Hyppää sisältöön

"Pysykää kotona" on helppo sanoa, mutta mitä jos koti ei olekaan turvallisin paikka? Koronatilanne lisäsi kotihälytyksiä

Pääsiäisenä tilanne voi kärjistyä. Poliisin mukaan kotona pysyminen, toimettomuus ja liika alkoholi ovat huono yhdistelmä.

Koko maassa kotihälytysten määrä on maaliskuussa kasvanut 30 prosenttia viime vuodesta. Perheväkivaltaa enemmän kotihälytyksiä aiheuttavat häiritsevä käytös ja meteli. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Koti ei ole kaikille turvallinen paikka, ja poikkeusoloissa tilanne saattaa vain pahentua. Väkivallan riski kodeissa on kasvanut Suomen poikkeustilan aikana, kertovat useat Ylen haastattelemat järjestötyöntekijät ja viranomaiset.

Sama ilmiö on havaittu koronavirusepidemian aikana muuallakin maailmassa. Ainakin Kiina, Espanja ja Brasilia ovat raportoineet kohonneista kotiväkivaltamääristä.

– Koronaepidemia, neljän seinän sisällä pysyttely ja talouden kiristyminen saattavat kärjistyä väkivallaksi niissäkin perheissä, joissa ei ole aiemmin ollut väkivaltaa. Myös lisääntynyt päihteiden käyttö nostaa riskiä menettää tilanteen hallinta, arvioi Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä.

Kotihälytysten määrä on nousussa

Ihmisten ahdinko näkyy myös Poliisihallituksen tilastoissa. Kotihälytysten määrässä on ollut selvää kasvua Suomen poikkeustilan aikana aiempiin vuosiin verrattuna.

Vuoden 2019 tammi-maaliskuussa poliisin kotihälytysten yhteismäärä oli 17 202, mutta tänä vuonna luku oli yli 20 000. Eniten ovat lisääntyneet meteliin ja häiriökäyttäytymiseen liittyvät tehtävät.

– Lähes poikkeuksetta alkoholi on mukana kuvioissa, poliisitarkastaja Marko Savolainen sanoo.

Muun muassa Hämeen poliisi on arvioinut kotihälytysten määrän jatkavan kasvuaan.

Viime vuonna poliisille tehtiin maaliskuussa 5 944 kotihälytystä, kun tänä vuonna niitä tehtiin maaliskuussa 7 701. Kuva: Leena Luotio / Yle

Uudellamaalla nousu oli maaliskuussa peräti 46 prosenttia aiempaan vuoteen verrattuna. Uudenmaan poliisit hälytettiin koteihin viime vuoden maaliskuussa 1 629 kertaa, kun tänä poliisi saapui vastaavana aikana paikalle 2 378 kertaa.

Poliisilla oli maaliskuussa myös yli 2 000 perheväkivaltaan liittyvää tehtävää. Perheväkivallan osuus kotihälytyksissä kasvoi maaliskuussa vuoden takaiseen verrattuna noin 14 prosentilla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Esimerkiksi Helsingissä perheväkivallan vuoksi tehtyjen kotihälytysten määrä on alkuvuodesta ollut jopa laskussa. Tämä ei kuitenkaan kerro koko totuutta tilanteesta.

– Korostaisin tässä sitä, että lähisuhdeväkivaltaan liittyy aina piilorikollisuutta. Myös normaalioloissa on lähisuhdeväkivallassa ilmoitusviiveitä. Osa tapauksista ei tule tietoon, kertoo rikosylitarkastaja Jonna Turunen Helsingin poliisista.

Pääsiäinen saattaa pahentaa tilannetta

Sen sijaan väkivalta ja häiriköinti kaduilla ovat vähentyneet poikkeustilan aikana. Etenkin pahoinpitelyt julkisilla paikoilla ovat selvässä laskussa.

Kuva: Leena Luotio / Yle

Tähän saattaa vaikuttaa se, että viimeisetkin ravintolat sulkivat viime viikonloppuna ovensa asiakkailta. Hallitus on määrännyt, että ravintolat on pidettävä kiinni toukokuun loppuun saakka.

Poliisin mukaan pääsiäisen aika voi entisestään lisätä kotihälytysten määrää, kun ihmiset ovat tavallista enemmän kotona. Poliisihallituksen mukaan tilannetta saattaa kiristää se, että ravintolat ovat kiinni ja ihmiset ovat hankkineet alkoholia varastoon.

– Kotona pysyminen, toimettomuus ja liika alkoholi ovat huono yhdistelmä. Myös huoli omasta tai läheisen sairastumisesta ja epävarmuus toimeentulosta painavat mieltä, poliisitarkastaja Pekka Heikkinen sanoo.

Moni perhe on myös joutunut perumaan pääsiäiseksi suunnitellut mökkireissut, ulkomaan lomamatkat tai laskettelu- ja hiihtomatkat.

Ongelmat kätkeytyvät koteihin

Sekä järjestöjen että poliisin huolena onkin nyt se, että ongelmat kodeissa saattavat jäädä huomaamatta.

Sosiaalipalveluja on useissa kunnissa vähennetty koronatilanteen takia. Esimerkiksi neuvolapalvelut ovat tärkeässä roolissa siinä, että vaikeuksista kärsivät perheet huomataan ja heidät voidaan ohjata avun piiriin.

– Minulla on kunnille sellainen viesti, että ymmärrän kyllä tilanteen aiheuttamat haasteet, mutta sosiaalipalvelut tulisi pitää auki mahdollisimman normaalisti. Muuten ihmiset jäävät ilman apua. Siitä voi seurata pitkäkestoisia ongelmia, Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä varoittaa.

Helsingissä lastensuojeluilmoitusten määrä on laskenut maaliskuun kahdella viimeisellä viikolla. Myös esimerkiksi Lahdessa lastensuojeluilmoitukset ovat vähentyneet alkuvuodesta, mutta lasku on alkanut jo ennen koronavirusepidemiaa.

Helsingin lastensuojelussa pidetään ilmeisenä, että poikkeusolot tulevat pidemmällä aikavälillä aiheuttamaan lastensuojelun tarpeen kasvua.

Järjestöt ja viranomaiset kehottavatkin nyt kaikkia huomioimaan mahdollisen avun tarpeen lähiympäristössään ja tekemään tarvittaessa ilmoituksen poliisille tai lastensuojeluun.

– Jos tulee tietoa lapsista tai nuorista, jotka aiheuttavat huolta, niin siitä ilmoitetaan viranomaisille. Muuten se ei välttämättä tule tietoon. Jokaisen toiminta on nyt tärkeää, rikosylitarkastaja Jonna Turunen sanoo.

Kriisilinjojen nettipalveluissa selvä piikki

Vaikeudet kotioloissa näkyvät poikkeustilan aikana piikkinä useiden järjestöjen nettipalvelujen kysynnässä.

Esimerkiksi Ensi- ja turvakotien liiton chateissa on muutaman viime viikon aikana ollut yhtä paljon asiakkaita kuin koko alkuvuonna yhteensä. Yhteydenottoja oli kahden viime viikon aikana 274.

Verkkopalveluissa ammattilaiset vastaavat ihmisten kysymyksiin ja ohjaavat tarvittaessa muun avun piiriin, kuten turvakotiin.

– Chatit ovat hyvä väline poikkeustilanteessa, koska chatata voi ilman ääntä, voi mennä vaikka vessaan tai saunan pukuhuoneeseen kirjoittamaan. Hätäpoistumisnappulalla pääsee chatista heti pois, joten toinen ei huomaa, mitä teet, Särkelä kertoo.

Nettikeskustelujen aiheena on nyt korostunut ihmisten yleinen ahdistuneisuus kotioloissa pysyttelemisen ja taloustilanteen vuoksi. Myös etenkin vauvaperheille suunnatuille chateille on ollut kysyntää.

Varsinkin koronavirusepidemian vaikutukset synnytykseen ovat huolettaneet monia. Synnyttäjän puolisolla on jatkossa asiaa enää vain synnytykseen.

– Tukihenkilön osallistumisen rajoittaminen koronan takia on mietityttänyt vanhempia, Särkelä sanoo.

Useista järjestöistä kerrotaan, että puhelinpalvelujen asiakasmäärät ovat sen sijaan poikkeustilan aikana jopa vähentyneet.

– Ihmiset eivät voi soittaa, kun ollaan jatkuvasti samoissa tiloissa mahdollisen väkivallantekijän kanssa. Nollalinjaan voi soittaa vaikka autosta tai lenkiltä, yöllä ja päivällä, kertoo Nollalinjan toiminnasta vastaava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Johanna Hietamäki.

Turvakotiin voi mennä korona-aikanakin

Suomessa on 29 turvakotia, joiden ovet ovat avoinna turvallista paikkaa tarvitseville koronavirusepidemiasta huolimatta. Turvakodeissa on yhteensä 211 perhepaikkaa.

Turvakodeilla on normaalioloissakin paljon kysyntää eikä poikkeustila ole muuttanut tilannetta.

Tällä hetkellä osa niistä on täynnä, mutta vapaitakin paikkoja löytyy. Päivätasolla turvakodeissa on 60–70 vapaata perhepaikkaa eri puolilla Suomea.

Suurin ruuhka viikonlopun jäljiltä oli pääkaupunkiseudun kolmessa turvakodissa, Tampereella, Oulussa ja Jyväskylässä.

Osassa turvakodeista on mahdollista ottaa vastaan esimerkiksi riskiryhmään kuuluvia asiakkaita tai asiakkaita, jotka ovat koronan takia karanteenissa tai saaneet koronavirustartunnan.

– Lähtöasetelma kuitenkin on, että asiakasta pyritään aina auttamaan siinä turvakodissa, johon hän ensisijaisesti hakeutuu. Jos se ei ole mahdollista, hänet ohjataan toiseen turvakotiin, kertoo turvakotitoiminnasta vastaava kehittämispäällikkö Joonas Peltonen THL:stä.

Väkivallan riskin kasvaessa on tärkeää hakea apua ajoissa.

– Väkivallan kohteeksi joutuneille löytyy apua ja väkivallan tekijöille löytyy apua. Tärkein viesti on se, että älkää jääkö yksin, toteaa Särkelä.

Auttavia tahoja

.
.