eri tavoilla

THL:n tilastoista Pirkanmaalle on keskiviikkona merkattu 201 varmistettua tartuntaa ja TAYSin tilastoista 185.

Ero luvuissa selittyy TAYSin tartuntataudeista vastaavan ylilääkärin ylilääkärin Jaana Syrjäsen mukaan sillä, että THL tilastoi tapaukset kotikunnan mukaan. Näin esimerkiksi opiskelija, jonka kotikuntana on Tampere, menee THL:n tilastoissa PIrkanmaalle, vaikka hän sairastaisi muualla Suomessa.

Tays taas raportoi omiin tilastoihinsa vain tapaukset, jotka ovat löytyneet Pirkanmaan alueelta.

Ruutukaappaus THL:n koronakartasta 22.4.2020.
Ruutukaappaus THL:n koronakartasta 22.4.2020.THL

22.4. kello 15.13 Lomautetut saavat rahaa suhteellisen nopeasti kassoista

Lomautetut ovat saaneet päivärahansa odotettua nopeammin. Yle Tampereen selvityksen mukaan jopa suurin työttömyyskassa YTK on pystynyt maksamaan päivärahat lain määräämässä 30 päivässä. Hitaimmillaan päätös tulee 17 päivässä.

Kassat ovat palkanneet lisää väkeä käsittelemään hakemuksia. Hakemukset ovat myös tulleet tasaisena virtana.

Pandemian aikana Suomessa on lomautettu noin 155 000 työntekijää.

22.4. kello 15.05 Nokia tarjoaa noutoruokaa myös lukiolaisille

Nokia tarjoaa ensi viikosta alkaen ruokaa myös lukiolaisille. Lounaan voivat hakea ne oppilaat, joiden perheissä kotiruokailun järjestäminen on haastavaa.

Perusopetuksen oppilaille noutolounasta on tarjottu Nokialla jo aiemmin.

22.4. kello 13.10 Sastamala lomauttaa työntekijöitään koronaviruksen tuoman poikkeustilan takia

Sastamalan kaupunki lomauttaa noin 20 työntekijäänsä. Lomautettujen työtehtävät ovat vähentyneet oleellisesti tai loppuneet kokonaan koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi.

22.4. kello 12.31 Vain yksi uusi tartunta todettu Pirkanmaalla

Pirkanmaalla on tiistain jälkeen todettu yksi uusi koronavirustartunta. Vahvistettuja tapauksia on nyt yhteensä 185.

22.4. kello 11.52 Kesäfestivaalit odottavat kuumeisesti hallituksen linjausta

Kesäfestivaalit odottavat pian hallitukselta päätöstä: voiko isoja tapahtumia järjestää vai ei? Pääministeri Sanna Marinin odotetaan kertovan siitä keskiviikkona illalla.

Tampereen festivaalikesä ja samalla uusi Santalahden tapahtumapuisto on määrä avata jo kesäkuun alussa Rockfest-tapahtumalla. Tammerfest ja Blockfest Ratinassa odottavat heinäkuuta.

Järjestäjät muistuttavat, että festivaaleille käy kalliksi, jos ne itse joutuvat peruuttamaan esiintyjiä tässä vaiheessa ilman virallisia päätöksiä.

21.4. kello 16.27 THL alkaa tutkia koronaviruksen esiintymistä jätevesissä Tampereella

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL kertoo aloittaneensa näytekeräyksen koronaviruksen esiintymisen kartoittamiseksi Suomen jätevesissä.

THL kertoo tiedotteessaan, että aiemmin vastaavia testauksia on tehty muun muassa Yhdysvalloissa sekä Australiassa. Näissä tutkimuksissa on todettu, että puhdistamattomasta jätevedestä pystytään mittaamaan koronaviruksen RNA:ta eli viruksen geeniperimää.

Tiedotteessa sanotaan kuitenkin ettei RNA-testi kerro kuitenkaan viruksen tarttuvuudesta tai elinkyvystä.

THL kertoo, että jätevesinäytteitä kerätään useista eri jätevesipuhdistamoista. Osasta näytteitä otetaan viikoittain, mutta suurimmasta osasta kuukausittain.

