1. yle.fi
  2. Uutiset

Mies salasi HIV-tartuntansa kumppaneiltaan – oikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen

Miehen seksikumppanit eivät saaneet tartuntaa. Oikeuden mukaan mies oli kuitenkin toiminut törkeän huolimattomasti ja aiheuttanut kumppaneilleen vakavan vaaran.

HIV
Hiv-testin tarvikkeet
Tuomitun miehen seksikumppanit eivät saaneet tartuntaa, mutta testin vastauksen odottelu oli heille piinaavaa, mikä myös todettiin oikeudessa.Kari Kosonen / Yle

HIV-tartuntansa kumppaneiltaan salannut mies on tuomittu ehdolliseen vankeuteen Lapin käräjäoikeudessa. Mies sai tuomion kuudesta vaaran aiheuttamisesta ja tuomion pituus on yhteensä 11 kuukautta.

36-vuotias mies oli ollut suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä useiden naisten kanssa vuosien 2017 ja 2019 välisenä aikana kertomatta heille olevansa HIV-positiivinen. Miehen seksikumppanit eivät saaneet tartuntaa.

Tuomittu oli puolustellut tartunnan salaamista muun muassa lääkityksellään, joka vähentää viruksen määrää ja tarttumisriskiä. Tarttumisriskin väheneminen oli todettu myös lääkärilausunnoissa.

Mies tuomittiin maksamaan naisille korvauksia 500 – 1 200 euroa.

Oikeus määräsi kaikkien asianomistajien henkilöllisyyden salassa pidettäväksi 40 vuodeksi.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi