1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Epäiletkö koronavirusta? Tee nettitesti viranomaisten laatimassa Omaolo-palvelussa

Testiin pääset jutun alla olevan linkin kautta.

koronavirus
Assembly 2017, näppis
Testi on helppo tehdä vastaamalla muutamiin kysymyksiin.Jyrki Lyytikkä / Yle

Terveysalan asiantuntijat eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), valtion omistama SoteDigi ja Kustannus Oy Duodecim ovat laatineet verkossa tehtävän testin, jossa kuka tahansa kansalainen voi testata omia oireitaan ja saada arvion, onko tarvetta hoitotoimiin.

Testin avulla saa tarvittaessa ohjauksen ammattilaiselle. Lievemmissä oireissa palvelu antaa itsehoito-ohjeita ja muuta neuvontaa.

– Omaolo-testin tiedot perustuvat parhaaseen käytettävissä olevaan ja tieteellisen tietoon, sanoo Duodecimin pääsihteeri Matti Rautalahti.

Jos oireet ovat kriittiset, tomintasuosituksissa ohjataan soittamaan Päivystysapu 116117 -palveluun tai oman alueen terveysneuvontaan.

Kiireellisessä hätätilanteessa pitää soittaa 112.

Tällä hetkellä Päivystysapu 116117-palvelu on erittäin ruuhkainen, soittojen määrä on lähes viisinkertaistunut tammikuuhun verrattuna.

– Omaolo-palvelun testillä ja palvelulla voidaan antaa kansalaisille jonottamatta vastauksia ja toimintaohjeita. Näin varmistetaan se, että ne jotka tarvitsevat ammattilaisten apua sitä myös saavat, sanoo SoteDigin hankejohtaja Hanna Nordlund.

Omaolo-palvelusta saa oirearvion lisäksi ajantasaista koronavirustietoa. THL ja Duodecim arvioivat sisällön oikeellisuutta päivittäin.

Marinin hallitus päätti 12. maaliskuuta, että Suomessa otetaan käyttöön kansalaisille suunnattu koronavirustietoa sisältävä digipalvelu.

Tässä linkki oirearvioon:

Käy tekemässä oirearvio (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Kolme lääkäriä kertoo, miten pandemiaan on jo pitkään varauduttu – Kaikkia hoidetaan, mutta hoidettavat on pantava tärkeysjärjestykseen

Lue uusimmat tiedot koronavirustilanteesta Ylen seuranta-artikkelista

Lue seuraavaksi