1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Lehtitiedot: Tehohoitoon on joutunut nyt myös nuoria aikuisia Italiassa ja Hollannissa – Suomessa ei tietoa, että virus olisi muuntautunut

Esimerkiksi riskiryhmään kuuluvat alle 50-vuotiaat voivat saada tehohoitoa vaativia oireita muita helpommin, Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja sanoo.

koronavirus
Koronavirus
Noin 80 prosentilla koronaviruksen saaneista oireet ovat lieviä THL:n mukaan. 14 prosentilla oireet ovat vakavampia ja kuudella prosentilla kriittisiä. Nuoretkin voivat saada vakavia oireita, jos heillä on esimerkiksi ennestään sairauksia tai he ovat ylilihavia.How Hwee Young / EPA

Alle 50-vuotiaiden osuus koronaviruksen takia tehohoitoon joutuneista potilaista näyttää nousseen lehtitietojen mukaan joissakin Euroopan maissa. Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Italiassa etenkin sellaisia nuoria aikuisia on tehohoidossa, jotka ovat tapailleet paljon ihmisiä ja joilla on ollut runsaasti sosiaalista kanssakäymistä, kertoo brittiläinen Independent-lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Italian virallisten tietojen mukaan vakavia oireita saaneista 12 prosenttia on 19–50-vuotiaita.

Hollantilaisen Algemeen Dagbladin (siirryt toiseen palveluun) haastatteleman tehohoidon ylilääkärin mukaan yli puolet Hollannissa tehohoidossa olevista 40–50 potilaasta on alle 50-vuotiaita.

Selityksiä voi olla monia

Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkimusjohtajan Harri Aleniuksen mukaan Hollannin ja Italian tilannetta on mahdotonta arvioida lehtitietojen pohjalta.

Ensin pitäisi esimerkiksi tietää, onko näillä alle 50-vuotiailla sairastuneilla ollut muita sairauksia tai kuuluvatko he riskiryhmään. Jos ihmisen immuniteetti on vaikkapa lääkkeiden käytön vuoksi jo valmiiksi heikentynyt, hän voi saada tavallista pahempia oireita.

– Olisi kyllä uutta, jos sellainen tieto tulisi, että tehohoitoon joutuvien keski-ikä alkaisi laskea, Alenius sanoo.

Esimerkiksi diabetes, liikalihavuus ja sydän- tai keuhkosairaus voivat altistaa virukselle. Vaikkapa alkoholin tai huumeidenkäytön vaikutuksia taudin etenemiseen taas ei vielä tiedetä.

– Tietoa epidemian etenemisestä on saatu valtavan nopeasti. Mikään ei viittaa siihen, että virus olisi muuttunut. Jos olisi, siitä tulisi kyllä tietoa heti, Alenius arvioi.

Voivatko oireet olla vakavampia silloin, jos ei ole pitänyt etäisyyttä muihin ihmisiin ja on tavannut useita taudin kantajia tietämättään?

– Ehkä se voisi olla mahdollista, mutta ei siitä ole todennettua tietoa, Alenius sanoo.

Lue seuraavaksi