1. yle.fi
  2. Uutiset

Tarvitsetko koululaisellesi hoitajan? Monet hoitajavälityspalvelut toimivat normaalisti

Lapsenvahteja voi kysellä muiden muassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton kautta.

lastenhoitajat
Pojke gör uppgifter i skolan
Mostphotos

Monessa perheessä mietitään nyt kuumeisesti, kuka huolehtii pieneistä koululaisista koulujen sulkiensa ovensa.

Tilapäistä lastenhoitoapua voi maksua vastaan saada esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisosastojen kautta. Toistaiseksi hoitajavälitys toimii normaalisti lukuunottamatta tilannetta, jossa hoidettava lapsi tai tämän vanhemmat ovat sairaina.

– Toimimme THL:n ohjeistuksen mukaisesti, joten tällä hetkellä sairaalle lapselle ei hoitajaa saa, kertoo lastenhoitotoiminnan koordinaattori Liisa Lindström MLL:n Hämeen piiristä.

Vaikka tilapäisen lastenhoitotarpeen on odotettu kasvavan, tiistaiaamupäivään mennessä hoitajakyselyt eivät ole Lindströmin mukaan merkittävästi lisääntyneet.

– Kyllä perheiden kannattaa olla yhteydessä, jos hoitoapua tarvitaan.

Tilanne voi muuttua nopeastikin

Myös MLL:n Lahden yhdistyksen hoitajavälityspuhelin on ollut tiistaina odotettua hiljaisempi.

– Odotin paljon vilkkaampaa aikaa, sanoo toiminnanjohtaja Marjukka Salomaa.

Mahdollisuudet saada hoitaja myös Lahden yhdistyksen kautta ovat siis toistaiseksi hyvät.

– Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeastikin. Voi olla, että joudumme jossain vaiheessa sulkemaan hoitajavälityksen kokonaan, Salomaa kertoo.

Salomaa huomauttaa, että monet hoitajat päättävät itse, ottavatko töitä vastaan.

– Meillä on paljon seniori-ikäisiä hoitajia, jotka ovat nyt varovaisempia, hän sanoo.

Naapuriapua somen kautta

Koko Suomea koskettava poikkeustilanne on saanut ihmiset tarjoamaan toisilleen lastenhoitoapua myös ilman virallisia välityspalveluita. Sosiaalinen media on pullollaan ilmoituksia, joissa ihmiset tarjoutuvat ottamaan lapsia hoitoon oman lapsikatraansa jatkoksi.

Lastenhoitajaa voi etsiä myös erilaisten verkkopalveluiden kautta, joista uusin, Zildren Oy aloitti toimintansa maanantaina.

– Maanantain aloitus oli ihan suunniteltua. Oli ihan sattumaa, että aloitimme keskellä tällaista tilannetta, kertoo toimitusjohtaja Hanna Ritola.

Hänen mukaansa uutuuspalvelun verkkosivusto on ollut kovassa käytössä, minkä vuoksi palvelu hidastelee aika ajoin. Hoitajareserviä on kuitenkin tarjolla.

– Eniten hoitajia on Etelä-Suomen alueella, mutta toimimme koko Suomen alueella, Ritola sanoo.

Zildren, kuten muutkaan hoitajien yhteystietoja vanhemmille välittävät verkkopalvelut eivät ole hoitajien työnantajia, eikä niillä ole vastuuta hoitajien ammattitaidosta tai esimerkiksi hoitajien rikostaustojen selvittämisestä.

– Zildren Oy edellyttää hoitajilta kuitenkin vakuutuksen siitä, että rikostaustaotteessa ei ole merkintöjä, ja että hoitaja ei työskentele päihteiden vaikutuksen alaisena. Tarkistaisimme rikosrekisteriotteet itse, mutta laki ei anna siihen mahdollisuutta, Ritola kertoo.

Mannerheimin lastensuojeluliitto sen sijaan tarkistaa listoillansa olevien hoitajien rikostaustat, koska MLL:n tapauksessa hoitajien voidaan katsoa olevan vapaaehtoisina liiton listoilla. Perhe toimii myös MLL:n välittämän hoitajan työnantajana.

Lisätty Hanna Ritolan kommentti hoitajien taustojen selvittämisestä 19.03.2020 klo 8:50 ja tarkennettu kommenttia klo 9:48.

Lue lisää:

Kuka saa viedä lapsen kouluun, entä päiväkotiin? Katso lista kriittisten alojen ammateista

Lue seuraavaksi