1. yle.fi
 2. Uutiset
 3. koronavirus

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Pirkanmaalla: viikko alkoi maltillisella koronaluvulla, ulkomaanmatka ei ole syy koronarokotuksen siirtoon

Kokoamme tähän jatkuvasti päivittyvään artikkeliin tiedot Pirkanmaan koronavirustilanteesta.

koronavirus
 • Huhtikuussa raportoitiin Pirkanmaalla 750 tartuntaa, maaliskuussa 1 127 tartuntaa, helmikuussa 430 tartuntaa, tammikuussa uusia tartuntoja oli 511 ja joulukuussa 628.
 • Pirkanmaalla on varmistettu yhteensä 4 796 koronatartuntaa (Tays 10.5.2021)

Keräämme tähän artikkeliin tietoja siitä, millaisia vaikutuksia koronaviruksella on Pirkanmaalla.

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Suomessa ja ulkomailla löydät puolestaan tästä artikkelista.

Seuraamme tässä artikkelissa päivittäin Tampereen yliopistollisen sairaalan TAYSin ilmoittamia lukuja (siirryt toiseen palveluun) uusista tartunnoista. Ne poikkeavat joskus paljonkin THL:n luvuista (siirryt toiseen palveluun), jotka päivittyvät alla olevaan taulukkoon automaattisesti. TAYS kirjaa kaikki Pirkanmaalta löytyneet tautitapaukset, kun THL:n tilastoon päätyvät Pirkanmaalla kirjoilla olevien sairastuneiden tiedot. Lisäksi THL:n tiedot päivittyvät tartuntatautirekisteriin viiveellä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

10.5. Kotonarokotukset haettava kotipaikkakunnalta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri muistuttaa mökkikauden alkaessa, että koronarokotus tulee ensisijaisesti käydä hakemassa kotikunnasta, ei mökkipaikkakunnalta.

Sairaanhoitopiirin mukaan rokotusten järjestäminen on vaativa operaatio, joka voisi vaikeutua, jos rokotuksiin hakeudutaan muualla kuin kotikunnassa.

THL on muistuttanut sairaanhoitopiiriä siitä, että 12 viikon annosväli on erityisen tärkeä annettaessa lähetti-RNA-rokotteita eli Pfizer-Biontech ja Moderna-rokotteet, sillä rokotteiden riittävyyttä joudutaan jatkuvasti arvioimaan tarkoin.

Sairaanhoitopiirin mukaan lähetti-RNA-rokotteiden antoväliä ei voi lyhentää esimerkiksi ulkomaanmatkan takia, ellei kyse ole rokotuksen siirtämisestä vain muutamilla päivillä.

Lue lisää täältä.

10.5. kello 9.14 Pirkanmaalla viisi uutta koronatartuntaa

Viikko alkoi mukavilla koronauutisilla. Maanantaina kerrottiin viidestä uudesta koronatartunnasta Pirkanmaalla. Sunnuntaina raportoitiin yhdeksästä uudesta tartunnasta.

Fimlab tutki lauantaina 1 259 näytettä ja sunnuntaina 616 näytettä.

Pirkanmaan koronatilanne on rauhoittunut ja maakunta siirtyi viikko sitten takaisin kiihtymisvaiheeseen.

Yhteensä todettuja tapauksia on nyt 4 796.

Pirkanmaan pandemiaryhmän odotetaan kertovan huomenna tiistaina, kuinka monta henkeä voi olla kerrallaan esimerkiksi ylioppilasjuhlissa. Tiistaina pohditaan myös aikuisten ryhmäliikuntaharrastusten mahdollistamista ulkona sekä uimahallien, kylpylöiden ja yleisten saunojen tilannetta.

TAYSin erityisvastuualueella on sairaalahoidossa yhdeksän koronapotilasta. Koronaviruksen seurauksena on kuollut TAYS-alueella 84.

8.5. kello 9.35 Pirkanmaalla 16 uutta koronatartuntaa

Pirkanmaalla on todettu 16 uutta koronatartuntaa.

Testeissä on käyty ahkerasti sillä Fimlab tutki perjantaina 1 554 koronanäytettä. Todetuissa tapauksissa ovat mukana myös yksityisten laboratoroiden tulokset.

Kuluvalla viikolla on kerrottu 78 uudesta tartunnasta. Koko pandemian aikana tartuntoja on ollut kaikkiaan 4 782.

7.5. kello 17.10 Mahdollisia altistumisia esimerkiksi tavaratalon hajuvesiosastolla

TAYSin mukaan Tampereella on voinut altistua koronavirukselle seuraavissa paikoissa:

 • 4.5. Stockmann, hajuvesiosasto klo 13.15–13.45
 • 4.5. Sokos, 4. krs kahvila klo 13.45–14.15
 • 4.5. Radiokirppis, klo 14–14.30
 • 5.5. Linnainmaan Hesburger klo 15.50–16.30

Tays kehottaa altistuneita tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan tarvittaessa testiin.

7.5. kello 12.50 Turvavälimääräykset jatkuvat Pirkanmaalla

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa nyt voimassa olevia asiakas- ja toimitilojen turvavälimääräyksiä Pirkanmaalla 23. toukokuuta asti. Päätös on tehty Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tilannearvion pohjalta.

Yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa on varmistettava, että henkilöiden välisiä lähikontakteja voidaan tosiasiallisesti välttää. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmisten pitäisi pystyä pitämään kahden metrin turvavälit ainakin, jos joutuvat oleskelemaan samassa tilassa yli 15 minuuttia.

Päätöstä ei sovelleta oppilaitosten toimintaan, varhaiskasvatukseen, ammattiurheilemiseen eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan.

7.5. kello 9.24 Uusia tartuntoja maltillisesti: suuresta näytemäärästä löytyi 14 tapausta

Pirkanmaan laboratorioissa todettiin torstaina 14 uutta koronatartuntaa. Testeissä on käyty ahkerasti – Fimlab tutki alueelta 1 756 näytettä.

Todetuissa tapauksissa ovat mukana myös yksityisten laboratoroiden tulokset.

TAYSin mukaan Pirkanmaan koronatilanne on jatkunut maltillisena. Kuluvalla viikolla on kerrottu 62 uudesta tartunnasta.

6.5. kello 18.02 TAYSin erityisvastuualueella nyt 84 koronaan liittyvää kuolemaa

Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella on kahtena päivänä kirjattu uusia koronakuolemia. Nyt luku on 84.

Sairaalahoidon tarve on laskenut selvästi. Torstaina sairaalassa oli 7 koronapotilasta, joista yksikään ei tarvinnut tehohoitoa.

TAYSin erityisvastuualueeseen kuuluu kolme sairaanhoitopiiriä. Pirkanmaan lisäksi Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit.

6.5. kello 18.00 Tampereella alkavat jo 45-vuotiaiden rokotukset

Työikäisten koronarokotukset etevät Tampereella. Seuraavana rokotusajan pääsevät varaamaan tänä vuonna 45–49 vuotta täyttävät eli vuosina 1972–1976 syntyneet tamperelaiset.

Ajanvaraus aukeaa perjantaina 7. toukokuuta kello 12. Ajan voi varata verkossa osoitteessa www.tampere.fi/koronarokotukset (siirryt toiseen palveluun).

Verkkoajanvaraus vaatii tunnistautumista esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.

Jos ei pysty käyttämään verkkoajanvarausta, voi soittaa numeroon 03 5657 0023. Puhelimessakin ajanvaraus alkaa huomenna kello 12.

Rokotuksia annetaan ajanvarauksella Ratinan rokotusyksikössä arkisin kello 8–20.

Ensimmäisen koronarokotuksen on nyt Pirkanmaalla saanut yli 30 prosenttia väestöstä. Tehokkaan suojan vuoksi tarvitaan kaksi rokotuskertaa. Toinen rokote eli tehosterokote annetaan 12 viikon päästä ensimmäisestä rokotuksesta.

6.5. kello 9.22 Pirkanmaalla 18 koronatartuntaa

Pirkanmaalla kerrottiin torstaina 18 koronatartunnasta. Määrä on täsmälleen sama kuin edellisenä päivänä.

Fimlab tutki peräti 1 909 näytettä, eli ihmiset kävivät nyt paljon flunssaoireiden takia koronatestissä. TAYS pitää määrää huikean hyvänä.

Yhteensä Pirkanmaalla on todettu epidemian aikana 4 752 tartuntaa.

Pirkanmaa on kiihtymisvaiheessa.

– Sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä ilahduttavasti vähentynyt, vaikka uusiakin potilaita vielä tulee, TAYS kertoo Twitterissä.

5.5. kello 9.19 Pirkanmaalla 18 uutta koronatartuntaa

Pirkanmaalla kerrottiin keskiviikkona 18 uudesta koronatartunnasta. Testeissä käytiin hyvin, sillä Fimlab tutki alueelta 1 396 koronatestiä.

Maanantaina ja tiistaina kerrottiin yhteensä 12 tapauksesta. Yhteensä epidemian aikana on todettu 4 734 tartuntaa Pirkanmaalla.

Pirkanmaan koronatartuntojen määrä on puoliintunut edellisviikosta. Pirkanmaa siirtyikin tiistaina koronan leviämisvaiheesta takaisin kiihtymisvaiheeseen.

4.5.kello 16.05 Pirkanmaan koronatilanne rauhoittui – johtajaylilääkäri voisi alkaa harkita matkaa ulkomaille tulevana talvena

Pirkanmaan koronatartuntojen määrä on puoliintunut edellisviikosta. Pirkanmaa siirtyykin nyt koronan leviämisvaiheesta takaisin kiihtymisvaiheeseen.

Koronaviruksen ilmaantuvuus kuluneen kahden viikon ajalta on 55 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

Pandemiaryhmän puheenjohtaja, TAYSin johtajaylilääkäri Juhani Sand oloitsee, että testeissä on käyty nyt hyvin.

Keväällä monen matkustushaaveet ovat yltyneet.

Tarpeetonta matkustusta ulkomaille ei vielä suositella. Sandin mukaan kesän aikana ulkomaan matkailu ainakin Eurooppaan todennäköisesti lisääntyy. Sitä varten varaudutaan myös Tampere-Pirkkalan-lentokentällä.

– Itse en ajatellut vielä ensi kesälle ulkomaan matkoja, mutta ehkä tulevan talven aikana, Sand sanoo.

4.5. kello 16.04 Museot ja kirjastot auki ja harrastuksiin helpotuksia

Pandemiaohjausryhmän uuden tiistaisen linjauksen mukaan Pirkanmaan museot ja kirjastot voidaan nyt avata, kun hygieniaohjeita noudatetaan. Ne avataan kuntien omien aikataulujen mukaan.

Vuonna 2002 ja myöhemmin syntyneet voivat tällä viikolla aloittaa lajinmukaisen harjoittelun ulkoliikunnassa ilman ryhmäkokorajoitusta ja kahden metrin turvaväliä. Aiemmin on jo avattu tätä nuorempia harrastuksia.

Turnaukset ja kilpailut ovat vielä toistaiseksi tauolla.

Jos koronatapausten määrä laskee, ensi viikolla tarkastellaan pandemiaryhmän mukaan aikuisten ryhmäliikuntaharrastusten mahdollistamista ulkona sekä uimahallien, kylpylöiden ja yleisten saunojen tilannetta.

Pandemiaryhmä linjaa ensi viikolla myös lakkiaisia ja koulujen päättäjäisiä. Epätodennäköistä on, että kokoontuminen olisi täysin vapaata, mutta henkilömääräsuositus voi nousta.

4.5. kello 9.13 Pirkanmaalla vain neljä uutta koronatartuntaa

Pirkanmaalla kerrottiin tiistaina vain neljästä uudesta koronatartunnasta. Luku on pitkästä aikaa todella pieni. Tätä pienempi luku oli viimeksi tammikuun puolivälissä.

Fimlab tutki 1084 näytettä, eli koronatestissä kävijöitä oli hyvin.

Eilen uusia todettuja tartuntoja kerrottiin olevan vain kahdeksan.

Yhteensä Pirkanmaalla on ollut pandemian aikana 4 716 todettua koronatartuntaa.

TAYSin erityisvastuualueella on kuollut 82 ihmistä koronaan liittyen. Sairaalahoidossa on nyt 12 koronapotilasta.

Pirkanmaan pandemiaryhmä kertoo tänään tiistaina kello 15.30 uusimmat tiedot koronatilanteesta. Samalla selviää, tuleeko suosituksiin muutoksia. Yle seuraa tilaisuutta suorana.

3.5. kello 10.06 Viikonloppuna yhteensä 20 uutta tartuntaa

Pirkanmaalla kerrottiin maanantaina kahdeksasta uudesta koronatapauksesta. Sunnuntaina kerrottiin 12 uudesta koronatartunnasta.

Vappuna käytiin vähän koronatestissä.

Testissä kävijöitä oli selvästi vähemmän kuin viime viikolla.

Sunnuntaina Fimlab tutki alueelta 593 koronanäytettä, lauantaina 793 näytettä.

Yhteensä todettuja tartuntoja on nyt 4 712. THL:n tilastojen mukaan TAYSin erityisvastuualueella on kuollut 81 potilasta koronaan liittyen. Sairaalahoidossa on nyt 16 koronapotilasta.

1.5. kello 9.38 Pirkanmaalla 20 uutta koronatartuntaa

Pirkanmaalla kerrottiin vappuna 20 uudesta koronatartunnasta. Edellisen päivän luku oli 23 tartuntaa.

Vappuaattona koronatestissä kävi vilkkaasti ihmisiä, sillä Fimlab tutki 1 378 näytettä.

Esimerkiksi Kangasalan lukiossa aiemmin todettuun koronatartuntaan liittyen on tullut tietoon jatkotartunta. Jo karanteeniin asetettujen lisäksi karanteeniin on asetettu alle viisi uutta henkilöä.

Rokotuksiin pääsevät yhä nuoremmat ikäluokat.

Esimerkiksi Orivedellä rokotusajanvaraus avautuu 60–64-vuotiaille eli vuosina 1957−1961 syntyneille. Myös yli 65-vuotiaat sekä riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat yli 16-vuotiaat voivat edelleen varata ajan rokotukseen.

Tampereella puolestaan rokotusjonossa ovat jo tänä vuonna 50–54 vuotta täyttävät eli vuosina 1967–1971 syntyneet tamperelaiset, jotka pääsivät varaamaan rokotusajan vappuaattona.

Yhteensä pandemian aikana on Pirkanmaalla todettu 4 692 tartuntaa.

30.4. kello 15.16. Tampereen kaupungin sairaaloissa voi nyt vierailla

Tampereen kaupungin sairaala- ja kuntoutusosastoilla voi jälleen vierailla koronasuojaustoimia noudattaen. Poikkeuksena ovat karanteenissa tai eristyksessä olevat potilaat, joiden luokse vierailut eivät ole sallittuja.

Kaupunki on päivittänyt vierailuohjeet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin uusien ohjeiden mukaiseksi.

Kaupunki muistuttaa, että vierailulle saa tulla vain terveenä ja oireettomana. Käsihygienia, turvavälit ja kirurginen suu-nenäsuojus ovat välttämättömiä vierailulla.

30.4. kello 13.00. Moni riskiryhmään kuuluva on vielä rokottamatta – rokotuksen ottaminen vaatii omaa aktiivisuutta

Koronarokotusaikoja pystytään nyt avaamaan koko ajan nuoremmille ikäryhmille. Esimerkiksi Tampereella tänään perjantaina ajanvaraus aukeaa 50–54-vuotiaille.

Ainakin osittain syynä ripeään vauhtiin on se, että riskiryhmiin kuuluvat eivät ole varanneet aikoja niin paljon, kuin olisi toivottu. Tällä hetkellä riskiryhmiin kuuluvista tamperelaisista on rokotettu vasta 24,8 prosenttia. Koko maassa vastaava luku on 28,3.

– Kyllähän tuota lukua hieman huolestuneena seurataan. Meidän viestimme kaikille on, että varaa aika ja ota rokote vuorollasi. Se suojaa sinua ja samalla koko yhteisöä vakavalta infektiolta, sanoo hoitotyön päällikkö Birgit Aikio Tampereen kaupungilta.

Valtaosa riskisairauksia sairastavista löytyy terveydenhuollon potilasrekisteristä. Rokotusohjelman kehittämisestä vastaava ylilääkäri Tuija Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta arvioi, että useimmat kunnat eivät käytä rekisteriä potilaiden kutsumisen apuna.

Aikion ja Pirkkalan vastaavan lääkärin Jaakko Kivijärven mukaan riskiryhmäläisten tavoittelu henkilökohtaisesti on mahdotonta.

– Meillä ei ole kaikenkattavaa diagnoositietoa kuntalaisista. Saataa olla paljon henkilöitä, joilla on esimerkiksi todettu astma, mutta siitä ei ole mitään merkintöjä meidän papereissa. Silloin emme saa mitenkään hahmoteltua, että tämä henkilö olisi nyt rokotusvuorossa, Kivijärvi sanoo.

Rokotteen saaminen vaatiikin jokaiselta kansalaisaktiivisuutta. Tiedotusvälineet kertovat rokotustilanteesta ja ajantasainen tieto löytyy kuntien nettisivuilta. Esimerkiksi Tampereella tieto on päätetty pitää kaupungin etusivulla netistä (siirryt toiseen palveluun) niin kauan kuin massarokotuksia annetaan. Nettisivuilla kerrotaan myös, ketkä kuuluvat riskiryhmiin. Tietoa riskiryhmistä löytyy myös THL:n nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Birgit Aikio kannustaa myös vinkkaamaan tuttaville ajanvarauksen mahdollisuudesta.

– Voi sanoa, että olethan huomannut, että pääsisit jo rokotukseen.

Lue lisää täältä.

30.4. kello 9.20. Pirkanmaalla 23 uutta koronatartuntaa

Pirkanmaalla kerrottiin perjantaina 23 uudesta koronatartunnasta.

Fimlab tutki alueelta 1 553 näytettä, eli testeissä käytiin nyt tosi paljon.

Yhteensä todettuja tartuntoja on nyt 4 672.

Koronarokotukset etenevät nyt vauhdilla Pirkanmaalla. Tampereella aikoja pääsevät tänään varaamaan jo 50–54-vuotiaat.

29.4. kello 17.11. Äitiyspolille voi taas ottaa mukaan tukihenkilön

Tampereen yliopistolinen sairaala poistaa yhden koronarajoituksista. Puolison tai yhden muun tukihenkilön osallistuminen on jälleen sallittua äitiysultran seulontakäynneillä sekä äitiyspoliklinikan ja raskauspäivystyksen käynneillä.

Tukihenkilön osallistumista raskausajan polikliinisille käynneille rajoitettiin maaliskuussa valtakunnallisen sulkutilan ja hankaloituneen koronatilanteen takia. Nyt rajoitus poistuu.

TAYS muistuttaa, että tukihenkilön tulee olla täysin terve. Käynneillä on huolehdittava, että vähintään kahden metrin turvaväli muihin asiakkaisiin sekä henkilökuntaan säilyy.

– Pyydämme tukihenkilöä käyttämään suu-nenäsuojusta, jos siihen ei ole terveydellistä estettä. Huolehdithan omat suojaimet mukaan, TAYS sanoo tiedotteessa.

TAYSin mukaan Pirkanmaan koronaepidemia on edelleen hankala, ja mikäli tilanne vaikeutuu, rajoituksia voidaan joutua punnitsemaan uudelleen.

Eilen TAYS kertoi purkavansa sairaaloissa voimassa olleen vierailukiellon.

29.4. kello 17.03 Tampereella rokotusaikoja 50-vuotiaille

Tampereen kaupunki kertoo jälleen koronarokotusten etenemisestä uusiin ikäryhmiin. Seuraavana rokotusvuorossa ovat tänä vuonna 50–54 vuotta täyttävät eli vuosina 1967–1971 syntyneet tamperelaiset

50–54-vuotiaat tamperelaiset pääsevät varaamaan rokotusajan huomisesta perjantaista kello 12 alkaen. Ajan saa varattua verkossa osoitteessa www.tampere.fi/koronarokotukset (siirryt toiseen palveluun).

Verkkoajanvaraus vaatii tunnistautumista esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.

Jos ei pysty käyttämään verkkoajanvarausta, voi soittaa numeroon 03 5657 0023. Puhelimessakin ajanvaraus alkaa perjantaina kello 12.

Rokotuksia annetaan Ratinan rokotusyksikössä. Myös ilta-aikoja on saatavilla, sillä Ratinan yksikkö on auki arkisin kello 8–20.

29.4. kello 16.50 Mahdollisia korona-altistumisia bussissa alkuviikosta

Tampereen yliopistollinen sairaala kertoo Twitterissä mahdollisista korona-altistumisista.

TAYSin mukaan koronalle on voinut altistua nyt Tampereen seudun joukkoliikenteen bussissa 32. Ajankohdat ovat:

 • Maanantai 26. huhtikuuta kello 7.45-8.20 Taysin suuntaan
 • Tiistai 27. huhtikuuta kello 9.45-10.20 Taysin suuntaan ja kello 14.25-15 Ranta-Tampellan suuntaan

Samoissa busseissa matkustajia kehotetaan hakeutumaan testeihin matalalla kynnyksellä, jos saa koronan oireita.

29.4. kello 9.37 Pirkanmaalla 25 uutta koronatartuntaa

Pirkanmaalla kerrottiin torstaina 25 uudesta koronatartunnasta.

Fimlab tutki alueelta 1 696 näytettä, eli testeissä käytiin nyt tosi paljon.

Yhteensä todettuja tartuntoja on nyt 4 649.

TAYSin erityisvastuualueella on kuollut koronaan liittyen 80, sairaalahoidossa on nyt 17 koronapotilasta.

28.4. kello 13.20 TAYS sallii jälleen vierailut

Tampereen yliopistollinen sairaala on purkanut sairaalavierailuja koskevat rajoitukset. THL:n mukaan vierailuja potilaan luona voidaan rajoittaa vain, jos potilas on eristyksessä ja karanteenissa.

Vierailijoiden pitää kuitenkin noudattaa sairaalan laatimia turvaohjeita ja muun muassa varautua omalla hengityssuojaimella.

28.4. kello 10.15 Ajanvaraus avautuu 55–59-vuotiaille tamperelaisille

Koronarokotukset etenevät uusiin ikäryhmiin Tampereella. Seuraavaksi rokotusvuorossa ovat 55–59-vuotiaat eli vuosien 1962 ja 1966 välillä syntyneet tamperelaiset.

Rokotusajanvaraus alkaa keskiviikkona kello 12. Helpoiten ajan saa varattua netissä osoitteessa www.tampere.fi/koronarokotukset(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun). Aikoja voi varata myös puhelimitse.

55‒59-vuotiaita rokotetaan Ratinan rokotusyksikössä. Myös ilta-aikoja on tarjolla. Ratinan yksikkö on auki arkisin kello 8–20.

Ensimmäisen koronarokotuksen on nyt saanut noin 58 500 henkilöä eli 24 prosenttia tamperelaisista.

28.4. kello 9.05 Pirkanmaalla seitsemän uutta tartuntaa

Pirkanmaalla kerrottiin keskiviikkona seitsemästä uudesta koronatartunnasta. Koronatestissä kävi 1 233 ihmistä Pirkanmaalta.

Tiistiana kerrottiin kahdeksasta tartunnasta, eli suunta on viimein parempi kuin aikoihin.

Yhteensä epidemian aikana Pirkanmaalla on ollut 4 624 koronatartuntaa.

Yle järjestää tänään keskiviikkona kello 12 suoran lähetyksen, jossa asiantuntijat vastaavat yleisön koronakysymyksiin. Kysymyksiä on tullut etukäteen useita satoja.

27.4. kello 16.07 Koronatilanne paranee nyt Helsingissä ja Turussa mutta ei Tampereella – yksi syy voi olla ohjeiden noudattamisessa

Pandemiaryhmän mukaan Pirkanmaa on edelleen leviämisvaiheessa, eikä tilanne ole kohentunut kuten vaikka pääkaupunkiseudulla tai Varsinais-Suomessa. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella koronan ilmaantuvuus on kuluneen kahden viikon ajalta 65 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

Vaikka koronatilanne on valtakunnallisesti kohentunut, Pirkanmaan uusien tapauksien määrä ei ole samalla lailla vähentynyt.

Pirkanmaan tautitilanne on nyt lähellä Suomen keskiarvoa, kun yleensä se on ollut parempi. TAYSin johtajaylilääkäri Juhani Sandin mukaan variantit ovat saattaneet tulla eri maakuntiin eri tahtia, mikä voi olla yksi selitys. Viime aikoina virusmuunnos on levinnyt Tampereella asunnottomien ja päihderiippuvaisten keskuudessa.

Sandin mukaan myös ohjeisiin on voitu suhtautua eri tavalla Pirkanmaalla, koska tautitilanne ei ole ollut niin vakava kuin vaikka pääkaupunkiseudulla.

– Meillä ei ole yhtä selkeästi nähty tilanteen vakavuutta kuin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, missä tämä on koettu todella vakavaksi tilanteeksi. Meillä on ehkä opittu elämään siten, ettei olla suhtauduttu riittävällä vakavuudella suosituksiin ja ohjeisiin. Pitää toivoa, että maltti säilyy. Kyllä se sitten tilanne korjaantuu Pirkanmaallakin, Sand sanoo.

27.4. kello 16.09 Pientä lievennystä rajoituksiin

Alueellinen pandemiaohjausryhmä linjasi tiistaina, että ulkoliikunnassa alle 12-vuotiaiden ohjatussa ryhmäliikunnassa voi harjoitella ilman turvavälejä ja ryhmäkokoja. Kilpailutoiminta ei ole edelleenkään mahdollista. Viikko sitten pandemiaryhmä päätti avata nuorten sisäharrastukset pienimmissä ryhmissä, sitä ennen avattiin alakoululaisten harrastukset.

Aikuisten sisäliikuntaa ei vielä suositella. Jos koronatapaukset vähenevät, viikon päästä rajoituksia puretaan lisää.

Myös kokoontumisrajoituksia on lievennetty vähän. Aluehallintovirasto päätti kymmenen henkilön kokoontumisrajoituksesta Pirkanmaalle toukokuun alusta 16. toukokuuta asti.

Myös yksityistilaisuuksissa suositellaan kymmenen henkilön rajoitusta kuuden sijaan toukokuun puoleen väliin asti. Aiempi raja kulki kuudessa henkilössä, ja se on voimassa vielä vappuaattona.

27.4. kello 13.19 Tredun Kankaantaan toimipisteessä koronatartunta

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kankaantaankadun toimipisteessä Nokialla on ollut viime viikolla koronavirusaltistuminen. Kolme opiskelijaa on asetettu karanteeniin ensi maanantaihin saakka.

Tredu kertoo asiasta tiedotteessa. Tänään Tredu tiedotti tartunnasta myös Hepolamminkadun toimipisteessä. Asiaa hoidetaan yhteistyössä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kanssa.

27.4. kello 12.20 Tredun Hepolamminkadun pisteessä koronatarunta

Tampereen seudun ammattiopiston Tredun Hepolamminkadun toimipisteessä Tampereella on ollut koronavirusaltistuminen. Oppitunneilla ja ruokailun aikana ilman maskia tartunnan saaneen lähellä olleet opiskelijat olivat altistuneet.

Tredun mukaan kaikki altistuneet on tavoitettu. Viisi opiskelijaa on asetettu karanteeniin sunnuntaihin saakka.

27.4. kello 12.17 Kahdeksan uutta koronatapausta Pirkanmaalla, pandemiaryhmä kokoontuu iltapäivällä

Pirkanmaalla kerrottiin tiistaina kahdeksasta uudesta koronatartunnasta. Fimlab tutki alueelta 1 025 näytettä. Yhteensä todettuja tartuntoja on Pirkanmaalla nyt 4 617.

Päiväkohtaiset luvut ovat vaihdelleet varsin paljon. Pirkanmaan pandemiaryhmä kertoo tänään tiistaina kello 15.30 uusimmat tiedot koronatilanteesta, tartuntalähteistä ja jäljityksestä.

Tilaisuuden voi katsoa suorana Yle Areenassa.

26.4. klo 16.15 Kokoontumisrajoitukset jatkuvat: toukokuussa yli 10 hengen kokoontumiset pannassa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt jatkaa kokoontumisrajoituksia alueellaan. Rajoitukset kuitenkin lievenevät toukokuun alusta.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella ja Punkalaitumella yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärä rajoitetaan kymmeneen henkilöön. Tällä hetkellä alueella on kuuden hengen kokoontumisrajoitus huhtikuun loppuun asti.

Tapahtumia voi järjestää sallitulla osallistujamäärällä, jos ne pystytään järjestämään terveysturvallisesti turvaetäisyyksiä ja hygieniakäytäntöjä noudattaen. Aluehallintovirasto suosittelee kuitenkin painokkaasti, että turhia lähikontakteja jaksettaisiin edelleen sinnikkäästi välttää.

