Kouvola valmistelee päätösvallan siirtämistä virkamiehille – haluaa turvata päätöksenteon poikkeusoloissa

Kouvola muuttaa myös palveluitaan Suomen hallituksen linjausten mukaisiksi.

koronavirus
Kouvolan kaupungintalo
Kouvolan kaupungin henkilöstö tekee etätöitä, jos se on työtehtävien puolesta mahdollista. Arkistokuva kaupungintalolta.Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolan kaupunki valmistautuu turvaamaan päätöksenteon poikkeusolojen aikana. Esimerkiksi kaupunginvaltuuston ja -hallituksen sekä lautakuntien kokouksia vähennetään ja asioiden käsittelyä keskitetään.

Lisäksi valmistellaan toimivallan siirtämistä viranhaltijoille yksittäisissä päätöksissä.

Kaupunginjohtaja Marita Toikka viestittää Ylelle, että hän keskustelee asiasta vielä tänä iltana kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helmisen (sd) ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppäsen (kok) kanssa.

Helminen kertoi tiistai-iltapäivänä sähköpostitse, että asiaa valmistellaan parhaillaan.

– Tärkeää on nyt varmistaa se, että päätöksenteossa ja johtamisessa lainmukainen toiminta toteutuu kaikilla tasoilla, hän kirjoittaa.

Suuria muutoksia arkeen ja kaupungin palveluihin

Hallituksen linjaukset koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi näkyvät myös Kouvolan kaupungin palveluissa.

Kaupunginjohtaja Marita Toikka sanoo kaupungin tiedotteessa, että linjaukset merkitsevät suuria muutoksia sekä kaupungin toimintaan että ihmisten arkeen.

– Kun näitä vaikutuksia pohdimme, täytyy pitää mielessä, että toimenpiteiden tavoitteena on iäkkäiden ihmisten ja muiden koronaviruksen riskiryhmien suojaaminen.

Lue myös: Koulut sulkeutuvat viimeistään keskiviikkona, kotkalaissyntyinen nainen auttaa jumiin jääneitä Espanjassa – katso täältä uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa

Varhaiskasvatus turvaa kriittisen tärkeillä aloilla työskentelyn

Varhaiskasvatuksen yksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pysyvät toiminnassa.

Tarkoituksena on turvata yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien ja huoltajien työssäkäynti.

Valtioneuvoston linjauksen mukaan ne vanhemmat ja huoltajat, jotka pystyvät järjestämään lapsilleen hoidon kotona, menettelevät kuitenkin niin.

Kouluissa etäopetusta myös Kouvolassa

Koulujen ja muiden oppilaitosten, kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus keskeytetään.

Poikkeuksen muodostavat kouluissa järjestettävä esiopetus ja peruskoulun 1.–3. luokkien lähiopetus, jotka järjestetään yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla toimivien lapsille.

Lähiopetus järjestetään tarvittaessa myös erityisen tuen päätöksen saaneille oppilaille, jos heidän hoitoaan ei ole mahdollista järjestää kotona.

Kolmasluokkalaista vanhempien peruskoululaisten, lukiolaisten ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden opetus järjestetään lähiopetuksen sijaan muilla tavoilla. Näitä ovat etäopiskelu, digitaaliset oppimisratkaisut sekä tarvittaessa itsenäinen opiskelu.

Ylioppilaskirjoitukset järjestetään aiemmin julkaistun, tiivistetyn aikataulun mukaan.

Kirjastot, päivätoiminta ja työtoiminta tauolle

Suljettavien paikkojen listalla ovat museot, teatterit, kulttuuritalot, kirjastot ja kirjastoautot, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuoriso- ja kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat sekä vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset.

Myöskään yleisötilaisuuksia ei järjestetä.

Kouvolan kirjastot, Poikilo-museot ja kulttuuritalot suljetaan 18. maaliskuuta ja 13. huhtikuuta väliseksi ajaksi.

Myös omatoimikirjastot on suljettu, eivätkä kirjastoautot liikennöi.

Kirjaston aineistojen eräpäivät siirretään porrastetusti toukokuulle. Kirjojen palautusluukut ovat toistaiseksi käytettävissä. Palautusluukun käyttäminen vaatii kirjastokortin ja siihen liitetyn pin-koodin.

Kirjastojen e-aineistoja (siirryt toiseen palveluun) (siirryt Kyyti-kirjastojen Finna-palveluun) pystyy käyttämään normaalisti.

Kulttuuritalojen sulkemisen yhteydessä suljetaan myös Kuusankoskitalon lipunmyynti ja kahvila Valkama. Myyntipalvelu palvelee puhelimitse, ja Valkaman lounasta pystyy tilaamaan puhelimitse kotiin.

Lue myös: Kuusankosken teatterin ahdinko jatkuu – sulkee ovensa loppukevääksi

Kouvolatalon kahvila-ravintola Sävel Bistro on suljettuna. Myös Pohjois-Kymen musiikkiopiston tämän viikon tunnit on peruttu, ja musiikkiopisto siirtyy etäopetukseen maanantaista 23. maaliskuuta alkaen.

Kouvolan kansalaisopiston toiminta on tämän kevään osalta lopetettu. Myös kulttuurikasvatuksen erityislasten ja nuorten musiikki- ja teatterikerhot sekä ikäihmisten Kulttuurivirran tapahtumat perutaan koko keväältä.

Perusopetuksen Lennokin tapahtumat on peruttu 13. huhtikuuta asti. Lempo- ja Kuulas-festivaalit siirtyvät syyskaudelle.

Siirtyneistä ja peruuntuneista tapahtumista löytyy tietoa Kouvolan kulttuuritalojen verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun) (siirryt kulttuuritalojen kotisivuille).

Myös vertaisohjattu liikunta ja liikuntaneuvonta tauolle

Liikuntapalveluiden kaikki toimitilat ovat suljettuina keskiviikosta 18. maaliskuuta alkaen 13. huhtikuuta asti. Sen jälkeen tarvetta arvioidaan koronavirustilanteen mukaan palveluittain.

Kaikki kaupungin liikuntapalvelujen kevään liikuntaryhmät, yleisövuorot ja tapahtumat perutaan. Perumiset koskevat vertaisohjattuja ikääntyneiden liikuntaryhmiä ja liikuntaneuvontaa.

Mahdollisista maksujen korvaamisista kaupunki aikoo tiedottaa myöhemmin.

Kaupungin liikuntatiloihin varatut liikuntavuorot perutaan sulkujen ajalta automaattisesti. Muissa perumisissa kaupunki pyytää ottamaan yhteyttä liikuntatoimeen sähköpostitse.

Avainten ja tägien palauttaminen voidaan siirtää myöhemmäksi.

Liikuntapäällikkö Teemu Mäkipaakkanen muistuttaa tiedotteessa, että ulkoliikuntaa voi edelleen harrastaa esimerkiksi kunto- ja luontopoluilla ja pyöräreiteillä.

– Kouvolassa on hyvät ja monipuoliset mahdollisuudet omatoimiseen ulkoliikkumiseen.

Kaupungin henkilöstö tekee etätöitä, jos se on työtehtävien puolesta mahdollista.

Kaupunki tiedottaa palveluiden muutoksista verkkosivuillaan, sosiaalisessa mediassa ja mediatiedotteilla.

Lue myös: Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomessa nyt 319 varmennettua tartuntaa, Matkailu- ja ravintola-alan liikevaihdosta suli 70 prosenttia, Kiinassa vain yksi tartunta

Juttua päivitetty 17.3. klo 14.32: Lisätty Harri Helmisen kommentit jutun ensimmäiseen kappaleeseen.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus