Hyppää sisältöön

Oulun peruskouluista on pois jo tuhansia oppilaita, vaikka virallisia päätöksiä koulujen sulkemisista ei ole tehty

Koronavirus saikäytti koululaiset ja heidän vanhempansa Oulussa. Noin 4500 lasta on jäänyt jo pois koulusta.

Oulun kaupungin sivistysjohtaja Mika Penttilä. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Oulun kaupungin sivistysjohtaja Mika Penttilä kertoo, että yli viidennes perusopetuksen oppilaista ja paikoin jopa puolet luokasta on ollut pois maanantain koulupäivän.

– Tämä on oppilaista noin 4000–5000, eli isosta määrästä oli kyse. Jos oppilaista pois on 20 prosenttia tai paikoin jopa enemmän, vaikuttaa se opetukseen ja opetuksen sisältöön melkoisesti, kertoo Penttilä.

Osa oppilaista saa jo opetusta kouluissa lähiopetuksena, ja osa sähköisten kanavien kautta. Oulussa on varauduttu myös siihen, että koulut suljetaan kokonaan. Penttilän mukaan tähän on varauduttu jo jonkin aikaa.

– Olemme varautuneet sulkemaan koulut. Jos mittarina pidetään sitä mitä on tapahtunut Italissa ja Keski-Euroopassa, on hyvin todennäköistä, että samaan päädytään Suomessa, toteaa Penttilä.

Jos koulut suljetaan, siirrytään etäopetukseen. Erilaisia tehtäviä jaetaan Wilma-järjestelmän kautta. Etäkoulutus vaatii kuitenkin vielä paljon suunnittelua ja arviointia miten vuorovaikutus saadaan toteutettua, kertoo Penttilä.

Lapsia on ollut paljon pois myös päiväkodeista, noin 30 prosenttia, asiaa selvittäneen STT:n mukaan.

Koulujen sulkemiset voivat Penttilän mukaan kestää kuukausia.

– En usko, että puhutaan viikoista vaan pitemmästä ajasta. Oulussa olemme puhuneet koko kevätlukukaudesta, mutta tämä on valtiovallan ohjeistettava asia. Myös paikallisilla terveysviranomaisilla on sana sanottavana.

Jos koulut suljetaan, opetetaan kevätlukukausi etäopetuksena. Se olisi Penttilän mukaan ennennäkemätöntä ja -kuulumatonta.

– Jos kevät opetetaan eri tavalla kuin on lähdetty liikkeelle, vaatii se opettajilta toisenlaisen opetuskulttuurin omaksumista., kertoo Penttilä.

– Luotan kuitenkin, että opetussuunnitelman tavoitteeseen päästään.

Penttilän mukaan on myös mahdollista, että opetus laitetaan muutaman viikon tauolle. Lukuvuottakin voidaan jatkaa, mutta opetuslain mukaan vain kuudella päivällä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

.
.