1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Sairaanhoitopiirit koronavalmiudesta: tehohoitopaikkoja ja laitteita riittää, henkilökunnan riittävyys voi olla ongelma epidemian pahetessa

Sairaanhoitopiireissä laitteita tehohoitopaikkojen lisäämiseen on tarpeeksi, mutta osaavan henkilökunnan saatavuus voi tulla ongelmaksi.

Sairaanhoitopiirit arvioivat, että valmius vastata tehohoidossa koronavirusepidemian pahenemiseen on hyvä. Esimerkiksi Kuopion yliopoistosairaalassa lasketaan, että tehohoitopaikkojen määrä voidaan nostaa tarvittaessa 35:een. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Sairaanhoitopiirien mukaan valmius pahenevan pandemiatilanteen hoitamiseen on hyvä. Sairaanhoitopiireissä on valmius kaksin- tai jopa kolminkertaistaa tehohoitopaikkojen lukumäärä. Osaavaa henkilökuntaa voi kuitenkin olla vaikea löytää tarpeeksi siinä tilanteessa, että koronavirusepidemia leviää henkilökunnan keskuudessa.

Tällä hetkellä tehohoitoa vaativia koronaviruspotilaita on kaksi, HUS:ssa ja Kuopion yliopistosairaalassa. Molemmat potilaat ovat tietojen mukaan eläkeikäisiä.

Muissa sairaanhoitopiireissä osastohoitoa vaativien potilaita on vain muutamia – pääosa koronavirustartunnan saaneista pärjää kotihoidossa, kerrotaan sairaanhoitopiireistä.

Hallitus kertoi maanantaina, että se antaa eduskunnalle esityksen valmiuslain käyttöönottamisesta. Hallitus linjasi myös, että Suomessa varaudutaan tilanteeseen, jossa terveydenhoitoalan henkilöstöä voidaan tarvittaessa määrätä töihin.

Hallitus linjasi edelleen, että terveydenhuollon kapasiteettia lisätään julkisella ja yksityisellä sektorilla. Tarvittaessa myös yksityisen sektorin kapasiteettia voidaan ottaa yhteiseen käyttöön.

Lue tästä artikkelista tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Suomessa.

Laitteita riittää, henkilökuntaa pikakoulutetaan

Tehohoitopaikkojen nykyisestä määrästä Suomessa löytyy vain karkea arvio Sosiaali- ja terveysministeriöstä, koska tilanne muuttuu nyt hyvin nopeasti.

– Sairaaloilla on valmius ottaa lisää paikkoja tehohoidon käyttöön lyhyellä varoitusajalla. Tarkkaa päiväkohtaista tietoa ei sen vuoksi ole, STM:n johtaja Tuija Kumpulainen sanoo.

Esimerkiksi heräämöpaikoista ja leikkaussaleista löytyy tarvittavat laitteet potilaan hengityksen tukemiseen.

– Meidän käsityksemme mukaan paikat riittävät, kun teemme toimintojen säätöjä eli otamme muualta paikkoja tehohoidon käyttöön, Kumpulainen toteaa.

Sairaanhoitopiirit ovat kuitenkin varautuneet siihen, että käytössä olevaa tehohoitokapasiteettia voidaan nostaa tuntuvastikin.

– Tehohoidon kapasiteettia voidaan nostaa kolminkertaiseksi tarvittaessa, kertoo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Vaasan sairaanhoitopiirin infektioylilääkärin Juha Salosen mukaan ongelmaksi eivät tule tilat ja laitteet, vaan osaavan työvoiman riittävyys.

– Henkilökunnan saatavuus on isompi ongelma epidemian paisuessa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä henkilökuntapulaan on ryhdytty varautumaan pikakouluttamalla kokeneita hoitajia teho-osastolla työskentelyyn.

– Tieto- ja taitotasoisesti on mahdotonta saada teho-osastolle hoitajia alle kahden vuoden. Me koulutamme omasta henkilöstöstä sellaisia, jotka kykenevät omaksumaan parhaiten tai ovat esimerkiksi olleet aiemmin leikkaussalissa töissä, johtajaylilääkäri Sally Järvelä sanoo.

Kiireettömiä vastaanottoaikoja perutaan

Hallituksen mukaan myös kiireetöntä toimintaa vähenentään. Osa sairaanhoitopiireistä on jo ehtynyt ryhtyä perumaan tai siirtämään kiiretöntä vastaanotto- ja leikkaustoimintaa.

Näin on esimerkiksi Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä, ja Etelä-Karjalassa. Myös Itä-Savossa toiminnan priorisoimiseen on varauduttu, vaikka tilanne onkin vielä rauhallinen.

– Kiireettömiä vastaanottokäyntejä ja esimerkiksi sydänpotilaiden vuosikontrolleja voidaan siirtää. Ei ole järkeä ottaa aulaan istumaan potilaita, jotka voivat sairastua, kuvailee tilannetta Itä-Savon sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on toistaiseksi jatkettu toimintaa normaalisti.

– Meillä on luonnollisesti valmius hyvin nopeasti tarvittaessa ajaa kiireetön toiminta alas. Emme ole nähneet toistaiseksi tarpeelliseksi peruuttaa sellaisia toimintoja, jotka joka tapauksessa tulisivat tehtäväksi, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata. Sairaanhoitopiirit ovat keskittäneet testit riskiryhmiin ja henkilökuntaan THL:n linjauksen mukaisesti.

Lue myös:

Voiko hengityssuojaimen desinfioida uunissa? Uskallanko ilmoittautua jumpparyhmään syksyksi? Tässä vastaukset yli 130 koronakysymykseen