1. yle.fi
  2. Uutiset

Koskenkorvan tislaamon tuotanto menee nyt käsidesin raaka-aineeksi – Altian toimitusjohtaja: "Tarve on kova"

Altian Koskenkorvan tehdas tuottaa etanolia yötä päivää ja tuotanto päätyy tällä hetkellä käsidesipulloihin.

käsihuuhteet
Käsidesipullo käytössä
Käsidesiannostelija on tuttu näky monien työpaikkojen pöydillä.Tuomo Rintamaa/Yle

Altian Koskenkorvan tehtaalla Ilmajoella tuotanto pyörii viikon jokaisena päivänä vuorokauden ympäri.

Koronavirustilanteen takia käsidesin kysyntä on kasvanut rajusti. Yle kertoi aiemmin, että tukuillakin on ollut vaikeuksia toimittaa käsidesiä muun muassa apteekkeihin, jotka ovat alkaneet valmistaa sitä itse.

Käsidesin raaka-aineena käytettävää teknistä etanolia tuotetaan Koskenkorvalla usean käsidesivalmistajan tarpeisiin.

Kysynnän räjähdettyä Koskenkorvalta lähtee raaka-ainetta päivässä jopa 200 000 käsidesipullon tarpeisiin. Tuotantoa on sopeutettu sen mukaiseksi.

– On kyse siitä, mihin meidän 99,6 -prosenttista etanolia käytetään. Nyt sitä pyritään ohjaamaan käsidesin tuotantoon, koska tarve on kova, Altian toimitusjohtaja Pekka Tennilä selventää.

Altian Koskenkorvan tislaamossa suomalaisesta ohrasta valmistettu viljaviina on Altian alkoholijuomien keskeinen raaka-aine. Tennilän mukaan tällä hetkellä tehtaan päivän tuotannosta valtaosa menee käsidesitarpeisiin.

– Tämä ei ole meille uusi asia, mutta kysyntä on nyt kasvanut merkittävästi. Lisäksi on tullut uusia asiakkaita, jotka kysyvät meiltä etanolia. Parhaamme pyrimme tekemään, että voimme auttaa tässä hankalassa tilanteessa, Tennilä sanoo.

Lue seuraavaksi:

Apteekit alkoivat valmistaa käsidesinfiointiainetta itse – koronavirus räjäytti menekin, tukuillakin vaikeuksia vastata kysyntään

Ärsyttääkö hokeminen käsien pesemisestä? Näin sanoo tiede saippuasta ja käsidesistä

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Ammattikorkeakoulut peruvat pääsykokeita, kriittisten ammattien lista tarkentuu, epidemia voi kestää kesään

Lue seuraavaksi