Pohjalaissairaaloissa on valmius kymmenien koronapotilaiden tehohoitoon

Vaasassa otetaan edelleen koronatestejä ulkomailta palaavilta. Seinäjoella saadaan tarvittaessa auki pandemiaosasto.

teho-osastot
vasa centralsjukhus
Yle/Roy Fogde

Vaasan keskussairaalassa on otettu jo yli 100 koronavirustestiä. Testaamista on päätetty jatkaa samalla tavalla kuin tähänkin asti.

Infektioylilääkäri Juha Salonen Vaasan sairaanhoitopiiristä kertoo, että testauskäytäntöjä ei ole tarpeen muuttaa vain riskiryhmien testaamiseen painottuvaksi.

– Olemme päätyneet siihen, että mikäli tunnistamme taudinkantajan varhaisessa vaiheessa, me pystymme hidastamaan epidemian saapumista tänne Pohjanmaalle, Salonen sanoo.

Seinäjoen keskussairaalaan pandemiaosasto

Johtava ylilääkäri Hannu Puolijoki Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä vakuuttaa, että valmius tehohoitoon on Seinäjoen keskussairaalassa hyvä.

Sairaalassa on valmius avata pandemiaosasto viikonloppuna. Se avataan tarvittaessa kirurgian osaston tiloihin.

Varsinaisia tehohoitopaikkoja on 6, tehovalvontapaikkoja 18. Henkilöstöä on varattu 15:lle.

Myös heräämötilat otetaan tarvittaessa tehohoidon käyttöön. Lisäksi on vielä olemassa ns. ventilaattorihoito, jolloin hoitoa saa maskin kautta.

Puolijoki laskee, että heräämöpaikkoja on tarvittaessa 39 ja leikkaussalipaikkoja 18.

Seinäjoella suunniteltuja operatiivisia toimenpiteitä on alettu perua ja siten vapauttaa tiloja ja henkilökuntaa akuuttiin tarpeeseen. Hengityskonelaitteita on riittävästi. Kun leikkaussalitoiminta hiljenee, vapautuvat anestesiatyöasemat.

Seinäjoen keskussairaala
Riikka Kurki / Yle

Vaasassa valmius uudelleenjärjestelyihin

Vaasan keskussairaalassa on valmius perustaa tehohoitopaikkoja useille koronavirustartunnan saaneille. Uudella teho-osastolla on tällä hetkellä ilmaeristyshuone kahdelle henkilölle.

Jos epidemia laajenee, uudelta teho-osastolta voidaan Juha Salosen mukaan siirtää potilaita vanhalle teho-osastolle väistötiloihin koronaviruspotilaiden tieltä.

Ison epidemian puhjetessa Vaasassa ajettaisiin elektiivisia leikkauksia alas.

– Sitä kautta saamme anestesiologeja ja hoitohenkilökuntaa. Myöskään respiraattoreista ei pitäisi olla pulaa, niitä löytyy jos elektiivinen kirurginen toiminta vähenee, Salonen sanoo.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus