1. yle.fi
  2. Uutiset

Etäopetuksessa koulu alkaa aikaisin aamulla, kuten tähänkin asti – Rehtori: “Lapsille tiedoksi, että tämä ei ole lomaa”

Huittisissa oppilaiden on oltava etälaitteidensa ääressä koulupäivän ajan, sillä opettaja voi ottaa videoyhteyden mihin aikaan vain.

etäopetus
Rehtori Maarit Malmberg istuu työpöytänsä ääressä.
Lauttakylän koulun rehtori Maarit Malmberg haluaa tehdä selväksi, että koulua käydään etänäkin sovittuina kellonaikoina.Jere Sanaksenaho / Yle

Maanantaina Huittisten Lauttakylän koulussa pääosin vasta harjoiteltiin etätöitä. Opettajat kävivät läpi ohjelmistoja ja ilmoittivat oppilaille, mitä kaikkea älylaitteille pitää ladata. Tiistaina videoyhteyksien koteihin pitäisi olla valmiina.

Huittinen ilmoitti ensimmäisenä Satakunnassa siirtävänsä kaikki koululaiset etäopetukseen maanantaista lähtien. Päätös koskee maaliskuun kahta viimeistä viikkoa. Jatko ratkeaa myöhemmin.

Sivistysjohtaja Eija Mattila seisoo tyhjässä luokassa.
Sivistysjohtaja Eija Mattila kertoo, että Huittinen halusi reagoida koronaepidemiaan ajoissa. Nyt luokkahuoneet ovat tyhjillään ainakin kaksi viikkoa.Jere Sanaksenaho / Yle

Huittinen päätti varautua uhkaavaan korovavirustilanteeseen ensimmäisten joukossa, eikä jäänyt odottelemaan hallituksen mahdollisia ratkaisuja. Kaupungin sivistysjohtaja Eija Mattila kertoo, että tällaisessa tilanteessa haluttiin toimia ajoissa.

– Viikonlopun aikana varmistui sellainen tahtotila, että haluamme mieluummin ottaa näitä askelia ennakoivasti, jotta vältymme mahdollisimman monilta tartunnoilta.

Sujuvasti vauhtiin

Opettajat ottivat yhteyttä oppilaiden vanhempiin jo viikonlopun aikana. He selvittivät, että kaikilla on tarvittavat laitteet kotona. Myös tarvetta kouluruokailun järjestämiseen selvitettiin.

Lauttakylän koulun rehtori ja perusopetuksen koordinaattori Maarit Malmberg kertoo, että ainakaan maanantaihin mennessä ei ollut tullut ilmoituksia ongelmista.

– Olemme varautuneet järjestämään jollain keinolla oppilaalle ruokailun, jos hän jostain perustellusta syystä ei pysty hoitamaan sitä kotona. Toistaiseksi emme ole saaneet yhtään pyyntöä ruokailun järjestämisestä.

Koulu kertoo saaneensa vanhemmilta hyvin positiivisia yhteydenottoja aiheeseen liittyen. Maarit Malmberg uskoo, että päätös oli monessa kodissa odotettu.

– Olemme saaneet paljon tsemppiviestejä, ja vanhemmat ovat ilmoittaneet, että asiat saadaan kotona järjestymään. Viesti on ollut, että kyllä me pärjätään.

Työtä, ei lomaa

Osa oppilaista on opettajien mukaan jo ehtinyt iloita, että nyt koittivat lokoisat ajat. Lauttakylän koulun kolmannen luokan opettaja Katja Haavisto ajattelee, että nämä mietteet koskevat ehkä enemmän yläkouluikäisiä.

– Alakoululaisilla opiskelumotivaatio on varmaan suurimmalla osalla vielä tallella, ja tämä on heille uusi ja vaihteleva juttu. Yläkoululaiset saattavat ajatella tätä enemmän lomana, mutta heillekin totuus varmaan pian paljastuu.

Katja Haavisto Lauttakylän koulun opettajien kokoontumisessa
Opettajat kokoontuivat maanantaina Lauttakylän koulussa suunnittelemaan etäopetusta. Katja Haavisto kertoo, että tietotekniset työkalut ovat oppilailla ja opettajilla jo aika hyvin hallussa, sillä niiden käyttöä on harjoiteltu lukuvuoden aikana.Jere Sanaksenaho / Yle

Totuus on, että töitä pitää tehdä.

Rehtori Maarit Malmberg kertoo, että koulupäivä alkaa suurimmalla osalla kello 8.30, kuten tähänkin asti. Oppilaan pitää olla silloin paikalla etälaitteensa ääressä, jotta opettaja saa hänet kiinni.

Jokainen opettaja voi itse päättää, millä tavalla hän opetuksen järjestää. Hän voi pitää opetusta esimerkiksi videopuhelun avulla koko luokalle, tai ottaa yhteyttä yksittäisiin oppilaisiin mihin aikaan vain koulupäivän aikana.

– Lapsille siis tiedoksi, että tämä ei ole mitään lomaa. Koulun päivärytmi halutaan säilyttää, Malmberg kertoo.

Oppilaat eivät jää yksin

Nuorimmat etäopetuksessa olevat oppilaat ovat 7-vuotiaita. Heille päivät voivat tuntua jännittäviltä, jos vanhemmat eivät ole kotona. Maarit Malmberg vakuuttaa, että kenenkään ei tarvitse selviytyä koulupäivistä yksin.

– Oppilailla on mahdollisuus olla yhteydessä opettajaan aamusta alkaen joko videon tai puhelun välityksellä. Heillä on siis turvallinen aikuinen tavoitettavissa minä hetkenä hyvänsä päivän aikana.

Lauttakylän koulussa on myös vaativan erityisen tuen oppilaita. Heille koulu on räätälöinyt yksilöityä opetusta koulun tiloissa.

– Ketään ei jätetä heitteille, Malmberg vakuuttaa.

Lue seuraavaksi