Vaihda kuulumisia puhelimessa, pidä kiinni arjen rutiineista – Näin Vanhustyön keskusliitto neuvoo meitä toimimaan koronaviruksen aikana

Koronavirus ja siihen liittyvät rajoitukset voivat lisätä iäkkäiden ihmisten yksinäisyyden ja turvattomuuden tunnetta. 

koronavirus
Vanhus kävelee käytävällä rollaattorin kanssa Myyrmäen vanhusten keskuksessa, Vantaalla.
Fyysisten tapaamisten rajoittaminen koronan takia ei tarkoita sitä, että meidän tulisi luopua kaikesta kanssakäymisestä.Eleni Paspatis / Yle

Koronavirus ja sen mukanaan tuomat rajoitukset muuttavat ihmisten arkea. Seuraavien viikkojen aikana sosiaalista kanssakäymistä on vähennettävä, jotta viruksen etenemistä voidaan hidastaa. Tämä koskee erityisesti yli 70-vuotiaita ja muita riskiryhmään kuuluvia, joille COVID-19-tauti voi olla hengenvaarallinen.

Maanantaina hallitus velvoitti yli 70-vuotiaat eristäytymään muista. Lisäksi vierailut vanhusten palvelutaloissa on toistaiseksi kielletty.

Fyysisten tapaamisten rajoittaminen ei tarkoita sitä, että meidän tulisi luopua kaikesta kanssakäymisestä. Voimme edelleen pitää yhteyttä puhelimitse, lähettää viestejä ja soittaa videopuheluita.

Vanhustyön keskusliitto julkaisi tiistaina tukun neuvoja (siirryt toiseen palveluun), joiden avulla voimme pitää yhdessä huolta ikäihmisistä.

  • Soita puhelimella ja tiedustele kuulumisia, vaikka päivittäin.
  • Anna aikaasi. Keskustele kiireettömästi. Anna ikäihmisen jakaa huoliaan ja murheitaan sekä kertoa tarpeistaan.
  • Pudota mukava postikortti tai lappu lähellä asuvan iäkkään tuttavasi postilaatikkoon ja kerro, että olet apuna tarvittaessa. Muista laittaa viestiin mukaan myös puhelinnumerosi.
  • Lainaa ikäihmiselle omia kirjojasi, ylimääräisiä lehtiä ja DVD-elokuvia. Edellyttäen, että itse olet terve, etkä ole altistunut virukselle.
  • Jos taloyhtiössä on vapaa kaappi tai hylly, tehkää siitä kirjojen ja elokuvien vaihtopiste. Kun olet lukenut kirjan, sujauta lappu kirjan väliin tervehdykseksi seuraavalle.
  • Etäällä asuvalle läheiselle voi tilata ruokaa kotiinkuljetuksena verkkokaupan kautta.
  • Jos mahdollista soita kuvapuhelu, jonka kautta voit näyttää, mitä elämääsi kuuluu.

Ystäväpiirit kokoontuvat etänä

Vanhustyön keskusliitto päätti koronaviruksen takia siirtää iäkkäiden ihmisten ystäväpiirejä verkkoon. Ystäväpiiri-toiminnan päällikkö Anu Janssonin mukaan e-ystäväpiirejä aletaan koota ensi viikolla. Ryhmänohjaajille tarjotaan myös tarvittavia taitoja verkkokoulutuksina. Verkossa kokoontuvia ystäväpiirejä on kokeiltu aiemmin Porissa.

– Monia on jännittänyt, miten ryhmä lähtee liikkeelle. Ryhmän käynnistämisessä on tärkeää, että siinä pärjää ihan arkisilla taidoilla. Voidaan esimerkiksi juoda kahvia ja jutella skypen välityksellä, Jansson kertoo.

Janssonin mukaan koronavirus ja siihen liittyvät rajoitukset voivat lisätä iäkkäiden ihmisten yksinäisyyden ja turvattomuuden tunnetta.

Todennäköisesti arki muuttuu kuitenkin eniten koululaisilla ja työssäkäyvillä aikuisilla. Heistä moni joutuu nyt opiskelemaan ja tekemään töitä kotoa käsin sekä luopumaan useista vapaa-ajan harrastuksista.

– Tämä tilanne on monelle valtava rytminmuutos elämässä, mutta iäkkäillä arjen rytmi on jo valmiiksi hitaampi. Kun heille tulee ohje pysähtyä, muutos ei ehkä olekaan niin iso, Jansson sanoo.

Pidä kiinni arjen rutiineista

Janssonin mukaan on tärkeä muistaa, että neljän seinän sisällä yksin oleminen ei tee vielä ketään yksinäiseksi. Yksinäisyyden tunne kumpuaa niistä monista odotuksista, joita meillä on sosiaalisia tilanteita kohtaan.

Parhaiten yksinäisyyden tunnetta voi torjua pitämällä kiinni arkisista rutiineista rajoitusten puitteissa. Myös merkityksellinen ja mielekäs tekeminen auttaa lievittämään tilanteen aiheuttamaa ahdistusta.

– On tärkeää, että elämässä säilyy rytmi. Monille ihmisille esimerkiksi puutarhanhoito, lukeminen ja luonnossa liikkuminen tarjoavat mielekästä tekemistä. Lisäksi on hyvä syödä, nukkua ja liikkua riittävästi, Jansson sanoo.

Koronavirus on kannustanut meitä katsomaan asioita myös iäkkäiden näkökulmasta. Janssonin mukaan meillä voisi olla paljon opittavaa siitä, miten ikäihmiset suhtautuvat koronavirukseen.

– Iäkkäillä on valtava elämänkokemus ja viisaus, jota meidän pitäisi kuunnella ja ottaa opiksi. He sanovat usein, että älä hötkyile, kyllä asiat korjaantuu, Jansson sanoo.

Lue aiheesta lisää:

Hallitus velvoitti yli 70-vuotiaat eristäytymään muista – Mitä tarkoittavat “karanteenia vastaavat olosuhteet”?

Monet ikäihmiset eivät usko hallituksen neuvoja – yrittäjä Leena Järvinen, 85, tiukkana: "En varmasti pysy kotona"

Muutokset astuvat voimaan: Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila sulkee koulut tänään, rajat kiinni torstaina

Lue tästä kaikki tuoreimmat tiedot koronaviruksesta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan