Hyppää sisältöön

Venäjä palaa kahdeksi kuukaudeksi menneiden aikojen eristykseen, kun se sulkee tiistai-iltana rajansa

Koronavalmius tuo Venäjälle vapaaehtoisen koulunkäynnin ja pitkän kevätloman

Ukrainalainen rajavartija käytti maanantaina hengityssuojainta tarkistaessaan maasta poistumassa olevaa naista. Kuva: Sergey Volskiy / Lehtikuva

Koronaan hitaasti reagoinut Venäjä aloittaa nyt päättäväiset toimet epidemian rajoittamiseksi, ainakin ulkorajojensa suhteen. Ulkomaalaisten pääsy maahan lakkaa Venäjän aikaa keskiyöllä, Suomen aikaa kello 23.

Suomalaisten matkustamiseen tämä vaikuttaa Allegro-junavuorojen keskeytymisen myötä. Myös Suomen ja Venäjän väliset rajanylityspaikat ovat jo hiljentyneet.

Samaan aikaan Venäjän kanssa rajojaan on sulkenut myös Ukraina.

Maiden kiristyneistä suhteista ja tiukentuneista tarkistuksista huolimatta on Ukrainan ja Venäjän raja-asemilla ollut tähän asti vilkasta. Maiden välillä on paljon työliikennettä ja kaupankäyntiä. Nyt koronaviruksen aiheuttama poikkeustila lopettaa myös tämän.

Donetskin kapina-alueelta Ukrainaan saapuvia tarkistetaan koronavirustartunnan varalta. Kuva: Sergey Volskiy / AFP

Moskovaan ulkomailta palaavien venäläisten odotetaan pysyttelevän kaksi viikkoa eristyksissä. Määräys koskee myös heidän perheenjäseniään.

Suljetut rajat ovat kuin muisto menneisyydestä

Venäjän rajojen sulkeminen palauttaa suureen maahan tilanteen, jollaista ei ole koettu sitten 1950-luvun kylmän sodan.

Suomalaisten matkailu Neuvostoliittoon alkoi vähitellen 1960-luvulla ja muodostui nopeasti suosituksi – raja-asemien konepistoolimiehistä ja tiukoista viisumimääräyksistä huolimatta.

Koronaviruksen on hiljentänyt Venäjän ja Ukrainan rajanylityspaikan Harkovan lähellä. Kuva: Sergey Bobok / AFP

Laivayhteys Tallinnaan, joka tuolloin oli Viron Sosialistisen Neuvostotasavallan pääkaupunki, avautui vuonna 1964. Suomalaiset tutustuivat uudestaan kaupunkiin, joka on pysynyt suomalaisten suosikkina.

Nyt ovat vierailut Tallinnan museoihin ja putiikkeihin toistaiseksi katkenneet, samoin työssäkäynti maiden välillä.

Neuvostoaikoina myös Leningrad oli suomalaisturistien legendaarinen käyntikohde, ja monet viihtyivät myös Mustan meren rannikon lomakohteissa.

Vastavuoroisesti neuvostoliittolaisia turistiryhmiä kävi järjestetyillä matkoilla Suomessa. Uuden Venäjän myötä alkoi vaurastuvien venäläisten omaehtoinen matkailu. Suomen viisumien saamista on helpotettu, ja suomalaisten matkailun kynnys madaltui osin ilmaisten viisumien myötä.

Sulkeutuvat rajat ja hamstauksen tyhjentämät hyllyt tuovat mieleen neuvostoaikojen näkymät. Kuva: Natalia Kolesnikova / AFP

Kaikki tämä on nyt koronamääräysten vuoksi pantu toistaiseksi syrjään. Venäjän rajat pysyvät ulkomaalaisilta suljettuina ainakin vappuun saakka.

Koululaiset pitkälle kevätlomalle

Rajojen sulkemisen ohella Venäjällä kaavaillaan laajoja toimia koronaviruksen kukistamiseksi. Pääministerin Mihail Mišustin ilmoitti joistakin toimista jo maanantaina, ja maan hallituksen odotetaan avaavan koko koronapaketin huomenna.

Meduza-sivusto julkisti (siirryt toiseen palveluun)Venäjän lehtien paljastamia ennakkotietoja, joiden mukaan maahan kaavaillaan samankaltaisia toimia, joihin Länsi-Euroopassa jo totutellaan.

Näihin kuuluu kouluun menon muuttaminen vapaaehtoiseksi sekä koulujen lomien pidentäminen.

Jo nyt voivat Moskovan ja Pietarin koululaiset päättää kouluun menostaan, ja huhtikuulle jatkuva tauko tulee ainakin Moskovassa pian pakolliseksi. Lisäksi Moskovan alueella suunnitellaan kolmiviikkoista kevätlomaa ensi maanantaista alkaen.

Joukkotapahtumat kielletään

Venäjällä on määrä rajoittaa joukkotilaisuuksien koko tuhanteen osanottajaan, mukaan lukien urheilutapahtumat.

Moskovan pormestari Sergei Sobjanin on jo kieltänyt kaikki kokoontumiset pääkaupungin kaduilla ja aukioilla. Sisätiloissa saa olla kerrallaan koolla korkeintaan 50 ihmistä.

Suoja-asuja puetaan Moskovan lähellä Kommunarkassa, joka on yksi koronaviruspotilaita hoitavista sairaaloista. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Opposition mielenosoituksia on Venäjällä rajoitettu vuosikausia ilman koronaakin. Viranomaiset ovat yleensä sallineet vain yhden hengen protestit, ja tuhansia osanottajia koonneita mielenosoituksia on enää nähty vain poikkeustapauksissa.

Venäjän perustuslain muutoksia vastustava Ei-liike on peruuttanut mielenosoituksensa koronaviruksen vuoksi.

Venäjällä pohditaan nyt, muodostaako korona esteen järjestää kansanäänestys uudesta perustuslaista. Valtiovalta pyrkii pitämään kiinni vaaleista, joiden tuloksen odotetaan mahdollistavan Vladimir Putinin valtakauden jatkon.

Kansanäänestys on määrä pitää 22. huhtikuuta.

Moskova odottaa kovia toimia

Hallituksen muut toimet tähtäävät Venäjän talouden tukemiseen. Samalla luvataan, että eläkkeet ja muut tuet maksetaan etuajassa.

Moskovassa odotetaan myös tiukempia toimia. Gazeta ru -sivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) suunnitteilla on karanteenimääräysten ja liikkumisrajoitusten toimeenpano.

Metrovaunua desinfioidaan Moskovassa. Koronaviruksen pelätään vaikuttavan myös julkiseen liikenteeseen. Kuva: Alexander Nemenov / AFP

Määräykset saattavat koskea myös kauppakeskuksia ja julkista liikennettä. Julkaisun mukaan niihin mennään kuitenkin vain, jos koronaviruksiin sairastuneiden määrä merkittävästi kasvaa.

Bolshoi-teatteri ja Moskovan muut suuret teatterit ovat jo lopettaneet näytäntönsä. Elokuvateatterit toimivat yhä, mutta saleihin pääsee kerrallaan korkeintaan 50 katsojaa.

Lue myös: