1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Pohjanmaa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Etelä-Pohjanmaalla: Testeissä runsaasti väkeä, Ilmajoen terveyskeskuksen lääkärivastaanotolla altistumisia ja poikkeusjärjestelyt

Tähän artikkeliin kootaan Etelä-Pohjanmaan alueen koronatilanteeseen liittyvät uutiset.

Etelä-Pohjanmaa
Sairaanhoitaja antamassa koronarokotetta.
Petteri Bülow / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

25.2. Sulkutilassa siirrytään etäopetukseen

Suomessa toteutetaan 8. maaliskuuta alkava kolmen viikon sulkutila. Se päättyy 28. maaliskuuta. Pääministeri Sanna Marinin mukaan tällöin kaikilla leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla otetaan käyttöön etäopetus toisella asteella ja perusopetuksen yläluokilla. Lisäksi yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Toimia ei Marinin mukaan uloteta alakouluikäisiin ja sitä nuorempiin lapsiin.

Vaasan sairaanhoitopiiri on koronapandemian leviämisvaiheessa ja Etelä-Pohjanmaa kiihtymisvaiheessa.

Lisäksi hallitus tuo ensi viikolla eduskuntaan esityksen ravintoloiden sulkemisesta, ja tämäkin esitys koskee niin Pohjanmaata kuin Etelä-Pohjanmaatakin.

25.2. Viisi uutta tartuntaa ja yli 750 testeissä kävijää

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kertoo viidestä uudesta koronavirustartunnasta. Eilen keskiviikkona maakunnassa testattiin yli 750 henkilöä.

Etelä-Pohjanmaan ilmaantuvuusluku on nyt reilut 32.

24.2. Ilmajoen lääkärivastaanotolla poikkeusjärjestelyt

Ilmajoen terveyskeskuksen lääkärivastaanotolla on ollut myöhemmin koronapositiiviseksi todettu henkilö.

Henkilökuntaa ja asiakkaita on voinut altistua koronavirustartunnalle 19.-23. helmikuuta eli perjantain ja tiistain välisenä aikana. Mahdollisesti altistuneisiin asiakkaisiin ollaan yhteydessä.

Kiirevastaanotto ohjataan Ilmajoelta Kurikan terveyskeskukseen. Ilmajoelta tiedotetaan myöhemmin, miten vastaanotot organisoidaan jatkossa.

24.2. Seitsemän uutta tartuntaa

Testejä tehtiin tiistaina Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä 491, ja uusia tartuntoja ilmeni seitsemän kappaletta. Kahden viikon aikana tartuntoja on nyt yhteensä 62 kappaletta.

23.2. Liikkumista Etelä-Pohjanmaan maakunnan sisällä harkittava tarkoin

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä kuitenkin kehottaa harkitsemaan tarkoin liikkumista Etelä-Pohjanmaan maakunnan sisällä sekä maakunnan ulkopuolelle. Etelä- Pohjanmaan alueella Ilmajoella on todettu tartuntaketju, jonka aiheuttajaksi on todettu koronaviruksen Iso-Britannian variantti.

Kaikki todettuja tai epäiltyjä koronapotilaita hoitavien vuodeosastojen, infektiovastaanoton ja koronanäytteenottojen henkilökunta Järvi-Pohjanmaan perusturvassa on rokotettu. Myös tehostetun asumispalveluyksiköiden iäkkäät asukkaat on rokotettu.

Tällä hetkellä Järvi-Pohjanmaan alueella ensimmäisen koronarokoteannoksen yli 16-vuotiaista on saanut 1046 henkilöä, määrä on 8,4% alueen yli 16-vuotiaista asukkaista.

23.2. Kolme uutta tartuntaa tänään

Tartuntoja on nyt todettu yhteensä 598. Eilen testejä tehtiin 353 kappaletta. Sairaalahoidossa on edelleen 1-3 henkilöä.

23.2. JIK:in brittivarianttiketjusta lisää tartuntoja

Jalasjärven, Ilmajoen ja Kurikan eli JIK-alueen koronavirustartuntaketju on koronaviruksen UK-variantin eli brittimuunnoksen aiheuttama.

Etelä-Pohjanmaalla todettiin viikonlopun aikana kahdeksan uutta koronatartuntaa, joista kolme liittyy JIK -alueen tartuntaketjuun.

Osastohoidossa Etelä-Pohjanmaalla on kaikkiaan 15 koronaviruspotilasta, valtaosa heistä Ilmajoen terveyskeskuksessa. Lisäksi Etelä-Pohjanmaalla tapahtui viikonloppuna yksi uusi koronakuolema. Sen myötä koronakuolemien kokonaismäärä alueella on pandemian aikana 13.

22.2. Kuljetusalalla huoli: Riittävätkö kuljettajat

Seinäjokelaisyrityksessä on huomattu, että jos osa kuljettajista odottelee koronatestin tuloksia karanteenissa, sijaisia on vaikea löytää. Sijaiskuljettajien ajo- ja lepoaikasäädökset eivät täyty, jos varalta täytyisi lähteä ajoon.

SKALissa tilanne tunnistetaan. Kevään 2020 poikkeuslievennykset säädöksiin pitäisi saada pysyviksi ja sellainen käytäntö, että yhteiskunnallisissa poikkeustilanteissa, kuten pandemia, säädökset lieventyisivät samantien. Lue lisää.

22.2. 1-3 potilasta sairaalahoidossa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella varmistui sunnuntaina kolme uutta tartuntaa. Sairaanhoitopiiri ilmoittaa myös 1-3 potilaan olevan sairaalahoidossa. Testejä tehtiin sunnuntaina 260 kappaletta. Ilmaantuvuusluku on nyt 29,5.

21.2. Kolme uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kertoi sunnuntaina kolmesta uudesta koronavirustartunnasta. Testejä otettiin lauantaina vain 164 kappaletta.

Sairaalahoidossa ei ole sunnuntain tietojen mukaan yhtään potilasta.

Maakunnan ilmaantuvuusluku kahden viikon ajalta on 29.

20.2. Kaksineuvoisen alueella jouduttu perumaan ensi viikon rokotuksia

Kauhavan ja Evijärven alueella kuntalaisten rokottamiseen on tullut takapakkia rokotteiden saatavuusongelmien takia.

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen kertoo, että ensi viikolle eli viikolle 8 sovittuja rokoteaikoja on jouduttu perumaan, koska luvattuja rokotteita ei ole saatu käyttöön. Sen sijaan viikolle 9 kuntayhtymään on tulossa yhteensä noin 300 rokoteannosta.

– Rokotteita saadaan edelleen vain varsin rajallisia määriä niin meille, maakuntaan kuin koko Suomeenkin, toteaa johtava ylilääkäri Heidi Ojala.

20.2. Etelä-Pohjanmaalla kaksi uutta tartuntaa, sairaalahoidossa ei potilaita

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu eilen kaksi uutta koronatapausta. Testejä tehtiin perjantain aikana 410. Sairaalahoidossa ei Etelä-Pohjanmaalla ole tällä hetkellä yhtään koronapotilasta.

Ilmaantuvuusluku eli tartuntojen määrä 100 000 asukasta kohden viimeisen 14 vuorokauden aikana on hivenen laskussa. Se on maakunnassa nyt 28,5. kahden viikon aikana on todettu 55 uutta tartuntaa.

19.2. Alle 70-vuotiaat riskiryhmäläiset rokotusvuorossa Seinäjoella

Vuonna 1951- 1970 syntyneet ykkösriskiryhmäläiset Seinäjoella voivat varata nyt ajan koronarokotukseen nettiajanvarauksella. He saavat Astra Zenecan rokotteen. Riskiryhmään 1 kuuluvia ovat henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila. Nettiajanvaraus on auki vuorokauden ympäri.

19.2. Ilmajoen akuuttiosastolla kaksi tartuntaa lisää

Ilmajoen akuuttiosastolla potilaiden koronatartunnat ovat lisääntynet eilisestä torstaista kahdella tartunnalla. Osaston viidestätoista potilaasta tartunta on nyt yhdellätoista.

Koronavirus ei leviä osastolla, vaan uudet tartunnan saaneet ovat altistuneet virukselle jo ennen kuin tilanne selvisi viime lauantaina. Viruksen itämisaika vaihtelee ihmisillä.

Myös akuuttiosaston tartuntaketjuihin liittyvät Jurvan ja Kurikan kahden sote-yksikön tartunnat ovat levinneet ennen lauantaita 13. helmikuuta.

19.2. Koronavilkku ei ole juurikaan auttanut koronatartuntojen selvityksessä Etelä-Pohjanmaalla

Sovelluksen toiminta-aikana sairaanhoitopiiriin on otettu yhteyttä Koronavilkun altistumisilmoituksista vain noin sata kertaa, eikä yksikään niistä ole johtanut tartunnan jäljille.

THL on suositellut sairaanhoitopiirejä ohjaamaan kaikki altistumisilmoituksen saaneet testeihin. Lisäksi suositellaan, että myös negatiivisen testituloksen saaneet ja myös rokotetut ohjataan omaehtoiseen karanteeniin, jos he ovat saaneet Koronavilkun altistumisilmoituksen.

18.2 Ilmajoen akuuttiosaston tartunnoista seurannut altistumisia asumisyksiköissä

llmajoen terveyskeskuksen akuuttiosaston koronatartunnoista on aiheutunut altistumisia palveluyksiköissä JIK-alueella.

Mielenterveyskuntoutujien asumisyksikkö Punaisen tuvan kaikki asukkaat ja osa henkilökuntaa on asetettu karanteeniin korona-altistumisen vuoksi Jurvassa.

Myös Hirvinummen kehitysvammaisten asumisyksikössä Kurikassa on todettu korona-altistumisia.

18.2. Rokote suojaa Ilmajoen akuuttiosaston henkilökuntaa

Kukaan rokotetuista ei ole sairastunut. Suurin osa henkilökunnasta oli saanut jo tehosterokotteenkin, ennen kuin korona iski JIK ky:n akuuttiosastolle Ilmajoelle.

Rokotesuojan tehoa seurataan nyt suurella mielenkiinnolla niin JIK-kuntayhtymässä kuin Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissäkin.

Henkilökunnan riittävyys ja jaksaminen alkavat olla äärirajoilla, sillä työtä on paljon koronaosastoksi muuttuneella akuuttiosastolla.

Torstaina akuuttiosaston potilaista yhdeksällä oli tartunta, keskiviikkona kahdeksalla. Tartunnan saaneiden määrä on lisääntynyt eilisestä yhdellä, kun osastolle on tuotu yksi koronapositiivinen potilas lisää.

Akuuttiosaston potilaat ovat pääasiassa iäkkäitä henkilöitä, joilla on perussairauksia ja jotka ovat tulleet osastolle jo valmiiksi jonkun sairauden vuoksi.

17.2. Koronan takia kuntavaaleissa tarvitaan enemmän toimitsijoita

Esimerkiksi Seinäjoella vaalitoimitsijoiden saaminen on aina ollut hiukan haastavaa. Esteellisyydet on otettava huomioon ja tänä keväänä kuntavaaleissa myös koronaepidemia. Suuri osa vaalitoimitsijoista kuuluu koronan riskiryhmään ikänsa puolesta.

Seinäjoella joudutaan varautumaan vaaleihin kouluttamalla tavallista enemmän varahenkilöitä vaalitoimitsijoille. Lue lisää täältä.

17.2. Akuuttiosaston potilaista iso osa saanut tartunnan Ilmajoella

Ilmajoen terveyskeskusken akuuttiosaston neljästätoista potilaasta yhdeksällä on todettu koronavirustartunta. Yksittäisiä tartuntoja on myös hoitohenkilökunnassa. Akuuttiosasto on suljettu ja kaikki potilaat ovat karanteenissa ja testattu.

16.2. Koronarokotukset etenevät eri tahtiin

Kaupungeista kerrotaan, että ajanvaraukset ovat pahasti ruuhkautuneet. Uusia aikoja tulee aina, kun lisää rokotteita saadaan. Seinäjoella alettiin eilen rokottaa yli 80-vuotiaita ja 75–79-vuotiaita. Lisäksi rokotusajan voivat varata riskiryhmiin kuuluvat vuonna 1951 syntyneet. Lue lisää.

15.2. Korona jyllää Ilmajoen akuuttiosastolla

Ilmajoen terveyskeskuksen akuuttiosastolla on todettu viikonloppuna muutamia koronatartuntoja niin potilailla kuin henkilökunnallakin.

– Koko akuuttiosaston väki testattiin, kun tietoomme tuli lauantaina mahdollinen altistus täällä. Testeistä tuli joitakin positiivisia löydöksiä, kertoo JIK ky:n tartuntataudeista vastaava lääkäri Katja Issakoff-Talala.

Osastolla on hoidossa 16 potilasta. Kaikki potilaat ja koko henkilökunta on altistunut koronavirukselle. Suurin osa hoitohenkilökunnasta on rokotetttu, ja he voivat jatkaa työssään.

15.2. Kaksi eteläpohjalaista on kuollut koronaan viikon aikana

Kaksi eteläpohjalaista on menehtynyt viimeisen viikon aikana koronaan, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa. Yhteensä maakunnassa on koko epidemian aikana kuollut 12 henkilöä koronaviruksen aikaansaamaan sairauteen.

Osastohoidossa on tällä hetkellä seitsemän koronapotilasta.

15.2. Ilmajoen kunnanjohtaja karanteeniin ja etätöihin

Ilmajoen kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski on altistunut koronavirukselle työssään viime viikolla. Altistumispäivä on keskiviikko 10. helmikuuta.

– Pirttikoski on tästä syystä määrätty karanteeniin 24. helmikuuta saakka. Hän on siirtynyt etätöihin, Ilmajoen kunta tiedottaa.

15.2. Koronarokotukset laajenevat Seinäjoella ja Isossakyrössä

Korona-rokotusten ajanvaraus laajenee tänään maanantaina Seinäjoella. Mukaan tulevat vuonna 1945 ja sitä aikaisemmin syntyneet eli käytännössä 75–79-vuotiaat ovat rokotusvuorossa nyt Seinäjoella ja Isossakyrössä. Ajan rokotukseen voi varata joko puhelimitse tai sähköisesti. Puhelinvaraus toimii takaisinsoittoperiaattella, takaisinsoittoja tehdään myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Seinäjoen terveyskeskus aloittaa tällä viikolla myös vuonna 1951 syntyneiden, korkeimpaan riskiryhmään kuuluvien koronarokottamisen Astra Zenecan rokotteella. Tästä päivästä alkaen tämän ikäluokan korkeimpaan eli 1-riskiryhmään kuuluvat voivat varata rokotusajan netin kautta.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin eilen sunnuntaina kolme uutta tartuntaa. Tartuntojen yhteismäärä on nyt 566 ja kahden viikon ilmaantuvuusluku 21.8.

13.2. Sairaalahoidossa ei potilaita

Perjantaista lauantaihin Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä varmistui 7 uutta koronatartuntaa. Yhteensä epidemian aikana maakunnassa on todettunnyt 555 kotonatartuntaa. Sairaalahoidossa ei lauantaina 13.2. ole sairaanhoitopiirin mukaan yhtään koronapotilasta. Koronatestejä Etelä-Pohjanmaalla otettiin perjantaina 369.

12.2. 70-vuotiaat eli 1951 syntyneet koronarokotusten piiriin

Seinäjoen terveyskeskus aloittaa vuonna 1951 syntyneiden koronarokottamisen Astra Zenecan rokotteella ensi viikolla eli 15. helmikuuta alkaen. Korkeimpaan eli 1-riskiryhmään kuuluvat voivat varata rokotusajan maanantaista alkaen netin kautta osoitteesta seinajokitk.terveytesi.fi. (siirryt toiseen palveluun)

Myös 75-79-vuotiaiden rokotusten ajanvarauksia otetaan vastaan maanantaista lähtien. Seinäjoen terveyskeskuksesta kerrotaan, että rokotteita on tällä hetkellä saatavissa varsin rajoitetusti. Rokotusaikoja avataan varattaviksi sitä mukaa, kun rokotteita saadaan.

11.2. Kesän festareita valmistellaan - samoin varasuunnitelmia

Provinssirockia ja Nummirockia valmistellaan sillä mielellä, että tapahtumat päästään ensi kesänä järjestämään. Kansainvälisillä festivaaleilla on iso järjestelyorganisaatio, ja kulut esimerkiksi työvoiman ja bändibuukkausten suhteen kasvavat jo keväästä lähtien.

– Edelleen keskitytään ja pyritään järjestämään festivaalia kaikissa mahdollisissa olosuhteissa. Vaihtoehtoina on kuitenkin useita eri skenaarioita, joiden puitteissa tahtumaa järjestetään, sanoo Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen.

Myös Nummirockia valmistellaan normaalisti. Viime kesän festivaali striimattiin osallistujille.

11.2. Penkkariperinne katkesi

Penkkariajelut jäävät tänään kokematta ja näkemättä. Alueen lukiot noudattavat aluehallintoviraston ja alueellisten koronanyrkkien ohjeistusta kokoontumisrajoituksista. Joissakin lukiossa järjestetään perinteisten penkkariajelujen tilalla muuta ohjelmaa, jota abit esittävät pienille luokkaryhmille turvavälein.

11.2. Koronavarusteina käytettävien suojatakkien valmistus loppui Kurikassa

Kotimaisten suojatakkien valmistus koronapandemia-ajan tarpeisiin on seisahtunut täysin Etelä-Pohjanmaalla. Viimeiset tuotantoerät valmistuivat tammikuussa.

Kurikkalaisella Tellalla on ollut työssä enimmillään yksitoista sopimusvalmistajaa, joiden kaikkien osalta tuotanto on ajettu alas. Syyskaudella alihankkijoita oli kuusi, niiden kapasiteetti oli 30 000–40 000 suojatakkia viikossa.

Jalasjärveläinen Lennol on yksi Tellan sopimusvalmistajista. Se palkkasi parikymmentä työntekijää lisää, mutta nyt heidän työsuhteensa ovat päättyneet. Viimeiset erät yritys toimitti tammikuussa. Tuotanto voitaisiin saada uudestaankin pystyyn tarvittaessa. Lue lisää täältä.

10.2. Järvi-Pohjanmaalla tilanne rauhallinen

Järvi-Pohjanmaan pandemiaryhmän mukaan alueen koronatilanne on rauhallinen. Uusia tartuntoja ei ole todettu 3. helmikuuta jälkeen. Myös rokottaminen etenee. Lue lisää täältä.

10.2. Uusia ikäryhmiä aletaan rokottaa Seinäjoella

Korona-rokotusten ajanvaraus laajenee Seinäjoella ensi maanantaina 15. helmikuuta vuonna 1945 ja aikaisemmin syntyneisiin. Kaupungin mukaan korona-rokotusajanvaraus on edennyt hyvin ja nyt ajanvaraus avataan vuosina 1941-1945 -syntyneille. Ajanvaraus avautuu 15.2. kello 8.

Seinäjoki tiedottaa, että ajanvarauspuhelinnumero on 06-4258717. Ajanvarauksessa puhelinnumero tallentuu järjestelmään ja asiakkaille soitetaan takaisinlähipäivien aikana. Takaisinsoittoja tehdään myös iltaisin ja viikonlopun aikana.

Kaupungin tiedotteen mukaaan tällä hetkellä Suomessa käytössä olevat koronarokotteet vaativat kaksi rokoteannosta. Tehosteannos annetaan vasta 12 viikon kuluttua. Rokotteena käytetään Pfizer/Biontechin Comirnaty rokotetta.

10.2. Sairaanhoitopiiri keventää koronatiedottamista

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri luopuu päivittäisestä koronatiedotteen lähettämisestä medialle. Perusteluna on "suhteellisen rauhallinen koronatilanne alueella". Sairaanhoitopiiri palaa aktiiviseen tiedottamiseen, jos tilanne muuttuu. Sairaanhoitopiirin sivuilla (täällä (siirryt toiseen palveluun)) tartuntatilannetta seurataan edelleen. Yle kokoaa Etelä-Pohjanmaan alueen korona-aiheisia uutisia edelleen tähän artikkeliin.

9.2. Yksi todettu uusi koronatartunta

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä otettin eilen maanantaina 326 koronatestiä. Uusia tartuntoja varmistui yksi (1).

Sairaalahoidossa on sairaanhoitopiirin mukaan 1–3 potilasta. Ohjeet, miten suojautua koronatartunnalta ja miten toimia, jos epäilee tartuntaa, löytyvät sairaanhoitopiirin sivulta täältä (siirryt toiseen palveluun).

8.2. Viikonloppuna 10 tartuntaa, Nyrkki tiukkana suosituksista

Etelä-Pohjanmaan alueellinen yhteistyöryhmä eli Nyrkki suosittaa edelleen kokoontumisissa noudatettavaksi 10 henkilön maksimimäärää.

Vaikka Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto muutti kokoontumisrajoitusta Etelä-Pohjanmaan maakunnassa enintään 20 henkilön rajoitukseksi, Nyrkki piti maanantaisessa kokouksessaan suosituksensa voimassa.

Aluehallintoviraston kokoonrumisrajoitus on voimassa helmikuun ajan. Myös Nyrkin suositus on voimassa maaliskuun alkuun asti. Uskonnollisissa tilaisuuksissa Nyrkki suosittaa 20 henkilön enimmäismäärää. Lue lisää täältä.

6.2. Etelä-Pohjanmaalla 4 uutta tartuntaa, tartuntoihin ei liity joukkoaltistumisia

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on kuluneen vuorokauden aikana todettu 4 uutta koronavirustartuntaa. Tartunnoista 2 tapahtui perhepiirissä eli positiivisen testituloksen saaneet olivat jo valmiiksi karanteenissa. Kolmas tartunta tuli ulkomailta, mutta tartunnan saanut henkilö ei ole näillä näkymin altistanut muita. Neljäs tartunta on toisesta maakunnasta.

6.2. Seinäjoella pääsee jälleen teatteriin

Seinäjoen kaupunginteatteri avaa 3 esitystä rajoitetusti.Kuhunkin näytökseen otetaan enintään 20 katsojaa.

Seinäjoen kaupunginteatterissa yleisö pääsee katsomaan kolmea esitystä: Pelkkänä korvana, Rouva C., Humiseva harju sekä Peppi Pitkätossu. Sen sijaan Evitan näytöksiä joudutaan perumaan.

