Hyppää sisältöön

Euroviisut perutaan koronatilanteen takia

Laulukilpailusta vastaava Euroopan yleisradiounioni EBU ilmoitti, että Euroviisut perutaan ensimmäistä kertaa sen 64-vuotisessa historiassa.

Vuoden 2020 Euroviisut oli määrä järjestää Hollannin Rotterdamissa toukokuussa.

Euroviisujen referenssiryhmä kokoontui tiistaina keskustelemaan mahdollisuudesta järjestää Euroviisut toukokuussa Hollannin Rotterdamissa. Laulukilpailu päätettiin perua tältä vuodelta koronatilanteen takia, EBU ilmoitti keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun).

EBU:n mukaan kilpailua tärkeämpää on artistien, henkilökunnan, fanien ja viisuvieraiden terveys sekä koko tilanne Hollannissa, Euroopassa ja maailmassa.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Euroviisut perutaan sen 64-vuotisen historian aikana.

– Olemme ylpeitä Euroviisuista, joka on 64 vuoden ajan yhdistänyt ihmisiä ympäri Eurooppaa. Olemme syvästi pahoillamme tilanteesta, sanoo laulukilpailun vastaava tuottaja Jon Ola Sand.

Päätös peruuttamisesta tulee alle kaksi kuukautta ennen laulukilpailun järjestämistä. Vaihtoehtoina oli järjestää kilpailu ilman yleisöä siten, että kunkin maan edustaja esiintyy kotimaassaan tv-studiossa. Harkinnassa oli myös siirtää kilpailu kesälle.

EBU:n mukaan on mahdollista, että kisat järjestetään ensi vuonna Rotterdamissa. Asiasta jatketaan neuvotteluja Hollanin yleisradioyhtiöiden ja Rotterdamin kaupungin kanssa.

Vielä ei tiedetä, kisaavatko tänä vuonna valitut kappaleet ensi vuoden Euroviisuissa.

Aksel Kankaanranta valittiin viime keväänä Suomen viisuedustajaksi. Tänä vuonna hän joutuu kilpailemaan voitosta uudelleen. Kuva: © Miikka Varila

Euroviisuihin piti osallistua tänä vuonna 41 maata. Suomea kisassa oli tarkoitus edustaa Aksel Kankaanranta kappaleella Looking back.

– Tottakai Suomen viisudelegaatio ja koko euroviisumaailma toivoi, että saisimme viisukevään tavalla tai toisella, joka on monelle vuoden kohokohta. Kuitenkin nykytilanteen huomioon ottaen tämä oli hyvä ja järkevä päätös. Kerromme lähiviikkojen aikana miten Uuden Musiikin Kilpailu jatkuu, sanoo UMK:n tuottaja Anssi Autio.

Viisufanit pettyneitä

Euroviisujen peruuntuminen on otettu viisufanien keskuudessa vastaan pettyneinä. Ensimmäisissä kommenteissa fanit eri puolilla Eurooppa olivat osanneet odottaa koronatilanteen vaikuttavan tavalla tai toisella laulukilpailun järjetämiseen.

Monen mielestä ratkaisu Euroviisujen peruuntumisesta oli lopulta oikea.

Useat viisufanit olivat kuitenkin toivoneet, että laulukilpailu olisi voitu toteuttaa vaikka videokilpailuna. Koronaviruksen jyllätessä ihmiset olisivat halunneet saada jotain muuta ajateltavaa, mihin olisi sopinut joka keväinen laulukilpailu.

Brittiläinen Roly West kirjoittaa Twitterissä, että päätös peruuttamisesta oli odotettu, muttä hän on silti pettynyt, sillä Euroviisut on hänelle yksi vuoden kohokohdista. West toivoo, että järjestäjät keksisivät vielä jonkun tavan esittää kappaleet, etteivät ne menisi täysin hukkaan.