Hyppää sisältöön

Suomalaiset palaavat kotimaahan Euroopan rajojen sulkeutuessa – yö karanteenihotellissa ja puhjennut rengas hidastivat poikkeuksellista matkaa

Anne Karppinen palasi Mallorcalta norjalaisen karanteenihotellin kautta. Pietaristen kotimatkasta tuli kilpa-ajo suljettavien rajojen kanssa.

Anne Karppinen on käynyt usein pyöräilyreissulla Mallorcan saarella. Tällä kertaa matka päättyi kuitenkin lyhyeen. Kuva: Anne Karppinen

Viime päivinä monet suomalaiset ovat keskeyttäneet ulkomaanmatkojaan koronapandemian vuoksi. Esimerkiksi liperiläinen Pietarisen perhe palasi Espanjasta pikavauhtia. Myös tamperelainen Anne Karppinen lopetti Mallorcan-lomansa.

– Tunnelma oli näennäisen kevyt ja kaikki eteni rauhallisesti, mutta ilmassa oli jännittävä uhkan tuntu.

Näin Anne Karppinen, 57, kuvailee tunnelmiaan viime viikonloppuna. Hän joutui kokemaan, millaista on saapua maahan, jossa rajakontrollia on kiristetty koronapandemian vuoksi. Paluu tapahtui Oslon kautta.

– Ajattelin, että näin alkaa katastrofielokuva. Sellainen fiilis oli.

Karppinen oli tautitilanteen muuttuessa Mallorcalla, jossa hänen oli tarkoitus viettää pari viikkoa pyöräillen. Matka kuitenkin jäi parin päivän mittaiseksi, kun perjantaina Espanjassakin alettiin puhua liikkumisen rajoittamisesta ja rajojen sulkemisesta koronaviruksen vuoksi. Mallorcan saarella tilanne ei vielä Karppisen mukaan näkynyt.

Hän sai hankittua itselleen paluulennon ensin Osloon ja sieltä seuraavalle päivälle jatkolennon Helsinkiin. Huoneen yöksi hän oli varannut itselleen lentokenttähotellista.

Matka ei kuitenkaan sujunut aivan kuten Karppinen oli suunnitellut.

Tilanne poikkeuksellinen kaikille

Kun kone laskeutui puoliltaöin lauantaina Osloon, Karppista ja muita matkustajia ei päästetty lentokentältä pois. Terminaalissa oli odottamassa arviolta kymmeniä maastopukuisia ihmisiä. He olivat Norjan armeijan alaisten kodinturvajoukkojen edustajia.

Norja oli samana päivänä ilmoittanut sulkevansa lentokentät ja satamat maanantaista alkaen. Myös rajakontrollia kiristettiin. Jo aiemmin maassa oli suljettu koulut ja päiväkodit.

Oslon lentokentällä kodinturvajoukot ohjeistivat ulkomaalaisia matkailijoita karanteenihotelliin. Kuva: Anne Karppinen
Jopa linja-autojen ovilla vahdittiin, että kukaan matkustajista ei lähde omille teilleen. Kuva: Anne Karppinen

Matkustajat, joilla ei ollut osoitetta Norjassa, saatettiin pienissä ryhmissä busseihin. Ne veivät karanteenihotelliin. Karppinen ei siis päässytkään lentokenttähotellin huoneeseen, jonka oli varannut.

Hänen tunnelmansa oli koko ajan rauhallinen, vaikka ihmisiä oli paljon. Armeijapukuisten ihmisten rento ja jopa leikkisä olemus oli omiaan rauhoittamaan tilannetta.

– Useampi heistä totesi minulle, että tilanne on heillekin jännittävä ja poikkeuksellinen. Mukavan avoimesti puhuivat kuin ihminen ihmiselle. Olisi ollut pelottavaa, jos he olisivat olleet jäykempiä ja viranomaisempia.

Yksi kodinturvajoukoissa ollut mies muun muassa kertoi Karppiselle olevansa ihan tavallinen norjalainen, joka oli samana aamuna kutsuttu sotilasoperaatioon.

Hotellihuoneesta ei saanut poistua

Karanteenihotellissa matkustajat ohjattiin huoneisiin, joissa piti pysytellä. Käytävillä ei ollut lupaa haahuilla.

Hotellin vastaanotto kertoi, että aamiainen tarjoillaan kello 8 oven taakse ja kyyti takaisin kentälle kulkee aamulla kaksi kertaa tunnissa.

Karanteenihotellissa kaikille jaettiin paperi, jossa kerrottiin, että matkustajat ovat Norjan virkavallan alla karanteenissa, kunnes saavat jatkaa matkaansa. Kuva: Anne Karppinen
Karppisen mukaan hotellin taso oli normaali. Hotelli oli suljettu kuukaudeksi ja otettu karanteenikäyttöön. Kuva: Anne Karppinen

Karppinen kertoo nukkuneensa yön hyvin. Hän heräsi aamulla kuuden maissa ja silloin häntä alkoi hieman huolestuttaa, miten päivä etenisi.

– Aloin miettiä, tuleeko joku hakemaan minua huoneesta. Sitä ei ollut kerrottu. Yritin soittaa respaan, mutta linjat olivat varattuja.

Hän päätti rikkoa ohjetta huoneessa pysymisestä ja lähti respaan tarkistamaan tilannetta. Siellä oli muitakin matkustajia odottamassa kyytiä kentälle, eikä maastopukuisia enää näkynyt.

– En jäänyt odottamaan aamiaista. Halusin kentälle nopeasti, koska ajattelin, että siellä olisi turvallisempi olo.

Kilpa-ajo koronaa vastaan

Myös Pietarisen perhe oli lomailemassa Espanjassa. He olivat reissussa matkailuautollaan, kun uutiset alkoivat kertoa koronatilanteen pahenemisesta ja rajojen mahdollisesta sulkemista eri puolilla Eurooppaa.

Perhe päätti keskeyttää lomansa ja ajaa suorinta tietä takaisin Suomeen.

– Seurasimme Italian tilannetta ja kun dominoefekti alkoi kaatumaan kohti Espanjaa, päätimme lähteä ajamaan halki Euroopan, Markku Pietarinen kertoo.

Markku Pietarinen toi perheensä matkailuautolla Espanjasta Suomeen. Kuva: Heli Pietarinen

Matkaa kertyi Espanjasta Helsinkiin noin 4 500 kilometriä. Matkailuauton reitti kulki läpi Espanjan, Keski-Ranskan, Etelä-Saksan, Puolan ja Baltian, noin 1 500 kilometriä päivässä.

Perhe piti kiirettä ja malttoi pysähtyä nukkumaan vain muutamaksi tunniksi kerrallaan.

Pietariset seurasivat uutisia tiiviisti koko matkan ajan. Kaupunkeja ja rajoja suljettiin pitkin matkaa.

– Kuulimme koko ajan, että takanamme tapahtui jotakin. Jännitimme, milloin jotain menee kiinni edestämme, Heli Pietarinen kertoo.

Liettuassa matkailu-auton rengas pamahti kesken ajon rikki. Markku Pietarinen ohjasi auton tien sivuun.

Kyseessä oli vilkas rekkareitti ja kapea tie. Renkaan vaihto oli haastavaa, sillä ohi ajavien rekkojen ilmavirta heilutti matkailuautoa.

Autoa tuettiin kahdella tunkilla.

– Se oli hurja ja pelottava tilanne. Mieheni sai renkaan vaihdettua, mutta ei siihen olisi kovin moni pystynyt, Heli Pietarinen kiittelee puolisoaan.

Koko matkan ajan yltynyt jännitys purkautui Suomessa, kun perhe pääsi viimein lautalle Helsinkiin. Olo oli vapiseva ja helpottunut.

– Olimme uhkan äärellä koko ajan. Tilanne olisi ollut vaikea, jos olisimme joutuneet jäämään asuntoautossa vieraaseen maahan, Heli Pietarinen sanoo.

Matka jatkui vielä Helsingistä Itä-Suomeen Liperiin.

– Oli todella ihana päästä kotiin.

Oona ja Heli Pietarinen seurasivat alati huononevia uutisia pitkin ajomatkaa. Kaupunkeja ja rajoja suljettiin heidän takanaan ja huoli Suomeen pääsystä oli kova. Kuva: Markku Pietarinen

Vihdoin kentällä kupillinen kahvia

Kotiinpääsyä odottavaa Anne Karppista ei ajettu enää karanteenihuoneeseensa, vaan vajaan tunnin jälkeen hotellissa yöpyneet matkustajat pääsivät nousemaan omatoimisesti bussin kyytiin ja pääsivät Oslon lentokentälle.

Kentällä kaikki sujui Karppisen mukaan täysin normaalisti.

Karppinen oli helpottunut.

Hän tilasi kentällä kupin kahvia, istui alas ja hengitteli hetken rauhassa. Iltapäivällä hän pääsi lentämään Helsinkiin, mistä matka jatkui kotiin Tampereelle.

– Jälkeenpäin olo on ollut hyvin hämmentynyt. Eihän tuollaista koe edes villeimmissä mielikuvituksissa. Päässä on pyörinyt paljon ajatuksia sen jälkeen.

Keskustelu on auki 19. maaliskuuta kello 23:een saakka!