Ilmoituksia yt-neuvotteluista alkoi tulvia Hämeen TE-toimistoon koronatilanteen vuoksi – "Vauhti on hurja"

Yritykset valmistautuvat lomauttamaan henkilöstöään määräaikaisesti, koska palvelujen tai tuotteiden kysyntä vähenee koronavirusepidemiaan liittyvien varotoimien vuoksi.

koronavirus
Kuvassa on astioiden palautuspiste lounasruokalassa.
Esimerkiksi lounasravintolat menettävät asiakkaitaan, koska moni heistä on siirtynyt tekemään töitä kotona.Silja Viitala / Yle

Yritykset ovat alkaneet käynnistää yt-neuvotteluja koronavirustilanteen vuoksi. Hämeen TE-toimistoon on tullut viime perjantaista eli maaliskuun 13. päivästä laskien 40 ilmoitusta yhteistoimintaneuvottelujen aloittamisesta. Syyksi on mainittu koronavirus, ja neuvottelut koskevat määräaikaisia lomautuksia.

Tahti poikkeaa selvästi tavanomaisesta

– Ei tällaista rypästä ole tullut koskaan työhistoriani aikana. Vauhti on hurja. Myös yritykset, jotka ei ole koskaan pitäneet yt-neuvotteluja kysyvät, miten tässä toimitaan, kertoo yrityspalvelujen ja muutosturvan asiantuntija Marja-Riitta Salmi Hämeen TE-toimistosta.

Hämeen TE-toimisto vastaa Päijät-Hämeen alueesta ja Heinolan seudusta sekä Kanta-Hämeestä. Yt-ilmoitukset ovat toistaiseksi painottuneet Päijät-Hämeeseen.

Salmen mukaan yt-ilmoitukset ovat tulleet vielä pääsääntöisesti yksityisiltä työnantajilta. Teollisuus ja etenkin vientiyritykset ovat heränneet töiden vähenemiseen. Koronaviruksen leviämistä hidastavat toimet taas ajavat lounasravintoloita, kuntosaleja ja henkilöliikenneyrityksiä sopeuttamaan toimintaansa.

– Ilmoituksia on tullut jonkin verran myös urakointi- ja rakennuspuolelta, Salmi lisää.

Yhteistoimintalain piiriin kuuluvien työnantajien on ilmoitettava yt-neuvotteluista alueen TE-toimistoon. Ilmoitus on tehtävä viimeistään neuvottelujen alkaessa. Neuvotteluista pitää ilmoittaa, jos ne voivat johtaa lomautuksiin tai henkilöstön vähennyksiin.

Lue lisää: Monet yritykset ottavat lomautuksissa käyttöön poikkeuspykälän koronan takia – palkanmaksu loppuu nopeammin

Koronalomautuksiin varaudutaan joukolla: kauppakeskukset, matkailu, kuljetus, teollisuus, tapahtumat... – Työttömyyskassoihin tuli jo kysyntäpiikki

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan