1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Viihdekeskus Revontulen kevät oli loppuunmyyty, nyt kaikki on peruttu – toimitusjohtaja: "Jos rahoitusta ei löydy, edessä on konkurssi"

Koronaviruksen vaikutukset iskevät syvälle matkailualaan.

matkailu
Hotelli Revontulen autio ravintolasali.
Revontulen tuolit jäivät tyhjilleen.Jarkko Riikonen / Yle

Koronavirus on ajamassa matkailu- ja viihdealan yrityksiä kovaa vauhtia taloudellisiin vaikeuksiin. Esimerkiksi Revontulessa Hankasalmella kaikki viihdeillat on peruttu ja asiakkaat ovat kaikonneet. Tulot ovat tyrehtyneet täysin.

– Olemme järkyttyneitä, kolme päivää on otettu vastaan peruutuksia. Jos rahoitusta ei löydy, edessä on väistämättä konkurssi, sanoo Revontulen toimitusjohtaja Tiia Valkama.

Revontuli teki helmikuussa kaikkien aikojen myyntiennätyksensä. Myös maalis- ja huhtikuu olivat loppuunmyytyjä. Nyt ne on peruttu.

Arkipäivien kokous- ja työmatka-asiakkaiden tuomat tulot ovat kadonneet matkustus- ja kokoontumiskieltojen mukana, mutta kulut juoksevat koko ajan. Revontulen kassavirta on miinuksella, kun ennakkovarausmaksuja palautetaan asiakkaille.

– Ei meidän kassamme riitä kuukausiksi tällaiseen, että kulut juoksevat ja tuloja ei ole.

Hotelli Revontulen autio respa.
Revontulen vastaanotossa ei nyt ole kiireitä.Jarkko Riikonen / Yle

Saman tyyppisessä tilanteessa ovat muutkin matkailualan yritykset. Esimerkiksi Varjolan tilalta Laukaasta kerrotaan, että majoitukset ja ohjelmat on peruttu kevään ajalta. Yritys on suljettuna huhtikuun loppuun asti ja vajaat 10 työntekijää on lomautettu.

Saarijärven hotelli Summassaaresta kerrotaan että ryhmät ovat peruttaneet tulonsa ja Kelan järjestämiin kuntoutuksiin ihmiset eivät tänä aamuna yksinkertaisesti tulleet paikalle.

Pihtiputaalla keskustassa äskettäin avanneen Koto Hotellin ensi viikonlopun majoitusvarauksista noin puolet on peruttu.

Lainarahoitus pitää maksaa poiskin

Asiakaskato tarkoittaa kaikissa matkailualan yrityksissä sitä, että raha juoksee kassasta ulos. Ennen pitkää rahat loppuvat, ja tarvitaan ulkopuolista rahoitusta.

Käytännössä ulkopuolinen rahoitus tarkoittaa lainaa.

Paljonko lisärahoitusta tarvittaisiin esimerkiksi Revontulessa riippuu siitä, miten kauan koronaviruksen vaikutukset jatkuvat. Valkama luonnehtii rahamäärää tässä vaiheessa sanomalla vain, että se on iso.

– Peli ei ole pelattu ennen kuin se on pelattu, ja periksi ei anneta milloinkaan, mutta jos rahoitus on lainaa, sekin pitää maksaa jossain vaiheessa pois, Valkama sanoo.

Mahdollinen valtion taloudellinen tuki pitäisi saada pikaisesti.

– Pienten ja keskisuurten yritysten kassat eivät yleensä mitään valtavia ole, ne tyhjenevät aika nopeasti. Ei tässä kuukausia voida odottaa.

Valkama odottaa valtiolta myös selviä ohjeita. Ne helpottaisivat toimintaa.

– Tällä toimialalla jokainen tahollaan miettii, miten toimitaan, ja eri yrityksistä tulee asiakkaille erilaista viestiä. Olisi selkeämpää, jos saataisiin toimintaohjeet suositusten sijaan.

Juttua korjattu 16.3.2020 kello 20.00: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Koto Hotellin ensi viikonlopun majoitusvaraukset on peruttu. Oikeasti noin puolet niistä on peruttu.

Lue seuraavaksi