Hyppää sisältöön

Rajat menevät kiinni – suomalaiset ja venäläiset rajanylittäjät eivät noudattaneet kehotusta pysyä kotimaassa: "Pesen käsiäni ja käytän kansanparannuslääkettä"

Suomen vilkkaimmalla itärajan rajanylityspaikalla Lappeenrannan Nuijamaalla rajanylitysliikenne vähentyi muutamassa päivässä 10–20 prosenttia, mutta se johtuu pääasiassa ruplan kurssin heikkenemisestä.

Nuijamaan rajanylityspaikalla Lappeenrannassa on tänäänkin noin 7 000 rajanylitystä Kuva: Petri Kivimäki / Yle

Itärajan vilkkaimmalla rajanylityspaikalla Lappeenrannan Nuijamaalla liikenne soljui tänään maanantaina päivällä melko tavalliseen tapaan. Ensimmäiset Viipurista ja Pietarista Suomeen jo aamuvarhaisella saapuneet ostosmatkailijat olivat jo palaamassa takaisin kotimaahansa.

Vielä tuolloin ei ollut tiedossa, että jo illansuussa Suomen hallitus ilmoittaisi alkavansa valmistella valtiorajojen sulkemista estääkseen sillä koronaviruksen leviämistä.

Mutta jo tätä ennen sekä Suomessa että Venäjällä ihmisiä oli jo kehotettu välttämään matkustamista ulkomaille. Siitä huolimatta rajatarkastusasemalla oli tänään päivällä paikoin jopa pientä ruuhkaa.

Matkailijamäärien väheneminen oli kuitenkin jo alkanut näkyä myös itärajalla.

– Nyt rajanylittäjiä on päivässä noin 2 000 vähemmän kuin tavallisesti, kertoi Nuijamaan rajatarkastusaseman varapäällikkö Petri Kurkinen.

Viime helmikuussa Nuijamaan rajanylityspaikan kautta kulki noin 240 000 ihmistä. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

Viime helmikuussa Nuijamaalla oli keskimäärin 8 300 rajanylitystä vuorokaudessa. Kurkisen mukaan vähennys siihen verrattuna on nyt noin 10–20 prosenttia.

Vaikka Suomen ulkoministeriö oli toivonut ihmisten vähentävän ulkomaanmatkoja, kävivät monet suomalaiset vielä edelleen Venäjällä Viipurissa tankkaamassa bensiiniä. Toisaalta venäläiset olivat edelleen tulleet Lappeenrannan marketteihin ostamaan elintarvikkeita.

Suurin osa Suomeen saapuvista venäläisistä käy Suomessa ostoksilla. Nämä turistit ovat jo menossa takaisin Venäjälle Kuva: Petri Kivimäki / Yle

Koronapelko ja matkustussuositukset eivät silti olleet pääasiallinen syy rajanylitysmäärien notkahtamiseen.

Venäjän ruplan arvo nimittäin laski merkittävästi viikko sitten, kun maailmalla uutisoitiin öljyn hinnan romahtamisesta. Venäläisellä turistilla täytyy nyt olla noin 10 prosentin arvosta enemmän ruplia mukanaan, mikäli haluaa saman määrän ostoksia kuin vielä pari viikkoa sitten.

– Ruplan kurssi ja korona ovat vaikuttaneet siihen, että matkailijamäärät ovat hieman tippuneet, arvioi Nuijamaan rajatarkastusaseman varapäällikkö Petri Kurkinen.

Kurkisen mukaan ruplan arvon vaihtelu heijastuu nopeasti myös rajaliikenteeseen.

Normaali hygienia

Suomen ja Venäjän rajaviranomaiset käyvät päivittäin viestinvaihtoa rajatilanteesta molemmin puolin itärajaa.

Venäjällä käyneiden suomalaisturistien mukaan Venäjän rajanylityspaikalla ei ainakaan vielä tänään aamupäivällä ollut erityisiä toimia suomalaisia maahantulijoita kohtaan. Esimerkiksi kuumetta ei autoilla maahan tulevilta mitattu, vaikka Suomen ja Venäjän välillä kulkevassa Allegro-junassa näin tehdään.

– Venäjän raja-asemalla on samanlaisia suojavälineitä ja hygieniatason ylläpitämistä kuin meillä Suomessakin, kertoi Nuijamaan rajatarkastusaseman varapäällikkö Petri Kurkinen.

Myöskään Suomeen tulevilta ulkomaalaisilta ei mitata kuumetta, eikä heille tehdään mitään tavallisuudesta poikkeavia tarkastuksia.

Lomailua, ostoksia tai lentämistä

Suurin osa rajanylittäjistä Lappeenrannan Nuijamaalla on venäläisiä matkailijoita. Heidän pääasiallinen syynsä tulla Suomeen on tehdä ostoksia paikallisissa marketeissa.

Joukossa on myös lomailijoita sekä niitä, jotka Lappeenrannan lentoaseman kautta suuntaavat ulkomaille.

Tällainen on myös Stanislav, joka Pietarin läheltä saapui maanantaina aamupäivällä Nuijamaan rajanylityspaikan kautta Lappeenrantaan. Hän oli iltapäivällä lähdössä Lappeenrannasta Ryanairin lennolla Berliiniin.

Paluun pitäisi olla perjantaina.

– Pelkään vähän, onnistuuko paluumatka. Minulla on asioita, jotka pitää siellä hoitaa, kertoo Stanislav.

Stanislav saapui maanantaina Lappeenrantaan ja aikoo jatkaa matkaa lentokentältä Berliiniin. Kuva: Kalle Schönberg / Yle

Stanislav on tietoinen, että Suomessa esiintyy koronaa. Hän kertoo, että Venäjälläkin puhutaan koronasta ja sitä siellä on.

– Hallituksemme tekee joka päivä joitakin uusia rajoitustoimia, jotka koskevat niin Venäjän kansalaisia kuin ulkomaalaisia. Ulkomaan matkoista on pyydetty pidättäytymään, mutta itsensä eristäminen ei ole myöskään järkevää. Uskon, että kaikki vielä järjestyy, kertoo Stanislav.

Stanislav kertoo pyrkivänsä ennaltaehkäisemään tartuntaa myös omalla toiminnallaan. Hän pesee ja desinfioi käsiään ja pyrkii välttämään yskiviä ihmisiä. Lisäksi hän käyttää kansanparannuslääkettä, joka venäjällä tunnetusti on vodka.

Tänään maanantaina kello 17:n aikaan Sanna Marinin hallitus kertoi, että se valmistelee Suomen rajojen sulkemista pikaisella aikataululla. Tätä hallitus perustelee kansanterveydellä ja terveysturvallisuudella.

Käytännössä se tarkoittaa matkustaja- ja henkilöliikenteen keskeyttämistä. Suomalaiset saavat kuitenkin palata kotimaahansa. Rajojen sulkemisen aikataulu tarkentuu lähiaikoina.

Yle seuraa koronaviruksen aiheuttamia seurauksia Suomessa ja maailmalla. Seuraa tilannetta tästä.

Katso tästä, millaista on rajaturvallisuutta valvovan rajavartijan arki Lappeenrannan Nuijamaan läheisyydessä.

Lue lisää:

Tuoreimmat uutiset Etelä-Karjalan koronavirustilanteesta

Tuoreimmat uutiset valtakunnallisesta koronauutisoinnista.