Ylä-Savon seurakuntien yhdistämissuunnitelmat jakavat mielipiteitä – Seurakunta-aktiivi: "Tässä viedään viimeisetkin tuhkat pesästä"

Ylä-Savon seurakuntayhtymän kaikki seurakunnat halutaan liittää yhteen.

seurakunnat
Lapinlahtelainen Erkki Laitinen seisoo Lapinlahden kirkon edessä.
Varpaisjärvellä asuva Erkki Laitinen ei kannata seurakuntien yhteenliittämistä.Antti Karhunen / Yle

Ylä-Savon seurakuntayhtymän viisi nykyistä seurakuntaa halutaan liittää yhteen.

Suunnitelmien piiriin kuuluu Iisalmen, Lapinlahden, Varpaisjärven, Sonkajärven ja Pielaveden seurakunnat sekä seurakuntayhtymään ensi vuonna liittyvä Keiteleen seurakunta.

Syynä on halu turvata seurakuntien tulevaisuus.

– Näköpiirissä on, että seurakuntien jäsenmäärä ja verotulot tulevat laskemaan, perustelee Iisalmen vs kirkkoherra Juha Antikainen.

Seurakuntayhtymässä arvioidaan, että vaikka Ylä-Savossa on esimerkiksi vahvoja ja elinvoimaisia yrityksiä, eivät ne riitä turvaamaan seurakuntien tulevaisuutta.

Ylä-Savon seurakuntien hallintojohtaja Katariina Bergbacka ja Iisalmen vs. kirkkoherra Juha Antikainen Iisalmen kirkossa.
Ylä-Savon seurakuntayhtymän hallintojohtaja Katariina Bergbacka ja Iisalmen seurakunnan vs kirkkoherra Juha Antikainen korostavat, ettei yhdistämisellä ole tarkoitus vähentää seurakuntien henkilöstöä.Antti Karhunen / Yle

Keskusteluissa mukana kaikki halukkaat

Ylä-Savon seurakuntayhtymä on talven aikana kiertänyt kaikissa sen seurakunnissa puhumassa suunnitelmista. Mukaan pohdintaan on otettu niin päätöksentekijät, työntekijät kuin seurakuntalaisetkin.

Vastaanotto on ollut hyvin vaihteleva. Vs kirkkoherra Juha Antikaisen mukaan on kolmenlaisia mielipiteitä. Osan mielestä suunnitelma on sekä hyvä että huono.

– Aika paljon on niitä, joiden mielestä yhdistyminen olisi hyvää varautumista tulevaan, Antikainen kertoo keskustelujen annista.

Erityisen nihkeästi yhdistymissuunnitelmiin suhtaudutaan esimerkiksi Varpaisjärvellä.

Paikallinen seurakunta-aktiivi Erkki Laitinen kuvaa monien tuntoja huoleksi menettää viimeisetkin itsenäisyyden rippeet.

– Kunnan itsenäisyys meni, kun kymmenen vuotta sitten yhdistyttiin Lapinlahteen. Nyt pelätään, että tässä viedään viimeisetkin tuhkat pesästä, Laitinen huokaa.

Hän kuitenkin ymmärtää tarpeen tehdä seurakuntien tilanteelle jotain.

– Rakenteita täytyy miettiä seurakuntatasolla laajemmin. Nyt tässä mennään hallinto edellä, eikä kehittäminen, pohtii Laitinen.

Juha Antikainen korostaa, että seurakunnista ei ole tarkoitus lakkauttaa toimintoja.

Uudella yhteisellä seurakunnalla voitaisiin varmistaa nykyistä paremmin esimerkiksi sijaistukset sairaustapauksissa.

Kustaa Aadolfin kirkko Iisalmessa Pohjois-Savossa.
Iisalmen Kustaa Aadolfin kirkko.Antti Karhunen / Yle

Seurakuntaneuvostot päättävät ensi viikolla esityksestä

Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakuntien tulevaisuus on ensimmäisen kerran pöydällä keskiviikkona maaliskuun 25. päivä.

Tuolloin kaikkien viiden seurakunnan seurakuntaneuvostot kokoontuvat samaan aikaan päättämään, mitä ne esittävät. Keiteleellä vastaavaan aikaan kokoontuu seurakunnan kirkkovaltuusto.

Jos yksikin ehdottaa yhdistämistä ja siihen liittyvän aloitteen tekemistä, asian käsittely lähtee virallisesti eteenpäin.

– Jokainen miettii varmasti nyt hyvin tarkkaan omaa kantaansa, Ylä-Savon seurakunnan hallintojohtaja Katariina Bergbacka arvelee.

Tällä viikolla kirkkoherrat ovat kuitenkin jo tehneet oman kantansa mukaisen esityksen seurakuntaneuvostoille. Niiden mukaan Iisalmen, Pielaveden ja Keiteleen kirkkoherrat esittävät aloitteen tekemistä uuden yhteisen seurakunnan perustamisesta.

Lapinlahden, Sonkajärven ja Varpaisjärven kirkkoherrat eivät esitä seurakunnan lakkauttamista ja yhden seurakunnan perustamista.

Uuden Ylä-Savon seurakunnan toiminta on tarkoitus aloittaa vuoden 2022 alusta.