Keskimaa aloittaa yt-neuvottelut – lomauttamisuhan alla arviolta 724 työntekijää

Koronavirus iskee rajusti matkailu- ja ravitsemistoimialaan, jossa asiakkaat kaikkoavat taivaan tuuliin.

Kuva: Antti Seppälä / Yle

Koronaviruspandemia vaikuttaa tällä hetkellä erityisesti matkailu- ja ravitsemistoimialaan Keski-Suomessa. Tästä johtuen Osuuskauppa Keskimaa käynnistää osassa toimintojaan 16.3.2020 yhteistoimintaneuvottelut. Lomautuksen arvioitu kesto on enintään 90 päivää.

Neuvottelujen kohteena ovat kaikki Osuuskauppa Keskimaan majoitus- ja ravitsemiskaupan toimialan, polttoneste- ja liikennemyymäläkaupan toimialan, Prisma Parturi-Kampaamon, Kodin Terran ja Sokoksen työntekijät.

– Näillä toimialueilla myynnit ovat koronaviruksen takia käytännössä romahdusmaisesti pudonneet. Olemme täysin poikkeuksellisessa tilanteessa. Sopeuttamistarvetta ei ole missään tapauksessa marketkaupan puolella, kertoo Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Lomauttamisuhan alla arvioidaan olevan 724 työntekijää.

Keskimaalla kartoitetaan nyt työntekijöiden valmiutta auttaa yli toimialarajojen, jotta lomautusten määrä ja vaikutukset työntekijöiden tuntimääriin olisivat mahdollisimman pienet.

− Työn vähenemisestä huolimatta esimerkiksi ruokakaupoissamme saattaa esiintyä myös työvoimapulaa. Tämä voisi johtua tilanteesta, jossa iso osa henkilöstöä joutuisi karanteeniin, sairastuisi yhtäaikaisesti, tai jäisi kotiin esimerkiksi päiväkodin ollessa kiinni, kertoo Keskimaan toimitusjohtaja Määttä.

Määtän mukaan ulkomaan lomalta tuleva työntekijä on kaksi viikkoa karanteenissa.

Kysyntä ja asiakasmäärät ovat hotelleissa ja ravintoloissa vähentyneet täysin poikkeuksellisesti, ja arvio on, että tilanne tulee seuraavan kahden viikon aikana vaikeutumaan edelleen.

Toimipaikkojen päälliköt, keskijohto ja toimialojen asiantuntijat eivät ole neuvotteluissa mukana. Henkilöstöryhmät rajautuvat pois neuvotteluista, koska heidän työpanostaan tarvitaan poikkeustilanteen organisoinnissa, sanotaan Keskimaan tiedotteessa.

Klo 16.54 16.3.2020 lisätty toimitusjohtaja Määtän kommentteja.