Nyt kerrottu määräys on voimassa 1.–16. toukokuuta.

26.4. klo 14.50 Rokotustietojen siirrossa THL:n rekisteriin ongelmia Nokialla

Nokialla on havaittu ongelma rokotustietojen siirtymisessä THL:n rokoterekisteriin. Nokialaisten koronarokottaminen edistyy samassa tahdissa muun Pirkanmaan kanssa, mutta ongelman vuoksi rokotustahti näyttää tilastoissa muita kuntia hitaammalta.

Rokotustietojen siirtymisessä potilastietojärjestelmästä THL:n rokoterekisteriin on tekninen häiriö, joka havaittiin viime viikolla. Häiriön syytä selvitetään.

Nokian terveyspalveluissa on rokotettu kertaalleen noin 27 prosenttia kaikista 16 vuotta täyttäneistä nokialaisista. Ensi viikolla aloitetaan perusterveiden 60 vuotta täyttäneiden rokottaminen.

26.4. klo 9.21 Viikonlopun koronasaldo 44

Pirkanmaalla kerrottiin maanantaina 18 uudesta koronatartunnasta. Testeissä kävijöitä oli vähän sillä, Fimlab tutki alueelta sunnuntaina 599 koronanäytettä.

Sunnuntaina kerrottiin 26 tartunnasta.

Tämä tarkoittaa, että viikonloppuna varmistettiin yhteensä 44 koronatartuntaa. Kaikkiaan todettuja tapauksia on pandemian aikana ollut 4 609.

26.4. klo 6.48 Mahdollisia altistumisia ravintoloissa ja liikuntakeskuksessa

Tampereen yliopistollisen sairaala varoittaa mahdollisista korona-altistumisista Tampereella ja Pirkkalassa.

TAYS kertoi Twitterissä, että 20. huhtikuuta on voinut altistua Pub Pikilinnassa klo 16–17 ja ravintola Härlemissä samana päivänä klo 17–18.

Pirkkalassa altistuminen on ollut mahdollista liikuntakeskus Hein tiloissa 18. huhtikuuta klo 16.30–18.30, 20. huhtikuuta klo 16–19 ja 23. huhtikuuta klo 16–18.

Koronatestiin kannattaa hakeutua pienistäkin oireista.

26.4. klo 6.40 Altistumiset vaikuttavat kouluun ja iltapäiväkehoon Ylöjärvellä

Metsäkylän yhtenäiskoulun 2. luokalla sekä iltapäivätoiminnassa tapahtui korona-altistumisia viime viikolla.

Altistuneisiin on oltu yhteydessä ja terveydenhuolto asettaa heidät karanteeniin. Karanteeni koskee noin 40 henkilöä.

Ylöjärven iltapäivätoiminnan ryhmä Metsäkylässä pidetään kiinni 3. toukokuuta asti. YMCA:n ja seurakunnan ryhmät toimivat normaalisti.

Ylöjärven kaupungin koronatiedotteita ja -ohjeita voi lukea täältä (siirryt toiseen palveluun).

Eilen sunnuntaina Pirkanmaalla kerrotiin 26 uudesta koronatartunnasta. Fimlab tutki Pirkanmaalla 931 näytettä.

24.4. kello 10:41 Oppilaita karanteeniin Kangasalla

Sariolan koulussa Kangasalla on altistunut koronavirukselle alle 15 henkilöä.

Kaupungin mukaan kaikkiin altistuneisiin otetaan yhteyttä lauantain 24.4.2021 aikana. Kaikki altistuneet tullaan asettamaan karanteeniin. Karanteeniin asetetuille järjestetään etäopetusta, muiden osalta koulu jatkuu normaalisti lähiopetuksena.

Henkilökunta ei ole altistunut, eikä joudu jäämään karanteeniin.

Tiedotus karanteeniin asetettujen kohdalla tapahtuu henkilökohtaisesti.

24.4. kello 9.27 34 uutta koronatartuntaa Pirkanmaalla

Tays kertoo 34 uudesta koronavirustartunnasta Pirkanmaalla. Fimlab tutki perjantaina kaikkiaan 1 034 näytettä.

Pirkanmaalla on varmistettu yhteensä 4 565 koronatartuntaa.

24.4. kello 8.50 Liikuntakeskus GoGo tiukentaa rajoituksiaan

Tamperelainen liikuntakeskus GoGo tiukentaa koronarajoitustoimiaan tällä viikolla liikuntakeskuksessa ilmenneiden koronatartuntojen vuoksi. GoGo:n tartuntaryppäästä oli löytynyt torstaihin mennessä 15 sairastunutta.

Liikuntakeskus on päättänyt yhteistyössä Taysin infektioyksikön tehdä useita tarkennuksia keskuksissa asioiville. Maanantaista alkaen liikuntakeskus kehottaa käyttämään vain yhden keskuksen palveluita. GoGo:lla on Tampereella useita toimipisteitä, joihin jäsenillä on käyttöoikeus. Rajoitus on voimassa ensi viikon ajan.

Asiakkaita pyydetään käyttämään kasvomaskia aulatiloissa, pukuhuoneissa ja ryhmäliikuntatunneille saavuttaessa sekä poistuttaessa. Maskisuositus on voimassa toistaiseksi.

Pirkanmaalla voimassa olevista koronarajoituksista huolimatta yksityiset liikuntasalit voivat olla auki rajoitetuille asiakasmäärille.

23.4. kello 15.55 Astra Zenecan vaihto toiseen rokotteeseen voi johtaa rokotusajan viivästymiseen

65–69-vuotiaita on rokotettu Pirkanmaalla viime aikoina Astra Zenecan koronarokotteella. Jos tähän ikäryhmään kuuluva on saanut ajan rokotukseen, mutta haluaa jonkun toisen valmistajan rokotteen, hänen pitää perua alkuperäinen aikansa.

Sairaanhoitopiiri kertoo, että uutta aikaa joutuu todennäköisesti odottamaan jonkin verran kauemmin. Tämä liittyy ajanvarauksen ruuhkautumiseen ja siihen, että rokotusaikoja varten on jo tehty rokotetilaukset ja aikataulusuunnitelmat.

THL linjasi tällä viikolla, että 65–69-vuotias voi toukokuun alusta lähtien saada halutessaan jonkun muun kuin Astra Zenecan rokotteen. Aiemmin rokotevalmistetta ei ole voinut valita itse.

Ne 65 vuotta täyttäneet, jotka ovat saaneet ensimmäisenä rokoteannoksena Astra Zenecaa, saavat tehosteena samaa rokotetta. Tästä poiketaan vain, jos rokotteelle on ilmennyt jokin vasta-aihe – esimerkiksi vakava allerginen reaktio.

Lue lisää täältä.

23.4. kello 13.10 Kaksi mahdollista altistumispaikkaa

TAYS tiedottaa kahdesta uudesta paikasta, jossa on voinut altistua koronalle. Paikat ovat Urjalan S-kauppa viime viikon tiistaina (13.4) kello 15–20.

Toinen on Ideaparkissa oleva vaateliike New Yorker. Sielä virukselle on voinut altistua tämän viikon maanantaina kello 10–14 ja tiistaina kello 10–14.

Ohje kuluu: hakeudu ripeästi koronatestiin, jos saat oireita oltuasi näissä paikoissa.

23.4. kello 13.09 Rauhaniemen puutteita alettu korjata

Tampereen Rauhaniemen sairaalassa paljastuneita epäkohtia on jo alettu korjata. Näin kertoo Tampereen kaupungin hallintoylilääkäri Arto Lemmetty.

Aluehallintovirasto löysi tammikuussa Rauhaniemeen tekemässään tarkastuksessa lukuisia puutteita ja epäkohtia muun muassa hygieniatoimista.

Avi otti tarkastuskertomuksessa kantaa myös sairaalan tiloihin. Kaupungin mukaan pidemmän tähtäimen tavoite on Rauhaniemen sairaalan toimintojen siirtyminen Hatanpään sairaalakampukselle.

Kaupunki sanoo suhtautuvansa vakavasti AVI:n antamiin toimintaohjeisiin, mutta tulkitsee, että puutteet eivät ole vakavia, koska korjaamisesta ei annettu kehotuksia.

23.4. kello 11.19 Tampere rokottaa työikäiset itse

Työikäisten koronarokotukset alkavat Tampereella. Vuonna 1961 ja sitä aiemmin syntyneet ovat päässeet varaamaan rokoteaikoja perjantaiaamusta alkaen. Kello 8 alkanut ajanvaraus ruuhkautui odotetusti ja ihmiset ovat kertoneet yrittäneensä varata aikaa jopa tunnin.

Tampereen kaupunki hoitaa näillä näkymin työikäisten koronarokotukset pitkälti itse. Johtaja Taru Kuosmanen Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluista kertoo, että nykyinen järjestelmä kestää vähintään kolminkertaisen rokotemäärien tulon.

– Suhtaudumme myönteisesti työterveyden rooliin, mikäli rokotteita tulee enemmän. Toki olemme pohtineet tarvittaessa myös oman toiminnan laajentamista.

Kaupunki rokottaa tällä hetkellä terveysasemilla ja Ratinan rokotuspisteessä. Kesällä voidaan tarvittaessa avata myös drive-in rokotuspiste.

Pirkanmaalla on sovittu, että sairaanhoitopiiri voi tarvittaessa tehdä sopimukset yksityisten työterveysyritysten kanssa, jos siihen on tarvetta.

Lue lisää täältä.

23.4. kello 9.36 Pirkanmaan koronaluvut nyt korkeita – uusia tartuntoja 36

Pirkanmaalla on edelleen paljon liikkeellä koronavirusta. TAYS kertoo perjantaina, että Pirkanmaalla on todettu 36 uutta tartuntaa eri laboratorioissa.

Fimlab tutki alueeltamme torstaina yhteensä 1 246 näytettä.

TAYS muistuttaa Twitterissä, että edelleen on syytä välttää muiden ihmisten kohtaamista. Myös turvavälit, maski ja käsihygienia on hyvä muistaa.

22.4. kello 17.46 Tampereella yli 60-vuotiaiden ajanvaraus avautuu perjantaina

Työikäisten koronarokotukset ovat alkamassa Tampereella. Ensimmäisenä rokotusta pääsevät varaamaan 60–64-vuotiaat. Ajanvaraus avautuu perjantaina klo 8 Tampereen kaupungin verkkosivuilla. Aikoja voi varata myös puhelimitse.

Yli 60-vuotiaita rokotetaan Ratinassa. Rokotusta varten ei tarvitse olla vielä täyttänyt 60 vuotta. Riittää, että 60 tulee täyteen tänä vuonna.

Hoitotyön päällikkö Birgit Aikio neuvoo, että aikoja kannattaa seurata netistä, vaikka juuri tietynä hetkenä ei olisi vapaita aikoja.

– Seuraamme tilannetta ja avaamme aikoja hallitusti kahdelle seuraavalle viikolle.

Ensi maanantaina Tampereella avautuu toinen ajanvaraus, jossa yli 65-vuotiaat pääsevät valitsemaan rokotteensa. Se tarkoittaa käytännössä joko Astra Zenecan tai Pfizer Biontechin rokotetta. Yli 65-vuotiaiden rokotukset Phizer Biontechin rokotteella alkavat toukokuussa.

22.4. kello 17.45 GoGo Parkin ryhmäjumppaajilla uusia tartuntoja, myös asumispäivystys Tastun ketju laajentunut

Aikuisten sisäliikuntaharrastuksista on tullut viime ja tällä viikolla lukuisia koronatartuntoja. Suurin osa tapauksista liittyy Tampereen keskustassa toimivan GoGo Parkin ryhmäliikuntatunteihin.

GoGo:n ryppäässä on tähän mennessä 15 sairastunutta, kun tiistaina lukumäärä oli 10. Koronarajoituksista huolimatta yksityiset liikuntasalit voivat olla auki rajoitetuille asiakasmäärille.

GoGo Park kertoi tartunnoista tiistaina. Yrityksen ryhmäliikuntatunnit ovat tauolla ainakin huomiseen. Altistuneita on seulottu.

Tampereen asumispäivystyksessä Tastussa on löytynyt kaksi uutta tartuntaa. Ne ovat molemmat asiakkailla. Yhteensä tartuntoja on 24, niistä 15 on asiakkailla ja 9 henkilökunnan jäsenillä.

Päihteiden käyttäjien keskuudessa on todettu myös tartuntoja muualla kuin Tastussa. Päihteiden käyttäjien piirissä levinneet tartunnat ovat olleet Etelä-Afrikan virusmuunnosta, joka tarttuu tavallista virustyyppiä herkemmin.

22.4. kello 17.43 Korona-altistumisia Kangasalla Ruutanan koulussa ja Tampereella useissa yksiköissä

Kangasalla Ruutanan koulussa on korona-altistumisia. Kangasalan kaupunki tiedottaa, että koronavirukselle on koulussa altistunut alle 15 henkilöä.

Kaikkiin altistuneisiin otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä torstain aikana ja kaikki altistuneet asetetaan karanteeniin.

Karanteeniin asetetuille järjestetään etäopetusta, muiden osalta koulu jatkuu normaalisti lähiopetuksena, kaupunki kertoo tiedotteessa.

Tampereelle perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen karanteenimäärät ovat hienoisessa kasvussa.

Kaupunki kertoo nettisivullaan(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun), että päivähoidossa ja esiopetuksessa karanteenissa on 67 lasta ja 8 henkilökuntaan kuuluvaa.

22.4. kello 15.11 Yksi uusi kuolemantapaus

TAYSin eritysivastuualueella on kuollut nyt 80 potilasta koronaan liittyen. Sairaalahoidossa on 12 koronapotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Ertyisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Kanta-Häme ja Etelä-Pohjanmaa.

22.4. kello 10.20 Paljon koronatartuntoja, tapaukset monista eri lähteistä

Pirkanmaalla kerrottiin torstaina 46 uudesta koronatartunnasta. Luku on tämän viikon suurin päiväkohtainen luku tähän mennessä.

Testeissä on käyty viime aikoina hyvin. Keskiviikkona Fimlab tutki alueelta 1521 näytettä, tiistaina lähes saman verran.

Yhteensä todettuja tartuntoja on ollut epidemian aikana 4 495.

– Mikään yksittäinen ryväs ei selitä tämän päivän lukemaa. Tartuntoja on erilaisista lähteistä - myös toistaiseksi tuntemattomista lähteistä, TAYS kertoo Twitterissä.

