1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingissä aukeaa torstaina uusi kauppakeskus – tarjouksilla houkutellaan yleisöä, vaikka poikkeustila kieltää massojen kokoontumiset

Herttoniemen lähipalvelukeskus Hertsissä on muun muassa suuri Prisma-tavaratalo.

poikkeusolot
Lähipalvelukeskus Hertsi aukeaa Helsingin Herttoniemessä 19.3.2020.
Lähipalvelukeskus Hertsi aukeaa Helsingin Herttoniemessä torstaina 19. maaliskuuta.Vesa Marttinen / Yle

Herttoniemessä avataan torstaina kello 10 uusi kauppakeskus Hertsi, jonka peruskivi muurattiin keväällä 2018.

Kauppakeskuksen avajaisista on koronavirustilanteen vuoksi karsittu pois kaikki suunniteltu ohjelma, mutta liikkeet avaavat ovensa suunnitelmien mukaisesti torstaina 19. maaliskuuta kello 10, kertoo kauppakeskuspäällikkö Hanna Feodorov.

– Tietysti kaikki avajaisjuhlallisuudet, esiintyjät ja seremoniat on peruttu, mutta torstaista alkaen meille voi tulla ostoksille liikkeisiin tai syömään kahviloihin ja ravintoloihin.

Myös kauppakeskuksen etukäteen mainostamat avaustarjoukset ovat voimassa ja lähialueiden koteihin on jaettu mainoksia avajaisista. Hallitus on kuitenkin ohjeistanut rajoittamaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suosittelee välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

Myös Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on jo päiväkausia kehottanut pysymään poissa suurista ihmisjoukoista.

– Se on tietysti ihan totta, mutta näin on päätetty toimia. Kyllähän normaalistikin ruokakaupoissa on tarjouksia, me ei olla lähdetty niitä millään tavalla perumaan, Feodorov sanoo.

Lähipalvelukeskus Hertsi aukeaa Helsingin Herttoniemessä 19.3.2020.
Hertsin avajaisia on markkinoitu laajasti, vaikka suurten väkijoukkojen kokoontumista pitäisi välttää.Vesa Marttinen / Yle

Lähipalvelukeskus Hertsi rakentuu uuden Prisman ja jo olemassa olevan Megahertsin palveluiden ympärille. Hertsin vaikutuspiirissä asuu noin 50 000 helsinkiläistä.

Feodorovin mukaan keskukseen tuleva kirjasto ja nuorisotila ja Veikkaus eivät avaa oviaan tässä vaiheessa, mutta muut liikkeet ovat auki, jos ei muita viranomaisohjeita tule. Keskukseen tulee uusi muun muassa uusi Prisma-tavaratalo sekä useita ravintoloita, mutta ei vaateliikkeitä.

Avajaispäivänä ei Feodorovin mukaan ole käytössä erityisiä keinoja väkijoukkojen rajoittamiseksi.

– Yritetään tehdä kaikki niin, että tänne olisi mahdollisimman turvallista tulla ja täällä olla. Siivousta tehostetaan ja pyyhitään pintoja pitkävaikutteisilla desinfiointiaineilla ja meillä on tietenkin myös käsidesiä tarjolla. Muuten ihmisten kulkemisen rajoittamista ei lähdetä tekemään. Samalla tavalla kuin muissa kauppakeskuksissa ihmiset voi kulkea, niin myös Hertsissä voi kulkea, Feodorov sanoo.

Lue seuraavaksi