Tutkimus on jo alkanut Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Nyt tutkimukselle halutaan mahdollisimman laaja maantieteellinen kattavuus ja näytteenottoa laajennetaan muihin kaupunkeihin.

Esimerkiksi toukokuun alussa näytteitä ryhdytään ottamaan Rovaniemellä.

– Siinä, missä tavallinen koronavirustesti kertoo, onko yksilöllä koronavirustartunta, jätevesitutkimus kuvastaa, kuinka paljon virusta esiintyy väestötasolla eri paikkakunnilla, kertoo THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen tiedotteessa.

THL muistuttaa, että koronavirukset eivät ole uhka juomaveden turvallisuudelle Suomessa. Vedenpuhdistamoilla käytössä olevat vedenkäsittelytekniikat poistavat ja tuhoavat viruksia tehokkaasti.

21.4. kello 15.15 Sata Tampereen Aluetaksin autoa sai koronasuojat

Koronaepidemia on romahduttanut taksikyytien kysynnän noin kolmannekseen normaalista Tampereen Aluetaksissa. Tilanteen takia osa yrittäjistä on lomauttanut työntekijöitään.

Aluetaksin takseihin on nyt asennettu koronasuojia.

– Ennen kaikkea haluamme turvata asiakkaitamme ja kuljettajiamme. Tämä on yksi toimenpide. Toki toivomme, että tällä on positiivinen vaikutus taksimatkojen kysyntään. Emme kuitenkaan usko, että tällä yksittäisenä toimenpiteenä sinänsä merkittävää lisäystä saadaan aikaan, myynti- ja markkinointipäällikkö Tiina Pessi kertoo.

Tiivis muovikalvo pannaan kuskin ja matkustajan eli etupenkin ja takapenkin väliin.

Kalvo on asennettu yhteensä sataan Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä kulkevaan taksiin, mikä on noin kymmenesosa takseista.

Aluetaksi organisoi lisää suojien asentamisia, jos taksiyrittäjät haluavat lähteä suojaukseen mukaan. Tämä riippuu paljon myös asiakkaiden toiveista.

Suojattujen taksien puhdistus on myös tehostettua. Jos kyydissä on ollut koronaa sairastava ihminen, desinfioidaan taksi heti asiakkaan jäljiltä.

21.4. kello 14.44 Valmetin lomautusuhka koskee yli 700 työntekijää Tampereella

Valmet aloittaa yt-neuvottelut mahdollisista lomautuksista. Neuvottelut koskevat Palvelut-liiketoimintalinjan ja EMEA-alueorganisaation henkilöstöä.

Mukana on 1 700 työntekijää eri puolilta Suomea. Tampereelta mukana ovat Yrittäjänkadun toimipisteen työntekijät eli noin 740 työntekijää.

Lomautustarpeeksi arvioidaan maan tasolla 200 työntekijää. Lomautukset ovat määräaikaisia ja niiden kesto on enintään 90 päivää.

Lomautusten syyksi Valmet ilmoittaa tuotannolliset ja taloudelliset syyt työn vähenemisen vuoksi. Lisäksi yhtiö kertoo varautuvansa pandemian vaikutusten mahdolliseen laajentumiseen.

Kaikkiaan Pirkanmaalla korona-ajan yt-neuvotteluiden piirissä on jo yli 30 000 työntekijää.

21.4. kello 9.17 Kaksi uutta tartuntaa, 10 000 testiä

Pirkanmaalla on nyt kaksi uutta koronatartuntaa. Tartunnat todettiin maanantaina.

Yhteensä tapauksia on nyt 184. Pirkanmaalla kasvu on ollut maltillista.

Fimlabin keskuslaboratoriossa Tampereella analysoidaan koronanäytteitä viiden sairaanhoitopiirin alueelta. Siellä on tutkittu yhteensä yli 10 000 näytettä. Viikon 16 lopulla näkyi selvää nousua testimäärissä, mutta kapasiteettia on Fimlabin mukaan edelleen mahdollista nostaa.

20.4. kello 17.50 Korona siirtää Vapriikin näyttelyitä – Ostia jatkuu tammikuulle

Museokeskus Vapriikki on neuvotellut lisäaikaa huippusuositulle Ostia – portti Roomaan -näyttelylleen. Näyttelyn piti päättyä toukokuussa, mutta se pysyykin Tampereella 10. tammikuuta 2021 asti. Marraskuussa avattu näyttely oli varsinainen vetonaula ennen kuin se jouduttiin sulkemaan yleisöltä koronan vuoksi.

Ison kansainvälisen näyttelyn aikataulun muuttaminen teettää paljon töitä ja vaikuttaa Vapriikin tuleviin näyttelyihin. Jatkoaika siirtää ainakin Apinat – kädellisten tarina -näyttelyn, jonka piti tulla Vapriikkiin kesäkuussa. Sen uusi ajankohta on loppuvuodesta 2021.

– Näyttelykalenteri on suunniteltu noin viideksi vuodeksi eteenpäin. Kyllä siitä dominoefekti tuli, kun kaikkien kansainvälisten näyttelyiden aikataulut piti neuvotella uudestaan, kertoo Vapriikin näyttelypäällikkö Marjo Meriluoto. Lisää aiheesta voit lukea täältä.

20.4. kello 17.20 Kun kirjastoon ei pääse, sähköisiä kirjoja lainataan vilkkaasti

Varausjonot Tampereen kirjastojen sähköisiin kirjoihin ovat kasvaneet selvästi. Varsinkin äänikirjojen lainaus on tällä hetkellä runsasta.

Tampereen kirjastot vastaavat kysyntään hankkimalla koko ajan lisää lukuoikeuksia suosituimpiin sähköisiin kirjoihin.

Koronaepidemian vuoksi kirjastorakennukset ovat kiinni ja kirjoja voi lainata vain neti kautta. E-kirjojen laina-aika on kaksi viikkoa. Niitä voi varata samalla tavalla kuin perinteisiä kirjoja.

20.4. kello 17.00 Yli 80-vuotiaille soitetaan Tampereella ja Orivedellä

Tampereen kaupungin väki soittaa ensi viikosta alkaen kaikille yli 80-vuotiaille tamperelaisille ja oriveteläisille. Puheluilla kysytään yhteensä noin 13 000 vanhuksen kuulumisia ja palvelutarpeita. Jo aiemmin kaupunki on lähettänyt kirjeen kaikille yli 70-vuotiaille.

Soittokierros kestää kolmesta neljään viikkoa. Puheluita saatetaan laajentaa myös muihin riskiryhmiin, esimerkiksi itsenäisesti asuville vammaisille henkilöille.

Noin 40 kaupungin työntekijää siirtyy sivistyspalveluista hoitamaan soittokierrosta. Koulutus tehtävään on alkanut maanantaina.

20.4. kello 12.35 Tampere aloittaa yt:t, neuvotteluja myös muissa kunnissa

Tampereen kaupunki aloittaa laajat yhteistoimintaneuvottelut. Taustalla on tässäkin koronaviruksen aiheuttama tilanne ja monien töiden vähentyminen. Näin etenkin koulu- ja kirjastopuolella sekä bussiliikenteessä.

– Korona iskee voimakkaasti erityisesti sivistyspalveluihin. Se tarkoittaa, että yt:t pitää käydä ainakin työjärjestelyistä. Johtavatko neuvottelut sitten lomautuksiin, se selviää vasta niiden jälkeen, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly.

Lomautukset kestävät tällä tietämällä enintään kolme kuukautta. Asia on iltapäivällä esillä Tampereen kaupunginhallituksessa. Kaikkiaan kaupungilla on työntekijöitä noin 15 000.

Yt-neuvotteluja on käyty tänä keväänä harvinaisen paljon, ja lisää on luvassa muun muassa Akaassa ja Lempäälässä.

Pirkkalan kunta ilmoiti maanantaina saaneensa yt-neuvottelunsa päätökseen. Kunta kertoi lomauttavansa tai osa-aikaistavansa yhteensä 153 työntekijää. Lomautukset alkavat 22. toukokuuta ja kestävät heinäkuun loppuun.

20.4. kello 12.13 Tays lisää kiireetöntä hoitoa varsinkin psykiatriassa

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri lisää kiireetöntä hoitoa. Varsinkin psykiatriaan panostetaan, kertoo johtajaylilääkäri Juhani Sand.

– Tavoitteena on, että pääsisimme mahdollisimman lähelle tilannetta, jossa olimme ennen koronaa, Sand sanoo.

Myös vastaanottotoimintaa lisätään merkittävästi. Kiireettömiä leikkauksiakin on alettu tehdä taas. Tavoitteena on saada ne kiireettömät potilaat hoitoon, joiden kunto voi huonontua pitkittyneen jonotuksen takia merkittävästi.

Kiireetöntä hoitoa on jo lisätty liukuvasti viimeisen kahden viikon aikana. Lisääminen jatkuu asteittain. Sandin mukaan tilannetta tarkastellaan rullaavasti aina noin kolmen viikon päähän.

Kiireetöntä hoitoa voidaan Sandin mukaan lisätä, sillä koronaepidemia on edennyt Pirkanmaalla rauhallisemmin kuin vielä maaliskuun alkupuolella arvioitiin.

20.4. kello 9.46 Yksi tartunta lisää

Sunnuntain aikana Pirkanmaalla todettiin testeissä vain yksi uusi koronavirustartunta. Sairaalassakin on edelleen rauhallista, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kertoi Twitterissä.

Uusia koronavirustartuntoja todettiin lauantain aikana kolme. Tartuntoja todettu nyt Pirkanmaalla laboratoriotesteissä yhteensä 182.

Pirkanmaalla yksi henkilö on kuollut koronaviruksen aiheuttaman sairauden takia. TAYSin eristyisvastuualueella sairaalassa on hoidossa koronan takia nyt seitsemän henkilöä, potilaita on Tampereen lisäksi Seinäjoella ja Hämeenlinnassa.

19.4. kello 12.04 Kolme uutta tartuntaa

Pirkanmaalla on todettu kolme uutta koronatartuntaa sunnuntaina Taysin mukaan. Varmistettuja tartunta on maakunnassa yhteensä 181.

18.4. kello 10.40 Neljä uutta tartuntaa Pirkanmaalla

Taysin mukaan Pirkanmaalla on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Varmistettujen tautitapausten kokonaismäärä maakunnassa on nyt 178. Sairaalassa kerrotaan olevan rauhallista.

17.4. kello 15:18 Teatterit peruvat kesän esityksiä

Pyynikin kesäteatteri peruu kaikki kesän näytelmien esitykset. Mahdollisuuttaa niiden siirtämiseen ensi kesälle selvitetään.

Tampereen Komediateatterikin peruu kesän aikuisten näytelmänsä esittämisen ja siirtää sen ensi vuoteen.

Molemmat teatterit ovat yhteydessä asiakkaisiin. Lisää aiheesta voit lukea täältä.

17.4. kello 12:30 Mäntän kuvataideviikot siirretään vuodelle 2021

Mäntän kuvataideviikoille ei pääse tänä kesänä. Näyttelykokonaisuus siirretään vuodelle 2021, jotta kävijöiden turvallisuus voidaan taata.

Koronaviruspandemia on jo vaikuttanut näyttelyn valmisteluun. Taiteilijat eivät ole voineet työskennellä normaalisti ja liikkuminen on ollut Kuvataideviikkojen toiminnanjohtajan Tiina Nyrhisen mukaanmahdotonta.

Kuraattori Anna Ruthinmukaan pandemia antaa mahdollisuuden pohtia elämää ja ihmisyyden ydintä.

17.4. kello 11:40 Tampere aloittaa ateriajakelun etäkoululaisille maanantaina – Ylöjärvi jakaa 14 kilon ruokakasseja

Kouluruuan kysyntä on yllättänyt monet kunnat Pirkanmaalla. Esimerkiksi Ylöjärven oli tarkoitus aloittaa ruuan jakelu heti pääsiäisen jälkeen, mutta käytännön järjestelyihin meni odotettua enemmän aikaa. Ruokahuolto hoidetaan ruokakassijakelulla. Jokaista peruskoulun oppilasta varten on varattu 14 kilon ruokakassi.

Tampereella ruoka jaetaan aterioina. Ruoka-annokset jaetaan kymmeneltä eri koululta ruokajakeluun ilmoittautuneelle 8000 oppilaalle.

Aiheesta voi lukea lisää täältä.

17.4. kello 9.10 Yksi uusi koronatartunta

Pirkanmaalla on varmistettu yksi uusi koronaviruksen aiheuttama tartunta.

Yhteensä tartuntoja on Pirkanmaalla varmistettu 174. Kahtena edellisenä päivänä Pirkanmaalla ei todettu yhtään uutta tartuntaa.

17.4. kello 6.00 Tuhansien lasten ja nuorten kesäleirit peruttu

Osa leirien järjestäjistä on perunut toiminnan koko kesältä, osa peruu tässä vaiheessa kesäkuulle suunnitellut leirit.

Parasta Lapsille ry järjestää koululaisten kesäleirejä pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla ja Oulun seudulla. Viime kesän leireille osallistui 484 lasta. Tänä vuonna leirit on peruttu kesäkuun ajalta.

Aiheesta voit lukea laajemmin tästä jutusta.

16.4. kello 9.50 Toinen päivä ilman tartuntoja

Pirkanmaalla on jo toinen päivä ilman todettuja koronatartuntoja.

16.4. kello 9.48 Ensimmäinen koronakuolema Pirkanmaalla

Kansanedustaja Sari Tanuksen mukaan koronavirus on vaatinut ensimmäisen kuolonuhrin Pirkanmaalla. Asiasta kertoi ensimmäisenä Aamulehti. (siirryt toiseen palveluun)

Tanus vahvistaa Ylelle tiedon tekstiviestillä eduskunnan kokouksesta.

– Kyllä, hyväkuntoinen eläkeläinen tuttavani menehtyi alkuviikosta koronaan Taysissa.

Taysin sairaanhoitopiiri ei vahvista tietoa kuolleen maakunnasta. Yhteensä Taysin erityisvastuualueella on kuollut kaksi koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen. Toinen kuolemista on Kanta-Hämeessä.

15.4. kello 18.12 Nokian kaupunki lomauttaa ja osa-aikaistaa koronan takia

Nokian kaupungin yt-neuvottelut ovat päättyneet. Kaupunki lomauttaa tai osa-aikaistaa noin 300 työntekijäänsä toukokuun puolivälistä alkaen.

Lomautukset ja osa-aikaistamiset kestävät enintään 90 päivää ja ne koskevat henkilöitä, joiden työnteko on keskeytynyt poikkeusolojen myötä ja joille ei ole löydetty korvaavaa työtä.

Esimerkiksi uimahallin ja kirjaston palvelut on toistaiseksi keskeytetty, varhaiskasvatuksen palveluita on supistettu ja kaupungin eri yksiköitä on suljettu.

15.4. kello 16.53 Taysin erityisvastuualueella toinen koronakuolema

Taysin sairaanhoitopiirin erityisvastuualueella on sattunut toinen koronasta aiheutunut kuolema. Asia selviää THL:n tänään julkaisemista koronaluvuista.

Tays ei kerro tarkemmin, mitä erityisvastuualueensa sairaanhoitopiiriä tapaus koskee. Alueen sairaaloissa on hoidettavana 11 koronapotilasta, joista tehohoidossa kolme.

Johtajaylilääkäri Juhani Sandin mukaan menehtynyt kuului riskiryhmään.

– Kyseessä oli iäkäs monisairas henkilö, Sand sanoo. Hän perustelee niukkaa tiedotuslinjaa yksityisyydensuojalla.

15.4. kello 15.40 Veikkaus aloittaa yt-neuvottelut

Veikkaus kertoo ennakoivansa koronakriisin aiheuttamaa tilannetta aloittamalla yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön kanssa.

Veikkauksen yt:t koskevat 675 veikkauslaista ja ne alkavat ensi maanantaina. Suunnitelmissa ei ole pysyviä henkilöstövähennyksiä.

Pirkanmaalla yt-neuvottelujen piirissä on Feel Vegasissa ja Pelaamoissa työskentelevää Veikkauksen henkilökuntaa.

Jos Veikkaus päätyy lomautuksiin, ne alkavat aikaisintaan toukokuussa ja niiden arvioidaan kestävän korkeintaan 90 päivää.

15.4. kello 13.53 Mänttä-Vilppulassa alkaa taas yt-neuvottelut

Mänttä-Vilppula aloittaa yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat koko henkilöstöä. Tiistaina alkavissa neuvotteluissa käydään läpi mahdollisia lomautuksia ja työtehtävien muutoksia koronakriisin takia.

Maaliskuun lopussa Mänttä-Vilppula irtisanoi 10 työntekijää ja kahdeksan jäi eläkkeelle yt-neuvottelujen päätteeksi. Moni kunta on ilmoittanut yt-neuvotteluista, mutta esimerkiksi Akaa ja Lempäälä ovat päättäneet, että eivät lomauta työntekijöitään.

15.4. kello 13.15 Pirkanmaalaiset poliisit vapautuvat rajavalvonnasta

Poliisit palaavat nyt normihommiin rajavalvonnasta. Pirkanmaalla useampi liikennepuolen partio on kulkenut junissa tarkastamassa ihmisten papereita. Poliisit hyppäävät nyt seuraavaan mahdolliseen junaan ja palaavat Tampereelle. Jos työvuorossa on aikaa, ehtivät he vielä palata liikenteen valvontaan tänään keskiviikkona. Pöppöröinen keli esimerkiksi voi tuoda liikenteessä tehtävää poliisillekin. Apulaispoliisipäällikön mukaan tekemistä joka tapauksessa riittää.

Hallitus ilmoitti keskiviikkona pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla, että liikkumisen rajoittaminen Uudenmaan maakuntarajan yli päätyy jo tänään.

Hallitus antaa asetuksen liikkumisrajoituksen kumoamisesta kello 13 alkavassa valtioneuvoston yleisistunnossa. Rajasulku päätyy heti istunnon jälkeen, mutta esteiden purkaminen rajalta voi viedä pidempään.

15.4. kello 9.50 Pirkanmaalla tiistaina nolla tartuntaa

Pirkanmaalla ei todettu tiistaina yhtään uutta koronavirustartuntaa. Maaliskuussa nollan tartunnan päiviä oli kuusi – viimeksi 18.3.

14.4. kello 17.51 Tampere neuvoo puhelimessa myös persiaksi, venäjäksi ja arabiaksi

Tampereen kaupunki on avannut monikielisen koronaneuvontapuhelimen. Hoito-ohjeita ja muita neuvoja voi kysyä maanantaisin ja torstaisin kello 9–15

  • arabiaksi numerosta 044 486 3635
  • persiaksi numerosta 041 730 3862
  • venäjäksi numerosta 040 163 2858

Puheluihin vastaa Tampereen kaupungin asiakasneuvoja, jonka apuna toimivat terveyspalvelujen neuvonnan sairaanhoitajat.

Koronaneuvontaa on tarkoitus tarjota orivesiläisille ja tamperelaisille myöhemmin myös somaliksi.

14.4. kello 16.44 Yksinyrittäjille tukea kunnilta, Tampereella avustus 2 000 euroa

Yksinyrittäjät voivat ensi viikosta alkaen hakea kunnilta tukea. Tukea haetaan sähköisesti tukialusta.fi (siirryt toiseen palveluun)-sivuston kautta.

Tampereella avustus on 2 000 euron kertakorvaus. Sitä voi käyttää tilavuokriin, laitteisiin tai kirjanpitokuluihin.

Tukea saadakseen pitää todentaa, että yrityksen taloudellinen tilanne on huonontunut koronan takia.

14.4. kello 12.29 Lempäälä antanee helpotusta hoitajien kotikäyntimaksuista ikäihmisille

Lempäälässä saatetaan jättää sairaanhoitajan kotikäyntimaksu perimättä lähiaikoina yli 70-vuotiailta. Epidemian ajaksi Lempäälässä on pyritty vähentämään varsinkin ikääntyneiden poikkeamista terveyskeskukseen siten, että sairaanhoitaja tulee kotikäynnille. Tällä yritetään vähentää viruksen leviämistä.

Maksu on normaalisti 12 euroa käynti. Maksun väliaikaista lakkauttamista perustellaan sillä, että kenenkään ei haluta rahanpuutteen vuoksi välttävän tarpeellisia hoitajan kutsumisia.

14.4. kello 10.03 Kokosimme asiantuntijoiden kanssa helpot ohjeet onnistuneeseen videopuheluun

Näin kävi, kun videopuhelut tulivat osaksi arkeamme: paidattomia puolisoita, riehuvia lapsia ja ruokaa rinnuksilla – "Eihän kukaan tee sellaista toimistolla"

14.4. kello 10.01 Särkänniemi odottaa, milloin saa avata ovet

Särkänniemessä ja muissa huvipuistoissa toivotaan kipeästi, että portit saataisiin auki viimeistään heinäkuussa.

Pahin vaihtoehto on, ettei huvipuistoja saada auki koko kesänä.

– Kaikissa skenaarioissa taloudelliset vaikutukset ovat ihan järkyttävät yhtiölle. Samoin skenaariosta riippuen meidän noin 100 vakituiselle ja vajaalle 500 kausityöntekijälle, toteaa Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä.

14.4. kello 9.34 Kaksi uutta tartuntaa

Pirkanmaalla on todettu maanantain aikana kaksi uutta koronatartuntaa. Yhteensä tapauksia on nyt 173.

Pirkanmaalla ei ole vielä kuollut ketään koronaviruksen aiheuttaman sairauden takia.

THL:n mukaan tartuntoja (siirryt toiseen palveluun) on todettu yli viisi seuraavissa Pirkanmaan kunnissa. Alle viiden tartuntoja ei kerrota:

Kangasala 13

Nokia 5

Orivesi 6

Pirkkala 7

Sastamala 10

Tampere 92

Valkeakoski 13

Ylöjärvi 7

13.4. kello 10.00 Tällaista tehohoito on käytännössä

Suurin osa koronapotilaista tarvitsee tehohoidossa hengityslaitetta. Potilas on itse yleensä tietämätön tilastaan.

Tampereen yliopistollisen sairaalan tehohoidon vastuujohtaja, ylilääkäri Sari Karlsson kertoo tässä jutussa konkreettisesti, millaista hoitoa koronapotilas saa.

Vastuualuejohtaja Sari Karlsson
Ylilääkäri Sari Karlsson kertoo jutussa hengityslaitehoidosta. Yle

11.4. kello 9.45 Koronaeristys ja pitkät pyhät ovat riski valmiiksi hauraalle mielenterveydelle, Taysin psykiatrian palvelut toimivat normaalisti

Pitkät juhlapyhät ovat normaalioloissakin vaikeita ihmisille, joiden mielenterveys horjuu. Koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot tuovat tilanteeseen lisähaasteita. Kuntoutusta edistävää toimintaa on vähennetty ja ihmiset ovat aiempaa yksinäisempiä ja vailla normaalin arjen rutiineita.

Taysin psykiatrian palvelut toimivat poikkeustilanteen aikanakin normaalisti, ja apua myös tarvitaan.

– Meillä on havaittavissa, että psykiatriseen sairaalaan on alkanut tulla yhä enemmän potilaita viime päivinä. Ihmisten vointi on selkeästi heikentynyt ja kriisiytynyt, sanoo Taysin psykiatrian toimialuejohtaja Hanna-Mari Alanen.

11.4. kello 9.27 Kuusi uutta tartuntaa

Kiirastorstaina Pirkanmaalla todettiin vain yksi uusi koronavirustartunta. Pitkäperjantain kuluessa testeissä ilmeni viisi uutta tapausta. Pirkanmaan varmistettujen koronatapausten yhteisluku on nyt 162.

Testejä tehdään kriteerit täyttäville kohderyhmille myös pääsiäisen aikaan. Taysin osastoilla on hoidettavana yksittäisiä koronapotilaita.