TAYSin erityisvastuaaluella koronan seurauksena on kuollut 79 ihmistä. Sairaalahoidossa on 18.

Erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme.

21.4. kello 17.35 Nokialla altistumisia kahdessa koulussa

Nokian Myllyhaan ja Alhoniityn kouluissa on todettu mahdollisia altistumisia koronavirukselle.

Myllyhaan koulussa karanteeniin on Nokian kaupungin mukaan asetetttu noin 40 ihmistä. Alhoniityn koulusta karanteeniin on joutunut 25 ihmistä koulussa ilmenneen tartunnan takia.

Nokian kaupunki kertoo tiedotteessa, että asianosaisiin on oltu yhteydessä. Muiden oppilaiden osalta koulutyö jatkuu normaalisti.

Nokian kaupunki ohjeistaa hankkiutumaan testeihin pienilläkin oireilla.

21.4. kello 16.08 Ylioppilaskunta muistuttaa koronaohjeista – "Nyt ei ole aika mennä Etunurtsille"

Tampereen ylioppilaskunta TREY muistuttaa opiskelijoita koronaohjeiden noudattamisesta.

TREY:n mukaan opiskelijat ovat kokoontuneet joukolla esimerkiksi Hervannan kampuksen etunurmikolle eikä yliopiston koronarajoituksia tai alueellisia suosituksia, kuten turvavälejä, ole noudatettu.

Tamperelaisopiskelijat aloittivat vapun vieton viikko sitten, mutta se ei saa vaarantaa turvallisuutta, oppilaskunta sanoo nettisivullaan (siirryt toiseen palveluun).

21.4. kello 16.01 Korona-aika lisäsi ruoka-avun tarvetta – ruokapankki tuplaa nyt tilansa

Tampereen seurakuntien ylläpitämä ruokapankki saa tuplasti lisää tilaa Nekalassa. Uudet tilat otetaan käyttöön 6. toukokuuta.

Uusien tilojen ansiosta ruokapankki pystyy paremmin vastaamaan kasvaneeseen avun tarpeeseen. Elintarvikeavun koordinaattori Marja Palkonen arvio, että korona-aika on kasvattanut ruoka-avun tarvetta jopa 30 prosentilla.

– Pandemia on tuonut ruoka-avun piiriin nuoria aikuisia, perheitä ja ihmisiä, joiden taloudellinen tilanne on vaikea.

Viime vuonna Ruokapankki jakoi 107 359 avustusta eli huimat 214 718 ruokakassia. Lisäksi Tampereella jaettiin Via Dian kautta 50 000 kiloa avustusruokaa.

21.4. kello 15.49 Blockfest voi hyvin toteutua

Hallituksen uutiset kesän festivaaleista otettiin positiivisena vastaan Tampereella. Nyt näyttää siltä, että Pohjoismaiden suurin hiphop-festivaali Blockfest pystytään järjestämään elokuun lopussa.

Hallituksen mukaan tämänhetkisen tiedon valossa ja viime kesän kokemusten perusteella on mahdollista, että erityisesti loppukesällä isompia tapahtumia voidaan järjestää.

Blockfestin vastaava tuottaja Kalle Kallonen oli uutisesta mielissään.

– Kuukausia olen viestiä odottanut. Kiva, että se vihdoin tuli. Uskaltaa painaa taas yhden vaihteen isommalle, Kallonen kertoo Ylelle.

Lue lisää täältä.

21.4. kello 15.48 Pirkanmaalla 17 uutta koronatartuntaa

Pirkanmaalla kerrottiin keskiviikkona 17 uudesta koronatartunnasta. Yhteensä todettuja tartuntoja on ollut 4 449.

Koronasuosituksia on pikku hiljaa helpotettu.

Nuorten sisäharrastukset avattiin tiistaina. Alakouluikäisten harrastukset sallittiin jo maanantaista. Samoin ravintolat saavat olla tästä viikosta alkaen auki tiukoin rajoituksin.

Pirkanmaalla on ollut koronatartuntoja viime aikoina etenkin asunnottomilla, päihteiden käyttäjillä ja jumpissa käyneillä.

20.4. kello 16.19 Tredu edellyttää maskia

Suomen toiseksi suurin ammatillisen koulutuksen järjestäjä, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu vaatii nyt entistä voimakkaammin opiskelijoita käyttämään maskia.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue antoi Tredulle viime viikolla ohjeensa hengityssuojainten tai kasvomaskien käytön valvontaan.

– Aluehallintoviraston tuore ohjeistus vetoaa työturvallisuuslakiin ja rinnastaa Tredun työnantajaan myös opiskelijoiden osalta. Työnantaja on vastuussa opiskelijoiden ja henkilökunnan turvallisuudesta ja työskentelyn terveellisyydestä, ammatillisen koulutuksen johtaja Outi Kallioinen sanoo.

Tämän perusteella oppilaitos kertoo voivansa edellyttää maskia.

Käytännössä tämä tarkoittaa Tredun mukaan sitä, että maskista kieltäytyvä opiskelija voidaan tarvittaessa ohjata etäopetukseen.

Lue lisää täältä.

20.4. kello 16.16 Tartuntoja kerrostaloissa, jumpissa ja asunnottomilla

Suurin osa tartunnoista on tullut yleensä perhepiiristä tai ystäviltä, mutta epäilyjä on ollut, että virus on voinut tarttua myös lyhyissä kontakteissa.

TAYS kertoi viime viikolla (siirryt toiseen palveluun), että tuntemattomiksi jääneiden koronatartuntojen jälkianalyyseissä on tullut ilmi tapauksia, joissa todennäköisin tartunnanlähde on ollut kontakti vielä oireettoman sairastuneen kanssa. Kontakti on tapahtunut esimerkiksi ulkona tai porraskäytävässä. Selvityksen mukaan tartunnat saaneet ovat voineet asua lähekkäin.

– Kyllä näitä kymmeniä on meidän tartunnoista. Saatamme tietää vain, että osoite on samassa rappusessa. Ihmiset ovat voineet tavata rappukäytävässä, ylilääkäri Jaana Syrjänen sanoo.

Jäljittäjät eivät voi kysyä suoraan, onko tartunnan saanut tavannut tiettyä naapuriaan, ettei terveystietoja paljasteta. Tämä on kuitenkin todennäköisestä, että tartunta on tullut juuri näistä kohtaamisesta.

Tätä riskiä ehkäisee, että maskin laittaa jo kotona kasvoille.

Viime viikon aikana Pirkanmaalla todettiin 157 uutta koronatartuntaa. Niistä pystyttiin jäljittämään 128 tapauksen eli 82 prosentin tartuntalähde.

Tartuntoja todettiin nyt työpaikoilla suhteellisesti enemmän kuin aiempina viikkoina. Päihteidenkäyttäjien sekä asunnottomien parissa oleva epidemia muodostaa merkittävän osan viime viikon tartunnoista. 21:stä muusta tapauksesta kolmasosa todettiin päihteidenkäyttäjillä. Virusmuunnoksia on löydetty otantanäytteistä Pirkanmaalla vajaat 200, joista suurin osa on brittivarianttia. Päihteiden käyttäjien tartunnat ovat olleet Etelä-Afrikan varianttia.

Tartuntoja todettiin seitsemällä eri työpaikalla yhteensä 18, näistä suurin osa oli asumispäivystyksen työntekijöillä. Hoito- tai hoivayksiköstä todettiin 14 tartuntaa, joista suurin osa oli asunnottomien asumispäivystyksessä Tampereella.

Aikuisten sisäliikuntaharrastuksista tuli viime viikolla yhteensä viisi tartuntaa. Neljä tapausta tuli jumpparyhmistä ja niihin tuli Syrjäsen mukaan tällä viikolla kuusi tapausta vielä lisää. Ryppäässä on tähän mennessä kymmenen sairastunutta.

Altistumisten takia GoGo Parkin ohjattu ryhmäliikunta on tauolla perjantaihin asti, yritys tiedotti asiakkailleen.

Jaana Syrjäsen mukaan altistuneet ovat karanteenissa ja noin 200 yrityksen asiakasta seulotaan.

204.4. kello 16.12 Nuoret pääsevät harrastamaan

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä linjasi tiistaina, että alle 20-vuotiaiden ryhmäharrastukset voidaan tällä viikolla käynnistää turvaohjeita noudattaen myös sisätiloissa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kymmenen hengen ryhmäkokojaja kahden metrin turvavälejä.

Myös vapaan sivistyksen opetustoiminta, taiteen perusopetus ja nuorisotilat voidaan avata nuorille ohjattuun ryhmätoimintaan maskisuositusta ja turvaohjeita noudattaen.

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä linjasi viikko sitten, että vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien ryhmäharrastukset sisätiloissa ovat jälleen mahdollisia. Tiistaina selvisi, että koulujen lähiopetukseen siirtyminen ei ole näkynyt tartuntojen kasvuna. Alle 10-vuotiaiden tartunnat ovat jonkin verran vähentyneet.

Aikuisten sisäliikunta on yhä tauolla.

20.4. kello 9.11 Pirkanmaalla 19 uutta tartuntaa

PIrkanmaalla kerrottiin tiistaina 19 uudesta koronatartunnasta. Fimlab tutki vain 578 näytettä.

Yhteensä Pirkanmaalla on ollut pandemian aikana 4 432 koronatartuntaa.

Pirkanmaan pandemiaryhmä kertoo tänään iltapäivällä uusimmat tiedot koronatilanteesta. Samalla selviää, puretaanko joitakin suosituksia ja rajoituksia.

Yle seuraa tilaisuutta suorana kello 15.30 alkaen.

20.4. kello 9.10 Riskiryhmän rokotukset laajenevat Tampereella

Tampereella alkoivat tiistaina riskiryhmän 2 rokotukset 18–39-vuotiaille.

Ajan rokotukseen on voinut varata tänään kello kahdeksasta alkaen. Rokotuksia annetaan ajanvarauksella Ratinan rokotusyksikössä arkisin kello 8–20. Ajan saa varattua verkossa (siirryt toiseen palveluun).

Jos et pysty käyttämään verkkoajanvarausta, soita numeroon 03 5657 0023.

Riskiryhmään 2 kuuluvat seuraavat sairaudet ja tilat:

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
 • Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 • Vaikea krooninen maksasairaus
 • Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Uniapnea
 • Psykoosisairaus
 • Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Tällä hetkellä rokotusajan Tampereella voivat varata:

 • Kaikki 65 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat
 • Riskiryhmään 1 kuuluvat yli 16-vuotiaat (16 vuotta jo täyttäneet)
 • Riskiryhmään 2 kuuluvat tänä vuonna 40 vuotta täyttävät tai sitä vanhemmat (vuonna 1981 ja sitä aiemmin syntyneet). Ajanvaraus riskiryhmään 2 kuuluville 18–39-vuotiaille (jo 18 vuotta täyttäneet) alkaa 20.4.2021 kello 8.
 • Yli 70-vuotiaan kanssa samassa taloudessa asuvat omaishoitajat (päätös omaishoidon tuesta)
 • Ratinan rokotusyksikössä rokotetaan ajanvarauksella riskiryhmään 1 kuuluvia 16–64-vuotiaita sekä riskiryhmään 2 kuuluvia 18–64-vuotiaita.

Tampereen kaupungin terveysasemilla rokotetaan ajanvarauksella kaikkia 65 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia tamperelaisia.

Muissa kunnissa tiedon saa parhaiten verkkosivuilta. Osassa kunnissa rokotukset etenevät hitaammin, osassa nopeammin kuin Tampereella.

19.4. kello 17.01 Tastussa uusia tartuntoja, tapauksia myös päihteidenkäyttäjillä laajemminkin

Tampereen asumispäivystyksen Tastun koronaketjuun on tullut kolme uutta koronatartuntaa. Perjantain jälkeen on raportoitu kaksi uuttaa tartuntaa asiakkailla ja yksi henkilökunnalla.

Tartuntoja on Tastusta löytynyt nyt yhteensä 22. Sairastuneista 13 on asiakkaita ja yhdeksän henkilökuntaa.

Tampereen kaupungin epidemiologin Sirpa Räsäsen mukaan korona leviää Tampereella nyt päihteiden käyttäjien keskuudessa laajemminkin.

– Päihteidenkäyttäjillä on todettu muutenkin useita tartuntoja, jotka eivät ole tapahtuneet asumispäivystyksessä, Räsänen kertoo.

Tastun koronarypäs tuli ilmi viime viikolla. Tampereen kaupunki kertoi perjantaina, että altistuneille asumispäivystyksen asukkaille on järjestetty tilapäismajoitustiloja muun muassa päihtyneiden päivätoimintakeskus Huoltsusta.

19.4. kello 9.12 Viikonloppuna yhteensä 37 koronartartuntaa

Pirkanmaalla kerrottiin maanantaina 10 uudesta koronatartunnasta. Testeissä kävijöitä oli vähän sillä, Fimlab tutki alueelta sunnuntaina 533 koronanäytettä.

Sunnuntaina kerrottiin 27 tartunnasta. Tämä tarkoittaa, että viikonloppuna varmistettiin yhteensä 37 koronatartuntaa. Yhteensä todettuja tapauksia on pandemian aikana ollut 4 413.

Viime viikko oli rauhallisempi kuin edeltävät. Tiistaina pandemiaryhmä kertoo, voidaanko nuorten sisäharrastuksia avata. Viikko sitten 2008 syntyneiden ja tätä nuorempien sisäharrastukset sallittiin taas tietyin rajoituksin.

Ravintolat aukesivat maanantaina myös Pirkanmaalla tiukoin rajoituksin. Pirkanmaalla maanantaista alkaen ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, käytössä on kolmasosa asiakaspaikoista. Alkoholia saa anniskella kello 7–17 ja sallittu aukioloaika on kello 05–18.

Muissa ravintoloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Anniskelu on sallittu kello 7–17 ja sallittu aukioloaika on kello 05–19. Myös näiden alueiden ravintoloissa asiakkaat on sisätiloissa ohjattava istumaan paikoillaan. Esimerkiksi karaoke ja tanssiminen ovat kiellettyjä.

Lue lisää:

Lue tästä Pirkanmaan koronapäivitykset 1.1.–28.2.2021

Lue tästä Pirkanmaan koronapäivitykset 16.11.–31.12.2020

Lue tästä Pirkanmaan koronapäivitykset 1.9. – 14.11.

Lue tästä Pirkanmaan koronapäivitykset 2.5.–31.8.

Lue tästä Pirkanmaan koronapäivitykset 27.3.–30.4.

Lue seuraavaksi