Näillä vinkeillä onnistut etätöissä, vaikka kotona hääräisi koko perhe – "Jokaisen työ ja opiskelu on yhtä tärkeää"

Tutkijan mukaan tärkeää on, että yhteisistä pelisäännöistä keskustellaan myös lasten kanssa.

etätyö
Etätyön tekemistä sohvalla kuulokkeet päässä.
Kuulokkeet voivat olla nyt monessa perheessä tarpeen, jos jokaiselle ei löydy kotoa omaa rauhallista työtilaa.Niko Mannonen / Yle

Moni on aloittanut työviikon avaamalla läppärinsä työpaikan sijaan kotona. Samaan aikaan yhä useamman perheen lapset ovat kotona karanteenien tai koulujen sulkemisten takia.

Miten töistä selviää, jos kotona touhuaa nyt koko perhe?

Perhe neuvottelupöydän ääreen

Jotta useampi ihminen pystyy keskittymään saman katon alla tehtäviinsä, on perheen hyvä suunnitella työpäiviä yhdessä.

Jyväskylän yliopiston työhyvinvoinnin alan professori Taru Feldt tekee itsekin nyt töitä samoissa tiloissa puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa.

– Meitä on neljä saman katon alla. Tällaisessa tilanteessa täytyy keskustella perheen kanssa, miten taataan jokaisen tarpeet. On muistettava, että kaikkien työt, koulutehtävät ja opiskelut ovat yhtä tärkeitä, Feldt sanoo.

Taru Feldt
Taru Feldtin mukaan kotihommat kuten pyykkäys tai ruoanlaitto voivat toimia aivoja lataavina minitaukoina. Simo Pitkänen, Yle

Työrauhan luomiseksi vaaditaan sopimuksia ja joustavuutta, koska kaikille ei välttämättä riitä kotona omaa huonetta tai muuta rauhallista soppea. Parhailla työpisteillä voidaan esimerkiksi vuorotella ja työaikoja vaihdella niin, etteivät kaikki työskentele samaan aikaan.

Feldtin mukaan esimerkiksi ruoanlaiton ja harrastusten suhteen on hyvä sopia roolijaosta ja pohtia, voisiko toinen vanhemmista työskennellä illalla.

Yhdessä asioista sopiminen on myös palautumisen kannalta tärkeää. Jos työpäivästä tulee liian rikkonainen, se voi venyä niin, ettei varsinaiseen työstä irrottautumiseen olekaan enää aikaa.

– Se voi kuormittaa, kun työasioista ei pääse henkisesti irti. Irrottautumista on siksi hyvä opetella.

Feldt neuvoo tekemään suunnitelman koko perheelle siitä, milloin kukin tekee töitä ja milloin huolehditaan palautumisesta.

Selitä tilanne lapsille

Pienetkin lapset ymmärtävät paljon, kun heille selittää asiat huolellisesti, Feldt muistuttaa.

–Heidänkin kanssaan voi sopia työnjaosta ja siitä, mitä kukin tekee milloinkin. Kaikki lähtee vanhempien tekemistä sopimuksista, mutta niistä on tärkeä puhua lasten kanssa. Heille voi selittää vaikkapa, että tänään kysytään neuvoja vain isältä ja annetaan äidin työskennellä rauhassa.

Koululainen kirjoittaa.
Lasten kanssa on hyvä sopia, milloin tehdään koulutehtäviä ja milloin puuhataan muuta.Jyrki Lyytikkä / Yle

Feldtin mukaan on kohtuutonta odottaa, että lapset pysyvät hiljaa koko vanhempien työpäivän ajan. Koska kotioloissa ääniltä ei voi täysin välttyä, saattavat hyvät kuulokkeet olla yksi avain keskittymiseen.

Tärkeää on pysyä uudessa tilanteessa myös kärsivällisenä sekä itseä että muita perheenjäseniä kohtaan.

– Uusi tilanne haastaa aina, ja se voi hetkellisesti olla kuormittava ja hämmentävä, kun arkea täytyy järjestellä uudelleen ja sopia pelisäännöistä. Jaksamisen kannalta uusi kokemus voi olla myös virkistävää, koska työn tekemisestä voi saada erilaisia kokemuksia, Feldt toteaa.

Lue myös:

Koronavirus synnytti etätyöbuumin, joka saattaa mullistaa työelämän – Asiantuntija: Tässä ollaan aika isojen muutosten äärellä

Heikki Valkama: ”Etätyö on paremman väen optio” – puolitoista miljoonaa suomalaista ei voi siirtyä etätöihin, oli korona tai ei

Liisa ja Jussi Oja eivät käy työpaikoillaan juuri koskaan etätyön ansiosta – Perhebarometrin mukaan työn joustavuus mahdollistaa perheen ja työn yhdistämisen