1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kotiopetus

Jääkiekko, jalkapallo, yleisurheilu, voimistelu ja baletti jäivät tauolle – Erstan perheen lapsille keksitään nyt uutta tekemistä

Lapsiperheissä mietitään nyt kuumeisesti, miten pitää vilkkaat lapset tyytyväisinä ilman harrastuksia ja koulua.

kotiopetus
järven jäällä perhe luistelemassa
Veli-Matti Ersta vei lapset mökkirantaan luistelemaan, sillä harrastusten peruminen jättää vilkkaille lapsille muuten aivan liian paljon energiavarastoja. Jooa pelaa jääkiekkoa pallolla ja sählymailalla. Ida vasta harjoittelee jäällä liikkumista.Ville Viitamäki / Yle

Jäällä viilettää neljä lasta välillä luistimilla, välillä talvikengillä liukuen. Energiaa ja ääntä riittää, kun palloa lyödään verkkoon ja muhkurainen jää aiheuttaa kaatumisia.

Kokkolalainen Veli-Matti Ersta on tuonut kolme omaa lastaan ja poikansa kaverin viettämään aikaa ulkona kauniissa säässä. Sillä aikaa, kun lapset purkavat jäällä energiaa, hän virittelee nuotiota makkaran paistoa varten.

Yleensä koulun jälkeen lasten aika kuluu harrastuksissa. Ei kuitenkaan enää, sillä kotikaupungissa urheiluseurat ja järjestöt ovat peruuttaneet treeniajat. Myös kaupungin liikuntahallit on suljettu. Aikaa on siis käsissä paljon.

– No tavallisesti sitä istuu auton rattiin kolmen aikaan ja alkaa suhata lapsia harrastuksiin. Kahdeksalta illalla ne on suurin piirtein suoritettu. Nyt saa pienen paussin kuljetuksista, mutta toisaalta joutuu keksimään jotain muuta tekemistä lapsille, etteivät he jäisi vain neljän seinän sisälle istuskelemaan, pohtii Veli-Matti Ersta uutta tilannetta.

perhe luistelee järvenjäällä hickaröösa
Veli-Matti Ersta on sahannut jäähän aukon, josta hän tarkasti jään kestävyyden. Puolimetrisen jään pitäisi kestää lasten painon.Ville Viitamäki / Yle

Erstan perheen yhdeksänvuotiaalta Jooalta peruuntuvat jääkiekko- ja jalkapallo- sekä yleisurheilutreenit. Neljävuotias Ida joutuu jättämään väliin voimistelu- ja yleisurheiluharjoitukset.

11-vuotias Nea harrastaa viikoittain balettia, voimistelua, jalkapalloa ja sirkuskoulua, mutta nyt niitä ei järjestetä.

– On se ihan hyvä juttu vähäksi aikaa, mutta ei kokonaan hyvä, että harrastukset peruuntuu. Siellä näkisi kavereita, jotka ei ole samassa koulussa. Niitä voi tulla ikävä, Nea Ersta sanoo.

Entä mitä lapset keksivät harrastusten tilalle?

– Pelata pleikkaria, piirtää tai olla pihalla. Leikkiä pikkuveljen ja kavereiden kanssa lipun ryöstöä tai pallokuoppaa ja lautapelejä voi pelata myös, miettii Nea Ersta

– En tiedä. Katon puhelinta, nauraa neljävuotias Ida Ersta.

– Olla kavereilla ja pelata ulkona jääkiekkoa sählymailalla ja tennispallolla. Joskus pelataan pleikalla ja kännykkällä, pohtii Luukas Lamberg.

– Mä yleensä pelaan kännykällä tai leikin Luukaksen kanssa, kertoo Jooa Ersta.

harrastus kalenteri
Ylempänä näkyy, kuinka täynnä lasten harrastuskalenteri tavallisesti on. Alempi lehti kertoo tämänhetkisen tilanteen.Ville Viitamäki / Yle

Pelaaminen voi riistäytyä

Erstan perheessä on mietitty, saavatko lapset leikkiä kavereidensa kanssa tavalliseen tapaan, vaikka ihmisten liikkumista ja koontumisia on rajoitettu.

Veli-Matti Ersta sanoo, että asiasta on puhuttu ainakin yhden tuttavaperheen kanssa ja sovittu on, että leikkiminen saa jatkua. Jos joku sairastuu, sitten pysytellään omissa oloissa.

Saattaa olla, että kun kotona vietetään tavallista enemmän aikaa, lapset tarttuvat hanakammin peliohjaimeen tai kännykkään.

– Kyllä siinä joutuu ehkä isommalla kädellä puuttumaan tai antamaan rajoituksia enemmän, muutenhan se voi mennä niin, että siellä istutaan iltaan asti teeveellä tai puhelimella, kun ei ole harrastuksia, ennakoi Veli-Matti Ersta.

perhe luistelee järvenjäällä hickaröösa
Aurinkoinen ulkoilupäivä meren jäällä kuluttaa lasten energiaa mukavasti. Kaikkina päivinä aikuisilla ei ole aikaa kuskailuun ja silloin lapset saattavat jämähtää televison ja pelikoneiden ääreen.Ville Viitamäki / Yle

Kotikouluun siirtyminen mietityttää myös. Miten uusi opiskelutapa sujuu perheen kakkos- ja viitosluokkalaisilta?

– Vanhemmalla tytöllä varmasti menee ihan hyvin omatoimisestikin. Poikaa joutuu ehkä vähän katsomaan perään, että tulee varmasti tehtyä oikein.

Lapset itse näkevät kotikoulussa hyviä ja huonoja puolia. Ensinnäkään ei tarvitse herätä hirveän aikaisin, mikä on hyvä. Toisaalta taas ei pääse tapaamaan koulukavereita, mikä harmittaa. Ilmeisesti kuitenkaan ruokapuolesta ei synny ongelmaa.

– No onhan kouluruoka aika hyvää, mutta kotona on paljon parempaa, arvioi Jooa Ersta.

mies sitoo lapsen luistinta
Nea Ersta opettaa neljävuotiasta Idaa luistelemaan. Veli-Matti Ersta solmii Luukas Lambergin luistimia. Jooalla on jo luistimet jalassa.Ville Viitamäki / Yle
Lue seuraavaksi