1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. julkiset virat

Kiistelty Lapin pelastusjohtajan valinta: Oikaisuvaatimukset hylättiin, johtajasopimus läpi äänestäen

Markus Aarton kokonaispalkka pelastusjohtajana on 8 900 euroa kuukaudessa.

Lapin liiton hallituksen puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoo, että pelastusjohtajan valinta meni "ihan normaalikaavan mukaan". Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Lapin liiton hallitus hylkäsi maanantaina pelastusjohtajan valinnasta tehdyt oikaisuvaatimukset. Henri Ramberg (vas.) olisi halunnut hyväksyä oikaisuvaatimukset, mutta häntä ei kannatettu. Ramberg jätti eriävän mielipiteen asiasta.

Kaksi pelastusjohtajan virkaa hakenutta henkilöä vaati valintaa oikaistavaksi muun muassa siksi, että heidän mielestään viran täyttäminen oli valmisteltu huonosti tai puutteellisesti.

Lapin liiton hallitus valitsi virkaan tammikuun lopussa Markus Aarton.

Pelastusjohtajalta myös lainopillisia palveluja

Lapin liiton hallitus hyväksyi maanantaina myös uuden pelastusjohtajan johtajasopimuksen. Markus Aarton kokonaispalkka pelastusjohtajana on 8 900 euroa kuukaudessa.

Johtajasopimuksen mukaan pelastuslaitoksen johtamisen lisäksi Aarto tarjoaa lainopillisia palveluja Lapin liitolle. Aarto on koulutukseltaan oikeustieteen lisensiaatti. Lapin liiton hallituksessa sopimus meni läpi äänin 11–2.

Aarto aloittaa Lapin liiton palveluksessa 1. huhtikuuta. Hän aloittaa virkaatekevänä pelastusjohtajana, kunnes valinta saa lainvoiman. Valinnasta on mahdollista valittaa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen.

Pelastusjohtajan valinta on herättänyt keskustelua, kun Suomen Kuvalehti antoi hiljattain ymmärtää, että kansanedustaja ja Lapin liiton hallituksen varapuheenjohtaja Heikki Autto (kok.) junaili virkaan entisen esimiehensä Lapin yliopistolta.

Autto on kiistänyt lehden väitteet. Myös Lapin liiton hallituksen puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoi maanantaina, että pelastusjohtajan valinta meni "ihan normaalikaavan mukaan".