Schwarzenegger hellii lemmikkejä ja antaa liikuntavinkkejä – Pandemia poiki someen paljon puuhailuvideoita ja salaliittoteorioita

Karanteenissa ja etätöissä oleilevat miljoonat ihmiset ovat nyt netissä tunteja pidempään kuin normaalisti.

sosiaalinen media
Mies käveli tiistaina hengityssuojain kasvoillaan seinämaalauksen ohitse Barcelonassa, Espanjassa.
Sosiaaliset kontaktit siirtyvät koronaviruspandemian takia yhä enenevässä määrin nettiin. Barcelonalainen mies kävelyllä tiistaina hengityssuojain kasvoillaan.Enric Fontcuberta / EPA

Internetin käytön arvioidaan koronaviruspandemian takia hypähtävän kodeissa ennennäkemättömän korkealle. Esimeriksi Italiassa Telecom Italian internetliikenne nousi jopa yli 90 prosenttia helmikuusta. Myös Yhdysvalloissa teleyhtiöt ovat laajentamassa kotinettien datapaketteja ja lisäämässä yhteyksien nopeutta. (siirryt toiseen palveluun)

Ihmiset käyttävät myös sosiaalisessa mediassa enemmän aikaa. Markkinointiyhtiö Obviously tutki omien kampanjoidensa (siirryt toiseen palveluun)asiakkaita ja huomasi kampanjoillaan 76 prosenttia enemmän tykkäyksiä. Samassa tutkimuksessa todettiin viestinnän lisääntyneen Instagramissa sekä kiinalaisessa TikTok-sovelluksessa noin neljänneksellä.

Ja aivan erityisesti puheenaiheena on nyt koronavirus.

Julkkikset jakavat vinkkejä somessa

Sosiaalisessa mediassa kirjo on koronaviruksenkin suhteen laaja. Yhtä ääripäätä edustavat positiiviset viestit ja videot keinoista rajoittaa pandemiaa ja kuluttaa aikaa karanteenissa.

Entinen kehonrakentaja, näyttelijä ja Kalifornian kuvernööri Arnold Schwarzenegger esimerkiksi jakaa leppoisia videoita, joissa kehottaa ihmisiä pysymään poissa ravintoloista ja harrastuksista. 72-vuotias Schwarzenegger muistutti Kalifornian nykyisen kuvernöörin, Gavin Newsomen sunnuntaina antamasta suosituksesta (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan yli 65-vuotiaiden tulisi pysyä omaehtoisessa karanteenissa kodeissaan.

Schwarzenegger myös kehottaa kansalaisia huolehtimaan kunnostaan, mutta muistamaan, että pyöräillessä tai kävelyllä ei pidä pysähtyä jutustelemaan ihmisten kanssa – tai poseeraamaan selfieissä. Hän lupaa jakaa jatkossa kuntoiluvinkkejä, joita voi hyödyntää kotioloissa.

Elokuvaohjaaja, tuottaja ja näyttelijä Mel Brooks (93) kehottaa videolla yhdessä kirjailijapoikansa Max Brooksin (47) kanssa ihmisiä muistamaan, miksi tartuntaketjujen katkaiseminen on tärkeää.

Oma lukunsa ovat lukuisat jumppavideot. Tässä kunto-ohjaaja Sevillasta antaa mallia tyhjällä katolla, naapuritaloissa seurataan ikkunoista ja parvekkeilta.

Tekemisen puutteessa voi kotona vaikka intoutua askartelemaan sukkanukkeja. Ja siitä videon nettiin.

Salaliittoteorioita ja syyttelyä

Toisessa ääripäässä ovat kiukkuiset sisällöt, joissa pandemiasta syytetään joitain ihmisryhmiä ja jaetaan salaliittoteorioita.

Tuorein kiista liittyy viruksen alkuperään. (siirryt toiseen palveluun) Kiinassa on alettu jakaa tulkintaa (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan koronavirus lähtikin liikkeelle Yhdysvalloista, ei Kiinan Wuhanista. Tämä tviitti on Kiinan ulkoministeriön tiedotusosaston varajohtajalta Lijian Zhaolta. Juttulinkki johtaa kanadalaiselle, erilaisia salaliittoteorioita esittelevälle sivustolle.

Presidentti Donald Trump puolestaan korosti amerikkalaisyritysten taloudellista tukemista koskevassa tviitissään, että kyse on kiinalaisesta viruksesta.

Esimerkiksi YK:n terveysjärjestö WHO on kehottanut välttämään viruksen yhdistämistä Kiinaan tai Wuhaniin leimautumisen ja syrjinnän estämiseksi.

Lue lisää:

Suomalaisten suhde koronaan muuttui viikossa etäisestä tunteikkaaksi, kertoo Twitter-data

Amatöörinäyttelijä kuvasi itseään nukkumassa ja tienasi yli 3000 euroa – Näin kiinalaiset käyttävät aikansa koronakaranteenissa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus