1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kirjastot ruuhkautuivat ympäri Suomen ennen ovien sulkeutumista – kirjojen palautuksesta ei nyt tarvitse huolehtia, sakkoja ei tulossa

Vierailimme kirjastoissa eri puolilla Suomea.

Muun muassa Oulun kaupunginkirjasto suljettiin eilen 16.3. Kuva: Henna Korkala / Yle

Kaikki Suomen kirjastot suljetaan huomiseen mennessä. Osa kirjastoista on laittanut ovensa säppiin jo tänään, mutta osa on auki vielä tämän päivän.

Eri puolilla Suomea on riittänyt kirjastokävijöitä sekä eilen että tänään: kirjoja lainataan ja palautetaan nyt kovaa vauhtia.

Kirjastot.fi:n viestinnänsuunnittelija Päivi Litmanen-Peitsala muistuttaa, että kirjojen palauttaminen ei ole tänä aikana kriittistä.

– Sakkoja ei tule, jos koronan takia kirjat jäävät palauttamatta. Tästä asiasta löytyy ohjeistuksia kirjastojen sivuilta.

Kävimme kirjastoissa eri puolilla Suomea katsomassa, mikä tilanne on ja ovatko ihmiset lähteneet hamstraamaan lukemista.

Oulun kaupungin kirjasto on suljettu 13. huhtikuuta saakka. Kuva: Henna Korkala / Yle

Kolmen aikaan iltapäivällä Oulun kaupunginkirjaston ovella vieraili useita henkilöitä, jotka joutuivat kääntymään pois. Oululainen Juha Kivioja kertoo tulleensa tarkistamaan, pitävätkö puheet kirjaston sulkemisesta paikkansa.

Kivojalle kirjastojen sulkeutuminen on kova paikka.

– Todella ikävää. Kotona ei ole nettiä, eikä tule lehtiä. Olen käynyt lukemassa joka päivä lehdet kirjastossa. Nyt olen radion ja television varassa. Ei tässä voi muuta kuin itkeä.

Oulun kaupunginkirjasto suljettiin eilen illalla. Tämän hetken tiedon mukaan se on auki seuraavan kerran noin kuukauden kuluttua.

Oulun kaupungin kirjastossa kävi kuhina vielä eilen (16.3.), kun kirjasto oli auki. Video: Timo Sipola / Yle

Kajaanin kirjastossa on riittänyt vilinää eilen ja tänään.

– Ei ehkä sinänsä paras tilanne, että ihmisiä on näin paljon lähellä toisiaan. Täytyy toki ymmärtää, että hengen apettakin tarvitaan näinä aikoina, sanoo Kajaanin kaupungin kirjastotoimen johtaja Ari Koistinen.

Kajaanin kaupungin kirjastotoimen johtaja Ari Koistinen. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Kajaanilainen Veijo Manninen on tullut hakemaan kirjastosta jännitystä ja historiaa.

– Neuvostoliiton ja Suomen välisistä suhteista kertovat kirjat kiinnostavat.

Manninen aikoo lainata kahdesta neljään kirjaa, joilla uumoilee pärjäävänsä.

Kajaanin kaupunginkirjasto sulkee ovensa tänä iltana. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Seinäjoen Apila-kirjastoon tuli ryysis eilisen hallituksen infon jälkeen ja ruuhkaa on ollut myös tänään. Myös lainauksia on tehty paljon, joten noutohyllyt ovat täynnä, jotka ehtii hakea vielä tänään.

Vs. kirjastotoimenjohtaja Kirsti Länsikallio kertoo, että nyt lainataan paljon kauno- ja lastenkirjallisuutta, elokuvia. Osa asiakkaista on lainannut joidenkin kirjailoijoiden koko tuotannon kerralla.

Seinäjokelainen Paju Lahti on tullut lainaamaan sarjakuvia ja romaaneja. Hän uskoo pärjäävänsä niillä, kunnes kirjastot jälleen aukeavat.

– Kuukausi on aika pitkä aika, että ei pääse kirjastoon.

Seinäjokelainen Katja Saari on tullut hakemaan kirjoja lapsilleen.

– Kirjoja kuluu paljon. Nyt lainaan kuvakirjoja, runokirjoja, tarinoita ja satuja.

Naantalin kirjastossa on riittänyt asiakkaita tänään tiistaina. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Muutama kuukausi sitten avatussa Naantalin uudessa kirjastossa kävijämäärät kasvoivat, kun tieto kirjastojen sulkemisesta tuli. Monet kaupunkilaiset ovat vieneet kotiin kymmeniä kirjoja kerralla.

Paikalla on myös Anniina Kivimäki, tosin hän kuuli vasta kirjastossa ollessaan, että se suljetaan.

– Nyt on hyvää aikaa linnoittautuu kotiin ja viettää laatuaikaa kirjojen kanssa.

Puolestaan Jyväskylässä kirjastot menivät kiinni jo eilen. Tieto sulkeutumisista sai aikaan kävijäryntäyksen.

– Kun tieto kirjastojen sulkemisesta tuli, viimeiset tunnit maanantaina oli vilkkaita, meillä kävi tosi paljon ihmisiä hakemassa luettavaa tauon ajaksi, Jyväskylän kirjastotoimenjohtaja Seija Laitinen-Kuisma kertoo.

Mikkelin seutukirjasto sulki ovensa jo sunnuntaina. Savonlinnan kirjastot sulkevat ovensa tänään.

Lappeenrannan kaupunginkirjastossa on ollut viime aikoina vilkasta. Kuva: Marika Anttonen / Yle

Kirjastojen sulkemispäätös on näkynyt asiakasmäärissä myös Lappeenrannassa. Lappeenrannan kaupunginkirjaston palvelujohtaja Leena Prihan mukaan eilisillan ja tämän päivän aikana kirjastoissa on ollut vilkasta.

Prihan mukaan esimerkiksi kirjojen varaaminen netin kautta ja niiden hakeminen kirjastolta sulkuaikana ei ole mahdollista eikä sitä ole suunniteltu.

– Toki netissä voi varata aineistoja, mutta toimitus on vasta sulkuajan jälkeen.

Kirjoja tuskin puhdistetaan

Vaikka kirjastoon ei nyt ainakaan kuukauteen pääse, voi luettavaa ja kuunneltavaa hankkia e-kirjastosta. Oman e-kirjaston tilanteen voit tarkistaa kirjastosi kotisivuilta.

Kirjaston työntekijöille mietitään nyt erilaisia työtehtäviä. Kirjastot.fi:n viestinnänsuunnittelija Päivi Litmanen-Peitsala kertoo, että paukkuja laitetaan sähköisiin palveluihin.

Näillä näkymin työntekijöiden ei tarvitse alkaa puhdistamaan kirjoja. Nyt leviävän koronaviruksen muunnoksen elinkykyä pinnoilla ei ole vielä tutkittu, mutta se lienee sama kuin koronaviruksilla ylipäätään: hyvissä olosuhteissa viidestä yhdeksään päivää (siirryt toiseen palveluun) (Journal of Hospital Infection).

Mitä sinä aiot lukea tulevina viikkoina? Keskustele aiheesta 18.3.2020 kello 23:een saakka!