5.2. Kaksineuvoinen laajentaa lähiviikkoina rokotuksia

Väestörokotukset Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa päästään aloittamaan helmikuun puolivälissä. Ensimmäisenä vuorossa ovat 1941 syntyneet ikäihmiset sekä heidän samassa taloudessa asuvat omaishoitajansa, joilla on päätös omaishoidon tuesta.

Lähiviikkoina päästään aloittamaan myös alle 70-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien rokotukset. Kuntayhtymä tiedottaa, mikä ryhmä kulloinkin on rokotusvuorossa ja miten aika rokotukseen varataan.

Rokotteita on kuitenkin ollut saatavilla vain rajallinen määrä ja sen vuoksi rokotukset ovat edenneet hitaasti. Pian alueelle saataviin rokoteannoksiin on kuitenkin luvassa reilua kasvua.

5.2. Koronarokotukset kiinnostavat, ajanvaraus ruuhkautui

Seinäjoella ikäihmisten rokoteajanvarauspuhelin ruuhkautui tänään. Yli 80-vuotiaille tarkoitettu ajanvaraus koronavirusrokotteen saamiseksi alkoi seinäjokelaisille ja isokyröläisille tänään.

Seinäjoen terveyskeskuksen johtava lääkäri Tiina Perä sanoo, että puhelimien ruuhkautuminen oli odotettua. Kaikille jotka ovat ajanvaraukseen soittaneet soitetaan takaisin ja he saavat ajan rokotukseet.

Takaisinsoittoja hoidetaan myös huomenna lauantaina ja sunnuntainta. Maanantaina puhelinnnumerot avataan uudelleen. Rokoteaikoja ei jaeta vielä ensi viikolle vaan sitä seuraavalle eli viikolle 7.

5.2. Etelä-Pohjanmaan kokoontumisrajoitus nousi 20:een

Aluehallintovirasto on höllentänyt Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien kokoontumisrajoituksia. Tilaisuuksien ja kokoontumisten osallistujamäärä on nyt Etelä-Pohjanmaan kunnissa maksimissaan 20 henkilöä.

Rajoitukset ovat voimassa maaliskuun alkuun.

Vaasan sairaanhoitopiirin kunnissa osallistujarajoitus pysyy edelleen kymmenessä.

4.2. Koronatukia käytettiin opettajiin

Viime keväänä Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi avustuksia esi- ja perusopetukseen, koronaepidemian aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseksi. Pelkona oli, että niin sanottujen koulupudokkaiden määrä lisääntyisi etäkoulun takia.

Esimerkiksi Alavus sai koronatukea noin 100 000 euroa, Kauhava yli 128 000 euroa ja Kurikka 150 000 euroa. Isokyrö sai 50 000 euroa, millä palkattiin kuntaan resurssiopettaja.

– Meillä oli arvio tarpeesta jo keväällä, mutta koulujen alettua tarve tuelle on selkeästi lisääntynyt. Nyt jos hakisin uudestaan, niin voi olla että hakisin kahta resurssiopettajaa, sanoo johtava rehtori Susanna Pietikäinen. Lue lisää täältä.

3.2. Kuparimaskit loppu apteekeista

Kuparia sisältävien kirurgisten maskien kysyntä on yllättänyt. Tuotteet ovat väliaikaisesti loppu monissa apteekeissa ympäri Suomen. Myös maahantuojalta maskit ovat väliaikaisesti loppu.

– Varsinkin työikäiset, 30–40-vuotiaat ostavat niitä, sanoo farmaseutti Anne Järvenpää Seinäjoen ykkösapteekista.

Suu-nenäsuojaimien kerrotaan olevan itse steriloituvia. Maskiin käytetty kupari myös estää koronavirusta takertumasta uuteen kohteeseen. Helsingin Sanomat kysyi (siirryt toiseen palveluun) äskettäin kuparimaskin tehosta Teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä. Tutkimusprofessori Ali Harlinin mukaan kuparimaski antaa jonkin verran paremman suojan kuin perinteinen kirurginen suojain.

Kuluttajia saattaa kuparia sisältävässä suu- ja nenäsuojassa houkutella myös valmistajan lupaus siitä, etteivät kuparin viruksilta suojaavat ominaisuudet heikkene ajan kuluessa. Valmistajan mukaan maski antaa virusten vastaisen suojan ilman sterilointia niin kauan, kun se on ehjä. Lue lisää täältä.

3.2. Kaksineuvoinen aloittaa koronarokotukset yli 80-vuotiaista

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen aloittaa koronavirusrokotukset yli 80 -vuotiaille viikolla 7. Rokotukset toteutetaan ajanvarauksella eri puolilla kuntayhtymää.

Kuntayhtymä toivoo, että ikäihmisten omaiset, tuttavat sekä naapurit tarjoaisivat apuaan, jotta jokaisen ikäihmisen olisi mahdollista päästä rokotuspaikalle. Rokotukseen ovat oikeutettuja myös heidän omaishoitajansa.

3.2. Maakuntaviestistä päätös: korona ei estä tapahtumaa

Tämän talven maakuntaviestin ajankohta ja järjestäjäpaikkakunta ovat selvillä. Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntaviesti aiotaan hiihtää talvilomaviikon päätteeksi 7. maaliskuuta Seinäjoella.

Etelä-Pohjanmaan hiihto ry:n kilpailuvaliokunnan puheenjohtaja Pasi Keskinen sanoo, että tautitilanne otetaan tietysti huomioon ja poikkeusjärjestelyjä on varmasti luvassa tavanomaiseen verrattuna. Todennäköisesti tapahtuma järjestetään ilman yleisöä.

3.2. Vain yksi uusi tartunta – muutamia koronapotilaita terveyskeskusten vuodeosastoilla

Etelä-Pohjanmaalla todettiin tiistain aikana vain yksi uusi koronavirustartunta, toissapäivänä ei yhtään. Vaikka alkuviikon tartuntatilanne on Etelä-Pohjanmaalla rauhallinen, sairaanhoitopiiri on huolestunut lähimaakuntien isoista tartuntamääristä.

Muutamia koronapotilaita on hoidettavana alueen terveyskeskusten vuodeosastoilla.

Aluehallintovirasto ottaa tällä viikolla kantaa siihen, jatkuvatko avin nykyiset kokoontumisrajoitukset maanantain 8.2. jälkeen. Etelä-Pohjanmaan alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki on jo ehtinyt jatkaa omien suositustensa voimassaoloa helmikuun loppuun saakka.

Testausmäärät pysyvät korkeina Etelä-Pohjanmaalla. Eilen näytteen antoi lähes 600 henkilöä. Maakunnan ilmaantuvuusluku on kahden viikon ajalta 21,2 sataatuhatta asukasta kohden.

2.2. Väkivalta siirtyi pandemian myötä sisätiloihin

Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella tehtiin viime vuonna yhteensä 30 676 rikosta. Kasvua edellisvuoteen on 11 prosenttia. Suurimman osan rikoksista muodostavat omaisuusrikokset sekä liikennerikokset.

Pohjanmaan poliisi kertoo tiedotteessaan, että koronapandemia näkyy vuoden 2020 tehtävissä. Esimerkiksi yleisellä paikalla tapahtuneet pahoinpitelyt laskivat vajaalla 20 prosentilla. Muutos oli osittain odotettavissakin ravintoloiden ollessa pitkään suljettuina ja yleisötilaisuuksien määrän romahtaessa.

Törkeiden pahoinpitelyiden ja henkirikosten määrä sen sijaan kasvoi merkittävästi. Väkivalta siirtyi pandemian myötä julkisilta paikoilta koteihin.

2.2. Nyrkki suosittaa kokoontumisrajoituksen jatkamista 8. helmikuuta jälkeenkin

Etelä-Pohjanmaan alueellinen yhteistyöryhmä eli Nyrkki totesi kokouksessaan 1. helmikuuta maakunnan lähialueiden koronatilanteen heikentyneen siinä määrin, ettei aikaisemmin annettuja suosituksia ole tässä vaiheessa mahdollista keventää. Kokoontumisia, harrastustoimintaa ja niihin liittyvien tilojen käyttöä, vierailujarajoituksia sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä, etätyötä ja matkustamista koskevia suosituksia päätettiin jatkaa helmikuun loppuun asti.

Lisäksi Nyrkki esittää Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle, että se antaisi määräyksen kokoontumisrajoitusten jatkamisesta. Tällä hetkellä voimassa oleva 10 hengen kokoontumisrajoitus on voimassa 8. helmikuuta asti. Nyrkin suositukset ovat täällä (siirryt toiseen palveluun).

1.2. Seinäjoella ikäihmisten rokotukset etenevät

Seinäjoella saadaan tehostetuissa palveluyksiköissä asuvat ikäihmiset rokotettua koronavirusta vastaan tämän viikon aikana, kertoo Seinäjoen terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Tiina Perä.

Ensi viikolla käynnistyvät kotihoidon ja kotisairaalan yli 80-vuotiaiden asiakkaiden rokotukset Seinäjoella ja Isossakyrössä. Heidän jälkeensä on muiden yli 80-vuotiaiden rokottaminen. Ajanvaraus heille käynnistyy tämän viikon perjantaina eli 5. helmikuuta. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on tänään todettu kolme uutta tartuntaa.

30.1. Kymmenen uutta koronatartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin eilen perjantaina 29.1. 10 uutta koronatartuntaa. Viisi tartunnan saaneista henkilöistä on ollut jo karanteenissa ja viisi tartuntaa on uusien tartuntaketjujen aihioita.

– Eilen todettiin poikkeavan paljon tartuntoja. Tartunnat ovat eri puolilla maakuntaa, mutta keskittymä on nyt ollut kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueelle, eli käytännössä Kauhavalle, sanoo ylilääkäri Matti Rekiaro Perusterveydenhuollon ja terveyden edistämisen yksiköstä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä varmistui torstaina 28.1. alueen ensimmäinen koronaviruksen virusmuunnos. Virusmuunnoksia ei ole todettu lauantaihin 30.1. mennessä enempää.

Ylilääkäri Matti Rekiaro muistuttaa, että suositusten merkitys korostuu Etelä-Pohjanmaalla Vaasan siirryttyä koronapandemian leviämisvaiheeseen.

– Matkustelu maakuntien välillä ja ihmisten väliset kontaktit pitäisi saada minimiin, Rekiaro painottaa.

29.1. Kauhavalla yli 100 altistunutta

Kauhavalla on tänään tullut ilmi koronaviruksen tartuntaketju, johon kuuluu tämänhetkisten tietojen mukaan 5 koronapositiivista henkilöä sekä yli 100 altistunutta. Altistuminen on tapahtunut Yhtenäiskoulussa luokilla 1, 2, ja 5. Sekä koulun aamu- ja iltapäivähoidossa. Altistumiset ovat tapahtuneet eri ryhmissä 20.‒28.1.

Samalla aikajaksolla myös päiväkoti Hyppiksessä on tapahtunut joukkoaltistuminen. Kuntayhtymä Kaksineuvoinen suosittelee vahvasti, että huoltajat tarkkailisivat kaikkien Yhtenäiskoulun alaluokkien oppilaiden oireita. Koulu siirtyy etäopetukseen seuraavan kahden viikon ajaksi.

29.1. Viisi uutta tartuntaa, ensimmäinen virusmuunnos varmistui

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kertoo viidestä uudesta tartunnasta. Sairastuneista ei kukaan ole ollut edeltävästi karanteenissa. Osa sairastuneista työskentelee sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla. Jäljitystyö on vielä käynnissä.

THL ilmoitti eilen ensimmäisestä Etelä-Pohjanmaalla todetusta virusmuunnoksesta. Sekvensoinnissa virus on todettu niin sanotuksi brittimuunnokseksi.

Keskussairaalassa ei ole hoidossa koronapotilaita, alueen terveyskeskuksissa on hoidettavana muutama koronapotilas.

Koronavirustartuntojen kokonaismäärä on nyt 509 tartuntaa. Torstaina testattiin 326 henkilöä.

Etelä-Pohjanmaan kahden viikon ilmaantuvuusluku on nyt 26,9 sataatuhatta henkilöä kohden.

28.1. Sairaanhoitopiiri: Sairaanhoidon tarve kasvanut

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä varmistui eilen 2 uutta koronavirustartuntaa. Toisen tartunnan lähde on ulkomailta ja toinen muualta Suomesta. Tartuntojen kokonaismäärä sairaanhoitopiirissä on 504.

Sairaanhoitopiirin mukaan sairaalahoidon tarve on lisääntynyt. Tällä hetkellä keskussairaalassa on hoidossa neljä koronaviruspotilasta. Alueen terveyskeskuksissa ei ole hoidossa koronapotilaita. Koronakuolemia ei ole alkuvuoden aikana ollut alueellamme.

Koronatestinäytteitä tutkittiin eilen 350 kappaletta.

27.1. Virusmuunnosta ei ole todettu EP:n tartunnoissa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin tiistaina 5 uutta koronavirustartuntaa. Kaikki sairastuneet olivat jo karanteenissa olevia. Tartuntojen jäljitystyö on vielä käynnissä. Tartuntojen kokonaismäärä sairaanhoitopiirissä on 502. Näytteitä tutkitiin eilen 514.

Etelä-Pohjanmaalla ei ole toistaiseksi todettu erityisen herkästi tarttuvaa muuntovirusta.

27.1. Koronarokotuksia odotellaan - edelleen

Joukkorokotukset koronavirusta vastaan ovat käynnistymässä eri tahtiin eri kunnissa ja eri alueilla. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on laskeskeltu, että rokotetta olisi voinut tulla maakuntaan tähän mennessä jo suurempikin määrä.

Joukkorokotusaikatauluja on alueella pohdittu, mutta niitä ei ole lyöty lukkoon. Ylilääkäri Matti Rekiaro huomauttaa, että Astra Zenecan rokoteella ei ole vielä edes myyntilupaa.

– Meidän näkemyksemme mukaan ei kannata julkisuuteen lähteä ilmoittamaan, että aloitamme väestörokotustoiminnan jonakin tiettynä päivänä ennen kuin meillä on varmuus rokotteen saamisesta ja tieto kuinka paljon sitä saadaan, toteaa Rekiaro.

26.1. Tiistaina kolme uutta tapausta Etelä-Pohjanmaalla

Tänään on raportoitu kolmesta uudesta koronatartunnasta Etelä-Pohjanmaalla, testejä on tehty 240. Ilmaantuvuusluku alueella on nyt 27. Sairaalahoidossa on 1-3 potilasta.

25.1. Koronanyrkki pitää voimassa aiemmin annetut suositukset

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on edelleen kiihtymisvaiheessa. Nyrkki päätti tänään pitää voimassa aiemmin antamansa suositukset. Myös Aluehallintoviraston antama 10 henkilön kokoontumisrajoitus on voimassa 8.2.2021 saakka. Tammikuussa on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä kaiken kaikkiaan todettu 71 koronatapausta.

25.1. Etelä-Pohjanmaalla ainoastaan yksi uusi tartunta

Maanantaina 25.1. ilmoitettiin ainoastaan yhdestä uudesta positiivisesta koronatuloksesta Etelä-Pohjanmaalla. Testien määrä putosi puolella, sunnuntaina testejä tehtiin ainoastaan 221.

Viruksen ilmaantuvuus alueella on 26,4 sataatuhatta asukasta kohden.

23.1. Notkahdus ohi – eteläpohjalaiset menevät taas koronatestiin, perjantaina löytyi kolme uutta tartuntaa

Ylilääkäri Matti Rekiaro on tyytyväinen, että eteläpohjalaiset näyttävät hakeutuvan koronatestiin lähes yhtä ahkerasti kuin loka-marraskuussa 2020. Testausmäärät ovat nyt kaksi kolmasosaa syksyn tasosta. Määrä lähti nousuun viime viikolla. Perjantaina 22.1.2021 Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella testattiin 449 ihmistä.

Rekiaro uskoo, että vilkas uutisointi Britanniasta peräisin olevasta muuntoviruksesta on aktivoinut ihmisiä hakeutumaan taas testeihin myös vähillä oireilla.

– On vain ajan kysymys, koska muuntovirus leviää meille. Olisi epätodennäköistä, että Etelä-Pohjanmaa varjeltuisi siltä kokonaan. Se on niin herkästi tarttuvaa, Rekiaro sanoo. Vaasan sairaanhoitopiirissä on jo todettu kuusi muuntovirustartuntaa. Etelä-Pohjanmaalla luku on edelleen nolla.

22.1. Järvi-Pohjanmaalla taas uusia tartuntoja

Järvi-Pohjanmaan huono koronatartuntatilanne saatiin rauhoittumaan joulun jälkeen. Nyt alueella on todettu taas kolme uutta koronatartuntaa.

Lappajärvellä ja Alajärvellä todetuista tartunnoista on tehty jäljitys ja kuusi henkilöä on eristyksissä tai karanteenissa. Joukkoaltistumisia ei ole.

Uusista tartunnoista huolimatta Järvi-Pohjanmaan koronatilanne on hyvä. Alueen pandemiajohtoryhmä toivookin, että kaikkea matkailua ostosmatkailusta lähtien harkittaisiin nyt tarkoin.

22.1. Etelä-Pohjanmaalla ei vielä virusmuunnosta

Etelä-Pohjanmaan positiivisista koronanäytteistä ei toistaiseksi ole löytynyt muuntunutta koronavirusta. Sairaanhoitopiiri lähettää viikottain Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laboratorioon viisi näytettä tarkempiin tutkimuksiin.

Etelä-Pohjanmaalla todettiin eilen torstaina kolme ja Vaasan sairanhoitopiirissä kaksi uutta tartuntaa. Torstaina Etelä-Pohjanmaalla tutkittin 415 näytettä.

Etelä-Pohjanmaalla ei ole tällä hetkellä ketään sairaalahoidossa, eikä myöskään terveyskeskusten vuodeosastoilla.

21.1. Kolme uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kertoo torstaina nettisivuillaan kolmesta uudesta koronavirustartunnasta. Eilen keskiviikkona testimäärä nousi korkeaksi, 457 henkilöä testattiin. Etelä-Pohjanmaan kokonaistartuntamäärä on nyt 487 tartuntaa.

Etelä-Pohjanmaan kahden viikon ilmaantuvuusluku on nyt 28 sataatuhatta asukasta kohden.

20.1. Testimäärät palaamassa normaaleiksi Etelä-Pohjanmaalla

Koronaviruksen testaukset ovat kuluneen viikon aikana lähteneet Etelä-Pohjanmaalla jälleen nousuun vuodenvaihteen notkahduksen jälkeen.

Eilen tiistaina tutkittiin lähes 400 näytettä. Niiden joukosta löytyi neljä uutta tartuntaa. Uusista tartunnoista valtaosa liittyy aiempiin tartuntaketjuihin. Tartuntojen kokonaismäärä sairaanhoitopiirissä on 484.

Myös Vaasan sairaanhoitopiirissä otettiin eilen lähes 350 näytettä.

19.1. Tähän mennessä ei yhtään varmistettua influenssatartuntaa

Koronaepidemia on taltuttanut influenssan lähes kokonaan pohjalaismaakunnista. Etelä-Pohjanmaalla ei ole toistaiseksi tullut yhtään varmistettua influenssatartuntaa. Vain Vaasan sairaanhoitopiirissä on tällä hetkellä muutama influenssapotilas.

Influenssaa ei juuri ole muuallakaan Suomessa, ja sama ilmiö pätee maailmanlaajuisesti. Influenssa-aalto jäi tavanomaista pienemmäksi myös viime keväänä koronaepidemian alettua. Arvioiden mukaan hengitystieinfektiot ovat vähentyneet turvavälien, koronan hygieniaohjeiden ja liikkumisen rajoittamisen takia.

19.1. Etelä-Pohjanmaalla 4 uutta koronatartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin eilen neljä uutta koronavirustartuntaa. Tartunnat liittyvät aiempiin tartuntaketjuihin, ja osa sairastuneista on ollut jo karanteenissa. Tartuntojen kokonaismäärä sairaanhoitopiirissä on 480.

Sairaalahoidossa ei ole hoidossa koronaviruspotilaita. Eilen maanantaina Etelä-Pohjanmaalla tutkittiin 335 näytettä.

18.1. Tangomarkkinat kipuilee rahapulan kanssa

Tangomarkkinat tarvitsee rahaa paitsi koronavaikeuksista selviämiseen myös toimintansa kehittämiseen. Ensimmäisenä yhtiölle aiotaan etsiä toimitusjohtaja.

Seinäjoen Tangomarkkinat tarvitsee viimeistään keväällä uutta rahoitusta, jotta yhtiön toiminta voi jatkua. Viime vuoden tapahtuma peruttiin huhtikuussa koronan vuoksi. Yhtiö selvisi tiukasta vuodesta valtion ja omistajien tuilla. Ensi kesän Tangomarkkinoita järjestetään jälleen epävarmuudessa ja menoja syntyy, ennen kuin saadaan tuloja.

Tangomarkkinoiden suurin omistaja on Seinäjoen kaupunkikonserni, ja kaupunki suunnitteleekin varautuvansa enintään 80 000 euron määrärahalla yhtiön lisärahoitukseen tänä vuonna. Rahoitus vaatii valtuuston hyväksynnän.

18.1. Korona levisi rakennustyömaalta perheisiin ja kouluihin Seinäjoella

Seinäjokelaisella rakennustyömaalla viime perjantaina ilmenneen, laajan koronatartuntaketjun alkuperä ei toistaiseksi ole tiedossa. Epäselvää on, onko se peräisin kotimaasta vai ulkomailta.

Seinäjoen keskussairaalan ylilääkäri Matti Rekiaron mukaan korona on levinnyt rakennustyömaan henkilöstöstä myös heidän perheisiinsä. Seinäjoen terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Tiina Perä sanoo, että perheistä tartuntaketju on levinnyt myös seinäjokelaisiin kouluihin.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kertoi maanantaina kolmesta uudesta tartunnasta. Testeissä kävi sunnuntaina 178 henkilöä. Sairaalahoidossa Etelä-Pohjanmaalla on muutama henkilö.

17.1. Sunnuntaina Etelä-Pohjanmaalla kolme uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on kuluneen vuorokauden aikana todettu kolme uutta koronavirustartuntaa.

Lauantaina sairaanhoitopiirissä tehtiin 160 koronavirustestiä.

Kuluneen kahden viikon ajanjaksolla uusia koronavirustartuntoja on todettu 48. Viruksen ilmaantuvuus alueella on 24,9 sataatuhatta asukasta kohden.

Lue täältä Ylen aiemmat korona-aiheiset uutiset Etelä-Pohjanmaalta.

Lue seuraavaksi