1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Kuopio turvaa maksuvalmiuttaan koronaviruksen vuoksi – kaupunginjohtajalle erityistoimivalta häiriötilanteissa

Tilapäisluottovaltuus aiotaan nostaan 50 miljoonasta 150 miljoonaan euroon.

Kuopio
Jarmo Pirhonen.
Kuopion kaupunginhallitus on päättänyt, että kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen voi äkillisissä tilanteissa tehdä kiireellisen päätöksen peruspalvelujen turvaamiseksi ja häiriötilanteen normalisoimiseksi.Toni Pitkänen / Yle

Kuopion kaupunginhallitus on tehnyt tänään ylimääräisiä päätöksiä koronavirustilanteen vuoksi. Kaupunginhallitus esittää tänään maanantaina kokoontuvalle valtuustolle, että se oikeuttaa talousjohtajan nostamaan tilapäisluottoa enintään 150 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä summa on 50 miljoonaa euroa. Kaupungin mukaan koronaviruksen aiheuttama poikkeuksellinen tilanne voi tuoda häiriöitä kaupungin päätöksentekojärjestelmään, virkahenkilöiden läsnäoloon tai rahamarkkinoille, joten kaupungin maksuvalmiuden turvaamiseksi on tarpeen nostaa tilapäisluottovaltuutta.

Päätös on voimassa 15. syyskuuta saakka.

Kaupunginjohtajalle valta tehdä kiireellinen päätös

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle myös, että kaupunginjohtajalle annetaan erityistoimivalta tehdä kiireellisiä päätöksiä häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.

Kuopion kaupungin mukaan koronavirus voi aiheuttaa tilanteen, jossa tulee äkillinen tarve tehdä kiireellisiä päätöksiä. Tällöin kaupunginjohtaja käyttäisi erillistä hallintosäännön määräyksellä päätösvaltaa peruspalvelujen turvaamiseksi ja häiriötilanteen normalisoimiseksi, kunnes hallintosäännön mukaisella toimielimellä on mahdollisuus käsitellä asia.

Tämä erityistoimivalta otetaan käyttöön Kuopion kaupungissa vakavissa häiriötilanteissa ja tarvittaessa valtioneuvoston määrittelemissä poikkeusoloissa.

Erityistoimivallan käyttöön ottamisesta päättää kaupunginhallitus tai kiireellisissä tapauksissa kaupunginjohtaja kaupungin poikkeusolojen johtoryhmässä. Erityistoimivallan käyttämisen lakkaamisesta päättää kaupunginhallitus.

Kaupunginjohtajan sijaislistaa täydennettiin

Kaupunginhallitus päätti lisätä kaupunginjohtajan sijaisten määrää. Kaupunginjohtajan sijaisena toimivat apulaiskaupunginjohtajat tässä järjestyksessä:

  1. Apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarinen (Perusturvan ja terveydenhuollon palvelualueet)
  2. Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas (hyvinvoinnin edistämisen sekä kasvun ja oppimisen palvelualue)
  3. Apulaiskaupunginjohtaja Jari Kyllönen (kaupunkiympäristön palvelualue)
  4. hallintojohtaja Heikki Vienola (täydennys sijaisiin)
  5. kaupunginlakimies Vesa Toivanen (täydennys sijaisiin)

Kaupunginhallitus voi nyt myös kokoontua nopeassa aikataulussa.

Kaupunginhallitus voi kokoontua puheenjohtajan kutsusta toimivaltaansa kuuluvien asioiden kiireellistä päätöksentekoa varten samana päivänä tai muutoin aikaisemmin kuin hallintosäännön mukaisessa kolmen päivän määräajassa kokouskutsun lähettämisestä.

Päätös on voimassa toukokuun loppuun saakka.

Lue seuraavaksi