9.4. kello 20.17 Tavallinen flunssa sai tamperelaisnaisen kehittämään kauppa-apua

Tamperelainen Tarina Rau tarvitsi itse kauppa-apua sairastaessaan flunssaa vähän ennen koronaviruksen leviämistä Suomeen. Avun tarve oli tuoreessa muistissa, kun riskiryhmiä pyydettiin välttämään asiointia kaupoissa.

Ensin syntyivät Facebook-sivut, ja nyt kauppa-apua saa etsittyä ja tarjottua myös karttapohjaisen verkkosivun kautta.

9.4. kello 10.11 Tampereella aletaan tehdä hengityssuojaimia

Ahlstrom-Munksjö alkaa tehdä hengityssuojaimia Tampereella. Tehtaalla tehdään yleensä suodatinmateriaaleja teollisuuteen.

Materiaali soveltuu myös kevyempiin hengityssuojaimiin. Tampereen tehdas kykenee yrityksen mukaan lyhyellä varoitusajalla toimittamaan materiaaleja noin 10 miljoonaan hengityssuojaimeen kuukaudessa.

Myös käsityöläiset tekevät Pirkanmaalla kasvomaskeja:

Pula kasvomaskeista synnytti yllättävän bisneksen Vuokko Hartikaiselle ja monelle muulle pienyrittäjälle: "Aloin käännellä kangaspaloja ja siitä se lähti"

Vuokko Hartikainen, yrittäjä, Neulokko
Vuokko Hartikainen ompelee yhden työpäivän aikana yli 100 puuvillaista kasvomaskia.Matias Väänänen / Yle

9.4. kello 9.21 Koronatartuntojen määrä kasvanut Pirkanmaalla

Keskiviikkona uusia tartuntoja todettiin kahdeksan.

Yhteensä Pirkanmaalla on todettu 156 tartuntaa. Osa tartunnan saaneista on jo parantunut.

TAYSin erityisvastuualueella sairaalahoidossa on 14 potilasta, mutta mukana ovat myös Hämeenlinnan ja Seinäjoen keskussairaalat. Tehohoidossa on 7 potilasta.

8.4. kello 15.22 Voimia lomauttaa 350 henkilöä

Pirkanmaan Voimia lomauttaa noin 350 henkilöä. Koronarajoitukset ovat vähentäneet merkittävästi Voimian tarjoamien ateria- ja puhtauspalveluiden kysyntää.

Henkilöstön lomauttamistarve on aiempaa arviota vähäisempi, koska yhteistoimintaneuvotteluissa sovittiin myös työjärjestelyistä ja muista säästötoimenpiteistä. Yt-neuvottelut koskivat 600 henkilöä.

8.4. kello 14.39 Seurakunnat aloittivat yt-neuvottelut

Koronan takia Tampereen seurakunnilta jää puuttumaan kirkollisveroja ja vuokratuloja yli kaksi miljoonaa euroa. Seurakunnat aloittivat koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut lomautuksista.

8.4. kello 14.38 Lääkärit huolestuivat, kun potilaat odottavat sydänoireiden kanssa liian pitkään

Tampereen yliopistollisen sairaalan TAYSin Sydänsairaalassa äkillisten sydäninfarktien määrä on pudonnut 35 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Ihmiset odottavat sydänoireiden kanssa nyt liian pitkään, mikä voi olla vaarallista.

Lisää aiheesta täällä.

Sydänsairaalan ylilääkäri Markku Eskola koronatilanteen aikaan huhtikuussa 2020.
TAYS Sydänsairaalan ylilääkäri Markku Eskola kertoo olevansa tilanteesta huolissaan, koska ihmiset hakeutuvat hoitoon viiveellä.Miikka Varila / Yle

8.4. kello 9.22 Taas neljä uutta koronatartuntaa

Pirkanmaalla on todettu taas neljä uutta koronatartuntaa. Yhteensä tapauksia on 148.

Pirkanmaalla kasvu koronatapauksissa on ollut viime aikoina hyvin tasaista. Ketään ei ole toistaiseksi kuollut Pirkanmaalla koronavirukseen.

Lue lisää:

Lue tästä Pirkanmaan koronapäivitykset 27.3.–7.4.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus