1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. etäopetus

Suomi valmistautuu koulujen etäopetukseen, miten arki järjestyy helsinkiläisessä lapsiperheessä? Äiti: päivä kerrallaan edetään

Monissa kunnissa etäopetus alkaa huomenna keskiviikkona, osassa kouluista etäillään jo nyt. 

etäopetus
Kouluissa siirrytään etäopetukseen huomenna – miten arki järjestyy helsinkiläisessä lapsiperheessä?
Kouluissa siirrytään etäopetukseen huomenna – miten arki järjestyy helsinkiläisessä lapsiperheessä?

Koulut valmistautuvat siirtymään etäopetukseen keskiviikosta alkaen. Monissa kunnissa, esimerkiksi Järvenpäässä ja Sipoossa toivotaan oppilaiden jääneen etäopetukseen jo tiistaiaamuna. Helsingin kaupungin kouluissa etäopetus alkaa keskiviikkona.

Etäopetukseen siirtyminen aiheuttaa lapsiperheiden arjessa muutoksia. Niistä kertomassa oli helsinkiläinen perheenäiti Elina Turunen kello 13 alkaneessa suorassa.

– Tänään on ollut aika normaali päivä toistaiseksi. Aamupalan jälkeen teimme koulutehtäviä ja sitten oli hiukan peliaikaa. Olemme käyneet ulkona ja kohta tiedossa on lisää koulutehtäviä.

Turusella on kaksi kouluikäistä ja yksi päiväkoti-ikäinen lapsi. Kouluikäisten etäkoulu toimii tietokoneen välityksellä, mutta äiti saa välistä toimia opettajana omien etätöiden lomassa.

– Vielä se on onnistunut, mutta saa nähdä kun tulee vaikeampia tehtäviä. Mutta kyllä sitä apua sitten jostain saa, Turunen sanoo.

Etäopetus jatkuu ainakin 14. huhtikuuta saakka. Turunen toteaa, ettei ole ajatellut vielä asian kestoa, vaan menee mieluummin päivä ja tilanne kerrallaan.

Hallituksen päätös koskee perusopetusta, lukioita sekä ammatillista koulutusta. Koulujen opetus järjestetään verkko-opetuksena ja kotiopiskeluna.

Toimialajohtaja Liisa Pohjolaisen mukaan Helsingissä on hyvät tekniset valmiudet sähköisillä alustoilla ja opettajia valmennetaan nyt verkko-opetuksen.

– Peruskouluissa olevien lasten vanhempien kannattaa seurata Wilmaa, sillä ohjeistamme Wilman kautta. Varhaiskasvatuksessa ohjeistetamme ilmoitustauluilla tai reppuviesteinä kotiin, Pohjalainen kertoo.

Perusopetuksen 1.–3.-luokkien lähiopetus järjestetään niille lapsille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

Kaupunki odottaa vielä hallituksen linjausta siitä, mitkä alat katsotaan kriittisiksi. Toimialajohtaja Liisa Pohjolaisen mukaan näille vanhemmille tiedotetaan asiasta. Helsingissä on ennakkoarvioiden mukaan 20 000–40 000 vanhempaa, jotka työskentelevät näillä aloilla.

Kriittisiä aloja sote-väen lisäksi muun muassa poliisi ja vartijat

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren mukaan kriittisiä aloja on varsin paljon, jotka pitää pystyä pitämään toimintakykyisinä poikkeusoloista huolimatta.

– Terveydenhuollon ja monet sosiaalihuollon työntekijät, varhaiskasvatuksen koko väki sen takia, että näissä hyvin poikkeuksellisissa oloissa hallitus päätti pitää päiväkodit auki. Lisäksi tietenkin pelastushenkilöstö, poliisi, vartijat, siivoustoiminta, erilaisten kriittisten ict-järjestelmien ylläpitäjät, joukkoliikenteen kuljettajat ja tietyt valvomot, hän listaa.

Päivähoidon sijaan vanhempien toivotaan hoitavan lapsiaan poikkeustilanteen aikana pääsääntöisesti kotona, jos se on mahdollista.

– Moni lapsi on jo nyt ollut poissa päiväkodeista eli vanhemmat ovat pystyneet hoitamaan lapsiaan kotona. Tätä myös suositelemme laajemminkin, sillä samalla estetään epidemian leviämistä, Pohjalainen toteaa.

Kerava lupaa tiedottaa kouluruokailusta

Myös Vantaalla koulut ja oppilaitokset suljetaan ja lähiopetus keskeytetään. Vantaa pitää kuitenkin Vantaa-infot avoinna, joista saa neuvoa ja apua useimpiin kysymyksiin. Vantaa-infoja on Korsossa, Myyrmäessä ja Tikkurilassa.

Keravalla tänään kaikki kouluun tulevat oppilaat saavat ohjeita etäopetukseen siirtymisestä. Koulupäivä on lukujärjestyksen mukainen 1.-3. luokkalaisilla, ja heille järjestetään tänään myös iltapäivätoimintaa. 4.–9. luokkalaisilla koulupäivä päättyi tänään kouluruokailuun, jonka jälkeen he lähtivät kotiin.

Kouluruokailun järjestämisestä Kerava lupaa tiedottaa mahdollisimman pian, koska vielä ei tiedetä, millainen hallituksen linjaus tulee olemaan. Ruoka tietenkin tarjoillaan niille oppilaille, jotka käyvät koulua, Kerava tiedottaa.

Kerava luovuttaa koulujen tietokoneita tai muita laitteita käyttöön tarpeen mukaan niille, joilla ei ole konetta kotona käytössä. Tästä viestitään koululaisten huoltajille Wilman kautta.

Raaseporissa kaikilla kunnan tietokone tai tabletti

Raaseporissa kaikilla oppilailla on kunnan tietokone tai tabletti, ja niitä on käytetty opetuksessa jo usean vuoden ajan. Koululaiset ovat jo oppineet käyttämään muun muassa Googlen Classroom-, Hangouts- ja Meets-palveluita.

Lohjan kaupunki tiedottaa säännöllisesti osoitteessa www.lohja.fi (siirryt toiseen palveluun) , mutta näiden sivujen lisäksi lohjalaiskoululaisten vanhempien pitää seurata Wilmaa päivittäin, jotta saa ajantasaisen tiedon muun muassa koulutehtävistä.

Porvoo keskittää sote-työntekijöiden pienten koululaisten opetuksen kahteen kouluun

Porvoossa lukiot ja yläkoulut ovat jo siirtyneet pääsääntöisesti etäopetukseen. Nyt etäopetukseen siirtyvät myös alakoulut. Opetus jatkuu edelleen sähköisten välineiden ja Wilman välityksellä opetussuunnitelmien mukaisesti. Jos lapsi on poissa koulusta jo tänään, ei poissaoloa katsota luvattomaksi.

Porvoo keskittää koulutuspalvelut keskitetään kahteen kouluun eli Albert Edelfeltin kouluun ja Strömborgska skolaan niille eka-kolmasluokkalaisille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla.

Lue seuraavaksi