Finnair peruu ison osan lennoista, mutta charterit laskeutuvat yhä Lappiin – korona iski Lapin matkailulle jarrut pohjaan

Lappiin tulee vielä turisteja myös ulkomailta. Ensimmäiset majoitusyritykset alkavat kuitenkin jo sulkea oviaan.

Matkailuala sakkaa Lapissa koronavirus-pandemian vuoksi. Lentoja karsitaan rajusti ja esimerkiksi matkailujäänmurtaja Sampo joutui päättämään risteilykautensa perumisten vuoksi. Kuva: Finavia

Koronaviruspandemia vaikuttaa rajusti Lapin matkailuun, vaikka toistaiseksi rajat ulkomaille ovat pysyneet auki.

Yksi isoista uutisista Lapin kannalta on se, että Finnair on ilmoittanut lentävänsä huhtikuun alusta lähtien Lapissa ainoastaan Rovaniemelle. Poikkeuksen tekee ainoastaan huhtikuun kymmenes päivä alkavan pääsiäisen ympäristö, tuolloin on luvassa lentoja myös Kittilään ja Ivaloon.

Lentoja vähennetään lähimmän kahden viikon aikana. Tällä hetkellä Finnairista ei kuitenkaan kerrota tarkemmin, miten lentoyhteyksiä lähdetään karsimaan.

Erikoinen yksityiskohta on se, että pohjoiseen tulee edelleen turistilentoja Keski-Euroopasta ja Israelista.

Esimerkiksi maanantaina Rovaniemelle tuli lennot Lontoosta ja Israelin Tel Avivista. Kittilään laskeutui koneet Munchenista ja Pariisista, josta tuli kone myös Ivaloon.

Matkailuyrittäjä: Tilanne on käynyt mahdottomaksi

Lapin isoista matkailu- ja ohjelmapalveluyrityksistä ei haluta lähteä arvioimaan tämän hetkistä tilannetta. Koronaviruksen kanssa on tapahtunut viime päivinä niin nopeita muutoksia, että yrityksissä halutaan nyt rauhassa katsoa minkälaisia linjauksia Suomen hallitus tekee. Sen jälkeen on perusteellisten palaverien paikka, kerrotaan yrityksistä.

Turistikato on kuitenkin selvä, se näkyy hotelleissa, ravintoloissa ja kaduilla.

Matkailukevään surkeutta kuvastaa esimerkiksi se, että rovaniemeläinen Hostel Café Koti ja ravintola Nabo ovat ilmoittaneet sulkevansa ovensa ensi viikon maanantaina eli 23.3., koska koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset ja ihmisten reagointi ovat tehneet tilanteen yrittäjän sanoin mahdottomaksi.

– Se alkoi vaikuttaa varauksiin jo helmikuussa. Ennakkomaksuja on maksettu takaisin yhä enemmän ja enemmän, kun peruutuksia on tullut. Käyttöasteen piti olla odotuksen mukaan nyt keväällä 80 prosenttia, mutta se on romahtanut 30 prosenttiin, kertoo Antti Piiparinen Hostel Café Koti -yrityksestä.

Hostel Café Koti ja ravintola Nabo avaavat ovensa uudelleen heti kesäkauden alussa kesäkuun ensimmäinen päivä.

Kemissä matkailujäänmurtaja Sampon risteilykausi Kemissä päättyy huomenna – kuukauden aikaisemmin kuin normaalitalvena. Koronavirustilanteen vuoksi varauksia on peruttu runsaasti eikä risteilytoimintaa ole järkevää jatkaa. Myös Kemin sarjakuvanäyttely ja Jalokivigalleria sulkevat loppukuuksi.

Kemin matkailuyhtiön toimitusjohtaja Susanna Koutosen mukaan on todennäköistä, että henkilökuntaa joudutaan lomauttamaan.

Kemissä myös ilmatyynyalusajeluita matkailijoille tarjoava Seadventyres Oy on keskeyttänyt toimintansa toistaiseksi koronatilanteen vuoksi.

Lue myös: