Hyppää sisältöön

Elokuvan piti olla menestys, mutta koronavirus teki siitä painajaisen – Olga Temonen: "Itku kurkussa mietimme ratkaisuja"

Aika jonka sain -elokuvan tuottaja ja ohjaaja Olga Temonen otti miehensä Tuukka Temosen kanssa lainaa tuoreimpaan elokuvaan noin parisataatuhatta euroa.

Olga Temosen mukaan kaikki näytti hyvältä uuden elokuvan suhteen vielä ennen torstaita 12. maaliskuuta. Sitten kaikki muuttui. Kuva: Antro Valo / Yle

Tuottaja ja näyttelijä Olga Temonen on vieläkin hämmentynyt ja ihmeissään. Kun Aika jonka sain -elokuvan kutsuvierasensi-ilta oli torstaina 12. maaliskuuta vasta ehtinyt alkaa, kaikki muuttui hetkessä.

Silloin tuli hallituksen suositus, jonka mukaan isoja yli 500 hengen tilaisuuksia ei saa enää järjestää. Muutamassa minuutissa esitys muuttui Temosen mukaan hengenvaaralliseksi.

– Tuli pakokauhu. Tilaisuus pidettiin ja se pieneni yleisön osalta huomattavasti. Kyllä se, mitä näytöksessä tapahtui, oli katastrofaalista.

Elokuva ehti pyöriä elokuvateattereissa kolme päivää ennen kuin ne sulkivat ovensa. Maailmalla elokuvia oli jo vedetty pois teattereista. Myös Temonen kertoo pohtineensa, että siirretäänkö näytöksiä vuoden päähän.

Temoset päättivät jättää elokuvan teattereihin pyörimään, koska elokuvateatterit olisivat olleet vielä enemmän pulassa, jos se olisi otettu pois.

– Olen iloinen, että jätettiin se sinne ja muutamalla paikkakunnalla järjestetään myöhemmin uusi ensi-ilta.

Tämän jälkeen hallitus linjasi, että julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Julkisten kokoontumisten 10 henkilön rajoitus ei kuitenkaan koske kahviloita ja ravintoloita.

Kova takaisku yritykselle

Olga Temonen sanoo, että elokuvat ovat hänen ja hänen miehensä Tuukka Temosen yrityksessä Optipari Oy:ssa vain lippulaivoja. Heidän perustoimeentulonsa koostuu tv-ohjelmien tekemisestä, yritysvideoista ja mainoksista. Uusinta Aika jonka sain -elokuvaa varten otettiin kuitenkin lainaa noin parisataatuhatta euroa.

Maanantaina 16. maaliskuuta Temosilla oli työntekijöiden kanssa palaveri.

– Olimme luovia, kun mietimme, mitä kaikkea saamme aikaiseksi, jottei heitä tarvitse lomauttaa. Itku kurkussa mietimme porukalla ratkaisuja.

Temonen kertoo, että heillä on yrityksessään kuusi työntekijää. He kuitenkin joutuivat antamaan monien muiden yritysten tavoin vakituisille työntekijöille lomautusvaroituksen. Kaksi määräaikaista työntekijää jatkaa töissä, koska lain mukaan heitä ei voi lomauttaa.

– Meidän alalla kätsitään tästä tilanteesta, koska kulttuuriala perustuu siihen, että ihmiset nauttivat kulttuurituotteita, Olga Temonen sanoo vierellään Alma-hevonen. Kuva: Vesa Grekula / Yle

Temonen kertoo tehneensä tarkkoja laskelmia siitä, paljonko tilillä on rahaa ja mihin rahaa laitetaan, jotta se riittää seuraaviin kuvauksiin asti. Yrityksen kulut juoksevat samaan aikaan, kun mitään ei tapahdu.

– Se on pitkä aika, kun ajatellaan tiloja, sähköjä ja ihan kaikkea. Sitten vielä työntekijöille palkat ja muut, mitkä pitää maksaa.

Temonen peräänkuuluttaa sitä, että hallitus kantaa nyt vastuunsa rajuista päätöksistä.

– Silti rajut päätökset tarvitsee viedä loppuun saakka. Se, että yritysten kulut juoksevat, mutta mitään ei tapahdu, kaataa niin paljon yrityksiä. Tulee syvä lama.

Hallitus esitteli maanantaina joukon talouspäätöksiä, joilla se aikoo helpottaa yritysten tilannetta.

Tukea muilta

Temonen kertoo, että hänellä ja Tuukalla on nyt jo työn alla komedia, ja kaikki aika koitetaan käyttää hyväksi.

Temonen toivoo Aika jonka sain -elokuva pyörivän elokuvissa vielä sen jälkeen, kun tilanne koronan suhteen rauhoittuu Suomessa.

– Tähän haluamme luottaa. Elokuvan aihe sopii tilanteeseen täydellisesti, kun tässä kaikessa on kyse uskosta, elämästä ja rohkeudesta.

Olga Temonen toivoo, että ihmiset pysyisivät terveinä ja välttyisivät epidemian pahimmilta vaikutuksilta. Kuva: Antro Valo / Yle

Nyt Olga Temosen ja hänen miehensä Tuukan suurin huoli on se, kuinka yritys pidetään pystyssä ja työntekijät töissä. Lähitulevaisuudelta Temonen odottaa sitä, että kaikki menee nopeasti ohi ja Suomessa vältytään suurilta ihmiskuolemilta.

– Toivon, ettei tämä taakka käy liian raskaaksi kantaa jatkossa vaan saadaan talous pyörimään, ihmiset takaisin töihin ja kaikki toimimaan kuin ennenkin. Meidän täytyy pitää kiinni nyt siitä, että pysymme hengissä.

Lue myös: