Hyppää sisältöön

Asunnottomien päiväkeskuksia suljettu Helsingissä – myös asunnottomien yöpaikkojen riittävyys äärirajoilla koronatilanteen vuoksi

Asunnottomien yön tunnelmia vuodelta 2015. Arkistokuva. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Vailla vakinaista asuntoa ry:n päiväkeskus Vepa Helsingin Alppiharjussa sulkee ovensa ensi maanantaista 23.3. alkaen muuton ja remontin vuoksi kolmen viikon ajaksi. Järjestön mukaan asunnottomien tilanne koronavirustilanteessa on huolestuttava.

Vepassa on tarjottu päivittäin 60–70 lämmintä ateriaa ja kävijöitä on ollut päivän aikana parhaimmillaan kaksisataa. Myös muita eri järjestöjen ylläpitämiä päiväkeskuksia on jo suljettu, muun muassa Elokolo ja Illuusia.

Kun Vepa sulkee ovensa muuton vuoksi, asunnottomuutta kokevilla ei ole paikkaa, missä saisi olla ja mistä saisi syötävää.

Vva ry:n pitämä yökeskus Kalkkers toimii nykytiedon mukaan normaalisti kuun vaihteeseen saakka, mutta menee kiinni muuton vuoksi 30.3.–2.4. ja aukeaa taas perjantaina 3.4. klo 22.

Kalkkersin ja Vepan uusi osoite on Hämeentie 64.

Helsingin kaupunki on ilmoittanut, että Hietaniemen palvelukeskus ja muut hätämajoitukset toimivat normaalisti.

Vva ry:n huolena on yöpaikkojen riittäminen. Hietaniemenkadun ja Alppikulman hätämajoituspaikat ovat olleet muutenkin täynnä tämän talven aikana. Myös Kalkkersissa ja nuorten tukipiste Nuolessa on ollut joka yö täyttä.

Nuolessa on yöpynyt joka yö 15 nuorta kävijää ja Kalkkersissa 25 kävijää.

Kävijöistä suuri osa on päihteitä käyttäviä henkilöitä, joista moni kuuluu sairauksien vuoksi riskiryhmiin.

Koronavirusepäilytilanteissa Helsingin koronavirusneuvonta palvelee helsinkiläisiä arkisin kello 7–20, p. 09 310 10024, iltaisin kello 20 jälkeen ja viikonloppuisin auttaa Päivystysapu, p. 116 117.