Huoli vähävaraisten ruoka-avusta kasvaa – diakoniatyö siirtyy ajanvaraukseen ja pohtii mahdollisuutta viedä apua kotiin

Seurakunnan työntekijän saa nyt kiinni puhelimella tai sähköpostilla.

diakonit
Kuvassa johtava diakoniatyöntekijä Camilla Honkala seisoo seurakuntakeskuksen pihalla.
Kirkon diakoniatyöllä on näinä päivinä paljon pohdittavaa. Camilla Honkala painottaa yhteistyön merkitystä.Petra Haavisto / Yle

Seurakunnat miettivät uusia keinoja vähävaraisten ruoka-avun takaamiseksi. Diakonit ovat huolissaan muun muassa avoimien yhteisöruokailujen lopettamisesta ja kouluruokailujen loppumisesta.

Lisäksi viime päivien hamstraus on vähentänyt kauppojen jaettavaksi antaman ylijäämäruoan määrää. Tämä näkyy muun muassa Lohtajan, Toholammin ja Kaustisen seurakunnissa.

Kokkolassa vähävaraiset ovat saaneet avustusseteleitä, joilla he voivat ostaa ruokaa ja hygieniatuotteita.

Ruoka-avun jakelu joudutaan monin paikoin keskeyttämään – avustusjärjestöt pelkäävät seurauksia ja ennustavat entistä pidempiä leipäjonoja

Aikaa kohtaamiselle enemmän

Kokkolan, Kälviän ja Lohtajan seurakunnissa diakoniatyö siirtyy koronaviruksen vuoksi varotoimena ajanvaraukseen. Kokkolassa ja Kaustisella diakonin vastaanotolle on edelleen mahdollista päästä, mutta yhteydenotot tehdään sähköpostitse tai soittamalla.

Lisäksi pohditaan mahdollisuutta viedä apua kotiin. Lohtajalla ja Kälviällä diakonian vastaanotto on suljettu, mutta apua järjestetään puhelimitse.

– Tapaamisessa korostuu tietysti se, että varmistetaan ensin, että molemmat ovat terveitä. Huolehditaan viranomaisten määräyksistä ja otetaan ne mahdollisimman hyvin huomioon, toteaa johtava diakoniatyöntekijä Camilla Honkala Kokkolan suomalaisesta seurakunnasta.

Honkala näkee nykytilanteessa myös valoisan puolen. Kun pakollisia menoja on karsittu, työntekijällä on enemmän aikaa yksittäiselle ihmiselle.

– Haluaisin uskoa, että meillä on enemmän aikaa. Olemme oikein havahtuneet siihen, että ehkä tämäkin on tarpeen. Vaikka nykytilanteessa on aika paljon mahdottomuutta, niin tässä on myös inhimillisyyttä. Aikaa yksilöllisille kohtaamisille löytyy nyt paremmin.