Lapin sairaanhoitopiireissä valmistaudutaan kamppailuun koronavirusta vastaan – ylilääkäri: "Harva asutus on suojeleva tekijä, joka hidastaa epidemian kulkua"

Epidemia on väistämätön, mutta ennustaminen on hankalaa. Se voi alkaa viikon tai kuukauden päästä.

Lappi
Lapin keskussairaalan sisääntuloaula
Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireistä vakuutetaan, että tehohoitopaikkoja on riittävästi lappilaisiakin odottavan koronavirusepidemian varalta.Maija-Liisa Juntti / Yle

Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas uskoo, että koronavirusepidemiavaihe voi alkaa Lapissa viikon tai vasta kuukauden päästä, tarkkaa ennustetta ja arviota on erittäin vaikea antaa.

– Voi olla, että koronavirusepidemia kestäisi pitempään kuin influenssaepidemia, jopa neljä kuukautta. Kaiken kaikkiaan on arvioitu, että se voisi alkaa tässä lähimpien viikkojen sisällä.

Broaksen mukaan on ratkaisevaa, kuinka hyvin viruksen etenemiseen tehdyt jarrutustoimenpiteet vaikuttavat Suomessa ja ulkomailla.

– Lähtökohtana on, että mieluiten epidemia olisi pitkähkö ja korkeita huippuja ei syntyisi, jolloin terveyden organisaatiot pystyisivät helposti hoitamaan sairastuneita.

Lapin iso maakunta ja harva asutus voi olla pelastus, sillä tartuntojen uskotaan jäävän vähäiseksi, kun kontakteja on kanssaihmisiin vähemmän. Kaupungeissa ja paikoissa, missä on runsaasti ihmisiä, koronavirus etenee nopeammin.

– En näe etäisyyttä ongelmana, vaan harva-asutus on tässä taudissa se suojeleva asia, joka hidastaa epidemian kulkua. Epidemia voi ilmetä eri paikoissa eri aikaan, mutta vielä Lapissa ei olla epidemian vaiheessa, toteaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Tehohoitopaikkoja on tarpeeksi

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä on ylilääkärien laskelmien mukaan riittävästi tehohoitopaikkoja, kun koronavirus muuttuu epidemiaksi Lapissa.

– Meillä on valmius tehohoitoon hyvä. Olemme arvioineet jo aiemmin, että voimme nostaa tehohoitopaikkoja yli kahteenkymmeneen ja osa niistä voidaan ottaa hyvin nopeasti käyttöön, laskee infektiolääkäri Markku Broas.

Italian kokemukset ovat osoittaneet sairaanhoitopiireille, että tilannekuva täytyy rakentaa pahimman perusteella.

– Hengityskoneita ja tukilaitteita Lapin sairaanhoitopiirissä on käytettävissä yli 20 tehohoitopaikkaan.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä vakuutetaan, että tehohoitoon on riittävät resurssit.

– Meillä on ihan samanlainen valmius hoitaa tehohoitopotilaita kuin esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, kun se suhteutetaan väestöpohjaan, laskee Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Koronavirusnäyte pöydällä
Lapin keskussairaalassa on pystytty supistamaan koronavirustestien tuloksen saaminen yhteen vuorokauteen. Kuvituskuva.Pasi Takkunen / Yle

Testiruuhka yllätti laboratoriot

Koronavirus pääsi yllättämään Euroopan. Suomessa pystytään testaamaan tartunnan saaneita, mutta nyt testejä rajoitetaan oireileviin, riskiryhmiin ja ulkomailta saapuviin henkilöihin.

– Meillä on kautta Suomen testaamiskapasiteetissa ongelmia, se ei ole ihan riittävää. Koko ajan pyritään pystyttämään lisää. Helsingin ja Turun lisäksi Pohjois-Suomessa Ouluun pohditaan isomman testausjärjestelmän avaamista, miettii Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broas.

Viime viikolla Lapin keskussairaalassa testianalyysi valmistui kahdessa vuorokaudessa, mutta nyt aika on supistunut yhteen vuorokauteen. Lapin keskussairaalalla on hätätapauksia varten pikatestejä lähes 30 kappaletta, mutta niitä käytetään kiireellisissä tilanteissa.

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit ovat tiivistäneet yhteistyötään. Ensimmäisiä yhteisiä tilannepäivityksiä on tehty ja niitä jatketaan säännöllisesti, todetaan molemmista sairaanhoitopiireistä.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Lapissa: Ei uusia koronatapauksia Lapissa - Infektioylilääkäri: "Olemme koronattomassa vaiheessa", Lapin kauppakamari vaatii yrityksille tukia

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus